Soribada, ooit de grootste p2p-dienst van Zuid-Korea, is na een wetswijziging legaal geworden. Tegen een vergoeding van omgerekend nog geen drie euro per maand, kunnen ongelimiteerd drm-vrije muziekbestanden worden gedeeld.
De dienst, indertijd bekend onder de naam Orgel, was op zijn hoogtepunt ongekend populair, met een userbase van 15 miljoen mensen - oftewel bijna een derde van de bevolking. Het werd dan ook wel de 'Koreaanse Napster' genoemd. In 2005 ging Orgel echter plat na juridische actie van de internationale belangenclub voor de muziekindustrie Ifpi. Het achterliggende bedrijf, tevens Soribada genaamd, besloot echter niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar ging onderhandelen met de inningsorganisaties voor auteursrechten in het Aziatische land. Dat mondde uit in een overeenkomst, maar er was nog wel een wijziging in de Zuid-Koreaanse auteurswetgeving nodig om deze wettig te maken. Die werd afgelopen week in het wetboek bijgeschreven.
De p2p-software maakt gebruik van fingerprintingtechnologie om bestanden te identificeren, en gebruikt de aldus verkregen downloadgegevens om het abonnementsgeld over artiesten te verdelen. Soribada is naar eigen zeggen het eerste bedrijf ter wereld dat een legale filesharingdienst biedt met ongelimiteerde hoeveelheden drm-vrije muziekbestanden. De userbase is inmiddels echter wel flink gekrompen; momenteel zijn er 700.000 betalende abonnees. Soribada heeft plannen om ook andere Aziatische muziekmarkten aan te boren, maar richt de blik tevens op de Europa en de Verenigde Staten.
In Europa is momenteel enkel de Britse provider Playlouder met een bèta bezig van een vergelijkbare dienst. Er wordt echter ook buiten Zuid Korea en Groot-Brittannië nagedacht over het legaliseren van p2p-diensten tegen een vast bedrag per maand. In Nederland menen PvdA'er Martijn van Dam en jurist Christiaan Alberdingk Thijm dat dit een zinnig idee is, en in Zweden wordt door - opvallend genoeg door de lokale Ifpi-tak - aan een p2p-licentie voor isp's gewerkt.
Playlouder wist overigens aan The Register te melden dat het uit betrouwbare bron heeft vernomen dat de Zuid-Koreaanse Soribada-abonnees gemiddeld ongeveer 35 tracks per maand binnenhalen.