Volgens een recentelijk uitgebracht rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) is downloaden niet per definitie de oorzaak van de malaise in de muziekindustrie. In de 132-pagina's tellende studie stelt de organisatie dat er te veel andere factoren zijn die de muziekverkoop beïnvloeden, om een oorzakelijk verband tussen downloaden en muziekverkoop onomstotelijk te bewijzen. Zo zouden onder meer het slecht presteren van de industrie zelf voor wat betreft artiesten en marketing, de relatief hoge prijs van muziek, de slechte economie, een minder divers radio-aanbod, toegenomen bestedingen aan andere vormen van entertainment (onder andere computerspelletjes), maar ook een toename in commerciële piraterij en in het aantal thuiskopieën een grote invloed hebben op de cd-verkoop. Dit, gekoppeld met het feit dat niet ieder gedownload album anders gekocht zou zijn, maakt dat de impact van bestandsuitwisseling moeilijk te kwantificeren is.
Dit laatste wordt nog eens bevestigd door de vaak zeer tegenstrijdige studies die over het onderwerp gepubliceerd worden, zoals eerder ook op Tweakers.net is beschreven. De afgelopen jaren zijn zowel onderzoeken verschenen die concluderen dat bestandsuitwisseling een negatieve invloed op het koopgedrag heeft, als studies die helemaal geen of een positieve invloed vaststellen. Het meeste bewijs lijkt er te zijn voor de aanname dat downloaden weliswaar een negatieve invloed heeft op de muziekverkoop, maar dat deze beperkt blijft doordat er ook mensen zijn die juist meer muziek kopen dankzij filesharing. De Oeso merkt hierbij op dat de methodiek van veel studies te wensen overlaat, waardoor de validiteit van de resultaten onduidelijk blijft.
Hoe het ook zij, de Oeso stelt dat het aan de platenmaatschappijen en overheden is om de toename in online-muziekverspreiding te benutten in plaats van deze te bestrijden. Zo zouden overheden ervoor moeten zorgen dat de rechten van belanghebbenden op internet gewaarborgd zijn, en zou de industrie piraterij terug kunnen dringen door betere mogelijkheden te bieden voor legale verspreiding van media. Op technologisch gebied stelt de organisatie dat er gewaakt moet worden voor een te groot aantal (niet-compatibele) standaarden, of voor een situatie waarin de consument gedwongen wordt van één bepaalde standaard gebruik te maken. Ook DRM verdient volgens de Oeso aandacht: hoewel noodzakelijk voor een gecontroleerde verspreiding van media, slaagt de technologie er nog te weinig in om de juiste balans te vinden tussen de bescherming van rechthebbenden en de belangen van consumenten.
