Ars Technica meldt dat de Franse senaat bezig is de anti-drm-bepalingen in de nieuwe auteursrechtwet aan te passen. Indien de wijzigingen doorgang vinden is dat goed nieuws voor Apple, wiens iTunes-model door de wet werd bedreigd: het bedrijf biedt muziek goedkoop aan om winst te kunnen maken op de verkoop van zijn iPod-spelers. Het bedrijf had zich dan ook in krachtige bewoording beklaagd over de bepaling dat in Frankrijk aangeboden muziek in alle formaten beschikbaar moet zijn, en spreekt daarbij van 'staatspiraterij'. De door Apple en anderen in de industrie gewraakte bepalingen moeten ertoe leiden dat de concurrentie toegang krijgt tot de contentmarkt. Dit zou betekenen dat Apples Fairplay-formaat moet worden vrijgegeven zodat de via iTunes verkochte muziek ook op andere spelers dan iPods afgespeeld kan worden. Een van de scenario's waar rekening mee werd gehouden was het terugtrekken van iTunes van de Franse markt, wat een stuk minder waarschijnlijk wordt indien de senaatsvoorstellen worden aangenomen.
De voorgestelde wijzigingen behelzen dat contentaanbieders geen technische informatie hoeven af te staan om een 'kopie' te kunnen maken, maar kunnen volstaan met informatie die een 'beschermde kopie' oplevert. Dat draait de mogelijkheid om de beoogde interoperabiliteit te bereiken effectief de nek om. Daarnaast is er een clausule toegevoegd die stelt dat makers van alternatieve spelers een licentie moeten nemen op de technologie achter de bestandsformaten die ze willen ondersteunen. Dat betekent dat Apple het verlies aan inkomsten aan alternatieve spelers van iTunes-content simpelweg met Fairplay-licentiegelden kan compenseren. Ten slotte kunnen drm-makers zich aan de verplichting onttrekken de broncode van hun beschermingssoftware te publiceren, door te stellen dat vrijgave schadelijk is voor de effectiviteit van de technologie.
Zoals te verwachten zijn consumentengroeperingen niet blij met de voorstellen. De site StopDRM.info roept op tot een demonstratie op 7 mei. Dat de Fransen goed zijn in demonstreren mag bekend geacht worden, maar het valt te betwijfelen of een dergelijke actie net zo effectief is als de recente protesten tegen het wijzigen van de arbeidswet voor jongeren.
