Napster: onbeperkt muziek 'huren' voor 15 dollar per maand

NapsterNapster is vandaag van start gegaan met Napster To Go, een dienst waarbij onbeperkt muziek kan worden gedownload tegen 15 dollar per maand. Voor dat bedrag kan de muziek ook op een draagbare speler worden gezet, mits iedere maand de licentie wordt vernieuwd. Wordt het abonnement opgezegd, dan verdwijnt daarmee ook binnen dertig dagen de mogelijkheid om de muziek nog te beluisteren. Napster maakt gebruik van de DRM-technologie Janus van Microsoft. Alleen spelers die Janus ondersteunen zullen de aangekochte muziek kunnen afspelen. Dit zijn onder andere apparaten van iRiver, Creative, Dell en Samsung en bovendien een smartphone van Audiovox. Enkele van de fabrikanten zullen betrokken worden bij Napsters reclamecampagne van tientallen miljoenen dollars om de nieuwe dienst aan de man te brengen. Daarbij hoort een commercial in de dure reclamezendtijd rond de Amerikaanse Super Bowl en een verwijzing naar Napster To Go bij de mediaspelers van de bedrijven.

Door Harold van der Wal

Nieuwsposter

03-02-2005 • 21:28

48 Linkedin

Bron: Napster

Lees meer

Britse ISP sluit p2p-deal met SonyBMG Nieuws van 24 augustus 2005
Napster deelt ongewild gratis muziek uit Nieuws van 16 februari 2005
Napster wil muziek gaan verhuren Nieuws van 13 januari 2005

Reacties (48)

48
46
32
9
2
11
Wijzig sortering
Anoniem: 62733
3 februari 2005 21:42
hoezo een goede actie ? legaal mzuiek huren een prima idee maar ik wil wel de vrijheid hebben om het op mijn eigen apperatuur te zetten om het af te spelen en niet op die van een paar relatief dure grapjurken (creative, dell ) die daar profijt van hebben. Om nog maar niet te spreken van MS die weer een stukje monopolie verwerft op deze manier

Ik betaal ervoor dus mag ik ook zelf bepalen waarop ik het afspeel zolang ik het maar niet vermenigvuldig of zie ik dit nu weer verkeerd
Je mag zelf kiezen alleen moet die speler DRM-technologie Janus van Microsoft ondersteunen.

Maar het is wel goed dat er 1 protocol is.
Anders heb je allemaal verschillende speler met ieder zijn eigen aanbieder. (dus minder concurentie van elkaar)

Maar als je kijkt naar 15 doller voor hoeveel liedtje?
ONBEPERKT dan vind ik niet veel.
Anoniem: 34169
@Calamor3 februari 2005 22:56
Je mag zelf kiezen alleen moet die speler DRM-technologie Janus van Microsoft ondersteunen.
Klinkt een beetje communistisch. Je mag alle onderbroeken kiezen zolang ze maar groen zijn. Dan mag je dus niet alle onderbroeken kiezen. Zelfde verhaal geldt hiervoor.
Je mag uit alle spelers kiezen hoor, allen zal het bij een groot aantal niet werken. ;)

Dat is met alles zo in deze wereld. je mag alles doen, binnen bepaalde grenzen.

Je mag doen wat je wilt op straat, maar je moet je wel aan de wet houden. Je mag dus niet alles doen.

Je mag zelf een afstudeer richten kiezen, zolang het maar aan voorwaarde x en y voldoet. Dus je mag niet alle richtingen kiezen.

Voor je mp3tjes mag alle muziek programma's gebruiken, zolang ze maar het mp3 formaat aan kunnen. Je kan dus niet alle progrmma's gebruiken.

Je mag alle treinkaartjes kopen, alleen moet die wel geldig zijn voor het traject waar je op reist. Dus je mag niet alle treinkaartjes kopen.

Etc

Alleen maar omdat het woord "Microsoft" vermeld wordt is het weer zeiken geblazen. Bij Apple heb je ook niet alle vrijheid, maar dat is wel in orde zeker?

*zucht*
Zeg, ik wil niet moeilijk doen, maar dat was toch uitgevonden door Ford?
De T-Ford is leverbaar in alle kleuren, zolang het maar zwart is.
Was dat niet het kapitalisme waar jij op doelt?
Communisme gaf die schijnvrijheid nog geeneens.
Nein, nür gruhn!
Maar je HOEFT geen groene onderbroek te kiezen. Napster verkoopt alleen groene maar andere aanbieders verkopen de rest van de regenboog en meer...Een gevarieerd aanbod in bestanden van een derde partij die onafhankelijk is van beveiligingsontwikkelingen op slechts één extensie lijkt mij de grootste kans van succes te hebben.
Anoniem: 24195
3 februari 2005 21:40
ik vind dit echt idioot ! En als je muziek niet langer dan 30 dagen luistert dan moet het dus rap house of hip hop zijn ;) tenzij je het natuurlijk daarna wilt kopen :? maar luisteren voor 15 dollar per maand en nog eens gaan kopen voor 22 euro

ik heb hier cd's die ik zelfs nog na 20 jaar luister, maar dan heb ik het hier wel legaal in de kast staan en ben ik niet afhankelijk dit soort idiote commercie en haar aanverwanten artikelen die zich in zulke vreemde bochten moet wringen vanwege kartelafspraken van de diverse platenmaatschappijen.

over de geluidskwaliteit zal ik het hier verder dan nog maar niet hebben
15 dollar per maand is wel alle nummers en niet die van een cd, en ja voor 22 euro heb je 1 cd, maar ja, voor 10 euro kan je dus onbeperkt luisteren naar verschillende cd's per maand.
leuk en aardig.. toch wil ik muziek bezitten. er mee kunnen doen wat ik wil. niet alleen maar op m'n pc.. nee ik wil mijn muziek in GOEDE geluidskwaliteit kunnen luisteren op m'n stereo installatie in de huiskamer, op m'n ipod, in de auto op de fiets bij vrienden.

Het idee van huren is leuk maar niet voor muziek wat mij betreft. Voor de software industrie zie ik wel mogelijkheden om de bepaalde software in huur-licenties te steken.

Maar als echte muziek liefhebber wil ik met mijn muziek doen wat ik wil. En wil ik in het consumeren van m'n muziek niet beperkt worden door de industrie. Voor 75 % van de muziek die ik 'bezit' heb ik gewoon netjes betaald. Laat mij nou die 25% zogenaamde illegaal gedownloade previewtjes hebben..meestal donder ik ze later toch weer weg.. en als ik het goed vind dan koop ik het wel omdat ik het dan ook in kwaliteit wil beluisteren.

Maar goed ik spreek hier natuurlijk even puur voor mezelf. Hoewel ik vast niet de enige ben die er zo over denkt.
Misschien is de CD (compact disc) wel iets voor je?
Ik snap jullie probleem niet altijd.
De hele tijd wordt er geschreeuwt "ja kan je het beter van p2p afhalen". dan doe je dat toch maakt niks uit napster wil zo geld verdienen en ik denk dat het gaat werken. als je het niet een goed idee vindt doe je er niet aan mee en als je het te duur vindt ook niet. er zijn mensen die het wel een goed idee vinden en dat geld er wel voor over hebben en die doen dat wel.
Het gaat er ook niet om dat Napster probeert rond te komen, dat is hun goed recht. Vanuit hun oogpunt is dit een hele goede stap. Vanuit 'ons' oogpunt is het een zielige poging een eens populair gratis programma om te toveren in een betaalde legale dienst waar volgens mij maar heel weinig mensen op zitten te wachten.

Als je muziek wilt luisteren zijn er al zat (grateloze) streaming audiozenders, wellicht dat een mobieltjesfabrikant zich beter daar op kan richten.
Veel te duur. De afdracht die een kabelaar moet doen voor het vermenigvuldigen van signalen is voor een TV zender zo'n 7 cent per klant per maand en voor een radiokanaal zo'n 1 cent per klant per maand. En dat is precies wat Napster ook doet, het vermenigvuldigen van een signaal.
Behalve dat radio nog niet de helft van de tijd muziek uitzendt, en dan ook nog eens 90% van de tijd niet het liedje wat je wilt horen. Op zich ben ik er wel mee eens dat het te duur is, via iTunes (of iedere andere online muziek winkel) kan je met $180/jaar heel wat muziek kopen, en dan ben je tenminste eigenaar.
Anoniem: 134062
@Luxx3 februari 2005 22:24
Eigenaar ja, maar je doet er wel niet mee wat je wilt... Die DRM zorgt ervoor dat je het maar x keer kunt branden/op je mp3 speler zetten. En ik formatteer mijn pc regelmatig, dus dat wil zeggen dat ik alles op m'n externe hd zet. Zie je het probleem aankomen?

Ik ben wel te vinden voor het idee van napster moet ik zeggen. Maar nog meer voor helemaal DRM loze muziek zoals bij een van de vorige tweaker topics.
Met iTunes kan je het een onbeperkt aantal keer branden (1 playlist max 10 keer, een kleine verandering zoals 2 nummers omdraaien is al genoeg).
En je kan computers authorizeren en de-authorizeren (max 5 geauthoriseerd op 1 moment) Aantal iPods volgens mij onbeperkt.

Dus ik zie het probleem niet aankomen nee.

Wat ik wel zie aankomen is dat mensen na een jaar of 10, 1800 dollar lichter, hun abbonement opzeggen en meteen geen seconde muziek meer hebben.
Dan hebben ze dus tien jaar muziek geluisterd. Net zoals dat je nadat je tien jaar lang een lease-auto kunt hebben, en daarna helemaal niks meer. Ben je wel meer dan 1800 dollar/euro lichter, maar je hebt ook auto gereden.
Maar voor 1800 dollar kan je ook 180 cd's downloaden bij music stores die niet met een abonnement werken. Ik denk dat de meeste mensen met minder cd's af kunnen.
Leuk als je langer dan 30 dagen op vakantie bent.... Want ook al verleng je je abo, je zult toch binnen die 30 dagen een keer je mp3 speler aan je computer MET de napster software moeten hangen...
Dat vroeg ik me dus... Hoe weet je portable in godsnaam hoe lang je muziek nog 'geldig' is?

Dus je moet echt idd iedere maand je muziekcollectie 'updaten'... Geweldig, ik kan niet wachten :Z
Je portable moet Janus ondersteunen, dus je portable 'weet' wat voor digitale rechten je op die files hebt en kan die rechten dus ook uitoefenen..
Lijkt me eerder dat die dingen geblokkeerd worden op het moment dat jij ze er 30 dagen na laatste check op hebt staan.
Op het moment dat ze niet meer geactiveerd zijn, kan je er nog maar 1 ding mee doen: weggooien of verlengen.

Als je een halfjaar op vakantie gaat en besluit je napster abo op te zeggen, verwacht ik ook dat als je na een halfjaar terugkomt, napster abo verlengt (wel zelfde ID houden, anders heb je probleem :X), je gewoon weer je muziek kunt activeren.

Edit: doh, download je het gewoon opnieuw daarna, tis toch "gratis" |:(
Anoniem: 135778
@_JGC_4 februari 2005 11:06
Het punt is dus dat je dan wel van dat half jaar 5 maanden zonder muziek zit, omdat je spelertje ermee kapt (of liever gezegd de liedjes op je spelertje).

Tenzij je het ook in internetcafé's zou kunnen fixen, bijvoorbeeld. Of, nog handiger, bouw een soort receiver in die mp3-spelers. Dan kan Microsoft elke maand een "deze muziek is ok"-boodschap naar je spelertje sturen als jij je automatische afschrijving gewoon laat doorlopen.
Goede Actie !
Alleen wanneer word dit gekraakt vraag ik me dan af.
Goede Actie !
Alleen wanneer word dit gekraakt vraag ik me dan af.
Het valt te kraken maar dan is het weer illegaal :+

Dan kun je beter gewoon je muziek via P2P vandaan halen dan betaal je niets ;)


Maar ik vind het best een goede actie echt langer dan een maand houd ik mijn nummers toch niet op mijn speler en echt goede nummers ...daar koop ik gewoon een cd van ;).


edit:
wat typo's
Dan kun je beter gewoon je muziek via P2P vandaan halen dan betaal je niets
Hiermee heb je het wel weer sneller binnen dan via veel P2P-diensten.

Is het niet makkelijk te omzeilen door gewoon op te nemen vanaf je line-out?
Dan ben je meteen die snelheidswinst van het downloaden weer kwijt :)
Of je gebruikt de digital out van je geluidskaart. ;) :P
Kraken??
Afluisteren=opnemen, niet de beste methode, maar wel heel close met de juise apparatuur.
Als je nu bij de bieb een cd huurt dan mag je ook een kopietje maken. Dus ik denk dat je de muziek volgens de Nederlandse wet onbeperkt mag houden.
En waar haal je dat vandaan dat je van iemand anders mag backuppen voor eigengebruik?
Je huurt de muziek ook van de bieb. Het maakt niet uit van wie je het huurt. Het gaat om het eigen gebruik.

http://www.vpro.nl/3voor12/events/onlinemuziekenrechten/magazine/nieuw s-txt.shtml?2534202+3115877+3113648+3122479+971454427
Ja, dat is wat iedereen elkaar heel mooi napraat. houd je er ook dan gelijk rekeninng mee dat je beveiligingen niet mag omzeilen?
Je mag het backuppen. Ik kreeg zelfs reclamepost toegestuurd van de bieb dat het kan. Trouwens dit is al oud nieuws hoor :Z
Lijkt mij een hele mooie actie. Want zo vaak luister ik liedjes niet langer dan 30 dagen. Zo kun je relatief goedkoop veel liedjes downloaden! Ben benieuwd hoe dit gaat lopen! :*)
heb jij wel eens gehoord van music match radio daar kan je ook heel makelijk voor 30Dollar een jaar abo nemen op het zelfde soort service gewoon luistere naar verschilende artieste die je wilt alleen je moet wel een internet aansluiting hebben want het is streaming. maar toch nog

Waarom weet bijna niemand hier van ik had bijvoorbeeld de cd van nelly al tig keer geluisterd voor dat hij uit kwam in de states en in Nederland zelfde geld voor de cd van snoop dog en ga zo maar door.
Anoniem: 124064
3 februari 2005 21:32
maar juist die liedjes die je wel vaak luisterd wil je niet kwijt :D en als het abbo dan word opgezecht dan zijn je nr's dus ook weg, eigenlijk zou je dan een extra bedrag moeten betalen zodat je een paar nr's kan behouden

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee