ACM: vrije modemkeuze treedt begin 2022 in werking

De Autoriteit Consument en Markt heeft een beleidsregel gepubliceerd waarin staat dat consumenten en bedrijven zelf hun modem en router moeten mogen kiezen, en dat de telecomaanbieder geen recht heeft om dat te verbieden. De regel gaat begin 2022 in.

Als consumenten en bedrijven een andere modem of router willen gebruiken, hebben zij volgens de ACM dat recht. Dat staat in de beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten van de ACM. In die beleidsregel staat precies omschreven over welk deel van het netwerk de consument vrije keuze heeft. Ook staat in de regel welke informatie telecombeheerders moeten publiceren zodat de consument weet welke routers en modems geschikt zijn voor het netwerk.

Volgens de ACM is de vrije modemkeuze vastgelegd in Europese regels van de Berec, het samenwerkingsverband van Europese telecomtoezichthouders, en is de ACM de aangewezen toezichthouder op deze regels. Daarom heeft het de vrije modemkeuze verduidelijkt in de eigen beleidsregel. Telecomproviders hebben zes maanden om zich op de nieuwe regels voor te bereiden; ze gaan begin volgend jaar in.

De Autoriteit Consument en Markt werkt al sinds 2018 aan de nieuwe regels rond de vrije modemkeuze. Die werden eerder uitgesteld naar eind 2019. Halverwege 2020 zei de ACM dat de nieuwe regels in 2021 in werking zouden treden. Dat wordt nu dus begin 2022. Telecomaanbieders maken zich al jaren boos over de vrije modemkeuze. In 2018 bundelden KPN, T-Mobile, VodafoneZiggo, Tele2 en CAIW nog de krachten om te pleiten tegen vrije modemkeuze.

In 2020 startte KPN met vrije modemkeuze, als alternatief voor de Experia Box van KPN, of de FritzBox. Het bedrijf geeft daarbij de instellingen die nodig zijn om van alle diensten gebruik te maken op andere modems. Wel zegt het dat klanten goed moeten kijken naar de specificaties van hun alternatieve modem en het adviseert een apparaat te kiezen met ondersteuning voor VVDSL, BVDSL en VPlus. Daarnaast zegt het dat de eindgebruiker zelf verantwoordelijk is voor het instellen en voor problemen als gebruikers hun eigen modem kiezen.

Voornamelijk VodafoneZiggo blijft zich verzetten tegen de vrije modemkeuze. Volgens dat bedrijf is het gebruik van de door Ziggo geleverde modem 'essentieel' voor het functioneren binnen het Ziggo-netwerk. VodafoneZiggo stapte in mei dit jaar naar de rechter om een uitspraak van de Geschillencommissie Telecommunicatiediensten aan te vechten die stelde dat Ziggo verplicht is om vrije modemkeuze aan te bieden aan klanten. Het bedrijf zei in mei dat het wachtte op een besluit van de ACM over de zaak. Die beleidsregel is er nu.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

27-07-2021 • 11:11

264

Lees meer

Reacties (264)

264
260
98
11
0
114
Wijzig sortering
Ziggo gaat wel moeilijk doen. Ze hebben er nu al advocaten op zitten om mazen in de regelgeving te vinden.
Terecht dat ziggo's bezwaar is gekraakt, hun claim dat het essentieel is voor het functioneren van het netwerk is natuurlijk onzin.

Sowieso is het een erg disconnected bedrijf geworden sinds de eerste overname. De teams die bepaalde dingen bepalen missen heel veel affiniteit en er heerst een overvloed aan arrogantie. Zij weten wat de klanten willen en wat goed voor ze is, ook al roepen die wat anders zij weten het beter en bepalen het wel even. Die cultuur heeft de overhand genomen.

Dat zij diensten als wifi spots hebben verzonnen die draaien op eigen meuk die ze op hun modems pleuren en bij mensen standaard door de strot duwen is niet essentieel voor het functioneren.

Helaas zullen ze legaal met man macht proberen tussen de regels door hier creatief mee te gaan boekhouden. De lijst van compatible modems zal dan zeer beperkt zijn waardoor je alsnog geen vrije keuze hebt maar alleen kan kiezen uit een selectie die zij gekozen hebben.

Wordt een lang verhaal.
Ziggo zou er gewoon voor kunnen kiezen om een propriétaire techniek op het netwerk toe te passen, dan heeft Ziggo controle over welke modems jij "vrije" keuze hebt. En denk dat hun team advocaten nog wel een aantal andere opties achter de hand heeft inderdaad....
Rechters hebben ook wel een klein beetje discretie en trappen ook niet overal in. Als de rechter volgende keer zegt 100k per dag dwangsom en zie maar wat je doet betwijfel ik of cassatie gaat lukken.
Die kant gaat het wel op idd.
Het gaat niet om wifispots, die worden ook uitgezet in bridge modus (dus met een eigen router maar geen eigen modem)

[Reactie gewijzigd door Derkades op 23 juli 2024 04:08]

Het gaat niet alleen om wifispots maar het is wel een van de redenen. Het in bridge modus zetten gebeurt door oa eerst de wifispot functie uit te schakelen en uiteraard zit daar technisch nog meer achter zoals custom software/firmware op het modem.

Met andere woorden, met een 3rd party modem zijn er dus überhaupt geen wifi spots dus dan is het kunnen uit of aanzetten sowieso niet relevant en is de optie er niet eens en dat is iets wat ziggo niet wilt.

[Reactie gewijzigd door NosferatuX op 23 juli 2024 04:08]

Het irritantste is dat je een aanvraag moet doen om het om te laten zetten naar bridge mode en dan moet je het ook nog eens telefonisch bevestigen! Ben je alweer een dag of twee verder voor iets dat de gebruiker makkelijk zelf had kunnen doen als de optie beschikbaar was in het web UI.
Het ergste is, stel, je internet werkt gewoon niet goed via bridge mode en je zou het terug moeten zetten, moet je weer bellen naar Ziggo zodat ze het weer terug kunnen draaien. Allemaal gedoe dat normaal gesproken enkele minuten duurt, niet uren!

Maar goed, het kan ook erger, de experia box 12 van KPN heeft geen bridge mode, zoiets bestaat niet, dus als je een eigen router erachter zet, kan het zo zijn dat er soms iets aparts gebeurt. Als het internet weg valt aan de kant van de modem, dan geeft mijn router dat aan via een lampje, echter als het internet terug is, is de status van het lampje niet veranderd, ondanks dat ik kan internetten. Ik heb dit vermeld bij de maker van de router (Netgear), en mij werd verteld dat het te maken heeft met een dubbele NAT.
Maar goed, het kan ook erger, de experia box 12 van KPN heeft geen bridge mode, zoiets bestaat niet, dus als je een eigen router erachter zet, kan het zo zijn dat er soms iets aparts gebeurt.
Maar bij KPN ga je er natuurlijk ook geen router echter zetten, daar vervang je de Experia/KPN Box eenvoudig door een eigen (modem)router.
Dat vraag ik mezelf nog af. Ik heb mijn router achter de experia box staan, maar is dat ook nodig? Mijn router is een router, geen modem/router combi. Ik heb geen huis telefoon, dus ik vraag me af of de experia box als modem fungeert of dat ik gewoon een dubbele router opstelling heb. TV box gaat gewoon via mijn router naar de experia box.
Glasvezel wordt gewoon omgezet naar ethernet en dat gaat de WAN poort in, dus ik denk inderdaad dat ik de experia box niet eens nodig heb.
Zou ik dus mijn experia box er uit kunnen halen en mijn router direct op het glasvezel-ethernet box aansluiten?

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 23 juli 2024 04:08]

Ik heb er naar gekeken, echter heeft mijn router geen opties voor het instellen van dingen zoals vlan4/vlan6, meesturen van option60, etc. Ik heb ook hier gekeken.
TV werkt wel via de router, IGMP proxy wordt niet geblokkeerd.
Ik kan PPTP, PPPoE of L2TP instellen. Zo te zien maakt KPN gebruik van PPPoE en heb ik de login en het wachtwoord overgenomen van wat er in mijn Experia box staat (service name is leeg), echter is wil de router niet verbinden met het internet.
Router is een Netgear Rax 20.

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 23 juli 2024 04:08]

Geen van de Netgear routers is geschikt voor KPN i.c.m. IPTV.
Voor Internet Only zijn ze wel te gebruiken.
In dat door mij aangehaalde topic staan onderin in het openingsbericht een aantal routers waarmee succesvol een KPN aansluiting met IPTV gerealiseerd is.
Heb je ook een bron waaruit blijkt dat Ziggo moeilijk zal gaan doen en dat ze er nu al advocaten op hebben zitten om de mazen in die regelgeving te vinden?
Helpdeskafdelingen zullen niet blij zijn met deze beleidsregel. Als je klanten zelf hun apparatuur laat uitkiezen, zal je als helpdesk aardig moeten gaan opschalen. ISPs zullen klanten uiteraard sturen op apparaten die ze goed kennen.

Voor cybercriminelen klinkt dit als muziek in de oren. Des te meer direct benaderbare en diverse apparatuur er aan het Internet hangt, des te groter de kans op gaten. Vooral als deze door consumenten beheerd worden.

Vraag me af of ze dit beleid ook voor mediaboxen willen gaan invoeren. Dat lijkt me nog complexer.

(Edit: ik ben overigens niet tegen de vrije modem keuze. Ik heb er nog geen standpunt over, maar ik zie wel de nodige beren op de weg.)

[Reactie gewijzigd door Cyb op 23 juli 2024 04:08]

Heb bij een helpdeskafdeling gewerkt bij een provider waar je eigen modem altijd al een optie is geweest. Zolang je maar duidelijk maakt bij het aanschaffen van het abonnement dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen modem en dat er geen monteur langskomt tot er met een officieel model getest is, is het in de praktijk echt geen enkel probleem. Eerlijk gezegd heb ik vooral problemen gehad met WiFi, goedkope repeaters en powerlinedozen.

Ik zie niet waarom een router per se benaderbaar moet zijn vanaf internet. De standaard van ieder merk is onderhand toch wel dat de managementinterface alleen intern te bereiken is, dat is toch al minstens tien jaar zo. Patch management wordt wel een ding, maar KPN heeft wettelijk en technisch de mogelijkheid om verbindingsbeperkingen op te leggen als misbruik (zoals DDoS) plaatsvindt vanaf een modem.

Voor mediaboxen zijn providers doodsbang dat consumenten een eigen keuze krijgen. Zie bijvoorbeeld dat project om IPTV-dozen aan te passen hier op Tweakers dat keihard gecease-and-desist is omdat providers incompetent zijn en de kanalen en features waar je bij mag via javascript naar de client sturen in plaats hier degelijke beveiliging voor te hebben aan de serverkant. Iedereen die de forumthread kon lezen, kon ineens alle kanalen bekijken en dat was niet de bedoeling.

Voor zover ik weet is er voor de TV-boxen nog geen verplichting. Als die wel komt, verwacht ik eerder een IP-naar-coax doos die je kan gebruiken met een CI+-module om consumenten zelf te laten kiezen dan dat ik verwacht dat providers hun mediaboxen open zetten. Best jammer, want zonder de vreselijke software die providers op die dingen zetten, zijn het best competente mediacenters.
Kijk, iemand die weet hoe het zit bij een helpdesk zelf. Goede info, daar hebben we wat aan :)
dat er geen monteur langskomt tot er met een officieel model getest is
Hoe gaat dat? Krijgt de klant dat tijdelijk gratis een officieel model te leen?
Ik zie niet waarom een router per se benaderbaar moet zijn vanaf internet.
Met "benaderbaar" bedoel ik niet direct het management interface. Elke router die direct aan het internet hangt, kan potentieel een nog onbekende kwetsbaarheid bevatten, zelfs zonder management interface, al hoewel een management interface inderdaad het risico enorm vergroot, indien extern benaderbaar.
Hoe gaat dat? Krijgt de klant dat tijdelijk gratis een officieel model te leen?
Meestal wel, ja. Bij KPN sturen ze je altijd een Experiabox op als ik hun website mag geloven, dus dan heb je sowieso zo'n ding op zolder liggen mocht er iets kapot gaan. Zo niet kon er bij ons een huurmodem worden aangevraagd voor verzendkosten (+iets van 2 euro p/'m huur, was namelijk optioneel) maar dat zal per provider verschillen. Als die procedure gewoon benaderbaar is voor consumenten is het vervelend (want je moet wachten of bij een winkel langs) maar dat is het risico dat je krijgt.

Overigens accepteerden we vaker dan officieel toegestaan ook gewoon dat een klant een nieuw modem kocht als we dachten dat die kapot was, je hebt tenslotte je 14 dagen retourrecht mocht het daar niet aan liggen. Het type dat zijn eigen modem kocht was vaak ook wel het type dat doorhad of de modem kapot was of dat het aan de kabel lag. Je had de gevallen waar familie/vrienden zo'n ding had geïnstalleerd, maar bij de meeste mensen was het voldoende te vragen of ze die persoon er misschien eerst naar konden laten kijken voor men met modems ging klooien.
Met "benaderbaar" bedoel ik niet direct het management interface. Elke router die direct aan het internet hangt, kan potentieel een nog onbekende kwetsbaarheid bevatten, zelfs zonder management interface, al hoewel een management interface inderdaad het risico enorm vergroot, indien extern benaderbaar.
Ah, zo. Op zich is dat waar, maar in de praktijk kun je als crimineel niet zomaar achterhalen welk modem er bij welk huishouden draait en welke exploits daarop werken, laat staan de aanval succesvol uitvoeren. Die info heb je wel nodig wil je een modem hacken.

Sterker nog, nu is dat redelijk makkelijk te doen, want iedereen met een KPN-IP heeft een Experiabox waar recent die path traversal bug in zat. Zo zullen er genoeg andere lekken in providermodems zitten; dat KPN de firmware maakt, betekent niet per se dat iets veiliger of minder veilig is. In bijvoorbeeld de modems van AVM heb ik weinig gehoord over beveiligingslekken. Ook de in het buitenland gangbare Zyxel-modems doen het op dat gebied best goed.

Sluit je een D-Link aan op internet, dan kun je ervan uitgaan dat je binnen een half uur gehakt bent als er een loginpagina bereikbaar is, of je er nu een veilig wachtwoord op zet of niet. Het is mijns inziens wel gewoon je eigen verantwoordelijkheid om zulke baggermerken te omzeilen.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 juli 2024 04:08]

ik kan bevestigen dat het zo is.
gisteren mijn glasvezel geactiveerd door een kpn monteur die ook het experiamodem aansloot.
Daarna heb ik het experia modem afgesloten en mijn usg aangesloten.

modem ligt nu onderin de meterkast.
Hoe gaat dat? Krijgt de klant dat tijdelijk gratis een officieel model te leen?
Ik weet niet of het bij elke provider zo is, maar bij kpn krijg je altijd een experiabox opgestuurd bij het afsluiten van een abonnement, zelfs als er gekozen wordt voor een eigen modem. De experiabox moet dan eerst aangesloten worden om de verbinding te activeren. Vervolgens kan deze vervangen worden door een eigen modem. De klant mag/moet de experiabox dan houden voor het geval iets niet werkt zoals @GertMenkel aangeeft.
Het probleem ligt 'm natuurlijk in het feit dat nu ineens iedereen, dus ook bestaande gebruikers die nooit verteld zijn dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor dat modem, dan hun modem mogen en wellicht gaan vervangen. Die mensen gaan zeker bellen als het niet lukt. Aan de ene kant om de ondersteuning te krijgen bij het installeren, aan de andere kant omdat het allemaal niet werkt en het zeker bij de provider moet liggen.
Nee, ik ben blij dat ik inmiddels niet meer in die wereld werk. Dit gaat inderdaad veel calls opleveren met veel technisch incompetente gebruikers die niets kunnen maar wel alles willen.
Ik denk dat het in de praktijk wel meevalt. De scripts zullen wel wat moeten worden aangepast, want de eerstelijnshelpdesk van de meeste providers komt niet veel verder dan het resetten van het modem, maar het is lang niet zo slecht als Ziggo en T-Mobile het doen lijken. En ach, dan heeft Ziggo een keer een onderbouwing voor hun jaarlijkse managementbonusprijsstijging, zo hard zal het allemaal niet lopen.

Zeurklanten heb je altijd, of je nou tegen ze zegt dat hun eigen modem niet jouw probleem is of dat je tegen ze liegt dat een eigen modem onmogelijk is. Ze zullen je er heus niet minder om gaan bellen.
Ik denk dat het allemaal een storm in een glas water is inderdaad.
Hoeveel gebruikers met Ziggo gaan werkelijk hun eigen router inzetten , bar weinig als je het mij vraagt.
En voor de tweakers is er al bridgemodus beschikbaar dus gebruikers die dit al hebben zie ik niet zomaar een ander merk aanschaffen die coax aankan, zoveel zijn er ook niet volgens mij , alleen een fritzmodelletje ? of zoek ik verkeerd ?
Bij Ziggo heb je in bridge modus helaas geen IPv6, dus helemaal equivalent is het niet. Juist voor Tweakers maakt dat uit, zou ik verwachten.

Qua modellen heb je in Nederland niet veel, maar als je op de Duitse Amazon zoekt naar "eurodocsis" vind je er genoeg. AVM, Linksys, TP-Link en een hoop Chinamerken hebben gewoon hun spul voor de consument beschikbaar. Het is wel jammer dat de zoekfunctie van Amazon zo bagger is.

Dat de Duitsers hun eigen modem blijven gebruiken ondanks dat ze vrije keuze hebben snap ik ook ergens wel, je ziet er best veel Fritz-boxen en dat is ook voor prosumers ook best wel een prima modem. Als ik nu een kabelmodemrouter zou moeten kopen, zou ik voor een Fritz gaan denk ik.
En ach, dan heeft Ziggo een keer een onderbouwing voor hun jaarlijkse managementbonusprijsstijging, zo hard zal het allemaal niet lopen.
Ze besparen natuurlijk fors op de televisie-rechten voor bepaalde sporten. Al kost dat mogelijk natuurlijk ook klanten.
Halen de ISPs eigenlijk geen marge via de modems?
Ik kan me nog een behoorlijk gare cisco herinneren een tijd geleden.
valt reuze mee, helpdeskmedewerkers supporten vaak niet dit soort dingen. Alleen als je producten van de provider gebruikt. Daarnaast de gemiddelde consument zal geen eigen modem gebruiken en zal dus sowieso van de ISP gebruiken.

Hier in Duitsland is dat ook zo, toen ik problemen had met wat eigen modem, was het niet verholpen door de helpdesk van mijn ISP, en moest ik ergens anders support zoeken. Uiteindelijk toch zelf kunnen fixen.

Ik gebruikte bij mijn DSl verbinding ook nog eigen moden. Bij mijn cable van Vodafone gebruik ik de modem van Vodafone. Want qua aanschaf zit ik in dezelfde prijsklasse, dus dat geld kan ik dan beter investeren in een PFSense of OPNsense box met alles daarbij. En later dat mijn modem een domme modem wordt die alleen doorlaat en niks beheert. Want een dure modem zoals een fritzbox van 270,- + nog een extra firewall boxje ben je ook €500+ kwijt. Dus nu bespaar je.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 juli 2024 04:08]

Kijk, daar hebben we de bangmakerij van Ziggo c.s.

90% of meer zal gewoon de brakke bak van de leverancier nemen, net als nu. Van de 10% die zelf hardware installeert zal het overgrote deel gewoon redelijk weten hoe een en ander werkt.

En als Ziggo c.s. echt met zijn klanten begaan was dan zouden ze allang goede handleidingen gemaakt hebben om te voorkomen dat de helpdesk overspoelt gaat worden.
@delpit: bangmakerij gebruiken als term geeft al direct je houding aan en die voorspelt weinig goeds.
Voor 90% van de gebruikers voldoet dat modem prima en die kunnen dat ook prima instellen met de talloze handleidingen.
Voor de tweakers voldoet het waarschijnlijk niet altijd maar die willen dan ook dingen die Ziggo niet aanbiedt. Gaan klagen dat daar dan geen handleiding voor is, is wat vreemd. Zeker omdat helpdesk uren duur zijn en ze er dus alles aan zullen doen om die uren te beperken, o.a. door goede handleidingen.
Maar je kon even lekker klagen.
Ik heb zelf geen bijzondere wensen, behalve dat de beloofde diensten goed werken, maar dat is vaak al teveel gevraagd.

Bedrijven als Ziggo leveren vaak iets wat gewoon niet goed werkt. De Ziggo standaard meegeleverde modem/router geeft volgens nota bene hun eigen app (waar je wifi bereik mee in kaart kunt brengen, door je huis heen) zelf aan dat het bereik nihil is, terwijl je met je telefoon op 1 meter afstand staat.

Lang verhaal kort: hebben ze daar domweg geen oplossing voor. Modem omruilen, monteur die aansluitpunt heeft ge-update heef maar deels de problemen verholpen.

Ander punt is dat Ziggo zelf zo vaak van hardware wisselt dat het argument dat men dan verschillende modellen moet gaan ondersteunen ook niet heel sterk meer over komt.
Of het valt mee omdat elke Bob en Barry uit de straat een modem van de ISP neemt, mooi makkelijk en zit in de prijs.
Ik vermoed dat degenen met een eigen modem al een aardig eind uit de voeten kunnen wanneer ze eindelijk degelijke documentatie uitbrengen.
Inderdaad. En zodra er een probleem is mag je eerst het modem van de ISP terugplaatsen. Is het probleem dan verholpen, dan is het voor de helpdesk klaar.
Maar denk ook dat minimaal 95% gewoon het modem kiest wat je er nu al bij krijgt.
Oftewel; deze regel komt er speciaal voor die minder dan 5%
Je spiegelt alles aan de huidige situatie. Door vrije modemkeuze legaal en gewenst te maken met de beleidsregel, zou er zelfs iets van een concurrentiemarkt kunnen ontstaan voor third-party modems die al voorgeconfigureerd zijn voor bijvoorbeeld Ziggo of KPN. Die modems zullen dan een of ander USP hebben waardoor klanten dit gaan overwegen. En er zijn zeker veel situaties denkbaar waarbij ook Henk en Ingrid dit gaan willen. Bijvoorbeeld het Connectbox van Ziggo is een groot tranendal. Als je dan met een investering van een paar tientjes een goed modem hebt, is dat erg interessant, ook voor de gemiddelde consument.
Ja, en nee.

Om maar 1 voorbeeld te noemen
Wie gaat al die “eigen” modems voorzien van updates, Henk of Ingrid? Of gaat “een leverancier van merk x” dit jarenlang automatisch snachts doen?
Gewoon, net zoals elk router/modem/apparaat X in je huis tegenwoordig updates kan binnenhalen en installeren, handmatig danwel automatisch? Dat is toch niet zo spannend?
Ik zie Henk en Ingrid niet inloggen in hun modem
Om dat te doen. Het handige neefje heeft niet altijd tijd, en zo loop je weer een beveiligingsrisico, ongewenst en onnodig.

Ziggo stuurt naar je connect box gewoon een update als het nodig is, of je het nou wil of niet.
Zou kunnen, maar dat probleem hangt niet zozeer samen met dit topic. Dit geldt dan net zozeer voor de smartphone, printer, access point, PC, noem maar op. Dus ik zie daarin geen argument voor of tegen een vrije modemkeuze.
Dat kun je vinden, maar het aantal beveiligingslekken in (apps op) pc's en smartphones is vele malen groter dan in routers, simpelweg vanwege de grotere complexiteit. Een router heeft weinig interfaces, zeker naar buiten toe. De grootste risico's voor consumenten kunnen je router niet tegenhouden, dan heb je het over virussen, malware, phishing, enzovoorts. Dus ja, idealiter wordt je modem regelmatig bijgewerkt. Maar ik zou me meer zorgen maken over de PC's en smartphones.
Het gaat inderdaad een hoop discussies opleveren maar voor de gemiddelde helpdesk wordt het scriptje op dit vlak vrij eenvoudig. "Indien u een eigen modem gebruikt, instellingen zijn x. Problemen? Sluit onze modem aan. Werkt dit? Probleem in uw apparatuur, succes en fijne dag nog".
Anoniem: 390704 @Andros27 juli 2021 12:35
Op Coax en PON is het nodig dat het modem geregistreerd is bij de ISP; het modem is namelijk de klant-identificatie. Dus die ISPs moeten in ieder geval een registratie-interface gaan bieden.
Op P2P is het makkelijker: daar zou je een glas-fritzbox of glas-Cisco kunnen aansluiten in plaats van je Genexis.
Op DSL is geen registratie van device nodig, maar volgens mij wel allemaal DSL-tweak-parameters om het maximale uit je lijn te halen

EDIT: Ah, op de KPN-pagina zie ik bij PON staan dat je altijd de PON-ONT van KPN moet aansluiten. Tot zover de vrije modemkeuze bij KPN-PON.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 390704 op 23 juli 2024 04:08]

Sommigen vinden dat een ONT/ONU vergelijkbaar is met een modem. Het zet per slot van rekening een lichtsignaal om in een electrisch signaal en vice-versa. Dus KPN heeft nog 6 maanden om tot een oplossing te komen.
Ik ben er daar één van. Of in ieder geval, zo'n (O)NT is nog hetgeen het dichtste in de buurt komt bij een modem. De "modem" die KPN meelevert is echt geen modem. RJ-45 in, RJ-45 uit. Dat is gewoon een layer 3/4 device (een router) die "toevallig" PPPoE op de WAN-poort kan praten en VLANs en SIP ondersteunt. Tenzij je van mening bent dat het encapsuleren in PPPoE modulatie en demodulatie is, is er van een modem geen sprake.

Dus als dit consistent wordt toegepast zou ook de ONT vrij moeten zijn. Dat is namelijk een echt layer 1 device.
Op dit "modem" zit ook een dsl poort en niet alleen een wan poort. Dus dit blijft gewoon alsnog een modem.
Daar heb je inderdaad gelijk in, maar voor glas kan deze (uiteraard) niet worden gebruikt, dus fungeert het enkel en alleen als router (ok, en switch).
Ik begrijp dat KPN zo al werkt.
De grap is dat de gemiddelde helpdesk dit altijd al graag deed. Ook als je het standaard kpn / ziggo modem gebruikt, is het heel makkelijk om te zeggen: We hebben ons telefoonscript doorgenomen en hier is geen vraag/antwoord voor, dus het zal wel aan uw computer / tablet / smart phone / printer / router / instellingen liggen. Neemt u maar contact op met Samsung / Apple / Dell.
Denk dat het bij Mediabox en makkelijker is juist, tenminste als je hem niet als modem gebruikt.

Inderdaad zullen de helpdesks niet blij worden hier van, maar zou me niets verbazen dat ze dan zeggen dat het van af de wandcontactdoos je eigen verantwoording is en je er niet zo makkelijk meer mee helpen.

[Reactie gewijzigd door WhiteSnake76 op 23 juli 2024 04:08]

Waarom? Het is vrije modem keuze, maar geen verplichting voor de ISP om al die modems te ondersteunen. Werkt het niet? Dan heb je gewoon pech en mag je het originele modem terugplaatsen wil je support krijgen van de helpdesk of monteur.
Heldeskafdelingen zullen niet blij zijn met deze beleidsregel
Leuke typo, maar dat terzijde.

Volgens mij zitten de medewerkers van KPN, die al bijna 2 jaar vrije modemkeuze heeft, nou niet bepaald bibberend onder hun bureau, of zijn ze massaal bij Ziggo aan het solliciteren geslagen.

Het is overigens wel het argument van Ziggo. "Als je dit verplicht, dan moeten wij dienst gaan leveren!".

Het is zo ontzettend vanuit het bedrijf gedacht.
1) Het is totale onzin dat als je dit toelaat de stuwmeren opengaan en klanten massaal hun modem vervangen en het callcenter van Ziggo geen verwarming meer nodig heeft vanwege de roodgloeiende telefoons

Maar vele malen belangrijker
2) Nou en? Stel je voor dat het betekent dat de pleuris uitbreekt en Ziggo hun aantal callcenter-medewerkers moet verdubbelen? Wat zou het? Er is geen enkele verplichting dat het leveren van een dienst *makkelijk* moet zijn. Dat is echt het ondernemersrisico.

De PTT werd destijds ook verplicht om andere randapparatuur dan de T65 toe te staan. Toen zou ook de hemel neerstorten en geen belletje meer afgerond kunnen worden vanwege "storing". Ook dat bleek achteraf mee te vallen.

Dit is precies hetzelfde verhaal. Ziggo voorziet gewoon dat ze extra kosten moeten maken en dat het wat moeilijker is en ligt dwars zolang dat goedkoper is dan meewerken.
Anoniem: 562971 @Keypunchie27 juli 2021 15:44
[...]

De PTT werd destijds ook verplicht om andere randapparatuur dan de T65 toe te staan.
Hé, leuk om even te lezen, dank je! :)
Voor cybercriminelen klinkt dit als muziek in de oren. Des te meer direct benaderbare en diverse apparatuur er aan het Internet hangt, des te groter de kans op gaten. Vooral als deze door consumenten beheerd worden.
Destemeer dezelfde apparaten er aan het Internet hangen, des te groter de buit als daar een gat in gevonden wordt en des te groter de collectieve motivatie om zo'n gat te vinden en aan de hoogste bieder te verkopen.

Vooral als deze centraal door bedrijven beheerd worden die er hun eigen broddel-firmware opzetten waardoor het vaak maandenlang duurt voordat security updates doorgevoerd zijn.
Maar dan is Ziggo verantwoordelijk, en kan het ook op grote schaal oplossen. Voor andere modems is de klant verantwoordelijk; het moet dan verplicht worden dat de fabrikant altijd updates doorvoert (automatisch) en een duidelijke EoL-melding geeft zodat de klant weet dat hij wat moet gaan doen.
Maar dan is Ziggo verantwoordelijk, en kan het ook op grote schaal oplossen.
En dat werkte in het verleden zoooo---- goed met 'kleine' schandaaltjes zoals standaard ingestelde makkelijk te raden wachtwoorden op provider-aangeleverde routers en modems en zo. Het is niet alsof na dat al lang en breed bekend was dat dit probleem speelde, diverse providers de situatie nog maandenlang lieten doorsukkelen, toch? :+

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 04:08]

Ik vind dat KPN het wel beter doet, je kan de standaard doet-het-net-aardig Experia box nemen of met bijbetaling een Fritzbox. Een router die je zelf wel goed kan instellen en configureren en wat "power" heeft. Beide ondersteund door de servicedesk.
En als je een eigen router neemt dan heb je geen helpdesk maar een forum en zoek je het zelf uit, krijg je het niet werkend dan sluit je de experia box weer aan voor support.

Op tweakers na willen de meeste mensen geen andere router maar betere wifi of een die niet instort bij zware belasting, en dat zonder gezeur.

Media boxen openzetten zou ook tof zijn, maar als er voor elk platform een app is, is dat ook prima. De iptv app op een chromecast, Firestick, etc met dezelfde kwaliteit zou al goed genoeg zijn om mij tevreden te krijgen.
Als je link in het artikel volgt, en de bron leest, kan je zien dat onder dit besluit ook Media Boxen vallen (wordt ook als voorbeeld genoemd), wel me beperkingen, zie link.

[Reactie gewijzigd door diego_wen op 23 juli 2024 04:08]

Dat betwijfel ik. Volgens mij heeft de ACM geen uitspraak gedaan over helpdesk-ondersteuning van de modem. Een klant mag zijn eigen modem aansluiten, maar hoeft daarbij volgens mij geen ondersteuning te verwachten van de helpdesk. Als de verbinding niet goed werkt, kan de helpdesk van je vragen om de oorspronkelijk geleverde modem aan te sluiten, om daarmee de signaalkwaliteit te testen.
Word alleen maar makkelijker, niks helpdesk, stuur iedereen maar naar huis..😅 De provider hoeft alleen nog maar te zorgen voor een fatsoenlijk signaal. In de praktijk dus alleen maar het kabeltje tot in huis… Alles wat je er vervolgens aan hangt zoek je dan ook maar lekker zelf uit… simpel.

[Reactie gewijzigd door schuit53 op 23 juli 2024 04:08]

Helpdeskafdelingen zullen niet blij zijn met deze beleidsregel. Als je klanten zelf hun apparatuur laat uitkiezen, zal je als helpdesk aardig moeten gaan opschalen. ISPs zullen klanten uiteraard sturen op apparaten die ze goed kennen.
De klant krijgt het recht op een vrije modemkeuze, de provider op geen enkele manier een plicht om alles en iedereen eindeloos te ondersteunen. Sterker nog: de beleidsregel stelt dat de provider mag eisen de verbinding te testen met een "bewezen werkend
eindapparaat". De enige plicht die de provider krijgt is voldoende informatie geven, dat gaat over gebruikte technieken, logins, etc. Die informatie hebben ze al, dus dat is een kwestie van publiceren.
Bijvoorbeeld: "De modem moet techniek X ondersteunen om te werken". Klaar.
Nergens staat dat het een limitatieve of volledige lijst met geschikte modems moet zijn.
Voor cybercriminelen klinkt dit als muziek in de oren. Des te meer direct benaderbare en diverse apparatuur er aan het Internet hangt, des te groter de kans op gaten. Vooral als deze door consumenten beheerd worden.
Hier ga je er dus vanuit dat ISPs hun hardware goed beveiligen en geen gekke dingen doen op hun meegeleverde hardware. Niets blijkt minder waar...
Lijkt mij juist lastiger voor cybercriminelen. Meer diversiteit ergo minder potentiële slachtoffers bij een exploit bij een bepaald type/merk. Denk maar eens aan de cable haunt exploit. Keuze cq concurrentie dwingt ook de betere merken sneller te reageren op lekken e.d.
De providers mogen gewoon modems mee blijven leveren en kunnen eventueel een (beperkte) keuze aan modems gaan voeren. De helpdesk hoeft niet alle modems te gaan ondersteunen, zo lang ze maar duidelijk maken welke modems of merken wel worden ondersteund is er niets aan de hand. Wie een andere keuze maakt loopt het risico dat zijn of haar vragen minder goed (of niet) door de helpdesk uitgevoerd kunnen worden.
Helpdeskafdelingen zullen niet blij zijn met deze beleidsregel. Als je klanten zelf hun apparatuur laat uitkiezen, zal je als helpdesk aardig moeten gaan opschalen.
Nergens voor nodig, je krijgt straks twee mogelijkheden.

1) De ISP zegt, jammer... pech, jij wilt een eigen modem. Wij bieden geen ondersteuning en zoek het maar uit tot je ons modem aangesloten hebt.

2) De ISP gaat - zoals je al enigszins bij KPN ziet - een Expert team samenstellen die men tegen bijbetaling van een x-bedrag kan raadplegen.
De Ziggo helpdesk is zo incompetent als maar kan.
Als het niet standaard werkt dan snappen ze niet wat er fout gaat.

We moeten een wettelijk recht hebben op goede ondersteuning van de helpdesk. En elke case kunnen opsturen naar de ombudsman of een onafhankelijke commissie. Elke screw-up van meer dan 3x fout straffen met maanden gratis service.

Laatst 3 maanden bezig geweest om voor een buurvrouw de Ziggo Go app aan de praat te krijgen.
Ze was zelf al 2 maanden bezig geweest waar de 14x haar wachtwoord moest wijzigen.

Na 1x kijken (ik heb zelf ooit 15 jaar geleden daar gewerkt op de helpdesk) wist ik al dat de fout aan Ziggo kant lag. Is niet moeilijk als jouw Ziggo Go account werkt op haar mobiel / netwerk en haar Ziggo Go account niet op die van jou en je hebt de standaard ww reset al 14x gedaan. Maar ze zijn nog 1 maand en tig telefoontjes verder geweest voordat eindelijk een goede medewerker zich erover omfermde en door ging zeuren aan Ziggo kant om haar account in het Ziggo systeem aan te passen. En tada het werkte direct erna...

Zolang het werkt is het prima, maar wat een onkunde.
Dat wordt nog wat met die vrije modem keuze.
Het klopt helemaal wat je zegt, toen @home naar Ziggo over ging ben ik al gevlucht. Mijn ouders hadden een hebben nog wel Ziggo. Mede omdat verandering vervelend vinden. De prijzen zijn Idiot hoog geworden maar ja als je klanten toch boven plakken en passief agressief klagen maar voor de rest niets doen...

Gelukkig kan je via T-Mobile al langer een eigen bodem gebruiken.
.oisyn Moderator Devschuur® 27 juli 2021 11:41
In 2020 startte KPN met vrije modemkeuze, als alternatief voor de Experia Box van KPN, of de FritzBox
En nu gooien ze de deur weer keihard dicht met hun GPON ONT's. Ik ben zeer benieuwd of de beleidsregel van ACM daar ook op van toepassing is.
Volgens mij vallen die daar ook gewoon onder.

Uit de beleidsregel:
Artikel 2. Vaste netwerkaansluitpunt
1. Het netwerkaansluitpunt is het fysieke punt aan het einde van de kabel dat de aanbieder van een openbaar elektronisch communicatienetwerk op locatie van de eindgebruiker binnen heeft gebracht. Het netwerkaansluitpunt is daarmee de grens van een openbaar elektronisch communicatienetwerk en het punt in dit netwerk waarop, op de locatie van de eindgebruiker, een (radio)apparaat moet worden aangesloten om elektronische communicatiediensten te kunnen gebruiken.

2. Het netwerkaansluitpunt is passief.

3. Alle (radio)apparaten die zich op de locatie van de eindgebruiker bevinden en die aangesloten zijn op
het netwerkaansluitpunt zijn eindapparaten in de zin van artikel 1, onder a, onderdeel i, van het Besluit
eindapparaten.
De ONT is een actief apparaat dat zijn achter het einde van de kabel bevind op de locatie van de eindgebruiker.
.oisyn Moderator Devschuur® @.MaT27 juli 2021 13:33
Awesome, thanks d:)b. Met die omschrijving kan het niet anders dat de ONT er ook onder valt. Nu afwachten wat KPN hiermee gaat doen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 04:08]

Dat wordt nog wel een dingetje, want ik zie KPN niet willekeurig door de klant aangesloten ONT's activeren.

Wat ik ook helemaal mis in het vrije modem verhaal is VOIP. Wat als een klant VOIP afneemt?

[Reactie gewijzigd door lordsnow op 23 juli 2024 04:08]

Hetzelfde geldt toch voor Ziggo? Daarbij gebruik je ook een lijn die je deelt met je buren (met versleutelde data om elkaars data niet te kunnen lezen). Hetzelfde als bij PON dus. Ziggo en KPN moeten dus de nodige informatie gewoon beschikbaar stellen; dat moet gewoon kunnen met een soort PPPoE-authenticatie.

Wat betreft VoIP, dat is al open bij KPN. Je kunt gewoon je eigen SIP-apparatuur gebruiken. Zie https://www.kpn.com/servi...nstellen-en-gebruiken.htm
Anoniem: 111246 27 juli 2021 11:14
Ik heb al jaren geen modem van de ISP meer in gebruik.
Gewoon de glaslijn direct in een SFP poort van mijn Unifi Gateway. :)
Werkt prima, neem alleen internet af verder dus ook geen gedoe met bellen of iptv.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 111246 op 23 juli 2024 04:08]

Tweak toevallig? Is een van de weinige die het 'promoot' en ook wat documentie heeft.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 23 juli 2024 04:08]

KPN heeft sinds een tijd ook een documentje, voor internet, TV en telefonie via *DSL en FttH.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 04:08]

jep, maar als ik dit allemaal lees word ik niet echt vrolijk.
(ik krijg over 2 weken mijn NT aangesloten voor glasvezel, dus ben me aan het inlezen maar snap nog lang niet alles, hoop over meer duidelijkheid als ik al meer heb in huis.)

vooral de zin bij 3b: Let op: ben je een nieuwe KPN klant, sluit dan de eerste keer de Experia Box aan.
moet ik dan als nog een experiabox bestellen en die later weer weg gooien of zo?

echt het gevoel dat ze het me makkelijk maken heb ik niet, maar misschien valt het allemaal wel mee.

(ik ga eerst eens rustig afwachten wat ik straks in de meterkast heb hangen, voordat ik verder ook maar iets ga doen. met het thuis werken van de vrouw kan ik geen 15 minuten downtime hebben. ;) )
moet ik dan als nog een experiabox bestellen en die later weer weg gooien of zo
Je hoeft niets te kopen, dat ding krijg je standaard opgestuurd. Weg gooien kun je doen, maar je hebt 'm in bruikleen, dus kom je aan het betalen. De TL;DR is gewoon: wil je service van KPN, trek je eigen modem los, hang die experiabox er aan, en bel ze.
Mocht je een Unifi Security gateway (USG) overwegen: https://www.vanachterberg...-kpn-iptv-vlan/index.html (is een tweaker die alles heeft gepost volgens mij).

Ik heb die handleiding gevolgd en dat is prima te doen. Je hebt wel een unifi controller nodig die eigenlijk altijd online is, want telkens als je USG reboot moet hij een bepaalde config van de controller ophalen (een JSON file).
a, dit is taal die ik begrijp, thanks.
dank aan henk. _/-\o_

die unifi controller kan ik wel zelf uitzoeken.
maar dit is toch wel een aardig lastig verhaaltje, vlans goed krijgen, dan de routing en andere zaken.
gaat me vast nog wat hoofdbreekseks geven om dat allemaal in mijn router te gaan inbouwen.
zal vast wel weer een nieuwe kernel moeten bakken.
en daar na ook nog in mijn netwerk wat moeten gaan aanpassen.

@Cartman! en @Siebsel
oke het zelfde probleem wat ik met ziggo heb dus, dank
(ach ik bel ze eigenlijk nooit, en heb nog 3 modem's van ze liggen.
geen idee meer welke ik eigenlijk moet gebruiken, probeer er altijd gewoon 1.
ze vroegen nog de oude modem terug te sturen, en ik had me er nog een echt oude liggen dus dat stuk antiek van 20+ jaar geleden maar in de doos gedaan, en niks meer van gehoord. :+ )
Ligt eraan wat voor product je afneemt. Ik heb alleen internet van KPN (geen TV/VOIP) en had het binnen 2 minuten draaiende op m'n Edgerouter X door gewoon de wizard van m'n router te volgen. Maar met TV/VOIP wordt het wel wat lastiger, maar is ook gewoon mogelijk om het goed aan de praat te krijgen. Alleen kost wat meer tijd.
ik heb ook een wizard op mijn router.
make menuconfig
make && make modules_install
make install
etc... etc...
reboot. :P

ik heb eigenlijk altijd al mijn eigen routers gebouwd.
maar nu glasvezel (heb nog een klein kabeltje buiten bij de voordeur.) en de kpn heeft me nog niet meer als domme reclame folders geleverd.
Met die kennis kom je er wel uit gok ik zo :)

[Reactie gewijzigd door spokje op 23 juli 2024 04:08]

Heb een USG3, inloggen op 192.168.1.1, omzetten van dhcp naar pppoe, vlan op 6 en gaan, ook alleen internet. Met tv wordt het lastiger, maar ja, niemand kijkt hier nog tv thuis en al helemaal niet meer lineair.
Je krijgt standaard een Experiabox, die hoef je dus niet los te bestellen oid.
Ik heb ook glas van KPN, in mijn zoektocht naar een andere router kwam ik wel tegen dat AVM (leverancier van de Fritz!box) al een profiel voor KPN mee levert en hier ook mee adverteert. Deze router zou dus "direct" moeten werken.

Zelf ben ik voor een Edgerouter 4 gegaan, meer omdat KPN de Fritz!box zelf ook nog niet leverde en ik deze interessanter vond qua ecosyteem. Maar ook voor de Edgerouters zjin goede voorbeelden te vinden op het KPN forum.
Anoniem: 111246 @RobbyTown27 juli 2021 11:22
Nee T-mobile, hier staat beschreven hoe je het voor elkaar kan krijgen.
In de basis: kwestie van VLAN toekennen op de poort en gaan.
Ook geen media convertor meer nodig, minder kastjes, minder adapters, minder draden.
Alleen maar voordelen en nooit issues dat het niet werkt door een brak modem.
Heerlijk om zelf alles in beheer te hebben. + leuke stats over het gebruik van die poort uit je device trekken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 111246 op 23 juli 2024 04:08]

Let erop dat dit met het nieuwe TV platform bij T-Mobile anders is. Daar hebben ze dat VLAN verhaal voor IPTV los gelaten. Alleen als je telefonie hebt is het helaas niet mogelijk om de T-Mobile apparatuur in de doos te stoppen. Vraag me eigenlijk wel af hoe het daarmee zit in het kader van vrije modemkeuze. Want als je daar alleen eigen apparatuur mee wil gebruiken is het dus onmogelijk die dienst af te nemen. Zelfs KPN heeft dat beter voor elkaar.

[Reactie gewijzigd door captain007 op 23 juli 2024 04:08]

Heb je hier wat (GoT)-verwijzingen over?
Kwam het in de comments tegen in de draad op de T-Mobile forums zelf: https://community.t-mobil...met-je-eigen-modem-324520 Blijkbaar is het wel volgens mij alleen voor glas aansluitingen icm nieuw TV platform zo. Dus er zijn nog situaties waar het wel nog nodig is zoals DSL.
Alleen als je telefonie hebt is het helaas niet mogelijk om de T-Mobile apparatuur in de doos te stoppen.
Daar gaat het dus om: dit is dus vanaf begin 2022 verboden...
Draai hier T-mobile glas op een Mikrotik en kreeg enkele maanden geleden een mail van T-Mobile dat mijn tv decoders op datum X geupgraded zou worden naar het nieuwe platform.
Deze datum is echter al heel lang achter de rug en ik zie geen verschil in de decoder software versies plus ik draai nog steeds op de oude config op basis van VLAN :P.

Geen idee wat ze toen hebben aangepast.
Hier inderdaad ook al een paar jaar Tweak en erg blij met deze vrijheid.
Alhoewel ik nu sinds een paar maanden er alsnog een Fritzbox achter heb gehangen (wel "m'n eigen" maar toch een beetje anti-climax). Wel fijn om direct op het glas te kunnen pluggen, in plaats van een extra kastje, voor het gevoel.

Bij KPN de ellende gezien van de Experiabox, eigen DNS, ander subnet? Vergeet het allemaal maar. Wat een ellende was dat zeg.

NB: Tweak is wel bereid om mee te denken met je eigen hardware. Toen ik de FritzBox plaatste had ik nog m'n oorspronkelijke internet+bellen configuratie waardoor ik niet online kwam met internet-only (geen vlan). Plus voor de helpdesk om even te hinten :)
Ik heb al jaren geen modem van de ISP meer in gebruik.
Gewoon de glaslijn direct in een SFP poort van mijn Unifi Gateway. :)
Voordat de ACM hiermee bezig was, was het een enkele partij of twee (bijvoorbeeld XS4ALL) die dit actief ondersteunde. Voor *DSL en FttH is het nu bij anderen wel mogelijk omdat de betreffende providers (met name KPN) de donkere wolken aan de horizon zagen hangen met de nieuwe ACM regels.

De enigen die zullen tegenstribbelen zijn de partijen die van DOCSIS afhankelijk zijn, met name VodafoneZiggo. Zij zijn het er niet mee eens omdat zij met het ontwerp en implementatie van hun netwerk hier (mogelijk bewust) geen rekening hielden, terwijl het wel daadwerkelijk kan.

[edit]
Direct glas aansluiten d.m.v. een SFP module is niet mogelijk met KPN (G)PON. Bij PON wordt een losse media converter geleverd. Daarmee kan en mag je je eigen router direct via Ethernet aansluiten, zonder tussenkomst van andere apparatuur.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 04:08]

Had ik ook in mijn vorige woning.
Daar had ik een Layer-3 Cisco switch met enkel de VLANs voor VoIP, IPTV en Internet.
Helaas wilde KPN geen SIP login gegevens verstrekken, dus ik had die Experiabox alleen voor VoIP.

Voor de WiFi had ik een oude WLC en Cisco AP's. Erg leuk allemaal, behalve dan het stroomverbruik :)
Ik sta op het punt om (eindelijk, hoera!) naar glas te verhuizen bij freedom internet nu KPN besloten heeft dat zelfs mijn straat voorzien wordt van glas. Ik neem ook alleen internet af en verder niets, is het echt zo simpel als glas in de sfp poort en rennen maar? Is voor mij wel belangrijk want al mijn infrastructuur bevindt zich ver van de meterkast af en KPN ( of nouja de contractor die het glas kwam aanleggen ) was niet bereid om me extra glasvezel cadeau te doen zodat ik het zelf kan doortrekken naar de bijkeuken waar mijn firewall en router zich bevinden. Ik sta nu dus voor de keuze

1. Alles verhuizen naar de meterkast zodat ik glas rechtstreeks kan aansluiten of
2. Me erbij neerleggen dat ik een modem nodig heb en via utp, die er al ligt, naar de firewall

Het hele ubiqiti feest is ooit begonnen juist om van het modem af te raken van KPN maar nu ik ben overgestapt naar freedom is die noodzaak een beetje weggevallen maar minder apparaten in plaats van meer heeft nog steeds wel aantrekkingskracht. Wat denk je; de moeite waard om de meterkast te verbouwen zodat alles er in past en alles te verplaatsen of me erbij neerleggen en kiezen voor het gemak van een modem en utp kabel?
Wat ik zelf heb gedaan in een soortgelijke situatie is:
glas komt binnen in de meterkast, wordt daar met de bijgeleverde glasconverter omgezet naar UTP, de UTP loopt door mijn huis naar mijn patchkast vanwaar uit de rest allemaal is aangesloten.

Heb een tijdje gedacht om ook in huis glas te trekken en zo direct op de firewall uit te komen (of in een vlan op een van de sfp poorten van een van mn switches), maar heb toch het idee dat glas en signaalsterktes/belichting wat verschillen per providers + dat UTP iets flexibeler is qua omgeving, gebruik etc (loopt langs de verwarmingsbuizen). Daarnaast is 1Gbit/s WAN uplink voldoende, en dat haal ik met UTP, dus zie niet direct een noodzaak om het anders te doen, behalve 1 stroomverbruiker minder.
Anoniem: 111246 @pillenboer27 juli 2021 12:49
Ik heb alles in de meterkast hangen. Switch, Firewall, Patchpaneel, etc.
Daar kwam ook de glaslijn al binnen dus dat was een no-brainer voor mij.
Wel vervolgens via de kruipruimte en het ventilatiekanaal het e.a. aan UTP door de rest van het huis getrokken. Was een leuke klus voor een aannemer. 300m kabel door het huis, wifi is leuk, maar alleen voor de tablet/mobiel. De rest gaat toch echt met kabel.

Heb alleen ervaring met T-mobile glas (AON) direct op de sfp poort.
Niet met andere ISP's.
Let wel op, glasvezel wordt steeds vaker uitgerold met GPON. Met GPON heb je altijd een media converter nodig. De oudere aansluitingen zijn nog AON (waarbij direct op de SFP mogelijk is).
Dat is uiteraard een standaard , relatief goedkope methode die elke consument makkelijk zelf kan installeren ...
Anoniem: 111246 @OxWax27 juli 2021 11:24
beetje een non-discussie voor op tweakers vind je niet?
Hier is het juist 'de sport' om zoiets zelfstandig aan de praat te krijgen.
De gemiddelde consument zal denk ik uberhaupt niet naar een modem keuze gaan kijken.
Die volgen wat de ISP aanbeveelt/levert. Wellicht dat die nu meerdere smaken gaan aanbieden, maar dan nog zal er iemand zonder kennis volledig afgaan op wat de ISP aanbeveelt en niet hier op tweakers actief zijn. ;)
Mwa, ik denk dat je het publiek hier overschat. Geloof dat 95% hier op Tweakers geen eigen modem gaat gebruiken (ik ook niet). Waarom zou ik?
De tweaker die graag zijn netwerk in segmenten opdeelt om iot en andere "vreemde" apparaten van het lan te houden. Die gene die graag de wifi in een ander segment hebben met het oog op veiligheid. Die gene die graag de jeugd\andere huisgenoten op een eigen stuk netwerk willen hebben. Graag een echte hardware firewall er tussen hebben zitten.

Reden genoeg om eigen apparatuur aan te sluiten. Zelf ook altijd al gedaan. Er zit bij mij nu nog wel een mediaconverter van glas -> koper tussen. Dit omdat het voor mij niet interessant genoeg is om er veel geld tegen aan te gooien. Maar daarachter draait een opn/pfsense. Met een verzameling aan gescheiden netwerkjes.
Dan hoor jij dus bij die 5% (ik geloof zelfs eerder dat het een 0,5% is ;))
Dit is, of was, tweakers. Hier zitten de nerds. Het verstopte volk dat de digitale wereld draaiend houd.
Ik zeg niet dat het niet interessant is wat je het deed maar ik erger me soms aan die 'ik .....' en dan komt er iets heels specifiek wat alleen specialisten kunnen/kennen'

Een Cisco met Vlans is niet wat de 99,9% verstaat onder 'vrije modemkeuze'
Ik heb hier een Draytek router hangen dus ;)
Heb je geluk dat er glas beschikbaar is. (Hoewel ik op de router ook geen vrije SFP poort meer heb 🙈)
Hoe doen ze dat bij Ziggo. Die hebben een modem met coax aansluiting. Die vind je niet zoveel of zie ik dat verkeerd? Zou je dan een converter ertussen moeten proppen?
Oude (witte) ziggo modem was gewoon een rebranded Compal box (die wereldwijd gebruikt word). Geen reden om deze of andere modems niet gewoon los te kunnen kopen.
De witte Compal/Arris Ziggo ConnectBox is een draak van een apparaat.

Misschien is de hardware ( Puma set ) nog zo-zo, maar met de Ziggo firmware erop, is het een waardeloos ding. Verschrikkelijk onstabiel en zodra je 'm een beetje belast, is de kans groot dat ie het niet kan bijbenen ( met alle gevolgen ) of zelfs volledig door de knieën gaat.

Ook in bridge mode vertrouw ik dat ding niet. Want Ziggo's firmware heeft al vaker aangetoond dat Ziggo graag aan allerlei instellingen zit, omdat Ziggo denkt dat het voor haar klanten goed is. Dat daarna dan heel veel klanten op hun eigen apparatuur default instellingen moeten wijzigen ( om e.e.a. weer werkzaam/goed/optimaal ) te krijgen, dat interesseert Ziggo niet.
Voor klanten van Ziggo is de keuze voor EuroDOCSIS modems vrij beperkt. Ik ben zelf op de hoogte van de FRITZ!Box 6591 Cable en FRITZ!Box 6660 Cable.
Misschien dat er een iets grotere markt komt als er daadwerkelijk vraag is naar EuroDOCSIS modems, want tot nu toe was die er niet omdat het simpelweg onmogelijk was om te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Groentjuh op 23 juli 2024 04:08]

Dat gaat zeker gebeuren. Dat die Fritzboxen bestaan komt omdat in thuismarkt Duitsland deze Europese regel al langer bestaat en de handel zorgt ervoor dat die apparaten ook over de grens te krijgen zijn. De markt voor deze modems groeit en Europa is een enorme markt, iets beters maken dan een providermodem is kinderspel, dus ga ik er vanuit dat er binnen de kortste keren allerhande modems te krijgen zijn en veel fabrikanten zullen al in de startblokken staan.
In Duitsland en Amerika bestaan die modems al lang, de beperkingen die Ziggo oplegt hebben hier alleen de Nederlandse verkoop platgelegd waardoor je ze in Nederlandse webshops inderdaad lastig kan vinden.

Ik zie twee modems in de pricewatch dus momenteel zul je ze vooral uit Duitsland moeten importeren, maar zodra Ziggo hun instellingen moet publiceren verwacht ik dat de apparatuur ook vaker in Nederland wordt verkocht. Het is niet alsof Linksys hier geen kansen ziet ofzo.

Een converter lijkt me niet voldoende, dan zou de huidige bridgemodus namelijk ook al voldoen en dat is expliciet niet waar (anders had Viacom/Ziggo nooit de beslissing aangevochten).
Gewoon terug naar wat ze jaren geleden al hadden.

Modem (met coax) die alleen bridge heeft (1 WAN poort dus) + telefoon aansluiting. Ik dacht dat een Cisco model was, geen idee welk type (zat ook geen WiFi op). Dan kun je daarna je eigen router erin pluggen + eigen wifi spul.

Nu kun je huidige modem/router in bridge zetten. Alleen verschilt per gebied (dacht ik) dat je het zelf kan via modem of je moet ze even bellen.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 23 juli 2024 04:08]

Maar dat kun je nu ook al regelen.
Het gaat er nu om dat je dus je eigen modem kan gaan kiezen.

Dat je ze (kabelmodem) nu niet tegen komt in winkels komt omdat je ze hier toch niet kon aansluiten. Maar dat zal nu wel gaan veranderen.
Tja je zult dan dus wel een docsis3(.x) modem moeten kopen, ZO vrij is die keuze natuurlijk niet.
Ik ben zeker blij met een vrije modemkeuze, de huidige Connectbox is echt verschrikkelijk, al weet ik nog niet of ik bij Ziggo zit in 2022.

Wat ik vooral nu mis:
- Connectbox crasht bij veel verbindingen tegelijk zoals bij torrents/p2p
- Geen uitgebreide DNS/DHCP settings
- Wifi bereik vrij beperkt
- Trage interface

De reviews liegen er ook niet om.

Vind het argument dat ze het bij de helpdesk drukker krijgen overdreven. Er zijn al genoeg die een eigen router achter het modem hebben staan. Het samenvoegen naar één apparaat scheelt ook energieverbruik, al zou ik geen probleem hebben met een klein basic modem zoals voorheen.
Hem bridgen en een eigen router gebruiken lost de problemen wel op is mijn ervaring.
Helaas, dan ben je je IPv6 kwijt en dat is voor mij wel echt een must anno 2021.

Uiteindelijk kreeg ik van Ziggo een goed aanbod voor Ziggo Zakelijk Pro waarbij de eerste 4 maanden gratis zijn. Nu een Ubee modem welke ook echt alleen een modem is.

MikroTik router er achter en routeren maar! Meer snelheid zou fijn zijn, maar ik ben nu eigenlijk best wel tevreden met Ziggo.

Vast IPv6 subnet en ook nog een vast IPv4 adres.
Wat mij nog steeds niet helemaal duidelijk is: wat kun je niet als je geen IPv6 hebt?

Ik snap dat het met het oog op de toekomst wenstelijk is om te hebben maar op dit moment kan alles toch nog via IPv4?

Edit: Ik heb, net als Snow_King, een Ubee UBC1318ZG modem welke in bridge modus staat. Hierachter heb ik mijn eigen Ubiquiti UniFi installatie hangen en dit werkt uitermate stabiel en snel. In combinatie met U6-Lite accesspoints in iedere verblijfsruimte haal ik overal de 600/40 Mbps.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 23 juli 2024 04:08]

Bij ipv6 heb je vrijwel altijd een 'publiek ip', dan is er geen port-forwarding meer nodig.
Zie: nieuws: China wil tegen 2030 volledig zijn overgestapt op IPv6

Het internet beweegt naat IPv6 toe en IPv4 beweegt richting CGNAT. Ik ga niet de hele discussie over IPv4 en IPv6 hier voeren, maar in het kort: Ja, je wil het en je kan de kennis er beter nu over op doen.

Grote netwerken zoals die van Facebook, maar ook die ik beheer zijn intern al IPv6-only en alleen naar de buitenwereld nog IPv4+IPv6.
Heel simpel praktisch voorbeeld van ondergetekende. Ik heb een paar servers her en der in datacentra hangen. Allemaal hebben ze een RAC/IPMI adapter die ik graag wil kunnen benaderen, maar als ik daar allemaal een eigen IPv4 op moet zetten is dat een beetje onzin (en kosten). Dus dat doe ik met IPv6. Helaas getunneld omdat ik meer waarde hecht aan m'n eigen router (en dus het modem in bridgemode heb waardoor IPv6 connectiviteit vervalt)...

Ik had overigens native IPv6 bij Ziggo, ook met Zakelijk (Internet Plus Extra). Helaas hebben ze mijn abonnementsvorm uitgefaseerd, en ik kon alleen tegen flinke meerkosten in de maand het vaste IP en IPv6 behouden. 0,0 bewegingsruimte van Ziggo, ondanks dat zij eenzijdig wilden stoppen met het oorspronkelijk abonnement. Even een vergelijking op dit moment: Goedkoopste abo Zakelijk = 43,50/maand (100/30 verbinding), goedkoopste abo Zakelijk Pro = 60/maand (60/10 verbinding). Voor hetzelfde als Zakelijk Pro betaalde ik daarvoor nog geen 50 euro.

[Reactie gewijzigd door Calypso op 23 juli 2024 04:08]

Als iedereen zo denkt :+

Mijn management en tussenliggende netwerken is IPv6 only.

Alleen de front-end proxy’s zijn nog dual stack.

/edit
O ja schijnbaar brandt ik je af, maar puur gekeken, je kan geen IPv6 only bereiken, maar dat was redelijk als antwoord te verwachten denk ik :-)

Er zit niet zoveel verschil in, anders dan eindelijk geen NAT meer, elk device overal te benaderen met alleen een firewall rule ipv allerlei Port-forwards, geen gedoe meer met tekorten, geen cgnat als extern adres, veel meer privacy (privacy extensions) etc etc etc.

Tipje
Het grote IPv6 topic

[Reactie gewijzigd door Vorkie op 23 juli 2024 04:08]

nou nee, ook in bridgemode is dat ding een ramp. het blijft zichzelf resetten bij een beetje load. Ziggo blijft een beetje hangen met dat docsis 3 en een brak modem.
Die ervaring heb ik absoluut niet. Continu erg veel load erop, aantal servertjes en IRC bots ook, en de connect box draagt het meer dan prima in bridge-modus.
Hier een USG achter Connectbox in bridge, en sindsdien geen problemen meer. Verschillende VLANs en een aantal servers, een synology die af en toe een hele rits torrents download, alles loopt lekker door nu.

Het verbruik van de Connectbox is met 12w echter een grote doorn in mijn oog.
Ik ben sinds enkele maanden preventief elk weekend m'n modem gaan herstarten en de WiFi volledig uitgeschakeld, sindsdien heb ik zo goed als geen last meer van een spontaan vastlopend modem (Technicolor, geloof de tc7210 zo uit mn hoofd) maar baal ervan dat dat soort dingen nodig lijken te zijn, sta inmiddels al jaren te springen om "gewoon een proper modem".
Hier nog nooit een vastlopende modem gehad sind ik in 2001 hier mijn aansluiting heb, toen nog UPC.
Is er eigenlijk een top 5 (10) overzicht/topic (vanuit tweakers) met beste routers (low / mid / high end) om achter je ziggo/kpn modem te hangen?
Doe er een open in het forum? ;)
Ik heb zelf een mini PC via AlieExpress besteld met passieve koeling die ook echt ingezet dient te worden als router. Daar heb ik eerst PFSense op gedraaid, maar de security updates zijn een drama en het interface is nog erger. Ik draai nu al zeer tevreden één jaar OPNSense (fork van PFSense) op mijn mini PC en het werkt echt als een tierelier.

De reden dat ik niet de modem van KPN in gebruik heb is omdat ik de DHCP range niet kon aanpassen en dit overlapte met de gebruikte subnetten van mijn werkgever.

Ik heb een glasvezel naar ethernet converter hangen in mijn meterkast en daarnaast mijn OPNSense router. Mocht ik iemand kunnen helpen met het configureren van PPPoE i.c.m. KPN (glasvezel) dan hoor ik het graag. Kon destijds ook niet veel online vinden en heb het zelf maar ontdekt d.m.v. wat testen.
Ik heb in ieder geval interesse. Heb nu dat nieuwe KPN modem omdat ik upgrade van 500Mbit naar 1Gb. Wil gewoon mijn normale Netgear R7800 gebruiken, maar heb geen idee van de PPPoE instellingen. Het KPN forum heeft fantastische handleidingen over het gebruiken van je eigen modem, maar blijkbaar denken ze dat het instellen van de PPPoE connectie vanzelfsprekend is, want daarover wordt niets gezeg. En ik heb alleen internet van de KPN, dus ik wil helemaal geen VLAN's voor telefoon en TV configureren.
Ook dan is dat ding een rampen ding... moet hem wekelijks opnieuw opstarten door de stroom eraf te halen omdat hij ineens sloom wordt qua internet.
Vind het argument dat ze het bij de helpdesk drukker krijgen overdreven. Er zijn al genoeg die een eigen router achter het modem hebben staan. Het samenvoegen naar één apparaat scheelt ook energieverbruik, al zou ik geen probleem hebben met een klein basic modem zoals voorheen.
Tja, je moest eens weten hoeveel klanten er boos bellen omdat hun eigen modem vaag doet of verkeerd ingesteld staat zodat de verbinding niet goed werkt. Ik ben een voorstander dat ieder een zijn eigen keuze mag maken, maar dat heeft dan ook de consequentie dat de ISP (welke dit ook is) dat niet hoeft te ondersteunen op zijn klantenservice.

Hier is het lijstje met instelling parameters die nodig zijn en veel plezier ermee. Vooral dat laatste deeltje dat klanten dan ook zelf verantwoordelijk voor hun apparatuur zijn gaat een probleem vormen want alle problemen die er zijn liggen per definitie niet aan de klant.

Dat is in ieder geval mijn conclusie na jaren op de xDSL helpdesken te hebben mogen werken als student, dat gaat hiermee ook niet beter worden. De problemen die je trouwens omschrijft heb ik nooit last van gehad maar ik heb (inderdaad) de connectbxo in brigge mode staan.

[Reactie gewijzigd door ShadowBumble op 23 juli 2024 04:08]

Zelfs als jij de modem van Ziggo gebruikt zonder eigen router is de kans nihil dat Ziggo eventuele gebreken vergoed...
Zelfs als jij de modem van Ziggo gebruikt zonder eigen router is de kans nihil dat Ziggo eventuele gebreken vergoed...
Dit snap ik niet helemaal wat heeft "vergoeden" te maken met geen ondersteuning leveren voor door de consument zelf gekochte hardware ? Voor zover ik weet bied Ziggo een compensatie regelening aan als er een storing is ( https://www.ziggo.nl/klantenservice/abonnement/compensatie ) maar dan moet die storing wel aan Ziggo liggen en niet aan jouw eigen apparatuur.
Ook al is de modem verrot... toch doet Ziggo lastig en het is dat ik altijd sterk in mijn schoenen sta.. maar de aantal keren dat de Ziggo monteur het op kabeltjes gooit is oneindig terwijl het soms gewoon door de monteur is aangelegd. We hebben zelfs 1 keer moeten dreigen met overstappen... omdat Ziggo niet door kreeg dat de hele straat bijvoorbeeld eruit lag...
Toen ik voor het eerst op mijzelf ging wonen.. kreeg ik de eerste 3 maanden telkens het abonnement dubbel gerekend... het is dat ik niet kan overstappen.. anders had ik dat allang gedaan en vergeet niet dat Ziggo geen eigen monteurs en klantenservice meer heeft.. alles is uitbesteed.. tot aan de activatie servers van je modems/decoders aan toe. Een monteur vertelde dat.. dat ze soms naar een kantoor in India moeten bellen.. deze werkwijze komt omdat het gewoon UPC is..
Ook met 4K trouwens is er gevraagd, waarom niet met de CI+ modules; vanwege ontbreken van de kijkervaring.. dan denk ik bij mijzelf.. logisch als jij het niet aanbied... maar dan zie je bij welke pakketten de next hoort en hoppa.. melk koe.. tja en nu ga ik de rekening van september in de gaten houden.. of ze hun belofte nakomen dat ik de teveel betaalde kosten voor aankomende maand voor ESPN vergoed krijg.. er wordt 24,95 in rekening gebracht.. dat vindt ik geen probleem omdat het natuurlijk automatisch gegenereerd is en de pakketten net pas bekend zijn geworden (al wist ik sinds eind mei dat ESPN5/6 per augustus zouden verdwijnen) maar.. via de community beweren ze dat ik wordt overgezet naar sport compleet met Film1 terwijl ik ziggo sport gratis via Vodafone heb...
.oisyn Moderator Devschuur® @ShadowBumble27 juli 2021 11:45
Vooral dat laatste deeltje dat klanten dan ook zelf verantwoordelijk voor hun apparatuur zijn gaat een probleem vormen want alle problemen die er zijn liggen per definitie niet aan de klant.
En evenzo liggen alle problemen bij klanten met hun eigen hardware per definitie niet bij de provider, aldus de provider. Wat dat betreft is het hebben van eigen hardware geen voordeel als je iets van de provider gedaan wilt krijgen. Het is dan fijn dat je die standaard hardware iig in huis hebt en aan kunt sluiten, zodat je iig kunt zeggen "zie je, het ligt aan jullie".

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 04:08]

Dit. Daarom heb ik de Fritz van mijn provider nog in de meterkast liggen. Geen verbinding is modem switchen en bellen naar de helpdesk.
Kijk, hier zou een mooi achtergrond-artikel met hulp van de community uit kunnen komen!
Want die bestaan nog niet?
Ik zie zat tutorials op het internet staan om die zooi van KPN te omzeilen en je eigen spul er tussen te zetten. En dan niet alleen van KPN, maar ook XS4All (nu dat nog hun eigen router heeft tenminste..), Telfort etc.
Is het bij XS4ALL niet al jaren de norm dat instellingen voor eigen modem op hun website te vinden is?

https://www.xs4all.nl/ser...stellingen-andere-modems/
Correct, maar bij XS4All heb je alsnog wel een tutorial nodig, tenminste ik wel, om Routed IPTV aan de gang te krijgen.
Was een draak van een gedoe om dat voor elkaar te krijgen, vooral IPTV.
Uren mee bezig geweest om uit te zoeken, in te stellen en te testen. Maar het werkt nu.
Met PfSense? Of iets anders?
Heb je dat online staan? Ik heb namelijk wel interesse als het voor XS4All is of dergelijke.
Niet echt. Het is nogal een stuk custom werk geweest met Ubuntu, igmpproxy, iptables via firehol en set routers die met VLANs kunnen omgaan.

Die ubuntu box heeft twee fysieke NICs, eentje gaat de kabel van KPN in en de andere het LAN.

Mijn situatie is ook zo dat die ubuntu box twee VPNs via wireguard managed. Eentje als client en een andere als server. Er is internet via PPPoE, 1PTV komt op VLAN4 binnen via DHCP en wordt op het LAN overgezet via VLAN40. De STB van KPN zit op VLAN40 en daar is dan de igmpproxy voor nodig.

Nogal wat gedoe geweest, maar die Experia heb ik niet meer in gebruik.
Wat een rocketscience... Daar ga ik niet aan beginnen, gezien ik er al geen bal van snap met PfSense :P Networking isn't my strong suite :P
Ik zie in je profiel je opleiding staan, het is wel iets wat je kan helpen in je verdere carrière om mee te spelen. Veel proberen is goeie manier om te leren.

Maar, de grote vraag natuurlijk, waarom heb je Windows 3.x in je skill-list staan? Dat OS is paar maanden ouder dan jij zelf bent 8)7
Ik zie in je profiel je opleiding staan, het is wel iets wat je kan helpen in je verdere carrière
Die heb ik al achterlijk lang niet meer bijgewerkt. Jij bent waarschijnlijk de eerste die er naar kijkt bij mijn profiel :P
Maargoed, ik ben systeembeheerder, geen netwerkengineer. Als er professioneel iets met netwerken gedaan moet worden, dan gooi ik dat door naar de netwerk engineer. HIj zit de hele dag in routers en switches, magie uit te voeren.
waarom heb je Windows 3.x in je skill-list staan?
Mijn eerste computer ooit die ik heb gekregen, was een Compaq Concerto laptop, draaiende op Windows 3.11 "For Pen Computing". Vandaar :P
Een Compaq, ah, dat verklaart dat.

En tja magie, Clarks Law toch, wat was dat ook alweer "Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."
En tja magie, Clarks Law toch
Hahaha inderdaad. Voor mij is networking op dat niveau wel magie :P
Ik weet dat het bestaat, maar ik dacht iets positiefs toe te voegen aan de discussie van hoe het gaat tussen Tweakers.net en de community.
Dit zou een mooie coproductie kunnen zijn.
En dan wordt jij teammanager van die honderdduizenden verschillende configuraties?
Lol, nee. Zie dit als een constructieve suggestie vanuit 1 persoon die onderdeel uitmaakt van de community.
Bij KPN staan deze gegevens tegenwoordig gewoon online, inclusief de Sip-gegevens.

Ziggo en T-Mobile hebben alleen nog geen handleidingen geplaatst, wat natuurlijk weer heel typisch is. Volgend jaar zullen ze wel moeten, waarschijnlijk nadat ze eerst een boete krijgen, aanvechten, en uiteindelijk moeten betalen.
Laten we eerst maar afwachten totdat het definitief is, het opengooien van de kabel/COAX is uiteindelijk ook niet doorgegaan. ;)
De kabelboeren zullen nu wel moeten. Het is reeds een EU wetgeving.
Het enige dat ze kunnen proberen is de definitie van het isra punt in hun voordeel aan te passen.
Voor de dsl aanbieders is er wel de benodigde info te vinden. Als deze al niet in de firmware van een vrijekeuze modem is ingebakken. Frizbox heeft er bijvoorbeeld een heel aantal in zitten.

Het toelaten van concurrentie op de coax infra is een heel andere discussie en hoort niet in dit toppic.
Daarbij is er nog juridische gevecht bezeg.
Ben alleen even benieuwd wat ze gaan doen met gpon.
Aangezien dat ook een modem is.
Ik zie niet in waarom je niet je eigen GPON ONU (modem) zou mogen kiezen straks :)
.oisyn Moderator Devschuur® @theblindman27 juli 2021 11:50
Het is niet een kwestie van mogen, het is een kwestie van kunnen. KPN gebrukt een proprietaire methode met encryptie, en de ONT moet worden aangemeld bij KPN. Er bestaan bijvoorbeeld prima PON SFP modules, maar die zijn niet geschikt.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 04:08]

Propriëtair met deze beleidsregel verboden, er staat duidelijk dat de specificaties gepubliceerd moeten worden.
Propriëtair met deze beleidsregel verboden, er staat duidelijk dat de specificaties gepubliceerd moeten worden.
Ik denk het niet, ze zullen dan wellicht hooguit moeten specificeren welk proprietaire systeem men gebruikt. Zodat men bij de rechthebbende kan aankloppen.
Artikel 4. Specificaties van het netwerkaansluitpunt
1. Overeenkomstig artikel 2 van het Besluit eindapparaten dient een aanbieder van een openbaelektronisch communicatienetwerk de technische specificaties van de netwerkaansluitpunten ogenoegzame wijze te publiceren op de eigen internetpagina, voordat via deze netwerkaansluitpuntediensten aan het publiek beschikbaar worden gesteld. De ACM acht de betreffende informatie ogenoegzame wijze gepubliceerd als in elk geval aan het volgende is voldaan:
[...]
b.
het fabrikanten in staat stelt eindapparaten te ontwikkelen die interoperabel zijn met de
aangeboden elektronische communicatiediensten. Hieronder valt mede het verstrekken van
[...]
... daar lijkt me geen woord Chinees bij. Aankloppen bij een rechthebbende is dus niet toegestaan, de informatie die de provider op de eigen website zet moet voldoende zijn om een apparaat te kunnen ontwikkelen.
Dat is nou precies wat een beetje onbegrijpelijk is aan deze ACM oplegging.
Op zich hebben ze gelijk, maar als Ziggo (al dan niet moedwillig) de zaak zo inricht dat alleen hun apparatuur perfect werkt, gaat niemand overwegen om iets anders te nemen.
Of krijgen we certificaten zoals bij de TV's gebruikelijk was, daar zit niemand op te wachten.
Krijg je weer dit soort nieuwsberichten:
nieuws: Ziggo schrapt CI+-certificatie voor Philips-tv's uit 2009
De kabelaar meldde onder andere 'dat Ziggo niet kan instaan voor een probleemloze werking van deze toestellen op haar netwerk en hiervoor ook geen ondersteuning via haar helpdesk levert. Inmiddels werken Philips en Ziggo aan de CI+-certificering van de Philips 2010-modellen'.
Dan is KPN dus verplicht om in de komende 6 maanden over te stappen op een standaard methode daarvoor. Dit is precies waar die 6 maanden voor zijn.

Voor Ziggo, idem. Wat dat betreft lijkt (G)Pon best veel op (Euro)DOCSIS.

Edit: citaat uit de beleidsregel zelf:
Artikel 4. Specificaties van het netwerkaansluitpunt
1. Overeenkomstig artikel 2 van het Besluit eindapparaten dient een aanbieder van een openbaar elektronisch communicatienetwerk de technische specificaties van de netwerkaansluitpunten op genoegzame wijze te publiceren op de eigen internetpagina, voordat via deze netwerkaansluitpunten diensten aan het publiek beschikbaar worden gesteld. [...]

3. Onder genoegzaam verstaat de ACM tevens dat ingeval van versleuteling van signalen ten behoeve van vertrouwelijkheid en/of bescherming van auteursrechten, de methode van de gebruikte versleutelingssystemen als onderdeel van de specificaties van het netwerkaansluitpunt openbaar worden gemaakt. Indien (elektronische) sleutels aan eindgebruikers of fabrikanten van eindapparaten overgedragen dienen te worden om gebruik te kunnen maken van de diensten dan dient daarvoor een proces te worden opgesteld dat wordt gepubliceerd op de website van de aanbieder.

[Reactie gewijzigd door Peetz0r op 23 juli 2024 04:08]

Het besluit lijkt me duidelijk: Hij die een GPON-netwerk uitrolt moet de technische specificaties publiceren om verbinding te kunnen maken, een modemmaker kan daarmee een modem bouwen en in de winkel leggen.
Als ik het goed begrijp zijn deze regels dus al jaren geleden vastgesteld. Waarom is het dan nodig dat de ACM dit moet 'verduidelijken' door het op te nemen in zijn eigen beleidsregels.

Het kom nu nogal over van 'kijk nu staat het hier ook, dus nu ineens telt het wel'.
Europese regelgeving moet altijd omgezet worden in nationale regelgeving, omdat elk land nog altijd een grote mate van zelfstandigheid heeft en daarom veel details zelf mag invullen. Het is dus niet zozeer verduidelijken, maar alle details die in Nederland gelden bepalen.
Europese regelgeving moet altijd omgezet worden in nationale regelgeving
Nee hoor. Er is ook regelgeving die direct vanuit de EU in alle lidstaten van kracht is. Dit zijn de zgn. verordeningen. Bekendste houdige voorbeeld daarvan is de AVG/GDPR.
[...]

Nee hoor. Er is ook regelgeving die direct vanuit de EU in alle lidstaten van kracht is. Dit zijn de zgn. verordeningen. Bekendste houdige voorbeeld daarvan is de AVG/GDPR.
Ach en Netneutraliteit en Roaming….
Moet zeggen, had wel even moeite met het opzetten van die "settings"
Moet wel even flink graven voordat je de KPN aangeraden settings vind....
De instellingen staan hier, had ze onmiddelijk gevonden; https://www.kpn.com/servi...nstellen-en-gebruiken.htm maar vragen wel wat technisch begrip van o.a. VLANs voor o.a. IPTV, daar kom je niet echt onderuit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.