CES: Plastic Logic presenteert zakelijke e-reader

Plastic Logic heeft op de CES-elektronicabeurs een nieuwe e-reader gepresenteerd. Het bedrijf richt zich met de e-reader op de zakelijke markt, en heeft het scherm van kunststof gemaakt in plaats van glas, daardoor zou het 'onbreekbaar' zijn.

Fabrikant Plastic Logics kondigde de e-reader Que al eerder aan, maar tot de presentatie op de CES waren de volledige specificaties van de reader nog niet bekend. De Que meet 21,6 bij 28 centimeter en is minder dan 8,5mm dik. Het apparaat heeft een touchscreen met een beelddiagonaal van 10,5" en een resolutie van 944 bij 1264 pixels. Het scherm biedt acht grijstinten en is bovendien gemaakt van kunststof in plaats van glas, benadrukt de fabrikant. Dankzij gebruik van plastic zou het scherm onbreekbaar zijn. De gebruikte technologie zou in de toekomst mogelijk schermen kunnen voortbrengen die zijn op te rollen, stelt de fabrikant.

De Que komt in een 4GB- en een 8GB-versie. Het 4GB-model beschikt alleen over 802.11-b/g-wifi; het 8GB-model heeft daarnaast ook nog 3g aan boord. Kopers van die versie kunnen gebruik maken van het AT&T-netwerk om e-books uit de Que-store te downloaden.

De reader is volgens de maker vooral interessant voor zakelijke gebruikers en kan overweg met pdf-, html- en Microsoft Office-documenten. Plastic Logics komt met een applicatie voor Windows-pc's, Macs en BlackBerry's om het documentenbeheer te vereenvoudigen. De reader is vanaf april te koop in de Verenigde Staten; het 4GB-model gaat circa 650 dollar kosten, omgerekend 450 euro, terwijl het 8GB-model rond de 800 dollar of omgerekend zo'n 560 euro gaat kosten.

Door Joost Schellevis

Redacteur

08-01-2010 • 16:43

23 Linkedin

Reacties (23)

23
23
16
1
0
3
Wijzig sortering
Heb zelf amper eBooks gezien/gelezen maar is dit niet per direct een stilstand in vooruitgang door "maar" 8 grijstinten aan te bieden terwijl de gemiddelde PDA/GSM met een PDF-reader rustig 65K kleuren kan weergeven?

/edit: juist de zakelijke markt is helemaal tureluurs van mooie full-color pie-charts, corporate logo's en dergelijke. Beetje gemiste kans, imho.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 8 januari 2010 16:45]

Jij snapt na al dit nieuws over e-readers nog steeds niet wat het zijn: schermen die zelf geen licht uitstoten. Dit maakt het ontzettend veel rustiger om te lezen.
@cpt.skydiver & Dutchy_: het gaat mij niet om het feit of het LCD, plasma of whatever is; het gaat mij erom dat ze aangeven expliciet voor de zakelijke markt iets te hebben ontwikkeld. Geen idee in hoeverre het bij jullie bedrijf is geregeld maar ik durf te zeggen dat 99.9% van alle bedrijven meer dan 1 kleur (anders dan grijstint) in documenten en briefpapier gebruikt. Daarom vind ik de Que verkeerd gepositioneerd in de markt en zijn er dus andere apparaten (bijvoorbeeld verlicht via LCD) die wel kleur kunnen weergeven en al jaren bestaan.

Ergo: wat is er dus zo speciaal "zakelijks" aan de Que?

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 8 januari 2010 16:52]

Volgens diezelfde logica zouden zwart-wit-printers ook niet meer gebruikt worden, terwijl de meeste printers in kantooromgeving zwart-wit laserprinters zullen zijn. Idem voor fotokopieer-apparaten, het grootste deel is ook nog zwart-wit (terwijl dat duidelijk apparaten zijn voor de zakelijke markt).

Dergelijk apparaat is niet gemaakt om uit de delen aan je klanten, maar om zelf makkelijker grote documenten mee kunnen sleuren. Ik denk bv. aan technische documenten zoals datasheets, handleidingen, memo's, ...

Eigenlijk zijn de meeste documenten perfect geschikt voor zwart-wit, als je logo-design goed gebeurd is, is daar ook rekening mee gehouden bv. Kleur is leuk en af en toe kan het functioneel gebruikt worden, maar in de meeste gevallen, zit de content niet in de kleuren maar in de tekst/grafieken.

Ik zie eigenlijk maar weinig meerwaarde in een kleurendisplay als je daarvoor op ander gebied moet inboeten: de prijs zal fors hoger liggen.Als je dan wel voor LCD gaat, betaal je misschien wel veel minder, maar je krijgt je batterijduur ook niet zo lang. Hier kan je zonder je zorgen te maken een pagina laten weergeven gedurende een hele dag. Doe je dat op een LCD-apparaat, mag je hem 's avonds aan de stroom hangen. Buiten het feit nog dat als je in-the-field werkt, je op een LCD in de zon misschien niets kan lezen, terwijl je op zo'n display ongeveer dezelfde eigenschappen hebt als papier.

Zakelijk is dit product in de zin dat ze gezorgd hebben voor een stevig omhulsel (kunststofplaat in plaats van glas bv.), prijs mag er zijn en door het grote schermoppervlak kan je er makkelijker PDFs e.d. op weergeven dan op een kleinere versie. En dat is iets wat in de bedrijven wel handig is: als je documenten hebt liggen, staan die vaak al in PDF, iets waar de kleinere eReaders nog wel eens last mee durven hebben door hun kleine scherm (die moeten de inhoud dan laten reflowen met de nodige complicaties). Voor particulieren, die hun ebook gebruiken om op reis mee te nemen en een leesboek mee te hebben, mag dat in pocketboekformaat zijn.
Misschien wordt eens tijd om je WEL in ebooks te verdiepen. Bij de gemiddelde mediamarkt liggen die dingen in schappen, waar je dus een beetje kan spelen met die dingen. Nu zal jij wel de gemiddelde 15-25 jarige zijn die nog perfecte ogen heeft, maar in bedrijven werken toch ook oudere mensen, die de hele dag lezen van een lcd-scherm vermoeiend vinden.
Deze mensen printen nu veel documenten uit, wat ze ook naar een ereader zouden kunnen kopieren. Dat moet dus de doelgroep van deze reader worden.
Dat er tegelijk veel mensen zijn die ook kleur nodig hebben is waar. Maar ja: je moet ergens beginnen.
@MAX3400:
[...] maar ik durf te zeggen dat 99.9% van alle bedrijven meer dan 1 kleur (anders dan grijstint) in documenten en briefpapier gebruikt. Daarom vind ik de Que verkeerd gepositioneerd in de markt [...]
Volgens mij heb je niet veel zakelijke rapportages en dergelijke gelezen. Die dingen worden voor 99.9% door zwart-wit laserprinters uitgespuugd ;)
Exact goed gepositioneerd, zou ik zeggen.
E-paper heel erg lekker, ook in de volle zon ('s avonds heb je hoop ik een back/front-light o.i.d.). Je kunt soms ook documenten als pdf printen naar je e-reader, das scheelt weer tijd en papier.
mij lijkt het ook waardevol als om te gebruiken als werkorder. Soms ben je met drie of vier klussen tegelijk bezig en print dan bv een paar schema's en andere tech-info uit. dan is het wel makkelijk wanneer dat digitaal bij elkaar kan blijven.
Ook hoef nooit meer je werkorder te laten liggen op magazijn of receptie. Een digitaal kopie achterlaten is voldoenden. Ik zie het wel zitten deze ontwikkeling.
nu nog een goede mogelijkheid om notities te maken en wat meer kleurtjes kunnen weergeven en het is bijna af.
Daarbij zijn ebooks ook alleen maar zwart wit net als een boek dus die 65k aan kleuren heb je dan ook niet nodig ;) Of je wil perse het coverplaatje in kleur willen zien maar ja das beetje overbodig in mijn ogen.
Ben ik het volledig mee eens. De techniek is er om alles gewoon in kleur weer te geven. Kunnen ze beter een full color kleurenscherm erop zetten en 100 dollar duurder maken vindt ik.
Tevens zie ik het nu hier niet echt van in. Voor het geld kun je ook gewoon een compacte netbook kopen en daarop wat books in PDF formaat zetten en je hebt hetzelfde resultaat/idee...

Tevens het idee dat het onbreekbaar is kan ik me niet echt voorstellen. Hij is nogal plat en vrij groot dus ik denk dat dat niet zo heel veel kracht nodig heeft om te breken of op zijn minst te buigen....
Anoniem: 328788
@NL-RaVeR8 januari 2010 16:54
ik dacht dat er al een bestond, full color, maar dat het dik boven de 1000 kostte...

is effe googlen

EDIT: voila

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 328788 op 8 januari 2010 16:56]

LCD's lezen toch niet fijn. Das het hele idee van e-paper! Geen actieve lichtbron in het scherm waardoor het (net als papier) fijn leest.

[Reactie gewijzigd door cpt.skydiver op 8 januari 2010 16:47]

Nop, het grote voordeel van de e-readers is juist dat het scherm geen licht produceert waardoor ze relatief lang doen op 1 accu lading.

Dat ze maar 8 grijstinten kunnen genereren komt doordat er -als ik me niet vergis- standaard geen spanning op het scherm staat. Alleen als het scherm ge-update wordt is er spanning nodig. Met kleurenschermen is dit technisch nog niet haalbaar.
Ik ben zelf in bezig van een Sony een van de simpele uitvoeringen. Moet toch echt bekennen dat dit super fijn leest heel erg rust gevend tegenover een lcd...
150 euro voor 4GB die je in een SD kaartje kan halen voor 8 euro. Dat is er dus zakelijk aan.
Het is wel een van de mooiere apparaten, zeer dun en een hoge schermresolutie!
Het zou wel jammer zijn als je het geheugen niet uit kan breiden. Er staat nergens dat het apparaat een SD-slot heeft, dus dat zal wel niet.

Of 110 voor 4GB extra en 3G het waard is, is een goede vraag.
Que-te *grin*.

Aardig formaat scherm, betaalbaar. Als die €450 hier de straatprijs wordt kan dit best een succes worden. Ik ben in ieder geval geïnteresseerd.
Het is opmerkelijk dat al in septembe 2008 werd aangekondigd dat het product in begin 2009 klaar zou zijn. Blijkbaar is het ingewikkelder dan je mag denken.
De volgende stap voor 2011 is de oprolbare variant. Ook daar is al lang geleden (mei 2009) een prototype van getoond. In de link na ongeveer 2.50 minuten kun je dit zien.
ik zit altijd met een schuin oog te zoeken naar een "e-paper" monitor. Die ik dan in een dual screen opstelling kan gebruiken en wat rustiger aan grote stukken kan werken... T bestaat alleen nog niet volgens mij, of althans ik heb het nog niet gevonden ..

Deze lijkt er trouwens erg op wat hierboven staat... http://www.skiff.com/skiff-reader.html
ik heb liever een laptop dan een e-reader want je kan er meer mee en is rond de zelfde prijs :p
Mooi design, maar persoonlijk vind ik de resolutie te laag voor een 10,5" scherm, 1600x1200 zo geschikter zijn voor dat formaat. Waar blijven de e-readers met een 13"-14" scherm? Ik zou, zeker zakelijk, graag op A4 formaat documenten willen inzien.
Anoniem: 80673
8 januari 2010 22:14
voor studieboeken is dit niets. Er zijn genoeg schema's te bedenken welke alleen te interpreteren zijn als ze in de bedoelde kleuren worden weergegeven. Tot die tijd is dit niets voor mij.
Mijn studie boeken waren voor 99% zwart/wit. Die paar kleuren platen kan je ook apart in een mapje bewaren...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee