Rond het onderwerp van vrije router- en modemkeuze spelen tegenstrijdige belangen. Aan de ene kant willen gebruikers keuzevrijheid en aan de andere kant is het voor providers eenvoudiger om de bestaande situatie te handhaven. Ook blijft de vraag hoeveel klanten uiteindelijk voor een eigen modem zullen kiezen. Een land waar consumenten inmiddels al wel de keuze hebben om een eigen apparaat aan te sluiten, is Duitsland. Daar gelden de regels sinds halverwege 2016. Om wellicht een blik in de toekomst te kunnen werpen als de plannen van het kabinet in de huidige vorm doorgaan, is het nuttig om eens te kijken hoe de regelgeving bij onze buren heeft uitgepakt. Daarmee is niet gezegd dat de Nederlandse situatie precies hetzelfde eruit zal zien als de Duitse.
De site Golem maakte een jaar nadat de regels van kracht waren geworden de balans op en concludeerde dat maar weinig mensen van de mogelijkheid gebruikmaakten en dat een enkele fabrikant de vruchten plukte van de aanpassing als het gaat om kabelmodems. De site onderzocht destijds de klantenaantallen met kabelmodems die van een eigen apparaat gebruikmaakten. Het bleek dat bij verschillende providers maximaal één procent van de klanten deze mogelijkheid benutte. Of de situatie inmiddels significant is veranderd, is onduidelijk. Bovendien geven de aantallen geen inzicht in klanten met bijvoorbeeld dsl-modems.
Verder bleek dat gebruikers die wel een eigen kabelmodem hadden aangeschaft in het overgrote deel van de gevallen een Fritzbox hadden gekozen. Die zijn afkomstig van de Berlijnse fabrikant AVM. Ziggo-zuster Unitymedia zei dat deze apparaten bij 99 procent van zijn klanten aanwezig waren die ervoor gekozen hadden een eigen apparaat te gebruiken. De vraag is of de Duitse markt genoeg overeenkomt met de Nederlandse om te concluderen dat er niet snel een scala aan aanbieders verschillende modemopties zal gaan aanbieden.
Het eerdergenoemde consortium VTKE uitte zich eveneens positief over de ontwikkelingen in Duitsland. Het consortium, waar ook AVM deel van uitmaakt, sprak van een 'successcenario'. Het haalde een eigen onderzoek aan waaruit zou blijken dat ongeveer de helft van de ondervraagden zei van plan te zijn een eigen apparaat aan te schaffen. Golem plaatste vraagtekens bij deze resultaten, gezien de cijfers van de providers.
Tot slot
Als het aan het kabinet ligt, krijgen we halverwege dit jaar nog de keuze om een eigen modem uit te zoeken bij ons internetabonnement, of gewoon voor het providermodem te gaan. De reacties op de consultatie wijzen uit dat de providers niet erg te spreken zijn over de plannen. Het is de vraag of deze bezwaren nog tot een ingrijpende aanpassing van de voorgestelde beleidsregel gaan leiden, of dat de regels in hun huidige vorm gaan gelden. Bij de aankondiging van de consultatie zei het ministerie van EZ enkel dat na afloop de staatssecretaris een besluit zal nemen over het verdere verloop van het proces, waardoor het nu wachten is op een beslissing. Daarna zal moeten blijken hoe de regels in de praktijk uitpakken.
Mochten de regels inderdaad halverwege het jaar van kracht worden, zullen providers de nodige informatie op hun site beschikbaar moeten stellen. In Nederland is dat onder meer bij Xs4all, Telfort en Tweak te vinden, in Duitsland kun je alvast een voorproefje nemen bij Unitymedia, dat documentatie aanbiedt op een speciale site. Ook hier is het niet te verwachten dat er meteen een scala aan modemopties beschikbaar zal zijn. Voor dsl-modems zijn er verschillende opties te vinden, maar bij kabelmodems is de keuze beperkt.