Plastic Logic introduceert zakelijke e-reader op CES

Plastic Logic heeft bekendgemaakt dat het zijn zakelijke e-reader op 7 januari bij de CES-beurs officieel zal introduceren. De QUE proReader heeft bijna de grootte van een A4-velletje, beschikt over 3g en kan pdf- en Office-bestanden tonen.

Hoewel Plastic Logic de volledige specificaties, en informatie over de beschikbaarheid en de prijs pas op de CES openbaart, is het formaat van het apparaat al wel bekend. De QUE proReader meet 21,6cm bij 28cm, terwijl de dikte minder dan 8,5mm bedraagt. Volgens het bedrijf is de QUE proReader de grootste e-reader met touchscreen.

Terwijl de meeste fabrikanten van e-readers zich richten op consumenten die in de trein of op vakantie een universeel apparaat voor het lezen van e-books zoeken, heeft Plastic Logic bij de ontwikkeling van de QUE proReader de zakelijke gebruiker voor ogen gehad. Zo kan de QUE proReader naast pdf- ook Office-bestanden weergeven. Plastic Logic benadrukt dat het scherm van plastic is en dat het daardoor onbreekbaar is.

Volgens Plastic Logic kan de gebruiker van de QUE proReader via wifi of AT&T's 3g-netwerk online boeken kopen en downloaden in de QUE Store. Deze online winkel wordt verzorgd door boekenreus Barnes & Noble. Dit laatste bedrijf staat op het punt om ook zelf een e-reader aan te kondigen. Deze zou over een 6"-e-paper-scherm beschikken, aangevuld door een klein multitouch-kleurendisplay.

Door Pieter Molenaar

19-10-2009 • 15:58

31 Linkedin

Reacties (31)

31
30
18
0
0
9
Wijzig sortering
Hier zat ik nou op te wachten. Een scherm (bijna) zo groot als een A4-tje, direct Office documenten openen en een touchscreen waarmee je hopelijk gelijk aantekeningen kunt maken.

Hopelijk is hij ook te betalen voor de normale zakelijke klant.
Touchscreen is helemaal niet prettig als je echt veelvuldig aantekeningen wilt maken. Je wilt namelijk, net als bij normaal papier, met je hand kunnen rusten. En met touchscreens kan dat niet.

Kijk dan eens naar die zakelijke iRex. Die gebruikt wacom-technologie voor het maken van aantekeningen, wat veel meer als een normale pen functioneert.
Je wilt namelijk, net als bij normaal papier, met je hand kunnen rusten. En met touchscreens kan dat niet.
Het lijkt me dat dat toch wel moet kunnen. Een grote nauwelijks bewegende vlek moet softwarematig toch wel te onderscheiden zijn van een actievere kleine plek?
Ik zou er niet teveel vertrouwen in hebben. Misschien dat het met multi touch wel kan, maar ik gok dat het nog steeds error-prone is. Daarnaast zorgt een resistive touchscreen voor een extra, reflecterende laag over het eInk-scherm. Al met al is een touch screen niet zonder meer een meerwaarde. Je moet ook de nadelen ervan in ogenschouw nemen.
Ik heb de Sony reader. Daar reageert het touchscreen pas bij een druk (pennetje of stevige vinger). Daar kan je dus best je hand op laten rusten.
Misschien als je een lichte hand hebt.. Ik heb (ook?) de PRS-600, maar ontspannen de hand laten rusten is een no-go. Daarvoor is het scherm te gevoelig.
Het is in ieder geval een mooi ding, ideaal om de donald duck of privé op te lezen.

Ideaal om als student in de collegezaal je studieboeken erbij te houden, met een touch-pen je aantekeningen te maken.

Hopelijk is hij te betalen voor studenten, thuisgebruikers en zelfs uitkeringstrekkers.
€50 is wel een mooie prijs.

Touch screen is ideaal als het makkelijk uit en terug in te schakelen is.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 20 oktober 2009 14:04]

Toch zal het nog steeds niet verkopen... e-readers zullen geen succes worden zolang er niet in kleur wordt weergegeven, al zou het maar 256k zijn. Het bedrijf waar ik werk zou heel graag willen overstappen op e-readers omdat de afdrukkosten voor vergadering redelijk hoog zijn bij ons, zelfs zo hoog dat er omgerekend minimaal €600,- p.p.p.j. aan kopieerkosten wordt gemaakt. Dan heb je zo'n e-reader er makkelijk uit, maar het wordt op 1 ding onherroepelijk afgeschoten; geen kleur? niet interessant...

Als men stukken moet lezen dan wil men de grafiekjes, schema's en afbeeldingen in kleur, dit zal ook absoluut het argument van 99 van de 100 bedrijven zijn. E-readers zijn ook nog steeds het 'gadget-gehalte' niet ontgroeid. mede daardoor is het ook (nog) niet interessant voor de zakelijke markt. Dat zijn toch 2 hele duidelijke punten waar de e-reader markt snel aan moet werken, tot nu toe brengt iedere nieuwe release van een e-reader totaal niets nieuws met zich mee, alleen maar een heel ietsje verbeterd t.o. het vorige model.
Sorry hoor, maar dat is onzin.

Ik lees gewoon leesboeken met mijn iLiad. 99.9% van gewone boeken zijn in zwart-wit. Dus ik zie niet in waarom elk ebook zonder kleurenscherm niet zou verkopen.

Als mijn huidige Ebook stuk gaat koop ik er gelijk weer 1, kleur of geen kleur
Voor mij is de snelheid een groter probleem dan of het wel of geen kleuren heeft. Als je kosten wilt besparen is het sowieso handig om op lagere kwaliteit en zonder kleur te printen. Voor het soort naslagwerk waarvoor ik als programmeur een e-reader wel zie zitten is met name een 1+ seconde omslagtijd gewoon killing.
85 mm lijkt me wel erg dik, zal vast 8,5 mm moeten zijn (en dan is het gelijk ook wel weer lekker dun)

Wel fijn dat het scherm zo groot is en praktisch onbreekbaar (zal wel net zo zijn als met onbreekbare geodriehoeken, die toch wel kapot kunnen hoor;) Ben beniewd wat het prijskaartje hiervan is.
Anoniem: 48923
@Ties8619 oktober 2009 16:49
in de bron:

less than a 1/3 inch thick
onbreekbare geodriehoeken, die toch wel kapot kunnen hoor;)
Bestaan die nog steeds?
Die bestaan nog steeds, en om op mathijs terug te komen.

Ik heb hier een geodriehoek die al 6 jaar meegaat en die echt onbreekbaar is.
Zelfs dubbelgeklapt onder een stoel gelegd, er op gaan zitten en hij is nog steeds heel zonder een scheur of barst.

Dus ze zijn echt onbreekbaar ;)
Uurtje in de vriezer en dan een hamer er op. Overigens doet het artikel voorkomen dat het plastic en dus onbreekbaar is. Er zijn vele soorten plastic en alleen zacht plastic komt in the buurt van onbreekbaar.
Ik hoop niet dat ze echt met de dikte 85 mm bedoelen... :) LIjkt mij niet aan de afbeelding overigens!
Het betreft hier een touchscreen, maar wel 1 met e-ink? Zeker zakelijk gezien moet een accu wel een tijdje mee kunnen gaan, bijvoorbeeld in een vliegtuig tijdens een lange vlucht?
Ben benieuwd naar de overige specificaties, maar met een grootte van een a4 is het wel prettiger lezen lijkt mij als op zo'n klein apparaatje. (ik heb d'r wel eens één vastgehad en even wat gelezen. Leest wel lekker rustig met e-ink)

@hierboven
Openoffice documenten zijn compatible met MS office, dus zal ook wel met de reader zijn lijkt mij?
met een grootte van een a4 is het wel prettiger lezen lijkt mij als op zo'n klein apparaatje.
Nee dus. Je leest het prettigst met iets van 20 woorden op een regel geloof ik. Dat is één van de redenen dat kranten smalle kolommen gebruiken. Het A4 formaat is denk ik voornamelijk bedoeld om spreadsheets en presentaties te bekijken, dus gewoon meer informatie in 1 keer op het scherm, en niet zozeer om comfortabel te lezen.
Ik bedoel ook niet persé dat je een boek moet lezen hoor, maar omdat je op zo'n klein schermpje maar 1 pagina hebt moet je nogal vaak/ snel verversen.
Je zou deze (*is een invulling) ook plat kunnen houden (dus in de breedte) en dan met 2 pagina's per keer kunnen lezen. Toch niet hele lange regels ofzo, maar minder vaak bladeren. Lijkt mij wel heerlijk. Dat je op a4 te lange regels krijgt snap ik wel, en ben ik ook zeker wel met je eens. Was niet helemaal duidelijk geloof ik.

Overigens (offtopic) die kolommen in de kranten zijn dan weer zo smal dat ze overal afk-ortingstekens moeten gebruiken die vaak (net als in deze zin) op de verk-eerde plekken staan. Dat leest ook niet erg prettig...
Nee dus. Je leest het prettigst met iets van 20 woorden op een regel geloof ik.
Je hebt het verkeerd begrepen. Dit heeft te maken met de opmaak waarbij tekst in kolommen wordt geplaatst (dus bv. in een krant). Daarbij wordt geadviseerd voor de leesbaarheid minimaal de de letters a t/m z op een regel te plaatsen. Anders wordt het moeilijk lezen. Echter dit geldt vaak niet voor een lees- of studieboek.
20 woorden op een regel?! Ga jij eens een a4 voltypen en tel dan eens het gemiddeld aantal woorden op een regel... dat zijn er dus ongeveer 20 à 22 bij een normale opmaak 8)7 In ieder geval een héél stuk breder dan de kolommen waarmee er in kranten gewerkt word... snap niet echt wat je punt is, volgens mij wil je het gewoon niet eens zijn? Hoezo worden boeken dan niet in die bewuste kolommen uitgegeven?

Sorry, maar wat je zegt is echt onzin. Ik zit nu toch alweer een paar jaar in de drukwerk/repro wereld en heb dat nog nooit gehoord (wil ook weer niet zeggen dat ik een expert ben, maar toch). Het is wel waar dat kranten smalle kolommen gebruiken omdat het sneller wegleest en dat zinnen ook niet langer moeten dan gemiddeld 20 woorden, dat klopt allemaal maar dus niet zoals jij het verteld. Over het algemeen staat spacing, lettertype en contrast toch echt vooraan voor het leesgemak, overige opmaak etc zit meestal al in de tekstverwerker zelf. Word is bijvoorbeeld al standaard op het meest geprefeerde gemiddelde ingesteld, je mag dus van regellengte en marges in Word volledig uitgaan wat het gemiddelde is ;)
De dikte is 1/3 duim, dus 8,5 mm. Er is een leesteken weggevallen.
Ik dacht dat dit meer een alternatief zou zijn voor printen. Toch lijkt het vooral gericht op boeken. Ik krijg vrij veel documenten onder ogen die ik niet van het scherm wil lezen. Deze worden nu allemaal geprint. Een e-reader is wellicht een goed (vooral gezien het milieu) alternatief.

Handige functies zouden dan zijn:
- uitgebreide beveiliging
- toegang tot netwerk shares (integratie met windows netwerk)
- synchronisatie a la blackberry met mail

[Reactie gewijzigd door pietje63 op 19 oktober 2009 16:16]

Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=wJ44Z-g1WUU

De prijs zal wel erg hoog zijn als het bestemd is de zakenwereld.
Anoniem: 90138
@cc1220 oktober 2009 00:00
Wow, wat is dat ding traag zeg... ruim 5 seconden om een pagina te wisselen en zelfs het maken van een rondje met je vinger gaat traag en dan krijg je een refresh.

Ik hoop dat het uiteindelijke model wat sneller is dan dit prototype.
Lijkt me dat ze ook open-office daar mee bedoelen. Lijkt me logisch omdat het bedrijf niks kost om te implementeren en ze er meer gebruikers mee aanspreken en omdat de journalist die dit artikel heeft geschreven anders wel MS-office had getyped. ;)

Klopt het dat deze dingen niet echt populair zijn in nederland? Want ik zie ze nooit en ik zit toch iedere dag in de trein. Dat lijkt me dè plek om ze tegen te komen..
Natuurlijk kost het geld om te implementeren. Zoiets is nooit gratis. Daar gaat het me ook niet om. Wat mij stoort is dat "office" als synoniem voor Microsoft Office wordt gebruikt. Alsof er niks anders bestaat?

De kreet "ondersteunt ook office-bestanden" heeft voor bedrijven die ODF gebruiken dus opeens nauwelijks meerwaarde. Je zou het zelfs als onterechte claim kunnen zien.

[Reactie gewijzigd door Fuzzillogic op 19 oktober 2009 16:18]

Anders lees je gewoon even de bron. In het persbericht zeggen ze heel netjes dat ze Word, Powerpoint en Excel bestanden ondersteunen.

Dat tweakers.net meent dat om te moeten zetten naar popi-jopi taal kan je PL niet aanrekenen.
Ok, inderdaad, dat is jammer van t.net.

Overigens is die press-release nog steeds onduidelijk: de kans is aanwezig dat het apparaat geen OOXML ondersteunt. Het zou niet de eerste keer zijn. Mijn Sony e-reader ondersteunt zogenaamd ook "office" bestanden, maaar daarmee bedoelen ze in feite dat ze een tooltje hebben waarmee Word-documenten, via Word zelf worden omgezet naar RTF, wat het apparaat dan wel snapt. Ik heb geen Word, dus ik kan geen Word-documenten lezen. Ja, tenzij ik het zelf ga converteren met andere tools...
Dat maak jij ervan, ik lees dat helemaal niet. Ik ga er dan juist vanuit dat openoffice ook ondersteund wordt. Net als hieronder wordt gezegt is open office backwards-compatible met MS office en het is open source dus aan licenties hoeft het bedrijf niks te betalen. En dat bedoelde ik ook met dat het ze niks kost.

Een claim neerzetten lijkt al helemaal te kort door de bocht.. Zeker in europa, we willen ons toch niet tot de amerikaanse norm verlagen 8)7
OOo is helemaal niet "backwards compatible" met MS Office. Dat de MS Office formaten gelezen en de (oude!) formaten geschreven kunnen worden is wat anders. Die conversie is echter beslist niet vlekkeloos, enerzijds door de andere architectuur, anderzijds doordat MS nooit documentatie over de oude formaten heeft geleverd.

En dan nog, misschien is de licentie gratis, dat betekent niet dat het "zomaar" geïmplementeerd kan worden. Software is géén lego.

Een fabrikant/leverancier mag zijn producten niet aanprijzen met claims die het geleverde goed niet redelijkerwijs na kan komen. Dat is wat ik bedoel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee