Scheiding tussen infrastructuur en diensten is niet hetzelfde als "de markt in internet, telefonie en televisie scheiden".
Ik bedoel ook scheiding tussen infra en diensten. Ik noemde het even content omdat je de verschillen het mooiste kan zien (of eigenlijk.... juist helemaal niet) met televisie zenders.
1. Je bezit de infrastructuur, dwz de kabels en de modems, en/of de zendmasten. Dit is een natuurlijk monopolie en wordt streng gereguleerd.
Dat vereist dat alle partijen te weten, KPN, Ziggo, Caiway, Zeelandnet e.a lokale aanbieders die zelf een netwerk hebben, onteigent moeten worden of een dermate groot bedrag zouden krijgen dat ze hun infra verkopen en onderbrengen in één partij.
Dat zie ik niet gebeuren en ik hoop dat je zelf toch ook wel inziet dat dit terug moet worden verdiend met als gevolg dat infra alleen al per maand zoveel zal kosten voor ons dat we minstens het 3 voudige zouden moeten betalen dan nu.
Je bied diensten aan (internet, telefonie, tv, etc) Daarvoor zal je dus ruimte op de infrastructuur bij nummer 1 moeten huren. Dit is overwegend een vrij markt. je kunt in principe aanbieden wat je wilt, net als al je concurrenten die tegen dezelfde voorwaarden ruimte op de infrastructuur kunnen inkopen.
En de infra-beheerder beheert ook de zenderinkopen bedoel je?
Dit gaat per definitie al mank, als KPN € 5,00 per abonnee moet afrekenen, Vodafone en Telfort ook, maar Caiway, Ziggo en Online ook. Dan vragen ze allemaal € 10,00. Waar haal jij dan überhaupt je concurrentie vandaan? Dat zelfde voor het zender aanbod. Het zenderaanbod is overal nagenoeg even groot. Waarom denk je? Omdat providers alle groepen "MOETEN" bedienen en geen onderscheid kunnen maken. Je kunt niet verwachten dat er een provider genaamd "Voetbal" alleen thema kanalen voetbal gaat aanbieden omdat ze door het geringe aanbod en dezelfde tarieven niet kunnen concurreren tegen een andere partij die hetzelfde kan aanbieden.
Je zult dan dus als infra-beheerder het recht moeten hebben om bepaalde zenders (even hier weer van uitgaande) te mogen leveren aan providers d.m.v. alleenrecht om providers enige vorm van concurrentie te kunnen bieden.
Er is geen concurrentie en het zal er eigenlijk niet eens echt komen ook. Prijzen zijn en blijven zelfs in jou voorbeeld gelijk. Een mooi voorbeeld zie je nu ook tussen KPN en Ziggo, 2 concurrenten van elkaar hoewel...als je de pakketten naast elkaar houdt, zie je eigenlijk bijna geen concurrentie. de Alles-in-1 pakketten zijn nagenoeg gelijk in prijs, Videoland (extra pakket) is even duur. Kijken we naar Sparql, zien we daar vrijwel het zelfde. En dan heb ik het alleen nog gehad over TV Zenders, maar voor internet snelheden gaat dit nagenoeg overal gelijk op eveneens met de prijzen bij het merendeel van de providers.
Waarom zou je als provider genoegen moeten nemen met een euro minder, als de consument het toch wel betaalt? Dus zelfs met splitsing, zullen providers elkaar nauwlettend in de gaten houden en niet veel uiteen lopen in prijzen, de consument betaald toch wel.
Ik snap wel waar je heen wilt, maar bij de infra en techniek als het internet is het verre van makkelijk te realiseren, bij de energie markt ging dit dan enige jaren goed. Maar ook daar is de rek nu uit en zie je weinig verschuivingen meer. Niet voor niets is een partij als de Nederlandse Energie Maatschappij hard aan het werk om ook actief te worden in internet/telefonie/televisie. En als je denkt dat dit lage prijzen zijn? Verre van, want jawel... ook die prijzen liggen weer gelijk in lijn als met KPN, Telfort, Vodafone etc.