Sony breidt aanbod goedkope drm-vrije muziek uit

Sony heeft via een overeenkomst met Universal het aanbod van goedkope drm-vrije muziek uitgebreid. Via de site Dada.net kunnen 15 mp3's voor 10 dollar worden gekocht, oftewel 66 dollarcent per track.

Met dat prijspeil zit de site, waarin Sony een aandeel van vijftig procent heeft, ruim onder de prijs van iTunes. Helemaal vergelijkbaar is het natuurlijk niet omdat Apples muziekwinkel de nummers voor 99 dollarcent los verkoopt, maar de prijzen van Dada.net zetten wel vraagtekens bij Apples claim dat zijn businessmodel gevaar loopt als er meer geld aan rechthebbenden moet worden afgedragen, schrijft TG Daily. Vorige week dreigde Apple immers nog om iTunes te sluiten indien het zes cent per nummer extra royalty's op zou moeten hoesten.

Dada.net Met de opname van de Universal Music-catalogus aan de online muziekwinkel heeft die nu twee van de grote vier muziekmaatschappijen aan boord, de andere is Sony zelf. Het bedrijf heeft laten weten in onderhandeling te zijn met andere labels die niet met naam zijn genoemd, maar er mag worden aangenomen dat Sony met EMI en Warner om de tafel zit. De grote labels willen immers maar al te graag de invloed van Apple en iTunes indammen, en met Dada.net zien ze wellicht mogelijkheden daarin te slagen.

Ook vertegenwoordigers van onafhankelijke labels zouden zijn aangeschoven en nieuwe overeenkomsten zouden 'binnenkort' getekend kunnen worden. Bovendien werkt het bedrijf aan 'over the air'-downloads voor mobiele telefoons. De dienst werkt weliswaar op abonneebasis, maar abonnementen kunnen op ieder moment worden geannuleerd.

Door Mick de Neeve

07-10-2008 • 21:05

29 Linkedin

Reacties (29)

29
24
7
4
0
0
Wijzig sortering
Raar verhaal, waarom zouden daar vraagtekens bij gezet moeten worden. De rekensom is toch wel aardig duidelijk, aangezien ook in de iTunes music store het gros naar Sony/Universal gaat. Sony / Universal hebben gewoon het voordeel dat ze zelf de rechten hebben. Daarnaast kosten complete albums bij Apple ook gewoon 9,99 (b.v. Blof - Oktober heeft 14 nummers, Kaiser Chiefs - Yours truely, 13 nummer etc)

[Reactie gewijzigd door Kura op 7 oktober 2008 21:32]

Anoniem: 50893
8 oktober 2008 01:29
Deze maatregelen zijn tot stand gekomen omdat zowel gerenomeerde artiesten als de nieuwkomers steeds minder vaak in zee gaan met de gevstigde orde, vandaar de prijsverlagingen ;)

Alle platenmaatschappijen weten zo langzamerhand dat hun spelletje is afgelopen en dat ze een uitstervend ras zijn, al gaat het proces nogal traag. Het heeft gewoon zijn tijd nodig, immers dient de verandering niet alleen bij de maatschappijen vandaan te komen maar ook bij de artiesten zelf en de laatste jaren gaat de omschakeling bij de artiesten wat sneller.

Artiesten kunnen straks alleen nog maar bestaansrecht hebben doormiddel van optredens en persoonlijk juich ik dat toe. Hun muziek kunnen ze zelf voor een gering bedrag online zetten of zelfs gratis. En dat is wat de toekomst ons zal brengen, met dank aan gerenomeerde artiesten die zich daar al jarenlang sterk voor hebben gemaakt achter de schermen, en dan praat ik niet over Metallica :) En straks zijn de prijzen dermate laag dat het makkelijker en leuker is om vanaf centrale punten te downloaden.

Op termijn zal het met films net zo gaan, streaming video heeft de kracht om het goedkoop aan te bieden en meer/makkelijker toereikender te maken voor de kijker en zo kunnen films blijven bestaan, zonder DRM want iedereen kan kijken waar en wanneer hij wil zonder dat daar de PC dag en nacht voor hoeft aan te staan. Grappig detail zag ik vandaag dat Johnny Depp op voorhand al 40 miljoen krijgt voor Pirates of the Cariibean 4, praat je nog niet over de rest van de kosten. Dat maakt films duur en belachelijk. Ander leuk detail is dat steeds meer directors zelf hun werk streaming aanbieden of gratis ter download stellen waarna je DVD kan kopen, waarmee ze laten zien dat het ook anders kan. En laten we eerlijk zijn, er loopt genoeg talent rond die niet van die schandalige bedragen hoeven.

Kortom, het veranderd wel maar kost tijd. En het heeft lang geduurd voordat iedereen een kraan en een riool in de straat had liggen, heeft eeuwen geduurd met alle gevolgen van dien maar uiteindelijk veranderd het wel, al moet je niet vragn op wat voor manier dat tot stand is gekomen, daar zijn die games van tegenwoordig niets bij :)
Anoniem: 152481
7 oktober 2008 21:56
Eigenlijk is DRM een gat in de markt.

Vroeger was er een DRM loze markt, werden de cassettebandjes gecopieerd en zo. Daarna de CD, langzaamaan ging de markt over naar DRM, het werd moeilijker en moeilijker om gewoon een nummertje te krijgen werd het eigenlijk geaccepteerd.

Nu begint het DRM zo ver de spuigaten uit te lopen dat je moet kijken welke afspeelapparaat je hebt want een Sony muziekje werkt niet op een Y-apparaat of een X-apparaat.

Daarom komt er een nieuwe markt: de markt van de simpele nummertjes zonder DRM.
Zou me niks verbazen als ze op een gegeven moment die DRM loze liedjes juist weer duurder maken want het is DRM vrij, dus betalen voor deze 'service' .
(de omgekeerde wereld!)
voor die prijs zal er nog wel een addertje onder het gras zitten zoals 15 nummers van dezelfde artiest voor die prijs of uit hetzelfde genre of minimaal 15 nummers tegelijk kopen...
1 enkel los nummer zal wel meer gaan kosten (gezien de prijs ook 99 cent?!?!

op zich wel goed dat ze laten zien dat het goedkoper kan, maar apple zal nooit itunes van het net halen omdat ze dan hun eigen (grootste) inkomstenbron dichtdraaien.
iTunes mag dan wel een grote inkomstenbron zijn, als de kosten te hoog oplopen tov de opbrengsten, denk ik wel dat ze er de brui aan geven, het moet tenslotte rendabel blijven. Overigens wel vreemd als apple 6 cent meer moet betalen, dat ze zogezegd nog amper winst zouden maken, terwijl men bij dada 66cent vraagt :?.
Het verschil is dat Sony met Dada geen winst hoeft te halen. iTunes is eigenlijk een winkel die muziek verkoopt. Dada is eigenlijk het magazijn van de platenfirma en die hebben geen extra lagen tussen hen en de koper zitten. Logisch dat ze dus minder kunnen vragen zeker als ze dan ook nog eens een deal aanbieden zoals hier dat je 15 files voor 10 dollar koopt.
Gek genoeg kan je bij iTunes ook een volledige CD van een artiest voor 10 dollar kopen. Als daar ook 15 nummers op staan zijn ze in dat geval net zo duur (of goedkoop).
Maar wat A4-tje ook al zegt: wat zijn de voorwaarden voor het kopen van 15 nummers voor 10 dollar? Kan je dan ook 15 top 40 hits kopen voor dat geld of zitten er restricties ingebouwd waardoor je maar een paar top 40 nummers kan kopen gebundeld met een hoop onbekende meuk?
Het belangrijkste woord in je zin is "zogezegd" :) Apple zal ook niet snel iTunes laten vallen want het is voor hun belangrijk om een totaal te brengen samen met de iPod en ander iMeuk.
Zijn zeker nummers van Sony BMG.
Dan is het niet zo gek dat ze op een verkoop site (gedeeltelijk) van Sony, goedkoper kunnen dan bij andere verkoop sites.
Leuk dat je dat zegt 'Addertje onder het gras'. Misschien dat er weer een rootkit in zit...
Ik betaal nu 20,99 euro voor 90 nummers per maand bij eMusic. (Als je nu lid wordt is het volgens mij 75 voor 20,99). Dat is dus 28 cent per nummer.

Ok, de grote labels zitten er niet, je zult er niet de nieuwe boy-band vinden. Maar ik gebruik het nu al een jaar, en nog steeds kom ik nieuwe muziek tegen, of een goude oude.
Het voordeel is wel dat er geen DRM opzit. In je profiel wordt netjes bijgehouden wat je al een keer gedownload hebt dat kan je het rustig nog een keer downloaden, zonder dat je "credits" op gaan.

Het zou mooi zijn als alle labels alles gewoon DRM vrij beschikbaar stellen.
De reden dat ik tegen DRM ben is deze, met de huidige techniek is een groot archief van onze cultuur aanleggen mogelijk. Een muzikipedia, waar alles aan muziek beschikbaar is. (Tegen een prijs, tot dat het in public domain komt). Maar door DRM en verschillende soorten van DRM zal dit verloren gaan.
Anoniem: 133276
7 oktober 2008 23:15
Ik vind dit een goeie zaak. Zo word de neiging om illegaal nummers te downloaden toch stuk minder. Weet nog ik vroeger 27 euro betaalde of meer zelfs voor een cd?
en je kunt nu al heel goed koop een albumpje downloaden.
een goeie zet!
Afgezien van het feit dat de kwaliteit van de Mp3 nog steeds niet opweegt tegen de kwaliteit van een echte CD...
Ja en de CD legt het af tegen de LP, zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Nee, dat doet het niet. De kwaliteit van een LP haalt het niet bij die van een CD. Krassen, tikken en afwijkingen zorgen ervoor dat de kwaliteit van een LP minder is dan die van een CD. Nostalgisch is het wel. En voor DJ's is het makkelijker draaien.
Toen de CD net uitkwam kocht je inderdaad een CD ipv een LP omdat de kwaliteit van een CD beter was. Vandaag de dag zijn de meeste CD's niet meer aan te horen, gewoon afgevlakt en kapotgemixt. Dan koop ik liever een LP. Zelfs met een krasje is de kwaliteit stukken beter dan de hedendaagse CD. Je moet gewoon weg eens een CD van twintig jaar geleden beluisteren en vlak daarna een recente. Je zal het verschil wel merken.
Een LP in goede staat heeft een groter dynamisch bereik dan een CD.
Sowieso hebben analoge manieren van vastleggen een groter dynamisch bereik dan digitale.
Dus een LP in goede staat (het gros van mijn collectie) is van beter kwaliteit dan een gemiddelde CD.

Natuurlijk bestaan er speciale CD's voor audiofielen maar dat gaat ook op voor LP's dus die vergelijking blijft gelijk!

Als je dus een goede platenspeler hebt en een goede versterker dan ben je beter uit met een LP dan met een CD (zeker als je kijkt/luistert wat voor baggermixen ze tegenwoordig op CD zetten).
Als ik naar die site dada.net ga, dan zie ik advertenties, geen muziek ... :?
Anoniem: 92435
@ASS-Ware8 oktober 2008 08:19
Op de NL site zijn alleen ringtones te krijgen. Op de amerikaanse site af en toe een MP3'tje van een nummer maar het gros is nog steeds ringtones. Beetje misleidend dit nieuws bericht.
Anoniem: 93855
7 oktober 2008 23:27
Ik koop ook alleen alles nog maar legaal, maar het blijft BELACHELIJK wat ze voor die 3MB upload rekenen. En wat ziet de artiest daar nu van? "The Apple's eating us!"
Dit duurt nog 3 of 4 jaar dan zijn er geen platenmaatschappijen meer. Nou 5 jaar dan. Zie: Radiohead, NIN, Marillion, Keane, etc.
66 cent, leuk.
Echter met de huidige opstellingen van de labels, en met name sony, zou het me niks verbazren als dit tijdelijk is.
Even stunten met veel lagere prijsstelling, deel van de itunes markt weghalen, genoeg om itunes opzij te schuiven, en de tarieven gaan flink om hoog en hebben weer drm.
Nieuwe contracten met itunes varianten hanteren dan een variabel bedrag in plaats van grote en vaste prijsafspraken en dit probleem is voorbij ( voor hun ) en de consument is wederom de sjaak.
Anoniem: 276023
8 oktober 2008 09:02
Dit zijn mooie prijzen, maar ik zit me eigen alleen af te vragen, in welke kwaliteit wordt het aangeboden? Ik bedoel, voor hetzelfde geld koop ik een CD van bol.com, met een mooi hoesje erom heen, en muziek in perfecte kwaliteit...
Als ik zou betalen voor muziek dan wil ik het toch écht in lossless formaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee