De Britse provider Playlouder MSP heeft een baanbrekende deal met SonyBMG gesloten die het voor abonnees mogelijk zal maken om muziek uit de SonyBMG-catalogus legaal met andere abonnees te delen. Muziekliefhebbers kunnen bestaande p2p-programma's zoals Kazaa of eDonkey gebruiken om muziekbestanden op elke bitrate en in elk formaat te delen. Het bedrijf heeft ook deals gesloten met een groot aantal onafhankelijke labels en verwacht dat de overige twee grote labels, te weten Universal en EMI, zullen volgen. De dienst gaat over een maand van start met een internetverbinding van 1Mbps voor een maandbedrag van veertig euro, wat evenveel is als wat British Telecom rekent voor eenzelfde type verbinding. Uit de abonnementsopbrengsten worden vervolgens rechten aan de labels afgedragen.
De Britse belangenvereniging voor de muziekindustrie BPI, die deze maand vijf rechtszaken tegen 'groot-uploaders' heeft lopen, heeft laten weten het initiatief volledig te steunen. SonyBMG zegt dat het brood in het idee zag omdat Playlouder het 'gemeenschapsgevoel', de spontaniteit en het distributiemodel intact houdt, en dat zijn doorgaans eigenschappen waar internetters zich toe aangetrokken voelen. Een enquête van Playlouder wees uit dat een meerderheid de voorkeur aan p2p-netwerken gaf boven centrale downloaddiensten zoals iTunes. De provider, van wie het achtervoegsel MSP 'Music Service Provider' betekent, zegt dat de muziekindustrie wereldwijd 11 miljard euro per jaar extra om zou kunnen zetten als alle providers en labels op dit model over zouden stappen. Vorig jaar zette de muziekindustrie in totaal 27,5 miljard euro om.
Playlouder zegt dat internetproviders de ideale bemiddelaars tussen de muziekindustrie en consumenten zijn, aangezien zij de netwerken beheren waarover de distributie plaatsvindt. Het bedrijf gaat het p2p-verkeer bijhouden met fingerprinting-technieken van Audible Magic, om materiaal van SonyBMG en de andere labels opnieuw te kunnen routen zodat alleen andere Playlouder-abonnees erbij kunnen, en om het juiste aandeel voor de rechthebbenden te bepalen. Er komt weliswaar geen 'traditionele' DRM aan te pas (de muziek kan probleemloos naar andere geluidsdragers gekopieerd worden), maar de EFF heeft wel aangegeven bedenkingen te hebben bij de techniek omdat deze te omzeilen is en tot privacyinbreuk kan leiden.