De Assemblée nationale, de Franse Tweede Kamer, heeft donderdagavond laat de omstreden wet goedgekeurd, die het mogelijk maakt om auteursrechtschenders voor maximaal een jaar af te sluiten van internet.
Om de piraterij op internet te bestrijden, probeert de Franse regering al enige tijd om een wet in te voeren die het internetproviders verplicht om mensen af te sluiten die zich bij herhaling schuldig maken aan schending van auteursrechten. Het wetsvoorstel heeft geleid tot grote verdeeldheid onder de betrokkenen. Platenmaatschappijen, die hun omzet de laatste jaren flink zagen inzakken waren voor, evenals andere mediabedrijven en vele artiesten. Consumenten- en burgerrechtenorganisaties, internetproviders en techbedrijven waren tegen.
Ondanks de hevige tegenstand werd de wet vorig jaar met grote meerderheid door de Senaat aangenomen. Bij de behandeling in de Assemblée nationale waren er opnieuw felle discussies, maar het belangrijkste punt van de wet, de afsluiting van rechtenschenders, bleef overeind. Wie wordt betrapt zal eerst een e-mail krijgen, de tweede keer een aangetekende brief, en de derde keer kan hij worden afgesloten van internet. De beslissing tot afsluiting, en de duur ervan, zal worden genomen door een nieuw orgaan, dat HADOPI is genaamd.
De Assemblée nationale bracht wel wat kleine veranderingen aan in de wet. Mensen die worden afgesloten van internet, zullen niet langer hun abonnementsgeld hoeven te betalen. Ook werd een amendement toegevoegd dat de sancties verlicht wanneer het gaat om muziek van een artiest die in een belastingparadijs woont. Dit moet worden gezien als een lange neus naar Johnny Halliday, die tegenwoordig in Zwitserland woont en nog maar een minimum aan belasting in Frankrijk betaalt, zo meldt The Register.
Toen het wetsvoorstel laat in de avond in stemming werd gebracht, was er nog maar een handjevol parlementsleden aanwezig, omdat werd verwacht dat de stemming pas volgende week zou plaatsvinden. Van de 16 aanwezigen stemden er 12 voor, zodat de wet werd aangenomen, zo meldt Slashdot. Komende week zullen vertegenwoordigers van de Senaat en de Assemblee overeenstemming moeten bereiken over de definitieve wettekst, maar veel zal er vermoedelijk niet meer aan veranderen.