VodafoneZiggo neemt stelling tegen vrije modemkeuze

VodafoneZiggo is niet blij met de vrije modemkeuze. De provider lijkt zich tegen een beleidsregel van toezichthouder ACM te keren wat de optie voor consumenten betreft om zelf door hen gewenste apparaten te kunnen aansluiten.

Een woordvoerder van de kabelaar zegt dat de modem onderdeel is van het netwerk van Ziggo en wijst daarmee de vrije modemkeuze af. "Het door Ziggo geleverde modem heeft een essentiële functie in het Ziggo-netwerk. Over het geleverde modem gaat namelijk een continue stroom van informatie benodigd om het Ziggo netwerk te laten functioneren en onze diensten aan te kunnen bieden", zegt de woordvoerder tegen Telecompaper. De woordvoerder benadrukt dat klanten aan de hand van de bridgemodus wel hun eigen router kunnen gebruiken.

Onlangs gaf de ACM aan dat de vrije modemkeuze waarschijnlijk in 2021 van kracht wordt. De toezichthouder geeft in een nieuwe conceptrichtlijn aan dat telecomproviders tot aan het 'vaste netwerkaansluitpunt' eigenaar zijn van het netwerk en dat de klanten eigenaar zijn voorbij dat punt.

Of dit daadwerkelijk zo wordt ingevoerd, moet nog blijken. De regel is nog niet definitief; tot 4 september loopt nog een consultatieperiode waarin betrokkenen kunnen reageren op het voorgestelde beleid. VodafoneZiggo wilde niet tegen Telecompaper zeggen welke reactie het gaat indienen tijdens de consultatie. Eerder dit jaar begon KPN al wel zelf met een vrije modemkeuze.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joris Jansen

Redacteur

15-07-2020 • 15:37

670 Linkedin

Reacties (670)

-16700657+1305+231+30Ongemodereerd292
Wijzig sortering
Ik vind het erg jammer dat Ziggo deze positie inneemt tegen de vrije modemkeuze.


Zolang het internet goed werkt zullen weinig klanten klagen, en zal het ze niet uitmaken welk modem ze hebben. Merendeel is toch niet technish onderlegd genoeg om hier een weloverwogen beslissing over te maken.

De afgelopen 8 maanden is er bijna om de twee weken een monteur bij ons langs geweest vanwege hoge pingtijden, hoge latency, uitvallend internet of geen vaste telefonie. Volgens de monteurs was de kabel goed dus daar kon het niet aan liggen. Mijn eigen netwerk kon het niet zijn, omdat dit al voor de problemen zo was, en alle apparaten aan het netwerk hetzelfde probleem hadden.

Dan blijft bij wijze van uitsluitsel de modem dus over. Na wat research bleek dat de slome/zwakke puma 6 chipsets zijn verwerkt in alle varianten van de connectbox. Het enige type modem dat ze aanbieden in mijn omgeving (groningen) als niet zakelijke klant.

Van provider wisselen was geen optie, KPN (of alternatieven via hun netwerk) was niet mogelijk. De wijk zou niet genoeg capaciteit hebben. Ook zou dit onze snelheid verlagen van 250 naar 100 mbps. Glasvezel is hier niet, dus zitten we vast aan Ziggo, hoe vervelend we dat ook vinden..,

Mijn inziens had er veel verholpen kunnen worden door een krachtigere modem te plaatsen die het internet gebruik aankan en niet bij het minste of geringste uitvalt.

Mijn mening is dat Ziggo zichzelf in een monopoliepositie plaatst met internet over de CAI/COAX, met voor sommige mensen geen alternatief. Zeker als ze hun netwerk ook niet gaan openen voor andere bedrijven zoals KPN wel doet.

[Reactie gewijzigd door genie13 op 15 juli 2020 16:09]

Ik vind het erg jammer dat Ziggo deze positie inneemt tegen de vrije modemkeuze.
Als ik de reaktie van Ziggo goed begrijp is het niet zozeer dat ze per definitie tegen een eigen modem zijn, maar dat men de Ziggo modems gebruikt om regelmatig informatie op te halen. Met een eigen modem heeft Ziggo dus minder (geen?) inzicht meer.

it is eigenlijk dezelfe situatie die wij hebben. Niet dat we eigen modems verbieden, iedereen is vrij om een willekeurig DSL modem er aan te hangen. Maar het maakt 't voor ons er niet handiger op.

Zoals ik al eens eerder aangegeven heb: lekker eigen modem gebruiken, tenzij er problemen zijn. In dat geval Provider modem weer aansluiten voor een paar dagen, zodat men kan zien of er vreemde dingen gebeuren met de verbinding.
Als ZIGGO dit echt als een probleem ziet dan maken ze een abonnement zonder modem toch duurder, of zetten ze er een duurdere SLA op (eigen modem is alleen service tegen betaling bijv.)
Maar dat lost het "probleem" niet op: zonder Ziggo modem, geen informatieverzameling.
Ik bedoel dus adat je daar dan dus voor betaald; of met de info of met geld.

Verder kan ik niet inschatten in hoeverre dit verzamelen echt nodig is voor ziggo en ook niet hoeveel mensen een eigen modem gaan nemen, zal maar een klein percentage zijn denk ik.
En jij denkt dat dat dan toegestaan is, de prijs verhogen? Als dat zo zou zijn, dan is de oplossing voor de providers die klanten geen eigen modem willen laten gebruiken erg eenvoudig: maak het abonnement 10x of 100x duurder. Nee, als providers een eigen modem moeten toestaan, dan zullen ze de prijs niet mogen verhogen.
Providers mogen altijd de prijs verhogen. Klanten mogen overstappen / opzeggen, als ze het er niet mee eens zijn.
Ja, dat is logisch, maar ik reageer eigenlijk op dit:

Als ZIGGO dit echt als een probleem ziet dan maken ze een abonnement zonder modem toch duurder, of zetten ze er een duurdere SLA op (eigen modem is alleen service tegen betaling bijv.)


Onderscheid maken qua prijs voor een pakket met eigen modem of met een modem van de provider zal niet mogen. Zij zullen niet de prijs van een pakket met eigen modem onevenredig veel duurder mogen maken dan een pakket met het modem van de provider.
Dan nog blijft mijn antwoord hetzelfde.

Niet dat ik denk dat Providers onderscheid gaan maken door verschillende abonnementen te introduceren.

Indien monitoring dmv Provider modems potentieel onmogelijk wordt gemaakt, dan moet er door de Provider een andere oplossingen bedacht, en hun back-end daar op aanpassen. De kosten daarvan kan niet alleen verhaald worden op de paar enkelingen die een eigen modem gebruiken.
Niet de prijs van een abonnement maar als je een modem en het abonnement loskoppelde kan je ofwel voor een modem dan wel voor een service agreement extra geld vragen. Maar goed, of het uiteindelijk haalbaar is zal wel niet maar gegarandeerd dat ze het gaan ontmoetingen een eigen modem te nemen.

Iverigens vind ik een modem in bridge modus al goed genoeg, zolang je maar een stabiele en verbinding hebt zoals in je contract afgesproken is. Dus kpn: aan de bak met een bridge modus en een fatsoenlijk modem voor het buitengebied plus 4G (of 5G) :)
Ik bedoel dus adat je daar dan dus voor betaald; of met de info of met geld.
Sorry, ik kan je niet volgen. Waar betaald de klant voor, met info of met geld?
Verder kan ik niet inschatten in hoeverre dit verzamelen echt nodig is
Tsja, wat is "nodig"? Met een schroevedraaier kan je ook een spijker ergens in slaan. Maar een hamer is makkelijker.
hoeveel mensen een eigen modem gaan nemen, zal maar een klein percentage zijn denk ik.
Denk ik ook. De hele discussie is in weze een storm in een glas water.
Ja of met informatie via een Ziggo modem of een eigen modem en dan een vergoeding voor de extra moeite die ze moeten doen om het netwerk zonder de info te managen

Met nodig: in hoeverre ze de info van het modem nodig hebben om het netwerk goed te managen.
Niks anders dan nu, als ze langskomen en de klacht ligt niet aan ziggo kant mag je alsnog de kosten voor de monteur betalen.
Met een eigen modem is het natuurlijk altijd de schuld van de klant.

Hier in huis ook met Caiway gehad, storing op de tv zenders : ja meneer dat komt omdat u 4G op de telefoon heeft dus is uit eigen schuld .... kunnen we niks aan doen...
Enige optie tegen storing van buitenaf is goede kwaliteit kabels en pluggen gebruiken door de jaren heen is het een stuk drukker geworden in de ether met als gevolg dat een digitaal signaal vrij snel verstoord kan worden.

zelfs 1 plug die niet afgeschermd is kan storing terug gooien tot in de meterkast.
Kabels waren net een paar maanden oud (bij verhuizing grondig verbouwd) en
volgens de toen geldende kabeljauw standaard, dus vooral schuld ontkennend gedrag... eerdere monteurs hadden als nagemeten en alles was wonderwel aangelegd en storingsinvloed vrij...

Ik wacht ondertussen al een jaar op de beloofde glasvezel maar ben overgestapt op kpn met 4G ondersteuning. Tv kijken die ik niet eens meer...

[Reactie gewijzigd door mjl op 16 juli 2020 14:10]

Niet helemaal correct, ik had dus een probleem wat niet aan mij lag. De monteur was de straat nog niet uit en ik had via de mail al een rekening Dat ding in de muur was verroest, daar wens ik dus niet voor te betalen. Dus ziggo gebeld dat ik dit niet van plan was, volgens hun redenatie was de monteur heel netjes geweest door slechts de helft van de kosten te rekenen.
Toen ben ik ontploft. Ik zal het netjes zeggen. Ik heb ze overal voor uitgescholden. Dus jullie brakke infrastructuur moet ik extra voor betalen, zijn jullie wel helemaal goed? Die kabels heb ik via de gemeente allang betaald.Het eind van dit circus was, dat ze de rekening nader hadden bekeken en dat ik geen enkel bedrag had open staan.
Elke provider haalt regelmatig informatie op. Daar is Ziggo geen uitzondering in. Dit is een non argument.
Wat is een non-argument? Dat een modem nodig is van de Provider zelf?
Volgens mij zijn de snelheden grotendeels op het modem ingeregeld. Althans, dat was het met de vroegere EuroDOCSIS modems, via een aanpassing konden die meer snelheid bieden dan het abonnement. Niet legaal natuurlijk en ook onethisch (immers, die extra snelheid was voor een bepaald gebied).

Ik weet wel dat EuroDOCSIS in de tussentijd veel beter beveiligd is en die grapjes van TCNiSO/DerEngel ook niet meer (schijnen te) kunnen. Of de snelheid nog op het modem zelf wordt ingeregeld durf ik niet tr zeggen. Ik kan mij wel voorstellen dat dit een reden van VodafoneZiggo is om voorzichtig te zijn.
it is eigenlijk dezelfe situatie die wij hebben. <> Maar het maakt 't voor ons er niet handiger op.
Wie zijn 'wij' en 'ons'?
[Edit: quote toegevoegd]

[Reactie gewijzigd door Arjan P op 15 juli 2020 23:17]

Offtopic: zit er al vele jaren bij, meerdere keren te maken gehad met de klantenservice en altijd snel en boven verwachting geholpen, ze dachten goed met me mee. Ik kreeg laatst bijv een gratis nieuw modem met 5GHz en persoonlijk contact van een techneut om alle instellingen goed te krijgen (op geheime pagina's in het modem). Snelheid is ook redelijk strak 100/30Mbit voor weinig. Misschien heb ik geluk, maar kan me absoluut niet vinden in de genoemde klacht 'slechte service' :)
Wellicht beter geworden, mijn ervaring is al een 7
Jaar geleden... maar is voor mijzelf reden genoeg ze niet bovenaan een lijstje te zetten :)
Als je ervaring is van 7 jaar geleden kan ik mij je reaktie wel voorstellen. De toko is in 2013 gekocht door M7 Group, en na een inventarisatie is 5-6 jaar geleden een traject ingezet om de diensten en dienstverlening te verbeteren. Ik wil niet zeggen dat alles perfect is, maar de Online.nl van nu is niet de Online.nl van 7 jaar terug.
Dat is dan mooi! Ik zou als nieuwe eigenaar dan wel de naam hebben veranderd :)
Ja, zou ik zelf wel gedaan hebben. Niet zozeer om de negatieve associaties, maar wel vanwege de te algemene naam "online". Persoonlijk ben ik nog steeds gecharmeerd van de oude namen Wanadoo en Euronet.
Nu ben ik onbekend met de huidige modems in het Ziggo netwerk. Was tot 2005 wel klant bij hun, maar sindsdien verhuist naar Zuid-Amerika.

Hier hebben we echter een ISP welke qua omvang niet onderdoet voor Ziggo, de kabel modems die ze hier gebruiken zijn van een of ander vaag Chinees merk en hebben een nog rottere instelling aangaande klantvriendelijkheid.

Echter, hoe wazig het ook mag klinken, het volgende:
De kabelverbinding in huis was niet altijd zo geweldig. Nu heeft Paraguay zowiezo geen geweldig electriciteits grid en spanningensvariaties die we hier ervaren zouden grond zijn voor rechtszaken in Nederland. Ben ook bezig met zelfbouw van 3D printers en vanwege het gebrek aan klantvriendelijkheid, is de modem configuratie belangrijk voor het aansturen van mijn OPNSense router.

Na een spanningsdip en modemproblemen is de oplossing over het algemeen, vervangen van de modem. Zat niet echt te wachten om opnieuw door alle configuratie stappen te lopen, dus gebruikte ik een voeding voor een 3D printer om de modem weer tot leven te wekken.

Niet alleen kwam de modem weer tot leven, tot op heden is de modem veel stabieler en problemen zijn bijna teruggelopen naar 0.

Bovenstaande heeft mij overtuigd dat kabel-modem fabrikanten de meest minimale voedings-adapter leveren die ze zich kunnen veroorloven. Na verloop van tijd krijgt zo'n adapter te maken met slijtage. In Nederland zal dat flink wat langer zijn dan hier in Paraguay, desalniettemin het is ook een probleem in Nederland.

Een adapter die net wel/net niet genoeg spanning en stroom kan leveren op momenten dat de modem erom vraagt, daardoor vertoont de modem allerlei kuren. Dan is het makkelijk om de modem of de chipset de schuld te geven. Maar als je een betere voeding hebt liggen, dan zou ik die eens gebruiken om de modem van prik te voorzien. Mijn verwachting is dat je hierdoor meer (en langdurig) prestaties uit je modem kan halen. Wellicht dat ook jouw problemen dan als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Brown outs kunnen voedingen behoorlijk beschadigen. Nou weet ik het zelf niet meer zeker, sinds ik zojuist op de volgende discussie stuit:
https://www.electronicspo...wn-out-protection.102359/

Echter denk ik je in algemene zin gelijk hebt: er worden heel veel rotzooi voedingen verkocht. Dan zijn de voedingen geleverd door "westerse" bedrijven tenminste nog veilig (althans, dat zouden ze moeten zijn). Koop ik zelf iets direct uit azie waar een stekkervoeding aan zit, dan gaat de voeding meteen de kliko in en gebruik een een merkvoeding waarvan ik zeker weet dat deze veilig is. Zie bijv. youtube kanaal bigclivedotcom; je schrikt hoeveel vreselijk gevaarlijk spul zomaar door onwetenden gebruikt wordt (en huizen als gevolg hiervan afbranden).

Een iets overgedimensioneerde a-merk voeding gebruiken is altijd een goed idee, al was het maar vanwege de veiligheid. Overigens, als je elektriciteitsnet daar echt zo beroerd is zou ik je aanraden te investeren in een goede beveiliging voor je gehele elektra in huis. Wordt anders een kostbare hobby als je door spanningspieken telkens voedingen mag vervangen.
Ik zou in die situatie sowieso een UPS aanschaffen, niet alleen als back-up maar ook voor de spanningsregulering.
UPC UPS gekocht in de V.S. - na een spanningsdip begon deze een zwaar chemisch luchtje te verspreiden. Kwam na uitschakeling niet meer online.
UPC UPS gekocht in Nederland - na een spanningsdip, schakelde de computer zichzelf meteen uit. UPS kwam niet meer online.
Lokaal merk UPS gekocht in Paraguay - na een spanningsdip een chemische lucht. Compleet zwartgeblakende binnenkant van de UPS behuizing.
Lokaal merk UPS gekocht in Brazilie - na een spanningsdip sloeg een kleine vlam uit de UPS.

Vertrouwen in UPS apparaten ben ik allang verloren.

Zal vast goed werken in een goed geregeld grid zoals in Nederland. Maar hier? Met UPS'sen van 3 verschillende merken bestemd voor 3 verschillende continenten? Heb ondertussen genoeg geld verkwist aan die krengen.
Niet verwonderlijk dat de 'el Cheapo'-voedingen niet goed presteren, dat zijn vaak slecht opgebouwde schakelende voedingen. Lineaire voedingen (trafo-gelijkrichting-stabilisatie) heeft (mits goed gedimensioneerd) niet zo'n probleem met spanningsdippen en frequentievariatie.

Vreemd, zo spannend is de technologie van UPS niet (pun intended). Al een goede surge protection vóór de UPS geprobeerd? Ik vermoed dat je niet alleen spanningsdippen/pieken hebt, maar ook flinke netfrequentievariaties.

Achter een UPS moet je nooit te veel apparatuur hangen, want dan kun je ook de verschijnselen krijgen die je hier beschrijft.
Eaton en APC geven gewoon garantie hoor op een correct geïnstalleerde UPS die faalt door een brown out of wat dan ook van het net. Dus ik wet niet wat voor apparaten jij had, maar probeer vooral de service eens.
Ja precies. Sommige Chinese/Taiwanese leveranciers zijn nu aan het overstappen naar een adapter in de modem zelf. Dan krijgen ze geen slechte naam van zuinige Westerse ISP’s die een halve euro willen besparen door een brakke adapter te leveren. 8)7
UPC heeft in het verleden ook rotte voedingen geleverd bij modems en mediaboxen en die moeten vervangen. Het zou niet de eerste keer zijn. Echter zou ik niet direct daar de oplossing op gaan gooien. Als je je modem opblaast omdat die teveel spanning krijgt ben je nog verder van huis. Een beetje goede monteur ziet geen originele voeding en trekt zijn conclusie, met als gevolg dat je de kosten voor monteur en modem mag betalen.
Ik vraag dit, ik zit ook bij ziggo, maar k heb regelmatig blokjes in beeld en dat heb ik alleen maar op discovery en NGC Zou dit ook aan een te zwakke voeding kunnen liggen? Ik heb ooit een brand meegemaakt en ja de littekens zitten nog op mijn been.
Dus ja, ik ben ontzettend bang voor brand, maar zou ik op een verantwoorde manier daar een zwaardere voeding aan kunnen hangen?
De waarden die zijn vermeld op de voeding zijn de maximum waarden.

Stel, je hebt een voeding voor je apparaat waarop stat vermeld: 12 VDC 1 Amp.
Sluit je een kwaliteitssvoeding aan waarop staat vermeld: 12 VDC en 1,5 Amp. Daarmee vliegt je huis niet al te makkelijk in brand.

Voedingen leveren de gewenste spanning het efficienst wanneer je rond de 80% tot 90% van de maximum waardes zit. Dan is er over het algemeen genoeg "speelruimte" om veel langer van de voeding gebruik te maken.

Een voeding die niet maximum hoeft te leveren, doet dit ook niet. Maar met afwijkende waardes is het wel zo dat het verbruik een beetje hoger ligt want de voeding werkt niet op de meest effeciente wijze. In mijn boekje staat stabiliteit hoger aangeschreven dan efficientie.

De voeding die ik had liggen had max waardes die 1 Volt hoger en 0,5 Amp hoger waren dan de max waardes van de vervangen voeding. Met zulke marges voorzie ik weinig tot geen extra brandgevaar.
Daarnaast, de voeding die nu aan de modem is gekoppeld is 4 tot 5 keer groter qua omvang en heeft een aluminium behuizing met koelribben rondom voor passieve koeling.

Ook iets om rekening mee te houden. Zeker hier in Paraguay, waar het kwik in de hoogzomer echt de 50 graden Celcius aantikt.

Ga echter niet met veel grotere marges aan de slag.

De blokjes zullen compressie-artifacten zijn. Opslagruimte is over het algemeen goedkoper dan on-the-fly compresseren van video. Discovery/National Geographic leveren daarom vaak content aan in verschillende resoluties en deze video is ook al gecompresseerd. Het zien van blokjes/artifacten in video ligt over het algemeen dus niet aan jouw netwerk, maar aan de aangeleverde video.

Vandaar dat je dit dus enkel bij Discovery/NatGeo ziet. Deze toko's doen namelijk niet zo'n geweldige job als het gaat om compresseren. Mijn vermoeden is dat die blokjes al in het bronmateriaal zit, aangezien ik denk dat de cameras die men gebruikt bij deze content aanbieders niet van zeer hoge kwaliteit zijn. Gaat vaak ook niet, want de content makers zijn erg vaak in het veld. Statisch opgestelde cameras in een studio omgeving daarentegen slijten veel minder hard en dan is een hoge kwaliteitscamera wel een verstandige investering.

On-the-fly compressie heeft wel last als je netwerk eventjes iets minder goed werkt. Niet alle video-aanbieders hebben dezelfde gedachtengang. Voor sommige doeleinden (zoals live TV) is on-the-fly compressie de enige optie en als je toch al de benodigde hardware daarvoor in datacenters hebt staan, waarom er dan niet de hele tijd gebruik van maken?

Zelf ben ik eerder van mening dat video opgeslagen in verschillende resoluties/compressie de betere optie is. Maar er valt ook genoeg goeds te zeggen voor on-the-fly compressie van video.

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 19 juli 2020 04:59]

Dank u wel voor uw uitgebreide uitleg, dit waardeer ik.
Exact dit, Ziggo zadelt nu iedereen op met modems uitgerust met een brakke chipsets (puma 6 & 7).

Okey, veel klanten merken dit niet en missen de performance niet nadat fix 2 vrij gegeven werd maar voor veeleisende gebruikers is er nu dus geen oplossing.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 15 juli 2020 16:53]

Ik heb geen problemen met de ziggo modem, wel met de geintegreerde router.
Die heb dan ook uit laten schakelen en een eigen router er achter gezet.
Zolang de modem de maximale doorvoer zonder problemen doet. Is er toch niks mis mee? Zolang je je eigen router maar kan blijven gebruiken.

[Reactie gewijzigd door lonewolf2nd op 15 juli 2020 16:43]

Met een fritzbox kun je de sip van je modem doorsturen en zelf je telefoon beheren, nadat Ziggo de support voor hun bapp-app heeft gestopt heb je dus geen mogelijkheid meer dan alleen maar een analoog toestel op je modem aan te sluiten. Vroeger kon je bij de MediaMarkt je eigen decoder uitkiezen, mag ook niet meer van Ziggo (je bent aangewezen op de horizon-box van hunzelf. De oude versie was een standkachel, dat hebben ze met de nieuwe een beetje beter gemaakt, maar je mag opgenomen programma's niet doorspoelen en Ziggo bepaald ook dat opgenomen programma's na een bepaalde tijd niet meer te bekijken zijn. Ik heb een omgebouwde VU+ en die werkt fantastisch. Als extra plus kan ik op al mijn apparaten in huis tegelijkertijd (tot 8) de zenders streamen vanaf die ene box. Opgenomen programma's zijn onbeperkt houdbaar, reclames zijn door te spoelen en je kunt de bestanden vanaf je netwerk benaderen en er mee doen wat je wilt. En als je per ongelijk je oude irdeto kaart laat verlopen dan "kan" die niet meer geactiveerd worden. Jammer van die telemetrie voor Ziggo maar er is geen technische reden geen eigen apparatuur toe te staan. Het is, mijn inziens allemaal onderdeel van een lock-in strategie.

Er zitten meer fouten in die witte modems van Ziggo, bijvoorbeeld de DMZ instellingen, die kun je in de webinterface wel aanzetten, maar die funtioneerd voor geen meter. NAT klopt ook niet. De poorten voor DNS en SMTP worden door de firmware geblokkeerd en zo zijn er nog wel wat dingen op te noemen die niet kloppen. Normale mensen weten niet beter en die slikken deze onzin voor zoete koek natuurlijk.
Als Ziggo en KPN nou eens zouden kappen met het actief saboteren van glasvezel dan zou het allemaal niet zo erg zijn, maar het is blijkbaar makkelijker om dat te vertragen dan hun eigen zooi (dienstverlening mbt eigen apparatuur òf technisch door zelf goed spul te leveren).

En het is zo eenvoudig om het in te regelen. Namelijk wanneer een modem zich op het netwerk aanmeld deze naar de activatie-portal doorsturen en pas een product provisionen wanneer je met je account gegevens bent ingelogd.
De bedenkingen van Ziggo zijn niet helemaal onterecht. Het netwerk is niet helemaal afhankelijk van de Ziggo modems, maar het netwerk en de klantenservice hebben er wel baat bij.
De keuze mogelijkheid van Ziggo is wel heel beperkt en ze zouden er wel goed aan doen om wat meer modellen als keuze aan te bieden. Eventueel tegen meerprijs.
De bridge-modes lost overigens veel problemen op. Je kunt dan in elk geval een eigen router aansluiten. Voor de meeste mensen is dat voldoende. De keuze is dan ook een stuk groter dan wanneer je een kabelmodem (met de juiste DOCSIS standaard) moet gaan zoeken.
Maar dan is het toch simpel?
Gewoon geen klantenservice op een niet eigen modem.

Bij problemen prikt de klant maar gewoon even de ziggo modem eraan. Nog steeds problemen? dan bellen en kan de klantenservice alles doen volgens hun script ;)
Ja dat zou in ieder geval een compromis zijn.
Ik weet niet waar jij vandaan haalt dat je opgenomen programma’s niet mag doorspoelen? Ik had eerst een humax decoder, toen een horizon box xl en nu een mediabox next en ik heb op alle 3 altijd opgenomen programma’s kunnen doorspoelen.
Het doorspoelen wordt op de mediabox next bij een aantal zenders voor diverse programma's geblokkeerd. Bij een groot aantal RTL programma's kan je niet doorspoelen, of doorspoelen tot het begin van de volgende reclame. Na het bekijken van 9 minuten reclame kan je weer verder kijken. De website ziggogo.tv werkt net zo.
Ik heb naast de mediabox next nog een Humax hd recorder staan. Die gebruik ik voor dat soort zenders. Doorspoelen is dan geen probleem. In de praktijk neem ik eigenlijk hoogst zelden nog iets van RTL of SBS op.
Bij de nu geleverde box moet je ook gewoon kunnen doorspoelen bij opnames (verplicht dat dat kan).
Wanneer je terugkijkt vanuit de gids dan lukt het niet inderdaad.
Dat is alleen bij terugkijken/uitgestelde start. Bij opnemen kan je gewoon doorspoelen, ook op de commerciële zenders. Ik heb thuis een Mediabox Next staan, en heb gisteren nog vrolijk RTL5 doorgespoeld.
Ik had de ervaring met het niet kunnen doorspoelen in de testperiode (febr 2019). Gister nog eens geprobeerd, maar nu kan je een opname inderdaad doorspoelen, maar vanuit de Replay niet.
Zo leer je hier nog eens iets.
Van alles wat je noemt, zijn dat modem of router issues? Met andere woorden, heb je daar in bridge mode ook last van?
Nee in bridge heb je dat niet. (Behalve dat telefoon gebeuren en de TV-rant dat heeft niks met bridge te maken natuurlijk).
Enige waarbij je bij de connectboxen eventueel last van zou kunnen hebben in bridge modus zonder WiFispots is de Puma chipset, Echter moet je voor jezelf nagaan in hoeverre dit echt storend is, casual gamer of “normale” internet gebruiker zal er weinig problemen mee hebben.

Er schijnt momenteel een probleem te spelen met o.a. Bosch apparatuur welke het modem ook in bridge laat crashen maar dit is nog vrij onduidelijk en doet zich in mijn netwerk & ander netwerk niet voor.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 15 juli 2020 22:31]

IPv6 werkt niet in bridge modus, want dat is moeilijk ofzo
Je kunt toch wel gewoon een eigen decoder gebruiken bij ziggo? Ik heb voor mijn ouders zo’n ding met harde schijf gekocht en die werkt prima.

Ik ben wel technisch, maar geen IT Tweaker. Kan me ook niet herinneren dat ik iets heb moeten aanpassen om het werkend te krijgen.
Theoretisch zou dat nog wel kunnen maar alleen als je eerst een CAM bij Ziggo afneemt (anders krijg je geen decoder kaart meer).
Ik snap niet precies wat je bedoelt. Ik heb twee weken geleden een internet + tv abonnement afgesloten voor een vriendin van mij. Bij het minimale tv abonnement zit een Mediabox en een kaartje, die kan ik niet gebruiken en terugsturen en in plaats daarvan CI+ module in de tv steken of bijvoorbeeld zelf een decoder met harde schijf aanschaffen.
Kijk en dat is dus nu ook niet meer het geval, doordat de chipset zowel in als uit bridge gebruikt wordt. Ondanks dat alleen de meest veeleisende gebruiker hier last van ondervindt is het voor deze groep niet mogelijk het modem te laten wisselen naar een modem zonder deze Chipset.

Ook is IPv6 niet mogelijk en moet je kiezen voor een tunnel provider en routing regels gaan lopen aanmaken om te zorgen dat bijv. ZiggoGo goed blijft werken.
Sorry, maar in welke situatie zul je dan tegen het chipset probleem oplopen bij Ziggo modems? En zeker in bridge modus, ik snap dat de chipset dan nog steeds werk verricht, maar in welke situatie zou je er dan iets van merken?

IPv6 is inderdaad niet mogelijk, maar ik snap de link naar ZiggoGo niet? (oprechte vraag om te leren).

[edit] ik zie net een voorbeeld...dus wees vrij die te negeren

[Reactie gewijzigd door yvez op 15 juli 2020 17:15]

Bij time sensitive applications, Waarvan de meest duidelijke bij de consument online gaming is.

Echter heb je ook last van bij remote werkzaamheden verrichten; niet zo zeer basis word, excel maar denk dan aan CAD of Videoediting etc.

Ook Levert het bij voip diensten of direct mirroring soms haperingen op.

Dit modem is echter goed genoeg voor een groot deel van de klanten in bridge modus.

Als je alleen een ipv6 tunnel provider instelt zonder routing regels voor apparatuur of ip adressen dan werkt Ziggo Go of Netflix niet altijd door hen anti sharing/VPN/geoblocking maatregels.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 15 juli 2020 17:32]

Zijn die Puma issues intussen tijd niet achterhaald ?
Heb hier een connectbox (in bridge mode, samen met een Uni USG) maar heb er eigenlijk geen enkel probleem mee. Hier is afgelopen maanden behoorlijk intensief VOIP gebruikt, en ook veel RDP over VPN, video conferences en online gaming, soms allemaal gelijktijdig, zonder een enkel probleem. (En op de achtergrond draait ook nog 24*7 een torrent seedbox met 1000+ connecties)
Moeilijke, het is waar je genoegen meeneemt en hoe goed diverse services staan afgesteld. Het effect op grote schaal is inderdaad minimaal geworden, de spikes liggen onder de 100ms wat meestal gecompenseerd kan worden er is dus ook maar een zeer kleine groep mensen waarbij deze problemen “echt” naar voren komen.

Zeker als er een goede router gebruikt wordt.
Zijn die Puma issues intussen tijd niet achterhaald ?
Via software patches zijn er lapmiddelen bovenop gelegd die e.e.a. verzachten, maar het daadwerkelijk defect is een hardware-probleem wat niet op die manier opgelost kan worden.

Als het modem maar onder genoeg stress komt te staan, worden de problemen weer duidelijker zichtbaar.
Als je applicaties met real-time constraints gebruikt (gaming; video-calls; remoting; etc.) dan zul je ze al eerder terug zien.
Als je alleen een ipv6 tunnel provider instelt zonder routing regels voor apparatuur of ip adressen dan werkt Ziggo Go of Netflix niet altijd door hen anti sharing/VPN/geoblocking maatregels.
Als je het Henet IPv6 gebruikt als tunnel wordt dit inderdaad gezien als geoblocking, Iedereen kan namelijk gratis een tunneltje aanvragen, kost niets.

Ga je naar de betaalde uitvoering, zoals ExtraIP.com, heb je gewoon een eigen /48 IPv6 en /29 IPv4 en heb je nergens last van, kan je zelfs van de ene ISP naar de andere zonder verlies van je eigen IP's.
Bedankt voor deze aanvullende informatie, ga hier zelf eens serieus naar kijken. :)
Inderdaad. Voor kabel internet heb je nou eenmaal docsis modem nodig. Dan is de keuze erg beperkt. Ik vind de bridge mode een prima middenweg. Ook kan ik er in komen dat het modem essentieel is voor troubleshooting van de kant van Ziggo.

Maar goed dan moeten ze wel eens fatsoenlijk IPv6 dual stack leveren en niet die broek brakke DS lite ;(

[Reactie gewijzigd door johnny2000 op 15 juli 2020 17:09]

In bridge mode kunnen ze helemaal geen ipv6 leveren heb ik begrepen ... in welke vorm dan ook ...
wat raar is.

In Vlaanderen heeft Telenet bijvoorbeeld de CV8560E "E-router", een DOCSIS 3.1 modem/router combinatie die in bridging modus kan gezet worden, ttz je kan 1 MAC adres aanduiden die dan ook een publiek IP krijgt, en je kan via IPv6 prefix delegation momenteel een /60 range gedelegeerd krijgen, die een subrange is van de /56 die de modem krijgt.

Telenet heeft zelfs aangegeven dat ze in de toekomst de delegation zelfs willen optrekken naar een /57.
Maar goed dan moeten ze wel eens fatsoenlijk IPv6 dual stack leveren en niet die broek brakke DS lite ;(
Ja zelfs Nintendo heeft de DS lite uitgefaseerd :+
Onnodig stroomverbruik is waar ik aan zit te denken meteen.
Maar wat nu als jij een eigen modem hebt en problemen ondervindt met je verbinding binnenshuis dat ook nog eens veroorzaakt wordt door je eigen modem. Ga je dan bij Vodafone/Ziggo aankloppen?

Met vrije modemkeuze kan de provider natuurlijk geen garantie meer geven voor een stabiele internetverbinding na de modem.

Nu zal de gemiddelde klant gewoon het modem van de provider gaan gebruiken maar het geeft wel meer extra druk op de KCC en technische dienst.
Nee, klopt. (Zelf kundig genoeg)

Support op basis van Best Effort zoals XS4ALL destijds gaf zou fijn zijn, maar denk dat die verwachting te hoog gegrepen is, VodafoneZiggo heeft zelf nu al de grootste moeite hun eigen hardware te trouble shooten.

Ik verwacht ook zeker niet dat voor iedereen een eigen modem de beste keuze is echter moet er wel een keuze zijn.

Bij problemen ben je aangewezen op jezelf, fabrikant of ict’er, Ziggo kan hooguit een eigen modem opsturen voor troubleshooting.
Met vrije modemkeuze kan de provider natuurlijk geen garantie meer geven voor een stabiele internetverbinding na de modem.
Gegeven dat ze dat nu al lang niet altijd doen is dat dus niet echt een gemis.
Ga je dan bij Vodafone/Ziggo aankloppen?
Nee, ik ben best bereid om een paar uurtjes de armen uit de mouwen te steken om het zelf op te zetten. Het cruciale ding daarbij is dat eenmaal opgezet het ook blijft werken.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 15 juli 2020 17:43]

Ik heb een prima modem (ConnectBox) van ziggo. Snelheden zoals beloofd krijg ik ook. Bijzonder dat het per regio gaat met betrekking tot welk modem je kan krijgen.
Modem uit schakelen en er zelf een eigen tussen zetten is ook een optie.
In het verleden regelmatig een ander modem ontvangen indien er een andere versie met betere specs. beschikbaar was. Een belletje en ik kreeg het toegestuurd zonder problemen.

[Reactie gewijzigd door makasa1960 op 15 juli 2020 17:29]

Heeft natuurlijk met de verschillende lokale netwerken te maken. Was vroeger natuurlijk o.a. Casema en UPC netwerk en daarvoor nog regionale/plaatselijke netwerken van de gemeentes. Die diversiteit aan hardware/kabels/etc. zal nog lang niet zijn weggewerkt. Het is niet echt 1 netwerk.
De mogelijkheden van het modem verschillen per fUPC of fZiggo gebiedt, Regio is alleen verschil als er specifieke tests plaatst vinden.

Het probleem is niet de daadwerkelijk internet bandbreedte snelheid en dit modem is ook goed genoeg voor waarschijnlijk 80% van haar klanten bestand.

Het probleem is de consistentie van de performance en dat er nu voor klanten alleen versies van de connectbox beschikbaar zijn met een Puma 6 of 7 chipset, zakelijk wordt meestal de Nieuwe Ubee met broadcom chipset geleverd welke geen consistentie problemen ervaart.

Ik heb het overigens alleen over bridged nu, router modus begin ik niet eens aan, Sonos issues, nu issue met Bosch & Siemens apparatuur, webgui etc. etc

-edit-
Regios kunnen inderdaad ook nog oudere hardware hebben maar als het goed is wordt dit nu een beetje recht getrokken en is bij Docsis3.1 volledig invoer het verschil als het goed is nog kleiner.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 15 juli 2020 18:31]

Kan je in die ubee modems wel je dhcp uitzetten danwel dns aanpassen?
Die zakelijke Ubee’s zijn volgens mij standaard gebridged en is een losse router voor nodig.

https://www.ziggo.nl/klan...wifi/modem/ubee-ubc1318zg
Ik denk dat ik mijzelf wel onder een groot thuisgebruiker kan schalen, heb het 500/40 abonnement (en haal dat ook), Usenet en stream alles en game elke avond online met de daarbij horende grote download, per maand verstook ik tussen de 2 en 3 TB totaal.

Wat zou ik kunnen merken aan de “brakke chipsets”? Want ik heb nu geen idee iets te merken namelijk maar ben wel benieuwd of dat terecht is.

edit: Het modem staat uiteraard wel in bridge.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 15 juli 2020 19:38]

Je merkt het niet echt op bij grote data doorvoer maar consistentie/response van time related data, zoals bijvoorbeeld online gaming, voip, remote werken (zwaarder werk).

Ben wel eerlijk het effect is alleen echt storend aanwezig bij competitive game play en de gemiddelde game server die vangt deze schommeling tegenwoordig wel goed op.

Voip & Remote software kun je ook wel redelijk afstellen dat deze storingen miniem zijn.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 15 juli 2020 20:15]

Aah oke goed om te horen, dan heb ik er geen last van want dat doe ik dagelijks
Welke modems zijn uitgerust met deze brakke chipsets, en welke (if any) Ziggo modems zijn wel OK?
Ik heb gisteren toevallig gebeld en krijg nu een Connectbox opgestuurd, heb nu een Technicolor van ca. 4 jaar oud, omdat mijn wifi signaal echt gaar is (zowel bereik als snelheid)
Momenteel zijn alle huidige uitgeleverde ziggo modems voor consumenten uitgerust met een Puma chipset, het enige modem welke deze niet heeft is de Ubee UBC1318ZG echter wordt deze alleen zakelijk uitgeleverd.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 16 juli 2020 11:42]

Thanks. Ik moet zeggen dat de Connectbox al VEEL beter is dan die Technicolor die ik had. Met de Connectbox door het hele huis acceptabel wifi, terwijl bij de Technicolor aan de andere geen wifi verbinding meer was
Dit lijkt offtopic, maar VodafoneZiggo is (was) de enige manier om legaal HBO te kijken in Nederland: je keuze voor een bepaald modem is nu gekoppeld aan je voorkeur voor bepaalde televisieseries. De Autoriteit Consument en Markt is nooit opgericht om dat soort complexe constructies te bestrijden.
Dit lijkt offtopic, maar VodafoneZiggo is (was) de enige manier om legaal HBO te kijken in Nederland: je keuze voor een bepaald modem is nu gekoppeld aan je voorkeur voor bepaalde televisieseries.
Druist dat niet een beetje in tegen de netneutraliteit of zeg ik nu iets geks?
Je zegt iets geks :)
* Netneutraliteit wordt beoordeeld op het gebied van de ISP: worden bepaalde paketten anders beoordeeld dan ander epaketten of niet? (bvb SIP/RTP wordt geblokkeerd omdat de ISP zelf VoIP abonnementen aanbiedt)
* Of je bepaalde kanalen kan bekijken via jouw ISP, hangt af van contractuele afspraken tussen de uitbater van dat kanaal en de ISP's in jouw regio.
Met andere woorden 'netneutraliteit' houdt geen verplichting in voor ISP's om contracten af te sluiten met alle content-owners ter wereld.
Ah, dank voor de heldere uitleg! :)
Netneutraliteit gaat om de prioriteit die een provider geeft aan het doorlaten van een bepaalde verbinding. Bijvoorbeeld als Ziggo een deal zou sluiten om Spotify verbindingen prioriteit te geven en (daardoor) Deezer verbindingen te vertragen. Dat heeft hier dus niks mee te maken.
Nee, omdat HBO dat zelf als deal heeft gedaan met Ziggo. Er wordt verder niks geblokkeerd.
Je hebt gedeeltelijk gelijk. Helaas zoals ik al zei is er voor ons geen andere provider mogelijk, waarbij we fatsoenlijke snelheden hebben. Ik zou de Formule1 ook wel missen als we zouden wisselen. Bij kpn kost je het iets van 15 euro per maand extra.
Voor F1 bestaat gelukkig f1tv.formula1.com, daar kan je voor €8 per maand onbeperkt F1 (terug)kijken, en af en toe hebben ze ook 25% of 50% korting
Daar heb je dan weer F1TV voor.
Je kan ook Ziggo Sport Totaal Go aanschaffen voor 9,99 per maand.
Je hebt dan alle 6 kanalen via de app, waarmee je via airplay en chrome cast naar je tv kan streamen
Bij mij draait de app gewoon op de shield tv
Ah, nog beter! Goed om te weten. :)

Net gekeken maar wordt niet ondersteund op mijn Sony Android TV.
Heb je deze vanuit de store of handmatig geïnstalleerd?
Nee gewoon vanuit de store
Dit is exact waar de ACM voor opgericht is. Op deze pagina is daar wat over te vinden. Eén van de dingen waar ik razend van wordt is bijvoorbeeld de verplichte huur van bijvoorbeeld de smartcards. Dat duwt Ziggo door je strot zonder dat je keuze hebt. Vroeger kon het wel, het enige argument is dan ook "marge" voor Ziggo. Helaas hoor ik daar ACM wat minder over, maar goed, eerst die vrije routerkeuze, de rest komt daarna wel.

Overigens snap ik Ziggo ook wel, je wilt ergens een harde scheiding hebben tussen "provider" en "klant". En die is simpel in mijn ogen, laat Ziggo per definitie een "bridge" device neerzetten waar je zelf je eigen router achter kunt zetten. Dan heeft Ziggo een mooi demarcatiepunt EN dat ding is dan een simpele mediaconverter zonder enige intelligentie. Wil je dat niet? Dan laat je Ziggo alles leveren. Hun router kan nu ook al in bridgemode wat veel Tweakers ook al zo hebben, er is dus technisch gezien ook geen enkel probleem, al beweert Ziggo nu van wel.
laat Ziggo per definitie een "bridge" device neerzetten waar je zelf je eigen router achter kunt zetten.
Probleem wat hiermee is, is dat wanneer IK de stroom betaal, het onderdeel is van MIJN netwerk.
dat was tenminste de redenatie achter alles om te zeggen dat we vrijemodem\decoder keuze zouden moeten hebben. Dan kun je zelf een betrouwbaar energie zuinig ding neerzetten wanneer je dat wild, en als je dat niet wilt, neem je die van Ziggo.
En daar heb je zeker een punt. Waar ik als consument echter niet op zit te wachten is een versnippering aan devices. Zit ik 4km uit de wijkcentrale van KPN, dan heb ik een ADSL device nodig. Ga ik verhuizen naar een huis 200m uit een wijkkast, of naar een glasgebied, of coax .... allemaal verschillende apparaten. Daarom pleit ik toch voor een ethernet koppelvlak. En een mediaconverter is een simpel ding, laat ACM dan maar iets zeggen over het stroomverbruik van dat ding.

Ik denk dat als ACM het pas gaat verbieden aan providers om meuk mee te leveren, dat dit verhaal gaat vliegen. Als je je Ziggo/KPN/weetikveel meuk MAG vervangen, dan gaat minder dan 5% van hun klanten dat doen. En dat is denk ik dan nog een hoge inschatting.
Aan de andere kant kan ik als consument ook redeneren dat het modem van de aanbieder gevoed wordt door mijn electriciteitsaansluiting, niet die van de internetprovider. Als ik dus extra brakke modems in bridge mode aan moet laten staan met daarbij nog een extra eigen router, dan kies liever voor een kwalitatief modem router/wifi router ineen.
Je hebt gelijk dat de ACM dit zou moeten aanpakken, maar ik ben bang dat Ziggo hier zo geraffineerd bezig is dat het niet binnen hun formele takenpakket valt. Kijk bijvoorbeeld naar
reguleren om de betaalbaarheid, kwaliteit, continuïteit en toegankelijkheid op deze markten te beschermen.
Geen van deze ‘waarden’ zijn in gevaar als je alleen GoT mag kijken mits je een bepaald modem hebt.
Je kunt toch tv van Ziggo afnemen en internet van KPN? Verre van ideaal, maar het is niet zo dat het niet kan.
Dan ben je waarschijnlijk veel duurder uit.
(was)
Ik zou hier dolgraag meer over willen weten, want ik wil geen Ziggo puur voor HBO.
HBO bestaat al bijna 4 jaar niet meer in Nederland.
nieuws: HBO stopt met aanbieden abonnementen in Nederland - update

nieuws: Ziggo zal HBO-series en -films blijven aanbieden na verdwijnen HBO Ne...

Volgens de tweede link zou ziggo de content in licentie afnemen.

Ik weet niet of dit nog actueel is. Wij hebben nog geen digitale tv thuis (mijn laatste poging tot overzetten eindigde rampzalig, input naar hdmi 1 zetten was teveel gevraagd) en kan dus kanalen met hbo series niet zien.
Ah zo, dus het zit nog wat krommer dan. De site van Ziggo zelf spreekt ook van 'Home of HBO', maar als je niet beter weet zou je dan denken dat ze HBO zelf hebben.
Welk modem heb je dan? Wij hebben hier nu namelijk een Connectbox en daarvoor een Technicolor 7280 en beide kunnen gewoon op de volle 250mbit benut worden zonder eruit te klappen.
Wij hebben op dit moment de Connectbox Compal.
De snelheid was over het algemeen geen probleem. De hoge pings, lange laadtijden (het resolven van een url koste veel tijd 250-500ms) en het uitvallen des te meer.
Andere DNS resolver instellen? DNS cache implementeren?
(het zou niet mogen dat een consument dit moet doen om een goede verbinding te hebben, maar als dat jouw probleem oplost, waarom zou je het dan niet vlug even proberen?)
Je kunt op de Connectbox geen eigen DNS instellen. Dat zou evt wel kunnen via bridge mode. Dank voor de tip!
Een PI-tje met pihole heedt volgens mij al zo'n caching DNS: https://docs.pi-hole.net/...20the%20caching%20period.

Bijkomend voordeel is dat je minder reclame en adware meuk binnenkrijgt.

Met een caching DNS kan je wellicht ook nog extra externe DNS servers instellen zodat je geen last hebt van onbetrouwbare z5iggo DNS servers.

[Reactie gewijzigd door fastedje op 15 juli 2020 23:20]

Wat gek, ik heb ook dat modem en kan zonder problemen met twee personen tegelijk Stadia spelen op 4K (wired verbonden though). Soms valt wel de wifi uit of is die instabiel dus ik denk nog steeds aan de bridge modus+eigen router.
Heb technicolor, ubi, horizon, connectbox en nog een paar gehad, abbo zelfs terugugeschroeft want de 500 heb ik nog nooit gehaald bij een speedtest.
Zelfs nu haal ik amper 200 in de meeste gevallen en dat is met 30cm kabel (heb alle cats boven 5E gehad ondertussen) tussen modem/router en zeer dikke machine (overigens op een 10gbit poort).

Ik ben blij dat ik zelf een storage server heb maar mijn alexa en home automation is helaas (nog) cloud based dus zon 3x per week kan ik het licht in de woonkamer of toilet niet uit/aan doen omdat Ziggo issues heeft -_-

Ook een leuke:
Tijdens coronahoogtepunt, iedereen thuiswerken (waaronder ik die in de medische sector zit) besluit ziggo gewoon aanpassingen door te voeren zoals een ander modem instellen en de mijne (die ik al jaren had) gewoon blokkeren (nooit om gevraagd, hoe kan dit?) en dan gewoon doodleuk zeggen: Ja kan een weekje duren voor je weer internet hebt.
De fuck?

Is 3x gebeurd in de afgelopen paar maanden overigens...

Ook ooit voor Ziggo gewerkt (ten tijde van de fusie dat ze net Ziggo werden) maar is de laatste 2 jaar echt zwaar achteruit gegaan.
Hoopte echt dat de fusie met vodafone voor verbetering zou zorgen (die heb ik namelijk al 10 jaar zonder issues).
Andere modem aanvragen. Kan gewoon. En neen, de monteur zal der dan om moeten bedelen bij collega's of een keer extra naar een ophaalpunt rijden. Maar modems kunnen ze altijd leveren maar standaard is het antwoord, neen kan niet. Laat je niets wijs maken, heb jaren voor ziggo en zijn rechtsvoorgangers gewerkt.
Andere modem aanvragen. Kan gewoon.
Ik had een instabiele verbinding; internet viel om de zoveel tijd voor 20 - 120 seconden weg. Erg irritant als je dan net belt via Wifi bijvoorbeeld. Nieuwe modem was niet mogelijk, uiteindelijk weggegaan. Na opzeggen vallen ze je nog enorm vaak lastig.
Tja dan werkt het niet hé. De klantenservice.

Vanuit klantbehoud is het namelijk de goedkoopste oplossing om iemand te behouden.

Dat krijg je als je veel te veel calls uitbesteed
Top dat jij die optie hebt, Ziggo is de enige kabelaanbieder waar ik woon. Overige aanbieders zijn duurder en dan krijg je ADSL. Ik wordt gek hier.
In het verleden heb ik ook bij Ziggo gezeten en eens een nieuwe modem nodig gehad en ook een keer een nieuwe Mediabox. Daar werd bij beiden totaal niet moeilijk over gedaan en binnen enkele dagen per post ontvangen.
Ik heb sinds een aantal weken ook een connectbox van ziggo bij mijn nieuwe woning en het is echt huilen qua stabiliteit. Ik kan nog geen spelletje spelen of ik word na 5 minuten gekicked vanwege hoge packet loss. Op deze moment floept de WiFi af en toe ook gewoon uit, alle devices disconnected, en de modempagina niet bereikbaar. Al meerdere keren over gebeld, 2x modem reset en een nieuw modem (zelfde type) maar de problemen blijven. Ik baal eigenlijk al een tijdje als een stekker...
Laat het router gedeelte uitschakelen en plaats een eigen router erachter. Ik heb over wifi een ping van 10ms op die manier
De enige reden dat die WiFi nu uitvliegt is omdat de connectbox in de war schiet. Dan kan ik er wel weer een ander kastje achter hangen maar dat fix niet ineens magisch dat de connectbox compleet de verbinding verliest. M.a.w. dat lost niets op.
Ik ben ook gegaan voor een losse wifi-oplossing omdat de connectbox het in mijn ervaring het niet trekt. De verbinding leek beter als ik bepaalde functionaliteiten uitschakelde, waaronder de wifi en het een aantal instellingen op de firewall...
Stel nou dat je Connectbox er uitvliegt juist omdat de WiFi op die box in de war schiet. Daar kom je wellicht achter als je er een ander WiFi-kastje achter hangt. Lost misschien niets op, maar dan weet je wel meer over jouw specifieke issue.
Met de modem in bridge hoeft hij geen andere taken te doen. Ik heb al jaren een eigen router op de Ziggo modem hangen en het loopt doorgaans prima.
De wifi is dan ook op de juiste plekken op te stellen, voor betere ontvangst. Heb nu 2x unifi access points ipv 1x dikke antenne en dat werkt veel beter.
Heb je een arris connectbox? Ik monitor de mijne al weer even met https://kruyt.org/statistics-from-arris-ziggo-cable-modem/

Gewoon op een el cheapo rPi

Misschien kan je een patroon ontdekken. De mijne is aardig stabiel, maar ping ligt altijd rond de 15-20
Het ligt er maar aan waar je als consument hier ook meer waarde aan hecht...
een stabiele verbinding of een minder stabiele maar snellere verbinding ;)

Ik heb dezelfde modem en geen enkel probleem in mijn netwerk. Je zou al kunnen kijken wat er gebeurd als je er een router tussen plaatst en het modem in bridgemodus laat zetten. Mogelijk is het toch wel wat in je netwerk (dat het eerder allemaal werkte wil niet zeggen dat er niet een probleem in zit als bv. heel veel broadcast verkeer).

Het openstellen zou ziggo best kunnen doen. Geef de mensen de keuze:
a) modem van ziggo en support tm het modem
b) eigen modem kiezen, maar support tot het aansluitpunt. Werkt het niet en komt er een monteur, dan zet die een ziggo modem ertussen. Werkt het dan wel: alles inpakken, wegwezen en rekening naar de klant. Werkt het dan niet, oplossing zoeken in het stuk tm het aansluitpunt.
(zo werkt het nu met TV signaal min of meer ook)

Alle docsis 3.0 werken volgens hetzelfde protocol. Dus op zich zou het niet uit mogen maken welke je aansluit.
De keuze tussen een minder stabiele en een minder snelle verbinden hebben we overwogen, maar zoals ik al zei had kpn geen capaciteit.

Ik heb er ook een eigen router tussen (in switch/ap modus niet met eigen dhcp), niet in bridge overigens.
Eerder wel geprobeerd, maar dit hielp ook niet. Via bijvoorbeeld pingplotter dingen getest, en daarbij lag altijd de hoogste latency buiten mijn eigen netwerk.
Dat was een aantal maanden geleden, en nu we in de monteurs-molen zitten wil de support van Ziggo liever niet dat we bridge gebruiken, omdat dan slecht meetbaar was wat de monteur had gedaan ook daadwerkelijk had geholpen.

Ik zou het prima vinden als Ziggo mijn thuisnetwerk verder ging onderzoeken, alleen dit doen ze niet. Er is thuis niets dat erop wijst dat het een probleem is. Wanneer het internet wegvalt kan ik bijvoorbeeld nog prima vakantievideos bekijken op mijn eigen server.
Ik wil zeker niet twijfelen aan je kennis en inzichten, maar ik heb een gelijkaardig internet/netwerk-probleem bij mijn broer eens 'opgelost' door twee AP's die ik hem kado had gedaan, van plaats te verwisselen...
Ik vermoed dat het eerder lag aan het loskoppelen en herstarten van één van die apparaten dan aan de fysieke locatie in huis van die toestelletjes :) - punt is dat een (thuis)netwerk gevoelig is aan storingen. Er hoeft maar 1 apparaat kuren te krijgen en je krijgt heel onvoorspelbare resultaten (ik was al twee keer eerder langs gegaan, en had al gezocht naar fake DHCP servers op het netwerk edm...).

Misschien toch maar eens ieder apparaat afkoppelen en één voor één opnieuw aankoppelen, te beginnen met de meest noodzakelijke.
Dat was een aantal maanden geleden, en nu we in de monteurs-molen zitten wil de support van Ziggo liever niet dat we bridge gebruiken, omdat dan slecht meetbaar was wat de monteur had gedaan ook daadwerkelijk had geholpen.
Dat is een klassiek geval Ziggo service-desk: klanten voorliegen en afschipperen.

Ik heb mijn modem al tijden in bridge staan en heb hier een tijd terug ook connectie-problemen gehad waar een monteur voor ingepland moest worden. De monteur die hier langskwam kon keurig zijn laptop pakken; inloggen en remote alle gegevens uit de wijkkast trekken; incl. zendsterktes, ontvangststerktes, etc. van alle verbonden modems. Ook de mijne. Bridge-modus heeft daar niets mee te maken.

Was trouwens een leuk verhaal:

Bij mij in de straat bleken alle modems op hetzelfde moment een sprongetje te hebben in de verbindingskwaliteit. Toen is die monteur verder gaan snuffelen en na wat rekenen kwam hij er al snel achter dat de zendsterkte vanuit de straatkast veel en veel te hoog was voor de korte afstand die er overbrugd moest worden.

DOCSIS modems stellen, zoals mij toen is verteld, de retoursterkte continu bij adhv de sterkte van het ontvangen signaal. Als je dus een heel sterk signaal binnenkrijgt, denkt het modem dat ze heel dicht op de straatkast zit en past de retoursterkte telkens verder omlaag aan. Resultaat; om de zoveel tijd heb je een hik waarbij er connectie verlies is; de terugzendsterkte in het modem terug omhoog schiet; het signaal herstelt; en het spelletje weer opnieuw begint.

En in mijn geval liep dat patroon dus vrijwel synchroon over heel de straat.

Hij is iets van anderhalf uur bezig geweest met rotte onderdelen vervangen en alles weer opnieuw inregelen in de straatkast, en toen was het goed. Het zag er sterk naar uit dat een minder onderlegde collega hem voorgegaan was en voor eerdere klachten on-site was geweest, maar in plaats van de zaak correct te herstellen gewoon de zendsterkte omhoog gegooid had in de hoop er maar doorheen te poweren.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 16 juli 2020 09:05]

Ziggo is inderdaad een monopolist en wil dat graag zo houden, want dat levert natuurlijk een hoop geld op. Heb hier sinds kort ook een connectbox na overstap vanuit telfort. Moest hele netwerk ombouwen, omdat die box alleen 192.168.x.x lokaal ondersteund. DNS servers heeft ziggo vastgezet. Vandaag in de verbonden apparaten lijst 2 ip nummers met hetzelfde Mac adres. Beetje raar, is mijn WiFi gehacked? Nee hoor dat kan gewoon met de router software van ziggo... 8)7
Vandaag in de verbonden apparaten lijst 2 ip nummers met hetzelfde Mac adres. Beetje raar, is mijn WiFi gehacked? Nee hoor dat kan gewoon met de router software van ziggo... 8)7
Wat is het probleem dan?
Want 2 IP aan 1 MAC kan gewoon.
Moest hele netwerk ombouwen, omdat die box alleen 192.168.x.x lokaal ondersteund. DNS servers heeft ziggo vastgezet.
Bridge mode en eigen router is gewoon mogelijk... Zie het probleem niet. :?
Ik weet niet of het mogelijk is, maar ik verhuis zodadelijk uit de Ziggo regio en mijn modem (een Technicolor TC7210 als ik snel even google) hoeven ze niet terug. Mijns inziens kan je een ander modem op aansluitingen hangen, deze moeten alleen opnieuw te worden geactiveerd.
Ik weet alleen niet of dat ook op gaat voor echt andere regio's. Zelf zit ik nu in de Haaglanden en heb met dit modem stabiel 400/40 gehad.
Mocht je interesse hebben dan kan ik misschien iets voor je betekenen, stuur dan een PM :)
Ik heb zoiets ook al voorgesteld aan Ziggo. Dit is volgens hun niet mogelijk (of ze willen het niet doen). Dank voor het aanbod :) .
Dat het ze het niet willen is een ding, maar zoals ik zei, ik heb dadelijk niets meer aan dat modem en ik hoef hem ook niet terug te sturen... Laat maar weten ;)
Kortom (ziggo lees je mee). Als ziggo inderdaad dit standpunt inneemt, zorg er dan ook voor dat je fatsoenlijke en krachtige hardware levert. Niet die troep het maar net aan kunnen bolwerken...
Dit geldt voor de modem, maar zeker ook voor de tv ontvangers.

[Reactie gewijzigd door debom op 15 juli 2020 16:54]

Helaas het zelfde probleem. Maar er is volgens de rechter geen monopolie op de kabel. 8)7
Ik vind het erg jammer dat Ziggo deze positie inneemt tegen de vrije modemkeuze.


Zolang het internet goed werkt zullen weinig klanten klagen, en zal het ze niet uitmaken welk modem ze hebben. Merendeel is toch niet technish onderlegd genoeg om hier een weloverwogen beslissing over te maken.

De afgelopen 8 maanden is er bijna om de twee weken een monteur bij ons langs geweest vanwege hoge pingtijden, hoge latency, uitvallend internet of geen vaste telefonie. Volgens de monteurs was de kabel goed dus daar kon het niet aan liggen. Mijn eigen netwerk kon het niet zijn, omdat dit al voor de problemen zo was, en alle apparaten aan het netwerk hetzelfde probleem hadden.

Dan blijft bij wijze van uitsluitsel de modem dus over. Na wat research bleek dat de slome/zwakke puma 6 chipsets zijn verwerkt in alle varianten van de connectbox. Het enige type modem dat ze aanbieden in mijn omgeving (groningen) als niet zakelijke klant.

Van provider wisselen was geen optie, KPN (of alternatieven via hun netwerk) was niet mogelijk. De wijk zou niet genoeg capaciteit hebben. Ook zou dit onze snelheid verlagen van 250 naar 100 mbps. Glasvezel is hier niet, dus zitten we vast aan Ziggo, hoe vervelend we dat ook vinden..,

Mijn inziens had er veel verholpen kunnen worden door een krachtigere modem te plaatsen die het internet gebruik aankan en niet bij het minste of geringste uitvalt.

Mijn mening is dat Ziggo zichzelf in een monopoliepositie plaatst met internet over de CAI/COAX, met voor sommige mensen geen alternatief. Zeker als ze hun netwerk ook niet gaan openen voor andere bedrijven zoals KPN wel doet.
Dit geheel op jouw klachten betrekken heb je weinig aan, er zijn ook mensen met problemen met KPN, en nooit last hebben via Ziggo. Zo heb je vaak in één straat, aan beide kanten al verschillende ervaringen van gebruikers per provider.
Je bent wel heel stellig. Zover ik weet heeft docis sowieso een hogere Ping en latency als xDSL of glas. Maar je kan met een simpele traceroute gewoon zien waar de vertraging zit.

En nu geef je aan datje terug moet naar 100Mbps. Daar kan je 8HD Netflix streams mee kijken. Nu ken ik je situatie niet. Maar ik denk dat 99,99% van de consumenten 99,99% van de tijd genoeg aan hebben (grootste deel van de tijd is de verbinding idle).

Maartoed het blijft een keuze: stabiel vs Breedbante
Zelfde casus ondervonden maar dan vlak bij Hilversum.

Modem die om te zoveel tijd gewoon de verbinding verbrak vaak in de avond (of het viel me op in de avond omdat ik overdag niet thuis was). Duurde korter dan een minuut. Maar tegen de tijd dat ik de klantenservice aan de lijn had was er natuurlijk al niks meer aan de hand dus konden ze niks doormeten op afstand oid.

Uiteindelijk monteur langs geweest. Alles gecheckt in de middag. Kabels, aansluitingen etc allemaal doorgemeten. Noppes. En 's avonds uiteraard weer die timeouts. Hun oplossing, een monteur langssturen... en als je dan uitlegt wat er gebeurt "We kunnen niet iedereen zomaar nieuwe modems geven die erom vraagt".

Heeft me echt een hoop gezeur en gemekker gekost om uiteindelijk een ander modem te krijgen.

8)7
Hetzelfde met mijn technicolor-modem (TC7210.Z , FW: STF0.76.13.1 ) met onder andere de volgende makken:
- Bridge-modus wordt bij updates uitgeschakeld, waarop ik opnieuw mag bellen... de derde maal dat dit gebeurde heb ik maar niet meer gebeld.
- Wijzigen van LAN-subnet resulteert in het compléét crashen van de modem-interface... ookal is de optie aanwezig in de interface (testen?) niets helpt behalve een hard-reset van het modem.
- WIFI functionaliteit crasht ook op defaults (SSID's verdwijnen af en toe spontaan), tenzij je 2.4ghz óf 5ghz uitschakelt als je die normaliter met een gelijk SSID uitzendt...
- Kan geen enkele additional route instellen zodat extra subnetten (ten gevolge wegvallen bridge-modus) kloppend doorgerouteerd kúnnen worden
- Een v/d routing tables lijkt elke 2 tot 3mnd vol te lopen... je hebt van het ene op het andere moment géén verbinding en random packetloss tot je het modem spanningsloos maakt/herstart.
- Veelvuldig wegvallen van DNS, ongeacht of je de door modem aangegeven of onafhankelijke DNS-servers probeert te gebruiken... zelfs 8.8.8.8 en 1.1.1.1 leveren alsnog vaak-genoeg issues op.
- Geen-enkele instelling beschikbaar mbt IPV6 in LAN-segment; maar staat wél aan...
- Álle filteropties hebben enkel instellingen voor IPV4; zet maar je eigen firewall neer om er wat aan te doen...
- RADIUS werkt zo vlekkig/traag dat het verbazend is dat je het in mag stellen

Inmiddels heb ik maar een individueel AP én een extra managed switch ingezet om om al die problemen heen te kunnen werken... mag blij zijn dat ik daarnaast al een PfSense-box en andere switches in huis had... maar liever had ik gewoon kunnen vragen om een dumb-modem dat áltijd in bridge staat...
Via de Community van Ziggo heb ik uiteindelijk een Ubee UBC1318 weten te krijgen. Dit in een topic over trage vpn klachten waar ik ook last van had. Kan hem even niet zo gauw vinden.

Dit modem heeft geen wifi en wordt eigenlijk alleen zakelijk aangeboden. Hiermee was alles top, VPN loopt hier als een zonnetje en geen Puma perikelen. Modem staat in bridge en daarachter een Opnsense bak, tot op heden nul uitval over enkel maanden.

Je kan nog eens een poging wagen op de Community van Ziggo. Daar ben ik heel tevreden over de service en mogelijkheden die ze bieden.
Wegens het gedoe van Ziggo, zijn wij een paar jaar geleden overgestapt naar VDSL. Ja, de snelheid ging omlaag naar 103Mb/s, maar de kosten ook. Van €67 naar €45 per maand. En we krijgen meer TV zenders als bij Ziggo.Ook tot 100u opnemen inclusief in die prijs. De ontvanger is een stuk kleiner. Onze nieuwe is ong. 12cm x 12cm x 3cm. Niet die baksteen van een Horizon Box. Ook wil ik wel zeggen over de snelheid. Met Ziggo 's avonds en in het weekend, merkt ik dat het een stuk trager werd, omdat er veel mensen in de wijk erop zaten. Met VDSL is dat veel minder zo. Behalve als je veel download, zal je niet veel van merken, want je TV heeft maar 9-11Mb/s nodig. Als ik aan het downloaden ben, krijg ik meestal tussen 11 en 12MB/s or tussen 88 en 96 mb/s snelheid. Voor bijna een derde minder kan ik mee leven.
Ach ach, geen concurrentie omdat het alternatief "maar" 100mbit is?!?!?

Als je nu 4mbit had gezegd, dan had ik je begrepen maar dit slaat nergens op, waarom zou je aan 100mbit niet voldoende hebben? Dan ben je echt een uitzondering. Aan de andere kant, wees blij dat je een goede verbinding kunt krijgen? Er zijn ook huishoudens die alleen maar 4mbit kunnen krijgen en geen ziggo hebben.
Met vijf volwassenen in huis en bij een baan waarbij een goede internet verbinding tijd scheelt is meer dan een halvering in snelheid wel te merken.

Ik begrijp het punt dat je probeert te maken, maar ik betaal voor een bepaalde snelheid en stabiele verbinding, dan mag ik ook verwachten die te krijgen toch? Als je als automobilist een Ferrari koopt die 330 kan maar de helft van de tijd uitvalt op de snelweg, daar heb je toch ook niets aan?
100mbits is 12.5megabytes per seconde(bijna 45gigabyte per uur pak en beet 15 dvds per uur)dat is ruim zat lijkt mij, of je bent video of foto bewerker anders is dit snel zat ook met 4 of 5 man zelfs met 10man. Kwestie van devices(mobiele utubers downloadlimiet geven van10 of 15mbit per apparaat) als kinderen constant van youtube filmpje wisselen trekt dat de volledig lijn vol. 15mbit is zat om 1080(is ong 7mbit) te kijken. Zoals @jongetje zegt Dan ben je echt een uitzondering

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 15 juli 2020 18:55]

Ik begrijp het punt dat je probeert te maken, maar ik betaal voor een bepaalde snelheid en stabiele verbinding, dan mag ik ook verwachten die te krijgen toch? Als je als automobilist een Ferrari koopt die 330 kan maar de helft van de tijd uitvalt op de snelweg, daar heb je toch ook niets aan?
Nee, je betaalt voor een max-snelheid niet voor een bepaalde snelheid.
Je voorbeeld van die Ferrari is wat dat betreft wel grappig, daar zal Ferrari je simpelweg uitlachen als jij service verwacht. Ferrari ondersteunt niet dat je 330 rijdt op NL-snelwegen, vanwege wegligging etc valt het gewoon te verwachten dat je geregeld uitvalt als je 330 rijdt op 130-wegen.
Gewoon verwenderij, gewoon omdat het kan, 100 mbit is in algemeen ook voldoende.

Veelal zit de bottleneck in het WiFi netwerk bij de gebruiker thuis.
Als je nu 4mbit had gezegd, dan had ik je begrepen maar dit slaat nergens op, waarom zou je aan 100mbit niet voldoende hebben?
Ga even lekker een digitale aankoop à 40-100 GB totaal van Steam; PSN; etc. downloaden met maximaal 100 MBit/s dwz 12.5 MB/s. Maximaal, want omdat je al tegen de fysieke limieten van de connectie aanzit zal de verbinding aanzienlijk vaak terugvallen en lager gaan zitten, zeg zo'n 8 MB/s.

Meeste mensen willen, als ze iets kopen of een reeds gekochte titel terug uit hun bibliotheek trekken, die dezelfde avond ook nog kunnen spelen.
Is toch goed mogelijk?

(100 gb) / (8 (MB / s)) =
3.47222222 hours

Wel maximaal 3 uur wachten om 100GB binnen te trekken, wat heb je het dan toch zwaar :P
En als ik het met de ca. 40 MB/s doe die ik op een 500mbit abo heb, dan wordt dat ca. 40 minuten.
Da's het verschil tussen een avondje kunnen spelen, of een verloren half uurtje vlak voor bed.
En als ik het met de ca. 200 MB/s doe die ik op mijn werk tot mijn beschikking hebt is het nog sneller en kan je direct spelen wanneer je thuis komt.

Maar hoevaak doe je dat nou? Of download je iedere avond 100GB? Voor die enkele keer per maand tig meer betalen is het toch ook niet waard?
Dit jaar een paar maandjes Ziggo gehad, want een krappe 50Mbit verbinding op vdsl2 was toch iets te langzaam voor teams video conference icm en Netflix stream van de kinderen. Maar ervaar nu ik weer terug ben op vdsl2 na dat uitstapje, dat deze een stuk stabieler en snappier aanvoelt dan die 250Mbit verbinding van Ziggo: onverklaarbaar langzaam laden van webpagina's soms en een throughput die niet stabiel was, daar heb ik nu echt geen last meer van.

Ik verdenk nu serieus die modem/router van ze en dat is gewoon zonde, want als mijn verbinding niet zo brak was geweest (en ze me een fatsoenlijke Mediabox hadden aangeboden ipv die xl) dan hadden ze mij nu wellicht nog als klant gehad.

Dat ze de modem als onderdeel van hun netwerk tellen, kan misschien ook wel komen door hun implementatie van het netwerk. Dat zit misschien wel zodanig dicht getimmerd dat ze daardoor met afwijkende van de normale profielen werken die op commercieel verkrijgbare modems niet aanwezig zijn en die daardoor niet aan het werk te krijgen zijn.
Zelf ook een wit Puma 6 ding, duizenden correctables per uur maar toch heb ik er zelf geen last van moet ik zeggen.
In mijn geval vind ik vrije router keuze een stuk belangrijker dus mijn modem staat in bridged mode, in het UPC gebied kun je dit zelf doen en het Ziggo gebied kan de klantenservice dit voor je om zetten. Zo heb je in ieder geval vrije router keuze en is je internet netwerk afgeschermd. En gezien ik dus geen last heb (ook niet op mijn vele gameservers die ik beheer vanaf deze verbinden) kan het wellicht helpen in je eigen probleem als de Puma 6 problemen in de routering kant en niet de modem kant zitten.

Uiteraard vind ik het een goed idee als ze de consument vrije modem keuze geven, maar ik vind wel dat een provider dan het recht heeft om modems te weigeren als deze conflicten geven voor het netwerk zelf.
Het heeft vooral te maken met de gevoeligheid van het netwerk van storingen. Ziggo, en in België zeker Telenet hebben een broertje dood aan Ingress. Ingress is een storing welke kan optreden op lage frequenties (de terugweg, dus de weg van klant naar provider). Dit door connectoren aan de modem e.d. die niet goed vast staan, en al zeker als de klant powerlines gebruikt (versturen data over dezelfde frequentie als de terugweg bij Ziggo/, Telenet).

Volgens mij heeft het vooral te maken dus met de kwaliteit van het netwerk. 1 klant die Ingress veroorzaakt kan problemen veroorzaken in de hele straat. En ook een stuk compatibiliteit.

Waarom zou je ook een andere modem willen dan degene aangeschreven door de provider als je deze gewoon in bridge modus kan plaatsen?
Het probleem is niet dat je krachtigere modems nodig hebt, puma6 chipsets zijn meer een soort chipsets niet geschikt in je netwerkapparatuur. De puma5 en 7 chipsets hebben hier minder/geen last van. Het gaat echt niet om rauwe processing power. (heck, er zijn zat routers die gigabit wan>lan doen zonder problemen en dat zijn doodnormale simpele routertjes).

En ik snap van beide kanten wel het probleem; een consument wil vrije keuze hebben en de ISP wenst graag een managed endpoint voor monitoring. Je ziggo modem in bridge zetten lijkt me een prima oplossing. Je verwacht van Ziggo een product/dienst: Internetverbinding, kpi's daarvan binnen je verwachte marge enz. enz. hoe dat geleverd wordt is aan Ziggo en imho gewoon op een GE poortje. Daar is je demarcatiepunt.

Vanuit de consument snap ik ook dat minder devices minder storingen, minder alles etc. is. Maar wil je beide belangen behartigen zal je ergens water bij de wijn moeten doen. Een docsis3 modem met 1GE poort, geen wifi, geen routing, echt alleen het modem lijkt me een prima oplossing tegenover de modemrouteraccesspoints wat het tegenwoordig is. Even bij aanvang abonnement aanvragen, omwisselen tegen een paar tientjes en iedereen happy me dunkt.
Ik had dit probleem ook maar werd voor gek verklaard door Ziggo en restart de modem (in bridge modus) als het weer gebeurt. Wanneer het gebeurt gaat de ping tussen de 100-1200 zitten en 50% package loss is echt bizar. Als je hem restart is er weer niks aan de hand.
Wanneer het gebeurt nooit geweten en oorzaak ook niet.
Van provider wisselen was geen optie, KPN (of alternatieven via hun netwerk) was niet mogelijk (...) zou dit onze snelheid verlagen van 250 naar 100 mbps
Sorry maar als ik moet kiezen tussen 250mb met shit ping en 100mb met goede ping dan zou ik het wel weten
Ik heb dezelfde ellende meegemaakt, meerdere malen nieuwe kabels gekregen en het probleem bleef.
Volgens Ziggo was er niets met de kabels aan de hand, dus een monteur laten komen.
Ik ben geen it-er dus zeg het waarschijnlijk op een onbeholpen manier, dat contactdoosje wat in de muur zit was compleet verroest, dat schijnt dus niet meetbaar te zijn.
Een woordvoerder van het bedrijf stelt dat het modem onderdeel is van het netwerk van Ziggo. "Het door Ziggo geleverde modem heeft een essentiële functie in het Ziggo-netwerk. Over het geleverde modem gaat namelijk een continue stroom van informatie benodigd om het Ziggo netwerk te laten functioneren en onze diensten aan te kunnen bieden."
En een modem wat mensen zelf meenemen naar het netwerk zou dit niet kunnen? De zekeringen van mijn bullshitdetector zijn zojuist doorgebrand. Ik zou iets geneigder zijn om dit te geloven als Ziggo kwaliteitsapparatuur zou leveren, maar het lijkt erop dat Ziggo de klant steeds het goedkoopste van het goedkoopste aan probeert te smeren (waarbij netwerkstabiliteit geen onderdeel zal zijn van de redenatie).
Dus Ziggo redenatie als de klant de stekker uit de modem trekt zit de hele straat zonder internet. XD
Maar idd gewoon ambtenaren taal.

Ze kunnen gewoon eisen stellen waar een modem aan moet voldoen, protocolen etc etc, verder zou het niet moeten uitmaken wat je neemt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 15 juli 2020 16:39]

Het is onderdeel van je netwerk, afhankelijk vanuit welk oogpunt je bekijkt. Als Ziggo claimt dat het demarcatiepunt die opbouwdoos met coaxaansluiting is dan is het geen onderdeel ervan. Is het demarcatiepunt die gigabit-ethernetpoort op je modemrouter dan is het wel onderdeel ervan.

Je vergist je erin hoeveel zo'n modem doet en hoeveel werk het is om het om te zetten naar een ander apparaat. Zo'n modem houdt continu signaalsterktes, drops, bandwidth consumption etc. in de gaten en bij support is het noodzakelijk dat een supportmedewerker kan inloggen. Heck, ze kunnen zelfs zien of je poortje wel up/down is.

Houd er wel rekening mee dat je alle support overboord kan gooien en zelf je onderhoud moet doen zoals instellingen wijzigen. Imho moet een ISP niet meer werk dan normaal hebben aan zo'n aansluiting. Lekker de instellingen publiceren op een website en als het niet werkt moet je zelf gaan troubleshooten, support opzoeken bij de leverancier/fabrikant van je modem, google afstruinen enz.

Dat gezegd hebbende, Ziggo moet natuurlijk wel degelijke modems leveren zonder die gare puma6 chipsets uiteraard.
Op de huur van dat modem verdient ziggo natuurlijk, de ACM zou eens moeten afdwingen dat je korting krijgt op je abonnement als je geen Ziggo modem afneemt.
Bij ziggo kun je ook geen smartcards meer los kopen dat is nu gekoppeld aan een decoder of ca+ module huur, ook hier geen keuze op gestandaardiseerde hardware, welke niet onderdeel is van het netwerk. Dus deze kosten moeten dan ook maar meteen aangepakt worden door de ACM Vroeger kocht je een smartcard met ca+ card eenmalig (€70) nu is dar 5 euro per TV. ook daar wordt weer leuk op verdient. Het abbo kosten kunnen dus lager. Meer keuze.

Een mobiele telefoon is ook een essentieel onderdeel voor het 4G netwerk net zoals een ziggo modem voor een kabel netwerk. Beide netwerken zijn gestandaardiseerd, dus ziggo moet flexibeler worden met rand apparatuur en niet afdwingen om deze Verplicht te huren. net zoals je niet verplicht bent om een mobiele telefoon te kopen of huren bij vodafone, kpn, t-mobile etc. Dat heet simonly.

Het model klopt niet, na een bepaalde periode zou het modem, decoder, ca+ module van jou moeten zijn, net zoals dat gaat met mobiele telefoon abonnement. Voor je mobiele telefoon blijf je ook niet betalen na minimale contract duur dan wordt her abonnement goedkoper, de telefoon is dan van jou.

Een de nieuwe Ziggo modems en decoders kosten minder dan een telefoon.

het wordt tijd dar de ACM wakker wordt en voor consumenten aan de gang gaat

Ziggo probeert een muur op te zetten om hun netwerk niet open te hoeven stellen voor andere. door te claimen dat ziggo het modem moet leveren.
Klopt.
Modemkeuze kan ook lagere kosten voor de klant betekenen omdat je nu ook betaalt voor de huur van de in bruikleen verstrekte modem. Dit zie je nu niet in de prijs maar het maakt daar wel onderdeel van uit.
Gratis modems bestaan niet.
Het kan dus best goedkoper worden op deze manier als je zelf éénmalig iets aanschaft.
De keuze vrijheid is dus niet alleen interessant voor Tweakers en nerds.
Ik heb liever dat Ziggo het modem levert. Dan zijn zij verantwoordelijk voor de juiste werking. Daana gewoon het ding in bridge mode (laten) zetten en je eigen router en achter hangen. Doe ik al jaren zo en werkt prima. Ziggo levert t/m het modem, daarna is het mijn keuze. Gaat het ding kapot, mogen zij hem vervangen. Niet mijn verantwoording.
Keuze is op zich ook prima. Dus standaard levert Ziggo het modem. Wil je een eigen modem, dan moet dat ook kunnen. Iedereen blij (behalve Ziggo dus als ik het nieuwsbericht zo lees ;) )

[Reactie gewijzigd door Microkid op 15 juli 2020 15:52]

Laat het een keus zijn, dat het door Ziggo wordt geleverd is natuurlijk voor veel mensen prima. Maar het zou ook fijn zijn als je je eigen modem kunt gebruiken...

Ziggo zegt eigenlijk, wij vinden dat je geen keus mag hebben en wij moeten het leveren!

[Reactie gewijzigd door jDuke op 15 juli 2020 15:43]

Uit nieuwsgierigheid. Wat zou de toegevoegde waarde van een 'eigen modem' zijn?
Het enige dat ik me kan bedenken is dat als het routercomponent niet voldoet qua mogelijkheden, dat het dan een kastje scheelt.

Maar zeker met de modem/routers die ze nu leveren (en je zelf in Bridge-modus kan zetten via de GUI) zie ik geen toegevoegde waarde van een eigen modem.
Ik noem maar, COAX naar SFP (glas) of SFP+. ja dat is allemaal nu niet nodig bla. Maar ik snap de logica niet waarom er geen keus mag zijn?

Al is het al om het idee dat je niet wilt dat je provider je configuratie aan kan passen.

Keus is altijd goed. Ik ben ontzettend blij dat ik op glasvezel mijn eigen router heb. Daarmee heb ik de NTU ook weg gehaald en een SFP module in mijn router...
Je hebt alleen geen idee waar je over praat.

COAX is een kabel type. SFP een form factor voor insteek modules (en zeer zeker niet per definitie glas). Je kunt COAX niet naar SFP omzetten, dat slaat geheel nergens op. Je kunt EuroDocsis 3.0 ms omzetten naar 1000Base-T (geen idee waarom je eerst naar glas zou willen, meeste consumenten gebruiken koper).

Waarom er geen keus 'mag' zijn (als in Ziggo wil het niet)? Hun COAX netwerk ligt in een ring, als hobby Bob op de ring gaat storen met z'n brakke apparatuur en amper enige kennis van zaken hebben aanzienlijk wat mensen er last van. 3x raden wie daar voor verantwoordelijk gehouden gaat worden.

Op het koper netwerk is dat niet zo'n probleem. Dat loopt van jouw huis naar de centrale, ieder z'n eigen draadjes. Op de meeste glas netwerken is het hetzelfde (glas kan ook in een ring liggen echter, vaak bij gemeentes,ziekenhuizen, scholen e.d. die op oudere netwerken zitten nog het geval).
Maar het argument 'brakke apparatuur' is niet zo sterk. 't ding zal DOCSIS moeten snappen, en daarmee moet het voldoen aan de specs. Ook qua kwaliteit.

Ik kan mijn Ziggo verbinding ook kortsluiten, brakke connectoren monteren, de mantel verbinden met mijn huisaarde waar net wat teveel potentiaal op staat, etc, etc. Dat gaat ook allemaal prima en zorgt alleen voor hinder op mijn eigen aansluiting.

Kortom, het veronderstelde probleem is er naar mijn idee niet echt. De problemen die je schetst zijn er in zekere zin met DSL ook. Die koperpaartjes liggen ook in 1 bundel en als ik ergens een hoogfrequent toon op zou zetten heeft dat ook gevolgen voor de rest van de straat/wijk. Als ik er 220 op zet gok ik ook zomaar dat de wijkcentrale een beetje gaat stinken.
Als ik er 220 op zet gok ik ook zomaar dat de wijkcentrale een beetje gaat stinken.
Hilarisch dit maar en je hebt denk ik gelijk maar @freaky heeft wel een punt.
Ziggo gaat een hoop klachten krijgen over zaken waar ze geen grip meer op hebben.
Ongetwijfeld gaat Ziggo bij storingen met 'ondeugdelijke' apparatuur een rekening sturen.
Beetje hetzelfde als je in je een auto zelf een niet origineel onderdeel zet, wil de garage je wel helpen,
maar daar hangt een ander prijskaartje aan.
Misschien krijgen we router-certificaties zoals bij TV's wel een stap terug...
Dit is speculatieve bangmakerij, het is FUD.
Ziggo moet haar eigen koppelvlak goed implementeren, punt en op eigen apparatuur van een klant hoeft zij geen support te bieden (maar wel netjes de parameters voor het opzetten van een verbinding publiceren).
ik vind het wel sterk. Al eens geprobeerd wat er gebeurt als je een netwerkkaart op full duplex forceert, terwijl de switch op half duplex staat? Ik heb enterprise switches gezien die gewoon crashen.

Met andere woorden, de apparatuur kan prima zijn, als een gebruiker de instellingen niet goed voor elkaar heeft, kan het nog steeds gevolgen hebben met een blast-radius die een stuk groter is dan 1 individuele gebruiker.

En zoals al eerder opgemerkt, 3x raden wie de schuld krijgt.....
Met alle respect, maar als je switch crashed van een duplex mismatch dan moet je denk ik even overwegen of dat merk de term "Enterprise" wel mag dragen. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.

Het is gewoon een kwestie van goed afschermen. Op de fysieke kabel heeft Ziggo dat al gedaan.

Overigens is in de VS het vrij normaal dat je zelf een DOCSIS modem mee brengt bij je aansluiting. Dus het kan best, het is een kwestie van willen.
Klopt, je betaalt hier ook gewoon voor het modem van je provider. Nou krijg je dat vaak als "korting" bij een nieuwe aansluiting als je overstapt. FIOS, bijvoorbeeld, vraagt $10/maand of $299.99. In dat laatste geval mag je het ding houden, maar leveren ze er wel ondersteuning op.

Kies je daar niet voor en wil je een eigen modem? Dat is prima, maar dan krijg je niet de ondersteuning die de provider normaal biedt wanneer je hun modem gebruikt.

Ik heb inmiddels het modem van Comcast en FIOS gehad en moet eerlijk zeggen dat deze beiden meer dan voldoende waren. Je van vrij veel zelf regelen en instellen, dus de noodzaak is er ook niet zo om een eigen modem te gebruiken.
tsja, ik verzin het niet, was een switch van meer dan 2000 euri van HP, dus in ieder geval de prijs was Enterprise ;) Eens dat het nergens op slaat, maar mijn punt was meer dat een configuratie/softwarefout prima je netwerk kan slopen, terwijl de hardware prima is.
tsja, ik verzin het niet, was een switch van meer dan 2000 euri van HP, dus in ieder geval de prijs was Enterprise ;) Eens dat het nergens op slaat, maar mijn punt was meer dat een configuratie/softwarefout prima je netwerk kan slopen, terwijl de hardware prima is.
Lijkt me stug, nog nooit meegemaakt met een HP Procurve, niet met de I U hoge switces en ook niet met beesten zoals 5300/5400 maar ook niet met 2900/2800/4800/5700. en ik heb er 100-den geconfigureerd en beheerd. En tijdens al mijn HP Procurve certificeringen en experimenten nog nooit zo iets meegemaakt.
Sorry, maar dat zijn geen Enterprise switches. Er zijn zat switches waar ik gewoon een schroevendraaier in de poort kan steken en de boel kan kortsluiten zonder dat er wat gebeurt.

Sterker nog, bij 1Gbps negotiating komen diverse instellingen voorbij, half/full/100/1000/md/mdi-x en dat werkt zonder issues.
Ik kan mijn Ziggo verbinding ook kortsluiten, brakke connectoren monteren, de mantel verbinden met mijn huisaarde waar net wat teveel potentiaal op staat, etc, etc. Dat gaat ook allemaal prima en zorgt alleen voor hinder op mijn eigen aansluiting.
Oh... mag dat niet? Vroegah, toen ik nog UPC had, stond ik overal in huis onder stroom als ik de mantel van een coax aanraakte. Heb toen inderdaad in de meterkast die splitters aan de aarde geknoopt, werkte als een dolle.
Hoe zit het met de coax dan in het geval van eigen keuze?
Begrijp me niet verkeerd ik ben voor eigen keuzen maar zie niet veel routers met een coax aansluiting.
Nou zoek ik er ook niet echt naar maar toch.

Ziggo heeft technisch gezien wel een glas verbinding maar dat is vanaf de wijkkast.
Wat ik erg jammer vind btw maar ok dat betekend wel dat je modem/router een coax poort moet hebben.
Die kun je nu niet vinden omdat er nu geen markt voor is in Nederland. In andere landen is die markt er wel en kun je die modems ook gewoon kopen. Die markt komt vanzelf zodra dit gaat spelen.

Fritzbox heeft ze bijvoorbeeld ook.
Ik vraag me af of die markt er wel gaat komen dan.
Als nu al, gok ik zo, 70 tot 80% van nederland zal zeggen "doe mij maar gewoon jullie modem, ik heb er geen verstand van" dan is de markt veel te klein om uberhaubt in te beginnen.
Er zullen genoeg mensen zijn die het gaan kopen importeren maar denk dat dit niet snel zal opkomen.
In Duitsland waar al jaren de vrijheid bestaat eigen apparatuur te gebruiken worden de Fritz!BOX 649x en 659x veel door gebruikers ingezet.
Daar heb je het ook.
Al jaren.
dit is niet een markt die in ons momenteel vastgezetten plaatje snel zal opkomen.
Daar gaan ook jaren overheen.
Ik zeg daarnaast ook niet dat het niet gebeurd maar denk dat er momenteel nog wel een generatie overheen moet gaan voor we daar zijn.
Jakki Fritzbox. Doet me denken aan mijn ADSL tijd. Zo een ding komt er nooit in bij mij..... Alleen maar ellende.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 15 juli 2020 22:50]

Vreemd. Ik heb bij veel klanten een fritzbox geplaatst. Ik kan daar zelf op afstand eventueel ondersteuning op leveren. Zelden gaat er iets fout. Heel soms als er een update is geweest en de configuratie wat uitgebreider is. Dan even een factory reset. Probleempje over. En ik heb heel veel tevreden kalnten. Een zeer goede wifi op de FB.
Er zijn wel issues geweest met de 61 versie. Maar worden meestel goed opgelost.
Heb er 4 versleten in een tijdsbestek van 3/4 jaar. Dan was de Wifi kapot, dan kon ie niet syncen, snelheid die spontaan instortte, en steeds vol lopende arp tabellen, en wat zeiden ze bij xs4aLL, u moet ook niet zo veel devices gebruiken. En we hadden het maar over een kleine 35-40 devices (virtuele servertjes, telefoons, laptops, tablets, mediacenters, pc's) en niet eens IoT toen.
https://www.amazon.com/docsis-3-0-modem/s?k=docsis+3.0+modem

En dit is alleen nog maar DOCSIS 3.0
Over deze heb jij de volledige controle en doen hetzelfde en meer dan de goedkoopste meuk die Ziggo bij je neerzet...
Tussen DOCSIS en EuroDOCSIS is er een verschil (in US heeft men bandbreedte van 6MHz/ch in EU 8MHz/ch), daardoor kun je niet klakkeloos (VS) DOCSIS modellen aan kunnen sluiten.
Een beetje geschikt modem met EuroDocis en "maar" twee ethernet poortjes, inclusied shipping $200. Heb je nog niks.

https://www.amazon.com/AR...dem&qid=1594846431&sr=8-7

Je hebt goedkopere, maar die gaan maar tot 300Mbps. Dus zo veel beter is het niet. Je moet er nog een router bij hebben, dus ook al weer 100 euro. Dus ik vraag me af of het er beter van wordt.

Wil je ook telefonie, dan moet je een groter broertje, zit je al aan de € 300 zonder router.

En wat als ie kapot is, reparatie tijden van 2 weken, of misschien langer. Zonder internet.... En verbruik is gelijk aan Ziggo connectbox.

En de keuze is echt beperkt. Motorola of Arris.
omdat delta een modem router levert zonder bridge modus en de functies van die router incl wifi zijn niet echt denderend.
Dus mooi ik kan haast niet wachten. En idd mocht die modem ooit worden voorzien van een bridge modus dan activeer ik die en dan boeit het mij ook niet meer zo erg.

Vanuit een support en dienstverlenings perspectief begrijp ik echt wel dat ziggo zn eigen modem wil leveren. Ben benieuwd wat er dan van het beleid overeind blijft als ziggo al niet meedoet.
Wat daar tegenover staat is waarom kan KPN het wel en Ziggo niet.
Ziggo kan zeggen dat ze niet mee doet, maar ze is daartoe wettelijk toe verplicht.

KPN zal ook tegengas geven omdat GPON geen passief overnamepunt heeft.

Uit "Beleidsregel vrije modemkeuze en andere eindapparaten":
Vaste netwerkaansluitpunt is passief
Het netwerkaansluitpunt bevindt zich op locatie van de eindgebruiker, aan het einde van de kabel
(aansluitnet) die de aanbieder binnen heeft gebracht. Het netwerkaansluitpunt is dus het eerste punt
dat zich aan de kabel op de locatie van de eindgebruiker bevindt. Punt a) betreft een montage van
de kabel op een passief kastje, ook wel de Network Termination Unit (NTU) genoemd.18 De keuze
voor punt a) zorgt voor maximale keuzevrijheid in eindapparaten voor eindgebruikers. De ACM is
van oordeel dat ieder door de abonnee gevoed (radio)apparaat dat aan de kabel op de locatie van
de abonnee/eindgebruiker wordt aangesloten een eindapparaat is. Het netwerkaansluitpunt zelf
beschouwt de ACM als passief. Dat wil zeggen: het netwerkaansluitpunt wordt niet gevoed door een
spanningsbron op de locatie van de eindgebruiker
.
Je kunt wel raden waarom KPN voor GPON heeft gekozen: belemmering van toegang van andere providers en energiebesparing (voor zichzelf, niet voor de gebruiker). Bij GPON (P2MP) worden in een glasvezel meerdere gebruikers bij elkaar gebundeld. Bij een conventionele FTTH P2P gaat er een darkfiber naar elk huis en in de wijkkast wordt deze aan de apparatuur van de provider gehangen.

[img]https://image.slidesharecdn.com/003gpontech-150526072057-lva1-app6891/95/alu-gpon-training-1-27-638.jpg?cb=1432624910[/img]
De huidige modems die ze op het moment leveren, de Connectbox (zowel de Arris en Compal vairanten) kun je zelf niet in bridge mode zetten. Misschien de business modellen wel.
In oud UPC gebied kun je dat wel zelf regelen. Ik heb dat ook gewoon zelf gedaan met mijn Connectbox. Daarbuiten kan dat inderdaad niet en moet Ziggo dat remote voor je instellen.
Als Ziggo remote je modem in bridge modus moet zetten, hoe lang duurt dit dan? Is dit zo geregeld of moet je hier lang op wachten?
Bel 1200 op je huistelefoon. Zo ging het bij mij: "Ik wil graag mijn modem in Bridge-modus". Medewerker: "geen probleem, uw modem zal vanzelf herstarten en daarna is het gere..." *Verbinding weg ivm het herstarten van het modem*

Zo snel dus :+
0Anoniem: 14842
@Mula15 juli 2020 17:09
Was bij mij na ongeveer een kwartier.
Na 30 minuten in de wacht. Toen doorverbonden worden met een helpdesker die wél wist wat bridge modus was na 10 minuten praten met de 1e :P Al met al: uurtje.
En dat heeft te maken met het feit dat het oud ziggo en oud upc netwerk nog steeds niet hetzelfde zijn. 😁
Maar in oud-Ziggo gebied is tenminste wel IPv4/IPv6 FullStack leverbaar; in oud-UPC alleen DS-Lite op Ziggo modem in router modus of IPv4 (dus geen v6) op modem in bridge modus.
Ik heb in mijn witte ConnectBox (Volgensmij Arris maar dat weet ik niet zeker) in de management interface onder Router Status de optie om hem in Bridge modus te zetten.
Die optie zag ik ook, maar werkte niet. Ziggo moest de modem in bridge zetten.
Dit ligt aan het gebiedt waarin je zit, fUPC kan dit namelijk altijd al zelf.
Over de connectbox gesproken, wat een rampending. Heb hem een paar weken in gebruik gehad totdat ik hem terugstuurde naar Ziggo om een alternatief model te krijgen. Had alleen maar problemen met de connectbox, onstabiele latency, wegvallende verbindingen, random freezes midden in de nacht etc. etc.
Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Heb er inmiddels al 4 connectboxen erdoor heen (zie mijn andere reactie). Aldoor andere problemen. Ze geven aan geen ander model te hebben dan de Arris or Compal variant.
Heb om een Ubee UBC1318ZG gevraagd, een docsis 3.1 modem zonder wifi, is echter enkel beschikbaar voor zakelijke klanten.
Hier ook sinds kort een connectbox. Als je hem op ip4 laat zetten kun je hem zelf in bridge mode zetten...
Ik heb dit modem:
https://www.ziggo.nl/klantenservice/wifi/modem/connect-box

Geen idee of het een Arris of Compal heb, maar ik heb hem zelf in bridge-modus gezet. Gewoon via de web interface.

In de handleiding zie je ook hoe het statuslampje in Bridge modus er uit ziet.
Om privacy redenen Eigen modem, dus volledig in controle over alle devices die in je netwerk hangen.
Ziggo heeft er een handje van om zonder enige aankondiging firmwares te wijzigen op hun apparatuur (het modem wat bij jou binnen staat).
Het is kinderlijk eenvoudig voor ze om een tap te plaatsen, of wegesteld elke andere maatregel te nemen dat in het gedrang is met jouw privacy.

Al eerder opgemerkt hier, laat het een keuze zijn, voor de goegemeente is het prima, maar mensen die serieus met hun eigen netwerkverkeer omgaan (a.k.a. tweakers / journalisten/ politici etc. etc.) hebben dan de optie om het heft (en dus de informatie beveiliging) zelf in handen te houden.
Nu is dat met wat kunstgrepen ook mogelijk (VPN router ervoor) maar de ACM is er duidelijk over.

Wel fijn dat VodaphoneZiggo nu duidelijk stelling neemt, en ik als klant nu weet dat ik ze bij de eerst mogelijke gelegenheid de deur uit ga gooien.
Ik betaal wel wat meer voor een provider die wel serieus met mijn rechten als consument wil omgaan.

Wat ik me nog even bedenk, als beheerder van grote WiFi netwerken heb ik ook geen zeggenschap welke hardware er op mijn netwerk komt / verbinding legt.
Daar hebben we standaarden voor bedacht en vastgelegd (RFC anyone ?) er is derhalve geen enkel technisch argument te bedenken voor een provider als VodafoneZiggo wat stand zal houden tegen een vrije modemkeuze.
VodafoneZiggo wil gewoon controle hebben over een device bij jou in de huiskamer/meterkast puur voor eigen economisch gewin. Niets meer niets minder.

[Reactie gewijzigd door cyclone op 15 juli 2020 16:12]

Om privacy redenen Eigen modem, dus volledig in controle over alle devices die in je netwerk hangen.
Ziggo heeft er een handje van om zonder enige aankondiging firmwares te wijzigen op hun apparatuur (het modem wat bij jou binnen staat).
Het is kinderlijk eenvoudig voor ze om een tap te plaatsen, of wegesteld elke andere maatregel te nemen dat in het gedrang is met jouw privacy.
Meen je deze serieus? Als je een eigen router achter het modem van ziggo zet kan ziggo hypothetisch net zoveel data verzamelen als je een eigen modem neerzet, want dan kunnen ze alles bij de volgende stap in de keten wel weer opvangen.
Ja dat meen ik serieus.
Je bent je ervan bewust dat Ziggo nu een "modem" in mijn huis heeft staan voorzien van meerdere netwerk interfaces, inclusief een WLAN interface.
Als jij daar comfortabel mee bent wil ik met alle liefde ook een routertje bij jou in de huiskamer plaatsen voorzien van Wifi en internet verbinding om eens te zien wat er bij jou thuis allemaal qua WiFi gebeurd.

Lijkt misschien vergezocht, maar zeker voor grote partijen (zoals VodafoneZiggo) is het lucratief om in de gaten te houden waar jij met jouw telefoon / laptop je allemaal bevind (Wifi Mac address).
BigData/ corrolatie is nou eenmaal een verdien model (Camebridge analytics ring a bell?).

Ik zeg niet dat dit nu gebeurd, maar het is wel degelijk een plausibele reden zijn voor het verzet van VodaFoneZiggo aangaande de vrije modem keuze.
Want als ze ineens niet meer in huis staan kunnen ze een hoop minder data verzamelen.

Kortom als ik de keuze heb, gaat hij er als eerste uit (en ja hij staat nu al in bridge maar dan nog heb ik geen volle inzage over wat VodafoneZiggo nu allemaal via hun Coax nic naar buiten wegsluist).

Geschiedenis heeft inmiddels al wel bewezen dat als iets mogelijk is, er altijd wel iemand is de er misbruik van maakt.
volgens mij snap je zijn punt niet. Als jij je eigen modem, router en access point gebruikt, loopt je data nog steeds over het Ziggo netwerk. Met andere woorden, ze kunnen nog steeds prima zien wat je wel en niet doet online.
Mee eens. Bedrijven als LibertyGlobal moet een verstandig mens niet vertrouwen.
Niet als je eigen router een VPN maakt. Dan ziet dat Ziggo modem niks anders dan de tunnel.
En dat kan je nog steeds doen met een router erachter? Begrijp me niet verkeerd, ben voor keuze, maar privacy is een beetje raar argument om het op te gooien imo
Zeker het kan, maar het zijn weer 2 apparaten actief terwijl er maar 1 nodig is.
Zonde van het stroomverbruik.
Daarom ben ik dus ook pre keuze
Maar privacy is dus een rare om het op te gooien, want het gaat gewoon om energieverbruik.
Niet helemaal. Ziggo kan namelijk niet inloggen op eigen modems, terwijl ze dat wel op hun eigen meuk-apparatuur kunnen.
Helaas voor jou maakt een eigen modem niets uit qua aftappen :+
Sterker nog iedere ISP in Nederland heeft een “tapverplichting” aan de overheid.
Met deze tapverplichting wordt de Nederlandse opsporingsinstanties de mogelijkheid geboden om al jouw internetverkeer af te tappen. Daarvoor hebben ze uiteraard nog wel een (digitale) handtekening nodig van een rechter-commissaris of zoiets. 8-)
Als ze een tap willen plaatsen kunnen ze dat ook wel elders in het netwerk hoor, daar zijn ze geen klant modem voor nodig, met zomaar firmware,s gaan updaten op tijdstippen dat het hen uitkomt heb je gelijk in.

Maar privacy redenen is gewoon bullshit, ze kunnen nu ook wel DPI toepassen op je lijntje zonder de Ziggo modem(mogen ze niet zonder gerechtelijk bevel).

Je weet wel dat lijntje wat richting een internet exchange gaat, dat kunnen ze heel eenvoudig aftappen, achter je router zit nog een hoop apparatuur, het is geen 1 kabeltje wat 1:1 richting een internet exchange gaat, het gaat eerst nog door een hoop switches en routers heen.

Zie als voorbeeld die verplichte piratebay blokkade (wat overgens niet geholpen heeft maar dat even terzijde).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 15 juli 2020 17:01]

dus volledig in controle over alle devices die in je netwerk hangen.
Hier kan ik me een beetje in vinden. Al zou ik niet weten wat ik aan een modem zou willen instellen. (het routerstuk kan je uitzetten door hem in bridge-mode te zetten)
Het is kinderlijk eenvoudig voor ze om een tap te plaatsen, of wegesteld elke andere maatregel te nemen dat in het gedrang is met jouw privacy.
Dit kunnen ze ook in de wijkcentrale als ze zouden willen, dus dat is geen argument.
... Nu is dat met wat kunstgrepen ook mogelijk (VPN router ervoor) maar de ACM is er duidelijk over.
Dus je kan zonder al teveel moeite zelf iets regelen dat voor jou voldoet. (modem in bridge-mode, router er achter, klaar. Degenen die meer controle nodig achten kunnen dit prima regelen)

Ik proef voornamelijk een principiële argumentatie. Ik zeg ook niet dat het niet zou moeten hè? Maar ik zie eigenlijk ook niet echt de toegevoegde waarde ervan. Hooguit dat je met een eigen router nog een apparaat er tussen hebt zitten, waardoor je stroomverbruik hoger is.
Dus je kan zonder al teveel moeite zelf iets regelen dat voor jou voldoet. (modem in bridge-mode, router er achter, klaar. Degenen die meer controle nodig achten kunnen dit prima regelen)
Niet als je IPv6 wil. De praktijken van Ziggo zijn evident in strijd met het Besluit eindapparaten. Punt.
Het is kinderlijk eenvoudig voor ze om een tap te plaatsen, of wegesteld elke andere maatregel te nemen dat in het gedrang is met jouw privacy.
Hier wil ik toch even op inhaken -- waarom zou het niet eenvoudig zijn dat te doen als jij een eigen modem hebt? Je ISP bijft linksom of rechtsom het punt waarop jij het internet op gaat. Of ze het inspecteren van jouw data nu rechtstreeks op de router kunnen doen of niet (en het dus een stap verder in het eigen netwerk moeten doen) maakt welbeschouwd toch niets uit? Als je je ISP niet kunt vertrouwen ben je hoe dan ook het bokje (tenzij je alles consequent end-to-end encrypt natuurlijk, maar dan doet het modem er ook niet meer toe).

Hooguit kun je argumenteren dat, dankzij zo'n vrije modemkeuze, het moeilijker of kostbaarder zou zijn voor de provider om zulke dingen te doen -- en dat mag waar zijn, maar dat lijkt met toch niet het doorslaggevende argument. "Wat lastiger om je privacy te schenden" is nog altijd een wereld verwijderd van "het kan in de basis al niet".
Ik heb geen Ziggo, noch heb ik interesse om jou te overtuigen van wat dan ook, en om het woord "drogreden" er gelijk bij te slepen alsof ik dat wel was is helemaal een gotspe (met zo'n link naar een belerend filmpje ook nog). Als je zo reageert op iedereen met vragen...

Je had ook gewoon kunnen zeggen "ik dacht specifiek aan het aftappen van wifi-signalen op de modem, iets wat de ISP niet op afstand kan zonder zo'n modem", en dan geef ik je volkomen gelijk, dat is een scenario waar ik niet aan gedacht heb. Ik dacht specifiek alleen aan de modem als lokaal ingangspunt op het bekabelde netwerk. Pas in je laatste paragraaf vermeld je wifi en ik legde de link niet (bij mij thuis valt er niet zoveel draadloos af te tappen, hooguit het verkeer van de buren, en dan zijn er nog vele, vele andere huishoudens waarmee ze dat kunnen).

Niet moeilijk, toch? Niet gelijk in de verdediging schieten, soms is er ook gewoon iets van een discussie mogelijk. :P

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 15 juli 2020 16:48]

Volgens mij begrijp je het niet. Wat @MneoreJ terecht zegt, is dat het internetverkeer toch al via het netwerk van Ziggo loopt. Het maakt voor de privacy dus niet uit van wie de modem is. Ook als jij je eigen modem in elkaar soldeert zal de data nog via het netwerk van Ziggo moeten stromen. Jouw provider kan in theorie altijd packet inspection doen, en dus kunnen zien wat je doet.

Alleen end-to-end encryptie kan dit oplossen. En ook in dit geval maakt het niet uit of jouw modem of de modem van Ziggo er tussen zit. De data is immers al bij de bron (jouw pc of telefoon) versleuteld.
Er zijn nog een paar scenario's die wel mogelijk zijn met een wifi-modem dat de provider kan beheren die niet mogelijk zijn zonder, te weten verkeer aftappen dat niet naar het internet gaat (dus wifi onderling) en verkeer aftappen dat niet van jouw netwerk(en) gaat (dus bijvoorbeeld het verkeer van de buurman, waar je zelf weliswaar geen nadeel van ondervindt maar waar je morele bezwaren tegen zou kunnen hebben). Dit zijn geen scenario's waarvoor ik persoonlijk af zou zien van een wifi-modem van de provider zelf, maar het is een mogelijk argument, en ik gun cyclone het voordeel van de twijfel dat hij dat bedoeld kan hebben.

Voor alles wat uiteindelijk via de internetverbinding van je ISP gaat lopen is het inderdaad lood om oud ijzer. Daarbij zul je de ISP toch echt helemaal moeten vertrouwen of anders alles end-to-end encrypten, met hardware spelen helpt daar niet.
Goed punt, je kunt via de modem ook het lokale verkeer afluisteren inderdaad.
Het is niet wenselijk dat de ISP, i.c. Ziggo, het netwerkverkeer kan volgen, niet op het LAN, niet over het WAN. Dat je zelf met end-to-end versleuteling en VPN daar iets tegen kan doen is wel waar, maar volgen van de communicatie zou zonder die extra maatregelen alleen op gerechtelijk bevel plaats moeten hebben (als je dat wel oké is). Geen zwart/wit kwestie dat het technisch wel/niet kan, maar in elk geval als uitgangspunt de mogelijkheid de provider niet alle sleutels van het huis in handen te geven.
+2? ;(
Om privacy redenen Eigen modem, dus volledig in controle over alle devices die in je netwerk hangen.
En dit is een argument? Hoe dan? Al je internet verkeer gaat langs hun. En ze bieden je bridge modus. Snap je hoe bridge werkt? Enig idee hoe een switch intern functioneert? Gezien je commentaar ben ik bang van niet.
Ziggo heeft er een handje van om zonder enige aankondiging firmwares te wijzigen op hun apparatuur (het modem wat bij jou binnen staat).
En zo lang dat hun netwerk optimaal laat functioneren en toekomst bestendig houd, is dat hoe precies een probleem?
Het is kinderlijk eenvoudig voor ze om een tap te plaatsen
Leg me technisch maar even uit hoe ze dat kunnen op een manier die een KPN niet kan. Met name als het in bridge staat dan, want je bent zo'n privacy bewuste, wel doordachte - heeft begrepen hoe het werkt - tweaker immers. Toch?
Ik betaal wel wat meer voor een provider die wel serieus met mijn rechten als consument wil omgaan.
Ah ja, die kleinere ISPs zwichten minder snel voor de overheid/AIVD. Wie vochten TPB blokkades e.d. ook al weer aan. Hmm... _/-\o_

Tja, WiFi klopt enigszins. Misschien dan... Moet je voor de grap toch eens proberen om met een 50MW zender te gaan storen. Kijken of het KPN/Tele2/andere telecom provider of de overheid is die bij je op de stoep staat binnen 2 uur. Benieuwd of je je apparatuur mag houden ook. Toch niet echt vergelijkbaar wel?
Wat je vind en wat technisch is, is niet hetzelfde.

Het is niet bepaald dat als jij (of wie dan ook) vind dat licht zich aan de voortplantingssnelheid van geluid moet conformeren dat het dat ineens zal doen. Sterker nog, het heeft compleet geen boodschap aan jouw mening en zal er geen enkele notie van nemen.

Eveneens kan Ziggo niet achter een door jouw beheerde router sniffen. Wordt ook zonder bridge al moeilijk als je een eigen switch plaatst tenzij ze em ARP poison'en overigens. Een mening gaat daar geheel niets aan veranderen ben ik bang. Alles op hun netwerk kunnen ze toch wel sniffen (en elke andere ISP ook - is heel raar - maar om de een of andere reden kunnen beheerders van netwerken zien wat er over heen gaat als ze dat willen).

Hoe zou je je eigen reactie omschrijven? In mijn optiek probeer je een club voor een technische onhaalbaarheid aan een schandpaal nagelen zonder begrip van de techniek die er onder ligt, blijkt je mening vervolgens niet op technische basis gefundeerd (maar goed, dan was het ook feit geweest) en probeer je dan af te leiden van het onderwerp omdat je blijkbaar geen argument aan kunt dragen dat technisch stand houdt.

Maar houd vast aan je mening. Ik doe het liever met feiten in deze.
Het energieverbruik bij deze apparaten is over het algemeen best hoog en de performance valt tegen. Daarnaast staan er nogal wat opties standaard aan die je misschien liever niet hebt.
Maar welke performance valt dan tegen? Als het modem de afgenomen internetsnelheid haalt dan doet hij toch wat hij moet doen? En als je interne netwerk te traag is dan zet het hem in bridgemodus en regel je het verder zelf. En wat energieverbruik betreft, volgens mij is dat vooral de wifi antenne die veel stroom neemt. Dus als je die uitzet dan zal het verbruik niet heel veel meer zijn....
Toen ik nog Ziggo had heb ik genoeg problemen gehad. Van trager wordende verbindingen naarmate modem langer up was, het vollopen van connection tracking table bij torrents, tot soms gewoon 't ding moeten herstarten omdat de verbinding weg was.

De laatste jaren was het wel merkbaar beter overigens, maar nog steeds kan ik me voorstellen dat je zelf je modem wil kiezen.
dingen als connection tracking zijn een functie van een router, niet een modem. Oftewel, modem in bridge mode en je eigen router gebruiken zou dat probleem op moeten lossen.

ik vind dat Ziggo zich gewoon aan de wet moet houden, maar ik vraag me wel af wat het grote voordeel is van mensen die hun eigen modem gaan kopen en beheren. Wat doe je als mensen niet updaten (dus geen security patches installeren), of als ze verkeerde instellingen gebruiken waar mogelijk andere mensen last van hebben (kabel == gedeeld medium)?
Juist en dan ook IPv6 over een bridged modem bieden, of het nu Full Stack of DS-Lite (UPC gebied) is.
Technisch geen enkel beletsel daarvoor. Ziggo biedt alleen IPv4 om te doen alsof ze het Besluit eindapparaten respecteren.

Het gaat waarschijnlijk om iets anders. Ziggo zal alles doen om met haar apparatuur een voet tussen de deur te hebben bij de klant. Die apparatuur van Ziggo geeft Ziggo een voorsprong bij het uitventen van content. Liberty Global is geen net bedrijf.
Kijk, dat is inderdaad wel een reden waarom je wat anders zou willen. Maar toch vraag ik me af of Ziggo dat dan ook niet op moet lossen. Ik weet niet in hoeverre Ziggo die problemen kan zien die je noemde maar in feite blijven zij toch verantwoordelijk voor een stabiele verbinding. Maar ik snap je punt.

Zelf heb ik jarenlang Ziggo gehad en heb eigenlijk nooit problemen gehad. 1x begon het inderdaad steeds slechter te worden maar na een keertje bellen kreeg ik meteen een nieuw modem (die oude ging ook al 8 jaar mee en stond achteraf in dezelfde kast als mijn receiver die dus veel te heet werd) en daarna geen last meer gehad (ik heb de nieuwe modem toen ook aan de achterkant van mijn tv kast gehangen i.p.v. erin).

Maar goed, mijn goede ervaringen met Ziggo zijn natuurlijk ook alleen maar n=1... Ik ben overigens overgestapt naar T-mobile glasvezel omdat dat in mijn nieuwbouw huis beschikbaar was en domweg goedkoper was (betaal nu 30 euro voor internet only en heb dit aangevuld met een NLZIET abbo voor 'tv').
Kijk, dat is inderdaad wel een reden waarom je wat anders zou willen. Maar toch vraag ik me af of Ziggo dat dan ook niet op moet lossen. Ik weet niet in hoeverre Ziggo die problemen kan zien die je noemde maar in feite blijven zij toch verantwoordelijk voor een stabiele verbinding. Maar ik snap je punt.
Ja; dat zouden ze op moeten lossen. Maar bij Ziggo is het zo dat in principe alle problemen bij de apparatuur of aansluitingen van de klant liggen, of in de directie lokale omgeving, en het nooit een structureel probleem betreft, tenzij de klant met hard bewijs komt dat het tegendeel aantoont - en dat krijgt een gemiddelde klant echt niet voor elkaar; die zit vast in een situatie waar 'ie van het kastje naar de muur gestuurd wordt.

In het verleden bij mijn ouders thuis nog zo'n situatie aan den lijve meegemaakt. Maa-----nden lang een klapperende lijn en continu bij Ziggo aan de bel trekken. Nieuwe kabels getrokken; overname-punt laten vervangen; versterker vervangen (op eigen kosten: dure grap dus...); wijkkast door monteur bijgesteld; straatkast door monteur bijgesteld; 2 of 3 keer een nieuwe modem neer gezet; etc. etc. etc.

Niets hielp, totdat opeens een goede 5 maanden later het probleem weg was. Tijdens een grote ronde regionaal onderhoud was er iets aan de fysieke netwerk-inrichting of de configuratie veranderd waarbij een technicus er achter kwam dat ze; oepsie, toch aan hun kant iets fout ingeregeld hadden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 juli 2020 18:26]

Vrij hoog is nog een understatement bij de MediaBox XL. Eigenlijk raad Ziggo enkel engergieverbruik 'hoog' aan. Omdat anders 112 bellen, of internetten. Deze neemt bij standby 'slechts' een vermogen op van 34 watt.
Met zo'n standby verbruik snap ik heel goed als mensen een eigen modem / router willen neerzetten. Zelfde geldt overigens ook voor de decoder kastjes bij de TV. Nu is de mediabox een gecombineerde, maar ook hier valt veel te besparen in energie verbruikt bij de meeste aanbieders.

Daarnaast overigens, hoezo is mijn modem nodig om hun netwerk te laten functioneren?
Over het geleverde modem gaat namelijk een continue stroom van informatie benodigd om het Ziggo netwerk te laten functioneren en onze diensten aan te kunnen bieden
Kan dit ook gelezen worden als: we lezen continue gebruikersdata af, en dit kan anders niet meer?
Mediabox XL is geen modem. Dat is een modem/router/mediabox in één. En ja, dat is een wan-apparaat. Tegenwoordig krijg je volgens mij ook een los modem naast de Mediabox XL.
Custom router firmwares, geen zte meuk willen, high end router willen. Er zijn vele redenen te bedenken waarom.
Precies dit. Ik snap ook niet wat het probleem is. Klanten die dit willen zouden op eigen risico hun eigen router aansluiten; what gives? Ik bedoel wat zou dit hun uitmaken. Juist het feit dat ze hier zichzelf tegen verzetten en de gegeven reden is juist sketchy.

Ik neem een dienst af, het is mijn huis, mijn aansluiting, in deze tijden; daarmee bedoel ik het digitale tijdperk, en iedereen die er zijn brood mee verdiend zou dit ten alle tijden kritisch moeten zijn over wat er gebeurd met de aansluiting waar al deze data overheen gaat.

En die ZTE modems, ze hebben niet genoeg opties en zijn niet transparant genoeg. Als ze nu een modem leveren waarvan je de broncode van de firmware in zou kunnen zien zou ik er meer vrede mee hebben om maar een voorbeeld te geven.

Een modem van een paar tientjes en dan een router/modem erachter van een paar honderd euro... Makes sense toch? Ik heb letterlijk vrijwel alles op de modem uitgeschakeld, bridged setup gemaakt en doe alles via de router die ook een ingebouwde modem heeft, waarom dan niet die gebruiken?
Niemand verplicht je om klant te zijn bij ziggo. Dus dat mijn huis argument gaat niet op.

😋
Hoewel je formeel natuurlijk gelijk hebt, is de situatie wel iets complexer: in veel gebieden ligt nog steeds geen glasvezel en xDSL is daar geen optie vanwege afstanden. Dan heb je vaak geen keuze. Het is niet zo dat er meerdere kabelaanbieders zijn in een gebied.
Onzin. Ziggo en KPN zijn gewoon duopolist. Dat de ACM het voor elkaar krijgt om dat bij een rechter te verprutsen snapt niemand, behalve de bobo's op de golfbaan.

Er zijn behoorlijk wat mensen die de keuze hebben tussen Ziggo of een 4MBit adsl. Dat is dus geen keuze. En dan valt de verkoop van dat modem dus ook gewoon onder koppelverkoop, wat al verboden is in NL.
In het kader van een monopolie en duopolie denken: je hebt wel keuze tussen twee providers voor internet toegang.

Dat is waar die discussie over gaat.

Dat het geen faire keuze is, dat komt omdat kpn geen investeringen doet om ziggo eruit te fietsen.

Toen kpn jaren geleden ging glasvezel uitrollen, ging ziggo met de ziggo bus on tour. Elke regio waarbij je moest gaan intekenen, daar ging ziggo staan. Men verkocht er een twee jarig abbo, tegen een zeer scherp tarief. Speciaal aanbod.

En wat deden de mensen.. Massaal intekenen op ziggo... En hoeveel mensen waren bereidt om kpn glasvezel te steunen door insteken plus 2 jaar contract. Nihil. Niemand die er intekende. Gevolg: kpn glasvezel uitrol liep niet en stopte.

Ziggo succesvol geslaagd om concurrentie weg te halen.

En wie heeft dat gedaan en klaagt nu.. Net die mensen die toen 200 euro plus een decoder van 30 euro kregen en nu geen keuze hebben dan ziggo. We zijn ondertussen 40 a 50 maanden verder en ziggo casht nu 15 euro per maand makkelijker minimaal binnen. Dus wie was slim en wie dom.

En verder ik ben geen fan van ziggo maar ken het bedrijf erg goed.
Ik vind nogsteeds dat je argument niet steekt. Ik heb zelf glasvezel en heb gelukkig geen last van Ziggo. Echter, ken veel mensen zoals het voorbeeld al aangeeft, die geen keuze in provider hebben.

Mijn argument is gewoon dat er simpelweg geen goed tegenargument is gegeven op het feit dat mensen wel hun eigen hardware gebruiken. Dat is waar ik het over heb. Niet over providerkeuze. Hoewel dat natuurlijk ook meespeelt in de discussie. Waarom willen providers toch zo graag aan die meuk vasthouden?

En tuurlijk, vrije keuze. Daarom kies ik ook niet voor Ziggo :9 Maar als je denkt dat er geen monopolie in enige vorm wordt gespeeld dan heb je echt oogkleppen op.

En je argument hieronder, dat is precies waar het mij om gaat. :Y)

[Reactie gewijzigd door Muna34 op 15 juli 2020 21:04]

Zo zat het niet; KPN heeft nooit de intentie gehad glasvezel volop uit te rollen omdat zij verplicht is anderen op haar netwerk toe te laten. Toen zij destijds het merendeel van de aandelen in Reggefiber in handen kreeg, stokte de uitrol.

Wat nog kwalijker is, is dat zij uitrol door andere (open) glasvezelaanbieders dwarszit. Zo was er een aanbieder die heel Breda van glasvezel wilde voorzien, toen KPN daar lucht van kreeg heeft zij in de twee meest rendabele wijken glasvezel aangekondigd. Daardoor storte te busines case van de aanbieder in en moest zich terugtrekken.
Kun je teruglezen in de marktstudie van ACM.

Ook hier (in Ridderkerk) wilde E-Fiber glasvezel uitrollen, enkele weken na de aankondiging per post is er vanuit KPN een mailing naar elk adres in Ridderkerk gestuurd met een folder (opvallend dat de blauwe kleur in de folder de huiskleur van E-Fiber was) waarin aangekondigd werd dat het netwerk gereed was voor de toekomst:

[img=234,176]https://tweakers.net/i/5rCndgNvMDJQkngWxUT5mmJ3T4M=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/jGMdXFUm2KRV4CPG1DPyTIA9.jpg?f=fotoalbum_medium[/img]
[img=234,176]https://tweakers.net/i/LbeRjWBuFaqTzvcj0JghbkpXoj4=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/fErmQP8rBxEl3cXPyBVzQ9vy.jpg?f=fotoalbum_medium[/img]

Ziggo liet ook van zich horen en deed een deur-aan-deur tevredenheidsonderzoek.

Dat een duopolie nadelig is voor de consument blijkt wel uit de tarieven de steeds meer naar omhoog gegaan zijn; waar je vroeger nog een internetabonnement (onbeperkt) voor € 15,- per maand (voor 2001 was het zelfs nog goedkoper) kon afsluiten ligt dat nu rond de € 35,- en stijgt. Het is nu zelfs zo dat ik al mensen ken die een (onbeperkt) mobiele abonnement gebruiken voor thuis omdat vast te duur is.

[Reactie gewijzigd door slb op 15 juli 2020 22:30]

Als de aanleg wordt bekostigd door de gemeente en er dan iedereen op mag is er geen probleem.

Maar er moet ingetekend worden of een flinke dot geld vanuit de like overheid komen.

AlsS het uit Piet particulier moet komen dan krijg je ziggo bus toestanden en Piet particulier denkt dan korte termijn.

In Dordrecht ligt fiber. En je kunt er zelfs tmobile krijgen. En zowat elke provider behalve tweak.

Maar toch zit de hele wijk op de kabelowv het tv aanbod.

Als het niet door de gemeente was gefinancierd, was het nooit rond gekomen.
Ik ben geen fan van de ACM als toezichthouder van de telecommarkt, maar dit verwijt is niet terecht. De ACM heeft echt geprobeerd de kabel te openen, maar bleek niet in staat voldoende te onderbouwen dat KPN en Ziggo een grote "gezamenlijke marktmacht" uitoefenen. In eerdere rechtspraak van HvJ EG is de lat daarvoor ondoenlijk hoog gelegd. De oplossing moet dus van de wetgever komen en naar mij bijstaat heeft de Nederlandse regering ook aangegeven dat nu te gaan doen.
een router is iets anders dan een modem. Als je je modem in bridge mode zet kan je je eigen router gebruiken en alles (en meer) wat jij noemt. ik zie nog geen reden waarom je je eigen modem nodig hebt.
Omdat je dan vrij kunt doen met het signaal wat binnen komt via de lijn.

Probeer maar eens via de telenet verbinding een eigen router aan te sluiten op een modem only en daar ook 2 HD decoders met pvr functie aan te koppelen. Gaat je niet lukken.

Als der een vrij modemkeuze was dan konden ze dat niet blokken. Nu koppelen ze meerdere netwerken aan elkaar middels de modem, je hebt een intern lan met eigen router en de dtv box heeft vor iptv een telenet ip.
Gevolg is die box kan je niet verplaatsen of gebuiken zonder telenet netwerk.

In nl kun je gewoon je ziggo kaartje bij jou in de tv duwen en ook bij je buren of het dorp verder of afh van de regio, ook nog een veel aantal km verder. Bij telenet niet.
hmm, bij Ziggo loopt het TV signaal uberhaupt niet over het modem. Maar als dat wel zo is, en ze hebben een oplossing met bv VLAN's, dan moet je dat prima in je router / switch kunnen oplossen, als het modem in bridge mode staat.
Tsja. Zijn die te koop dan? High end consumenten kabelmodemrouters? Je kan je Connect Box op bridge mode zetten. Dan zet je daar je knappe router toch achter? (heb ik zelf gedaan). Ik gebruik het router-stuk van de Ziggo-box dus niet.
laatst stond in artikelen van oa. de consumentenbond en een team van onderzoekers dat vrijwel geen enkele provider de modem firmware up to date houdt. daarbij aangevende dat je router de "virtuele" voordeur van je huis is...

alleen al dat maakt de vrije modem vrijwel noodzakelijk.

maar ook t gebrek aan bv wifi6(bij online.nl zelfs wifi 5ghz) ipv6, gbit lan/2,5gb lan, en de bewuste open poorten om je "te kunnen helpen vanuit de helpdesk", etc...

fijn dat je de meeste zaken kunt oplossen door nog een hoop extra andere apparaten aan te schaffen, maar nog fijner als je t in eigen hand hebt/mag hebben...

toch?
Dat ging om consumenten routers die consumenten zelf aangeschaft hadden. Volgens mij stond in dat artikel juist dat door ISPs geleverde apparatuur meestal wel redelijk op orde is.
dat ging juist over door isp's geleverde modems...en dat kan ook niet anders omdat er nog geen vrije modemkeus is.... 8)7

begrijp echt niet waarom je +2 krijgt en ik gedownmod word...

om t artikel van de consumentenbond te lezen,...just google...geen enkele referentie naar zelf aangeschafte modems, gaat alleen over isp's...

en meestal op orde betekent volgens isp's; niet de meest recente firmware, zelfs vaak jaren oud, maar wachten tot er in t nieuws staat dat een bug/fout actief word misbruikt, en dan een patch....staat er allemaal in...just read

[Reactie gewijzigd door Quadrupeltje op 15 juli 2020 20:49]

Wat ik nog weleens mee maak is dat ik niet volledige controle heb over de instellingen in een modem/router van een provider.
klopt helemaal. De laattse maanden heb ik veel vragen gezien vanuit Thuiswerken.
Ziggo en Tele2 zijn geen prettige providers als het om bepaalde VPN connecties gaat, Zijn deze VPN methodes zo speciaal?

Helaas is dit soms het geval, maar als het via een 4G hotspot vervolgens wel werkt, Dan blokkeert de modem van Ziggo of Tele2 toch een bepaald stukje verkeer. Iets wat eigenlijk niet de bedoeling zou mogen zijn in mijn ogen (gezien het van binnen naar buiten gaat).
Helaas kan je soms geen oorzaak achterhalen, of in het geval van Tele2 niet eens poorten open zetten.

Ik ben dus ook zeker voor een vrije modemkeuze, of gewoon volledig vrijgegeven modems ipv door de provider uitgeklede interfaces.
Ok... Daar kan ik mee beetje in vinden in z'n algemeen, maar met een kabelmodem. Ik zou niet eens weten wat ik in zou moeten willen stellen. Ik kan het apparaat op Bridge mode zetten. Dat is voor mij voldoende?
Hangt er vanaf, als je van IPv6 af kan zien ? In oud-UPC gebied krijg je er dan wel een publiek IPv4 voor i.p.v. het non-publieke IPv4 adres dat met DS-Lite ter beschikking komt (door CGNAT).
Toegevoegde waarde is dat router component (in mijn geval) niet voldoet.

Nu staat mijn ziggo modem in bridge mode, maar ook dit voldoet niet. Ziggo kan (of wil) geen IPv6 (dual stack) leveren over modems die in bridge mode staan. Als ze eigen apparatuur _moeten_ toestaan, zullen ze ook moeten zorgen dat ipv6 gaat werken.

Daarnaast wil Ziggo hun eigen apparatuur hebben staan, ze bieden ook heel veel wifi punten aan waar je als Ziggo abbo gebruik van kunt maken. Als ze geen eigen apparatuur meer hebben zullen er een aantal van dergelijke wifi punten gaan verdwijnen. Wat weer een minder dienst verlening is. (Iets wat sowieso al niet meer gaan werken als modem in bridge staat).
Kijk. Dit is eigenlijk de eerste reactie waar ik me oprecht in kan vinden (en het argument voor meer stroomverbruik voor een tweede apparaat).

Ik heb mijn modem ook op bridge staan. Had geen idee dat er uberhaupt al iets met ipv6 werd gedaan bij Ziggo, dus laat staan dat ik hier tegen aan liep :) Maar als je daar iets mee wil doen/doet dan snap ik hem helemaal dat dit vervelend is.

De aan- of afwezigheid van die Ziggo hotspots, maakt me persoonlijk niet zoveel uit. Als de modem het op een juiste manier kan scheiden vind ik het helemaal gezegend. Ik zou trouwens niet weten waarom de hotspot-functionaliteit niet kan werken in Bridge-mode? Ze zouden dat prima moeten kunnen scheiden (technisch gezien).
De aan- of afwezigheid van die Ziggo hotspots, maakt me persoonlijk niet zoveel uit. Als de modem het op een juiste manier kan scheiden vind ik het helemaal gezegend. Ik zou trouwens niet weten waarom de hotspot-functionaliteit niet kan werken in Bridge-mode? Ze zouden dat prima moeten kunnen scheiden (technisch gezien).
Als ik met scan doe op de 2.4Ghz dan stopt de teller op 158 unieke mac addressen. Dit zijn een niet allemaal unieke aparaten, maar een groot deel van deze 158 wordt door Ziggo in beslag genomen.
Tuurlijk zitten hier ook SSIDs bij die mensen daadwerkelijk als hun eigen wifi gebruiken.

Voor dat maakt me het aan en uitstaan van de hotspots me wel uit. Daarnaast woon ik in een gebied waar er weinig mensen uberhaupt gebruik van zullen maken.
Wellicht dat die Ziggo hotspots een rol gaan spelen bij de uitrol van 5G, 3½miljoen 'zendmastjes' zet toch wat zoden aan de dijk......
misschien stroom/ruimte verbruik? Weer een extra apparaat die je kwijt moet ergens en aan moet staan...
Maar of het dan je eigen kastje is, of die van Ziggo? Hooguit als de router niet de functionaliteit heeft die jij wilt/nodig hebt. Je hebt met kabelinternet sowieso een kastje nodig.
Wanneer je een eigen apparaat gaat neerzetten loop je er tegen aan dat de daadwerklelijke functionaliteit die je wil er niet in zit. Dan heb je de keuze, je eigen ding in Bridge modus zetten en een tweede kastje, of een duur kastje van 4 a 500 neerzetten die het wel allemaal kan. Zet je dat af tegen het verbruik, dan praat je nergens meer over en was de bestaande situatie misschien toch beter. Enige zou kunnen zijn dat je een zuiniger ding kan neerzetten in combinatie met je eigen router.

Maar ik voorzie weer andere issues. Wanneer ik morgen ochtend Ziggo bel heb ik s'avonds of de volgende dag een nieuwe. Met een eigen ding, is de vraag of je binnen 2 weken weer online bent.
Maar zeker met de modem/routers die ze nu leveren (en je zelf in Bridge-modus kan zetten via de GUI) zie ik geen toegevoegde waarde van een eigen modem.
Om even 1 voorbeeld te noemen: IPv6 en IPv4. Wanneer je de Ziggo modem als router gebruikt krijg je deze in dualstack lite, oftewel geen verbinding op je IPv4 lijn waar je op kunt port forwarden. Je kunt het naar IPv4-only om laten zetten in sommige gebieden, maar dan heb je dus geen IPv6. Wil je dit zelf afhandelen door bridge mode aan te zetten, dan krijg je sowieso geen IPv6 meer binnen en zul je het volledig met IPv4 moeten doen totdat je die bridge mode weer uit laat zetten.

Daarnaast had ik bridge mode aan laten zetten, maar werd opeens alsnog wifi uitgezonden wat ik niet kon wijzigen "omdat ik in bridge mode zou staan". Je hebt dus geen daadwerkelijke controle over de instellingen, omdat je voor elke scheet naar een callcenter moet bellen waarbij de medewerkers niet in staat zijn om enigszins technische vragen te beantwoorden. En probeer vooral maar geen discussie te starten over wat er mis gaat in bridge mode, want het enige wat ze dan tot vervelens toe terug kunnen zeggen is "maar meneer, als hij in bridge mode staat is hij enkel een doorgeefluik voor uw eigen router". Als je een eigen modem hebt elimineer je dus ook het aantal mensen dat belt voor het aanpassen van instellingen, en de hoeveelheid ergernis van beide kanten.
Maat wat ik begrijp van hoe Ziggo omgaat met IPv6 (het DS Lite verhaal), gaat een ander modem je daar niet bij helpen. Dat vereist een aanpassing aan 'de achterkant'. Het feit dat je IPV6 wegvalt bij Bridge mode is daar ook een gevolg van volgens mij. Dit zijn allemaal dingen die zij aan 'hun kant' moeten regelen.

Ik heb zo'n ConnectBox (die ik ok Bridge Mode heb gezet via de gui) in m'n meterkast staan, en volgens mij zend die op dit moment geen Wifi uit. Ik zal later nog is kijken. Sterker nog. Als ik het me goed herinner kreeg ik zelfs een waarschuwing dat m'n wifi dan zou verdwijnen, maar dat weet ik niet meer zeker.
Maat wat ik begrijp van hoe Ziggo omgaat met IPv6 (het DS Lite verhaal), gaat een ander modem je daar niet bij helpen. Dat vereist een aanpassing aan 'de achterkant'. Het feit dat je IPV6 wegvalt bij Bridge mode is daar ook een gevolg van volgens mij. Dit zijn allemaal dingen die zij aan 'hun kant' moeten regelen.
Nee, als zij IPv6 kunnen krijgen (dual stack betekent dat je sowieso een volledige IPv6 lijn krijgt en hoe dan ook IPv4, maar lite betekent dat die IPv4 verbinding een gedeelde lijn is waardoor je niks kunt forwarden) zou een ander modem dat dus ook moeten kunnen krijgen. De enige voorwaarde is dat zij laten weten op welke manier dat kan worden verkregen, en dat doen ze niet. Bridge mode aan? Geen IPv6.
Ik heb zo'n ConnectBox (die ik ok Bridge Mode heb gezet via de gui) in m'n meterkast staan, en volgens mij zend die op dit moment geen Wifi uit. Ik zal later nog is kijken. Sterker nog. Als ik het me goed herinner kreeg ik zelfs een waarschuwing dat m'n wifi dan zou verdwijnen, maar dat weet ik niet meer zeker.
Klopt, alleen was dit door een bug opeens bij mij aangegaan weer. Ik kon alleen zelf helemaal niks troubleshooten ook al hoefde ik alleen maar wifi uit te kunnen zetten hiervoor, ik moest Ziggo bellen om dit aan te pakken. Een behoorlijke waste of time, aangezien ik moet bellen voor m'n telefoongesprekken, en ik eerst moet uitleggen wat er aan de hand was, ik daarna nog een discussie had ("dat zou niet moeten, vreemd"; top, vertel dat aan de router), en ze daarna nog moesten troubleshooten (brige mode uit, wachten, bridge mode aan, wachten, opgelost). Als je dat allemaal zelf in beheer kunt houden bespaart dat tijd. Zowel voor jezelf als voor Ziggo.
Ik begreep dat dslite inhoudt dat je zelf geen ipv4 adres op je modem hebt, maar dat deze getunnelt wordt vanuit centraal via ipv6. Aldoende valt er weinig te forwarded omdat je adres niet echt op je router staat.

