ACM onderzoekt waarom Ziggo niet overal vrije modemkeuze biedt

De Autoriteit Consument en Markt is een onderzoek gestart naar Ziggo, omdat het telecombedrijf niet overal vrije modemkeuze aanbiedt. Dat is sinds eind januari verplicht, maar op delen van het netwerk van Ziggo is dat niet mogelijk, zegt het bedrijf.

Volgens de ACM is het in strijd met de Europese regels over de vrije modemkeuze dat Ziggo niet overal de mogelijkheid geeft aan consumenten om een eigen modem te kiezen. Daarom wil de ACM uitzoeken waarom niet alle Ziggo-klanten een eigen eindapparaat kunnen aansluiten en of het nodig is om hierop te handhaven. Dat schrijft de ACM op zijn website.

Ziggo deelt sinds 26 januari de specificaties voor het aansluiten van eigen eindapparatuur op zijn website. Daarin staat alles dat gebruikers nodig hebben om via een eigen gekozen modem verbinding te maken met het Ziggo-netwerk, iets waar het bedrijf zich lang tegen heeft verzet. Maar, zo is te lezen op de website, eigen modemkeuze is nog niet voor alle klanten beschikbaar, omdat 'hiervoor lokale aanpassingen nodig zijn aan het netwerk'. Ziggo heeft een postcodecheck online gezet. De problemen zitten in het voormalige UPC-gebied, dat Ziggo overgenomen heeft.

Alle Nederlandse providers delen sinds eind januari de specificaties voor het aansluiten van eigen eindapparatuur, waaronder modems en mediaconverters, op het netwerk. Ook hebben ze het mogelijk gemaakt om met andere apparatuur verbinding te maken dan de bijgeleverde modem of mediaconverter. De informatie die gedeeld wordt door de providers, loopt wel sterk uiteen, onderzocht Tweakers.

De ACM gaat onderzoeken of het noodzakelijk en effectief is om te handhaven op de vrije modemkeuze bij Ziggo, omdat vrije modemkeuze belangrijk is voor gebruikers en 'omdat het innovatie en concurrentie op de markt voor eindgebruikers stimuleert', zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. "Bovendien is de drempel voor consumenten om naar een andere internetaanbieder over te stappen lager wanneer ze hun eigen modem kunnen blijven gebruiken."

Door Stephan Vegelien

Redacteur

25-02-2022 • 10:16

194 Linkedin

Submitter: Eddy Burnett

Reacties (194)

194
189
84
0
0
71
Wijzig sortering
Het lijkt mij dat Ziggo prima heeft kunnen anticiperen op deze wetgeving. Wat is de smoes dat het nu technisch niet mogelijk is? Ze hebben toch ruim de tijd gehad om dit op te lossen?
Ik denk dat Ziggo nog bezig is het security technisch te regelen. Als ik mij niet vergis krijg je bij DOCSIS modem een profiel waar o.a ook de snelheid in staat. De modem bepaald dus aan de hand van het profiel de snelheid van je verbinding. Dat is een profiel wat je theoretisch gezien kan bewerken en dus hogere snelheden kan instellen dan je pakket is.
Jou modem zal een mac adres hebben.
Intern zal men sowieso dat mac adres moeten registreren als een modem dat verbinding mag maken met het netwerk.
Dat zou men intern ook een snelheid kunnen aangeven aan dat modem.
Kijk ik bij mijn wifi dan kan ik gastnetwerk opzetten en daar eenvoudig instellen max up en download.

Als bovenstaande werkt zou dit gewoon in gehele ziggo systeem geïmplementeerd moeten kunnen worden. Maar misschien denk ik te simpel.
Maar dat is dus het probleem. Ziggo kan wel een snelheid aangeven aan een modem, maar als de klant een 'eigen' modem gebruikt hoe kan Ziggo zich dan verzekeren dat het modem zich daar aan houdt. Dat is het probleem - de snelheid van het abonnement wordt dus gecapped door het modem dat bij de klant staat, en niet aan de Ziggo kant (blijkbaar). Oftewel, dat is enorm gevoelig voor misbruik.
Dat is het probleem van ziggo.
Als ik naar mijn wifi kijk kan ik een gastnetwerk opzetten en daar een maximale snelheid up/down aan geven.
Model moet sowieso mac adres hebben dat bij ziggo bekend is. Ze zouden toch op basis van dat mac adres een max up/down moeten kunnen instellen.

Maar uiteindelijk is dat hun problem.
Model moet sowieso mac adres hebben dat bij ziggo bekend is.
Aangezien het hier gaat om het gebruik van een eigen moden is het mac dus niet zomaar bekent bij Ziggo, en kan zomaar veranderen als de gebruiker een andere modem gaat gebruiken.
Ik heb een eigen modem bij Ziggo. Dat was 1 belletje naar de klantenservice.

Ik had ‘s middags gebeld maar kwam pas ‘s avonds aan de modem wissel toe. Dat werkte toen meteen.

Ze zeggen zelf binnen een dag, maar ik vermoed dat het eerder binnen een uur is, maar dat 24u de interne SLA voor dit systeem is.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 28 februari 2022 20:03]

Las al ergens anders doorgeven aan ziggo of via je account. wissel je van modem zul je het nieuwe ook moeten doorgeven.
Kan ook dat nieuw modem je uitsluitend verbinding kan krijgen met interne pagina waar je moet inloggen en dan mac adres ingeven in je account.
Maar hoe vaak verander je je modem ?
Heb het hier wel eens gehad, vervangend modem, moest het mac adres ook door telenet monteur worden ingegeven en duurde soms nog even voordat het actief werd.
"Ze zouden toch..."

In oud-UPC gebied blijkbaar dus (nog) niet.
Daarom worden deze modems gecertificeerd (en zit er een certificaat in het modem). Je hebt als het goed is geen toegang dit dit deel van hem modem.

Het risico dat je loopt op misbruik met modems zonder limiet is wel hoger. Dit is alleen een risico wat ISPs in andere landen ook nemen.
Ja dat zal wel het probleem zijn voor Ziggo. Dat ze in bepaalde regio's de snelheid niet kunnen beperken tot het abonnement. Maar dat is natuurlijk geen reden om niet aan de wet te moeten voldoen! Daarmee wordt het probleem van Ziggo tot probleem voor de gebruiker gemaakt. In die zin dat de klant niet krijgt waar hij wettelijk recht op heeft.
Ik snap wel dat de ACM hiervoor eerst argumenten moet verzamelen om een dossier te hebben. Zonder feiten kun je niet handhaven.
Ik denk het niet, een modem die voldoet aan de docsis3.1 standaard ga je in de praktijk echt niet even met ssh, hex-editor of costum chip kunnen hacken.

Iets anders:
Ziggo zegt zelf sinds begin actief contact te onderhouden met ACM.
Waarom is de vrije modem keuze niet in alle regio’s beschikbaar op het moment dat jullie dit vrij moesten geven van ACM?
Om vrije modem keuze mogelijk te maken zijn lokale aanpassingen nodig aan ons netwerk. Helaas kunnen we niet in één keer tegelijk alle lokale netwerkelementen kunnen omzetten. We doen ons uiterste best om zo snel mogelijk ook in jouw buurt het netwerk aan te passen. Wij zijn in nauw contact met de ACM en houden ze voortdurend op de hoogte van de voortgang.
bron
Dat ACM nu zegt te willen onderzoeken waarom het zo is, geeft me de indruk dat iemand niet voortdurend op de hoogte is.

[Reactie gewijzigd door Chris.nl op 25 februari 2022 13:02]

Ja ik las dus ook dat het kon, dus afijn ik denk MOOI! kan ik eindelijk mijn eigen spul gebruiken.

Ik de Ziggo bellen met de vraag of dat inderdaad mogelijk was....

Nee meneer, dat is niet mogelijk. U kunt enkel onze modem gebruiken en onder geen één ander beding een andere router of modem aansluiten.

Eigenwijs als ik was, spul aangesloten. Wat schetst mijn verbazing, het werkt gewoon. Het is ook een kwestie van ontmoedigen, wat Ziggo doet.
Een andere router is toch sowieso mogelijk? Dat vind ik nou juist één van de voordelen van die Ziggo modems, dat ze eenvoudig in bridge mode te zetten zijn.
Ook al bridge je die &%%$%# Connectbox, door de Puma chipset blijf je last van lagspikes houden, zelfs in bridge mode.
Perfect dus dat we nu ons eigen kabelmodem mogen kiezen, maar de keuze is niet echt reuze. :S
Perfect dus dat we nu ons eigen kabelmodem mogen kiezen, maar de keuze is niet echt reuze. :S
AVM heeft modellen in hun Fritz!Box lijn die waarschijnlijk beter werken dan het standaardspul van Ziggo.
Ik heb laatste een Fritz!Box 5530 gekregen en dat spul is zo waardeloos, snap niet dat mensen het goed vinden. Mijn oude Zyxel van 2015 was beter.. Je opent een aantal verbindingen en je ping schiet naar 1000ms lokaal.
Die FRITZ!Box modellen bevatten ook de gevreesde Intel Puma-chip.
Is dat zo of is dat een aanname?
Het Internet hoeft niet via de tvbox te lopen. Kan wel, hoeft niet. Mijn ouders hadden al internet via de kabel en dus een modem in de meterkast. Toen hebben ze het abbo verandered en kregen ze een mediabox. Standaard liep het inderdaad via die box opeens. Dit was niet verteld, en kwam ik pas achter nadat ik gebeld had dat het internet (via het modem) het opeens niet meer deed. Ik heb toen even gekeken en inderdaad deed het internet het wel via de box. Dit was alleen niet handig met hoe alle bekabeling liep. Dus heb ik weer gebeld dat ik het internet weer via het modem wilde hebben. Dit was geen probleem. Ik vermoed dat je wellicht gewoon een los modem aan kan vragen en je internet dus niet meer via de box hoeft te laten lopen.
Dit kan alleen in (ik dacht) voormalig UPC gebied. In mijn regio is dat helaas niet mogelijk en is de enige oplossing de Connectbox.

Jammer, want zit al sinds @home bij.. Ziggo. Ok dat klonk raar, maar ik bedoel LANG.

Om fatsoenlijk te kunnen gamen moet ik dus naar een andere provider omdat Ziggo bagger hardware bij klanten neerzet en geen alternatief kan of wil bieden.
Een andere router is toch sowieso mogelijk? Dat vind ik nou juist één van de voordelen van die Ziggo modems, dat ze eenvoudig in bridge mode te zetten zijn.
Dat kan sowieso, maar ik heb uit meerdere richtingen begrepen dat bridge mode op Ziggo's kabelmodems niet perfect is (modem onstabiel, verbinding reageert niet standaard als een adres onbereikbaar is, ...), afhankelijk van het model.

Ziggo's intelligentie eruit halen is een stuk prettiger. Bespaart ook energie.
Dat kan sowieso, maar ik heb uit meerdere richtingen begrepen dat bridge mode op Ziggo's kabelmodems niet perfect is (modem onstabiel, verbinding reageert niet standaard als een adres onbereikbaar is, ...), afhankelijk van het model.

Kan niet zeggen dat ik die ervaring deel. Het Ziggo modem/router in bridge modem (laten) zetten was super eenvoudig een kwestie van een aanvraag versturen via "mijn Ziggo", en een eigen router erachter hangen. Werkt super, de snelheid ging zelfs omhoog, wat taken worden nu gedeeld door meerdere machines.
Dan zou ik in jou geval een klacht indienen bij de acm en vragen om handhaving.
Heb ik gedaan, weet niet of er nog opvolging op komt
Nee meneer, dat is niet mogelijk. U kunt enkel onze modem gebruiken en onder geen één ander beding een andere router of modem aansluiten.
Het is weliswaar een gevalletje N=1, maar maak er melding van bij de ACM aub.
Dit is namelijk het moedwillig misinformeren van consumenten over hun rechten en dat is strafbaar.

[edit]
Ah; al gedaan, zie ik nu.

Hmm... heeft Tweakers een hikje gehad of zo?
bbob in 'nieuws: ACM onderzoekt waarom Ziggo niet overal vrije modemkeuze biedt' is ~3u vroeger gedateerd, maar stond er eerder toch echt niet.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 25 februari 2022 17:31]

Klopt waarschijnlijk wel, maar waarom zouden ze? Ziggo betwiste jarenlang dat ze vrije modemkeuze moesten aanbieden. Dus waarom zouden ze dan investeren om dat mogelijk te maken als de kans bestond dat ze gelijk kregen? In dat geval was het een onnodige investering geweest. Nu moeten ze het aanbieden, dus gaan ze nu kijken wat ze moeten aanpassen en het dan gaan doen.
Zolang een rechtszaak loopt en, vanuit hun perspectief, alle kanten op kan gaan, is het logisch dat je hierin niet investeert.
Idd waarom zouden ze als het wetgeving is. Gewoon er lak aan hebben en wachten op de ACM.
die zegt:
De ACM gaat onderzoeken of het noodzakelijk en effectief is om te handhaven op de vrije modemkeuze bij Ziggo
De ACM die dan zegt te onderzoeken of ze de wet willen gaan handhaven. Je vraag je af waarom worden wetten, lees verplichtingen in dit geval gemaakt als betrokken partijen er niet aan willen voldoen en de acm misschien niet eens wil handhaven. Als consument die dan wel keuze wil hebben maar die niet krijgt heb je ondanks je wettelijk recht gewoon pech.

Behoorlijk krom allemaal maar ook typisch voor dit soort bedrijven die lak hebben aan wetgeving en de boel blijven frustreren.
Zolang bedrijven keer op keer niet functioneren naar de geest van de regelgeving, hoeven we inderdaad niet meer van bedrijven te verwachten. Echter ze doen dit omdat de consequenties vaak lang op zich laten wachten en de kosten vaak betrekkelijk zijn. Zoals je zelf aangeeft, waarom zou men kosten maken als het later alsnog kan.

De overheid stelt zich gewoon keer op keer veelste zwak op, zoals ACM recentelijk aangaf Apple laat het precies eender liever op rechtzaken aankomen. En zolang straffen zoals bij Apple uit te drukken zijn in een paar uur minder winst, waarom zou men. Het wordt hoog tijd dat de overheid zoals in de begin jaren 20-30 in de VS gewoon hard reageert richting bedrijven. Toen stelde bedrijven zich eender op, boven de overheid totdat deze stuk voor stuk uit elkaar werden getrokken omdat het duidelijk was dat deze gigantische Trusts geen verbetering voor de bevolking betekend. Trek Ziggo/UPC maar uit elkaar als ze zich niet weten te gedragen, sla ze met miljarden straffen snel om de oren als ze niet willen luisteren.

Helaas niets is minder waar, men laat ze zelfs fuseren want.. waarom ook niet. Het kan toch geen kwaad ... De overheid, niet alleen in Nederland, is gewoon zwak en behemoths zoals UPC en Apple weten dat.
Het fUPC netwerk maakt gebruik van aangepaste implementaties van standaarden daarom was het nooit mogelijk om bijvoorbeeld vroeger een eigen tuner volledig te gebruiken of CI+ met interactieve diensten en nu is dat de reden waarom een eigen modem nog steeds niet kan.

Het hele netwerk dient om gegooit te worden zodat het voldoet aan de reguliere standaarden.
Dat klopt en dat geeft ook veel support problemen in voormalig UPC gebied omdat ze letterlijk niks kunnen doen. Daarom wil ik ook een eigen modem om zelf mijn problemen op te kunnen lossen.

De overname is inmiddels 7-8jr geleden. Genoeg tijd om de boel aan te passen lijkt mij. Ze hebben ook vaak genoeg netwerk upgrades uitgevoerd en de straten opengebroken. Ze vertikken alleen dit recht te zetten. Zal vast veel geld kosten om dat zonder downtime te kunnen doen, maar ooit moet je het doen en nu ben je iig wettelijk verplicht. Dus uitstellen mag niet meer. Ik word dan ook boos om de bewoording van de ACM
of het nodig is om hierop te handhaven
Hoezo kijken of je moet handhaven?? Het is letterlijk je kerntaak.
De overname is inmiddels 7-8jr geleden.
Je slaat de spijker op de kop. Dat ze in die 7-8 jaar de boel niet op orde hebben gebracht slaat nergens op en daar zou de klant niet de dupe van moeten zijn.
Tel daarbij op dat de oude mediabox evenveel stroom slurpte als een flinke vrieskist en je hebt in NL heel veel mediakacheltjes staan die idioot veel stroom staan te verbruiken.

De Connectbox is ook al zo'n drama, de chipset (Intel XScale CE26XX uit 2007) die daar in zit was al oud toen die router net werd uitgebracht maar je moet het er maar mee doen.
En maar roepen dat ze continue werken om hun krachtige ‘giganet’ te verbeteren :+

Dat dit er aan ging komen was inderdaad allang en breed bekend, mocht er dan een technisch probleem zijn waar ze mee bezig zijn in fUPC beide dan kan ik me voorstellen dat het een enorme klus is om dit op te lossen en niet alles klaar is. Maar als het volledig fUPC gebied is dan heb je gewoon geen fluit gedaan om dit te ondervangen afgelopen jaren.
Dit zelfde probleem hebben we al jaren bij ziggo/upc (ik ben helaas klant want geen glas aanwezig) ook met de tv modules.
Als je namelijk in UPC grondgebied woont kan je niet zomaar een CAM module in je tv stoppen en deze activeren.
Je moet letterlijk een speciale module HUREN bij ziggo/upc voor 2,50 per maand per module anders werkt het niet.
Terwijl bij mij 400m vandaan de ziggo grens begint en de mensen daar gewoon een CAM module kunnen kopen en direct kunnen activeren en gebruiken zonder daarvoor extra kosten te hoeven betalen.
En waarom zou Ziggo geld, tijd en moeite steken in het oplossen van dit problem terwijl als ze er niks aan doen ze aan iedere oude UPC klant 2,50 euro per module per maand extra kunnen vragen?
En ja ik kan GRATIS een decoder krijgen maar dat wil ik niet dat is weer een extra kastje dat energie kost als deze niet word gebruikt.
Ziggo is het minst klant gerichte bedrijf dat k ooit heb gezien en deze vrije modem keuze is daar een goed voorbeeld van.
Dat is al lang niet meer zo, ik heb zelfs een cam module ( Sim kaart) , in mijn ziggo staan die ze niet willen activeren.
En zelf krijg ik een netwerk fout
Hie bedoel je? Ik heb gewoon een eigen CAM-Module. Miet wel de CI+-kaart huren.
Ik bedoel dat ik zowel de kaart als de cam module moet huren voor totaal 2,50 per maand per module en bieden zijn ook UPC brandend dus niks geen Ziggo erop.

Als ik de cam module van Ziggo erin doe en daar de UPC kaart dan werkt het niet.
De vraag lijkt me ook wat de ACM voor excuus heeft gezocht om niet meteen te handhaven. Het is duidelijk dat de provider jaren de tijd had om zich voor te bereiden. Het is duidelijk dat ze de wet overtreden, dat tonen ze zelfs zelf aan.
Er kan dus geen sprake zijn van een onderzoek voor de vraag wel of niet handhaven, ACM hoort te handhaven en onderzoek te doen hoe zwaar daarbij de handhaving gaat zijn. Er zijn niet alleen voldoende aanwijzingen voor onderzoek, maar ook voor handhaven. De enige reden om niet te handhaven is als ziggo overal vrije modemkeuze geeft sinds ingang van de wet. Anders kan je net zo goed geen verplichting in de wet vastleggen en vooraf ruim de tijd geven om voor te bereiden.
"Bovendien is de drempel voor consumenten om naar een andere internetaanbieder over te stappen lager wanneer ze hun eigen modem kunnen blijven gebruiken."
Kan iemand uitleggen waarom dit lager is? Lijkt mij juist hoger, als ik nu een cable modem, investeer ik zelf in het moden. Even overstappen naar KPN zit er dan niet in omdat ik een cable modem heb.
Europees zal de gedachte zijn dat er meerdere kabel aanbieders zijn, maar volgens mij in Nederland is dit nergens het geval sinds de overname van Ziggo door UPC. Dus in dit geval heb je gelijk, juist doordat je zelf eigenaar bent van een betrekkelijk dure modem die enkel bij ziggo/upc werkt zal men juist minder geneigd zijn om over te stappen. Tegelijkertijd vermoed ik wel dat juist diegene die een modem zelf kopen een stukje technischer onderlegd zijn en misschien dan ook beter inzien wanneer een alternatief ondanks de extra kosten van de betere modem, toch interessant kan zijn.

Tegelijkertijd roept dit natuurlijk wel de vraag hoe men de overname van Ziggo heeft kunnen toestaan. Dit heeft totaal geen positieve werking voor de consument.
Daarvoor ook al niet, want je kon niet van Ziggo naar UPC overstappen tenzij je verhuist.

Meestal is er één glasvezel, één kabel en één telefoon aansluiting aanwezig. Soms twee keer glasvezel.

Deze vrij keuze snap ik op zich wel. Maar in Nederland is het amper nodig.
Ja er is 1 kabel richting je huis. Maar ik kan bv kiezen tussen KPN,T-Mobile en Tweak(en vast nog een paar). En die hebben alle 3 hun eigen netwerk.
https://www.tweak.nl/glasvezel/coanet.html

Ja uiteindelijk gaat het allemaal over de kabel van KPNNetwork. En die zal gehuurd worden. Maar die kosten zijn een fractie van wat KPN voor hun hele pakket vragen.
Tenzij je (helaas) geen glasvezel mogelijkheid hebt en ADSL meer dan 2km van het aansluitpunt zit, waardoor kabel de enige mogelijkheid is (voor internet over 20mb/s).

In Amsterdam...
Uiteraard zijn er uitzonderingen. Maar dat betekent niet dat deze wet nutteloos is. Of omdat er maar 1 glaskabel naar je huis ligt er ook maar 1 provider is.
Er ligt altijd maar 1 glaskabel naar je huis ;)
Nee hoor, er zijn eigenwijze providers die een tweede kabel aanleggen ipv ruimte bij de concurrent in te kopen.
Ik heb hier nu 1 kabel met 2 vezels, van Delta. De straat werd *letterlijk* dichtgelegd toen KPN aanbelde of zs glas mochten aanleggen bij mij.

Lachend gewezen naar een straat die nog half open lag met een “hadden je dat niet meteen mee kunnen pakken dan”. Maar, die komen dus binnenkort ook graven.

En dan ben ik benieuwd wat T-Mobile gaat doen
Dat ligt net aan het gebied waar je woont, er zijn ook gebieden waar glasvezel bijvoorbeeld exclusief op Delta/Caiway zit. En er zijn gebieden waar twee glasvezel kabels lopen om precies die reden.
Onzin want binnen glasvezel en/xdsl ligt er ook veelvuldig en daar kan je naar veel partijen overstappen.
Moet het wel aangeboden worden. Wij hebben glasvezel liggen, maar kunnen alleen een abonnement afsluiten bij de uitbater van dat netwerk. Geen andere aanbieders.
Yay, in mijn woning in het enige appartementen gebouw hier zonder glasvezel, omdat de kl**tz*kk*en van KPN de boel overnamen net toen wij aan de beurt zouden zijn en de boel met leugens annuleerde, kan ik Ziggo krijgen en xdsl van wel 8mbit down 1mbit up, sneller lukt niet.

Buren hebben snellere varianten besteld, maar allemaal teruggezet naar goedkoper abonnement omdat de snelheid gewoon niet hoger kwam.

De overheid in NL waren een zooitje zakkenwassers dat ze de consolidatie op die markt hebben toegestaan. Op zijn minst hadden ze van KPN harde garanties moeten eisen voor de landelijke uitrol van glasvezel.
Tegelijkertijd roept dit natuurlijk wel de vraag hoe men de overname van Ziggo heeft kunnen toestaan. Dit heeft totaal geen positieve werking voor de consument.
De grootste concurrent was en is nog altijd KPN die een stuk groter netwerk had dan Ziggo of UPC alleen. De combinatie is net iets groter (200k abonnees) dan KPN.

Als je vraagtekens gaat zetten bij de overname van Ziggo door UPC, zet die dan ook neer bij de overname van Reggefiber door KPN. Die overname heeft de uitrol van glasvezel tot bijna het nulpunt vertraagd en ervoor gezorgd dat de verglazing van Nederland met zeker 5-10 jaar achter is gaan lopen.

Overigens zijn er ook nog andere kabelaanbieders zoals bijvoorbeeld Delta, maar je moet verhuizen om daar gebruik van te kunnen maken.
Kosten zijn slechts 1 aspect. Andersom kan dus ook: misschien stap ik nu niet over naar Ziggo omdat ik gehoord heb dat je daar een slecht modem krijgt. Als ik zelf een modem kan kiezen stap ik dan misschien sneller over.
Ach, nu kan Ziggo tenminste weer een paar euro extra vragen per maand voor de huur van het modem (waar dit voorheen inbegrepen was) :+
Voor de huur van het modem betaal je niet. Wanneer je overstapt naar eigen modem keuze, dan gaat er niks van de prijs af per maand.
Natuurlijk betaal je wel degelijk voor de huur van het modem. Alleen: het is 'inbegrepen' in de abonnementskosten. En Ziggo kiest er bewust voor om het niet een optie te laten zijn om geen modem af te nemen. Wellicht dat in hun ogen meespeelt dat ze dan makkelijker kunnen zeggen "sluit voor debugging de Connectbox aan in plaats van je eigen modem"...

Volgens mij is de enige consumenten-ISP die het transparant doet (op dit moment) Freedom. Voor een modem huren bij hun betaal je geloof ik twee euro per maand.
Ik keek even rond op hun website, maar ze zijn vrij duur voor glasvezel. €47 per maand tegenover Tweak met bijv €40 of nog goedkoper als je per jaar betaald. Zijn er meer voordelen aan Freedom voor de gemiddelde seeder die gewoon een snelle lijn wilt?
Ik ben persoonlijk niet (inhoudelijk) bekend met de twee providers. Het enige wat ik je kan vertellen is dat Freedom is ontstaan door onvrede van voormalig XS4all gebruikers en medewerkers en dat ze wel dezelfde morelen/ethiek na willen streven - waaronder privacy. Meer dan die info kan ik je niet geven, wellicht een andere Tweaker of je zult het zelf moeten uitpluizen :)
Het modem van ziggo moet je ook blijven bewaren en kun/mag je pas inleveren na een opzegging.

Het modem zul je nodig hebben als je belt voor een storing. Als eerste zullen ze roepen, maar maar eigen apparatuur. Sluit ons eigen modem maar aan en is de storing er dan nog steeds. Dan kunnen we verder proberen te helpen.
Klopt. Was in het verleden ook zo met eigen routers. "Kunt u de router er even tussen uit halen."

Ik had steevast zo'n 1:1 vrouw-vrouw ethernet connector blokje bij de router liggen om één PC 'direct' op het modem te prikken zonder kabels door het huis te moeten gaan rollen.
(Godver, wat een ellende was dat zeg...)
Voor de huur betaal je wel, zit in de prijs. Word alleen niet losgekoppeld.
In bv België is de kabel open en zou je bv theoretisch kunnen overstappen tussen Telenet en Orange terwijl je dezelfde eigen kabelmodem houdt. Echter is deze vrije modem regel in België nog niet geïmplementeerd waardoor hier nog geen spraak van is. Aangezien het om een Europese regel gaat is het best mogelijk dat deze situatie (vrije modem keuze en open coax met meerdere aanbieders) in een andere lidstaat wel bestaat. Met deze regelgeving zou het er sowieso overal in de EU moeten komen, net als toegang tot de kabel voor derde providers.
Er zijn in NL hier en daar (niet veel, maar toch) lokale kabelaars.
Maakt geen verschil, je bent nog altijd gebonden aan de kabelboer van dienst. Of dat nu Delta, Kabelnoord, Caiway, Kabeltex of Ziggo is, je kunt hoe dan ook niet kiezen welke provider je neemt als je coax wil.
Een kabelmodem kan ook een WAN aansluiting hebben voor glasvezel. Een DSL modem heeft vaak ook een normale WAN aansluiting.
Ik heb nog geen kabelmodem gezien die ook op glasvezel kan.
Ziggo zou ook met ethernet moeten gaan werken, een apparaat wat dat termineert, zoals bij glasvezel je een FTU hebt.
Dat is met gpon ook niet meer het geval omdat je dan een geregistreerde mediaconverter nodig hebt die de juiste datastroom van de vezel pakt.

En bij ziggo kun je je modem in bridge zetten en heb je die ethernetpoort.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 25 februari 2022 19:23]

En bij ziggo kun je je modem in bridge zetten en heb je die ethernetpoort.
Met het verbruikt vermogen van een box met alles er op en er aan. Zonde van de wereld en mijn portemonnee.
Dan heb je gewoon modem only en kun je daarna doen wat je wil.
Heb bij Telenet in België zakelijk abbo, modem only en zelf 2 apart routers achter het modem.
Sterker nog er staat achter het modem een 8 poorts switch waardoor in a ip adressen krijg van telenet.
Kan dus scheiding aanbrengen in netwerken, tv rechtstreeks eigen extern ip adres geven.
Bezoeker kan laptop met kabel inpluggen en zit niet op intern netwerk.
Zoiets als... een 'modem' misschien? ;)
Dat is namelijk exact wat eem modem doet. Dat Ziggo en de meeste andere providers tegenwoordig in dat modem een router, AP, usb-stick NAS en nog tig andere functies proppen.....

Vroeger kreeg je van Ziggo een Motorola modem, zat een RJ45 poortje aan die je destijds nog direct op je enige computer aansloot, later met een losse router ertussen.

Overigens is de typische FTU niets meer dan een soort stekkerblokje, sommigen hebben ook direct een ingebouwde mediaconverter die fiber naar koper signaal omzet.
Het komt op mij over alsof je mijn punt onderuit probeert te halen, terwijl we het gewoon eens zijn. Liever een eenvoudig stekkerblok dan een extra modem, maar misschien ben ik de enige die zo denkt.
ik zou zelfs zeggen, bouw dat modem-only apparatuur gewoon in het verdeel station en geef de klant een UTP aansluting, En daar kan de klant dan eigen router (geen modem!) op aansluiten of je huurt er 1 van Ziggo.
Ik heb toch liever een glasaansluiting in huis dan een UTP. Zeker omdat de snelheid van glas hoger is, en veel minder ruimte inneemt. Een mediaconverter is daarvoor prima imo om in de meterkast te hebben.
Ik heb toch liever een glasaansluiting in huis dan een UTP. Zeker omdat de snelheid van glas hoger is
Maakt natuurlijk niet uit als je vervolgens thuis zelf UTP hebt liggen.
Niet helemaal waar, zoals Robertme al aangeeft is upt niet geschikt voor lange afstanden, en is utp dan meer geschikt in huis. Plus je kan de snellere glasvezel natuurlijk uiteindelijk in meerdere kabels laten uitstromen die samen wel een glas verbinding kunnen vullen.

Het mooie van glas is dat je de kabel niet snel hoeft te vervangen, alleen de apparatuur, terwijl je bij utp ook de kabel moet vervangen. Sinds ik hier glasvezel heb liggen zijn er alweer 2 of 3 generaties utp uitgekomen, en ik denk dat glas nog steeds sneller is.
Ja dat glas toekomstvaster is beaam ik, maar het ging er over dat snelheid van glas niet uitmaakt als je UTP hebt liggen.

Dat je meerdere gescheiden UTP netwerken kan uitleggen in je huis (wie doet dat?) kan een argument zijn. Als je router het aan kan. En je aansluitpunt.
Het klopt dat het in je huis wat minder uitmaakt, maar zoals je zegt voor de toekomst is het gewoon beter.

Voor binnenshuis doelde ik meer op verschillende verdiepingen of kamers die apart naar je router/modem gaan. Dan kan je evt met langzamere utp kabels wel een snellere glas lijn volkrijgen. Dat hoor je vaker bij mensen die 8/10gbit hebben liggen. Ook al heeft niet elk device op je netwerk de mogelijkheid om die snelheid te halen, en de services die je gebruikt ook niet. Zou je bijvoorbeeld 3/4 mensen hebben die een gigabit gebruiken, heb je toch profijt van een snellere verbinding naar je meterkast.
Over glasvezel gaat in principe ook rechtstreeks ethernet en als je een glasvezel SFP module in een eigen router of zelfs switch zet werkt dat ook (net zo goed als dat je binnenshuis gewoon glasvezel tussen twee switches kunt leggen). Coax met DOCSIS is echter een stuk complexer verhaal omdat er niet direct ethernet verkeer over de coax kabel gaat, het een gedeeld medium is, etc etc.

En zoals @vanthome ook al aangeeft: dan heb ik liever glasvezel dat over dezelfde kabel ook 100Gbits/s+ aan kan dan een koper (UTP) kabel waarbij er steeds nieuwe kabels nodig zijn voor hogere snelheden (cat5e, cat6, cat6a, cat7, cat8 etc). Waarbij cat6a ook maar 10Gbit/s doet tot 100 meter. Dus dan moeten er alweer veel meer straatkasten komen en zit je weer elke zoveel jaar met een kabel die niet sneller kan.
ik zou zelfs zeggen, bouw dat modem-only apparatuur gewoon in het verdeel station en geef de klant een UTP aansluting, En daar kan de klant dan eigen router (geen modem!) op aansluiten of je huurt er 1 van Ziggo.
Wat gemak betreft ben ik het met je eens maar ik weet niet of het technisch ook handig is. We zitten een beetje aan het maximum van wat een normale UTP-kabel aankan. Momenteel is 1gbit "normaal" voor UTP-kabels maar daarboven wordt het lastig, zeker op grotere afstand (meer dan een paar meter). In plaats van UTP (Unshielded Twisted Pair) heb je dan een kabel nodig die wel 'shielded' is. Zelfs als je de beste kabels trekt die we nu kennen dan gaan die waarschijnlijk niet meer dan 1 generatie mee en vervangen is erg duur.
Nu zijn er ook wel andere en betere opties te bedenken maar daar heb je niks aan als je compatible wil zijn met wat mensen nu in huis hebben.

Dus daarom denk ik dat glas met modem op dit moment de beste keuze is. Die kabels kunnen nog een hele tijd vooruit en zijn makkelijk te upgraden omdat de gevoelige stukjes aan de uiteindes zitten en niet onder de grond.

Binnen gebouwen ligt het anders. De studentenflats hier in de buurt hebben allemaal een UTP-aansluiting (8p8c) op de kamer.
Ik denk niet dat ik je punt onderuit probeerde te halen?...
Meer dat ik het ondersteunde met dat het vroeger gewoon mogelijk was en dat het ook de definitie van een modem is, wat Ziggo enz. tegenwoordig een modem noemen is een kastje met tig andere functies eraan geplakt waar sommigen (jij volgens mij, ik overigens ook) niet op zitten te wachten :)
Begreep ik het verkeerd :) True.
Dan zet je het modem in bridge modus en is het terug gebracht tot praktisch een FTU :+
Een FTU is een passief ding. Jij bedoelt een NTU (Network Termination Unit) ;)
Ik lees zijn reactie slechts als aanvullend. En hij geeft ook wel een punt: als providers een puur modem zouden leveren dat was deze hele discussie er niet.

Maar goed, ik snap het van de providers ergens ook wel. In het begin leverde men puur modems - voor mij destijds de LanCity modem van A2000. Al snel zijn er dan klanten die zeuren dat er maar 1 computer op aangesloten kan worden. Dan moet je als provider dus alweer een router en een switchje gaan meeleveren. Dat loop aardig in de papieren, en dan hebben we Wi-Fi nog niet eens genoemd.

De provider wil dat logischerwijs goedkoper doen dan de concurrent, en voila, de brakke wifi-modem-router is geboren.
Probleem is om van Coax naar Ethernet te gaan heb je een Modem nodig. Dat blijft altijd een soort van lomp kastje. Ziggo had er echter goed aan gedaan om enkelt losse modems aan te bieden ipv van deze all in one apparaten. Voor de gebruikers die daar om vragen.

Dan had de ACM er misschien ook wat gemakkelijker in gestaan. Echter hebben ze lang tegen gewerkt en nu plukken ze daar de vruchten van.

Ik zou persoonlijk geen problemen hebben met een los modem met enkele Ethernet of SFP poort. Mijn persoonlijke probleem is met die combinatie apparaten die instabiel en van lage kwaliteit zijn.
Ik denk dat ze bedoelden een standaard ethernet WAN poort waar de uitgang van een mediaconverter in kan. Dat eigenlijk de modem+router+ap alleen nog als router+ap werkt.
Ik heb nog geen kabelmodem gezien die ook op glasvezel kan.
Zie de handleiding van de Fritz!Box 6660 Cable, pagina 67. Ethernet poort 1 kan als WAN poort gebruikt worden. Media convertertje (ONT/switch met SFP module) ertussen en gaan.

Zo zal het waarschijnlijk ook wel gaan met andere Fritz!Box kabelmodellen. Het is hetzelfde als met hun *DSL modellen, die ook Ethernet kunnen gebruiken als upstream. En ja, dat is geen fysieke glasvezel direct het modem in, maar een media converter is niet het einde van de wereld (en vaak zelfs onderdeel van een standaard opgeleverde FttH verbinding, als je geen eigen converter wilt gebruiken).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 februari 2022 11:10]

Als je die WAN poort gebruikt, dan is het apparaat toch geen modem meer? Dan is het gewoon een router lijkt me.
Als je die WAN poort gebruikt, dan is het apparaat toch geen modem meer? Dan is het gewoon een router lijkt me.
Dat klopt. Het lastige in deze discussie is dat in de volksmond de termen 'modem' en 'router' door elkaar heen gebruikt worden, en de NTU's/FTU's/mediaconvertors maken het niet duidelijker.
Daarom spreek ik vaak maar over "het kastje". Dat is vaag genoeg dat het alles dekt.
Op glasvezel heb je je modem (glas naar ethernet) en je router (Experia box). Nu worden beide door KPN geleverd. De Experia box kan prima vervangen worden door een ander apparaat naar keuze en dat wordt nu ook dus ondersteunt door KPN.
Kan iemand uitleggen waarom dit lager is? Lijkt mij juist hoger, als ik nu een cable modem, investeer ik zelf in het moden. Even overstappen naar KPN zit er dan niet in omdat ik een cable modem heb.
Zo'n modem is natuurlijk niet echt gratis.
Die prijs is gewoon deel van je abonnement, of je nu 1 of 10 jaar met zo'n modem doet.
De term "modem" schiet eigenlijk ook te kort want de kastjes die mensen thuis hebben doen veel meer, er zit bijvoorbeeld ook een router en een wifi-access point in. Die andere functies zijn misschien wel belangrijker voor een prettige en snelle internetaansluiting dan de modem zelf. Maar in zo'n gratis kastje zal je natuurlijk maar vrij beperkte kwaliteit krijgen.
De modem zelf is misschien wel het meest saaie deel van zo'n kastje.

Een losse "pure" modem kan spotgoedkoop zijn. Die kan je dan makkelijker vervangen en daarnaast je eigen luxe router/accesspoint/iot-gateway/voip-router/... onveranderd laten.
In plaats van een losse modem zou het ook een insteekmodule kunnen zijn, desnoods via usb.
[...]

Zo'n modem is natuurlijk niet echt gratis.
Die prijs is gewoon deel van je abonnement, of je nu 1 of 10 jaar met zo'n modem doet.
De term "modem" schiet eigenlijk ook te kort want de kastjes die mensen thuis hebben doen veel meer, er zit bijvoorbeeld ook een router en een wifi-access point in. Die andere functies zijn misschien wel belangrijker voor een prettige en snelle internetaansluiting dan de modem zelf. Maar in zo'n gratis kastje zal je natuurlijk maar vrij beperkte kwaliteit krijgen.
De modem zelf is misschien wel het meest saaie deel van zo'n kastje.

