Franse regering wil downloaders afsluiten

Wie in Frankrijk illegaal films of muziek downloadt of aanbiedt, zal binnen niet al te lange tijd kunnen worden afgesloten van internet. De Franse regering zal een wet indienen die dit officieel gaat regelen.

Franse eMuleHet plan om piraterij op internet te bestraffen met afsluiting circuleert al langer in Frankrijk, maar heeft nu concrete vormen aangenomen. De Franse regering heeft inmiddels een wetsontwerp opgesteld waarin een en ander wordt geregeld. Er zal een nieuw overheidsorgaan komen, Hadopi getiteld, dat gaat toezien op de uitvoering. Hadopi is een Frans acroniem voor 'hoge autoriteit voor bescherming van auteursrechten en de verspreiding van werken via internet'.

Volgens de wet en een overeenkomst tussen de entertainmentbedrijven en de providers zal iemand die betrapt wordt op piraterij eerst een waarschuwing van Hadopi per e-mail krijgen. Wie er desondanks toch mee doorgaat krijgt een aangetekende brief en wie dan nog niet ophoudt zal worden afgesloten van internet. De afsluiting duurt twee maanden voor wie een verklaring tekent dat hij zal ophouden met filesharing en een jaar voor wie dat niet doet.

De mediabedrijven zijn zeer in hun sas met de nieuwe regeling, maar vanuit andere hoeken klinkt veel kritiek. De Franse privacywaakhond, consumentenorganisaties, burgerrechtengroeperingen en het Europese parlement hebben er hun afkeuring over uitgesproken. Grote internetbedrijven zoals Google en het videosharingbedrijf Dailymotion hebben het akkoord niet willen ondertekenen.

De kritiek van de tegenstanders richt zich vooral op de inbreuk op de privacy van de internetgebruikers en het feit dat internet vandaag de dag voor veel mensen een basisbehoefte is, die niet zomaar kan worden afgesloten. Omdat providers de namen van overtreders zullen uitwisselen kan iemand die is afgesloten ook niet meer bij een andere provider terecht. De wet zal in september in het parlement worden behandeld en daar zeker worden aangenomen, zo meldt The Times. In januari zal de wet van kracht worden.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

18-06-2008 • 20:57

192 Linkedin

Lees meer

Reacties (192)

Wijzig sortering
Anoniem: 86703
18 juni 2008 22:04
Gekkenwerk,

Ten eerste hoe willen ze in vredesnaam bepalen of jansmit.mp3 van een legale of illegale bron afkomt als ie over je lijntje gaat? Ten tweede hoe willen ze bepalen of jansmit.mp3 ook daadwerkelijk is wat het lijkt?

Het actief monitoren van iemands data lijkt me sowieso een vrij dubieus iets ivm privacy. De isp gaat nu voor justitie en rechter spelen? Kijken wie er wat aan het doen is en meteen bestraffen?

Uiteindelijk zullen toch de verkeerde mensen getroffen worden door deze maatregel. De wat meer onderlegde / hardcore downloader wijkt toch uit naar een versleutelde verbinding en oma die per ongeluk eens een verkeerde link aanklikt of niet weet hoe ze een draadloze verbinding moet beveiligen is het haasje.

Totale waanzin.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 86703 op 18 juni 2008 22:06]

Totale waanzin.
idd, dit zijn RIAA manieren van controle...je kijkt gewoon of ze wat sharen of van een van je vele fakepeers downloaden of je schendt gewoon bruut de privacywetgeving en komt met een aanklacht.

Geen onafhankelijk comissies, geen rechters...gewoon een brief naar je provider en ze sluiten je af 8)7 Als er nog tenminste een jurist bij kwam kijken dan was 't nog een plausibel idee geweest...maar bedrijven die op aanwijzing van andere bedrijven contractbreuk mogen be-eindigen...dat gaat nergens over :X

Straks verbieden ze ook 't downen van pr0n, ivm, de goede zeden..en dan zijn geweld en gore aan de orde..and then what? Ook de oppositie maar Mugabe-style afsluiten? Sterker nog, de provider kan lastige klanten gewoon afsluiten onder de noemer 'ja, ze shareden iets illegaals'

[Reactie gewijzigd door Rey Nemaattori op 18 juni 2008 23:19]

Anoniem: 113689
19 juni 2008 00:08
Dit is echt gewoon te gek voor woorden.

Wat je ook doet op het Internet (downloaden, uploaden, beide), het gaat hier NIET over diefstal; het gaat enkel en alleen over een mogelijke inbreuk op auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat is een BURGERLIJKE aangelegenheid, GEEN criminele. Wettelijk gezien mag de overheid zich hier dus zelfs niet in mengen....

De film- en muziekindustrie is met andere woorden zodanig machtig dat ze gewoon boven de wet kunnen handelen... Echt onvoorstelbaar.
Je haalt hier een heel goed punt aan. Dat Brein, RIAA e.d. dit proberen aan te pakken, heb ik geen probleem mee (op soms hun werkwijze na). Het is nu eenmaal hun opdracht, en ze worden betaald door de rechthebbenden. Maar de overheid zou hier inderdaad niet zo'n actieve rol in moeten spelen. Laat de rechtsgang gewoon zijn werk doen, maar dat de overheid zich hier zo voor 'hun' karretje laat spannen, is op z'n minst bedenkelijk.
Anoniem: 191068
18 juni 2008 21:33
Langzaam maar zeker wordt het ooit zo vrije internet ontmanteld.

Gelukkig heeft de politiek usenet nog niet echt ontdek, maar wellicht wordt ssl encyptie toch steeds interessanter zodat e.e.a allemaal wat minder inzichtelijk wordt. Vraag me wel af hoe ze bepalen/beoordelen of je illegaal download, dit is toch weer een forse inbreuk op de privacy.

Gaan ze er bijv, bij een data gebruik >5 gigabyte per maand er van uit dat dit niet met regulier browsen te doen is ? Om vervolgens je traffic te ontleden / analyseren.

Verder vind ik internet inmiddels een soort eerste levensbehoefte, waar je eigenlijk niet meer zonder kunt. Nee die Fransen begrijpen er niets van (gelukkig hebben ze meer verstand van voetballen ;) )
Ik vrees uiteraard ook dat usenet nog wel eens onder de aandacht komt.

Vooralsnog betreft het hier de eigen newsserver diensten van de providers, en het is natuurlijk van de zotte dat je als gevolg van ruim 80 foute newsgroupen de complete alt.binaries afsluit.

Frequente downloaders zullen overigens een payserver gebruiken, welke uiteraard zo veel mogelijk groepen zal aanbieden. Een eventueel 'verbod' op usenetproviders in een land is vooralsnog makkelijk te omzeilen door een buitenlandse provider te nemen. Er zijn zelfs offshore mogelijkheden. Het eventueel blokken van poorten zal niet helpen daar we dan overschakelen op andere poorten, eventueel in combinatie met ssl encrypte en gebruik van vpn verbindingen al dan niet via een (offshore) proxy.

Eens kijken hoe ze dat willen tegen houden. Of we moeten verder afdalen naar een totalitaie politie staat met bijv. een verbod op encryptie... Hopenlijk zit er tegen die tijd eindelijk eens een regering die enig verstand van ICT heeft en ons niet als kleine kinderen tegen van alles en nog wat meent te moeten 'beschermen'.
Ik denk dat ze dit vroeg of laat zullen proberen door (eerst) de payservers aan te pakken. Er zijn wereldwijd niet al te veel goede payservers, en als je die kunt stoppen, bijv. door ze verantwoordelijk te houden voor wat ze (indirect) 'aanbieden', vrees ik dat ze daarmee al veel zullen bereiken. Het zal natuurlijk juridisch best moeilijk worden, zeker ook omdat er in dat geval internationaal overeenstemming zal moeten worden bereikt, maar het zal me niets verbazen, als hier achter de schermen al aan gewerkt/gelobbyd wordt.
Hier wordt al heel achter de schermen aan gewerkt. Zijn al diverse documenten op het internet te vinden.
Wat betreft het aflsuiten van betaalde usenet servers is de oplossing gemakkelijk. Ze bieden 'kinderporno' aan en zullen dus worden afgesloten of worden geblacklist bij je ISP.


Amerikaanse ISP sluiten usenet.
Interessante ontwikkeling. Als deze wet doorgaat, zie ik snel Franse varianten van WinNY, Perfect Dark ontstaan, of een enorme vergroting van de hoeveelheid Franse Freenet-nodes. Wetmatig dit soort geintjes onderdrukken is iets waar vaak over gediscussieerd is, en de conclusie uit die discussies is dat alles dan vrolijk encrypted verdergaat. Dat betekent dat justitie er een enorme dobber aan gaat hebben om alles te achterhalen, en je feitelijk een race tussen de wet en de bevolking/programmeurs krijgt. Het lijkt me zowiezo interessant om zoiets te zien ontstaan, hoewel ik natuurlijk liever heb dat het niet nodig is :)
Anoniem: 32223
19 juni 2008 00:55
Kennelijk verdienen de 'belanghebbenden' in deze materie nog wel zo veel geld dat er een lobby gefinancierd kan worden welke dit soort volledig onredelijke en onrechtvaardige wetgeving kan doordrukken.

De enige manier om dat te stoppen is te zorgen dat de geldstroom van deze zogenaamde belanghebbenden opdroogt en dat is eenvoudig te bewerkstelligen: koop geen enkele cd / film / dvd meer en hou dat een aantal jaren vol.

Laat ze het toch lekker uitzoeken: als je slecht wordt behandeld door een leverancier dan blijf je daar toch niet kopen ?
De kortzichtigheid van menig regering is frapant.

Wij mogen geen films en muziek meer downloaden.

Dan kan ik mijn 24mb internetverbinding wel terug brengen naar 4mb. Bespaard met elke maand een € 25,00. De staat loopt over deze € 25,00 elke maand € 4,75 mis aan BTW.
Mijn abo bij Eweka kan ik ook opzeggen. Is elke maand € 7,50. De overheid loopt elke maand € 1,43 aan BTW mis.
De grote hoeveelheid harde schijven die ik hier heb hoeven ook niet meer vervangen te worden. Dat is eenmalig een € 500,00. Daar loopt de overheid dan ook € 95,00 op mis.
Afgelopen weekend nog een iPod classis gekocht bij Saturn voor € 177,00. Dat zou zonder "illegale" muziek ook niet nodig zijn. Weer € 33,63 minder voor Bos.
Die iPod krijgt nog een JBL speakersetje van € 249,00. Daar kan Bos dan ook naar de BTW van fluiten. € 47,31 niet ontvangen.

Het vermeende gemis aan inkomsten dat de platenindustrie claimt weegt niet op tegen het verlies dat de staat aan BTW inkomsten mist als er niet meer gedownload mag worden. De enige die er beter van zal worden is Videoland. Daar heb ik al in geen 2 - 3 jaar een film meer gehuurd. Verder loopt iedereen een hoop geld mis. Geen Media Center, geen Sonos geluidssysteem, etc etc.

Ik ga echt niet meer terug naar het aanschaffen van muziek via CD's of andere media. Dan wordt het wel radio.

Maar zolang je ook nog via SSL of encrypty kunt downloaden, dan voorspel ik een moeilijke baan voor de Franse webpolitie.
Anoniem: 91169
@TheSiemNL19 juni 2008 14:24
En dan vergeet je nog de heffingen op blanco cd's en dvd's. De verkoop daarvan zal ook wel instorten.
De totale vrijheid die gepaard ging met het internet in de jaren '90 is langzaam maar zeker aan het afkalven. Die evolutie zal zich doorzetten: torrentsites zullen verboden worden, ISP's zullen actief je downloadgedrag controleren, en de overheid gestuurd door de bedrijven zullen dit repressieve beleid doordrukken. En maak je geen illusies, het privacy-argument biedt niet voldoende tegengewicht voor de grote financiële belangen die hiermee gemoeid zijn.

Hoe ik dat weet? Simpel. Alles verloopt in een golfbeweging: economie, godsdienst, welvaart, vrijheid, ... . Na elk hoogtepunt komt een dieptepunt en vice versa. Op dit moment zitten we net voorbij het hoogtepunt, het kan alleen maar naar beneden gaan.

Er zal altijd wel een 'scene' blijven bestaan, zoals vroeger ten tijde van de BBS'en. Dat zal eerder een beperkte groep mensen zijn met een zekere technische kennis, die perfect weten hoe zich anoniem te bewegen op het internet d.m.v. encryptie, onion-routing en diversen.

Ik schat dat mijn voorspelling binnen dit en 10 jaar realiteit is. Profiteer er ondertussen nog van.

[Reactie gewijzigd door TheBlackbird op 19 juni 2008 09:16]

Vooral zorgwekkend (Naast het gebruikelijke dat dit een lobbygroep is die strafrechterlijke zaken erdoor wilt krijgen en draconische maatregelen wil toepassen om hun winst te beschermen. Ten koste van gelijk wie in hun weg staat, wat hun wettelijke rechten ook zouden mogen zijn (die perken ze toch in).) is dat er nergens vermeld staat hoe men juist gaat vaststellen wie downloadt. Als dit weer door één of andere externe partij zoals mediasentry gebeurt, zal dat wel weer leiden tot het aanklagen van printers en virtuele fotokaders met een internetaansluiting. Meer info: http://dmca.cs.washington.edu/

Als de ISP het moet doen, hoe gaat deze dan vaststellen dat het om een illegale kopie gaat (in het geval van downloaden)? Allicht heb je in Frankrijk ook recht op een reserverkopie en heb je dus het recht om een mp3 te downloaden van de nummers die op een legitiem gekochte CD staan.

Het andere enorm zorgwekkend punt is dat zoals gewoonlijk het afsluiten wel veel sneller zal gaan dan het kunnen ongedaan maken van een foutieve beslissing. En de termijn waarbinnen je zal moeten reageren op een beslissing zal ook wel weer veel te kort zijn gekozen. Verder vermoed ik dat ze in hun wetsvoorstel ook wel niet zullen nagedacht hebben over eventuele aansprakelijkheid voor schade bij zulk een foutieve afsluiting. Maar de lobbyisten kennende zullen ze wel immuniteit verschaffen.

Bah, vieze regering daar, hoeveel zouden ze betaald zijn door de industrie? Vergeet ook niet dat ze binnenkort voorzitter van de EU worden en Sarkozy al heeft aangegeven iets te willen doen aan de "problemen" met het auteursrecht (moesten ze iets doen aan de echte problemen, zoals het veel te kleine gebied van fair use etc. zou dat positief zijn, maar iets zegt mij dat het daar wel niet rond zal gaan).
Duidelijk de pre-lude in de volgende ronde van de P2P wapenwedloop. Het zal de ontwikkeling van friend-to-friend (F2F) netwerken in een stroomversnelling brengen. Daarmee deel je alleen bestanden met mensen die je dusdanig vertrouwd dat je ze een password voor jouw machine geeft, en dat zijn natuurlijk niet de mensen die voor opsporingsdiensten werken, of nitwits die helemaal niets van beveiliging snappen. Zoek je iets, dan vraag je aan je vrienden, heb je het (en die kunnen op hun beurt de vraag doorspelen naar hun vrienden, net zoals als het oude gnutella.) Het verschil is dat zij dan ook de data zelf ophalen, over versleutelde verbindingen. Gezien de manier waarop vrienden-netwerken werken zal het bij grootschalig gebruik nauwelijks minder effectief zijn. Denk bijvoorbeeld aan het Samisdat netwerk in de voormalige Sovjet-Unie, of de kennis die toch altijd de DVDs van de laatste bioscoop films kon leveren: het gaat heel snel, en met de huidige prijs van opslag en transmissie snelheid is het zo gebeurt.

Sluiten ze veel mensen af, dan kan waarschijnlijk eindelijk WiFi mesh-networking goed van de grond komen.

Tenslotte, een harddisk van 500 gigabyte kost 80 euro, en is zo geshared.
De entertainment industrie zeikt over het kopieren terwijl het inde boxoffice niet beter kan. In de top 50 all time cash cows in de boxoffice zijn er slechts 6 voor de internet periode zijn intrede deed. Als we het hebben over films die meer dan $600.000.000 hebben gedaan zijn het er nog maar 3 van de 38.
Ok in de muziek industrie is het een ander verhaal daar zijn slechts 3 albums die meer dan 20 miljoen keer verkocht zijn dit millenium maar met het overvloed aan radio stations en veel meer bands dan vroeger is het in princiepe ook niet zo vreemd. Daarnaast noem eens een supergroep/artiest die de laatste 8 jaar is opgestaan. Daarnaast onder het mom van ja komt door internet... niet echt. Napster was half jaren 90 belachelijk groot met miljoenen gebruikers desondanks zijn er tussen 1995-1999 wel 14 albums geweest die er meer dan 20 miljoen hebben verkocht. Daarnaast worden nu veel meer concert DVD's verkocht die niet in de tellingen worden meegenomen.

Mensen kunnen kleinere bands tegenwoordig gewoon veel makkelijker vinden en zij kunnen luisteraars ook makkelijker vinden dankzij myspace, youtube etc etc. In de muziek industrie is het ook gewoon veel mazzel hebben.

Nee de entertainment industrie moet eens niet zo hypocriet doen ze verdienen meer dan ooit tevoren maar ondertussen steen en been klagen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee