De Amerikaanse retailer Best Buy heeft 121 miljoen dollar op tafel gelegd voor online muziekshop Napster. Best Buy denkt het platform ook te gaan gebruiken voor andere goederen dan alleen muziek.
De retailgigant, die al sinds eind 2004 een aandeel had in Napster, legt 121 miljoen dollar op tafel om het bedrijf in zijn geheel over te nemen. Netto komt dit echter neer op 54 miljoen dollar vanwege de 67 miljoen die Napster in kas en in kortlopende investeringen bezit. De retailer krijgt daarvoor het circa 700.000 man tellende abonneebestand, het webplatform en de 'innovatieve mobiele capaciteiten' van Napster - wat de verwachting wekt dat Best Buy zich goeddeels op verkoop via mobieltjes wil gaan richten. De overname, die door het bestuur van beide bedrijven is goedgekeurd, kan naar verwachting nog dit jaar formeel worden afgerond.
Napster werd rond de milleniumwisseling groot met het via p2p aanbieden van muziekbestanden, maar kwam al snel in aanvaring met de muziekindustrie. In 2002 werd het het bedrijf verboden om nog langer muziekuitwisseling te faciliteren omdat het er niet goed in slaagde auteursrechtelijk beschermde bestanden weg te filteren, en niet lang daarna ging het failliet. Een jaar later kwam het in een samenwerking met Samsung - die muziekspelers voor de Napster-winkel maakte - wel weer terug, maar de muziekindustrie bleef het bedrijf het leven zuur maken, onder meer door investeerders aan te klagen. Zo duurde het tot april vorig jaar eer geldschieter Bertelsmann van de beschuldiging af was dat het had geprofiteerd van illegaal muziekdelen. Tegen die tijd was Apple er in de vorm van iTunes reeds lang met de buit vandoor die een legale Napster-store volgens investeerders binnen had kunnen hengelen. Dit jaar opende Napster naast de abonneedienst een nieuwe mp3-winkel.
Best Buy ziet vermoedelijk potentiele klanten in de bezoekers van zijn circa 1800 winkels, die zich behalve in Noord- en Midden-Amerika ook in China en Turkije bevinden. Bovendien wil Best Buy op korte termijn winkels in Europa openen, te beginnen met Groot-Brittannië. Daar bezit het al een aandeel van vijftig procent in de mobieltjesgigant Carphone Warehouse.