De Franse regering gaat vanaf juli het voorzitterschap van de Europese Unie bekleden, en wil dit gebruiken om het wetsontwerp gericht op het betrappen en straffen van filesharers, voor de hele EU te laten gelden.
Het Franse wetsontwerp werd vorige week onthuld, en voorziet erin dat zowel uploaders als downloaders die worden betrapt eerst een waarschuwing per e-mail krijgen, en als ze doorgaan een aangetekende brief op de mat aan zullen treffen. Wordt ook die genegeerd dan volgt afsluiting. Dit duurt twee maanden voor wie schriftelijk verklaart het nooit meer te zullen doen en een jaar voor wie dit weigert.
Hoe het Europese voorstel er precies uit gaat zien, moet worden afgewacht. Volgens Zdnet wil de Franse cultuurminister Christine Albanel in ieder geval bereiken dat de lidstaten het eens worden over het maken van afspraken tussen de culturele sector en internetproviders om piraterij te bestrijden.
Albanel wil dat dit uitmondt in een preventief pan-Europees beleid, waarbij in ieder geval waarschuwingen aan overtreders worden verstuurd en tevens methodes worden ontwikkeld om auteursrechtelijk beschermd materiaal te herkennen en te blokkeren. Ze wil zich echter niet vastpinnen op sancties: iedere lidstaat zou zelf moeten weten hoe er opgetreden moet worden tegen uploaders en downloaders. Sowieso zou de Franse variant overigens te streng zijn voor Nederland, omdat het volgens de auteurswet is toegestaan om een kopie voor eigen gebruik van beschermd materiaal te maken, ongeacht de legaliteit van de bron. De minister van Justitie overweegt echter wel een downloadverbod.
Naast Frankrijk werkt ook Groot-Brittannië aan afsluitwetgeving, maar Britse isp's zoals Talk Talk hebben zich negatief uitgelaten over een mogelijke rol als politieagent. In Nederland stelde Xs4all in een reactie op voorstellen van Brein dat het niet de taak van deze belangenvereniging om vast te stellen wat auteursrechtelijk beschermd materiaal is en wat niet. In Groot-Brittannië is het echter wel de British Phonographic Industry die samen met de isp Virgin Media waarschuwingen aan internetters gaat sturen, maar tot afsluiting wil deze isp overigens vooralsnog niet overgaan. In België bepaalde de rechter vorig jaar dat isp's een rol moeten hebben als poortwachter voor de entertainmentindustrie en p2p-verkeer dienen te blokkeren.
De Fransen menen een oplossing te hebben gevonden voor mogelijke belangenverstrengeling in het oprichten van een speciaal overheidsorgaan dat tussen de entertainmentindustrie en de providers inzit, en de besluiten om te waarschuwen en af te sluiten zal nemen.