Het is dus logisch dat je maar één ipadres kan hebben hebben met bridging via deze techniek. Ziggo kiest er dan voor om een ipv4 adres door te geven in plaats van een ipv6 subnet.


Misschien snap ik de techniek niet goed genoeg hoor, dus misschien is het onzin wat ik schrijf.
Als de ISP met DS-Lite haar klanten bedient is dat nog geen reden die aan klanten die de WAN interface op eigen apparatuur willen (en daarvoor het modem in bridge mode zetten) het gebruik van DS-Lite te ontzeggen. Dit is onrechtmatig want in strijd met het Besluit eindapparaten (en dat de ACM daarop (nog) niet handhaaft doet daar niets aan af).
Tot hiertoe heb ik hier geen last van gehad, maar als je bijvoorbeeld een PiHole of AdGuard Home hebt dan moet je de DNS kunnen aanpassen en dat stukje is dicht getimmerd.
Ok maar dan heb je de keuze om er zelf een modem aan te hangen, wat ga je er dan aan hangen dan? De pricewatch heeft geen eens een optie voor coax WAN aansluiting.

Ik snap wel dat ziggo hier "tegen" is. Tot op zekere hoogte zijn ze immers de enige die fastsoenlijke apparatuur kunnen leveren.

Met glas is het een heel ander verhaal. dat is stiekem al gewoon ethernet, maar dan over een ander medium. Media converter ertussen en gas op die lollie.

Met COAX is het echter een heel ander verhaal. Dat wordt een groot drama, want iedereen en zijn moeder wil het straks zelf doen en Ziggo mag de ondersteuning gaan leveren. Ik ben voor vrije routerkeuze, als daar nog iets voor moet om het signaal om te zetten naar iets waar een router ook echt wat mee kan dan prima. Maakt mij niet uit wie dat levert, maar het liefst is het gewoon onderdeel van de dienst die ik afneem. Bij issues van dat doosje kan ik iig ergens heen bellen om het te laten fiksen.
Ok maar dan heb je de keuze om er zelf een modem aan te hangen, wat ga je er dan aan hangen dan? De pricewatch heeft geen eens een optie voor coax WAN aansluiting.
https://tweakers.net/mode...xAdFlijpJVtJKlqZFSbG1tLQA
Met COAX is het echter een heel ander verhaal. Dat wordt een groot drama, want iedereen en zijn moeder wil het straks zelf doen en Ziggo mag de ondersteuning gaan leveren. Ik ben voor vrije routerkeuze, als daar nog iets voor moet om het signaal om te zetten naar iets waar een router ook echt wat mee kan dan prima. Maakt mij niet uit wie dat levert, maar het liefst is het gewoon onderdeel van de dienst die ik afneem. Bij issues van dat doosje kan ik iig ergens heen bellen om het te laten fiksen.
Onzin. KPN en dochterondernemingen daarvan staan eigen modem toe, en nog altijd merk je dat de niet-technische mensen de standaardmodem blijven gebruiken aangezien ze totaal niet weten wat ze anders zouden moeten doen. En dat is geen probleem verder. Maar als je meer wilt kunnen doen (want die Ziggo modems zijn echt kinderlijk ingedeel wat betreft wat je mag aanpassen en waar je met je handjes van af moet blijven), dan is het fijn als die optie er uiteindelijk komt. Je moet dus niet met een beredenering komen waarbij al duidelijk is aangetoond dat dit niet het geval gaat zijn. Tuurlijk ga je er mensen tussen hebben die het alsnog proberen zonder dat ze ook maar enig idee hebben wat ze doen, maar dat is slechts een klein percentage.
Het enige wat ik nog niet begrijp is waarom je bij ziggo nog steeds moet rotzooien met coax.
Helemaal als je van kpn afkomt is dat een mega verschrikkelijke stap om te maken. (ik spreek uit ervaring)
dus waarom niet gewoon glas tot in de meterkast voor mensen die het tot in huis hebben liggen en dan is met een utp kabel of iets naar je eigen modem.
Bij KPN kon het ook.
Omdat Ziggo nou eenmaal in verleden een klap geld heeft uitgegeven aan een coax netwerk, dan ga je niet wat nieuws aanleggen als er al iets ligt, vandaar dat ze nooit glasvezel zullen aanbieden als er coax ligt, op coax is nog voldoende rek.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 15 juli 2020 16:54]

Maar ze gebruiken letterlijk glas naar de wijkkast.
Bij mij thuis ligt glas de meterkast in en ik snap dat dat niet bij iedereen het geval is maar dat zou toch een prima optie kunnen zijn om voor die mensen dat aan te bieden.

Ik kan bij kpn 500/500 krijgen maar bij ziggo 500/50.
Waar is die rek dan?
Volgens mij is juist het voordeel van glas dat je die grote bandbreedte hebt 2 kanten op.
Glas is zo goed als onbeperkt, bij Coax moeten ze steeds aanmodderen om er meer rek uit te halen van die koperen kabel, voor de gewone consument geen probleem inderdaad.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 16 juli 2020 08:59]

Omdat het veel geld kost dat laatste stuk te verglazen?
Omdat het veel geld kost dat laatste stuk te verglazen?
Inderdaad. Bij gewone rijtjeshuizen een kabel door de grond schieten, dat gaat allemaal redelijk snel en simpel, maar denk ook eens aan appartementencomplexen.
KPN heeft het met regefiber ook gedaan en volgens mij is kpn zelfs weer begonnen met glas aanleggen tot aan huis.
Daarom snap ik het niet zo.
De reden die ik van een monteur hoorde was dat ze betere beeldkwaliteit kunnen geven op coax.
Maar daar heb ik wel mijn twijfels bij, helemaal met glas.

Wat ik ook niet snap is waarom ze niet de optie bieden voor mensen die al glas in huis hebben.
Zou toch makkelijk moeten zijn?

(Ik vergeet overgens niet dat ze dan meer zooi moeten kunnen leveren voor die 2 verschillende installaties en dat kost ook weer geld.)
Het zal nog heel wat meer gaan kosten als ze moeten concurreren tegen KPN en andere glasvezelboeren die flink oprukken.

Je kan ook al op de site van ziggo lezen dat ftth complete onzin is. Gek genoeg bieden ze wel glasvezel aan voor zakelijke klanten :')
Ze willen gewoon het geld niet uitgeven en liegen er om.

De reden waarom KPN het wel doet: De rek is er compleet uit die twisted pair draadjes die vroeger voor telefonie was.
Wat is er zo verschrikkelijk aan dan? DVB-C zit in iedere TV, je kan heel makkelijk eigen apparatuur achter het modem plaatsen en TV en internet zijn fysiek gescheiden met de splitter.

Bij KPN en t-mobile moet je lopen klooien met VLAN’s, extra mediaconverter, managed switch ertussen als je zelf iets wil en extra bekabeling naar je TV (1 voor tv 1 voor internet.

Als je alles in 1 afneemt heb je echt veel complexere setups nodig om het zelf te kunnen regelen.
VLAN's instellen hoeft niet, maar dat kan wel. Hangt er van af hoe je het wel inrichten. Bij KPN kun je rustig 1 kabel vanaf modem naar de tv-kast laten lopen en daar een goedkope switch achterdrukken. Ook al druk je de switch vol met UTP apparaten, er hoeft niks ingesteld te worden qua VLAN's.
T-mobile heeft inderdaad nog antieke modems hangen waar je dit nog moet instellen, maar bij KPN was het laatste modem die dit kon van voor 2010. De nieuwe modems van T-mobile kun je ook rustig een switch achter hangen.

Het enige voordeel van CAI is dat de meeste huizen dit al hebben liggen sinds de jaren 80. UTP vaak weer niet.

Wat dat betreft heb je bij COAX net zo goed versterkers bij lange lengtes nodig of extra mediaboxen indien je meer wilt dan een basispakket.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 15 juli 2020 18:13]

Bij KPN kun je rustig 1 kabel vanaf modem naar de tv-kast laten lopen en daar een goedkope switch achterdrukken.
Ja maar dan heb je het over de router van KPN zelf? Dat is geen eerlijke vergelijking. Die hebben bij levering al de juiste VLAN configuratie. Zonder VLAN op je WAN poort heb je gewoon geen verbinding. En met routed IPTV wordt het er ook niet makkelijker op om het zelf te doen. Ja je kan dan op iedere poort inprikken, maar dan moet je dus wel een IGMP proxy hebben draaien en alles.
T-mobile heeft inderdaad nog antieke modems hangen waar je dit nog moet instellen, maar bij KPN was het laatste modem die dit kon van voor 2010. De nieuwe modems van T-mobile kun je ook rustig een switch achter hangen.
Even voor de duidelijkheid. Een modem wordt alleen gebruikt bij coax en dsl. Voor glas is het gewoon een router. Ik heb het hier dan ook niet over de provider geleverde routers maar je eigen apparaat. VLAN 300 is internet. Die moet je sws instellen.

Again als je de provider spullen gebruikt werkt het direct oout of the box. Maar das het punt hier dus net. Dat wil jij dus niet hoeven gebruiken. En dan krijg je dit soort constructies.
Wat dat betreft heb je bij COAX net zo goed versterkers bij lange lengtes nodig of extra mediaboxen indien je meer wilt dan een basispakket.
Als je meer wilt dan het basispakket (bijvoorbeeld HD zenders wilt bekijken) zijn er ook CI-modules voor Ziggo. Vroeger kon je die kopen, nu moet je ze huren.

Bij lange lengtes coax binnenshuis, heb je geen versterkers nodig mits je een goede kabel toepast.
Ga je de coax meerdere malen splitsen dan verzwakt het signaal en kun je een versterker nodig hebben.
Bij lange lengtes coax binnenshuis, heb je geen versterkers nodig mits je een goede kabel toepast.
Bij lange lengtes coax binnenshuis heb je wel versterkers nodig. Retour-geschikte versterkers zelfs.
Want anders heeft je retour-signaal wat voor interactieve TV services gebruikt wordt, onvoldoende sterkte om het terug tot aan de straatkast of wijkkast te halen.
Ik zeg MITS je goede kabel toepast (en niet meerdere malen splitst.
De grote demping en slechte afscherming bij "bouwmarkt"-kabel zorgen voor verzwakking en interferentie van ander signalen. Het retoursignaal wordt meestal niet eens versterkt, maar gewoon doorgelaten omdat het minder last heeft van demping (zit op lagere frequentie, ik meen iets van 63MHz). Hoe hoger de frequentie, hoe hoger de demping van een coax-kabel.
Link: Coax Electrical Charateristics

Als je goedkope maar goede kabel voor TV wilt, kun je satelliet-coax kiezen.

M&P Elite 5 heeft op 860MHz een demping van 14,6dB/100m. Zou je daar 10meter pakken, dan heb je nog geen 1,5dB verlies. Elke splitter geeft (minimaal) ca 3dB verlies. Je verliest dus vaak meer signaal door splitters dan door goede coax.
Wat ik als consument verschrikkelijk vind is dat ik mijn hele huis coax vrij heb gemaakt en 1 kabel heb liggen.
toen ik overstapte naar Ziggo moest ik plots overal in huis een coax bij leggen.
Er licht toch al een netwerk kabel?
Dan moet ik toch ook de tv via het netwerk kunnen krijgen zoals KPN dat ook al doet.
Stuk gebruiksvriendelijk om zelf te installeren.

Ik lees dat je reageerde op het bericht van @krakendmodem dat het geen eerlijke vergelijking is als je de modem van kpn zelf met een eigen router vergelijkt.
Maar daar zit toch juist het hele punt in.
Als je zelf wilt gaan knutselen dan kan dat maar je moet hoe dan ook meer werk verrichten.
Een vlan erbij moeten zetten zal niet veel werk zijn als ze bij de provider instructies zetten die globaal werken bij de meeste routers.
Dan kom je ook weer op het punt dat als je dus echt full tekkie gaat je geen support bijna nodig hebt van een provider behalve de juiste inlog codes en eventuele keys en certificates.
(Weet niet of dat nodig is voor zoiets )

Dus vandaar dat ik zeg, zet glas tot in de meterkast en laat tv over ethernet lopen.
met glas kun je makkelijk hoge kwaliteit beeld overbrengen en je hebt maar 1 kabel nodig in plaats van 2
Als je zelf wilt gaan knutselen dan kan dat maar je moet hoe dan ook meer werk verrichten.
Nee dat is dus helemaal niet waar. Ziggo bellen "zet de boel maar in bridge mode". klaar. Dat is het bij ziggo.

Bij T-mobile/kpn mag je eerst gaan uitzoeken:
 • hoe VLAN's werken überhaupt
 • Hoe je die instelt op jouw router
 • Of en Hoe je meerdere VLAN's kunt instellen
 • Hoe je telefonie dan gaat doen
 • he kak bridged IPTV, moet ik weer een managed switch hebben
 • Óf: Kut routed IPTV -> IGMP proxy
Dan kom je ook weer op het punt dat als je dus echt full tekkie gaat je geen support bijna nodig hebt van een provider behalve de juiste inlog codes en eventuele keys en certificates.
Maar dan moet je dat wel kunnen en geloof mij dat zijn er weinig. Ik heb het ook zelf moeten leren. Ben geen netwerk engineer, maar snap er nu voldoende van om het thuis zelf te kunnen regelen en het onderhouden, maar dat doe je niet ff.
Dus vandaar dat ik zeg, zet glas tot in de meterkast en laat tv over ethernet lopen.
met glas kun je makkelijk hoge kwaliteit beeld overbrengen en je hebt maar 1 kabel nodig in plaats van 2
Ik zou eerder zeggen, laat TV over coax gaan en gebruik je TV gewoon daadwerkelijk als TV. Kunnen die stomme STB's met extra afstandsbedieningen ook de deur weer uit.
Nee dat is dus helemaal niet waar. Ziggo bellen "zet de boel maar in bridge mode". klaar. Dat is het bij ziggo.
Ik heb het in dit verhaal erover dat je je eigen router gaat gebruiken en NIETS van de provider hebt.
Maar dan moet je dat wel kunnen en geloof mij dat zijn er weinig. Ik heb het ook zelf moeten leren. Ben geen netwerk engineer, maar snap er nu voldoende van om het thuis zelf te kunnen regelen en het onderhouden, maar dat doe je niet ff.
Dat zeg ik ook juist.
Niet veel mensen zullen dat kunnen en dus gaan ze niet zelf prutsen.
ik ben ook geen netwerk specialist en run mijn thuis netwerk ook prima.
Maar ik zou liever een vast binnenkomst punt hebben van in mijn geval ziggo en dan mijn eigen router hebben dan zelf gaan prutsen om het werkend te houden. Ik heb wel wat beters te doen met mijn tijd.
Ik zou eerder zeggen, laat TV over coax gaan en gebruik je TV gewoon daadwerkelijk als TV. Kunnen die stomme STB's met extra afstandsbedieningen ook de deur weer uit.
Als ik je goed begrijp wil jij geen digitale tv dus.
Jij wilt niet iets kunnen terugkijken?
niet iets kunnen opnemen?
e.d.

Want als je je tv wilt gaan gebruiken als pure tv dat kan nu ook al, gebruik je een kaartje in je tv en je bent er.
Ik heb het in dit verhaal erover dat je je eigen router gaat gebruiken en NIETS van de provider hebt.
Dat wordt toch een dingetje dan. Je hebt namelijk hoe dan ook een modem nodig op coax. Het is goed om die twee termen even apart van elkaar te zien. Het zijn namelijk twee verschillende dingen. Dat ze toevallig in combi geleverd worden doet daar niet aan af. Ik heb echt jaren een eigen router gebruikt met ziggo. Zoals ik zei. Dan zet je hem in bridge mode en hang je je eigen router erachter. Krijg je netje publiek IP op je router WAN interface.
Maar ik zou liever een vast binnenkomst punt hebben van in mijn geval ziggo en dan mijn eigen router hebben dan zelf gaan prutsen om het werkend te houden. Ik heb wel wat beters te doen met mijn tijd
Dat heb je dan toch? Keurig netjes ethernet rj45.
Als ik je goed begrijp wil jij geen digitale tv dus.
Jij wilt niet iets kunnen terugkijken?
niet iets kunnen opnemen?
e.d.
Hoezo niet? DVB-C is digitaal en analoog. Analoog kan je zonder smartcard gebruiken. Digitaal heb je zo’n ding helaas nodig.

Terugkijken en opnemen is dan iets lastiger, maar het kan wel. Hadden wij een HDD recorder voor staan.
Want als je je tv wilt gaan gebruiken als pure tv dat kan nu ook al, gebruik je een kaartje in je tv en je bent er.
Niet bij de glasvezel providers.
DVB-C is niet analoog (DIGITAL Video Broadcast)
Bij digitaal heb je zo'n ding (CAM/CI) niet nodig voor DVB-S/T FTA en DVB/C FTC kanalen.
De CAM/CI(Smartcard) heb je nodig bij gecodeerde/versleutelde kanalen.
Dat kloten komt vooral door de keuze van de provider. Bij glasvezel kan prima een DVB-C (TV via coax) signaal geleverd worden, Telfort had dit en Trined doet dit nog steeds en als ik me niet vergis werkt het bij Delta ook zo.

Maar ja, als je als provider de mogelijkheid hebt om klanten per tv uit te melken dmv STB-verhuur en daarmee ook nog eens opbrengsten uit interactieve tv kunt genereren...
Maar zelfs met behoorlijk slimme hardware kan een 'modem' dan nog steeds voor veel problemen op het netwerk zorgen en het leven van andere mensen zuur maken.
Ja en logisch dat ze dat zeggen toch? Als je anders wil moet er denk ik goede redenen aangegeven worden om dat te veranderen. Maar ik kan geen redenen bedenken die opwegen tegen de nadelen. Dit kan het alleen maar weer duurder maken voor klanten omdat een callcenter getraind moet gaan worden en procedures gewijzigd moeten worden en mogelijk zelfs netwerkchanges. Dat dan voor een klein groepje die een eigen modem er achter wil hangen omdat(?)
+1Anoniem: 310408
@Marnix198815 juli 2020 16:11
Nee, als je geen standaard modem hebt kan de supportdesk niets voor je doen. Mocht je denken dat het probleem aan de lijn ligt dan sluit je het originele modem even aan. Ziggo zal ABSOLUUT geen service verlenen voor een modem dat jij voor 30 euro van Alibaba hebt gehaald.
Waarom zou je eigenlijk een zo goedkoop mogelijk router nemen van 30 euro?

De krenterige klanten gaan toch altijd voor gratis en blijven de Ziggo modem gebruiken.
De "powerusers" kopen vaak een modem voor extra functies en dan kom je vrijwel altijd in de duurdere categorie routers.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 15 juli 2020 16:56]

"poweruser"="tweaker" :)
Je haalt nu meerdere dingen door elkaar. Routers an sich zijn niet zo heel duur. Zeker op rj45 en snelheden tot 500mbit kun je voor 40-50-60 euro al een behoorlijke router hebben. Relatief hoog knutsel gehalte, maar hardwarematig prima spul.

Voor kabelmodems is er echter vrijwel geen alternatief op de markt dat goedkoper is dan 250 euro én ook nog fatsoenlijk werkt. Ze hebben of dezelfde chipset als de Puma in die ziggo doos (dus op dezelfde manier ruk, maar dan nog erger want geen support), of het zijn combi apparaten waar je dus ook een router in hebt zitten zodat je uiteindelijk alsnog met niet veel meer soeps dan fritzbox uit de voet moet.

Dus wat gaat die poweruser dan doen? Een kabelmodem kopen of overstappen naar glas waar het hele riedeltje sws al een stuk goedkoper is?
Afgezien dat het elk jaar al flink duurder wordt is het niet zoveel voor de helpdesk. KPN heeft het nu ook overgenomen van XS4ALL. Je publiceert je technische gegevens en daar heb je aan te voldoen. Support krijg je natuurlijk niet via de helpdesk. Dat verwacht ik ook niet. Dat ging bij XS4ALL net zo. die vroegen me ook elke keer om de Fritzbox aan te sluiten. Heb ik geen moeite mee.
Denk dat je wat te kort door de bocht denkt. De technieken zijn natuurlijk verschillend, de prijsverhogingen staan los van toekomstige wijzigingen en het is niet enkel voor de helpdesk. Support krijg je 'natuurlijk' niet via de helpdesk maar zo werkt dat in de praktijk ook niet. Je moet toch aantonen dat het signaal goed is wat binnenkomt, in modems die ze nu leveren kunnen ze dat uit het modem opvragen. Kan dat ook bij alle losse modems? Zo niet, hoe gaat de helpdesk dat dan controleren en hoe kan een klant of helpdesk medewerker dat controleren en geloof je iedereen op z'n blauwe ogen. Kortom, zo eenvoudig als je het stelt is het niet en dan kom ik wederom terug, waarom willen we het? Want je kan het modem in bridge modus zetten toch.
Voor storingsanalyse/support kunnen de providers nog steeds een eigen modem sturen dat aangesloten wordt om te testen.

Het waarom? Omdat het modem van Ziggo brak is (ja, ook in bridge) vooral bij belasting op hogere snelheid. Haperende verbindingen, oplopende latency en andere nukken door de gebruikte chipset in de Arris modems. De routerfunctionaliteit is belabberd, de mogelijkheid om iets basaal als DNS wijzigen is niet mogelijk.

Als Ziggo (en KPN met de Experia Box) kwalitatief goede modems zouden leveren is bridge prima, maar zo lang ze zelf brakke zooi leveren, wil ik het liefst een eigen modem/router, al kost het (een paar) honderd Euro.
Bij Tweak hetzelfde. Specs staan op de website, en je kunt zo je eigen hardware aansluiten.
Support is beperkt (logisch), maar je bent wel baas in eigen netwerk.
En daar betaal je dan ook naar. Bij een Ziggo valt zoiets echter niet te verantwoorden.
Betaal bij Tweak minder dan bij Ziggo...
Ja dat is precies mijn punt.
Support is beperkt (logisch)
Dat is dus geheel logisch inderdaad. Bij ziggo kan dat niet. Die zijn significant duurder. Derhalve moet je dus ook gewoon een bepaald niveau aan support bieden. Derhalve kan een ziggo ook niet zomaar zeggen, "hier zijn de gegevens succes".
Ja, dat was ik vergeten: keuze is ook prima. Dus standaard levert Ziggo het modem. Wil je een eigen modem, dan moet dat ook kunnen. Iedereen blij (behalve Ziggo dus als ik het nieuwsbericht zo lees ;) )
Exact. En dat is opmerkelijk want het zal geen 20% van de huishoudens zijn dat expliciet aangeeft een eigen modem te willen gebruiken.
Dus wat is er zo geheimzinnig aan de huidige modemwerking dat ze niet willen delen?
Ik denk nog geen 2%....
Ik denk nog geen 2%....
Nog geen 0,5%.

Wanneer er nu een probleem is, dan is het telefoontje Ziggo. Heb je een probleem met je eigen ding, zegt Ziggo, dit zijn de aansluit parameters, ow, uw systeem doet een afwijking op dat punt, is niet ons probleem. Succes....

Bridge modus is meer dan voldoende in meeste gevallen.
Dus wat is er zo geheimzinnig aan de huidige modemwerking dat ze niet willen delen?
Niks, maar wat er gedaan wordt in het modem zorgt er wel voor dat jouw verbinding gecapped wordt naar wat je betaald. Dat is hoe DocSIS werkt. Dus heel geheimzinnig is het niet, maar is wel belangrijk voor de werking van het Coax netwerk.
Zou die keus ook niet zo zijn dat ze zonder het eigen modem het gasten Ziggo netwerk niet meer kunnen aanbieden.
Zodra je het Ziggomodem in Bridge zet (of laat zetten) werkt het Ziggo gastnetwerk sowieso niet meer.
Dat is exact wat Ziggo bedoelt met:
"Het door Ziggo geleverde modem heeft een essentiële functie in het Ziggo-netwerk. Over het geleverde modem gaat namelijk een continue stroom van informatie benodigd om het Ziggo netwerk te laten functioneren en onze diensten aan te kunnen bieden",
Als Ziggo zou moeten stoppen met het leveren van het standaard Ziggo modem om de consument de keuze te bieden, dan gaat dat ten koste van o.a. het WifiSpots netwerk en mogelijk andere optimalisaties van het netwerk die Ziggo via het standaard modem kan analyseren. Dat gebeurd nu ook al deels doordat mensen hun modem in bridge mode laten zetten.

Ik begrijp dan ook dat Ziggo hier niet op zit te wachten. Ik ben persoonlijk tevreden met mijn Connectbox, alles werkt zoals het zou moeten werken.
Omdat Ziggo aangeeft dat ze het modem, en de manier hoe het contact maakt met hun netwerk, zien als hun verantwoordelijkheid.

En eigenlijk kan ik het daar wel mee eens zijn.
Ziggo geeft de keuze, of een dienst (modem/router) of het modem in Bridge en de gebruiker zijn eigen router laten aangeschaffen

Door verschillende modems toe te laten krijg je veel differentie in het werk, dat is voor niemand goed.
Omdat Ziggo aangeeft dat ze het modem, en de manier hoe het contact maakt met hun netwerk, zien als hun verantwoordelijkheid.

En eigenlijk kan ik het daar wel mee eens zijn.
Ziggo geeft de keuze, of een dienst (modem/router) of het modem in Bridge en de gebruiker zijn eigen router laten aangeschaffen
Prima, maar dan moeten ze wel eens een keer IPv6 door gaan geven in bridge mode.
Daar zijn nu precies standaards (bijv. EuroDOCSIS 3.1) voor ontwikkeld.
Laat het een keus zijn, dat het door Ziggo wordt geleverd is natuurlijk voor veel mensen prima. Maar het zou ook fijn zijn als je je eigen modem kunt gebruiken...

Ziggo zegt eigenlijk, wij vinden dat je geen keus mag hebben en wij moeten het leveren!
Waarom wil eigen modem keuze wat is daar nu het nut van eigen gekozen modem ?
Waarom wil eigen modem keuze wat is daar nu het nut van eigen gekozen modem ?
Zodat je niet vastzit aan anti-consument beslissingen van Ziggo. Zoals bijv. om tegen beter weten in modems uit te leveren die gebaseerd zijn op de brakke series Puma chipsets waarvan breed bekend is dat ze structurele problemen hebben.
Als Ziggo daar van op hoogte is dan lijkt mij dat reden genoeg om een andere modem van ze te krijgen!
Ziggo wil natuurlijk dat wij als klant tevreden zijn.
Ziggo wil dat je niet zeurt als klant en wel elke maand betaalt.
Ik ben maar gestopt met zeuren over mijn brakke verbinding (o.a. valt bij thuiswerk VPN verbinding regelmatig weg) en heb een VDSL-verbinding erbij genomen. Die is wel stabiel en onlangs de lagere abonnementssnelheid sneller dan Ziggo. Zodra mijn contractperiode verloopt gaat Ziggo internet eruit.
Het modem is voor niet het grootste probleem. Een modem is alleen signaal type om zetten. Voor ziggo van kabel naar utp.

Het gaat om het router gedeelte. Vaak is deze functie (modem + router) in één apparaat gegoten. En is de router functionaliteit maar beperkt. Daarom wil ik een eigen router.
Mag de provider een 'domme' modem (blijven) aanleveren.
En ik heb juist liever dat ik zelf kan bepalen wat ik aansluit. Zo ieder z'n mening toch? De keuzevrijheid vertaalt ook niet in geforceerd eigen apparatuur gebruiken, maar de optie om dat wel te doen. Dat werkt bij andere providers ook zo en dat is helemaal prima. De enige keer dat ik om support van mijn ISP vraag, is wanneer ik zeker ben dat het niet aan mijn apparatuur ligt. Als je er geen verstand van hebt of er zelf geen tijd en/of moeite in wil steken blijf je toch gewoon bij de apparatuur van de ISP?
Klopt, maar de praktijk gaat toch anders zijn. Mensen horen ergens iets over eigen modems, tikken er één op de kop. Werkt het niet, dan wordt de helpdesk gebeld en als de helpdesk zijn handen er dan vanaf rekt krijg je op social media en reviewsites weer allemaal mensen die hoog van de toren blazen dat ze een abonnement hebben maar dat internet het niet doet of dat Ziggo onbeschoft is.
Of mensen die zelf iets kopen maar het niet kunnen instellen. Ook al zegt Ziggo dat je dan zelf verantwoordelijk bent, er zal altijd een discussie ontstaan over bij wie het probleem nu ligt. Ziggo kan dan ook niet meer op afstand bepalen of hun deel van de verbinding wel of niet werkt. Men voelt daar gewoon weinig voor.
Ziggo kan dan ook niet meer op afstand bepalen of hun deel van de verbinding wel of niet werkt.
Dat kunnen ze nu ook al niet correct. Zelf ondervonden.

Servicedesk claimt bij peilen dat alles er goed uitziet, maar bij verder aandringen konden ze toch wel even een monteur inplannen. Monteur prikt een week later even zijn apparaatje op de aansluiting en ziet meteen dat het niet snor is.
Maar hoe weet Ziggo dan zeker dat het niet aan jouw apparatuur ligt? De support wordt gewoon een heel stuk lastiger. Dus ik denk dat het er op neer komt dat Ziggo evengoed modems moet blijven meeleveren zodat wanneer er iets mis is gewoon wordt gevraagd om het Ziggo modem aan te sluiten. Werkt dat wel dan is het wat Ziggo betreft gewoon klaar...
En dat laatste is natuurlijk ook prima. Ik heb hier zelf het modem dat bijgeleverd wordt door mijn ISP ook liggen. Ik vind het ook niet erg om dan borg te betalen. Ik snap ook dat hobbyisten met net wat meer verstand van zaken niet te vergelijken zijn met echt netwerkprofessionals. Gelukkig mag ik mijzelf dat laatste noemen, dus het zal mij niet zo gauw gebeuren dat ik naar mijn ISP wijs als het bij mij ligt. En als ik het toch niet zeker weet, sluit ik toch nog even de bijgeleverde modem aan om uit te sluiten dat het aan mijn kant ligt.

Ik snap @bytemaster460 zijn punt ook zeker, het is in zekere zin een bedrijfsrisico dat zich makkelijk vertaalt naar verlies in aanzicht. Daarom is het maar al te belangrijk dat mensen erop gewezen worden dat ze geen recht op support op apparatuur hebben die zij zelf hebben aangeschaft. Klagende mensen hou je altijd. Als een klant niet in z'n gelijk staat, dan rekent de klantenservice daar ook mee af en hoor je er niets meer over.
Zou toch erg fijn zijn als de Connectbox met haar brake werking vervangen kan worden door kwalitatief betere modems.
Wat is er brak aan? Ik heb hem in bridgemode staan, ding werkt feilloos :)
Monitor de afhandeling van UDP verkeer eens & de pieken vs een non-puma based modem.

In bridge modes zonder wifispots ervaar je inderdaad minder tot geen problemen echter is er geen IPv6 mogelijk en blijven de perfomance issues van de puma chipset zichtbaar, minder storend maar nog steeds aanwezig en nog steeds te merken bij sommige games of applicaties.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 15 juli 2020 16:27]

Wat is er brak aan?
De gebruikte Intel Puma 6 modem in hun Arris rebrand. Deze haal je met een zeikstraaltje udp traffic eronderuit (ook in bridge-mode). Feilloos, nee rommel is het.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 15 juli 2020 16:09]

Het ding had/heeft enorm last van Buffer Bloat. Test je verbinding maar eens op http://www.dslreports.com/speedtest en laat je BufferBloat score eens weten. Op mijn huidige DSL verbinding met eigen modem is die nu steeds A+ of A. Destijds met Ziggo en de Connectbox kon ik daar van dromen...

Edit: Aan de reacties te zien speelt het Buffer Bloat verhaal niet meer. Dan hebben ze het blijkbaar in een latere firmware update weten te verhelpen. Want dat was een van de effecten van die brakke Intel Puma chipset.

[Reactie gewijzigd door Psyveira op 15 juli 2020 17:32]

Grappig, ik krijg gewoon A of A+ met die brakke Puma. :+

Maar het is wel echt een waardeloze baksteen verder. Heb vaak dat dat ding compleet over zijn nek gaat als ik mijn NAS vanaf buiten de deur probeer te benaderen. Dan gaat hij gewoon random rebooten. Ziggo zegt natuurlijk dat dit door mijn NAS komt. Wel grappig dat het feilloos heeft gewerkt met mijn vorige modem, maar dat is natuurlijk een wel/niet wedstrijd die je nooit gaat winnen.

Ik zou in ieder geval heel blij zijn als ik een eigen modem kan gebruiken.
Ik ben niet bekend met bufferbloat maar heb je test geprobeerd.

Opstelling: Chromebase 24 (ChromeOS Versie 83.0.4103.112) -> Wireless verbonden met Deco M9 Plus -> LAN kabel -> Switch -> Connectbox in bridge modus

http://www.dslreports.com/speedtest/64869568.png

Bufferbloat A en Quality A+. Klinkt goed, wat vind jij?

[Reactie gewijzigd door Pete80 op 15 juli 2020 16:37]

Valt best mee:

USA (EST) Down Up Ping Bloat Streams Comment
2020-07-15 10:35:53 239.2 26.3 27 - 16 / 12

Heb een 250/25 Ziggo-lijntje, met connectbox modem in bridgemode. Router is een Asus RT-AC87U met Merlin firmware. Ik gebruik de DNS-servers van Google en een eigen mailserver. Geen centje pijn.

[Reactie gewijzigd door Big Mama op 15 juli 2020 16:39]

Bij mij een B en ook Bufferbloat B. Ik heb het maximale Ziggo abo (500/40).
Feilloos? Dus je wilt zeggen dat IPv6 het bij jou wél doet in bridgemode?
Ja precies dit... Zie maar eens met de helpdesk een gesprek te voeren over het aan de praat krijgen van je eigen gekochte modem. Nog even los van het feit dat er amper kabel modems te vinden zijn voor een normale prijs.
Dat er nu nog geen modems te verkrijgen zijn heeft denk ik te maken van vraag/aanbod :) Het heeft nu toch geen zin om modems te maken, omdat toch bijna niemand ze kan gebruiken.

Denk als straks deze wetwijziging erdoorheen komt dat de prijzen normaal gaan worden.
Zou de nederlandse markt daarin leidend zijn? Hoeveel van die dingen ga je hier af kunnen zetten? Zelfs een groot deel van de mensen hier op Tweakers lijkt het al wel best te vinden met het originele modem. Als je er 1000 verkoopt is het veel denk ik :?

Vraag me werkelijk af of dit voor een fabrikant een fatsoenlijke afzetmarkt is.

[Reactie gewijzigd door MikeyMan op 15 juli 2020 15:52]

Ze zijn best te vinden; AVM (Fritz!Box) heeft volgens mij zelfs meerdere die zouden moeten werken, áls VodafoneZiggo dit mogelijk maakt.
Toen ik bij KPN Zakelijk werkte was het simpel, modems die bij het abonnement waren aangeschaft konden wij ondersteunen. Bij andere modems was het best effort, al was het voornamelijk het aansluiten van de kabels op de juiste plek en aangeven dat de configuratie voor de verbinding als volgt was: PPPoA met VC Multiplexing, DHCP, een VPI van 2 en een VCI van 32 was.

Eigen apparatuur heeft enige eigen verantwoordelijkheid.

[Reactie gewijzigd door MoonRaven op 15 juli 2020 16:07]

VPI en VCI?

Dat zijn toch instellingen voor DSL modems? Kabel modems hebben deze instellingen niet voor zover ik weet. De discussie gaat over kabel modems, voor zover ik begrepen heb.

Of is je punt dat het niet uit zou moeten maken zolang je modem zichzelf correct aanmeld in het netwerk en de voorgeschreven instellingen gebruikt? Daarover zijn we het wel eens.

En dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen apparatuur, ook daar ga ik je gelijk geven.
Ja precies dit... Zie maar eens met de helpdesk een gesprek te voeren over het aan de praat krijgen van je eigen gekochte modem. Nog even los van het feit dat er amper kabel modems te vinden zijn voor een normale prijs.
Dat is toch het risico wat je neemt? Zo werkt KPN ook. Wij helpen je als je onze modem kiest, of de lijst dat door ons ondersteunt wordt. Kies je wat anders; dan is het volledig eigen verantwoordelijkheid en leveren we geen support.

Simpel.
En ze kunnen met een eigen gekochte modem ook niet hun afgesproken snelheid garanderen logisch dat ze modem keuze bij een groot deel bij ziggo ligt!
Ik verwacht dat het voor de helpdesk niet veel veranderd. Ik denk ze alleen maar de juiste instellingen zullen geven en dat je verder zelf mag uitzoeken hoe en waar je dit moet neerzetten. Kom je er niet uit zoek je maar hulp bij het bedrijf dat de apparaat gemaakt heeft of sluit je de standaard modem maar weer aan. Of dat ze een monteur kunnen sturen waar je dan voor mag betalen zonder garantie dat het werkt als die weg gaat.
Alleen werkt IPv6 niet in bridge mode :(
In veel situaties maakt het niet uit. In sommige echter wel. De eerste generatie "Connectbox" modems van Ziggo waren uitgerust met de Puma6 chip. Deze chip staat bekend om zijn problemen met package loss / overload waardoor de ping bij online gamen door het dak kon gaan. Dat probleem was niet op te lossen met het gebruik van de bridge mode.

uiteindelijk hebben ze het probleem deels met software kunnen oplossen. Het probleem is dus dat je aan dat modem vastzit, ookal zou je dat niet willen.

Ik zou graag vrije keuze zien. Dus in de basis regelt Ziggo het voor je, maar als je aangeeft wat anders te willen dan sturen ze je de configuratiegegevens.

Best of both worlds.
Dat is nu juist de vrije keuze.
Jij mag die van Ziggo kiezen.
Iemand kan wat anders willen.
En die keuze is er niet op dit moment.
Nou en? Moet je altijd wat te kiezen hebben dan?

Jij neemt een dienst af toch? Bemoei je dan niet met hoe die dienst wordt geleverd. Dat is implementatie detail.

de verantwoordelijkheid dat dat ding werkt ligt namelijk wel bij Ziggo. Geen internet? Waarom zou ik dan betalen?
Precies dit! Zodra je zelf een modem eraan gaat hangen en het werkt niet dan wordt het alleen maar een welles-nietus spelletje. Bij de eigen modem kan Ziggo dat ding vanaf afstand doormeten. Bij een eigen modem waarschijnlijk niet. En als er een monteur langskomt en die ziet dat het met een Ziggo modem wel gewoon werkt wie gaat die monteur dan betalen? Ik voorzie inderdaad alleen maar een hoop gedoe/discussies. Nu is Ziggo gewoon verantwoordelijk voor de verbinding en ze geven de optie om het in bridgemodus te zetten en dan kun je de rest zelf regelen maar blijft er wel een duidelijke scheiding van waar de verantwoordelijkheid van Ziggo eindigt en die van de afnemer begint.
Bij de eigen modem kan Ziggo dat ding vanaf afstand doormeten.
Moeten ze die gegevens ook wel correct interpreteren. Zelf meegemaakt dat de helpdesk een modem peilt en zegt dat het allemaal in orde is; er een paar dagen later na aanhoudende problemen toch een monteur ingepland wordt, en die bij doormeten van de verbinding met z'n eigen apparatuur meteen constateert dat er geen drol van de zendwaardes klopt.

Hulde trouwens voor die man. Echt waar.
Anderhalf uur buiten op z'n knietjes bij de straatkast gezeten; allerlei onderdelen vernieuwd en het hele ding opnieuw in moeten regelen. De verbinding deugde feitelijk voor niemand die op die kast aangesloten zat.
En als er een monteur langskomt en die ziet dat het met een Ziggo modem wel gewoon werkt wie gaat die monteur dan betalen?
De afnemer. Dat is in soortgelijke situaties waar het eigen apparatuur achter het abonneeovernamepunt betreft, nu ook al het geval.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 juli 2020 19:03]

Ik zit al weken met een amper werkende connectbox en zware instabiliteit. Ziggo heeft 2x op afstand een modemreset gedaan en een nieuw modem opgestuurd (precies zelfde type, geen keuze in) en het blijft huilen.

Fijn dat ze zogenaamd 'verantwoordelijk' zijn, maar Ziggo haalt bij mij nu de schouders op met een houding van 't zal wel'. Waar is die verantwoordelijkheid nu dan?

En dan kan ik wel zeggen ' waarom dan betalen?', maar als ik de betaling storneer dan krijg ik een deurwaarder op m'n dak en heb ik het gedaan.
En dan kan ik wel zeggen ' waarom dan betalen?', maar als ik de betaling storneer dan krijg ik een deurwaarder op m'n dak en heb ik het gedaan.
Heb je rechtsbijstand? Dan is het tijd om ze officieel in gebreke te stellen en het reeds betaalde terug te vorderen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 juli 2020 19:04]

Enerzijds ben ik het met je eens, maar vaak (bv bij mijn vriendin in oud-zuid) kun je kiezen tussen Ziggo, Ziggo en eventueel Ziggo.. Wanneer er geen alternatieven mogelijk zijn verandert de zaak vind ik..
En hoe veranderd de zaak dan? Een eigen modem maakt de dienst niet ineens anders.

Kijk een router plaatsen OK, maar ook bij glas of Vdsl heb je gewoon media conversie nodig. Je kan vrijwel nooit direct inprikken tenzij je een router koopt met SFP WAN. Ik heb er zelf 1 en dat ding kost dus €400+. Enige reden is dat ik alleen internet ga gebruiken en dan direct glas in kan prikken zonder converters of provider apparatuur er tussen.

Bij glas werkt de techniek ook gewoon anders. Dan heb je als eindklant gewoon direct een GPON aansluiting op een switch. Had bij wijze van ook een ethernetkabel kunnen zijn (daar is de mediaconverter voor). Bij COAX is die signaalverwerking kompleet anders.
Het gaat me niet om deze specifieke situatie. Bij haar draait dat ding gewoon in bridge en hangt daar achter haar (mijn) eigen infra..

Ik reageerde op het feit waarom je vrije keus zou moeten hebben, aangezien je 'een dienst' afneemt. Daar ben ik het in essentie mee eens. Niemand verplicht je immers om met partij X in zee te gaan. Echter, wanneer er geen alternatieven zijn wordt dat anders. Er zijn namelijk geen alternatieven.

Waarom iemand dat zou willen is irrelevant. Bedenk de reden maar.. stroomverbruik, technische specs, kleur van het fysieke kastje, etc..

PS: vandaag de dag hoeft zo'n ding als je noemt écht geen €400+ meer te kosten :) (€62): pricewatch: MikroTik hEX S
Er zijn namelijk geen alternatieven
Ja dus? Hoe is dat “mijn” probleem? Er zijn namelijk wel degelijk alternatieven. Die zijn alleen duur. Je kunt altijd zelf de glasvezel laten aanleggen, maar denk niet dat je blij wordt van het kostenplaatje. Daarnaast heb je nog 4G voor thuis en soms ook WISPs.

En het niet kunnen/willen bekostigen van een alternatief betekent dus niet dat een ander dan maar een soort schijnoplossing moet gaan bieden.
PS: vandaag de dag hoeft zo'n ding als je noemt écht geen €400+ meer te kosten :) (€62):
Ja dan heb je dus een SFP routertje. Kan. Ik heb echter een maand terug een met SFP+ gekocht. En die zijn wel orijzig ;). Dat gezegd hebbende. 62 euro is een maand abonnementsgeld. En wat krijg je daar dan voor terug? Met coax is het echter een ander verhaal. Daar zijn bijna geen apparaten voor te krijgen nu.
Wat heeft dat met 'jouw' probleem te maken? Wat kan het jou nou schelen of een ander kan kiezen voor een eigen modem? Wanneer jij en ik gewoon de standaard meegeleverde modem pakken en een ander kan kiezen, wat zou jou dat nou weer kunnen schelen? :) Snap niet helemaal waarom jij een probleem zou moeten hebben..

Verder is een eigen fiber naar je voordeur laten trekken natuurlijk een volstrekt onrealistisch iets voor een particulier. In Amsterdam oud-zuid wens ik je trouwens veel succes bij de gemeente ook. Gaat je niet lukken. WISP ken ik niet voor de particliere markt, vertel eens? (serieuze vraag) Ben alleen bang dat dat net zoals een 4G kaartje niet kan tippen qua snelheden en 4G heeft natuurlijk maar een paar GB per maand. Oftewel: er zijn geen realistische alternatieven voor een snelle, moderne verbinding.

Verder vraag ik me af wat voor verbinding jij hebt liggen wanneer je het met SFP niet redt en SFP+ nodig hebt.. Maar goed, ook dan red je het tegenwoordig al met €175: pricewatch: MikroTik RB4011iGS+RM

62 Euro is inderdaad een maand abonnementsgeld. Klopt helemaal, maar weet niet wat je daar precies mee wilt zeggen. 62 Euro is voor de één een klein vermogen, voor de ander een fooi bij het wekelijkse etentje buiten de deur. Dat is voor iedereen verschillend. docsis modems zijn nu inderdaad schaars, maar dat is i. inherent verbonden met de huidige vraag in de markt en ii. irrelevant voor de discussie.
Wat heeft dat met 'jouw' probleem te maken? Wat kan het jou nou schelen of een ander kan kiezen voor een eigen modem? Wanneer jij en ik gewoon de standaard meegeleverde modem pakken en een ander kan kiezen, wat zou jou dat nou weer kunnen schelen? :) Snap niet helemaal waarom jij een probleem zou moeten hebben..
Dat was natuurlijk als reactie vanuit Ziggo ;) Hoe is het hun probleem dat anderen het niet de moeite waard vinden om jou van internet te voorzien.
In Amsterdam oud-zuid wens ik je trouwens veel succes bij de gemeente ook. Gaat je niet lukken.
nee dat snap ik zelf ook wel. Maar misschien wel als je er genoeg geld tegenaan gooit. Ooit zal ook amsterdam oud-zuid er aan moeten geloven en aan het glas moeten.
WISP ken ik niet voor de particliere markt, vertel eens? (serieuze vraag)
Femme Taken heeft het ook. Basically zet iemand anders een straal antenne op zijn dak en kan jou dan van een wifi signaal voorzien (met ontvanger die nog wat apparatuur erachter heeft uiteraard), over afstanden van enkele kilometers.
Verder vraag ik me af wat voor verbinding jij hebt liggen wanneer je het met SFP niet redt en SFP+ nodig hebt.. Maar goed, ook dan red je het tegenwoordig al met €175: pricewatch: MikroTik RB4011iGS+RM
Voor nu 1Gbit glas, maar dat heeft uitschieters naar boven die je graag wil meepakken. vandaar SFP+. Kan ik er nog een 1,25GB adapter in zetten (zoals T-mob in z'n draytek routers ook heeft).

Als jij met Mikrotik tevreden bent dan prima, maar ik mijn netwerk op een ander merk zitten.
62 Euro is inderdaad een maand abonnementsgeld. Klopt helemaal, maar weet niet wat je daar precies mee wilt zeggen. 62 Euro is voor de één een klein vermogen, voor de ander een fooi bij het wekelijkse etentje buiten de deur. Dat is voor iedereen verschillend. docsis modems zijn nu inderdaad schaars, maar dat is i. inherent verbonden met de huidige vraag in de markt en ii. irrelevant voor de discussie.
Nee die 62 is irrelevant verder voor het verhaal. We hebben nu een aantal gangbare apparaten voor glas zien passeren in de range 60-450, maar geen 1 voor Docsis. Ga daar eens naar zoeken en dan kom je een paar verdwaalde fritzboxen tegen van tegen de 250-300 euro. Dat is een ander kaliber dan een microtik router (die uiteraard veel goedkoper kunnen zijn, omdat ze geen modem hoeven te hebben).

punt is dat er nul keuze is en dat die ook nog eens ontzettend prijzig is. Dus waarom Ziggo dan verplichten eigen modemkeuze te geven?

De enige valide reden zou zijn, "omdat de andere partijen het ook moeten". De rest is totaal irrelvant. Als consument ga je er namelijk absoluut niet op vooruit.
Ik geloof niet dat het aan 'anderen' ligt dat er geen alternatieven zijn:
https://www.onemorething....-concurrentie-ziggo-kabel

Stellen dat je misschien best een fiber getrokken krijgt midden in oud-zuid 'als je er genoeg geld tegenaan gooit' is echt onzin, sorry. Denk dat je dat zelf ook wel weet..

Ah, met WISP bedoel je dus het (illegaal) delen van een internet verbinding met een derde. Bij Femme op z'n boederij in the middle of nowhere werkt dat best mooi ja. In Amsterdam gaat dat nét ff iets minder goed, even los van het feit dat ik geen idee heb hoe/waar een gemiddelde bewoner daar zo'n tranceiver op 50-60 m² kwijt kan.

Die uitschieters naar boven op 1gbit moet je even uitleggen. Hoe werkt dat technisch precies? Hier bij mij thuis (Harderwijk) hangt er aan de andere kant van de fiber gewoon weer een switch met een sfp(+?) poortje welke precies 1gbit uitspuugt op basis van het van toepassing zijnde profiel. Een soort happy hour? :D

Wanneer je zegt 'met Mikrotik tevreden bent' doe je het laten lijken alsof dat één of ander habbie-babbie merk is. Dat is absoluut niet waar. Wanneer jij ~€400 hebt uitgegeven aan een sfp+ switch heb je waarschijnlijk een Ubiquiti, of ander omhoog gevallen consumentenmerk staan. Absoluut niets mis mee (hier ook zal Unifi spul draaien), maar Mikrotik doet daar écht niet voor onder, sterker nog...

Verder snijdt je laatste argument geen hout, het spijt me zeer. Volgens jou zou Ziggo geen vrije modemkeuze moeten geven omdat het aanbod van dergelijke producten momenteel laag is en deze relatief duur zijn. Da's echt een hele kromme redenatie.. Wedden dat er heel snel zát betaalbare producten verschijnen, wanneer er ineens 4-5 miljoen huishoudens als potentiële klant op de markt komen?

Er is inderdaad één valide reden en dat zijn de op handen zijnde beleidsregels vanuit de ACM, gebaseerd op richtlijnen vanuit de Berec. Die gelden inderdaad, net zoals voor de rest, straks ook voor Ziggo. (mits ze doorgang vinden zoals nu in het concept is voorgesteld)
Ah, met WISP bedoel je dus het (illegaal) delen van een internet verbinding met een derde.
Nee daar is niks illegaals aan.
In Amsterdam gaat dat nét ff iets minder goed, even los van het feit dat ik geen idee heb hoe/waar een gemiddelde bewoner daar zo'n tranceiver op 50-60 m² kwijt kan.
zo'n ontvanger is misschien net iets groter dan een 3,5" externe harde schijf. Die kun je vast wel ergens op je dak kwijt.
maar Mikrotik doet daar écht niet voor onder, sterker nog...
jawel, daarom zijn de prijzen ook echt veel lager. featurewise heb je bijvoorbeeld niets bij mikrotik wat in de buurt komt van central management.

Mikrotik werkt oke, maar switchOS heeft bijvoorbeeld bootloops op specifieke hardware, dus dan moet je al routerOS gaan gebruiken op je switch. Niet per se daarvoor bedoelt.
Her is goedkoop totdat je rackmountable gaat. Dan is ook mikrotik duur.
Verder snijdt je laatste argument geen hout, het spijt me zeer. Volgens jou zou Ziggo geen vrije modemkeuze moeten geven omdat het aanbod van dergelijke producten momenteel laag is en deze relatief duur zijn. Da's echt een hele kromme redenatie.. Wedden dat er heel snel zát betaalbare producten verschijnen, wanneer er ineens 4-5 miljoen huishoudens als potentiële klant op de markt komen?
Nee. Er komen niet 4-5 miljoen potentiele klanten op de markt. Waarschijnlijk nog niet eens 100.000 die nu al de moeite hebben genomen om een eigen router te plaatsen. Laat staan geld uitgeven aan een modem wat verder niks doet.
Verder snijdt je laatste argument geen hout, het spijt me zeer. Volgens jou zou Ziggo geen vrije modemkeuze moeten geven omdat het aanbod van dergelijke producten momenteel laag is en deze relatief duur zijn.
Jouw redenatie is dat je vrije modemkeuze moet hebben omdat jij geen alternatief hebt voor Ziggo en vervolgens is er vrijwel geen enkel apparaat te koop wat hier mee kan werken. jij draait nu mijn woorden om waarbij ik het nut van die regel op korte termijn betwist. Ik denk dat er slechts een paar mensen zijn die zelf hun spul gaan kopen en dat de rest van de klanten gaat opdraaien voor de extra support kosten.

Vrije modemkeuze is helemaal in niemands belang. Verplicht een goed werkend apparaat leveren door de provider en de kabel ook openstellen zet veel meer zoden aan de dijk. Nu kan Ziggo het namelijk nog steeds afschuiven op jou. sterker nog dat gaan ze dan juist doen. "ja als je het niet goed genoeg vind kan je ook altijd zelf een modem kopen". nee dit moet je echt niet zomaar willen.
Welk dak?? haha.. :) Er wonen hier 500 man onder één groot dak. Valt weinig op te plaatsen.

Let's agree to disagee wat betreft Mikrotik. Wanneer jij het niet wilt draaien thuis, prima! :) Overigens is ook rack mount helemaal niet echt duurder en heb ik thuis geen tientallen devices draaien waardoor ik centraal moet kunnen managen maar goed..

Er komen wél 4-5 potentiële klanten op de markt. Dat niet iedereen vervolgens een modem gaat kopen is een tweede.

JIj vindt vrije modemkeuze een slecht iets. Dat mag. De ACM, ik en de ruime meerderheid online denken daar anders over. Wanneer er een vrije modemkeuze is, dan ontslaat dat Ziggo geenszins om een kwalitatief goede dienst te leveren. Wat ze wél kunnen vragen is om bij problemen hun eigen standaard aan te sluiten om te testen of het dan werkt. Dat ze geen support leveren op 3rd parties lijkt me logisch.

..en verder nu klaar met deze discussie :) Groetjes!
Dus geen keuze maakt het slecht? Of wil je vriendin graag zelf een modem kopen?

Heb het idee dat het vooral een principe kwestie is. Welke consument gaat er 100 tot 200 euro aan een docsis modem uitgeven als ze die gratis in bruikleen kunnen hebben? En dan bij defecten zof techniek wissel bij Ziggo zelf een nieuwe moeten kopen?
Welke consument gaat er 100 tot 200 euro aan een docsis modem uitgeven als ze die gratis in bruikleen kunnen hebben? En dan bij defecten zof techniek wissel bij Ziggo zelf een nieuwe moeten kopen?
Ik.
Benieuwd of je er nog net zo over denkt als (hypothetisch uiteraard) VZ besluit dat je TV, smartphone, etc. ook van een bepaald type moeten zijn om het "... functioneren en onze diensten aan te kunnen bieden" te 'waarborgen'?

Hardware vrij kiezen moet kunnen, is straks een verplichting en KPN heeft het al, VZ moet dus niet vertragen en zeuren maar die transitie in gang zetten!
Zoals ik hierboven al zei, TV apparatuur wordt al geleverd door ziggo en smartphone ondersteuning voor bepaalde netwerk types is beperkt tot wat er in de store wordt aangeboden. Werkt een toestel niet en wordt het door vf niet ondersteund heb je gewoon pech. Mag je misschien nog onder je contract uit, maar meer ook niet.
Jij neemt een dienst af toch? Bemoei je dan niet met hoe die dienst wordt geleverd. Dat is implementatie detail.
Als de dienst niet (fatsoenlijk) werkt door de brakke hardware van VZ, en er geen enkele andere optie is dan die brakke hardware, praten we al lang niet meer over een "implementatie detail"! |:(
Mwah. Het modem van ziggo werkt over het algemeen best. Als je hem in bridge gooit en je eigen spul er achter zet is er niks aan de hand.
Alsof niemand IPv6 gebruikt??? 8)7

Vraag:
Beste Ziggo,

Mijn werkgever doet alles via IPv6 en aangezien ik regelmatig thuis werk en een server van het werk daar heb staan, kan ik deze niet meer bereiken zonder ipv6. VPN verbinding van ipv4 naar ipv6 is dan ook niet de gewenste oplossing, aangezien deze dan alleen voor mij ingericht moet worden.

De mogelijkheden van de Connectbox zijn helaas te beperkt om deze niet in bridgemodus te zetten.
Wat zijn de plannen voor ipv6 en hoe kan ik hier toch gebruik van maken in bridge-modus?

Antwoord van Ziggo:

Best lastig voor je, deze keuze van je werkgever! De bridge modus bieden we momenteel niet aan op IPv6. Het is ook niet bekend wanneer hier verandering in komt. We bieden de mogelijkheid voor bridge uiteraard wel aan op de IPv4 verbindingen.

|:(
ja ik zie hem: https://community.ziggo.n...ge-modus-connectbox-50289

Maar moet ze opzich wel gelijk geven:
hanh schreef:
> Opmerkelijk is dat je werkgever geen Dual Stack Servers heeft.

Aruiter [Topic Starter] schreef:
Dat is een bewuste keuze geweest (waarom is iets wat niet gedeeld wordt).
Vond het zelf ook al raar dat je de diensten volledig via Ipv6 laat draaien, terwijl het nog niet eens overal beschikbaar is.
Er zijn overigens wel oplossingen voor hoor:
Er is ook nog een andere oplossing, en die gebruik ik al vele jaren. Je zet een IPv6 over IPv4 tunnel op naar bijvoorbeeld Hurricane Electric. Als je een goede router hebt, dan kan die de tunnel opzetten.

Het resultaat is dan dat je een volwaardige dual stack IPv6 aansluiting hebt.
Of nog simpeler gewoon genoegen nemen met de ingebouwde router van het Ziggo apparaat en daar je netwerk bij in hangen. dan heb je gewoon Full Dual Stack.
Maar dat doen ze ook. Ziggo levert al een horizonbox waar je tv mee kijkt. Je TV is puur een domme monitor op dat punt.

En wat betreft telefoons. Ook daarvoor geldt dat sommige toestellen inderdaad niet compatibel zijn en die krijgen dan ook geen ondersteuning en worden door VF ook niet verkocht (5G toestel wat niet op de juiste bandbreedte kan ontvangen).
Overigens biedt Ziggo voor televisie in Amsterdam (DVBC) wel de optie om voor een paar euro (3 ofzo) per maand een cammodule+card te 'leasen' die je gewoon in je tv of andere eigen dvbc tuner kunt duwen, waarna je die horrorzonbox heel rap in een doos terug aan Ziggo kunt sturen of af kunt geven in een Ziggo winkel. Dat werkt perfect en is een prima oplossing wanneer je niet aan die box vast wilt zitten.
Nou, perfect.... Op de zap-vertraging na dan. Dat Ziggo vrijwel alle HD-zenders gecodeerd uitzend vind ik belachelijk en typerend gedrag van de kabelaar.

South Park heeft een mooie episode gewijd aan het monopolie van de cable companies (S17 E02 Informative murder porn) waarbij de baliemedewerker en zijn supervisor genieten van hun machtspositie.
T-mob en KPN coderen alle HD zenders ook. Dat is hoe digitale TV werkt.
Op de zap-vertraging na dan.
Nou dat ligt dus aan je TV en het feit dat er dus een buffer opgebouwd moet worden waarbij het analoge signaal naar digitaal wordt omgezet en dan uiotgelezen moet worden per zender. Dat duur dus ff.
Nee vertraging komt van door CI+, bij FTC zenders geen traag zappen en vrijwel direct beeld bij mijn LG OLED C9 en E6.

Analoog omgezet naar digitaal? Praat geen poep, het is DVB-C, niets analoogs aan.

Coderen of beter gezegd versleutelen/encrypten van zenders is niet hoe digitale TV werkt, er is namelijk ook FTA (free to air bij DVB-t en DVB-S) en FTC (free to cable bij DVB-C).

Bijvoorbeeld een glasvezelprovider als Trined gebruikt DVB-C waarbij de meeste HD-zenders ongecodeerd (FTC) zijn.
In het zenderoverzicht kun je zien welke zenders wel gecodeerd zijn, deze zijn aangeduid met een S (van SmartCard).
Overigens biedt Ziggo voor televisie in Amsterdam (DVBC) wel de optie om voor een paar euro (3 ofzo) per maand een cammodule+card te 'leasen' die je gewoon in je tv of andere eigen dvbc tuner kunt duwen, waarna je die horrorzonbox heel rap in een doos terug aan Ziggo kunt sturen of af kunt geven in een Ziggo winkel. Dat werkt perfect en is een prima oplossing wanneer je niet aan die box vast wilt zitten.
Moet je er wel even bij vermelden dat je alsnog voor die Horizon de bijdrage in de maandelijke abonnementskosten af blijft tikken, en dat deze aangesloten of niet, als één van de uitgegeven apparaten blijft tellen voor het maximum wat je op je abbonement actief kunt hebben.

Toen ik zelf met een CI+ module begon te kijken heb ik geprobeerd om ze die Horizon echt terug te laten nemen; en dat doen ze dus gewoon pertinent niet.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 16 juli 2020 08:55]

Hmm.. Dat is bij ons wel gelukt? :) (100% zeker)
Hulde dat het je gelukt is. Aanhouder wint, neem ik aan?

Neemt niet weg: het feit dat ze er überhaupt moeilijk over doen, spreekt boekdelen over Ziggo als bedrijf. :)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 16 juli 2020 16:40]

Haha nou nee, ene Dave in de winkel heeft me toen geholpen.
Wist waar hij het over had (da's al heel wat tegenwoordig) en merkte volgens mij dat dat andersom ook het geval was..

Schakelde eigenlijk heel makkelijk en fijn.. Misschien dat ik gewoon mazzel heb gehad, geen verdere ervaring.. :)
Energetisch niet de beste oplossing. Met het aantal aansluitingen van Ziggo is dat ook iets waar rekening mee moet worden gehouden. Ik zou graag zien dat in de overweging dat een gewicht krijgt. Prima als de ACM na alles gewogen te hebben het MoDem aan de aanbieder laat, maar ik zie ruimte voor meer spelers op de markt.
Niets staat een provider in de weg om jou een modem aan te bieden of te leveren. En niets staat jou in de weg om die modem te accepteren als jij dat makkelijker, goedkoper, prettiger zou vinden. Waar het VodafoneZiggo om lijkt te gaan is niet dat jij het wel prima lijkt te vinden maar dat jij en andere klanten straks misschien een andere mening en eisen mogen hebben dan wat zij willen. Hoe hou jij daar met je mening van nu dan rekening mee? Leuk dat het voor nu wel prettig is, maar wat heeft dat met de toekomst en de mogelijke wijziging te maken?
Moet het ding wel in bridge mode kunnen. Stap straks over op Delta glasvezel en blijkbaar kan dat ding dat niet, tenzij je een zakelijk pakket neemt, met hetzelfde modem...
Ik zit al weken met een amper werkende connectbox en zware instabiliteit. Ziggo heeft 2x op afstand een modemreset gedaan en een nieuw modem opgestuurd (precies zelfde type, geen keuze in) en het blijft huilen.

Fijn dat ze zogenaamd 'verantwoordelijk' zijn, maar Ziggo haalt bij mij nu de schouders op met een houding van 't zal wel'. Waar is die verantwoordelijkheid nu dan?
Bij ziggo kun je bridge modus inderdaad nog aanzetten. Bij KPN wordt je uitgelachen als je er om vraagt.
Natuurlijk wordt je dan uitgelachen 😉
Ik heb al jaren voordat de vrije modemkeuze er was een eigen DSL modem gebruikt bij KPN.
(en echt niemand die van het netwerk afschopt)
Toen ik verhuisde naar FTTH (PtP) gebied, flink moeten klooien om de fiber rechtstreeks in mijn Mikrotik router te stoppen en alles inclusief iTV werkend te krijgen maar het lukte.
Natuurlijk niet de Voice want mijn Microtik had geen voicepoorten
Zit nu weer in DSL gebied (met bonded Vectoring) en maak weer gebuik van de Experiabox 8)7

Snap dus absoluut niet waarom je KPN zou vragen om de Experiabox in Bridge mode te zetten.
Moet je daarna toch weer zorgen dat alle VLAN’s goed terecht komen….. :?
Oh en dus jij neemt ook altijd een telefoon abonnement met een telefoon geleverd door de netwerk operator die dan verantwoordelijk is voor de juiste werking.

Ziggo zal vroeg of laat zijn netwerk moeten openzetten, daarom claimen ze o.a. dat ze zelf het modem/router moeten leveren i.v.m. de goede werking. Dit is pure onzin. het is een verhaal om abonnees afhankelijk te maken en Ziggo netwerk positie te verdedigen.

De chip leverancier van het modem levert de low level software waarmee hun chips (SoC) compliant is met bijvoorbeeld Docsis 3.1 en andere standaarden. Vervolgens levert de model/router leverancier on-spec bovenliggende software functionaliteit zoals Ziggo dat specificeert.
Die quote van de woordvoerder vind ik vrij zelf wazig en niet inhoudelijk in gaan op waarom ze er specifiek tegen zijn. Kan iemand wellicht een poging doen om uit te leggen wat deze woordvoerder bedoeld, of wat de reden is dat VodafoneZiggo er op tegen is?
Bij docsis zit je met je hele straat achter dezelfde netwerkaansluiting (aan de ziggo-zijde), en wordt je modem gebruikt om te voorkomen dat verkeer van je buren bij jou wordt afgeleverd. Daarnaast gebruikt men ook het mac-adres van de modem om spoofing etc te voorkomen.

Ziggo vindt dus dat het modem dat zij leveren essentieel is omdat dat is hoe de docsis technologie werkt. Echter, vroeger was het bij bijvoorbeeld (de Amsterdamse kabelaar) A2000 wel mogelijk. Zij hadden een apart vlan waar modems met een onbekend mac-adres in geplaatst werden. Vanuit dit vlan kon een captive portal geopend worden om je modem te registreren.

Het _kan_ dus wel, alleen zal ziggo daar meer werk aan hebben. Enerzijds qua (min of meer eenmalige) implementatie van een dergelijk portal/vlan, anderzijds zal de supportafdeling het vast iets drukker krijgen.
Een aantal jaar terug had ik een modem (zonder router) van Ziggo (UPC gebied) waar je zelf gewoon het MAC op kon veranderen (krijg je een nieuw ip uitgedeeld). Geloof een Cisco, moesten ze uiteindelijk terughebben. Topding, en gebruikte weinig stroom ook.

Nu een brakke Connectbox die je met 500KB/s UDP traffic down de nek om draai (in bridge mode).

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 15 juli 2020 17:08]

Yup, die Cisco hadden we hier ook, dat was een topding. Die deed het altijd. Daarna inderdaad de Connectbox. Die deed het meestal wel, maar was stukken minder betrouwbaar. Daarna kort de Arris Touchstone gehad van Vodafone, en nu een Fritz 6591 van Vodafone. Helaas loopt die qua software ook al weer achter. Prutsers!
Een dergelijke portal is er nog steeds. Als je nu een onbekend modem aansluit op het Ziggo netwerk krijg je een activatiepagina te zien.

Activatiecode kun je telefonisch (via IVR) opvragen.

Dat stukje is dus naar mijn idee al geimplementeerd.
TIL, interessant om nog eens naar te kijken.
Niet je modem, je lokale device (router/PC). Daarom hadden home routers vroeger ook een MAC clone functie; UPC/Chello checkte daarop.
Ook je modem. Dat jij nog een manier kent om je router/pc te gebruiken sluit dat ook niet uit. Niet iedereen stelde zich afhankelijk op van het aanbod van de standaard leveranciers van modems of oplossingen met lokale devices als routers of pc.
Dat was in het begin van kabelinternet wel een ding. Ik herinner me dat ik op het netwerk, van destijds multikabel, bij iedereen die in win 98SE zijn filesharing aan had staan zo de harde schijf op kon rennen. Alle aansluitingen op dezelfde ring waren direct met elkaar verbonden.
Ook in die tijd waren er 'slimme vogels' die zelf gingen knutselen met een thuisnetwerkje en vervolgens doodleuk de dhcp server op hun externe interface activeerden. Gelukkig kon je nog een vast IP zelf inkloppen maar dat kon ook zo maar in conflict komen met 'officieel uitgegeven' IP adressen. Wat een wild west tijd was dat.
@jDuke heeft hierboven een prima poging gedaan en dat klinkt inderdaad als "vervelend" voor Ziggo.
Waarschijnlijk is de basis, dat de meeste modems 'gehuurd/geleend' worden. Die dingen hangen jaaren ongemerkt bij mensen gratis geld te verdienen... voor Ziggo dan.
Kan iemand wellicht een poging doen om uit te leggen wat deze woordvoerder bedoeld, of wat de reden is dat VodafoneZiggo er op tegen is?
Dit zou een mogelijke vertaling kunnen zijn ?
"ik verzin maar van alles als woordvoerder om het technisch onmogelijk te laten lijken, daarbij moet ik verbloemen dat ik geen technisch inzicht heb en het niet de waarheid is. Stel je voor dat we concurrenten moeten toelaten en/of iets meer moeten doen wat geld kost, we gaan dat op alle mogelijke manieren verhinderen of indien onmogelijk zo lang mogelijk vertragen. Wanneer hadden we die golfbaan met appeltaart voor die ACM medewerker gereserveerd ?"
Ik kan niet meer zeggen dan dit bijna 100% accuraat is, ging alleen wel om twee appeltaarten begreep ik :D
Hoe is dit in andere landen geregeld met kabelmodems? (ik heb niet gezocht :/ ). Kan je in andere (Europese) landen wel zelf een kabelmodem kopen en aansluiten op de kabelboer? En wat zijn daar de gevolgen van?
duits kabelinternet, gewoon je eigen docsis modem eraan hangen, no problem:
https://kabel.vodafone.de/hilfe_und_service/eigene_geraete

unitymedia duitsland, tot 2019 notabene een dochter van liberty global

https://www.unitymedia.de...tung/info/routerfreiheit/
Tja,
unitymedia duitsland, tot 2019 notabene een dochter van liberty global
Gert Van Dongen ! Die &^*@&# zijn de boel dan wel behoorlijk aan het flessen ! Wie kan de ACM nu eens duidelijk maken dat ze echt heel erg fout bezig zijn ? Zowel ACM zelf als liberty global ?
In ieder geval geldt die vrijheid in Duitsland, je zou even kunnen zoeken naar routerzwang.
Ik snap niet dat het ACM het verplicht kan stellen dat het mag. Zoals VodafoneZiggo ook al stelt is het modem onderdeel van hun dienst en onderdeel van hun netwerk. Waarom zouden zij toe moeten staan dat je alles maar aan het netwerk kunt hangen? Misschien is het omdat ik nooit de behoefte heb gehad voor een eigen modem dat ik het nut niet zie.
Natuurlijk stelt Ziggo dat het onlosmakelijk verbonden is met hun dienst, maar dat is natuurlijk grote onzin. Dat ze een scheiding willen hebben in wat van hun is en wat van de klant, daar heb ik begrip voor. Maar zet dan een mediaconverter neer (modem in bridgemode) die geen enkele intelligentie toevoegt, niets filtert en zo en je kan je eigen router daarachter plaatsen. Dat doen veel Tweakers nu al, er is dan ook geen enkel technisch probleem waarom dat niet kan. Dat Ziggo je liever in een "lockin" ziet waardoor je er tegenop ziet om naar een andere provider te gaan, dat snap ik ook, dat is gewoon commercieel belang. Als je namelijk glas binnen hebt met ook een ethernetpoort, kan je eenvoudig die stekker uit de Ziggo modem trekken, in de mediaconverter van je glas stompen en je bent klaar. Dat wil Ziggo niet.

Overigens, waarom zij toe moeten staan waarom je alles aan het netwerk kunt hangen, dat is precies de vrijheid in consumentrecht die ACM wil afdwingen. En ik ben daar groot voorstander van. Jij hebt dan de keuze om fijn Ziggo spullen af te nemen, ik heb de vrijheid om mijn eigen spullen in het netwerk te hangen.
Basis is eenvoudig: Er is een tijdje een Europese wet aangenomen die paal en perk stelt aan opgelegd de kastjes, hetwelk volledig terecht is, want op veel gebieden zijn opgelegde kastjes, of het nu modems zijn of televisie-ontvangers een dwangbuis die de vrijheid van de gebruiker aanzienlijk beknot.

Nederland is die Europese wet nu landelijk aan het effectueren. De situatie bij Ziggo is net iets anders dan bij DSL of bij televisiekastjes, omdat ze kunnen bridgen en je daarmee veel vrijheid kunt verkrijgen als eindgebruiker. Toch denk dat het nog steeds zinnig is om consistent te zijn en ook bij Ziggo de vrije modemkeuze af te dwingen: Het is en blijft een overbodig extra apparaat dat stroom slurpt, netjes weggewerkt wordt en er is toch een deel van de techniek waarop je niet gebruik kunt van de innovatiekracht van de vrije markt.
Ik snap Ziggo aan de ene kant wel. Ze zijn natuurlijk bang dat er klachten binnen komen over een modem die niet eens door hun is geleverd. Levert allemaal extra gezeik op om uit te sluiten of het aan het modem of de lijn ligt. Nu is het gewoon heel simpel, ze sturen een nieuw modem op als test. Werkt dit nog steeds niet goed? Dan sturen ze een monteur langs. En dat is dan nog even los van de ingebakken telefonie functie in het Ziggo modem...
Is heel simpel, meneer hang de Ziggo modem terug en ga testen...
Werkt het dan wel goed dan ligt het niet aan Ziggo en is het doei einde gesprek.
Snap je reactie maar tegenwoordig is dat niet helemaal meer van deze tijd. Er zijn al een aantal merken modems waarbij je je provider gewoon kunt kiezen uit een lijstje bij het instellen en dan wordt het modem automatisch goed geconfigureerd.

Ik denk eerder dat Ziggo graag zoveel mogelijk inzicht wil houden op wat er allemaal gebeurt op zijn netwerk (dus ook een beetje bespioneren e.d.) maar dat zeggen ze niet hardop natuurlijk...
Hoe kunnen ze nou service verlenen op meuk die niet is afgestemd op hun netwerk. Hun eigen modems kunnen ze op afstand controleren op verbinding e.d. Straks gaan alle abbo kosten omhoog omdat ze ondersteuning moeten geven op het maken van een verbinding van mensen die perse een chinamerk van Alibaba moet kunnen aansluiten
Dat hoeft niet? Doet KPN ook niet. Eigen modem is eigen verantwoordelijkheid.
Eigen modem zou mij eigenlijk een rotzorg zijn, laat ze dat lekker regelen hun probleem.
Ik wil gewoon een public IP4/6 op mijn eigen router/firewall binnenkrijgen. Dat is namelijk het puntje waar het mij om gaat, mijn ISP gaat niet mijn firewall managen.

Doordat ISP's jarenlang modem/routers inclusief wifi hebben geleverd zien mensen het nu als 1 apparaat.
Een modem mag van mij best van de ISP zijn, als het dan ook maar niks anders is dan een mediaconverter. (Mediaconverter = apparaat dat signaal tussen verschillende fysieke media (kabels) omzet)
Waarom is die bridge mode zo heilig eigenlijk? Ik heb geen Ziggo maar een VDSL-lijn. Het modem wat ik heb (Experiabox V10) kan niet in bridge. Heb mijn router in de DMZ gezet en dat werkt prima met port forwards voor webserver/VPN e.d. Met een script op de router haal ik het externe IP-adres op om m'n DDNS bij te werken. Heb dit al 2 jaar zo draaien en een WAN IP op m'n router nog nooit gemist.
Dubbel NAT is echt drama. Met name niet echt lekker voor je performance (Latency). Ook de werkelijke herkomst kunnen detecteren op een firewall kan lastig worden aangezien alles na de inkomende NAT vanaf 1 IP lijkt te komen (Je eerste ISP modem).

Daarbij hebben sommige modems van ISP's een connection limit per IP, aangezien alles achter je 2e router met 1 IP op je ISP modem binnenkomt kan je hier tegen aan gaan lopen.
Bij Ziggo kun je het UBC1318ZG modem vragen en deze in bridge laten zetten. Ik krijg dan het publieke IP adres op de LAN1 poort en deze prik ik weer in mijn Unifi router. Werkt perfect!
Maar wel twee apparaten die stroom verbruiken, eigenlijk zonde.
Mag ik vragen als leek Ziggo-gebruiker wat de meerwaarde is van deze Ubee combi vergeleken met de huidige Connect Box van Ziggo? Is het het overwegen waard, en kan deze gratis worden aangevraagd?
*Momenteel heb ik een Connect Box i.c.m. een Deco M5 3-pack waarbij de Deco M5's als AP's dienen.

[Reactie gewijzigd door Juice. op 15 juli 2020 19:12]

Mee eens. Op die manier verkom je ook een hoop discussie tussen klantenservice en klanten wiens schuld het is als de verbinding fysiek niet "up" komt. Alle tot en met de transparante mediaconverter is de verantwoordelijkheid van de ISP. Alles daarachter is voor de klant. Mist de klant er voor kiest om de router van de ISP te blijven gebruiken.
Hoe doe je dat dan met thuiswerkers, die bijvoorbeeld vanwege compliancy een bepaald merk moeten hebben? Alle andere providers leveren gewoon een switch af waar je zelf je modem op kunt aansluiten.
Waarom dan? Ik koop liever die mediaconverter eenmalig los, dan is het mijn eigendom en kan ik ook makkelijk vervangen door een reserve als hij kapot gaat, of ik koop mijn eigen router waar alles in één apparaat zit. Vrije keuze. Als het toch alleen maar een mediaconverter is dan zou ik niet weten waarom Ziggo dat niet zou toestaan.
Tbh, als gebruiker intreseert het mij niet of het modem nou van mij of van de Provider is. Als het ding maar goed werkt. Op dit moment heb ik een mediaconverter met daar achter een Zyxel VMG8825-T50. Van mijn Provider. En dat werkt, voor mij, prima.

De weerstand van Ziggo lijkt voort te komen uit het feit dat, wanneer mensen eigen apparatuur gebruiken, een stuk informatieverzameling weg valt.

Even uit eigen ervaring: wij monitoren ook de verbinding van klanten door middel van het modem. De meeste klanten zijn leken en weten niet waar ze 't over hebben wanneer ze bellen voor een "internet die telkens weg valt". Door middel van de monitoring kan je controleren of dat wel of niet zo is. Indien de internetverbinding er altijd blijkt te zijn, dan heeft de klant vermoedelijk een wifi-probleem itt een internet-probleem.

Als de mogelijkheid om te monitoren weg valt wordt de ondersteuning ineens een stuk lastiger. Wanneer je een klant vraagt "is het niet de Wifi-verbinding die wegvalt?" is het antwoord meestal "Hoe zie ik dat?" Dan moet je opeens uitgaan van onbetrouwbare informatie van de klant.
Heel simpel, alle verbinding gerelateerde meuk is dan van hun en kunnen ze jouw dan nooit op aan kijken.
Zodra de mediaconverter of iets daar achter het niet doet is het hun probleem en niet de jouwe.
Ik ben prima in staat om te zien of mijn firewall/router doet wat hij moet doen.

Als je zelf een modem/mediaconverter koopt en er is een incompatibiliteit met apparatuur in het netwerk van de ISP dan krijg je een discussie met de ISP over wie zijn probleem dat is, en als ik al een keer moet bellen met een helpdesk van een ISP dan heb ik al moeite met die studenten die het niet meer snappen als het niet in hun standaard belscript staat. Daar zit ook het grootste probleem, als er vrije modemkeuze is dan moeten de skills van de helpdesk omhoog om dat te kunnen ondersteunen en dat kost geld.

Conclusie: Laat ze dat lekker zelf regelen, ik wil graag een RJ45 overname punt hebben op ethernet. Dan een eigen firewall / router en mijn eigen netwerk. Een ISP bepaalt niet hoe mijn eigen netwerk er uit ziet, ik wil niet iedere keer als hun een nieuw "Modem" bedenken mijn hele wifi en alle apparaten hoeven omgooien omdat hun modem zo dichtgetimmerd zit dat je niet eens de interne IP range kan aanpassen. (KPN deed dit bijvoorbeeld met hun experiabox)

Daarbij de firewall is iets wat ik toch echt zelf in handen wil hebben en niet het gepruts van een ISP die bijvoorbeeld standaard uPnP aan heeft staan. Ook als er een lek blijkt te zijn wil ik niet wachten op een ISP maar gewoon zelf maatregelen nemen.
Nu gebruikt men bij Ziggo blijkbaar ook de geleverde modems om informatie uit te lezen. Er draait een OS op met programmatuur om dat mogelijk te maken. Aangezien de meeste mensen het standaard Ziggo modem gebruiken is dit een voor de hand liggende, en makkelijke, oplossing. Het gebruik van 3rd party apparatuur, in welke vorm dan ook, betekend dat de mogelijkheid om dezelfde informatie te verzamelen weg valt.
Ook dat inderdaad, laat ze gewoon een managed lijn leveren dan is dat stukje hun verantwoordelijkheid en alles daarna is voor de consument zelf. Dan is het ook einde met alle gezeik over het wifi bereik. Wifi is intern netwerk en niet van de ISP.
Maar dat is het punt juist, ze moeten hun lijn wel kunnen monitoren. Daar is op dit moment blijkbaar een Ziggo modem voor nodig. Dat staat los van wat er gebeurd in het thuisnetwerk.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee