'Hooguit tientallen Nederlanders per week kiezen voor eigen modem'

Weinig Nederlanders kiezen voor een eigen modem, schrijft NU.nl op basis van een rondvraag. Per provider gaat het om tientallen of hoogstens honderden klanten per maand die besluiten een eigen modem te gebruiken. Nederlandse consumenten hebben sinds januari vrije modemkeuze.

KPN noemt het hoogste aantal en zegt tegen NU.nl dat 'naar schatting wekelijks enkele tientallen klanten' voor een eigen modem kiezen. VodafoneZiggo spreekt over 'hooguit enkele tientallen per maand'. Delta zegt niet hoeveel klanten per maand voor een modem kiezen, maar zegt dat 'minder dan een halve procent' van zijn klanten een eigen modem gebruiken. Volgens ACM's Telecommonitor heeft Delta 5 tot 10 procent van de vastinternetmarkt in handen, die in het eerste kwartaal van 2022 uit 7,79 miljoen klanten bestond.

Van de vier ondervraagde providers wilde alleen T-Mobile geen aantal of percentage klanten noemen. Deze provider zegt wel dat er bij de klantenservice 'erg weinig vragen over binnenkomen'. Hoewel het aantal consumenten dat voor een eigen modem kiest klein is, was het invoeren van de regels volgens een ACM-woordvoerder 'geen mislukking'. Door die regels wordt keuzevrijheid gestimuleerd, dat weer concurrentie en innovatie op de modemmarkt stimuleert. Klanten zouden ook makkelijker kunnen overstappen doordat ze hun eigen modem kunnen meenemen, stelt de marktwaakhond.

Vrije modemkeuze werd in 28 januari ingevoerd en volgt op Europese wetgeving. Sindsdien mogen Nederlandse providers klanten niet meer verbieden om een eigen modem te gebruiken. Providers gaan wisselend om met de vrije modemkeuze; zo moeten Ziggo- en Delta-klanten het mac-adres van de eigen modem eerst delen met de klantenservice voordat deze gebruikt kan worden. T-Mobile Thuis-klanten hoeven dit weer niet.

Door Hayte Hugo

Redacteur

19-10-2022 • 08:24

425

Lees meer

Reacties (425)

425
423
181
6
0
215
Wijzig sortering
Steeds krijg ik het gevoel dat internet service providers (ISP's) bewust een mist creëren voor de begrippen: modem, router en modem-router.

Het is voor veel mensen prima dat ze van hun ISP een modem-router combi tot hun beschikking krijgen.
Maar ik denk dat een groeiende groep mensen (meer dan teintallen per week) internet dusdanig belangrijk vinden dat ze zelf een (mesh) router willen kiezen.
Ik vind de Ziggo connect modem-router combi in bridge zetten niet een fijne optie, dat ding gebruikt nog steeds 11W aan stroom (net zoveel als met wifi router functie... beetje achterdocht...) en ik wil hem eigenlijk niet!

Het echte probleem is de beschikbaarheid van goede losse modems, ZONDER router functie!
Ik denk dat als er compacte, snelle (liefst 10Gb versie) en zuinige kabel- en fiber-modems only zouden zijn, Tweakers massaal zouden over stappen.

En by-the-way, waarom kunnen zakelijke klanten wel kiezen voor een modem only?

[Reactie gewijzigd door Xbeek op 22 juli 2024 16:48]

Exact dit inderdaad. Ik zou graag een puur Docsis 3.1 modem gaan gebruiken, in plaats van de Ziggo modem-router die nu in bridge modus staat. Ik zou zelfs het risico nog weel aandurven om te gaan experimenteren met grijze import van een Netgear CM2000 serie of een Motorola MB8600, maar vrees dat het process van MAC aanmelden zo omslachtig is dat me dat veel te veel tijd zou gaan kosten.
beetje router kan mac address clonen toch, kom je dan niet onderuit die registratie ellende? (ik heb tmobile en heb mac van oude draytek overgenomen, werkt als zonnetje)
Dat is niet handig om te doen, want dan zou de provider aan kunnen nemen dat hun apparatuur toch nog verbonden is. Je weet niet wat voor beslissingen ze daarop nemen, bijvoorbeeld een nieuw modem opsturen als ze hem niet geüpdatet krijgen.
Dat is niet handig om te doen, want dan zou de provider aan kunnen nemen dat hun apparatuur toch nog verbonden is. Je weet niet wat voor beslissingen ze daarop nemen, bijvoorbeeld een nieuw modem opsturen als ze hem niet geüpdatet krijgen.
... of incorrecte statistieken doorgeven aan journalisten ...
Bij een kabelmodem moet je meer klonen dan het mac-adres. Je hebt namelijk ook het certificaat nodig dat er in zit.
Heel herkenbaar!
Ik hoop en ga ervan uit dat met de tijd er ook op de Europese markt losse modems zullen komen met goede instel instructie video's per provider!
Al vindt ik het belachelijk dat ik nu niet de optie heb voor een los modem van Ziggo...
Geheel tegen verwachting in, maar bij Ziggo valt dat reuze mee. Ik ben zelf overgestapt op een Fritzbox 6660 cable, en het omzetten van het mac-adres kun je zelfstandig doen via de Mijn Ziggo mobiele app. Binnen 30 minuten had ik alles weer werkend.
Waarom? Wat is er mis met de bridge-modus en welk voordeel zou je hiermee bereiken?

[Reactie gewijzigd door discy op 22 juli 2024 16:48]

De modems van Ziggo hebben een beruchte Puma chipset die jitter en latency veroorzaakt bijvoorbeeld. Het is daarnaast een onnodig complex en energie verbruikend apparaat. Met vrijheid van modem kan je naar een technisch betere oplossing zoeken.
Dat klopt. Daarom heb ik een UBEE aangevraagd.
Kun je hier gratis doen:
https://community.ziggo.n...PN-en-torrents/m-p/978405

Er is niks mis met bridge en dat er een router in zit. Er is iets mis met de modem-router combi die ziggo heeft gekozen.

Eigen modem-keuze zou nergens voor nodig hoeven zijn. Zolang bridge maar echt bridge is en we een modem-routers combi krijgen die werkt zoals hoort.

Waar je dus om kunt vragen, en dan krijg je ook nog eens support!

[Reactie gewijzigd door discy op 22 juli 2024 16:48]

Hier liep ik dus ook tegenaan. Er zijn gewoon nauwelijks alternatieven te verkrijgen.
Als je het verschil al niet weet moet je ook niet gaan pielen met dit soort zaken, dan maar 11w meer gebruiken. Van de providers ook begrijpelijk dat ze geen zin hebben in gezeur hierover. Dit is enkel nuttig voor een heel select groepje mensen met kennis, die hopelijk ook niet bij de isp gaan klagen als ze iets verkeerd doen.
24/7 11W = € 45,- Per jaar met een gemiddelde kWh prijs van € 0,50 . Best veel geld voor "niks".
Anoniem: 1802422 @Xbeek19 oktober 2022 21:59
Ziggo maakt het je ook niet bepaald gemakkelijk. Je moet eerst bellen, en dan maar hopen dat degene die je aan de lijn krijgt weet bij welke afdeling je moet zijn. Die moeten dan een foto van je eigen modem hebben i.v.m. het mac-adres (want ja, degene die zoiets wil, is immers hartstikke dom, en is dus niet in staat om het mac-adres voor te lezen); dus moet je via de chat o.i.d die foto uploaden. En dan maar wachten totdat de boot-file voor je nieuwe modem klaar staat (max. 24 uur), enz.
Vervolgens krijg je er nog fijntjes bij verteld dat je niet meer via je Ziggo-account pakketwijzigingen kunt aanbrengen; dat moet per se handmatig via die afdeling. En als er onverhoopt problemen zijn, moet toch het Ziggo-modem weer aangehaakt worden, dat dan dus eerst weer geactiveerd moet worden, dus wederom max. 24 uur wachten.
Dus, dat er niet veel mensen zijn die hieraan willen beginnen is niet zo vreemd.
Mijn Fritzbox 6690 werkt prima als eigen modem, maar die heeft dus ook een routerfunctie. Fritzbox is vooralsnog eigenlijk het enigste merk dat een geschikt apparaat voor Ziggo heeft.
De groep mensen, die om de een of andere reden principieel Fritzboxhater is, heeft dus pech :+
Dat komt op mij over als ontmoedigingsbeleid.
Als je Mesh wilt zijn daar 100.000 andere oplossingen voor. Internet is idd voor veel mensen belangrijk, maar de grootste bottleneck is vaak niet de modem router combi van de provider. Als dat wel een probleem is voor je ben je duidelijk de doelgroep voor een eigen modem of router, een modem heb je overigens alleen nodig bij koper, bij glas krijg je die al in de vorm van een NT. Ik vindt dat eeuwig afgeven op providers zo onnodig, de meeste mensen willen het gewoon simpel houden, niks mis mee. En voor de mensen die het anders willen staat het je volledig vrij om dat op je eigen manier te doen.
Maar waar baseren de providers dit op? Kijken ze actief naar wat er op hun netwerk als modem aangesloten zit bijvoorbeeld?
Volgens mij hebben ze er belang bij om te communiceren dat het een klein aantal is.
En kijken ze alleen naar hoeveel mensen geregistreerd geen modem willen ontvangen. Ik vermoed dat ze niet in kaart brengen, althans niet richting de communicatie afdeling, hoeveel mensen zelf een eigen modem installeren. En wellicht ook niet bij hoeveel klanten een geplande modem firmware update nooit wordt gedownload (en er dus een ander modem staat) terwijl de connectie live is.

Bij de installatie van glasvezel was KPN verbaast dat ik een eigen unit had, dat stond niet in hun systeem.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 16:48]

Volgens mij rammelt het "onderzoek" waarop dit bericht gebaseerd is aan alle kanten.

Allereerst hebben een aantal providers gereageerd met een schatting, en wordt verderop gesteld dat T-Mobile geen aantallen geeft. Nee, die andere providers leveren ook geen absolute aantallen, simpelweg omdat ze het niet weten. En ik ben niet geinteresseerd in hoeveel mensen er per week om vragen, ik wil weten hoeveel mensen in totaal (het liefst ook percentueel) eigen apparatuur gebruiken.

Want wat telt als een gebruiker met een eigen modem? Iemand die z'n modem teruggestuurd heeft? Iets wat door bijv. KPN sterk afgeraden wordt ook bij het gebruik van een eigen modem/router, tenslotte verlenen zij enkel support wanneer je hun kastje aangesloten hebt. Ik heb hier KPN glasvezel, doe de routering helemaal zelf, en de KPN modem/router ligt hier gewoon in doos in de kast en is er alleen uitgeweest om na installatie te kijken of de verbinding werkte.

Verder: wat wordt bedoeld met modem in bijvoorbeeld mijn geval? Is dat het "witte kastje in de meterkast" wat in basis een media converter is of zien ze dat als de router die er achter moet hangen? Het "witte kastje" is bij mij verzegeld, en ik kan potentieel gezeik krijgen (als het al zou werken) als ik dat zou vervangen door een eigen SFP module. Terwijl qua functie ik een eigen modem wil vanwege het router deel (en dat dus ook gedaan heb).

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Ziggo; de meesten zullen daar de routerfunctie zelf willen doen, en laten het modem/router in bridge mode zetten zodat het een relatief dom apparaat wordt. Tellen ze die ook mee?
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Ziggo; de meesten zullen daar de routerfunctie zelf willen doen, en laten het modem/router in bridge mode zetten zodat het een relatief dom apparaat wordt. Tellen ze die ook mee?
Dit laatste verwacht ik niet, een router is immers geen modem. Als jij de modem in bridge laat zetten gebruik je nog steeds de door Ziggo verstrekte provider modem. Een eigen modem is alleen wanneer je daadwerkelijk het eerste apparaat na het AOP vervangt door eigen hardware. Denk bij Ziggo dus aan het vervangen van het Ziggo modem door iets als https://www.coolblue.nl/p...-cable-international.html of bij AON glasvezel iets als: https://www.coolblue.nl/p...z-box-5530-fiber-aon.html Waardoor je dus geen apparatuur van de provider meer gebruikt na het AOP.

Bij Glasvezel via GPON moet je een eigen ONT aansluiten geloof ik om te vallen onder eigen modem gebruikers.
Prima hoe dat je over de Ziggo situatie denkt. Hou dat in gedachten.

Nu naar KPN en glasvezel. Mijn ONT is net iets meer als een mediaconverter, maar technisch gezien kan ik het glas uit de ONT halen en in een eigen SFP doen. Echter, de ONT is verzegeld en wel om de reden dat het glas wat er in zit erg kwetsbaar is.

Leg mij maar uit wat is mij, als gebruiker, de meerwaarde is van dat risico lopen, terwijl als ik de router van KPN in de kast heb liggen en m'n eigen firewall/router heb draaien ik alles kan doen wat ik wil.

En eigen geldt exact hetzelfde voor Ziggo. 99,99% van de gebruikers wil volgens mij geen vrije modemkeuze maar een vrije routerkeuze. Alleen in de volksmond wordt "het kastje" meestal "het modem" genoemd. Als KPN en Ziggo en al die andere providers de term "modem" letterlijk nemen dan snap ik heel goed het kleine aantal gebruikers wat iets doet met de vrije modemkeuze. Ik denk echter dat de onderzoekers ook moeten kijken naar vrije routerkeuzes.
Jaren terug had ik voor Ziggo nog UPC 200Mb/s
Toen hed je nog een simpel modem van hen met coax in en UTP uit.
Daar kon gewoon iedere router achter.
Aan het einde van UPC tijdperk werden deze modems langszaam aan vervangen voor modem met router in elkaar, dat was het moment dat ik ben overgestapt naar KPN met eigen router
99,99% van de gebruikers wil volgens mij geen vrije modemkeuze maar een vrije routerkeuze.

Een vrije routerkeuze heb je altjid al. Router kopen, en achter het standaard modem hangen.

En in de praktijk had je eigenlijk ook al een vrije modemkeuze. Dat zie je ook wel aan de reakties hier - mensen die al jaren een eigen modem aan de internetlijn hebben hangen, ondanks dat het pas afgelopen januari wettelijk geregeld is.

Het stelt eigenlijk dus allemaal niet zoveel voor.
Een vrije routerkeuze heb je altjid al. Router kopen, en achter het standaard modem hangen.
Dit is veel te simpel. In veel gevallen leverde de provider modem+router in 1 doos en was er geen sprake van een losse modemfunctionaliteit waar je straffeloos een andere router achter kon hangen.

Denk aan die Mediaboxen van Ziggo waar ook je TV uitkomt die niet in bridge konden.
Of tot voor kort bij KPN Glasvezel, daar kon je jarenlang niet je SIP gegevens krijgen en had je met een eigen router dus geen telefonie meer in huis.
Had je een ADSL aansluiting dan was het helemaal een uitdaging, want losse ADSL modems kon je nauwelijks vinden, en als je ze had kon je ze niet zelf configureren als je al wist welke instellingen je nodig had.

In de praktijk had je dus alleen in de gunstige gevallen een vrije routerkeuze en was modemkeuze nog een stap verder.
De SIP-gegevens is inderdaad het enige wat er practisch veranderd is met de wetswijziging.

Maar puur voor een werkende internetverbinding kon je altijd al een eigen modem aansluiten. DSL-modems zijn altijd gewoon te koop geweest - ik heb hier nog een oude Sitecom (of was het een Dynalink?) en Alcatel liggen van de vorige eeuw.

Voor kabel was het (en is nog steeds, blijkbaar) een ander verhaal, omdat je deze modems moest laten registreren.
Niet dat het een fraaie oplossing is maar ook zonder SIP kon en kun je een eigen router hebben bij KPN met werkende telefonie. Je moet dan wel de Experiabox achter de eigen router hangen. Zo heeft het hier ook een tijdje gedraaid voor de SIP gegevens werden vrijgegeven. De procedure daarvoor met een ASUS router die Merlin draait is hier gewoon op het forum te vinden.
Vrije router keuze lijkt me niet zo relevant, immers dat is er altijd al geweest, althans bij alle providers die ik de laatste +-25-30 jaar gehad heb.
De nieuwe wetgeving heeft het specifiek over vrije eindpunt keuze na het AOP, dat is normaliter voor de router, tenzij de router ook modem is, wat vaak niet zo is. Het is naar mijn mening dus ook vrij logisch dat situaties waarbij enkel de router wordt aangepast, maar niet de 'modem' (ONT, AON Fiber modem, Kabelmodem of DLS modem), daardoor ook niet meegenomen worden in een onderzoek dat specifiek kijkt naar de verandering nadat de wetgeving omtrent vrije modem (lees eindpunt) keuze in werking is getreden. In deze gaat het er dus niet om wat in de volksmond 'het modem is', maar wat volgens de wetgeving het 'modem' (eindpunt) is.

Ik ben het echter wel volledig met je eens dat in veel gevallen deze modem vervanging voor de consument absoluut niet noodzakelijk is. Voor die paar mensen die het echter wel willen, is het handig dat het nu wettelijk gezien moet kunnen. Echter dat je dan onderzoeksresultaten krijgt waarbij blijkt dat weinig mensen er voor kiezen is ook logisch, immers zoals je zelf al aangeeft, de echte meerwaarde is er slechts voor een klein deel van de consumenten.
Mijn ONT was er niet (nieuwe woning in 2017). Ik kreeg een fritzbox met glasaansluiting. Die heb ik nooit toegepast.
In 2006 kwamen ze toen (andere woning) wel een ONT prikken dat volledig verzegeld was. Door wijziging van provider in die periode heeft de monteur zegel verbroken en was toen dacht ik ook een fritzbox met glasaansluiting geprikt.

Dus het is echt maar net wat er in de meterkast opgeleverd wordt.

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 22 juli 2024 16:48]

Leuk dat jij je ont niet durft te vervangen maar zo ontzettend kwetsbaar is de ader niet

Zolang je niet als een malloot gaat zitten raggen of het ding er elke dat uittrekt is er weinig aan de hand

En een spf-module in plaats van een mediaconvertor kan zomaar voor verlaging in lag zorgen en heeft dus zeker wel nut in sommige situaties

Maar nu heb je het over situaties waar een level2 mediaconvertor zit dat is eigenlijk nog wel de meest ideale oplossing voor standaard consumenten

Waar het verhaal vervelender wordt voor consumenten in het voormalige regfiber gebied waar men van die genexis plastic houders aan de muur hing
Dan moest je een afdekplaat doorboren en een patchkabeltje naar buiten brengen voor in je mediaconvertor alleen draytek heeft later nog een kort poosje units geleverd die compatibel waren met dat systeem

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 16:48]

Ik heb in ieder geval het door T-Mobile geleverde Huawei-modem door een Fritzboxje vervangen en alhoewel ik denk dat T-Mobile dat als ze echt willen wel ergens aan de apparatuur kunnen zien, betwijfel ik sterk of ze dit registereren en dus hebben ze zeer waarschijnlijk geen flauw idee welk modem ik gebruik. Ik ben dan ook niet meegeteld in die "hooguit enkele tientallen".
Ik betwijfel ook of T-Mobile dit registreert. Ik gebruik al jaren een Asus DSL modem/router, bij een incidentele storing nooit iets over gehoord. Voor mij fijn dat ik nu daadwerkelijk die vrijheid heb!
Verder: wat wordt bedoeld met modem in bijvoorbeeld mijn geval? Is dat het "witte kastje in de meterkast" wat in basis een media converter is of zien ze dat als de router die er achter moet hangen? Het "witte kastje" is bij mij verzegeld, en ik kan potentieel gezeik krijgen (als het al zou werken) als ik dat zou vervangen door een eigen SFP module.
Ik heb zelf deze van kpn die zij via de webshop aanbieden erover gehangen en vervolgens kabeltje rechtstreeks in de SFP.
https://www.kpnwebshop.co...2?origin=915&q=patchcover
Volgens mij rammelt het "onderzoek" waarop dit bericht gebaseerd is aan alle kanten.
Ik denk eerder dat het helemaal niet rammelt; maar bewust zo op aanvraag bij elkaar gekookt is.
"Kijk meneer de rechter; er is bijna geen vraag naar en wij moeten disproportioneel veel kosten maken om dit mogelijk te maken en in stand te houden... voor zo goed als niemand. Dus... mogen we er alstublieft in deze vorm mee ophouden?"

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 16:48]

Die provider zal dat best in kaart brengen, immers in de gevallen die ik gezien heb moet je immers het nieuwe modem, ook wanneer dit een eigen modem is, activeren via de provider.
Ik heb bij t-mobile (knp netwerk) niks moeten activeren via de provider? Of doet het apparaat dit automatisch?

Ik heb een eigen modem+router aan het glasvezelpunt gehangen en het werkte meteen met de juiste instellingen.
Als je het 'glasvezel punt', wat denk ik je ONT is, niet vervangt is dat vrij logisch. Die ONT wordt immers als 'modem' gezien, als je de ONT wil vervangen moet je als het goed is wel met KPN informatie delen, althans wel in de case die ik gezien heb.
KPN ziet de experiabox zelf ook als onderdeel van "vrije modemkeuze" ze moesten VOIP informatie en VLan informatie beschikbaar maken en daar hebben ze tot het laatste moment mee gewacht en vervolgens expliciet vermeld dat ze dat doen voor de vrije modem/routerkeuze wetgeving. ze geven daarnaast ook de specs voro je glazvezels en ONT/NTU die nodig is.

dat een experiabox technisch gezien geen modem is klopt. maar de wetgeving verwacht wel dat providers alle relevante specificaties en informatie delen zodat een klant zelf kan kiezen welk modem en/of router er gebruikt word.

ik bedoel maar als ik mijn NTU vervang door een sfp module in mijn edgerouter is mijn edgerouter dan ook modem? heel formeel dus wel.
Klopt, voorheen had ik een sfp met glas in mijn ubiquiti router. Na mijn verhuizing werd ik aangesloten op glas via een ont van tmobile. Schijnt nu de nieuwe manoer van aansluiten te zijn bij t-mobile. Misschien dat ik op het oude adres nog geleverd kreeg via een vezel van KPN die gehuurd werd door t-mobile?
Hoeft niet per se. t-mobile werkt met een “Gpon” die kun je bijv. Vervangen door een gpon van Ubiquiti. Daarbij kloon je het Macadres van de T-mobile Gpon. Ik vraag me af of ze dan merken dat je je eigen apparatuur gebruikt. Ik heb in ieder geval niets doorgeven aan t-mobile om dit te laten functioneren.
Bij T-mobile heb ik dat nog niet bij de hand gehad, maar vervang je dan de ONT? Bij KPN heb ik wel een vervanging gezien van de ONT waarbij informatie naar KPN moest worden doorgespeeld voor activatie. Bij Ziggo idem, een nieuw modem werk niet zonder activatie. De enige casus waar ik voorheen (maar dat was allang voordat deze wetgeving starte) ik vervaning van het provider modem zag met een eigen modem zonder tussenkomst van de provider was bij DSL.
Ik heb alles van t-mobile vervangen door een Fritz.box 5530, rechtstreeks op het glas. Geweldig! het originele zyxel-ding van t-mobile was overigens uitermate crap, Niet eens in bridge te zetten laat staan iets anders mee te doen.
Het levert ook veel rust en ruimte op in mijn meterkast.
Het lijkt er inderdaad op dat T-Mobile dat toestaat zonder dat je informatie hoeft aan te leveren. Dat is wel handig. Plus puntje voor T-Mobile!
Ik had ook t-mobile, werkte prima en hoefde ook niks aan te leveren, behalve tv pin. Kon nu alleen kiezen voor Ziggo helaas met verhuizing half jaar geleden.
T-Mobile gebruikt ook vlans, maar met een vlan capable managed switch en USG van unifi kan je dat gewoon aansluiten. Je moet er wel echt technische netwerk kennis voor hebben in dat geval.
WAN (vlan100 en 300 ofzo) -> switch -> USG -> zelfde switch -> Tv (vlan 100) & internet (dan untagged)
was mijn setup.

[Reactie gewijzigd door Wilglide op 22 juli 2024 16:48]

Of je neemt een fatsoenlijke router / firewall die gewoon meerdere vlans op de wan kant kan hebben..
Op de USG kan het ook gewoon, maar wat ingewikkelder via de cli alleen.
If it works it works..
Heb zelf de Huawei media converter laten hangen, daarachter een Draytek Vigor 2927 gehangen. Fijn apparaat met rijke functionaliteit (maar wel een leercurve), die Zyxel die ze meeleveren, kan je te weinig mee.
Ik heb de BOX 12 van KPN 5 minuten aan het opgeleverde glasvezel gehad. (even testen of de verbinding verkeer had.)

Daarna vervangen door mijn USG.
Dat is inderdaad vrij standaard, maar dat is een router vervanging. Wat ze lijken te rekenen als 'modem' vervanging is wanneer je de ONT ook vervangt en dus niet alleen de Experia box, het apparaatje dat glas omzet in UTP. Zeg maar het apparaat dat normaal gesproken ook in de meterkast hangt ( voorbeeld van Internet: https://uploads-eu-west-1...6ab-8a5c-519c55a31b54.jpg )
Mijn KPN verbinding had ik al mijn Fritzbox aan hangen toen de monteur kwam. Die zei, hoort eigenlijk niet, hing de meetapparatuur aan de Fritzbox voor de snelheidstest, en toen die goed gaf werd de verbinding opgeleverd. Het KPN modem ligt dus nog in een gesloten doos hier mocht ik het ooit nodig hebben.
Precies ik heb hem ook nog als nieuw in de meterkast staan, lijn laten opleveren en weg ermee
Gebruik mijn eigen modem al wel zeker 5 jaar

[Reactie gewijzigd door jumjum op 22 juli 2024 16:48]

Krijg je goede snelheden? Ik lees vaak over de USG en dat deze niet de volledige 1gbps kan gebruiken.
Nou, daar valt inderdaad wat voor te zeggen ... maar ik klaag niet ...

Mijn USG scores (bedraad):
(NTU (0.93 (lichtstrekte ?)) -> 1 Gbit -> USG -> 1 Gbit -> USW-Woonkamer -> 2 Gbit (port-teaming) -> USW-Zolder -> 1 Gbit -> PC)

Gemeten met een RealTek Gamer onboard NIC (ipv4 & ipv6):

Download: 948 Mbit
Upload: 942 Mbit
Latency: 4 ms

Met een Intel kaartje krijg ik waarschijnlijk nog net ietsje meer, maar idd geen 1 Gbit ...
Laptop, dezelfde locatie, Intel NIC):

Download: 974 Mbit
Upload: 968 Mbit
Latency: 4 ms

Zoiezo heb je TCP protocol overhead en de 2x switches+USG+NTU+PiHole DNS omleiding en ook nog VLAN's ... allemaal protocol overhead ...

WAN: mtu = 1512
LAN+VLAN's: mtu = 1508
Switches: mtu = 1500

[Reactie gewijzigd door TheToolGuy op 22 juli 2024 16:48]

Ja, klopt. Door het mac, of serienummer van de huawei ont te klonen en in de ubiquiti ont te zetten, hoef je dus niets te laten activeren. Daarnaast heb je ook een failback optie, mocht je ont defect raken 😀

Lees deze even door, onderin staan 2 links waarmee je de Ubiquiti ont kunt prepareren voor t-mobile: https://community.t-mobil...in-huis-is-gewenst-342211

[Reactie gewijzigd door signed op 22 juli 2024 16:48]

De laatste keer dat ik dat gezien heb is zeker 20 jaar terug.
Dan heb je het waarschijnlijk over router vervanging, en niet over modem vervanging, 2 wezenlijk verschillende zaken in de meeste gevallen, dit laatste kan immers pas sinds kort bij glasvezel en Coax vanwege nieuwe wetgeving. En bij de meeste providers, T-mobile lijkt de uitzondering, moet je het nieuwe 'modem' (niet altijd wat mensen in de volksmond als modem benoemen, wat vaak de router is) wat een Coax modem, of bijv. een eigen ONT is aanmelden voordat deze werkt.

Een andere optie is dat je altijd DLS hebt gehad, daar kon je soms wel zonder issues een eigen modem aansluiten.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 16:48]

Nee hoor, er is duidelijk verschil tussen modem en router. Ik had het over modems. Ik moet wel bekennen dat ik zelf in de praktijk alleen maar DSL / Glas tegen kom.

Ik zag trouwens in de reakties hier dat je bij Ziggo nog steeds je modem moet registreren.
Klopt, niet alleen bij Ziggo trouwens, maar bij alle kabel providers. Maar bij KPN Glas bijvoorbeeld ook. Wil je de router (Xperia box) wisselen kan dat vaak zonder issues, wil het echter het component wisselen dat in de wetgeving als 'modem' wordt gezien, de ONT, moet je ook bij Glas vaak dat apparaat activeren via de provider met het serienummer van de ONT (en de oude ONT bewaren, bij problemen moet je die namelijk weer aansluiten). T-Mobile lijkt vooralsnog de enige uitzondering te zijn waar die activatie bij vervanging van de ONT niet hoeft.

Voorbeeld van een Glasvezel 'modem' van Internet geplukt: https://uploads-eu-west-1...6ab-8a5c-519c55a31b54.jpg

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 16:48]

Ik weet hoe het werkt, ik werk ook bij een Provider ;p

Ik heb vanaf 1999 enkele jaren Ziggo gehad, thuis. Ik weet inderdaad dat je destijds modems moest (laten) registreren. Ik ging er eigenlijk vanuit dat dat allang niet meer nodig was, want dat is best bewerkelijk / klantonvriendelijk. Het verbaast mij dan ook dat ze dit nog steeds doen.
Volgens mij moet het bij Ziggo alleen nog als je een eigen modem koopt, de modems die ze zelf leveren zijn al voor geregistreerd lijkt het, althans wanneer ik zo'n ding tegenkom bij familie die hulp nodig heeft na een verhuizing ofzo werken ze direct. Wat ik op zich dan wel weer logisch vind, immers gebeurt uit mijn hoofd het laden van de config files bij Coax op basis van een authenticatie waarbij die identifier gebruikt wordt. En als jij zelf een modem koopt zal Ziggo natuurlijk geen weet hebben van die identifier, tenzij jij deze aanmeld.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 16:48]

Ik meen zelfs nog te herinneren dat je vroeger als gebruiker op een landinsgpagina terecht kwam, als je internet opging, waar je je modem kon registreren. Daarna had je volledig toegang tot internet. Ik weet niet of dit Ziggo was, of een andere Provider. Het is allemaal lang geleden... Mist of time, enzo.
Ziggo klant hier. Ik kan bevestigen dat een modem die je toegestuurd krijgt van Ziggo vooraf geregistreerd is.

Soms wisselen ze oude modems om voor nieuwe modems, dan zijn beide tijdelijk geregistreerd op je adres.

Wanneer het nieuwe modem voor het eerst verbinding maakt, vervalt de registratie van het oude modem.

Eigen modems moeten geregistreerd worden via de Mijn Ziggo App. Heeft ermee te maken dat het modem een configuratiebestandje (met oa de maximale internetsnelheid) van Ziggo "toegestuurd" krijgt om te kunnen functioneren.
Is er al iemand geweest die dit boven de gigabit geschroefd heeft vraag ik me af..
Providers gaan wisselend om met de vrije modemkeuze; zo moeten Ziggo- en Delta-klanten het mac-adres van de eigen modem eerst delen met de klantenservice voordat deze gebruikt kan worden. T-Mobile Thuis-klanten hoeven dit weer niet.
Of het boeit mensen gewoon echt niet zoveel, in tegenstelling tot wat 'tweakers' op Tweakers.
Meeste mensen willen gewoon iets wat out of the box en zonder al te veel moeite werkt en boeit het verder niet zoveel.
Ik vind het ook niet erg interessant eigenlijk... Ik haal gigabit snelheden op mijn desktop (bekabeld), en ik woon klein, dus mijn wifi bereik is in mijn appartement prima (alleen gebruikt voor laptop en telefoon). Ik zie vooral een dure investering waar ik weinig mee opschiet.

[Reactie gewijzigd door juiced01 op 22 juli 2024 16:48]

Daarnaast kan je ook meestal de Wifi op je Modem/router uitschakelen en er zelf een Wireless AP achter hangen, moest de Wifi van de Modem/router niet voldoende zijn. Dit doe ik zelf ook.

Zou niet weten waarom ik de modem/router zelf, die ik 'gratis' ter beschikking krijg, ook zou willen vervangen. Het ding werkt gewoon, niet meer of niet minder.
Alleen bij de oudere (AON) glasvezelaansluitingen kon je zonder al teveel moeite je eigen apparatuur gebruiken. De nieuwe (XGS-PON) glasvezelaansluitingen zijn gedeelde aansluitingen en daar is meer voor nodig (o.a. versleuteling).
Dus als je dat KPN kastje zou willen vervangen moet je een uitvoering: AVM FRITZ!Box 5590 Fiber kopen of iets?

KPN heeft me allen geïnformeerd dat er een nieuwe aansluiting kwam, toen ze het aansloten bleek er ineens een stekker nodig te zijn. En ik ben niet geïnformeerd waarom dat nodig was. Ook is direct de analoge lijn uit gezet en de boel overgezet naar glas, zonder dat ik een glas abonnement heb. Ik ben ook niet geïnformeerd door KPN dat ik een keuze had een eigen XGS-PON modem te installeren.

Als dat kastje van de glasvezelaansluitingen een modem is, zit er dan ook een (web)interface of commandline op voor de configuratie? En krijgt het ook software updates van KPN?

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 16:48]

Ja, je moet inderdaad de 5590 hebben maar dan wel met een PON of XGSPON SFP. En die zijn in Nederland niet te krijgen. In Duitsland zijn ze wel begreep ik.

Het makkelijkste is natuurlijk om de KPN NTU ('t kastje dat glas naar UTP omzet) te behouden en daar dan zelf een router achter te hangen. Maar je kunt (en mag!) de NTU ook vervangen door iets van jezelf. Of deze achterwege laten door een 5590 te pakken
Ze zijn in nederland wel te krijgen (via FS.com) ze zijn alleen taffesduur. Een kleine €90 in de btw (voor de xgspon sfp). En dan weet ik niet hoe het met import heffingen zit.
Ik heb de 5530 met aon gekocht. Na een mailtje naar de helpdesk in duitsland dat dat hier in Zwolle niet werkt heb ik keurig & gratis een pon module gekregen.
Ah dat is wel fijn. Heb zelf AON bij tmob dus had voldoende aan een €10 kostende module van FS. Ff afgekeken van de mediaconverter op welke frequenties en welke afstand en gas.

Werkt als een trein.
Ik wilde dat ik FS.com eerder had gezien. Heb nu mijn kabel moeten kopen bij fritzshop.nl, voor veel te veel.
FS is een beetje het bedrijf wat glas goedkoop heeft gemaakt. Het is nu in vrijwel alle gevallen goedkoper om glas aan te leggen ipv koper. Zeker met de huidige koperprijzen.

Ik heb 24 aders glas op 15m in 1 custom kabel. Was voor minder dan 100€ klaar. Zelfde run met koper was €180 en nam 6 keer zoveel ruimte in beslag.
Bedoel je dat je glas in huis hebt i.p.v. utp?
Hoe sluit je dat aan?
Met sfp modules en mediaconverters.

Ik heb wel ethernet liggen, maar dat is naar de switch toe en daarvandaan over glas trunk naar de hoofdswitch en router.

De reden dat het er 24 zijn is dat er geen mogelijkheid is om ze te vervangen bij defect en het tien euro duurder was dan 12 aders.

En er ligt glas rechtstreeks van de FTU naar boven de router in
Weet je misschien een artikelnummer voor een SFP die werkt?
Voor aon ja, voor gpon en xgsPON niet. Zijn er overigens niet zo veel. Volgens mij maar 1 of 2. Maar je krijgt daar altijd vrij makkelijk contact met een adviseur dus je kunt het ook gewoon even vragen.
Bij Ziggo weten ze exact wat je hebt staan.
Volgens mij krijg je bij iedere Provider alsnog het standaard modem toegestuurd, ongeacht of je deze gebruikt of niet. Dit kan handig zijn in het geval er problemen zijn, dan kan je het standaard modem aansluiten zodat de Klantenservice kan controleren of het aan de verbinding ligt.

En de Provider kan uiteraard zien of er een eigen of ander modem aangesloten is, o.a. aan de hand van het MAC adres van het ding.

Je hoeft bij een Provider dus niet per se op te geven dat je een eigen modem gebruikt.
Volgens mij hebben ze er belang bij om te communiceren dat het een klein aantal is.
Ik zie je onderbouwing van die stelling niet.
Je kan het ook omkeren: providers kunnen ook een belang hebben bij hoge cijfers, want minder problemen met de installatie op te lossen. Jouw hardware = jouw probleem.
De Europese verplichting terugdraaien zie ik overigens niet gebeuren, ongeacht of de cijfers laag of hoog zijn. Het gaat immers om een consumentenrecht.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 22 juli 2024 16:48]

Mijn vraag ook. Mijn experiabox zit netjes in z'n doos en is er nooit uit geweest bijvoorbeeld (ik kon er tijdens het bestelproces niet voor kiezen 'm niet af te nemen); maar ik neem aan dat ze het kunnen zien op basis van MAC-adres, voor de mensen die dat niet klonen van de modem dan toch.

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 22 juli 2024 16:48]

Ziggo kan op afstand jouw modem uitlezen, wijzigen, resetten etc. dus dan kunnen ze ook gewoon zien hoeveel modems er "online" zijn neem ik aan en dat zal bij andere providers niet anders zijn gok ik.
Uiteraard; ik heb in het verleden ook bij een ISP gewerkt op de eerste lijn en deel die ervaring ook (dat was Delta, toen het nog ZeelandNet was).

Punt blijft dat het maar de vraag is hoe ze dit tellen. Het artikel lijkt het te hebben over geleverde modems, niet daadwerkelijk over gebruik.
Ah ik zat met de verkeerde telling in mijn hoofd.
Je moet je eigen modem registreren, dus ze kunnen gewoon het aantal registraties ophalen en voilà.

Zie hier

Stap 1. Gegevens van je modem opschrijven
Sluit je modem aan en noteer het CM MAC en MTA MAC-adres. Een MAC-adres bestaat uit 12 cijfers (0 tot en met 9) en/of letters (alleen A tot en met F). Bijvoorbeeld: 1F-2E-3D-4C-5B-6A.

Stap 2. Je eigen modem registreren
Download de Mijn Ziggo app of gebruik de QR code hiernaast. Registreer vervolgens in de Mijn Ziggo app je eigen modem.

Open de Mijn Ziggo app
Druk onderaan op Producten
Kies voor Internet
Zoek je modem (vaak Connectbox) en druk op Meer info
Kies onderaan voor Registreer een Nieuw modem
Vul je eigen modemgegevens in

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 22 juli 2024 16:48]

Ah ja dat is bij Ziggo. Bij KPN heb ik nooit zoiets in hoeven te vullen. ;)

En bij Ziggo kun je er waarschijnlijk prima omheen als je de functionaliteit hebt om het MAC-adres van het huidige modem te klonen.
KPN moet je bellen als je zelf de NTU gaat vervangen. Dat is het kastje dat glas naar koper omzet. Als je die wil vervangen door bijvoorbeeld een router met een glasvezel module zodat de vezel direct in 't modem gaat moet KPN 't modem activeren.
Nog nooit gedaan of mee gemaakt dat dit moet.
Nog sterker, je mag officieel niet eens aan de NTU komen.

Het werkt gewoon zonder te bellen, zij zien geen verschil aan hun kunt.
Het ligt aan je aansluiting. Glasvezel komt in 3 smaken. AON, GPON en XGSPON.

Bij AON heeft elke woning een eigen vezel.
GPON is een timesharing techniek waarbij ~6 woningen 1 vezel delen.
XGSPON is de 10G variant van GPON.

Bij PON aansluitingen is de NTU geregistreerd bij KPN. Als je die wil vervangen door een eigen kastje of eigen router met een PON SFP dan moet je dat bij KPN laten registreren.

Je mag prima aan de NTU komen. KPN heeft 't liever niet omdat glasvezel nou eenmaal wat gevoeliger is, maar door de komst van vrije modem keuze mag je ook je NTU vervangen door wat anders.

Als je de KPN NTU blijft gebruiken dan kun je inderdaad wel zelf elke router aansluiten die je maar wil. Dat hoef je inderdaad niet bij KPN te melden. Dat is ook niet zo raar, want dat is ook niet een apparaat dat contact heeft met KPN apparatuur. Dat is de NTU.

[Reactie gewijzigd door Tozz op 22 juli 2024 16:48]

Het ligt aan je aansluiting. Glasvezel komt in 3 smaken. AON, GPON en XGSPON.

....

Als je de KPN NTU blijft gebruiken dan kun je inderdaad wel zelf elke router aansluiten die je maar wil. Dat hoef je inderdaad niet bij KPN te melden. Dat is ook niet zo raar, want dat is ook niet een apparaat dat contact heeft met KPN apparatuur. Dat is de NTU.
Ah, ja ik heb zelf AON.

Je hebt echter achter de NTU bij in ieder geval AON wel degelijk een modem nodig en geen router. Althans voorheen i.v.m. PPPOE verbinding.
Nee hoor, bij mij zit achter de NTU direct mijn router.
Ik zou de NTU er nog tussenuit kunnen halen en de glasvezel rechtstreeks in mijn router laten gaan, maar dat is mij teveel werk.
Je mag prima aan de NTU komen. KPN heeft 't liever niet omdat glasvezel nou eenmaal wat gevoeliger is, maar door de komst van vrije modem keuze mag je ook je NTU vervangen door wat anders.

Als je de KPN NTU blijft gebruiken dan kun je inderdaad wel zelf elke router aansluiten die je maar wil. Dat hoef je inderdaad niet bij KPN te melden. Dat is ook niet zo raar, want dat is ook niet een apparaat dat contact heeft met KPN apparatuur. Dat is de NTU.
Nou... Mijn 'NTU' (eigenlijk een FTU, Fiber Termination Unit, een Genexis GN-01) hier in Almere, aangelegd door Reggefiber & KPN in 2008, is letterlijk niet meer dan een SC-SC koppelstuk. De grondkabel gaat erin, daar komt de SM fiber uit die op een SC/APC connector getermineerd is, en halverwege de bak zit een plaatje met een SC-SC koppelstuk. Daar gaat de fiber patch weer in die direct naar mijn apparatuur gaat.

Ik zou inderdaad niet weten waarom ik die zou willen vervangen ( :) ), maar mijn apparatuur, zou ik bij KPN zitten, is wel degelijk het spulletje dat direct met in mijn geval Tweak praat. Er zit geen actieve converter of wat dan ook in.
Dank voor deze heldere uitleg... Zou als sidenote bij ieder gerelateerd artikel moeten staan, scheelt veel verwarring en discussies, zoals ook onder dit artikel ;-)
De enige reden dat je aan die ntu niet mag zitten is omdat e bang zijn dat je de fiber kapot trekt..niets activatie...
't is gewoon niet waar wat je zegt.. Toevallig had ik een tijdje terug een kapotte NTU en die kan niet zomaar worden vervangen. De nieuwe NTU moet geregistreerd worden bij KPN.

De KPN monteur belt daarvoor met een of andere interne activatiedesk en moet dan 't serienummer van de nieuwe NTU doorgeven.
Ook als het MAC-adres is gecloned kan de provider zien dat er andere apparatuur wordt gebruikt, het standaard modem kan namelijk op afstand worden uitgelezen/beheerd (via een protocol als TR-069)…
Inderdaad. Zoals ik ergens anders al aangeef is het maar de vraag hoe ze dit tellen. Het artikel lijkt het te hebben over geleverde modems, niet daadwerkelijk over gebruik.
En als je 0 informatie bied aan bestaande klanten dan moet je het hebben van entousiastelingen. Die ook nog eens nu ineens een paar 100 euro moeten gaan uitgeven om het ook werkend te krijgen.

Als je altijd al keuze had of een e-mail krijgt de abbo wordt 3 euro per maand goedkoper als je de spullen niet meer huurt / gebruikt.

Ja dan zal het wel sneller gaan. Maar zonder enige informatie geen idee wat er dan gebeurd.
Dan zullen ze alsnog een standaard modem zelf willen leveren. Zodat wanneer jij belt met problemen, ze als eerste de vraag kunnen stellen: "En wat als je ons modem erop aansluit?"
Het feit is dat je niet van een provider kan verwachten dat ze klanten met random modems gaan helpen. Een helpdeskmedewerker heeft een lijstje met punten om af te lopen, als iedere modem interface anders is dan kan die medewerker onmogelijk een lijstje aflopen, los van het feit dat providers hun eigen apparatuur op afstand in kunnen zien om problemen te constateren. Als je als klant dan zo nodig een eigen apparaat wilt gebruiken, prima, maar dan mag je niet verwachten dat je aan kan komen kloppen bij de provider als je er zelf niet meer uitkomt. Als je je toyota corolla ombouwt en er een tesla motor en accupack in hangt en het werkt niet dan gaan ze je bij de toyota dealer ook niet helpen.
Het feit is dat je niet van een provider kan verwachten dat ze klanten met random modems gaan helpen.
<knip>
Als je als klant dan zo nodig een eigen apparaat wilt gebruiken, prima, maar dan mag je niet verwachten dat je aan kan komen kloppen bij de provider als je er zelf niet meer uitkomt.
Klopt, er zitten grenzen aan wat je kan verwachten. Als jij een gek apparaat hebt dan houdt het een keer op. Deze regel zit meer aan andere kant van het spectrum: het is niet de bedoeling dat ze hulp weigeren alleen omdat je een eigen modem hebt. Ze zullen toch op z'n minst een beetje aannemelijk moeten maken dat de modem er iets mee te maken heeft.
Ik zie dat eigenlijk eerder andersom en ook niet als hulp weigeren, jij als consument brengt een vreemde variabele in, het is dat juist enorm logisch die als eerste uit het spel te halen. Werkt het dan wel correct, dan weet je dat het in je eigen apparatuur zit, en daar ben je simpelweg zelf verantwoordelijk voor en zal je dus ook zelf moeten oplossen.
Ik zie dat eigenlijk eerder andersom en ook niet als hulp weigeren, jij als consument brengt een vreemde variabele in, het is dat juist enorm logisch die als eerste uit het spel te halen. Werkt het dan wel correct, dan weet je dat het in je eigen apparatuur zit, en daar ben je simpelweg zelf verantwoordelijk voor en zal je dus ook zelf moeten oplossen.
Dat kan zeker een goede debugstrategie zijn maar het moet niet de enige aanpak.
Als mijn e-mail niet aankomt maar internet verder prima werkt dan moeten ze niet gaan eisen dat ik eerst mijn oorspronkelijke modem aansluit voordat ze me met m'n e-mail-probleem willen helpen.
Eens, maar zo'n eis ligt dan initieel ook niet echt in de lijn der verwachting als je e-mail probleem meldt. Al kan het natuurlijk verderop in het traject wel weer een legitime vraag zijn wanneer het bijvoorbeeld een firewall issue lijkt te zijn.
Eens, maar zo'n eis ligt dan initieel ook niet echt in de lijn der verwachting als je e-mail probleem meldt. Al kan het natuurlijk verderop in het traject wel weer een legitime vraag zijn wanneer het bijvoorbeeld een firewall issue lijkt te zijn.
Dat klopt maar mensen maken deze wet groter dan het is. Niemand heeft ooit gezegd dat providers alle modems onder alle omstandigheden moeten ondersteunen. De wet is er om gekheid te voorkomen zoals dat ze weigeren om naar andere problemen te kijken alleen omdat je een eigen modem hebt. Hopelijk proberen ze dat niet eens.

Het hele verzet tegen de wet is hetzelfde. Het gaat om een handvol mensen die over het algemeen heel goed weten waar ze mee bezig zijn. De kans dat die onterecht bellen zonder eerst zelf hun oude modem te hebben geprobeerd is niet zo groot.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 16:48]

Helemaal mee eens, echter is blijkt eigen apparatuur in de praktijk vaak een mooi excuus te zijn voor de provider om geen ondersteuning te bieden. De afgelopen keren dat ik problemen had heb ik voor het bellen alle apparatuur van de provider aangesloten om dat gezeik te voorkomen, ondanks dat al duidelijk was dat het probleem niet aan mijn kant lag.
Dan kun je de mevrouw niet achter de kassa bij de Hema wegplukken en binnen 2 weken zelfstandig laten werken...

De verwachtingen die je mag hebben van een helpdesk .... Tja.. dat is drastisch naar beneden geschroeft.

Meestal is de helpdesk niet meer dan het meelopen van het stappenplan.

Ziggo kan vaak al vooraf zien welke modems offline gaan gaan...

En verbindingen die klapperen...

En daadwerkelijk offline gaan zien ze ook voordat jij belt...

Het hele gedoe met 'stoeingen melden. Is vooral een kosten besparend element.
En verbindingen die klapperen...
Dat kunnen ze inderdaad. De specialisten die pas ingeschakeld worden als de eerste-lijns monteurs het niet meer weten. Zij hebben apparatuur waarmee ze, gegeven jouw modem-informatie, bij de wijkkast in kunnen tappen om naar allerlei statistieken te kijken inzake de verbinding.

Ik heb er zelf mee te maken gehad; drie monteurs hier over de vloer geweest. Twee keer een AOP vervangen; één keer een wandcontactdoos vervangen. Drie keer doorgemeten; signalen allemaal goed.
"Ja; nee - we weten het echt niet."

Vierde keer komt er een echte. Meet alles nog eens door om eerder geconstateerde te verifiëren.
Denkt even na. En dan: "wacht even hoor meneer, ik moet even wat gegevens van uw modem hier overnemen," ::klapt laptop open:: "en dan ga ik eens even kijken naar de andere kant van de lijn in de centrale; en het verloop over tijd."

5 seconden later:
"Oh ik zie het al." ::draait laptop om:: "U bent technisch aangelegd, heh? Ziet u dit hier..."

En vervolgens een gedetailleerde uitleg waaruit volgde dat men hier in het appartementcomplex alle bewoners gewoon op dezelfde basis-zendsterkte heeft ingeschaald. De lage verdiepingen en de hoge. Hierdoor krijgen de lage verdiepingen een te sterk signaal; waardoor ze denken dichter op de zender te staan dan ze echt staan, en een te zwak retoursignaal teruggeven. Waardoor de zender denkt dat er meer zendsterkte nodig is; waardoor het modem nog zwakker retour gaat geven. En dat dansje gaat door totdat de zender zo sterk zendt, dat de ontvanger het niet meer aan kan en je clipping en signaalvervorming krijgt, waarbij het signaal er uit klapt.


Ze kunnen het inderdaad.
Als je de goede mensen te pakken hebt.

(Wat de uiteindelijke monteur die het gefixt heeft ook beaamd heeft: die zijn er binnen de organisatie blijkbaar niet zo veel meer. En wat er bij mij gebeurd was, is schijnbaar schering en inslag. Want het moet allemaal snel-snel-snel; en mag niets kosten. Dus krijg je bras opgeleverd.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 16:48]

Ze hebben de monteur niet nodig: het systeem monitort steeds de uptime van de modems en kan exact zien wanneer iets plat gaat - zo kiezen ze ook de buurt om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren .

Zo zijn er buurten die bekend zijn om steeds in de ellende te belanden. Alleen er wordt steeds gecommuniceerd dat een probleem 'toevallig' uiteen individuele storing is ontstaan en dat klopt niet.

T.a.v. de monteurs: het zijn zzp monteurs die een stuk of 10 bonnen rijden. Per dag voor partners als Guidion. De jongens krwgegen 26 euro per bon incl. Verplaatsings kost.

Een interne 'netwerkmonteur' wordt intern weggezet tegen 80 euro per uur.

En die komt pas als er gedoe is.... Al de rest zijn ingehuurde zzpers die soms drie keer per dag van jasje wisselen om voor zowat alle partijen installaties of storingen op te lossen .
Het maakt nl niet uit en kennis heb je ook niet nodig. Het is een drama voor de interne monteurs...maar tja... Die kosten dan ook geld.
Ja dat heb ik al een paar keer gehad. In beide gevallen deed die dan ook niks.

De monteur die uiteindelijk langs kwam om te meten vroeg zich ook een beetje af wat ie nou kwam doen aangezien ik alles vanaf de FTU al een keer vervangen had. Dus nieuwe APC patchcable, andere sfp, kompleet andere router en zelfs nieuwe mediaconverter geprobeerd.

Wist de klantenservice ook, want heb ik gewoon doorgegeven aan de telefoon. Monteur heeft tijdens een bakkie pleur maar een incident ingeschoten bij de lijnbeheerder. Die is toen ie bij mij zag hoe het erbij lag direct naar de wijkcentrale gereden om daar te kijken, want die had genoeg gezien.

Bleek dat de poort was doorgefikt.
Was al een oudje, maar met mijn netwerkverbruik was dat gewoon teveel geworden voor em (50mbit/s continue plus bijkomende burst loads van 900mbit/s om de zoveel uur).
Dat vraag ik me ook af... Ik werd namelijk na een paar weken gebeld of ik problemen had met mijn internet. Volgens hun systeem was ik namelijk niet aangesloten. Maar had die experiabox nog nooit uit de doos gehad :)

(Vond het trouwens wel netjes dat ze belde, dat moet ook gezegd worden)

[Reactie gewijzigd door Vinnie.1234 op 22 juli 2024 16:48]

Dan vraag je je af hoeveel data ze normaal verzamelen wat ze nu niet kunnen.
Dat jij het je afvraagt zegt meer over jou. 0 bytes t.o.v. 1 byte kan het verschil zijn voor een provider om te weten of je bent aangesloten, die 8 1 tjes en 0elletjes lijken me wel redelijk.
En uiteraard hebben ze data van je, ze moeten sowieso kunnen inschatten wanneer de piekbelasting is, wat dat is etc.
Dat is aanname. In ieder geval geeft de Experiabox hen info die ze niet krijgen uit een eigen modem.
Uiteraard. Die experiabox moet door hun onderhouden worden dus daar hebben ze ook een management netwerk voor. Daarmee kunnen ze instellingen aanpassen en resetten, metingen doen en firmware pushen. Meestal is dat een apart VLAN en als jij dus niet tagged in je eigen router wordt dat verkeer gewoon gedroppet.
Dat is zeker een aanname, maar 'welke data verzamelen ze allemaal wel niet' is net zo goed een aanname.

Net zo goed als 'de experia box geeft meer info' ook een aanname is. Misschien is de enige check die ze doen 'is er een werkende experia box' aangezien dit voor vrijwel alle klanten voldoende is, dan geef je dus niet zo zeer meer infomatie maar andere (experiabox vs opensourcehackerzors OS)
Het punt lijkt mij meer dat er wel data over die aansluiting ging.

De experiabox gooit blijkbaar iets speciaals de kabel over waarmee hij zegt dat hij is aangesloten wat geen enkel ander modem doet omdat het gewoon niet nodig is.

Ik vermoed dat het nu niet meer zo is, want het roept wel allerlei leuke praktische vragen op als "Kan je een FUP overtreden als je volgens hun systeem niet bent aangesloten?"
Maak je maar geen zorgen hoor, je internet provider zal ook met een eigen modem geen data te kort komen. 😄

Overigens geloof ik niet dat providers (in Nederland) die data daadwerkelijk voor schimmige praktijken (zoals verkoop aan adverteerders) inzetten.
Voornamelijk je volledige config file en logs.
Ze weten dus wat voor poorten je open hebt staan, welke devices er op je netwerk zitten + netwerk naam, welke connectie.
Wat de belasting is van je lijn, totalen in modem gemeten (vs wat ze werkelijk langs zien komen).

Buiten die info, vermoed ik dat het verder helemaal niets uit maakt. Gebruik je hun DNS, dan hebben ze die info. Inkomende verzoeken vanuit hosting en wat ze aan je reguliere verkeer kunnen zien blijft natuurlijk gewoon hetzelfde.

Het moment dat ze geen modem zien waar ze de config van kunnen verkrijgen zullen ze waarschijnlijk even checken met de klant of er überhaupt een aansluiting is die gebruikt wordt.
Ik heb ivm problemen ook bij iemand (telfort) het model vervangen. Ook omdat een router + modem extra stroomkosten zullen meebrengen.

Ik vraag me dus af hoe groot de vraag is, maar ook hoeveel mensen het toch gedaan hebben.

Overigens voor DSL zijn er niet zoveel opties die een beetje fatsoenlijk zijn. En volgens mij was mijn keuze zelfs een van de modems/routers die ze zelf tegenwoordig ook leveren.
Als ze je modem niet kunnen zien zijn e bang dat je installatie niet is afgerond en dus niet kunnen factureren.

Dat is de logica van waarom ze jou opbellen.
Ook vooral slecht van nu.nl om hier niet over door te vragen. Tussen kiezen en gebruik zit ook nog een verschil.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 22 juli 2024 16:48]

Ook een goed punt; het is altijd fijn als een 'garantie' een modem te hebben liggen wat zeker weten werkt en support heeft vanuit de provider.
Sterker nog, mocht je issues hebben met je verbinding, dan helpen ze je niet tot je het modem van de provider hebt aangesloten (dat is althans bij KPN zo).
En terecht, waarom zou de provider je moeten helpen bij je eigen apparatuur? Jij wil per se wat anders, prima, alleen dan los je het ook zelf op ook.
Omdat mijn ervaring de afgelopen 15 jaar is dat het eigenlijk altijd aan de provider ligt.

Mijn eigen apparatuur levert mij een 100% uptime op de uitgaande lijn tenzij de lijn niet werkt. En dat is 100% een provider aangelegenheid.

En als het niet aan de provider ligt had ik dat binnen 5 minuten gezien aangezien ik als stap 2 het geleverde providerprul aansluit.
Mijn ervaring met KPN en een eigen modem zonder ntu van KPN is dat ze gewoon helpen. Als je netjes aangeeft wat je gebruikt en wat jij denkt dat er stuk is dan krijg je gewoon hulp.
Laatst had ik problemen met de updates van de iptv kastjes. Bleek toen aan KPN te liggen en dat gaven ze netjes toe na wat tests zonder experiabox.
Da's nu.nl voor je. Totaal niet kritisch over antwoorden en onderzoeken zolang het maar controversioneel is. De antwoorden van de providers lijken vooral nattevingerwerk te zijn.

Eens een monteur over de vloer gehad, die verbaast was dat er geen router tussen de TV ontvanger en FTTH kabeltje zat, maar een switch die voor bridge modus zorgde (werkt nu niet meer - stomme KPN :( ). Was niet bekend in hun systeem. Ook eens problemen gehad met internet: bellen naar KPN. Ik zei dat er een eigen router tussen zat, of ik dan de Experiabox er tussen wou zetten. "Is goed" zei ik en ging koffie pakken en vervolgens zeggen dat 'ie er nu tussen zat. "Ja, ik zie het!" zegt die ook nog. Uiteindelijk hebben ze aan hun kant iets gedaan (lijntje resetten noemden ze dat) en alles werkte weer.

Kortom, ze hebben werkelijk geen enkel idee.
Op nu.nl ga ik maar niet in... Zelf nog geen slechte ervaring gehad met KPN, maar ken wel wat horroverhalen m.b.t. ondersteuning 'als je iets anders wil' die is er eigenlijk niet.
Dat lijkt me niet meer dan logisch dat je bij houdt wat er in je netwerk zit. Als is het maar vanuit een security point of view. Zou wat zijn als ze blind zijn voor wat aangesloten wordt.
Gemiddelde consument is hier qua technische kennis (nog) niet aan toe.
Update: Haakjes (nog) toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 22 juli 2024 16:48]

Buiten de ontbrekende kennis voldoet voor de gemiddelde consument een standaard geleverde modem/router ook gewoon. Die zijn tegenwoordig echt wel prima te noemen. Dus of die er ooit aan toe zijn, ik vraag het me af.
Precies wat ik ook dacht. Ik heb de laatste (10?) jaar zelden problemen gehad. Vroeger moest je iedere dag de modem resetten omdat internet vast liep of traag was, maar dat is niet meer.

Ik heb 9 jaar in de ICT-sector gewerkt, dus beschouw mezelf niet gemiddelde consument, maar ik zie geen reden om moeite gaan doen voor een andere modem, terwijl ik met de standaard modem ook gewoon stabiel en snel internet heb.
Hier hetzelfde, werk al jaaaaren in de ICT, maar ik zie echt 0,0 reden om een eigen modem aan te schaffen. Ik heb het Ziggo modem wel in bridge modus laten zetten om mijn Ubiquiti apparatuur aan te kunnen sluiten, maar daar voldoet het standaardmodem echt prima voor. Ik zie echt geen enkele reden om nóg een zelf te beheren apparaat in huis te halen.
Hier hetzelfde, werk al jaaaaren in de ICT, maar ik zie echt 0,0 reden om een eigen modem aan te schaffen.
Mijn eigen modem-setup (Fritz 6660) versus bridge + kastje verbruikt +-13 watt minder stroom.

De boel staat 24 uur per dag aan.

Dat scheelt dus +-114 kWh op jaarbasis. Op basis van jouw stroomprijs mag je uitrekenen hoeveel redenen je kan hebben om een eigen zuinig modem aan te schaffen.
Ik vind het eigenlijk nog wel tegenvallen, met mijn zonnepanelen en over productie zal dit best lang duren (oneindig lange terugverdientijd zelfs bij salderen op jaarbasis), maar zelfs als ik dat niet zou hebben kijk ik tegen een terug verdientijd aan van tussen de 4 en 5 jaar op dit moment, en alsnog 3+ jaar bij mijn nieuwe tarieven van 1 november. Dat vind ik toch nog best fors, aangezien ik voor eigen apparatuur normaal gesproken reken met een levensduur van tussen de 3 en 5 jaar.

Daarnaast vind ik ook de instap prijs van +-€210 bij mijn vaste leveranciers niet heel aantrekkelijk, ik kan me ook best voorstellen dat in het huidige economische klimaat dat voor veel mensen gewoon te duur is.

Al met al zie ik je argument, zeker als het modem toekomst proof is en dus langer dan 5 jaar mee zal gaan. Maar vooral de instap zou van mij flink goedkoper mogen worden, anders zie ik eigenlijk veel mensen dit niet als alternatief zien en eerder besparen op andere, goedkoper te realiseren besparingsopties.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 16:48]

Verklaar u nader, ik vind alleen sportschoenen als ik dat Google.
Dit is wel een prima awel beknopte uitleg.
En waarom zou het een verantwoordelijkheid van de klant zijn om op te lossen? Dat is dan toch aan de provider.

Als ik een nieuwe auto koop en die heeft een week later diverse problemen, moet ik toch ook niet zelf gaan sleutelen?
Leuk in theorie. Lastig in de praktijk. Probeer maar eens een vervangend modem bij Ziggo te krijgen.
In mijn ervaring is dat helemaal niet zo lastig, als jij een oud of defect modem hebt is Ziggo daar vaak best soepel in, enkel in de corona tijd was het soms lastig omdat ook Ziggo's leveranciers last hadden van chip te korten en apparatuur dus lastig leverbaar was.

Daarnaast als je een probleem hebt, gewoon melden, het is aan de provider om het op te lossen. Lukt ze dat niet, dan ontbind je het contract als ze niet kunnen leveren wat afgesproken is en zoek je elders een betere provider.
Precies, mijn ervaring met Ziggo ook. En daarbij: hoeveel mensen hebben hier in de praktijk nu echt last van?
Mijn ervaring is dat het vervangen niet zo lastig is. Ik heb enkel gevraagd om een modem zonder de Puma chip. Ik gebruik het modem enkel in bridge en heb geen TV of telefonie van Ziggo. De ubee is de enige optie dan. Dit was volgens de support met mijn problemen enkel te krijgen als ik erom ga zeuren op Ziggo fora of als ik een zakelijk abbonement neem.
Dat is dan ook wel een vrij specifieke situatie, het verlangen van een bepaald modem. Ik kan me inderdaad voorstellen dat dit lastiger is. Echter had je het in je post waar ik op reageerde over 'probeer maar eens een vervangend modem bij Ziggo te krijgen' en dat dit lastig zou zijn in de praktijk, niet over het als consument verlangen enkel een specifiek type modem te krijgen. Dat bij mijn weten inderdaad over het algemeen alleen bij zakelijke overeenkomsten geleverd wordt, althans dat is waar ik die Ubee's inderdaad tegen kom. Niet bij consumenten thuis.
En dat is dus waar de schoen wringt als er geen vrije modemkeuze is, maar de provider dit regelt. Stel, een provider koopt voor zijn klanten 500k - 1000k modems (met een defecte chip). En die worden uitgeleverd aan de klanten en blijken dan voor problemen te zorgen. Dan zou de provider dat moeten oplossen, maar hoe? Dat gaat alleen als de leverancier daaraan meewerkt, maar je kan niet zo even 500k modems afschrijven en vervangen. En dan nog zijn de kosten voor de provider die ermee gepaard zullen gaan enorm zijn. Wat het dan ook nog eens lastig maakt is dat er maar een handjevol partijen zijn die uberhaupt modems leveren en de SoCs zijn beperkt tot 2 a 3 leveranciers.

Wat gebeurd er dus in de praktijk ... weinig tot niks. Er zijn destijds ... na lang wachten ... wel software updates gekomen om het probleem te minimaliseren, maar echt oplossen was niet mogelijk.

In de praktijk betekend dat dat je met Ziggo modems en een additionele latency had van 6-8ms (standaard), plus spikes naarmate je de verbinding zwaarder ging belasten. Gemiddelde gebruiker zal het niet echt merken (of niet herkennen), de gevorderde gebruiker wel. Zeker als je van glasvezel gaat of ervanaf komt zul je merken dat de verbinding logger is en dat je soms pakketjes lijkt te missen in geval van streaming.
Als het probleem niet door de leverancier opgelost wordt en een workaround werkt dan doen mensen dat wel. Genoeg mensen met een auto waarvan het navigatiesysteem te wensen over laat en die alsnog met een smartphone op een statiefje rond rijden als alternatief.
Exact dit, dat mag de provider fijn oplossen.

En op je eerdere comment, ook daar ben ik het mee eens. Dat je een eigen router wil gebruiken kan ik mij nog voorstellen, omdat die standaard dingen niet veel soeps zijn. Zwak signaal, minder mogelijkheden.

De modem zelf is een basaal ding dat eigenlijk nogal een dom apparaat is. Hoeft niet meer te kunnen dan te functioneren als een modem. De rest doet de router wel. Modem in bridge zetten en klaar.

En ik zie ook nul toegevoegde waarde. Sneller gaat het niet minder latency zal je ook niet krijgen en het argument dat ze dan niet zien wat je doet gaat ook niet op, want je data gaat nog steeds gewoon 'vrij' de lijn over.

Dus anders dan een beetje enthousiastelingen, wat is nou de toegevoegde waarde?
Puma was volgens mij een SoC van Intel gebruikt in bijvoorbeeld Ziggo modems, die vulnerabilities en stability issues had.
Energiegebruik! Ik heb mijn Ziggo-modem ook in bridge om een mesh-systeem tot stand te brengen en dat functioneert prima, maar ik kan desondanks wel een goede reden bedenken: energiegebruik. Als ik een modemrouter van mijn mesh-merk zou nemen zou dat weer 1 apparaat schelen.
Dus je geeft 100 euro uit aan een nieuw modem om een tientje per jaar te besparen?
Als het modem 10 watt gebruikt (vond ik online voor een Ziggo Connectbox) en 24x7 aanstaat is dat ongeveer 88 Kwh per jaar. Als je een stroomprijs pakt van 50 cent per KwH dan is dat al 44 euro per jaar. Toch een stuk meer dan het tientje waar jij mee rekent. Laat staan als je tarieven nog hoger zijn.
Ik ben daar inderdaad toe in staat. Van minder geld heb ik minder last dan van meer CO2. Blijkbaar geldt dat voor jou niet en dat vind ik jammer.

PS Idle verbruik ConnectBox is 10,9W volgens fabrieksopgave

[Reactie gewijzigd door knokki op 22 juli 2024 16:48]

Hier hetzelfde, werk al jaaaaren in de ICT, maar ik zie echt 0,0 reden om een eigen modem aan te schaffen. Ik heb het Ziggo modem wel in bridge modus laten zetten om mijn Ubiquiti apparatuur aan te kunnen sluiten, maar daar voldoet het standaardmodem echt prima voor. Ik zie echt geen enkele reden om nóg een zelf te beheren apparaat in huis te halen.
Dat hangt helemaal van je situatie af. Voor de gewone gebruiker zie ik ook weinig redenen om een eigen modem te gebruiken. Sterker nog: als iemand het me zou vragen, dan zou ik het afraden. De reden hiervoor is, dat als er wat aan de hand is, de provider zal wijzen naar het modem. En mensen die weten wat ze aan het doen zijn, zullen me niet vragen of ze een eigen modem moeten aanschaffen. Die weten wel wat de voor- en nadelen zijn. Ik heb zelf op dit moment Ziggo en daar zie ik ook niet de noodzaak van een eigen modem. Ik heb een zakelijk modem gekregen, dat in bridge staat en het gaat zo mijn Ubiquiti Dream machine Pro in (ik weet het: overkill). Nu zijn ze op dit moment aan het graven en hier wordt glasvezel aangelegd. Dat ga ik nemen en daar hoef ik dan geen modem bij. Ik heb een spf+ wanpoort op de router en ik zie niet in, waarom ik daar nog een apart kastje tussen moet zetten als ik gewoon de glasvezel meteen in de router kan pluggen.
In mijn geval heb ik ook ubiquity apparatuur, maar bij mij is er juist 0,0 reden om de KPN modem er tussen te laten, omdat de UDM Pro prima PPPoE kan praten voor KPN Glasvezel waarbij het signaal door een ander kastje al omgezet wordt naar ethernet (standaard). Bij Ziggo is dat een hele andere zaak natuurlijk, daar moet je voor een UDM of vergelijkbaar wel een extra modem gebruiken.
Maar dat andere kastje verbruikt ook energie.
De reden dat ik die er tussen uit heb gehaald, en mijn UDM-SE direct op het glasvezel heb aangesloten met sfp module.
Zeker, dat klopt helemaal, maar dat is nog een extra stapje DIY, was dacht ik ook afhankelijk van je type aansluiting (ik heb GPON) en heb ik mij niet aan gewaagd. KPN zegt dit er over:
Let op, gebruik de aanwezige NTU media converter (met ethernetaansluiting en RJ-45 connector). De glasvezel in de FTU (waar het glas afgemonteerd is) is zeer kwetsbaar, Los te maken van het NT (met ethernet aansluiting) wordt ten sterkste afgeraden.
Alleen de modem zelf er tussenuit scheelt al een stukje, zeker als je verder toch de functionaliteiten (dhcp, switch, wifi AP) niet gebruikt.
@Loen Klopt. Maar ik wilde mij er toch aan wagen.
Het is niet echt DIY vind ik. Zo'n patchcover is vrij makkelijk eroverheen te schuiven. Dan heb je alleen nog een fiber kabeltje en sfp module nodig. Dus is het de investering waard (+- 40euro was ik kwijt), wellicht niet, maar wel leuk :*)

@borft Daar heb je gelijk in ;)
Ik had zin om ermee te klooien. Wilde zien of het lukte en uiteindelijk was het gelukt. Na wat zoekwerk en de juiste sfp module te vinden.
want die sfp module gebruikt geen energie? ;) Dat ding doet toch precies hetzelfde als de glas-> koper mediaconverter?
Maar als je geen Ziggo (kabel) maar DSL of fiber had gehad had je denk denk dus alleen je eigen modem gebruikt.

Nu heb je feitelijk twee apparaten, de Ziggo’s modem in bridge mode en je eigen Ubiquiti apparatuur.
Energieverbruik indien je modemrouter in bridge staat zoals bij mij. Scheelt weer een apparaat.

[Reactie gewijzigd door knokki op 22 juli 2024 16:48]

Niet alleen stroom, maar ook betere wifi en bijvoorbeeld instellen eigen DNS. Om over meer geavanceerdere functies nog maar te zwijgen.
Prima is een kwestie van perspectief. Hoe definieer je "prima". Zo zijn er een aantal modems van providers op de markt die net zo goed kunnen dienen als kachel. Prima? Of ze hebben een heel beperkte WiFi range waardoor je allerlei range extenders nodig hebt (die je kan huren). Prima? Of ze hebben last van latency spikes waardoor je in games misschien net te laat bent tov. je tegenstander. Prima?
'Prima' is natuurlijk wanneer ze leveren wat afgesproken is in het contract of dienst beschrijving. Het kan natuurlijk altijd beter, zuiniger, meer wifi bereik e.d. Maar dat kun je ook zelf oplossen, of wel door bijv. een eigen modem, maar je kan ook (vaak) de provider apparatuur in bridge laten zetten zodat je een er zelf een luxe router acther kan zetten met een super bereik, mesh mogelijkheden of bijvoorbeeld een Ubiquiti opzet met meer AP's. Je kan het zo gek maken als je zelf wil natuurlijk.

Wat je ook vaak zien is dat mensen provider apparatuur simpelweg verkeerd plaatsen. Als jij je modem opgesloten in een gangkast zet, of verstopt achter de bank (omdat het anders zo lelijk staat) kun je natuurlijk ook niet direct goede wifi verwachten en zal je inderdaad al snel extenders (of beter, AP's) nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 16:48]

Prima, als in het doet wat je ervan verwacht, geen rare fratsen, prima bereik (mits je dat ding niet in de meterkast of kelder zet), degelijke support (sturen gewoon een nieuwe op als er wat mankeert - no questions asked zo'n beetje), ...

Je kan wel alle edge-cases uitschetsen, maar de gemiddelde provider levert gewoon degelijk spul - met een uitzondering daar gelaten. Voor een gemiddeld huishouden voldoet dat echt wel.

Dat we hier aan optimalisaties doen, staat daar compleet los van.
Totdat een partij als Ziggo weer met een modem komt met bugs erin (Puma chips). Dan kan het ineens hard gaan.

Ik zit er wel aan te denken om mijn KPN/XS4ALL modem te vervangen. Nu heb je een mediaconverter die glas omzet naar UTP en dan een UTP in de Fritzbox. Dat ding vreet toch weer zo'n 8W aan stroom. Er is ook een Fritzbox met een PON SFP, waardoor je die 8 watt zou kunnen besparen.
Die situaties zul je ook met eigen apparaten houden.

Als je een apparaat minder nodig hebt hierdoor, dan is dat wel mooi meegenomen. Scheelt stroom en weer een minder apparaat om weg te werken.. Ik zelf maak ook gebruik van de keuzevrijheid trouwens - dat het handig is of kan zijn staat mijn inziens ook niet ter discussie :).

Ik zie alleen nog niet de gemiddelde Nederlander hiervan gebruik maken. Al is het maar om de ontbrekende support.
De WIFI verbindingen op de standaard routers is vaak erg slecht.

Juist de router/modem vervangen zodat je één apparaat hebt (zeker wanneer het eigenlijk gewoon DHCP is) is prima en beter voor het milieu (immers maar één stukje aparatuur).

Een eigen router/modem zorgt er voor veel mensen voor dat de wifi acceptabel wordt.
Grootste hekelpunt imo is de beveiliging. Vaste gebruikersnaam, geen 2FA. Dat maakt je netwerk gewoon erg kwetsbaar. Ook de firewall stelt weinig voor.
Hoe bedoel je dit? Vaste gebruikersnaam en geen 2FA, sjah, dan moet je al in het netwerk zitten. Van buitenaf kan je daar niets mee. De aanvalsvector is nihil tot niet-bestaand. En WiFis hebben standaard een uniek ww. Hoe kom je initieel binnen?

De firewall voldoet gewoon voor de gemiddelde gebruiker; verbindingen van buitenaf worden tegengehouden. Wil je meer dan zal dit te simpel zijn ja.
Dat in je netwerk zitten is met alle smart devices nog best een optie. En als je dan toegang hebt tot de router, kun je daarna ook bij het netwerkverkeer in principe. Ik ga er niet vanuit dat mijn devices nooit ingebroken gaan worden, maar je wilt juist je router en de rest van je netwerk beschermen. En de router zit verder op het internet aangesloten. Firewalls zijn goed, maar niet onbreekbaar. Hoe vaak horen we wel niet van exploits. Ik denk dat een standaard modem/router een goed doelwit is waar hackers snel een grote groep kunnen bereiken. Daarnaast gaan ze het lang niet altijd delen met de fabrikant of overheden.

Dus daarom is meer beveiliging altijd een goede stap. Sowieso wil je op je router gewoon 2FA. En daarbij is een wifi altijd een risico, ook al heb je een aparte wifi, je zend het signaal wel uit buiten je eigen muren.
Als ze toch al in je netwerk zitten dan vangen ze die onversleutelde verbinding ook wel af als ze willen. Dan kan je 2FA-en wat je wilt, ze vangen gewoon je sessie-token af en loggen zelf in.

Klopt, ieder device kan een kwetsbaarheid bevatten. Regelmatig een update doen kan geen kwaad (wanneer beschikbaar). Dit geldt voor alle situaties, niet specifiek voor standaard geleverde modellen. Voorheen kon een provider ook nog een belangrijke update pushen, geen idee of dat nog zo is eerlijk gezegd. Het is hier wel eens voorgekomen bij XS4ALL.

Dat WiFi opgevangen kan worden, klopt. Van alles wat je noemt is dit nog de beste beveiliging; WiFi uitzetten. De rest is eerlijk gezegd schijn-veiligheid. Ook een standaard user? Achja, obscurity is geen security. Als je beveiliging afhangt van het niet-weten van je gebruikersnaam dan heb je een probleem.

[Reactie gewijzigd door eric.1 op 22 juli 2024 16:48]

Als je niet inlogt pakken ze je sessie token toch niet af? Ik ga niet elke dag in mijn router rondhangen in ieder geval. En verder kun je tegenwoordig routers ook met https laten werken, dus dat lijkt me verder geen probleem.

Wifi uitzetten lijkt me anno 2022 geen optie meer, tenzij je jezelf een grote handicap wilt geven, en daarom heb je meer beveiliging nodig imo. En qua updates lopen veel routers zichzelf al te updaten, dus daar heb je ook geen omkijken naar. Nouja tenzij je internet down gaat omdat een update toch niet helemaal goed ging :P
Idd, je moet én kennis van zaken hebben (wat bij ong. 90% van de bevolking ontbreekt) én interesse hebben in een andere modem, én het geld ervoor over hebben er één aan te schaffen. Ja, dan is het leuk dat het kan, maar dan zie ik idd weinig mensen met een eigen modem beginnen.

Dus dit had ik idd allang verwacht. Zelf gebruik ik ook gewoon mijn Ziggo modem, die voldoet prima.
Anoniem: 454358 @ShadLink19 oktober 2022 08:51
Die kennis ontbreekt bij 99.99% van de bevolking denk ik, zelfs die ervoor kiezen zullen vaak niet eens helemaal snappen wat ze aan t doen zijn.
Ik heb er wel kennis van, maar ik heb geen zin en geen tijd om het allemaal uit te zoeken.
Wat leuk dat ik kennelijk tot die 0,01% van de bevolking hoor die weet wat ze doen.
Een perfect modem, router en draadloos station in één kastje, wie zou dat *niet* willen?
Ik heb interesse en behoorlijk wat kennis (overigens weinig op het gebied van EuroDocsis), maar ik heb geen reden om een ander modem te gebruiken. Het ding staat hier in bridge-mode en doet wat ie moet doen. Ik haal de beloofde snelheden en heb nooit storing. Het lijkt me leuk om te doen, maar de ellende die ik mij dan op de hals haal zie ik niet zitten. Plus het feit dat wanneer Ziggo upgrade naar het volgende EuroDocis-protocol, ik weer een nieuw modem moet gaan aanschaffen, of hopen dat ie te updaten is met een firmware.
De gemiddelde consument kent zelfs niet het verschil tussen een modem en router... laat staan dat ze in staat zijn objectief de keuze te maken of ze een eigen toestel willen of dit van de provider. Ik vermoed dan ook dat bij de weinige klanten die het wel willen nog een groot aantal "meelopers" zitten (als Jantje het heeft moet Pietje het ook hebben).

Los daarvan is de vrijheid op zich een prima iets.
gemiddelde consument kent zelfs niet
het verschil tussen een modem en router
Dat geldt ook voor een hoop “tweakers”
Vooral ook het interesse gedeelte. Dat de keuze er is is uiteraard goed, maar de gemiddelde consument zal het een worst wezen.
Ik ben qua technische kennis ietsje hoger dan gemiddeld, heb een eigen computer gebouwd.
Ik gebruik zelf ook het standaard modem van Ziggo, en heb geen idee of die 'goed' is of waar ik naar zou moeten kijken om het te verbeteren. De PC gaat via de kabel er in en m'n telefoon kan op de WiFi.
Volgens mij is de kennis op het gebied van modems inderdaad niet zo groot onder mensen.
Het is niet alleen kennis, maar ook noodzaak.
Het is bv leuk dat je eigen modem 1001 settings heeft, en dat je die settings volledig begrijpt.
Maar als je er niets mee doet welk nut dient het dan?
Helemaal mee eens. Daarnaast was het (bij Ziggo in ieder geval) al veel langer mogelijk je geleverde modem in bridge modus te zetten en je veel betere router via een UTP kabel aan te sluiten. Is niet hetzelfde, weet ik, maar het werkt prima en geeft je al veel meer instel mogelijkheden.

Persoonlijk denk ik dat de 'gemiddelde' consument hier nooit aan toe zal komen, het moet gewoon werken en wat je tegenwoordig van de provider krijgt voldoet kennelijk. Daarnaast als de modem van je provider ermee op houdt, sturen ze (gratis) een nieuwe op. Als je custom setup na 5 jaar ermee stopt heb je geen garantie en mag je alles opnieuw aanschaffen (en opnieuw instellen).
Anoniem: 1832746 @g_v_rijn19 oktober 2022 08:55
Ik denk dat je 'nog' hier prima weg kan halen. De meeste consumenten willen dit ook helemaal niet, die willen iets aansluiten en er dan niet meer naar omkijken. Je ziet dat met de meeste populaire producten, mensen willen gemak. En dan het meest extreme voorbeeld is natuurlijk een iPhone, ja je kan minder en je zit vast aan Apple, maar het werkt wel en je hoeft niet na te denken.

Bij een modem is dat net zo, 99% van de consumenten wil iets aansluiten en als het dan werkt voldoet het prima. De 1% komt hier op Tweakers en wil kunnen Tweaken, alle software zelf in handen hebben etc., maar ik heb het gevoel dat de groep hier echt slecht kan inschatten hoe weinig mensen die wil hebben.
Ik acht mijzelf ook een Tweaker, maar gebruik ook gewoon het standaard modem. Doet wat het moet doen en daarmee voor mij voldoende.
Ik ben heel technisch en mij boeit het niet. Ik ben wel blij dat er de optie is. Dus mocht ik ooit intevreden worden met mijn modem dan zal ik wel kijken. Maar momenteel niet.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 22 juli 2024 16:48]

Precies, of interesseert het helemaal niks. Internet moet het gewoon doen, hoe maakt niet uit.
Ik ben wel een ITer, maar niet met diepgaande kennis op netwerk gebied. Maar ik heb toch aardig wat uren besteed om de VLANs voor internet, telefoon en multicast IPTV uit elkaar te trekken. Dit is echt niet te doen voor niet techneuten.

Op zich ben ik er erg blij mee, maar het draait dan bijv. een jaar en als er dan een issue is moet ik me helemaal weer ingraven in de materie, doordat ik het ook niet dagelijks gebruik.

Het zou inderdaad mooi zijn als de configuratie makkelijker zou zijn.
De gemiddelde consument gaat hier ook de komende jaren niet qua technische kennis aan toe komen, mensen willen een ding wat out of the box werkt.
Ik denk dat vooral een eigen modem voor de meesten niet tot nauwelijks meerwaarde heeft. Wat heeft het dan voor zin hier tijd en geld in te investeren?
De gemiddelde ICTer interesseert het anders ook niets.
Juist merk ik dat mensen met technische kennis geen andere modem willen. Ik zie hier veel reacties met redenen om de modem te vervangen die niks met de modem te maken hebben. Zoals WiFi of bepaalde functies in de router.

De enige alternatieven die nu beschikbaar zijn van Fritzbox gebruiken gewoon dezelfde beruchte chipsets dus er is niet echt een reden om de modem te vervangen. Bridge modus met een eigen router is natuurlijk wel zinvol.
Wil iemand mij uitleggen wanneer je een eigen modem zou willen? Ik heb thuis zo'n ziggobox in bridge staan, daar merk ik verder weinig van.
Ik snap de noodzaak voor een eigen modem ook niet. Wat is hier het voordeel van? Ik bedoel dus niet een eigen router, dat is bij Ziggo eigenlijk noodzakelijk voor een stabiele verbinding. De modem is prima stabiel en haalt zijn snelheden altijd dus bridge mode aan en klaar toch?
Met een goed modem hebben minder mensen een router nodig.
Dus ipv een router kan een beter modem ook een oplossing zijn. Minder kastjes, draden, verbruik, etc. Sommige mensen hechten daaraan.

Reden voor een beter modem (of extra switch)
* Meer poorten.
* Sneller dan de aftandse 100mbit poorten.
* Non-blocking.
* Betere WiFi.
* VPN mogelijkheden.
Ik ben wel benieuwd eigenlijk of mijn Ziggo kastje nu minder verbruikt nu deze in Bridge modus staat. Zou me ook niets verbazen als dat niet zo is trouwens.

Maar voor 99% van de mensen bevalt de standaard modem prima (die weten niet beter) en voor die paar anderen is een Bridge modus net zo'n goede oplossing. Eigen modem verplichting snap ik dan ook niet 100%. Het zou een Bridge modus OF eigen modem keuze moeten zijn. Je hebt dan net zo goed alle vrijheid.

Ik ben ook benieuwd als wij eindelijk glasvezel hebben via Delta of die SFP moduul dan werkt in mijn router zodat ik dan wel minder kastjes heb :)
Kan je de termen modem en router misschien wat beter gebruiken? Nu leest je post als complete onzin. Consumenten hebben een router nodig. Die kan in het 'kastje van de ISP' ingebouwd zitten, maar nodig is het.

Ik neem aan dat je bedoeld dat als ISPs gewoon goede kastjes leveren, dat het dan beter wordt, maar dan nog heb je geen mogelijkheid voor degelijk WiFi in heel veel situaties, omdat je dat kastje niet overal in het huis kan neerzetten. Ik weet ook niet hoeveel mensen er gebruik maken van meer dan 2 of 3 LAN aansluitingen op het modem/router.
Let op dat dit gaat om modems, niet om routers. Je eigen router gebruiken was al lang mogelijk.
- Meer poorten heeft te maken met een switch
- Snellere poorten heeft te maken met een switch en router (al hebben de Ziggo modem routers gewoon gigabit...)
- Ik weet niet wat je bedoelt met non-blocking
- WiFi wordt gedaan door een Access Point, je kan een andere AP installeren zonder de modem of zelfs router te vervangen. Of je kan kiezen voor een router+AP combi en alleen je modem houden
- VPNs worden afgehandeld door de router, hier hoef je niet de modem te vervangen.

Naar mijn mening zijn de DOCSIS modems die beschikbaar zijn niet beter dan wat Ziggo levert.
Bij ziggo niet inderdaad, KPN doet niet aan bridge mode.
Heb een Fritzbox van Xs4All / KPN die eigenlijk als sinds het begin met een toen R7000 en nu RAX Netgear staat te bridgen.

En tja, daarmee zijn eigenlijk al mijn wensen om een modem te vervangen weg; Heb geen modem met beperkingen en een tweede heb ik voor de wifi dekking en extra poorten toch al nodig.

Snap overigens niet waarom KPN ook niet gewoon bridge mode een optie maakt, zie eigenlijk niet in wat ze verliezen door het niet te doen.
Het kan je zo'n 100 kWh per jaar schelen, om een energiezuinig modem/router te hebben, vs. bridged ziggo modem + los kastje. (Als het 11 watt scheelt tijdens 'idle', dan ben je er in principe al).

Bij prijzen onder de 25 cent per kWh was dat pinda's. Bij stroomprijzen die richting de euro gaan heb je het al vrij snel eruit.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 16:48]

Ik gebruik een GL-AR750S travel router, direct gekoppeld via PPPoE aan een glasvezel modem.

Power consumption: <6W

Met de huidige energieprijzen heb je de 75 euro die dit apparaat kost er zo uit.

Natuurlijk niet geschikt voor elke situatie, maar voor mij met alleen een NAS gekoppeld en de rest Wi-Fi is het prima!

Wireguard werkt ook prima ;-)

[Reactie gewijzigd door M66B op 22 juli 2024 16:48]

Als je Ziggobox al in bridge staat gebruik je hem toch eigenlijk al alleen maar voor een klein deel?

Waarschijnlijk kun je dan ook wel werken met iets wat minder energie gebruikt bijvoorbeeld.
De meeste providers ondersteunen geen bridge modus. Of ze leveren een soort all-in-one modem/router/wifi-ding aan wat gewoon router-functies mist, rotte wifi heeft en nog veel meer.

Ik hoop trouwens niet dat je enkel je ziggobox in bridge modus hebt staan, maar dat daarachter een separate router hebt staan die als firewall etc dient, anders sta je heel erg open voor aanvallen.
En als je al een eigen router/firewall plaatst, waarom heb je dan nog een los modem nodig wat stroom gebruikt?
In bridge mode betekent dat je 2 apparaten aangesloten hebt staan waar één zou voldoen. Maakt niet heel veel uit, maar is eigenlijk een vreemde situatie. En waarom heb je hem in bridge mode staan? Omdat de functionaliteiten van het apparaat je dus niet bieden wat je zoekt. En dat is dan eigenlijk meteen het antwoord op je vraag. Het is namelijk meer dan vrije modemkeuze, het is vrije modem/router keuze; want in de meeste gevallen is de modem ook de router.

Maar inderdaad; voor het gros van de mensen geldt dat eigen modemkeuze niet nodig is. En ik zou er ook geen problemen mee hebben als het niet zo was dat je steeds meer gelimiteerd wordt in keuzes. Hoezo mag ik niet zelf een subnet kiezen voor het lokale netwerk bijvoorbeeld?!
Dit hele verhaal was niet nodig geweest als ze de firmware zo in zouden richten dat er een grote rode knop in die web-interface zat: Enable all advanced options. Met een dikke waarschuwing erbij dat je dan NIET meer terug kan vallen op de service desk. Daar zou ik ook genoegen mee nemen.
De eigen modem-keuze hebben de providers zich zelf op de hals gehaald door klanten meer en meer te limiteren.
Klopt, in veel gevallen is er geen echt noodzaak om een eigen modem te willen. Bij mij was het een beetje hobbymatig, pure 'beroepsmatige' interesse en een tikkie frustratie. Ik zit bij KPN en de ondersteuning, handleidingen, community etc zijn dik in orde. Mijn frustratie zat h'm vooral in IPv6. Ik gebruik een eigen DNS configuratie met ad block en omdat IPv6 DNS niet in te stellen viel bleef het gedoe om het goed werkend te krijgen.
Natuurlijk kan ik het modem in bridge zetten en via de router de DHCP en DNS regelen... echter is dat een apparaat extra. Nu heb ik de KPN spullen vervangen voor een mooi Fritz!Box gevalletje van marktplaats, mesh wifi, zowaar iets vlotter internet en precies zoals ik het wil.
In mijn geval wil ik straks over naar een 2.5Gb firewall box (Protectli -achtig, maar wellicht een met SPF ingang - moet ik nog even onderzoeken) i.c.m. Opnsense. In ieder geval eentje die meer dan 10 jaar lang mee kan en niet te veel stroom verbruikt (een all-in-one router verbruikt best veel). Vervolgens WIFI apart (bijv. deze in AP modus) aangezien de ontwikkeling daarvan zo snel gaat dat het voor mij goedkoper zal zijn om telkens alleen dit apparaat te vervangen.
De meesten misschien niet maar ligt er ook aan wat er geleverd word. Ik kreeg bij het originele 750/750mbit t-mobile abbo een modemrouter die alleen wifi-n ondersteunde en waarvan 2 ethernetpoorten gereserveerd waren voor TV.

Gelukkig heeft tmobile nooit moeilijk gedaan en kon je gewoon iedere andere modemrouter (heb nu een asus ac68u) er achter hangen, wifi AC en 4 ethernetpoorten.

Daarnaast waren vroeger bijv de experiabox echt traag, dat is tegenwoordig een stuk minder een probleem denk ik (maar deze wetgeving heeft dan ook 10 jaar op zich laten wachten)
1 apparaat in plaats van 2 en dus overzichtelijker en minder stroomverbruik kan een reden zijn.
Anoniem: 111246 19 oktober 2022 08:28
Raar, ik heb al jaren geleden de keuze gemaakt voor een eigen modem. Kijken ze daar niet naar dan?
Glaslijn van T-mobile in een SFP module en die verdwijnt in mijn Unifi oplossing.
Geloof dat de media convertor en 't modem zelf ergens in een doos op zolder liggen.
Nooit gebruikt.
Ik heb ook glas, maar daar komt (na het glasvezelkastje) utp uit, die gaat naar m'n Zyxel ' modem ' / ' router '.. Kan je glas ook direct in een USG pro steken? hoe zoek ik uit welke ik dan nodig heb?

(heb buiten m'n Zyxel, alles unifi qua netwerk, maar ben slehts prosumer, dus geen netwerk specialist)
Anoniem: 111246 @JayPe19 oktober 2022 08:43
Ja, dat kan. :-)
https://community.ui.com/...e4-42c6-bdae-52ccd6c1a430
Hier hebben ze een USG 3P & Unifi Switch gebruikt, echter kun je dus de SFP ook direct in je USG Pro steken. Zelfde princiepe, wel even een compatible SFP module gebruiken.

n.b. ik neem alleen internet af, geen idee of dit ook gaat werken met VoIP & TV.
Ik neem ook alleen internet af :-) dat scheelt. Die media converters hangt ook nog aan 't stopcontact, dus als ik die ook nog kan elimineren, zou dat mooi zijn.
Op unifi-forum.nl kunnen "we" je zeker helpen met wat je nodig hebt. Ik heb zelf mijn Delta glaslijntje in een USG4 gehad. Heb nu een media-converter met een UDR.
Ik heb mijn Zyxel ertussen uitgehaald en er een Asus RT-AX82U router tussen geplaatst. Bij VLANS even instellen waarop het Internet op zit (en TV) en toen werkte het direct. Dat werkt bij mij perfect, en ik heb nu goede wifi dekking in mijn huis (Wifi 6). Zoon met gaming setup is ook blij want met de Zyxel met Wifi 5 had hij veel hogere ping en lagere snelheid.
Dat hangt van de techniek af. Op een AON netwerk is het vrij simpel, op een PON netwerk is het net iets ingewikkelder.
99% van de Nederlanders boeit het gewoon niet. Die zijn niet technisch onderlegd of het internet functioneert al gewoon prima. En nieuwe klanten laten het aansluiten en plaatsen hoog uit de mesh versterkers die je er tegenwoordig bij ziggo enzo bij krijgt in het stopcontact.
Heerlijk dat die andere 1% nu wel de vrijheid heeft om te kiezen! (Zal nog wel meer worden dan 1%)
Eens. Het is goed dat de keuze er is, maar de Tweakers bubbel moet begrijpen dat echt de meeste NL helemaal geen gedoe willen met eigen routers, switchez, updates, patches, configuraties etc.

Die willen gewoon dat het aangesloten wordt, werkt en er de komende 20 jaar niet meer naar om hoeven kijken.
wel nee, die 1% is al schromelijk overdreven. met 8.1 miljoenhuishoudens (cbs.nl) zou één procent zo een 81 duizend huishoudens zijn die per se een eigen modem willen gebruiken. Ja nou, echt niet.
Als je al per se iets meer wilt, dan is in bridge zetten van je modem een optie waar je veel meer aan hebt dan per se een eigen router gebruiken.
Raar, ik heb al jaren geleden de keuze gemaakt voor een eigen modem. Kijken ze daar niet naar dan?
Met de hier genoemde informatie lijkt het erop dat jij inderdaad niet meetelt. Want je hebt er niet afgelopen week/weken voor gekozen.

Op nu.nl wordt het vooral 'stapt over op' genoemd, behalve dan bij Delta, die noemt alleen hoeveel van hun klanten een eigen modem gebruiken.

Het lijkt me eigenlijk ook relevanter om te weten hoe groot deel van de klanten een eigen modem gebruikt, en niet zozeer hoeveel dat aantal per week toeneemt (of weer afneemt, als het toch tegen blijkt te vallen :P ).
Glasvezel heeft niet echt een "modem". Wat jij hebt gedaan is de router vervangen, wat ook al mogelijk was bij kabelproviders.

Een modem is verantwoordelijk voor het omzetten van het analoge kabelsignaal naar digitaal (ethernet) en weer terug. Dit is behoorlijk ingewikkeld, dus modems hebben vaak mankementen.

Glasvezel is al gewoon digitaal ethernetverkeer, het moet alleen door een media converter omgezet worden van licht naar bewegende electronen in koper. In jouw geval heb je ook de media converter vervangen met een andere (de SFP module)
Als ik bij ziggo ga kijken als nieuwe klant en een internet abonnement af wil sluiten, dan zie ik anders ook geen melding dat ik een vrije modemkeuze heb, ik zie dan alleen maar dat je een smart-wifi modem krijgt, een media box en aanverwanten.

Zou misschien ook helpen als ze het een beetje zouden promoten. Misschien dat ik iets fout doe, maar in de 1ste stap zou dit al duidelijk moeten zijn lijkt me.

Voelt net als zo'n gevalletje Google de schuld geven dat ze hun eigen advertenties voorrang geven, maar daarintegen laat Ziggo de alternatieven dus helemaal weg.
Je hebt wel de mogelijkheid maar je krijgt dan geen ondersteuning meer. Ook telefonie en tv vervallen dan dus ik denk dat de meeste Nederlanders er ook helemaal niet op zitten te wachten. En Ziggo zelf natuurlijk ook niet, het is dat het van de rechter moet.
TV? Dat gaat toch nog steeds via DVB-C? Ik heb nooit iets anders dan mijn eigen TV gebruikt en die hangt(na een splitter) direct aan de kabel(dus parallel aan de modem). En telefonie is voor veel mensen niet heel interessant meer. Ik heb het er een jaar of 8 geleden af laten gooien in elk geval.

En mocht je TV geen DVB-C ondersteunen zou dat eventueel nog met een los kastje kunnen(zolang je nog een smart cart en module kan verkrijgen natuurlijk). Al zou ik er ook niet om malen helemaal geen TV te hebben.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 16:48]

Zijn nog heel veel gebruikers van telefonie, vooral de wat oudere natuurlijk. Tv zou best kunnen bij ziggo, bij kpn doet tv het in elk geval niet zonder hun modem.
Die ouderen gaan sowieso niet aan een eigen modem beginnen denk ik.Voegt voor hun ook niet veel toe denk ik. Sterker nog, ook al vind ik de kosten te overzien begin ik er denk ik ook niet aan.
Voegt voor de meeste mensen natuurlijk niks toe. Is meer een tweakers dingetje.
Dat is misschien een beetje te kort door de bocht.
Veel modems van providers gebruiken oude/trage wifi standaarden en hebben geen antenne etc.
Ook niet Tweakers hebben graag overal in huis een snel en sterk WiFi signaal neem ik aan.
Ik heb ook nog steeds een vaste telefoonlijn, puur omdat ik niet altijd door iedereen bereikbaar wil zijn.
Ik werk in de zorg (7x24 uurs roosters) als er iemand ziek is moet die vervangen worden, dan wil ik niet altijd bereikbaar zijn. Voor mijn werk heb ook 's nachts bereikbare dienst en dan staat de vaste telefoon naast mijn bed en mijn mobiel ligt beneden aan de oplader.
Daar tegenover, als ik aan het werk ben wil ik niet privé gebeld worden.

Heb een Draytek glasmodem/router van T-mobile. Die heeft alleen 2.4 WiFi, dat staat uit.
Heb op 2 plaatsen in huis en in de schuur een AP hangen voor WiFi-dekking in huis tot achter in de tuin, bedraad aangesloten naar de Draytek
Die Draytek werkt verder prima.

Ik denk wel dat ik onder de categorie ouderen val. 58 jaar.
Geen idee waar je je informatie vandaan hebt maar bij KPN werkt alles zonder hun eigen modem/router.
Internet, TV en ook de login gegevens die nodig zijn voor telefonie zijn al geruime tijd vrijgegeven.
Hier draaien al meerdere jaren een paar Asus router in een AiMesh en alles werkt. Enige extra kastje is een HT801 van Grandstream maar dat is dan weer omdat de Asus router geen telefoon uitgang heeft.
Bart ® Moderator Spielerij @detheavn19 oktober 2022 08:55
Ziggo heeft ook helemaal geen baat bij de alternatieven, dus niet gek dat ze daar niet heel helder over zijn...
Microsoft en Google hebben ook geen baat bij andere opties geven, dat was een juridische zaak.

Het gaat er om dat er geen optie geboden wordt omdat Ziggo dat liever niet heeft, wat ik vanuit een bedrijfsoogpunt we begrijp, maar voor een consument is het wel beter als ze in ieder geval iets laten zien voor de categorie powerusers.
De power users weten hun weg toch wel te vinden lijkt me. Kan me ook voorstellen dat je de niet power users ook niet wijzer wil maken dan ze zijn, daar worden zowel Ziggo als die gebruiker(en zijn/haar vrienden-/kennissengroep ;) ;) ;) ) niet beter van.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 16:48]

@Bart ® reageert (neem ik aan) op je opmerking "Zou misschien ook helpen als ze het een beetje zouden promoten."

Maar voor Ziggo etc is het alleen maar 'gedoe' wat niets oplevert. Natuurlijk redt een deel van de eigen-modem-klanten zich prima, maar een deel is van de categorie 'leuk omdat het kan' en die bellen dan een paar keer de klantenservice met vragen waar de klantenservice totaal geen raad mee weet, terecht of niet. En tja, zo'n klantenservicemedewerker kost meer per uur meer dan een klant per maand oplevert, dus dat is niet goed voor de winstmarge.

Andere reden dat ik denk dat weinig mensen voor een eigen modem kiezen: Meestal is het simpeler om gewoon de provider-modem te houden en in brigde-mode te zetten, in combinatie met een losse, wat betere router of wat je dan ook nodig hebt.
Anoniem: 1832746 @detheavn19 oktober 2022 09:03
Maar het is ook een optie voor de hardcore gebruiker, de meeste mensen willen dit helemaal niet en je wilt ze die keuze ook helemaal niet geven.
Interessante cijfers. Toch is het mij niet helemaal duidelijk hoe dit te interpreteren.

Ik gebruik de originele media converter van T-mobile (glasvezel) en sluit hier mijn eigen router op aan (Asus XT12). Valt dit dan onder ‘eigen modem’ gebruik? Lijkt mij dat de modem functionaliteit eigenlijk al in de media converter zit?
Volgens mij doet de convertor niets anders dan wat de naam al zegt, converteren. Ik denk niet dat apparaatje een ip adres krijgt etc.
Een modem krijgt ook helemaal geen IP adres. Wat dat betreft is de media convertor dan ook meer een modulator/demodulator dan de huidige combiapparaten die iedereen tegenwoordig krijgt. Want dat zijn eigenlijk modems gecombineerd met routers. Maar ja, voor dat eigen modemkeuze een ding was, kon je nauwelijks nog aan een puur modem komen bij providers. Het was alleen maar die combi meuk met hun dichtgetimmerde interfaces die je kon krijgen.

Gelukkig heb je nu wel een poot om op te staan als je de modem/router combi wil vervangen voor je eigen apparatuur.
Je hebt geen ongelijk maar we zien ook dat het maar heel weinig mensen eigenlijk boeit. Je kunt je ISP geleverde modem ook in bridge zetten en daarachter je router hangen en dan heb je een aardig stuk vrijheid. Die extra stap dat je een eigen moden kunt gebruiken, ik zie daar zelfs als computer fanatiekeling gewoon geen baat bij.

Sterker nog, nu gaat iets fout kan ik bij Ziggo & Co. aankloppen, gaat iets fout met mijn eigen modem dan is het volledig mijn probleem zelfs als het probleem niet bij mij ligt aangezien de CS van Ziggo & Co. dit nooit kan analyseren met hun beperkte kennis van zaken.
gaat iets fout met mijn eigen modem dan is het volledig mijn probleem zelfs als het probleem niet bij mij ligt aangezien de CS van Ziggo & Co. dit nooit kan analyseren met hun beperkte kennis van zaken.
Uiteraard, je gaat toch ook niet bij Ziggo en companie aankloppen als er iets mis is met je computer? Als je zelf je modem wilt configureren, dan neem je die verantwoordelijkheid volledig zelf.

Maar hoe erg denk je dat dit kan zijn? Het deel netwerk dat toekomt op je eigen modem is nog steeds de verantwoordelijkheid van Ziggo en C° en die gaan dat zeker en vast kunnen analyseren en oplossen zonder jou de schuld in te schoenen hoeven te schuiven dat jij je eigen modem gebruikt.
Ja, bij Ziggo kan het modem in bridge mode. Maar wie zegt dat het kan met het combiapparaat van provider X, Y of Z? Een algemene regel/wet die de gebruiker dan toestaat tot eigen modem gebruik lijkt me dan zeer zinvol.

Het hangt er een beetje van af waar je namelijk de grens legt wat de provider moet doen om jouw toegang te geven tot zijn netwerk. Puur en alleen een koper/coax/glasvezelkabel? Of ook een kastje waar jij dan jouw spul op aan sluit? Of moet dat kastje dan ook meteen een router zijn? Waar trek je de grens? Voor mij ligt die bij het kastje. Dan zou een wet die zegt dat je het modem nooit mag combineren met de functies van een ander apparaat (router in dit geval) ideaal zijn. Maar voorlopig ligt de grens bij de kabel. Alles daarna moet een consument zelf kunnen aanschaffen en er aan knopen. Als de provider meer levert is dit gewoon een verkiesbare service, en niet een verplichting. Maar voor de invoering van de wet gold het laatste. En niet het eerste.
Die converter zet alleen het glasvezelsignaal om naar UTP. Dat maakt het min of meer plug-and-play. Alleen soms nog de juiste VNETs toepassen en je hebt internet, etc. Je krijgt daarnaast nog altijd een router van T-Mobile geleverd (ik tenminste).
Die converter zet alleen het glasvezelsignaal om naar UTP. Dat maakt het min of meer plug-and-play. Alleen soms nog de juiste VNETs toepassen en je hebt internet, etc. Je krijgt daarnaast nog altijd een router van T-Mobile geleverd (ik tenminste).
Logisch, anders kunnen en hoeven ze je ook niet te helpen in geval van een storing. Besluit eindapparatuur spreekt er namelijk alleen over dat jij als eindgebruiker de mogelijkheid moet hebben om eigen apparatuur aan te sluiten en daar stopt het ook meteen.

Er is niet in opgenomen dat providers jou bij een storing verplicht zijn om te helpen als je een storing hebt terwijl je gebruik maakt van je eigen apparatuur etc. om dat af te vangen leveren providers gewoon een modem en als de boel het niet doet met je eigen meuk kan worden getroubleshoot met het modem van de provider.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 16:48]

Inderdaad, bij glas heb je niet zozeer een modem maar enkel de media converter. Technisch gezien is dat een vergelijkbare rol als een modem bij bijv. een DSL-verbinding.
Inderdaad, bij glas heb je niet zozeer een modem maar enkel de media converter. Technisch gezien is dat een vergelijkbare rol als een modem bij bijv. een DSL-verbinding.
Technisch gezien is de MC het modem en is het device dat de provider levert bij een glasvezelverbinding niets meer of minder dan een uitgeklede consumentenrouter. Daarmee is alles dan ook wel gezegd.
Nee da's toch niet helemaal het geval.

Over de glasvezel blijft er een digitaal signaal gaan; er is geen modulatie van een analoge draaggolf.

Logisch zit zoals ik al aangaf de MC op de plek waar bij analoge verbindingen het modem zit, maar er is geen sprake van modulatie/demodulatie - waar de naam modem letterlijk vandaan komt.
Het signaal komt digitaal binnen op de MC, die zet het om in een doodnormaal signaal. Het maakt daarbij niet uit wat je aansluit, afhankelijk van de provider moet het apparaat dan wel VLAN en/of PPPoE ondersteuning hebben anders kan je er nog niks mee.

Daarom kan je bijvoorbeeld ook gewoon een doodnormale Asus RT-AC68U aansluiten achter je mediaconverter en nee... de Asus RT-AC68U is toch echt gewoon een doodnormale consumentenrouter.
Volgens mij spreken wij langs elkaar heen.

Het enige punt wat ik maak is dat een Media Converter wel op de plek van het modem zit in het plaatje, maar toch weldegelijk een ander apparaat zit.

Daarachter hang je meestal inderdaad een router.
Technisch gezien heb je natuurlijk gelijk, maar tegenwoordig wordt dit nou eenmaal een modem genoemd. Het blijft een OSI laag 1 device die niks anders doet dan het omzetten van het signaal, net zoals de traditionele modem.
De gebruikelijke term is toch echt 'media converter' overal waar ik kijk/lees.
Mag je eigenlijk bij KPN Glasvezel de router van KPN retourneren?
Vorig jaar mocht ik dat niet. Heb dat ding zelfs helemaal nooit uitgepakt, want ik kwam van T-Mobile en had toen ook al dezelfde eigen router.
Ik zou het ook niet retourneren. Mocht je een keer de klantenservice moeten bellen dan wil ik wel graag kunnen bewijzen dat het niet aan mijn modem ligt, maar het probleem ook heb bij een KPN modem.
Bij sommige providers (bv Freedom) krijg je wel korting als je niet van het provider modem gebruik maakt. Dus dan is de vraag hoeveel het je waard is om direct een backup modem beschikbaar te hebben...
Ik dacht dus dat je altijd korting kreeg maar dat KPN nog beetje dwars zat.. goed te weten dat dat dus niet zo is, heb gewoon pech (betaal 57/mnd voor max 1gbit glas).
Als je bij Ziggo zit, en je kiest voor Eigen Modem, en je stuurt je oude modem terug, dan wordt je automatisch afgesloten.
Het MAC adress van modems die teruggezonden worden, worden door Ziggo geregisteerd en die klanten en alle modems die daaraan vast zitten (dus ook het Eigen Modem) worden dan afgesloten.

[Reactie gewijzigd door localhost op 22 juli 2024 16:48]

Lijkt mij dat je dat ding gewoon kunt terugsturen. Wellicht dat er administratief nog eea moet worden afgehandeld, voordat je het modem retourneert. Zie ook https://forum.kpn.com/int...ren-apparatuur-kpn-486985
Ik heb mijn Ziggo Modem in bridge modus staan en mijn eigen router doet de rest, telt dat ook als eigen modem gebruiken? Maakt mij verder niet uit, het werkt verder prima zo en ik doe al mijn instellingen op mijn netwerk vanaf mijn eigen router.
Nee want Ziggo modem zit er nog tussen.
Bij eigen modem gaat coax kabel in je eigen hardware.
Dat wou ik even weten bedankt! Ik vind het wel best zo, gezien ik toch alles regel vanaf mijn eigen router verder.
Werkt opzich ook zo wat betreft het praktische functioneren van je internet, maar als je er een router tussen zet die coax slikt scheelt je dat toch een extra doosje die continu 5~10 watt staat te vertoken.
Met die woekertarieven heb je dat zo terug.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 16:48]

heb hier dezelfde opzet idd. Alleen de vaste telefonie (ja die heb ik nog) gaat wel via de fritz. Rest via eigen draytek. Is alleen jammer dat je zo wel een hoop zut in de meterkast hebt hangen
Aangezien ik een Puma 6 modem heb zou ik ook wel een eigen modem willen maar heb toch besloten om te wachten op glas.
Bij KPN krijg je bij glas geen nieuw modem, althans bij mij niet, er zit een kastje tussen de modem en het glas die de verbinding omzet.
Bij glas heb je niet zozeer een modem. Je hebt enkel een zogenaamde 'media converter', dat is wat het kastje aan de muur doet. Technisch gezien is dat een vergelijkbare rol als een modem bij bijv. een DSL-verbinding.
Jup. En bij T-Mobile heb ik dan mijn eigen router direct aangesloten ipv de zyxel box van T-Mobile zelf. Met als voordeel dat ik niet verplicht admin als username heb op de router en ik echt alles kan instellen, inclusief 2FA. Ik vond vooral het laatste wel belangrijk om er nog een extra beveiligingslaag te hebben.
Dus eigenlijk kan ik de modem functie uit zetten er er direct een router op aansluiten?
In theorie wel, al kan het afhankelijk van je provider nodig zijn daarover nog e.e.a. in te stellen.

Ik heb bijv. glasvezel van KPN en na de mediaconverter gaat de kabel direct een netwerk in welke uitkomt bij een OPNsense virtuele machine.

Daar pak ik VLAN 6, waarover ik een PPPoE (+DHCPv6) verbinding opbouw.
Als je ook IPTV gebruikt, dat zit dan weer op VLAN 4 meen ik (ik heb zelf internet-only).

Dit soort configuratie moet je dus dan in je router doen.
Ik heb nu de xperiabox van KPN als eerste aangesloten na de mediaconverter omdat gedoe met VLAN's maar niet te hebben met IPTV. Maar het interesseert me nu toch wel als ik je comment zie. Ik heb namelijk een switch hangen die managed is, VLAN ondersteunt en IGMP snooping. In theorie zou ik die xperiabox er gewoon uit kunnen laten toch? Dus vanaf de mediaconverter direct een patch kabel naar mijn switch en dan op mijn switch de VLAN's instellen. Ik dacht inderdaad VLAN 6 voor internet en VLAN 4 voor IPTV.
Dat kan in theorie werken als je switch ook kan routeren en PPPoE sessies kan opzetten, of je moet dat ergens op bijv. een VM met pfSense, OPNsense, OpenWRT, enz doen, en dan weer terug naar de switch over een ander VLAN / untagged :P
Ik heb de QNAP QSW-M2108-2C hangen.
uitvoering: QNAP QSW-M2108-2C
Die kan routeren, maar weet niet of deze ook PPPoE sessies kan opzetten.
Zo te zien niet inderdaad, dus daar blijf je toch aan een externe device of een server/VM zitten om dat dan over te nemen.
Kan ook niet zo gauw een switch vinden die wel PPPoE ondersteunt. Weet je zeker dat dit nodig is?
Ja absoluut, je moet een verbinding opzetten d.m.v. een PPP-tunnel. Ik weet dat bijv. OpenWRT en RouterOS het kunnen opzetten, en dat draait ook op een aantal switches; maar over het algemeen is een router gebruikelijk daarvoor.
Helaas, dan moet ik de Experiabox laten hangen. Had namelijk liever direct vanaf de mediaconverter een 2,5gbit lijn lopen naar mijn switch. Nu zit dus eerst de Experiabox ertussen, die heeft alleen maar 1gbit poorten. Niet dat het per se iets zal uitmaken, mijn abonnement is 1gbit/1gbit. Maar liever een 5 baans snelweg dan 3 baans, ook al rijden er maar 2 auto's denk ik dan. ;)
Gelukkig krijg ik geen KPN want dan schiet er qua prijs niks mee op. Het modem zal ik ook niet gaan gebruiken. Deze zal direct in mijn Firewall gaan.
Mijn ADSL abonnement hebben ze ''gewoon" aan het glas geplugd, dus er is niets veranderd, anders dan dat de snelheid iets anders is geworden, ik had 80/30 Mbit (down/up) en dat is nu 70/60 Mbit geworden.
Het abonnement is al heel oud was ooit 20Mbit en is bij KPN gekomen doordat ze de partij gekocht hebben waar ik bij zat.
bij glas van KPN heb je geen modem nodig. Je krijgt een mediaconverter die van glas naar koper gaat, en daar komt direct ethernet uit. Daar komt normaliter de experiabox achter, dat is een wifi router, niet een modem. Hier ligt die gewoon in de doos ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.