Een losse "pure" modem kan spotgoedkoop zijn. Die kan je dan makkelijker vervangen en daarnaast je eigen luxe router/accesspoint/iot-gateway/voip-router/... onveranderd laten.
In plaats van een losse modem zou het ook een insteekmodule kunnen zijn, desnoods via usb.
De strategie van Ziggo is erop gebaseerd dat ze verder gaan dan puur het leveren van internet en willen dat de ervaring in zijn geheel prettig verloopt. Daarom hebben ze baat bij een kwalitatief goede 'modem' en zijn ze bezig met die 'power promise' in combinatie met mesh systemen. Logisch want de eindklant waar wifi niet werkt legt de schuld daarvan bij Ziggo neer.
De strategie van Ziggo is erop gebaseerd dat ze verder gaan dan puur het leveren van internet en willen dat de ervaring in zijn geheel prettig verloopt. Daarom hebben ze baat bij een kwalitatief goede 'modem' en zijn ze bezig met die 'power promise' in combinatie met mesh systemen. Logisch want de eindklant waar wifi niet werkt legt de schuld daarvan bij Ziggo neer.
Voor de duidelijkheid, ik sprak in het algemeen over de voordelen van vrije modemkeuze, niet specifiek over Ziggo of het huidige modem van Ziggo, maar de principes blijven natuurlijk hetzelfde.

Als een ISP, zoals Ziggo, inzet op "hoge kwaliteit" dan zullen ze iets moeten ze met heel veel verschillende wensen en eisen. De een wil veel upload, de ander veel download, nog een ander lage latency, weer een ander wil een sterke 2.4ghz wifi, nog een ander wil juist 5ghz mesh, sommigen willen een klein en stil doosje met huiskamervriendelijk uiterlijk, anderen willen een goed geventileerde kast die je makkelijk of verschillende plekken kan monteren.

Vroeg of laat zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Sommige van bovenstaande wensen kun je naast elkaar hebben maar anderen spreken elkaar tegen. Hoe meer mensen je tevreden wil stellen met hetzelfde apparaat, hoe duurder het zal worden.

Daarmee wil ik dus niks af doen aan wat Ziggo concreet levert. Ik zeg niet dat het slecht is, maar dat het een compromis is. Ik weet dat Ziggo ook steeds flexibeler is en extra accesspoints verkoopt. Maar ook daar geldt dat zo'n apparaat altijd een compromis is dat moet werken voor een grote groep gebruikers, en je betaalt er voor.

Dat Ziggo (en anderen) steeds flexibeler worden zie ik als gevolg van een functionerende vrije markt. Vrije modem keuze is daar maar een klein deel van maar het hoort er wel bij.
Waarom is "het gratis kastje" van beperkte kwaliteit? Ik denk dat 98procent van de consumenten prima met het modem van de provider uit de voeten kan.
Waarom is "het gratis kastje" van beperkte kwaliteit? Ik denk dat 98procent van de consumenten prima met het modem van de provider uit de voeten kan.
Omdat de markt zo werkt, dat er wordt geoptimaliseerd voor wat voor de grote meerderheid net aanvaardbaar is.
Maar "beperkte kwaliteit" is inderdaad een beetje slappe aanduiding, dus goed dat je om uitleg vraagt.
Beperkt is niet noodzaklijke slecht. De vraag is meer of het voor die 98% ook de optimale keuze is. Er is niet één groot punt waar "iedereen" last van heeft, maar meer een groep kleine punten. Laat ik wat voorbeelden geven:
- Bij iedere ISP die ik in mijn leven heb gehad kreeg ik een "kastje" met telefoon- televisie-functionaliteit die ik nooit gebruik. Links of rechts om heb ik er wel voor betaald.
- Ik ken een hoop mensen die niet tevreden zijn over hun wifi en daarom extra accesspoints ophangen. Dan is het makkelijker om 1 set te hebben die alles doet dan dat je het moet integreren met het access-point van je provider.
- De apparaat van mijn ouders produceert een hoop warmte, dat moet ook een hoop stroom kosten, een zuiniger apparaat zou een goede investering kunnen zijn.
- Een kennis, die een beetje handig is met techniek maar niet heel erg, wisselde van ISP. Z'n nieuwe router gebruikte een andere IP-range en dat kon niet worden veranderd. Daardoor werkte zijn extra access-point niet meer. Vervolgens bleek dat hij allerlei NAT-regels had ingesteld op z'n oude modem die uiteraard niet gedocumenteerd waren en omdat alle apparaten inmiddels een ander ip-adres hadden gekregen was het lastig om uit zoeken wat de bedoeling was. Gelukkig had hij z'n oude router nog niet teruggestuurd zodat we nog iets hadden. Als hij die oude router naar z'n nieuwe ISP had kunnen meenemen was dat veel makkelijker geweest.
- Een andere kennis zit al heel lang bij dezelfde ISP. Hij heeft een inmiddels antieke DSL-modem, performance uit de steentijd en even klassieke wifi. De provider vind het niet nodig om er iets aan te doen en hij durfde het (dusver) niet op eigen houtje te vervangen uit angst de helpdesk hem niet zou willen helpen bij storingen.

In alle gevallen kun je zeggen dat mensen er mee uit de voeten kunnen, maar optimaal is het niet.
- Een andere kennis zit al heel lang bij dezelfde ISP. Hij heeft een inmiddels antieke DSL-modem, performance uit de steentijd en even klassieke wifi. De provider vind het niet nodig om er iets aan te doen en hij durfde het (dusver) niet op eigen houtje te vervangen uit angst de helpdesk hem niet zou willen helpen bij storingen.
Tip: bij telefonische contractverlenging kan je vaak wel een nieuw modem lospeuteren bij de provider.
Zucht,
weer iemand die alleen van zijn eigen situatie uitgaat.
Vrije modemkeuze is niet alleen voorbehouden voor Ziggo, kabelgebruikers.
Wat bij jou dan niet van toepassing is, is wellicht wel van toepassing bij gebruikers van koper, glasvezel verbindingen.
Hi, je hebt gelijk dat ik van mijn eigen situatie uitging :). Daarom vroeg ik het me ook af omdat ik een andere situatie niet ken. Ik ben dankbaar voor alle uitleg die andere gaven.
Er zijn ook kabelmodems die zoal xdsl als docsis kunnen moduleren. Je hebt gewoon meerdere aansluitingen. Maakt de modem ook duurder natuurlijk.
op hetzelfde medium natuurlijk :)
Over het algemeen is dat natuurlijk wel van toepassing als je op dezelfde infrastructuur blijft zitten. Dit argument is inderdaad betekenisloos voor de kabel in Nederland.
Het gaat denk ik niet zozeer om Ziggo zelf te doen. Maar heb je nu een glasvezel modem. Dan kan je bij KPN/T-Mobile/Tweak en nog een paar providers terecht.
Ik vermoed dat het ermee te maken heeft dat de gemiddelde consument zo bang is voor techniek dat zelfs die paar kabeltjes van het modem aansluiten eng is - vandaar dat de meeste aanbieders ook "een monteur" aanbieden, meestal gratis, maar als je die aanbieding/actie even mist liggen de tarieven volgens mij al bijna rond de 100 euro?

In het geval dat je je eigen modem hebt hoeft er alleem maar een administratieve wijziging plaats te vinden: geen oud modem afkoppelen en inleveren en geen nieuw modem om aan te sluiten = makkelijker en goedkoper, dus een lagere drempel om over te stappen?
Ik ben vroeger jaren Ziggo klant geweest, omdat ze simpelweg als enige fatsoenlijk Internet konden leveren. Maar die modem/routers van hun zijn altijd drama geweest. Volle conntrack tables, Intel Puma bug, spontane resets, bedenk het maar en het was eigenlijk gewoon altijd ruk. Ik had op den duur iets van 4 verschillende modems liggen en ze hadden allemaal wel een of andere kuur. Terwijl ik met mijn XS4ALL Fritzbox modem letterlijk nog nooit 1 probleem heb gehad. Ding doet het altijd zonder morren.

Niet dat ik nu wil overstappen.. Maar de wetenschap dat ik bv. een Fritzbox kabelmodem zou kunnen gebruiken zou de drempel in mijn geval absoluut verlagen.
Het hele verhaal rondom vrije modem/router-keuze is een zwamverhaal. Klinkt leuk maar zet in de praktijk nauwelijks zoden aan de dijk. Al was het maar omdat een modem/router altijd is inbegrepen. Tis niet dat je bij de bestelling korting krijgt als je geen modem/router nodig hebt. En zou dat al wel zo zijn, dan hooguit een paar tientjes.

Idem voor de abonnementsprijzen: de tarieven van Ziggo en (via) KPN ontlopen elkaar nauwelijks - beginnen allemaal bij (ongeveer) 50 Euro per maand. Onderlinge verschillen na de welkomstperiode zijn minimaal. En de jaarlijkse verhogingen ontlopen elkaar ook niet veel - niet in datum en niet in bedrag. Je zou bijna zeggen dat KPN en Ziggo de tarieven en jaarlijkse verhogingen met elkaar afstemmen.

Een jaarlijkse overstap is niet zo voor de hand liggend als bij de energiemarkt. Je moet immers iedere keer modem/router en decoder vervangen. Hoewel een eigen router achter die van Ziggo/KPN hier dan wel weer handig is - hoef je daar voor de rest niets meer aan te doen. De decoder vervangen blijft; maar is te overzien zolang alles via de hdmi aansluiting verloopt.
Behalve dan het feit dat je bij Ziggo voor die €52,40 een aanzienlijk slechtere internetverbinding krijgt dan bij, bijvoorbeeld, een partij als Tweak.

Afstemmen hoeven KPN en Ziggo niet eens met elkaar te doen.
Niet iedereen heeft een glasvezel aansluiting.
Daardoor heeft Ziggo nog een economische positie van 48,7% van de Nederlandse markt.
Tweak zit op het netwerk van KPN - is niet te vergelijken met Ziggo.

Maar ook: zelf jaren bij Ziggo gezetten en nooit storingen gehad.

Ik denk dat iedere provider in bepaalde gebieden zijn makken heeft.
Zeker als er een rijke geschiedenis van overnames achter hangt.
Wat ik bedoelde was de snelheid van de verbinding etc. qua storingen.

Desalniettemin, zelf in het verleden een aantal beveiligingslekken in de modems van Ziggo gemeld, sindsdien heb ik geen vertrouwen meer in hun.
Ooit eens pentest gedaan op een van de KPN-modems? :P :D
Nee helaas. Had alleen een paar modems van Ziggo liggen.

Ben wel zeer benieuwd naar de kwaliteit van KPN hun code. Hopelijk is het niet spaghetti zoals die van Ziggo.
Tweak heeft ook een eigen netwerk, waarop men goedkoper levert. Voor de gebieden waar het eigen netwerk niet ligt, gebruikt Tweak het vezelnetwerk van KPN inderdaad.
De kwaliteit en de specificaties van de standaard geleverde modems is niet altijd je van het. Dat kan een rede zijn om een eigen modem/router te gebruiken. Tot nu toe moest dat via een eigen router achter het Ziggo modem, maar dat geeft wel dubbel stroomverbruik.
Klopt - maar afgezien van het stroomverbruik is dat niet eens zo verkeerd.
Met een eigen router achter die van Ziggo/KPN heb ik de kwaliteit en veiligheid in eigen hand. En als het eens niet werkt geen discussie omdat je nog steeds gebruik maakt van de KPN/Ziggo-standaard installatie.
Je vergeet de privacy, veiligheid, stabiliteit & functionaliteit argumenten om juist wel eigen hardware te gebruiken.

Daarnaast is het waarschijnlijk beter om te kijken naar hoe het in VS momenteel geregeld is met eigen modems aangezien daar de markt al volwassen is, in Europa zijn er nog te weinig landen met vrije modem keuze waardoor het aanbod gering is en bijvoorbeeld kortingen voor gebruik eigen hardware nog ontbreken.
Vooral jezelf blind staren op de "mogelijkheden" in de US, waar veel mensen nog moeten inbellen......
Het argument privacy is echt een lachertje, een niet bestaand iets.
Maar dat van privacy, veiligheid en zo, dat kan toch altijd => een eigen router achter die van KPN of Ziggo was toch altijd al mogelijk?

Wat in Amerika kan is niet relevant - we leven in Europa/Nederland. En daar is het al beroerd gesteld met privacy - laat staan de US-"vrijheden".
Dat is wat kort door de bocht imho.

De modems die worden meegeleverd over het algemeen gestript van uitgebreide instellingen. Hebben vaak standaard een poort open/backdoor waardoor het bedrijf zelf of de helpdesk er toegang toe heeft. Ook stond er n tijd geleden een uitgebreid artikel hier dat de security updates vaak maanden tot jaren achterlopen, zonder dat zelf te kunnen patchen. En bij sommige providers krijg je zelf een antieke router meegeleverd.

Als de router verouderd is en geen tot nauwelijks van updates voorzien word niet standaard een nieuwe router verzonden en smeken bij de helpdesk werkt ook in bijna geen gevallen, je zult moeten overstappen om de nieuwe kastjes te krijgen in veel gevallen.

Met het maandbedrag dat tegenwoordig word gevraagd, zouden de providers met gemak de routers up to date kunnen houden, kunnen voorzien van uitgebreidere instelmogelijkheden en om de zoveel jaar een gratis nieuwe kunnen verschaffen...het totale gebrek hieraan is de grootste reden dat dit nodig is.
De "juiste" oplossing, is het kastje omzeep helpen en bellen voor een nieuwe "want mijn internet is stuk"

Verschrikkelijk dat het daartoe moet komen, maar het werkt wel.
Ik heb bij Ziggo jaren terug zonder gedoe een nieuw modem gekregen omdat de huidige kapot was. Achteraf bleek dat alleen de adapter kapot was. Desnoods trek je dus de stekker uit en bel je de provider en zeg je dat je geen internet hebt, lampjes (uiteraard) ook niet branden etc..
Mooie is dat ik daarna gewoon het oude modem ben blijven gebruiken, met adapter van nieuwe modem/router.
Toen Ziggo eind november IPv6 in bridge mode aankondigde en dit alleen werkte met de ConnectBox of Ubee 1318 en je daarvoor het modem op verzoek kon laten ruiken heb ik daar ook gebruik van gemaakt om de Ubee te bemachtigen (zonder wifi, zonder Puma chipset met issues, etc).

Als je een ouder modem hebt is het bij Ziggo ogenschijnlijk dus überhaupt geen probleem om een nieuwe te krijgen. Sterker nog, op het forum kwam laatst een redelijk aantal berichten langs dat Ziggo nieuwe modems aan het opsturen was. I.v.m. docsis 3.1 support dan.
Ik heb letterlijk eens van een helpdeskmedewerker te horen gekregen dat is dan misschien maar eens even op het modem moest gaan staan tot ie geen licht meer gaf.

Iets met schoenen uitvallen ...
Och... tis maar wat je ziet als oud - een Asus (met of zonder Merlin) of een TP-link doet het niet veel beter. Ze maken allemaal gebruik van stokoude (5-plus jaar) Linux smaakjes. Nog maar los van het feit dat dat ook allemaal kan als er een modem/router tussen zit van de provider.

[Reactie gewijzigd door Airw0lf op 25 februari 2022 15:15]

Wat heeft de vrije modemkeuze te maken met de prijs van het abonnement? Het gaat om keuzevrijheid. Niet meer afhankelijk zijn van het dichtgetimmerde budgetmodel modem/router dat een provider meelevert. Dat ze die nog steeds meeleveren lijkt me logisch, ze kunnen moeilijk elk apparaat ondersteunen.

Sinds de vrije modemkeuze heb ik een Fritzbox aangeschaft en stap ik elk jaar over (KPN > Budget > Online), allemaal met mijn eigen modem en met de maximale korting op een nieuw abonnement. Juist door over te stappen maak je optimaal gebruik van de kortingen in de welkomstperiode. Ik heb de aanschaf van het modem al lang terugverdiend en ik merk vrij weinig verschil tussen aanbieders. Ja, de TV-ontvangers moeten inderdaad aangesloten worden maar met een uurtje heb je alles echt wel weer draaien. Zeker omdat je in de Fritzbox met een dropdown de nieuwe provider selecteert en je bent klaar. Hoe makkelijk kan het zijn.
De partijen die je noemt (KPN > Budget > Online) hebben allemaal KPN als "drager". Wat maakt dat de keuzevrijheid redelijk beperkt is. Voor alleen Internet of recht-toe-recht-aan tv kijken is dat geen probleem. Maar ik heb tot nu toe geen andere aanbieder gevonden voor opnames maken en een maand later terug kunnen kijken.
Als je (net als ik) 10 jaar lang een instabiele Ziggo verbinding hebt gehad door een brak Ziggo modem (bleek achteraf), dan zou je wel anders piepen denk ik.

Eigen modem keuze is het verschil tussen een verbinding die altijd stabiel werkt of een verbinding meestal/soms werkt.

Dat eerste is waardevol, dat 2e is zo goed als waardeloos.
De problemen zitten in het voormalige UPC-gebied, dat Ziggo overgenomen heeft.
Is het niet zo dat UPC Ziggo heeft overgenomen en vervolgens de naam Ziggo is gaan gebruiken?
UPC heeft inderdaad Ziggo overgenomen, maar behalve dat Ziggo een wat beter in de mond liggende naam is dan UPC was de reputatie van UPC destijds zo bar slecht dat het behouden van die naam zo ongeveer commerciële zelfmoord zou zijn. Ik heb al heel lang geleden definitief afscheid genomen van UPC (en niet onder de beste verstandhouding) en een naamsverandering naar Ziggo of nog iets anders zal daarin ook nooit verandering brengen!
Dat en de Ziggo prijzen waren flink hoger dus het loonde de ziggo pakketten aan te houden.
Ik heb zo een UPC aansluiting die nog geen eigen modem kan hier. Voor de grap getest, ook mn vorige UPC adres kan nog niet. Waarschijnlijk heel (groot) Amsterdam
Omgeving Rotterdam is ook oud UPC gebied, daar werkt modem keuze ook nog niet
Zelfde hier ook even geprobeerd en inderdaad oude adres in UPC-gebied (omg Nijmegen) is ook nog niet beschikbaar. Hier in oud Ziggo gebied omg Hoogeveen en ook Zwolle wel.

Ga er maar vanuit dat heel fUPC nog niet werkt..... Je zou inderdaad verwachten dat ze het inmiddels wel samengevoegd hebben, maar ik ben bang dat het nog steeds twee afzonderlijke delen zijn.
Bovendien is de drempel voor consumenten om naar een andere internetaanbieder over te stappen lager wanneer ze hun eigen modem kunnen blijven gebruiken."
want een kabel modem kan ik ook gebruiken voor glasvezel?
Gebruik altijd een router met RJ45 Ethernet WAN poort i.c.m. het modem (in bridge-mode) die je in bruikleen krijgt van de provider. Schaf geen modem/router combinatie aan die specifiek voor een bepaald netwerk is.
Blijf dus als Ziggo abonnee weg van de FRITZ!Box 6660/6090 maar kies dan voor bijvoorbeeld de FRITZ!Box 4060 die je eenvoudig mee kunt nemen.
Heel goed, in Eindhoven heb ik ook nog steeds geen eigen modem keuze, een maand nadat dit verplicht ingevoerd had moeten worden. Ik was al van plan om begin maart een klacht in te dienen bij de ACM, dat zal ik alsnog doen om aan te geven dat de consument handhaven in elk geval noodzakelijk vind.

Ik heb helaas vrijwel dagelijks een aantal keer uitval van m'n internetverbinding met het Ziggo modem en altijd last van de instabiliteit van de Puma 6 chipset (zowel bekabeld als draadloos).

Op het forum is ook een draadje te vinden over dit onderwerp overigens.
Een eigen modem lost je instabiliteit niet op. Bovendien kom je met een eigen modem vrijwel altijd uit op een Fritzbox waar ook gewoon een Puma 6 in zit.
We zullen zien, het probleem lijkt vooral te zitten in teveel verbindingen tegelijkertijd. Als ik bijvoorbeeld m'n laptop opstart terwijl ik YouTube op m'n telefoon open heb staan, dan klapt de verbinding er eigenlijk altijd uit. Dan wordt tegelijk verbinding gemaakt met, en updates gedownload van, steam, epic store, windows, Nvidia, office, etc. en dan ben ik gewoon 5 min internet kwijt.

Het nieuwe Fritzbox spul heeft gelukkig de Puma 7 chipset (die al een stuk beter is dan de 6), meer geheugen, en hoogstwaarschijnlijk betere en stabielere firmware.

Ziggo heeft zelf in elk geval geen oplossing dus ik kan alleen maar hopen dat een eigen modem dit wel oplost, zo niet dan moet ik toch maar verhuizen :+ . (Naar glasvezel gebied)

[Reactie gewijzigd door AllesIsVoorbij op 25 februari 2022 11:08]

De problemen zitten in het voormalige UPC-gebied, dat Ziggo overgenomen heeft.
Dit is heel vreemd. Moederbedrijf van UPC heeft Ziggo overgenomen, maar de naam Ziggo als merknaam gehouden. Je zou denken dat deze problemen juist op Ziggo kant zouden moeten ontstaan.
Niet als er de keuze gemaakt is (bijv. vanwege een modernere infra of omvang van netwerk) om bedrijfsbreed alleen nog te investeren in het netwerk zoals het bij Ziggo was, en dat dus langzaamaan (met de nadruk op langzaam) alles richting de infra van Ziggo gaat.
Klopt, als ik me goed herinner had Ziggo de betere en modernere infrastructuur die ook makkelijker uitgebreid kon worden.
Volgens mij was het juist andersom. Ten tijde van de fusie waren er in het oude UPC netwerk hogere QAM-modulaties mogelijk wat impliciet betekent dat het netwerk in een betere staat was. Inmiddels zijn we alweer 7 jaar verder en zullen de verschillen minmaal zijn op die laag (laag 1).

[Reactie gewijzigd door Jay-B op 25 februari 2022 10:54]

Waarom zou dat moeten? Misschien was de Ziggo kant technisch gezien wel superieur en beter voorbereid dan de UPC kant op deze wetgeving. Vraag is dan wel waarom Ziggo het niet lukt om het 'oud UPC' gebied om te zetten naar de 'oud Ziggo' gebied standaard. Tenzij het natuurlijk een standaard kosten / baten verhaal is, waarbij de infra aan de 'oud UPC' kant nog niet afgeschreven is en dus eigenlijk nog niet aan vervanging toe is.

Ik zit hier zelf redelijk dicht op de grens van 'oud Ziggo' en 'oud UPC' en waar ik zelf in 'oud Ziggo' zit, had ik in de jaren dat ik bij Ziggo (of voorloper @Home) eigenlijk nooit problemen, net als bij familie / vrienden e.d. waar ik IT zaklen voor regel in 'oud Ziggo', terwijl o.a. een collega, familie en vrienden die een stad verderop wonen in 'oud UPC' gebied eigenlijk altijd wel gezeur hebben gehad. Wat ons altijd deed vermoeden dat Ziggo de zaakjes kwalitatief beter voor elkaar had dan UPC.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 25 februari 2022 10:33]

Je zou denken dat deze problemen juist op Ziggo kant zouden moeten ontstaan.
Nee. Ziggo's infra is altijd veel beter faciliterend en 'open' geweest dan UPC, waar het houtje-touwtje is wat de klok slaat. Toen UPC haar klauwen in Ziggo sloeg was ook de grootste angst bij bestaande klanten dat het bij Ziggo net zo'n teringbende zou worden.
in het verleden kon je bij chello/upc/ziggo je eigen modem kiezen, ik had altijd een cisco modem zonder router zo dat ik mijn eigen router er achter kon zetten, ik hoef niet al die poespas met hun instellingen, ik wil een puur modem zo dat de modem ken doen wat het moet doen, die all-in-one modems zijn troep,
"Bovendien is de drempel voor consumenten om naar een andere internetaanbieder over te stappen lager wanneer ze hun eigen modem kunnen blijven gebruiken."
Hebben we meer kabel-aanbieders (op één kabel) dan? Of andersom, zijn er modems die zowel een coax- als een DSL-aansluiting hebben?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee