Warner Music ziet wel wat in het idee om filesharing te legaliseren in ruil voor een vast maandelijks bedrag. Om het plan verder uit te werken heeft het bedrijf de industrieveteraan Jim Griffin voor de komende drie jaar in dienst genomen.
De uitwisseling van muziek via filesharing is de muziekindustrie al jarenlang een doorn in het oog. Muziek is er in feite gratis door geworden, en het betalen ervoor is geheel vrijwillig, zo verklaarde Griffin in een interview. Jaren van juridische strijd tegen filesharers hebben vooral veel antipathie tegen platenmaatschappijen opgeleverd, maar het uitwisselen van muziek niet kunnen indammen. Aangezien filesharing er kennelijk is om te blijven, heeft Warner het dan maar over een andere boeg gegooid. Het idee is om iedere internetter een vast bedrag per maand te laten betalen en in ruil hiervoor ongelimiteerd gratis muziek te laten downloaden.
Voor de hoogte van de bijdrage denkt Griffin in eerste instantie aan ongeveer vijf dollar per maand. Het precieze bedrag zal afhangen van het welvaartspeil van een land. Volgens hem zal dit uiteindelijk resulteren in een wereldwijde geldstroom van mogelijk 20 miljard dollar per jaar, waarmee artiesten en andere rechthebbenden betaald kunnen worden. Volgens Griffin wordt muziek hiermee voor het gevoel gratis, terwijl de artiesten toch beloond worden. Het systeem zou kunnen worden aangevuld met advertenties, die worden voorgeschoteld aan degenen die geen maandelijkse bijdrage willen betalen.
Alhoewel het plan nog in een zeer pril stadium verkeert, hebben de eerste critici zich reeds gemeld. David Barrett, die bij internetgigant Akamai over p2p-netwerken gaat, vindt het veel weghebben van afpersing, omdat iedereen gedwongen wordt mee te betalen. Volgens Barrett is de realiteit nu eenmaal dat muziek inmiddels gratis is geworden, en mensen nu ineens gaan dwingen om ervoor te betalen, is volgens hem een soort 'cultuurbelasting'. Jim Griffin zal de komende drie jaar nog veel werk hebben om de critici te overtuigen.