De Nederlandse entertainmentbranche start na de zomer met een grootschalige campagne om consumenten te wijzen op het legale aanbod van films en series. Onderdeel is een app die mensen voorgeschoteld krijgen als ze zoeken naar illegaal aanbod.
Doel van de app is, in de woorden van de vertegenwoordiger van de entertainmentbranche, de NVPI, om 'de consument wegwijs te maken in het enorme legale aanbod'. "Als een consument bijvoorbeeld Popcorn Time intypt, moet hij een waarschuwing getoond krijgen en een link naar de Filmfinder-app, die aangeeft waar het gewenste product legaal verkrijgbaar is", aldus de organisatie.
De naam Filmfinder is nog een werktitel. Het moet een zoekmachine worden voor films en tv-series, licht Jaap Bruijnen, directeur van de NVPI, aan Tweakers toe. "Het legale aanbod is groot, maar gefragmenteerd. Je hebt Netflix, HBO, Pathé, noem maar op. En een bepaalde dienst moet maar net die ene film of serie hebben die je wil zien." Niet alleen het aanbod van streamingdiensten, maar ook van bioscopen, omroepen en webwinkels moet in de dienst zitten.
Als je de naam van een film invoert, kun je naar de bioscoop geleid worden waar hij draait, op welke zender hij komt of naar bijvoorbeeld Bol.com voor het kopen van de blu-ray, verduidelijkt Bruijnen. In de app is echter geen betaalmogelijkheid ingebouwd, benadrukt hij. "Het is puur bedoeld voor het doorverwijzen naar de aanbieder." De app verschijnt in eerste instantie voor iOS en Android, een Windows 10-versie volgt later.
De NVPI wil de app na de zomer gereed hebben en start dan een grootschalige voorlichtingscampagne om deze onder de aandacht te brengen. De NVPI wil dat daarbij alle belanghebbende partijen meehelpen, ook de overheid, de distributeurs en de providers. "De isp's hebben een dubbele rol, ze zorgen niet alleen voor de verbinding, maar zijn zelf ook aanbieder van videocontent."
Als voorbeeld van de rol die internetaanbieders kunnen spelen bij het leiden van gebruikers naar de app, noemt Bruijnen redirecten, maar voor een concrete invulling vindt hij het nog te vroeg. Later dit jaar gaat de NVPI met de isp's en de overheid om de tafel om invulling aan de samenwerking te geven. De entertainmentbranche zet daarbij in op een mix van het zogenoemde Engelse en het Deense model. Het Engelse model houdt het doorverwijzen naar legaal aanbod in, het Deense het blokkeren van websites met illegaal aanbod. Dat laatste bleek in het verleden nauwelijks effect te hebben: de blokkade van The Pirate Bay werd op grote schaal omzeild.
Volgens Bruijnen streeft de branche naar een vriendelijke benadering voor consumenten. "We gaan niet meer met het vingertje wijzen, dat kennen we nu wel." De branche gaat volgens hem veel werk maken van de campagne. "Consumenten kunnen straks niet meer zeggen dat ze niet wisten dat er legale alternatieven zijn."