Amazon introduceert nieuwe Kindle - update

Amazon heeft een nieuwe Kindle geïntroduceerd, die vooral opvalt vanwege zijn lage prijs van 139 dollar voor het wifi-model. Ten opzichte van zijn voorganger is de Kindle kleiner en krijgt hij een nieuw type E-ink-scherm met een diagonaal van 6".

De nieuwe Kindle is verkrijgbaar in twee versies, met enkel wifi of ook met 3G, voor een prijs van respectievelijk 139 en 189 dollar. Met die prijs is de Kindle goedkoper dan veel van zijn concurrenten. De schermgrootte bleef steken op 6", maar zou wel van een nieuw type zijn, met snellere refresh times en een hoger contrast. Het scherm wordt ook al gebruikt voor de Kindle DX Graphite.

Behalve van een ander scherm wordt de e-reader ook voorzien van 4GB geheugen, een ruime verdubbeling ten opzichte van zijn voorganger. De afmetingen van het apparaat werden verder met 21 procent teruggebracht, wat een gewichtsbesparing van 17 procent opleverde, tot een totaal van 241 gram. De accuduur zou ook zijn toegenomen; zonder wifi kan het apparaat het een maand uithouden, terwijl met wifi 10 dagen haalbaar zou zijn.

Softwarematig kreeg de Kindle een vernieuwde webbrowser en ondersteuning voor spraakbesturing. In Nederland is de Kindle niet te koop, maar het apparaat kan bij Amazon's webwinkel besteld worden en wordt dan alsnog in Nederland uitgeleverd. Wereldwijd wordt de nieuwe Kindle vanaf 27 augustus in 140 landen geleverd.

Update, 14.00 uur - De Kindle kan bij Amazon besteld worden en wordt dan in Nederland uitgeleverd. Er moet dan nog wel btw betaald worden over de genoemde prijzen. Voor de wifi en de 3g-versie moet dan respectievelijk 127 en 175 euro betaald worden.

Door Marc Rademaker

Redacteur

29-07-2010 • 10:39

66 Linkedin

Reacties (66)

66
66
49
1
0
1
Wijzig sortering
Quote: Of de Kindle in Nederland te koop zal zijn, is nog niet bekend, maar aangezien de huidige Kindles hier ook niet te koop zijn, is de kans daarop klein.

Hoezo? De Kindle is gewoon in NL leverbaar. Al ruim een jaar, en sinds kort ook de DX versie. Nederland is gewoon een van de 140 landen waar de Kindle in geleverd wordt.
Klopt, op Amazon staat bij het product zelfs een hele keuzelijst aan landen met landspecifieke informatie :)
We are excited to now ship Kindle to Netherlands.
Daarnaast vermelden ze voor internationale klanten dat er een USB-kabel wordt meegeleverd om je Kindle op te kunnen laden :)
En ja kan ook voor $5 (met $15 standaard korting) een EU stroomadapter erbij krijgen. Gratis 3G met je kindle is ook hier gewoon mogelijk, maar wel beperkt tot het kopen van boeken of het zoeken op wikipedia. Blogs en ik geloof ook kranten kunnen niet gelezen worden hier.
Waar komt die korting vandaan?
Maar wel alleen via de US amazon shop.. ik denk dat ze daar op doelen..
Idd, de nieuwe Kindle zal wss ook leverbaar worden in NL en BE, zoals hierboven al gezegd zijn de huidige Kindles al vrij verkrijgbaar.

Tweakers.net Redactie, misschien best aanpassen.

Nog een draadje: http://www.diskidee.be/20...erland-verkrijgbaar/9948/
Tweakers.net Redactie, misschien best aanpassen.
imp4ct, misschien even op de juiste plek posten.

Verder kan ik me al niet voorstellen dat je iets uitbrengt in 140 landen, maar niet in Nederland. Tenzij het om malariabestreidingsmiddelen gaat is Nederland meestal wel in de top 140 landen waar een product het best verkoopt te vinden.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 29 juli 2010 11:56]

Knappe evolutie, maar zolang er geen standaard wordt afgesproken voor de e-books, krijgen ze mij toch niet overtuigd om te kopen.

Wel leuk is de accuduur van dit apparaat, zo hoef je niet op te laden als je ermee op reis bent op een camping ofzo.

Ik wacht geduldig af, want zou er wel graag een ereader kopen in de toekomst.

Als je de wildgroei aan ebookstandaarden wilt weten: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_e-book_formats

[Reactie gewijzigd door bert170881 op 29 juli 2010 10:45]

Gewoon het programma Calibre instaleren en elk boekformaat is om te zetten naar welk formaat je wil.
Let wel dat je soms eerst de DRM af moet slopen om dat te kunnen laten werken :/
Anoniem: 46304
@ToolkiT29 juli 2010 11:36
Als je je ebooks bij de gerenomeerde site TPB haalt zit er nooit DRM op. :)
demonoid heeft altijd een goede selectie. TPB valt een beetje tegen.

Heb zelf sinds drie dagen de Kindle DX graphite, heerlijk. Geen wifi en internet over whispernet is uitgeschakeld in NL (op wikipedia na), dat is jammer. Ik kocht 'm als e-book en hij bevalt prima, ook zonder internet. Daar pak ik toch liever m'n laptop voor.

[Reactie gewijzigd door bassekeNL op 29 juli 2010 11:58]

Anoniem: 13443
@Basekid29 juli 2010 15:31
Calibre is wel leuk en het werkt ook fijn, maar je kunt niet elk formaat zomaar overzetten. Er komt dan wel wat uit, maar het is niet prettig leesbaar met allemaal tekens er tussendoor of harde returns op de verkeerde plek. Dat ligt dan aan het formaat, niet aan het omzetten.
wow thanks man, dit is echt top, bedankt! Die "fetch news" button is echt super

[Reactie gewijzigd door Jan Van Akker op 29 juli 2010 11:04]

Geen standaard? Er zijn er effectief maar twee, Mobi en ePub en ze zijn vlot in elkaar om te zetten. De rest heeft ooit misschien ergens op de wereld een paar weken bestaan. En zelfs al heb je er daar door goed te zoeken een van gevonden kan ej die ook eenvoudig omzetten
Kindle heeft zijn eigen format.. dus alle boeken die je bij amazon koopt (en dat is het grote voordeel van de kindle met 3G is dat je altijd en overal een boek kan downloaden, zonder PC nodig te hebben)

Hier is een goede wiki over de verschillende formats:
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_e-book_formats
Het Kindle format is gewoon Mobi met een andere extensie. Daar is niets bijzonders aan. Net zo goed als PRC ook gewoon Mobi is en het eigenlijk allemaal de een of andere vorm van HTML is en ook gewoon om te zetten is.

Amazon is de eigenaar van Mobi

[Reactie gewijzigd door Ortep op 29 juli 2010 12:01]

Ah dat wist ik niet, bedankt voor de info :)
Inderdaad mooie evolutie, ik heb het oude model en ben er zeer te spreken over, dit nieuwe model verbeterd hem net weer een beetje, prima gedaan van Amazon.
Kan je hier nou gewoon al je (kleuren-).pdf's en .docs op lezen?
Ja. Alleen worden ze in zwart/wit weergegeven, en moeten .docs geconverteerd worden. Dat kan zowel middels Calibre, als door een service van Amazon (gratis, als je het via email laat versturen, betaald als het via 3G naar je Kindle verzonden wordt)

PDFs worden direct ondersteund, maar vind ik zelf niet zo heel prettig lezen. Ziet er toch te veel uit als een plaatje, ipv als tekst.
het kan DOC, DOCX, PDF, HTML, TXT, RTF, JPEG, GIF, PNG, BMP, PRC and MOBI files openen.

DOC hoeft dus volgens de site zelf niet geconverteerd te worden.

Edit:
@Gurupat

Op de site:
Kindle supports wireless delivery of unprotected Microsoft Word (DOC, DOCX), PDF, HTML, TXT, RTF, JPEG, GIF, PNG, BMP, PRC and MOBI files. Some complex PDF and DOCX files might not format correctly on your Kindle.
Maar inderdaad staat verderop dat ze geconverteerd moeten worden.

Vindt het niet heel erg duidelijk

[Reactie gewijzigd door ajakkes op 29 juli 2010 12:05]

het kan DOC, DOCX, PDF, HTML, TXT, RTF, JPEG, GIF, PNG, BMP, PRC and MOBI files openen.

DOC hoeft dus volgens de site zelf niet geconverteerd te worden.
Op de Amazon site staat iets anders:
Kindle (AZW), TXT, PDF, Audible (Audible Enhanced (AA, AAX)), MP3, unprotected MOBI, PRC natively; HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG, BMP through conversion.
HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG, BMP bestanden moeten dus eerst worden geconverteerd.

Edit:
@ajakkes:
Je hebt gelijk de site is niet echt duidelijk.
Die wireless delivery werkt als volgt:
Je stuurt een mail met bijlage (bijvoorbeeld een DOC bestand) naar het mailadres (bijvoorbeeld: ajakkes@kindle.com) van je kindle.
amazon converteerd die doc naar een PDF en verstuurd deze via de 3G verbinding.
Je betaalt daar wel voor.
Begin dit jaar heb ik het geprobeerd, werkt prima.

[Reactie gewijzigd door Gurupat op 29 juli 2010 12:52]

Als je dat wil kun je volgens mij toch echt beter naar een tablet met een regulier scherm uitwijken. PDF kan in principe wel op zo'n ereader (met e-ink scherm) maar ziet er niet uit en leest niet prettig in mijn ervaring.
Ereaders zijn vooral goed in pure tekst waar ze een reflow kunnen toepassen om de tekst goed weer te geven, of ideaal is natuurlijk boeken die je bv bij amazon koopt omdat die dan toegespitst zijn op het apparaat (ze zijn naar mijn mening alleen grof overpriced).
Ik lees altijd de vergaderstukken in PDF op een ereader, wel met een 8" scherm. Het leest prima, ook plaatjes en grafieken zijn goed leesbaar.

En het scheelt een hoop tillen, vaak zijn de stukken 200-500 pagina's per keer...
PDF's ja, docs weet ik niet zeker, maar kan je natuurlijk ook omzetten naar PDF..
wifi op dit lijkt me leuk maar dan op websites surfen zonder kleur ?
Eerder om gemakkelijk je ebooks up te loaden en te kopen...
browsen kan wel op een kindle maar daar is ie toch eigenlijk niet voor gemaakt...

Maar met de Wifi verbinding kan je wel sneller op de Amazon kindle shop boeken uitzoeken kopen en downloaden.. hoewel downloaden via 3G ook heel snel gaat (minder dan een minuut) Maar het browsen door de shop zal wat prettiger gaan denk ik, ook door het sneller refreshende scherm.
Erg mooi, zeker voor de genoemde prijs.

Beetje vreemde opzet van het toetsenbord. De Z staat recht onder de Q. Nu zijn deze dingetjes niet bedoeld voor tekstverwerken maar een beetje "scheef" toetsenbord is wel zo prettig.
With Text-to-Speech, Kindle can read English-language content out loud to you.
Iemand dit al aan de praat gekregen met Nederlandse uitspraak?
Iemand dit al aan de praat gekregen met Nederlandse uitspraak?


Nee, en zelfs in het engels is het niet geweldig vind ik...
En vreemd genoeg ondersteunen veel kindle boeken het niet, maar txt bestanden het wel :/
Ik mis het eerlijk gezegt niet, leuke gimmick maar niet meer dan dat..
Als ik me niet vergis is dat ook weer een rechtenkwestie, de uitgever vindt dat je extra moet betalen voor die functie omdat het dan in feite een luisterboek zou worden. Complete onzin als je het mij vraagt, een boek voorgelezen door een computer komt toch echt niet eens in de buurt van een goed ingesproken audiobook. Bovendien is het tekenend voor de hebzucht waardoor de ebookindustrie de muziekindustrie achterna lijkt te gaan en een groot deel van de ereader fans het illegale circuit in jaagt (vooral aangezien je in een uurtje een archive met duizenden fantasy boeken kunt downloaden om maar eens iets te noemen).
Zo, meteen besteld, 146 euro inclusief invoerkosten. Jammer dat ie pas 27 augustus op de bus gaat.

Prijs die bij de update staat klopt dus niet:

190.38 U.S. dollars = 145.684114 Euros

[Reactie gewijzigd door VonFoX op 29 juli 2010 16:10]

Ehm... denk ook even aan je mede-tweakers!

1. welke heb je dan gekocht?
2. is jouw 145.68 inclusief btw?
3. en waar heb je hem vandaan?
De antractiete met alleen Wifi.
Dat is inc btw
3) Amazon.com

:)
Je kunt dus je boeken/tijdschriften lezen, blogs, nieuwssites e.d. bekijken... zit er ook een e-mail client in?
Anoniem: 19339
@xburchartz29 juli 2010 11:39
Het wordt nergens op de site genoemd, dus ik denk van niet.
De boeken zijn bij Amazon relatief duur. Je betaalt ook voor de service van overal direct downloaden. Er zijn goedkopere boekwinkels. Een site als kieskeurig oid. voor boeken internationaal zou handig zijn. Dan zoek je de goedkoopste plaats om het boek te downloaden. Daar zit ik op te wachten. Iemand dit al gevonden???
Er zijn een aantal van dat soort sites, bijvoorbeeld inkmesh.com en ebookprice.info.
Hmm, 139 dollar is niet veel. Zou ik bijna zo'n ding van gaan kopen, ware het niet dat ik nog niet echt het idee heb dat ebooks nu zoveel goedkoper zijn.
In tegendeel zelfs. Ik heb net even op Amazon gekeken, en ik kon op de boeken die ik wil hebben een paar euro besparen door de softcover te nemen in plaats van de Kindle editie.
$139 is niet helamaal juist. Ik heb er zojuist één besteld, er komen nog verzendkosten en BTW bij. Het totaalbedrag dat je moet afrekenen is $190.38.
Ik vraag me af wanneer de volgende revolutie komt nadat boeken straks allemaal digitaal zijn.

Dan zeggen we: Lezen? dat is zo ouderwets.. usb 5.0 plug via gel pads aan je hersens :P
Ik ben geen fan van veel boeken lezen. Toch ontkom je er niet aan op school.. zucht.
En met zo'n kindle wordt het er echt niet leuker op...

En ik vraag me echt af of alle titels voor mijn opleiding "hbo elektrotechniek" ook te vinden zijn... Volgens mij is nederlands content sowieso al weinig te vinden :(

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 29 juli 2010 12:11]

Boeken lezen zijn voor mij een vorm van ontspanning. Als ik met 1Gbit boeken in mijn hersens geinsert krijg is er geen lol meer aan.

Geldt eigenlijk ook voor je leerboeken. Je kunt alles lezen, maar begrijpen is een ander verhaal.
Ik mag toch hopen dat de meeste titels voor je opleiding in het engels zijn....
Hoezo? Texamicz woont in Nederland...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee