Nu providers keuzevrijheid aan moeten bieden voor modems, moeten zij specificaties delen over de netwerkverbinding, zodat gebruikers met een eigen modem verbinding kunnen maken met het netwerk. Sommige providers deden dat al, zoals KPN, Tweak en Freedom Internet. Ziggo, Delta en T-Mobile hebben in de loop van deze week die informatie ook online gezet. Wat schrijven de verschillende providers?
KPN
Op de website van KPN staat sinds 2020 een informatiepagina voor het instellen van eigen apparatuur. Verder heeft de provider onder meer een servicetool ontwikkeld voor het aansluiten van een eigen ont op de glasvezelverbinding. Ook heeft KPN de specificaties online gezet voor het instellen van de SIP-server voor vast bellen via VoIP. Daarin omschrijft de provider welk domein, welke proxy en poort nodig is. Ook hiervoor is het nodig om gebruik te maken van de servicetool van KPN.
KPN heeft daarnaast duidelijk gemaakt welke protocollen het ondersteunt, namelijk adsl2+, vdsl2, vectored vdsl2, vplus en bonded vectored vdsl. Het type verbinding beïnvloedt de instellingen voor PPPoE via vlan en de dns-server. Ook verduidelijkt KPN dat het gebruikmaakt van routed iptv voor televisie. KPN heeft daarnaast duidelijk gezegd dat het nodig is om igpm-snooping aan te zetten voor netwerkpoorten, waardoor het tv-signaal niet over alle poorten komt.
Ziggo
Op de website van Ziggo is sinds woensdag te lezen dat niet alle gebruikers op dit moment gebruik kunnen maken van een eigen modem. De provider heeft een postcodecheck op de site gezet waarmee gebruikers kunnen zien of modemkeuze mogelijk is voor hen. Volgens Ziggo zijn er op sommige plekken 'lokale aanpassingen' aan het netwerk nodig, voor vrije modemkeuze voor iedereen toegankelijk is.
Voor het instellen van de modem vraagt Ziggo om het mac-adres door te geven van de modem via de klantenservice. Vervolgens stuurt Ziggo een configuratiebestand, of bootfile, met de Ziggo-instellingen naar de router. Voor vragen verwijst Ziggo naar de Community-pagina.
Wil je als klant meer informatie over de kabelmodem, of het instellen van televisie of bellen, dan moet je kijken op de pagina die Ziggo online heeft gezet voor fabrikanten. Deze pagina verwijst naar een drietal Engelstalige pdf-bestanden met daarin de Docsis-specificatie, de dvb-c-specificaties en de sip-instellingen voor telefonie. Deze zijn uitgebreider dan die van KPN, maar wel minder duidelijk en Ziggo neemt de thuisgebruiker minder bij de hand. Hierdoor is het ook minder snel duidelijk welke modem wel en welke modem niet geschikt is op het Ziggo-netwerk. Iets dat hierin opvalt is dat de specificaties voor het Ziggo-netwerk wel meegenomen zijn, maar voor het oude UPC-netwerk niet.
T-Mobile Thuis
T-Mobile heeft de modemspecificaties woensdag in de Communitywiki gezet, in plaats van op de hoofdpagina van de provider. Voor de modem heeft de provider een tabel online gezet met vereisten, voor DSL deelt het bedrijf welke instellingen er nodig zijn voor vdsl2, vectored vdsl2 en adsl2+.
Gebruikers met een point-to-point-glasvezelverbinding kunnen een eigen mediaconverter gebruiken. Hoe dat werkt heeft het bedrijf uiteengezet in het forumbericht. Gebruikers kunnen ook gebruikmaken van een eigen optical network terminal. Die moeten zij wel bij T-Mobile registreren en T-Mobile raadt het gebruik van een eigen ont af, omdat het bedrijf bij het omwisselen 'enkele dagen nodig kan hebben' om de door T-Mobile geleverde optical network terminal weer te registreren. T-Mobile deelt ook informatie over het instellen van voip en iptv.
Delta / Caiway
Delta heeft de specificaties voor eigen modemkeuze donderdag online gezet. Ook Delta vraagt klanten om het mac-adres, alsook het serienummer van de modem, bij de klantenservice te registreren via de chat. De klantenservice zal vervolgens de modem in het netwerk activeren. Het kan wel een dag duren voor dit gebeurd is. Delta schrijft dat de kabelmodem gecertificeerd moet zijn voor Docsis 3.1 met EuroDocsis 3.0 en voorzien moet zijn van een schakelbare 85/204MHz-diplex. In een Engelstalige pdf gaat Delta verder in op de Docsis-specificaties. Deze is vergelijkbaar met die van Ziggo.
Omdat Delta gebruikmaakt van een Attema fiber terminating unit voor glasvezel, moet een eigen modem of mediaconverter geschikt zijn voor dit type glasvezelverbinding. Gebruikers met een point-to-point-glasvezelverbinding, of een XGS-PON-verbinding, kunnen een eigen mediaconverter of ont gebruiken als deze overweg kan met de Attema-ftu. De mediaconverter en ont moeten wel voldoen aan de specificaties voor ofwel de ftth-interface voor point-to-point ofwel de ftth-pon-interface. Deze zijn niet inwisselbaar. Op de website van Delta is daarnaast duidelijk te lezen welke vlans en lan-routes gebruikt worden voor de glasvezel en XGS-PON-glasvezelnetwerk van Delta.
Anderen
De meeste kleinere providers hebben de modeminstellingen ook online staan. Zij zijn grotendeels afhankelijk van de netwerken waar zij gebruik van maken. Freedom Internet en Tweak delen al langer de informatie online en moedigen klanten ook aan eigen apparatuur te gebruiken. Freedom Internet geeft daarnaast twee euro korting op de maandelijkse abonnementskosten aan gebruikers met een eigen modem. Vooralsnog is het de enige provider die dat doet.
Tot slot
Vrije modemkeuze is een feit. Het heeft jaren geduurd en providers hebben zich er lang tegen verzet, maar moeten er nu toch echt aan geloven. Of de stap de door de ACM gewenste veranderingen teweeg zal brengen, zoals meer concurrentie en het makkelijker maken van overstappen, zal in de praktijk moeten blijken. Aan de manier waarop de grote providers nu informatie online zetten, is te zien dat ze gebruikers niet bepaald stimuleren tot het gebruik van een eigen modem. Vooralsnog lijkt dit dan ook weggelegd voor een selecte groep gebruikers.