Het hele feit dat er een wildgroei is aan diensten en regeltjes is verwarrend, elke provider doet zelf iets, (kabelaars, telecom bedrijven, studio's), en er zijn een tal van startups die zelf nog wat proberen (en een vast bedrag aan royalties afspreekt).
Hoewel er een gezegde bestaat
never underestimate your customers, is het tegengestelde ook waar. Kijk naar menig andere markt, en op den duur ontstaat er een oligopolistische markt (dwz: 2-3 grote partijen met gelijkwaardige producten die met elkaar concurreren en >90% van de markt in hand hebben samen). Sommige markten waar interexchangability van een groot belang is evolueren zelfs in een vrije markt naar een monopolie. Hoewel het een jaren-40/50 uitvinding is, kijk maar eens naar de markten van brandstof-kranen en beeldsystemen. Ik kan mijn eigen PAL-concurrent maken, of met vierkante Euro98-pompen komen, en dan kan ik janken bij Neelie wat ik wil, maar niemand die mijn product koopt. Niet alleen omdat je een vierkante brandstofkraan natuurlijk nooit in je nieuwe golf kwijt kan, maar ook omdat het onpraktisch is. Zo zal het ook bij elektrische auto's gaan; zijn er nu nog 2 grote aanbieders in een oligopolistische markt voor auto-oplaadpunten (elk een eigen standaard), zal dat op den duur 1 bedrijf zijn, of 1 standaard.
Zo zal het ook gaan bij films aanbieden. Het hele 'loop naar de winkel en haal een schijfje op' is achterhaald, zeker als je nagaat dat de kwaliteit er voor velen niet meer is (kapte zelf bij mijn 10e film die iemand met de data kant naar beneden op een grint vloer heeft gelegd, en vervolgens ermee is gaan scratchen, letterlijk).
Op het moment zien klanten door de bomen het bos niet meer, je hebt tal van aanbieders van legale VOD, maar geen een bied alles, en het gemak wisselt. Daarnaast kan je zelden echt een collectie bouwen, en veel mensen vinden het hele gemis 'vast medium' een probleem.
Daarnaast is er nog een concurrent, en dat zijn de Zweden. Niet dat mijn ouwe pa van zelf naar thepiratebay gaat, of op nieuwsgroepen gaat zoeken, maar zeg nou zelf: wie kent er niet iemand in zijn omgeving die dat doet, en niet te rot is om Beethoven 14 voor de koters ook even in zijn queue te zetten.
Het punt is dat de legale content helaas op dit moment niet kan concurreren. Naast de verwarring en de prijs, is er ook het hele 'heb' gebeuren. Haal je een film van TPB, dan 'heb' je hem. Je zet hem op je NAS (en ja, die zijn bijna op het punt dat mijn pa naar de mediamarkt kan gaan, en het ding met/zonder stekkertje gewoon kan gebruiken), en tenzij het ding af fikt, heb je hem. Daarnaast kan je hem overal onbeperkt kijken, en dat weer dankzij de 100-en makkelijke apparaatjes met WiFi/een netwerkpoort en een HDMI-poort. En ja, die hebben menu's die zo makkelijk zijn: dat kan mijn pa. Sterker nog: hoewel mijn NAS een zelfbouw project is, werkt mijn pa met gemak met zijn O-Play.
Nee, neem dan de legale VOD-diensten.
ALS je eenmaal een aanbieder hebt gekozen (wat niet gemakkelijk is aangezien ze buiten de kabelaars en KPN na niet echt vertrouwelijk overkomen), en je hebt betaald, moet je de content binnen een bepaalde tijd zien, want dan verloopt je 'key' en kun je het niet meer kijken. Daarnaast zit je vast aan één plek, omdat een key aan een apparaat vast zit.
Zelfs als je een aanbieder vind waar je gewoon kan 'kopen', zit je vast aan een DRM-systeem waardoor je het in het geval van een faillissement niet meer kunnen kijken naar hun filmpjes. En geloof me: dat weet de klant. Dit in het kader van "never underestimate your customer".
Pas als de content industrie kan concurreren qua kwaliteit met bronnen als ThePirateBay (en dus met hun eigen schijfjes die ook geen houdbaarheidsdatum hebben), of videotheken (als in: een week maar door het gebrek aan DRM ook op de DVD speler in de slaapkamer te bekijken), zal dit doorbreken. Pest is: met een videotheek concurreer je niet, aangezien het zo gewenste effect van 'terug brengen en boete' nou eenmaal niet werkt met digitale bestanden (zelfde reden als waarom piracy niet zo 1-2-3 diefstal genoemd kan worden, het origineel verdwijnt niet). Hoewel het niet mag, bekijk ik huurfilms niet alleen op de woonkamer-TV, soms kijk ik hem ook een 2e keer op een TV boven, of leen ik hem even aan de buren, waarna ik hem keurig binnen een week terugbreng. Daarmee concurreren kan niet met VOD.
Het aanbod moet ook 'compleet' zijn, dwz: ik wil met één apparaat zowel de Loony Tunes als Mickey Mouse kunnen kijken, en later ook nog Family Guy, Star Trek, Batman, X-Men en Zwartboek. En ja, dat zijn concurrerende maatschappijen van elkaar. En nee, ik wil niet één missen, en om 2-3 extra kastjes onder mijn TV te zetten, geez, Disney hangt al aan de SCART-poort omdat die fucking muis toch niet HD is, maar nu wil ik Paramount in HD zien, en ik ben schoon door HDMI poorten heen. Jammer dat component niet werkt vanwege het gebrek aan HDCP (ja, downscale naar SD, leuk).
En wat het Netflix gebeuren betreft: bedenk goed wat het verschil is tussen een Nederlander en een Amerikaan. Zeker wat Hollywood betreft zijn Amerikanen consumenten, terwijl Nederlanders voor een extra DVD-rek naar de IKEA rijden. Bedenk dan eens een reden waarom jongeren zoveel op hun PC kijken: dat doen ze niet voor de lol, en ze doen het minder nu die kleine kastjes/popcorn hours e.d. goedkoper zijn, maar ze doen het omdat het ondanks het kleinere scherm nou eenmaal een stuk beter is dan de rotzooi die de maatschappijen ons nu voor schotelen. Ik zou graag €5 willen betalen voor een film, als hij maar van gelijke kwaliteit is als dezelfde film op ThePirateBay. Ik kan hem opslaan, volgend jaar weer bekijken, op de slaapkamer bekijken, naar mijn telefoon coden en hem in de trein bekijken, en een kort stukje er uit halen omdat dat zo leuk bij mijn presentatie voor een bedrijf past. (hoeveel leuke South Park, Family Guy of Monty Python momenten wel niet voorbij zijn gekomen bij het vak Managementvaardigheden).
Dat, en een beperkt maar volledig aanbod van aanbieders zodat er overzicht is, en het werkt.
En dan deze quote:
De NVPI acht de tijd rijp voor een downloadverbod, omdat momenteel veel investeringen in videodiensten niet terugverdiend zouden kunnen worden door de piraterij.
bevestigd mijn hele punt: ze kunnen dit pas omdraaien als ze kunnen concurreren met deze sites. Ja, ik erken dat piraterij problematisch is, en er zijn zat mensen die niets kopen maar alleen downloaden. Pest is: je moet soms wel. Ik beken dat ik de 2009 StarTrek film illegaal heb gedownload? Waarom? Ik moest nog een maand wachten. Dezelfde reden waarom ik Stargate Universe elke week download. Ik moet wel.
Overigens koop ik in Startrek 2009 wel zodra hij uit is, en wel op Blueray, hoewel ik géén blueray speler heb. Ik zal de piraten-kopie gewoon blijven kijken, helaas wint hij het namelijk in kwaliteit over de Nederlandse bluerays (geen verplichte menu's en voor-filmpjes zoals brein-waarschuwingen). Huren is voor deze film geen optie, want ik wil hem hebben in mijn verzameling. Wat ik wel zou willen huren zijn sommige Stargate films, of als het vakantie is een willekeurige actie/comedy met m'n vrienden voor een middagje eten/drinken/film op de bank. Online is er echter geen optie, zoals in mijn verhaal hier boven staat.
En om heel eerlijk te zijn, is dit meestal het moment waarop ik zet: de hele industrie moet veranderen. Die Hollywood-cultuur en dat hele A-list celeb gedoe dient een gezonde dosis realisme in de grootste injectiespuit die je maar kunt vinden toegediend te krijgen. Als je die gasten niet zo absurd beloond, is dat niet alleen positief voor de economie, maar misschien kun je dan ook meer mensen aan de legale films krijgen. Zit die Tom Cruise weer te zeuren voor $30 miljoen voor een film? Fuck hem, hij koopt van 10 miljoen toch een grotere kast om in te kruipen, en de rest geeft hij aan Scientology en Gouden badkuipen uit. Weg met die knakker, en huur voor $50.000/jaar een of andere set-timmerman in. Die kunnen ook goed acteren. Harrison Ford begon zo, hoewel hij ook overpayed werd. Slikken of stikken. De prijs van een product betaal je aan de hand van de kostprijs en een winstopslag. Personeel is deel van de kostprijs, en als het personeel van een fietsfabriek ineens $30.000.000 wil per jaar, vliegen ze er ook uit, omdat die fiets niet meer realistisch zou zijn dan (sterker nog: ik jatte dan hun ontwerp van ThePirateBay en bouwde mijn eigen fiets).
/rant
[Reactie gewijzigd door Umbrah op 23 juli 2024 16:14]