Amazon brengt internationale versie Kindle DX uit

Amazon gaat de Kindle DX, de grotere versie van de Kindle, wereldwijd uitbrengen. Vanaf 19 januari zal het apparaat wereldwijd worden uitgeleverd voor een adviesprijs van 489 dollar. Ook buiten de VS kost dataverkeer met de DX geen geld.

De Kindle DX, die al in mei 2009 werd aangekondigd, heeft met 9,7" een fors groter scherm dan de eerste twee versies van de Kindle, die het met een 6"-scherm moesten doen. De DX heeft een scherm met een resolutie van 1200x824 pixels, dat zestien grijstinten kan weergeven. De nieuwe e-reader beschikt niet over wifi.

Amazon heeft in honderd landen overeenkomsten met telco's afgesloten, en in al deze landen kan de global wireless-versie van de Kindle DX boeken downloaden via 3g-, edge- of gsm-netwerken zonder dat er voor het dataverkeer betaald hoeft te worden. In oktober werd al een internationale versie van de eerste Kindle uitgebracht.

De internationale DX kost voor Nederlanders en Belgen omgerekend ongeveer 340 euro. Er is overigens nog vrijwel geen Nederlanstalige content voor de e-reader beschikbaar. Een exemplaar van de nieuwe DX kan worden gereserveerd via de Amazon-website; op 19 januari worden de eerste exemplaren uitgeleverd.

Door Joost Schellevis

Redacteur

07-01-2010 • 08:16

33 Linkedin

Lees meer

'Amazon gaat epub ondersteunen' Nieuws van 19 mei 2011
Acer zet e-readerplannen in de ijskast Nieuws van 24 februari 2010
CES: Ook Samsung komt met e-readers Nieuws van 7 januari 2010

Reacties (33)

33
33
24
2
0
3
Wijzig sortering
Weet iemand wat het aanbod is van ebooks beschikbaar voor Europa?
Vaak zie je in digitale boekenwinkels dat er geographic restrictions zijn op titels.
Is gehele digitale boeken catalogus van Amazon beschikbaar, of alleen een kleine subset?
Aanbod van nederlandstalige ebooks is al jaren bedroevend vergeleken met het engelse taalgebied.

Uitgevers in euro verdienen minstens 2 keer zo veel als uitgevers in Amerika per boek, maar dat geld wordt niet gebruikt om mee te gaan met de tijd.

Ik lees meestal engelstalige ebooks.
Bij Project Gutenberg zijn op dit moment 455 Nederlandstalige boeken gratis te downloaden. Allemaal als platte tekst, de meeste ook als HTML. Daarnaast zijn ze beschikbaar in ePub, Mobi, e.d. Natuurlijk zijn dit allemaal oude boeken waarop het (Amerikaanse) auteursrecht is verlopen.

Ik werk op dit moment het verbeteren van de conversie van al deze boeken naar ePub formaat, dat goede kansen maakt de standaard voor dit soort toepassingen te worden. De Kindle ondersteund het ePub formaat echter niet, omdat Amazon zijn eigen formaat wil doordrukken.

Natuurlijk valt dit aanbod in het niets bij de hoeveelheid Engelstalige boeken op gutenberg.org: ruim 25.000
Ja, ik lees meestal ook Engelstalige ebooks. Maar die kan je niet altijd kopen, omdat er geen distributierechten naar europa zijn - en dus de geographic restrictions. Boeken wel te koop, maar niet te verkopen naar ons.

Mijn vraag, krijg je dit probleem met Amazon? Leuke catalogus, maar als je iets wilt kopen krijg je te horen dat je die niet Kan kopen vanwege het feit dat je niet in Amerika woont?
Je moet voor digital downloads die restricted zijn tot de USA bij Amazon een debit of credit card met Amerikaans factuuradres hebben - op digital downloads gelden de geographic restrictions niet op het shipping address (want dat is er niet), maar op het billing address. Daar is wel een workaround voor: je koopt met je Nederlandse card een Amazon gift check en verzilvert die vervolgens op je eigen Amazon account. De payment restrictions gelden niet voor het saldo van een gift check.

Er zijn overigens ook bedrijfjes die een Amerikaans shipping address en/of billing address voor je kunnen regelen, bijvoorbeeld usunlocked.com.
Ik gebruik meestal www.powells.com. Dat is een kleinere amerikaanse boekwinkel, maar ze verkopen wel eboeken aan europa.
Ze accepteren ook Paypall voor betalingen, vindt ik erg prettig, vooral voor kleine uitgaven.
Anoniem: 168448
7 januari 2010 08:33
Als ie ook PDF kan tonen, een direct buy
Ja, gezien de scherm-grootte en de manier waarop je PDF dan kan bekijken - ik zou even goed kijken wat je precies koopt voordat je die direct buy gaat doen.
Ik denk dat ePub belangrijker is, want dat is hier toch wel de standaard. Met dit apparaat ben je meteen met Amazon getrouwd en kun je, door rare rechten beperkingen van uitgevers, de helft van de boeken helemaal niet hier kopen.

Het lijkt mij dat dit niet succesvol kan worden in Nederland. Wat dat betreft doet Sony het een stuk slimmer.
Had ik niet zo snel verwacht, en zeker niet in alle landen, dan hebben ze blijkbaar goed onderhandeld, 6 maand terug was hier nog absoluut geen sprake van.
Als hij onder de 400 euro komt te liggen definitely een koop.
Nou, het spijt me wel maar ze hebben met 1 ding de spijker misgeslagen: vendor lock-in.

Ik kan met dit ding alleen boeken downloaden via 3G bij Amazon. Niet bij een andere aanbieder. Ook kan ik niet even simpel via wifi mijn eigen boeken/documenten er op zetten. Ik weet niet eens zeker of dit met USB kan (pdf, etc.)?

Dan toch liever een iRex of een Sony.
Het schermformaat van deze is wel goed, dat moet ik ze nageven!
Ja dat kan met usb. Een Kindle wordt door een pc of mac gewoon gezien als USB disk. De Kindle DX heeft een redelijke PDF-reader aan boord (vergelijkbaar met de irex iliad die ik ervoor had) en uitstekende support voor boeken in .txt formaat. Verder ondersteunt hij mobipocket, dat is een open formaat. Het lezen van niet-Amazon boeken is met de DX dus geen probleem.

Met de kleinere Kindle 2 is er meer sprake van vendor lock-in: die heeft geen PDF reader, maar je kan PDF documenten naar Amazon sturen om ze te laten converteren naar het Kindle formaat (een variant op mobipocket). Dat kost geloof ik zo'n 10 cent per document. Ik heb om die reden pas een Kindle gekocht toen de DX op de markt kwam - ik vind een e-Book reader zonder PDF-support niet acceptabel. Ook is het scherm van de DX een van de beste in zijn soort, veel beter dan van de Kindle 2 of vergelijkbare readers van Sony e.d.

[Reactie gewijzigd door berend_engelbrecht op 7 januari 2010 09:04]

Zowel de Kindle DX als de kleinere Kindle 2 hebben een ingebouwde PDF reader, dit is ongeveer twee maanden geleden toegevoegd via een software update. Ik heb al een kleine maand de internationale versie van de kleine Kindle 2 in mijn bezit en ben er erg tevreden mee.

Een PDF op mijn Kindle zetten werkt gewoon hetzelfde als een PDF document op een USB stick zetten, er zijn geen conversies nodig. Wel is het nog steeds mogelijk om tegen betaling je PDF te laten omzetten naar het eigen Kindle formaat wat een aantal voordelen heeft, echter zijn PDF bestanden prima te lezen op de Kindle.
Anoniem: 100531
7 januari 2010 10:16
Pre-ordered! :)

Ik zat alleen naar de tijdschriften en kranten te kijken, maar toen viel mijn oog op de volgende zin: "Newspapers and magazines delivered outside the U.S. will not include photos and other images". Dat is toch een beetje jammer?
Ik kan je aanraden om eens te kijken naar het Calibre ebook management conversie programma. Je hebt hem waarschijnlijk vroeger of later een keer nodig. (en gezien de hevige vendor lock-in, vermoedelijk eerder vroeger dan later)
Anoniem: 100531
@a.b.c7 januari 2010 13:57
Goede tip, bedankt!
Grote vraag met alle binnenkort gereleasde e-readers :

Waar blijven de kranten uitgevers ??????

Ik zit ook (nog steeds) te kijken naar een e-reader maar twee dingen houden mij een beetje tegen.
De prijs bij een functioneel formaat van 10". 6" vind ik te klein. Voor een boek zal het misschien wel kunnen maar dat brengt mij tot het tweede punt
Ik wil op een makelijke manier de mogelijkheid hebben om (min) een krant te kunnen lezen op dat ding.
Voor alleen boeken vind ik het nut te weinig. Ik lees niet zoveel boeken al zou dat misschien wel toenemen met zon ding maar mijn interesse gaat vooral uit naar de dagbladen. Ik heb ook nu geen gewoon abo bij een krant maar ik zou het DIRECT nemen als ze daar tegen een korting een e-reader + functionaliteit bij zou verkopen.

Gewoon zon ding in een lader via een docking aangesloten op wired of wireless netwerk thuis en 's ochtends automatisch de laatste editie van het AD/RD op het ding en hop met het ov naar het werk. En op de terugweg nog even wat diepte artikelen kunnen lezen enzo..

Wat dat betreft vind ik de Spits/Metro gewoon niet meer voldoen. Veel reclame erin en de artikelen zijn meestal te kort of te onvolledig.

Als ze alleen dat al kunnen bieden : een 10" e-reader met een auto sync van een dagblad ben ik al tevreden. Kan ik er daarnaast nog wat boeken opzetten en wat werk gerelateerd spul.

Daarna mogen ze verder werken met uitbreiding met b.v tijdschriften en 3G/Wifi aanbod van actueel nieuws en artiekelen.
Momenteel heeft van de Nederlandse kranten alleen het NRC een epaper versie. Persoonlijk hoop ik dat andere kranten ook een versie aan gaan bieden voor gebruik op ereaders.
Je beweringen klinken niet echt logisch. Enerzijds zeg je op dit moment geen krantenabonnement te hebben, maar je zou het wel nemen in combinatie met een e-reader. Wat dat betreft zou jij een interessante klant kunnen zijn. Maar uit je verhaal haal ik ook op dat je de Spits/Metro leest, oftewel een gratis dagkrant. Daarvan mag je wel verwachten dat de artikelen kort zijn (lees: meestal letterlijk ANP-berichten) en het vol staat met reclame. Immers men moet toch ergens de inkomsten vandaan halen. Dus wat dat betreft zou je nu toch ook al een krantenabonnement moeten hebben, wil je voor de diepgang gaan.

Het lijkt mij daarom ook logischer dat jij geïnteresseerd bent in een nettop, aangezien je daarmee gratis nieuws op het internet kan lezen en werk gerelateerd spul. Op dit moment zijn de beschikbare e-reader toch echt nog bedoeld voor boeken en een enkele krant hier en daar. Wil je meer, dan kan je toch echt beter kijken naar een nettop. Moet je alleen nog een oplossing vinden voor je papieren tijdschriften ;)
Mijn beweringen klinken mischien logischer als je het in de contect bekijkt wat je mee moet nemen en hoe je leest..

Een spits/metro is aardig omdat je een selectie krijgt van actueel nieuws in een makelijk formaat en gratis. Nadeel is dat er bij veel arikelen geen diepte is omdat die ruimte er (financieel) niet is.
Een normale krant heeft wel meer diepte en een uitgebreide hoeveelheid artikelen. Tevens is veel actueel nieuws met meer info omgeven die je in de metro niet (altijd) tegenkomt. Dit houd echter wel in dat je met een behoorlijk pak papier moet gaan lopen om alles bij elkaar te hebben. En dat vind ik dus een nadeel buiten het mileu aspect om.

Nu klopt het wel dat ook een e-reader niet echt makelijk is met meenemen maar het bied de mogelijkheid tot meer functionaliteit in één (boeken/werk/ evt muziek) dan een krant dat maar 1 functioneel gebruik heeft.

Ik begrijp best wel dat ik voor een gratis krant de reclame moet nemen voor wat het is. Maar daar gaat het mij niet om.
Krijg net mailtje van Amazon over deze versie, nog geen vermelding van anderstalige boeken, alleen dat er 320 000 engelse voorhanden zijn.

Dat mogen ze dan toch eens snel gaan aanpakken, persoonlijk heb ik geen enkel probleem met engelstalige boeken maar er zullen genoeg mensen zijn die daar geen goesting in hebben.
Anoniem: 261542
7 januari 2010 10:05
blijft een beperkt toepasbaar apparaat deze kindle. je kunt er alleen zwart wit boeken mee lezen. de te beperkte functionaliteit icm de toch wel hoge prijs (hoeveel boeken kun je wel niet kopen voor een kindle?) zal het succes van de kindle beperken.

een boek is ook niet de meest effectieve manier van informatie overdracht. eigenlijk is de mensheid toe aan een nieuwe informatiedrager waarin de multimediale mogelijkheden van de moderne tijd volledig tot hun recht komen. zal apple hier wederom de rol van verlosser gaan spelen met de iSlate?
Helaas is content voor ereaders te duur en te beperkt, zeker in nederland. Ik wilde een Kindle halen met een abo op de Financial Times, blijkt dat dit per maand in NL 28 euro kost (tegen 10 dollar in de VS) en er dan geeneens images meegestuurd worden voor dat bedrag.
Het zeer grote nadeel van de Kindle is dat je niet makkelijk .doc files kan gebruiken. Zoals getoond lijkt het een ideaal apparaat om mee te nemen naar overleggen. Ik zou hem zelf zo bijna meer gebruiken dan puur het boeken lezen. (Dit ondanks dat ik thuis ruimteproblemen heb in mijn boekenkasten). Ik wil tijdens een overleg alle relevante informatie onder de knop hebben.

"Stond dat niet in een of andere memo?" (ik dan:) "Ja hier heb ik hem!"

Lijkt me ideaal. Alles bij de hand zonder te zeulen. Maar als ik al mijn project betanden moet mailen / uploaden naar Amazon waarna ik het geconverteerd terug krijg: Dat werkt echt niet. En is voor mij een directe No Buy.

Een goede reader heeft circa 10" scherm
goede .pdf en .doc ondersteuning
optioneel maar eigenlijk noodzaak wifi.
Geen DRM gedoe. Ik wil gewoon alles kunnen kopen wat ik ook in hardcopy online kan bestellen in welke winkel dan ook.

Ik ben dus een potentiele Slate klant omdat bij iets inleveren op scherm kwaliteit. E-ink vs OLED. Je er kleur en multimedia bij krijgt. En met een OS erop is de ondersteuning voor .pdf en .doc ook geen probleem meer.

UPDATE: De Slates met Windows 7 krijgen Kindle software. Hier Dan ben je nu klaar en wordt het voor mij een Slate. En ja E-Ink leest natuurlijk veel prettiger. Maar hoeveel filmpjes heb jij op je papier al gezien :)

[Reactie gewijzigd door MorgothG op 7 januari 2010 11:41]

Je hebt duidelijk nog geen ervaringen met een eBook.

Het bladeren in een eBook is traag door de manier waarop het scherm wordt opgebouwd. Ook het terugzoeken van informatie in een eBook is dus traag. Een eBook is meer geschikt voor 'lezen' dan voor 'bladeren'

Het verschil in lezen tussen E-Ink en OLED is immens en niet te vergelijken. E-Ink leest vele malen prettiger.

Wifi is echt niet nodig als er een usb aansluiting opzit.
Het is geen laptop, dus geen MS Word ondersteuning vind ik geen probleem.

En PDF kan er gewoon op, dus je werk gewoon even opslaan als PDF en je kunt het zo meenemen.

Ik ga me even inlezen op de reviews, maar dit ziet er goed uit als eerste echt bruikbare e-reader.
met het verschil dat je om de 4 uur moet laden i.p.v 2 weken ;). en oh ja oled komt zeker nog niet en een lcd scherm is totaal niet prettig om te lezen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee