Amazon neemt fabrikant van magazijnrobots over

Amazon heeft voor 775 miljoen dollar de firma Kiva Systems overgenomen. Dit bedrijf maakt onder andere magazijnrobots. Met de overname hoopt Amazon zijn efficiency te vergroten door minder personeel aan te hoeven nemen.

De oranje robots van Kiva Systems kunnen in een magazijn autonoom de kortste route kiezen om een bepaald product uit een schap te halen. Voor het bepalen van de route worden barcodestickers op de vloer bevestigd die door de robots met een camera worden uitgelezen. Daarnaast communiceren de robots onderling om zo ongelukken te voorkomen.

Amazon hoopt met de overname van Kiva, de grootste acquisitie sinds de overname van Zappos.com in 2009, efficiënter en goedkoper te kunnen werken. Het bedrijf telde vorig jaar 56.200 personeelsleden in dienst, een stijging van 67 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, terwijl de omzet met 'slechts' 41 procent steeg. De oranje magazijnrobots moeten de groei van het personeelsbestand doen verminderen door het logistieke proces binnen Amazons magazijnen te verbeteren.

Naast de groeiende vraag via zijn websites, wordt Amazon ook steeds vaker door andere bedrijven ingeschakeld. Zij willen gebruik maken van de lagere verzendtarieven die Amazon weet te bedingen en tevens hun goederen opslaan in de distributiecentra. Ruim een derde van de door Amazon uitgeleverde producten is al afkomstig van derde partijen.

Magazijnrobot van Kiva Systems

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

20-03-2012 • 18:22

30

Lees meer

Reacties (30)

30
28
25
5
0
0
Wijzig sortering
Ik snap dit niet zo goed. Waarom zou Amazon een leverancier van magazijnrobots overnemen? Dat is alsof TNT besluit om een vrachtwagenfabrikant over te nemen of dat de KLM een vliegtuigfabrikant als Boeing of Airbus koopt. Het feit dat je de producten afneemt is niet een erg goede reden om het hele bedrijf maar te kopen.
hangt ervan af van hoeveel van hun producten je koopt.
Als dit voldoende hoog ligt dan kan, door het uitschakelen van de winstmarge die dat bedrijf aanrekent, dit een kostenbesparing zijn.

Een andere reden kan zijn dat dat product een zodanig strategische waarde vertegenwoordigd dat je er meer controle over wilt hebben.

Nog een andere reden kan zijn dat je denkt dat dit product de toekomst vertegenwoordigd en je er veel winst mee gaat maken in de toekomst
Amazon $48 miljard omzet per jaar
TNT Express €7.2 miljard omzet per jaar
Air France-KLM €24.4 miljard omzet per jaar

Er is even een groot verschil tussen 1.6% van je omzet besteden aan de aankoop van een bedrijf dat je corebusiness kan verbeteren en 12%+ van je omzet besteden aan een bedrijf dat je core business kan verbeteren. TNT Express heeft een vloot eigen vliegtuigen, iets dat ik ook totaal niet had verwacht en Air France-KLM heeft zijn eigen catering bedrijf.

Ik kan me goed voorstellen dat een Amazon niet afhankelijk wilt zijn van een andere partij voor zijn magazijn robots en het is groot genoeg om dat niet te hoeven zijn.
Ondanks de reacties hierboven, ben ik het met downtime eens. Het is een vreemde zet; de meeste bedrijven focussen zich op hun core business.
Magazijnrobots zijn (nog) niet een tak van sport van Amazon, door dit bedrijf over te nemen, hebben ze niet alleen een inhouse magazijn-automatiseerder, maar ze hebben ook een hele nieuwe productlijn, die (waarschijnlijk) helemaal niet bij hun overige diensten/producten past. Daarnaast krijgen ze ook meteen een berg nieuwe klanten erbij (bestaande klanten van Kiva).
De top van het bedrijf moet zich nu dus ook bezig gaan houden met deze divisie.
Aan de andere kant heeft Amazon heel veel bedrijfstakken waar ze zich mee bezig houden.

[Reactie gewijzigd door Abom op 23 juli 2024 18:49]

Magazijnrobots zijn dan misschien geen core-business van Amazon, maar magazijnen wel. En hoe efficienter producten van en naar hun opslag gebracht en gehaald worden, hoe minder magazijnruimte je werkelijk nodig hebt en hoe sneller de klant zijn product krijgt.
Uitbreiding van aanwezigheid in de supply chain.

Door je toeleveranciers op te kopen, krijg je meer invloed op de hele keten waarin je werkzaam bent.
dat hangt er dus vanaf hoe groot je bent. als KLM al jaren op rij de gehele productie zou afnemen van Boeing, dan zouden ze deze ook overnemen.
Dat is niet eens zo'n raar idee hoor, als het door marktwaakhonden heen komt, zullen ze goedkopere vliegtuigen krijgen(want een winstfactor van het airbus/boeing valt weg), wat weer goed is voor hun concurentiepositie
Zeker wel, en ik ben er vrij zeker van dat als TNT trucks zou kunnen bouwen en ze dus zo goedkoper kan krijgen en laten ontwerpen dan ze deze los zouden aankopen, ze dit per direct doen. Net zoals KLM met plezier een vliegtuig zou bouwen als het zo simpel was.

Het is een goede zet om inhouse de juiste technologie te hebben en deze perfect te kunnen africhten voor je eigen infrastructuur, en dit heeft meer potentie dan een firma waar je heel je warehouse op afstemt, om dan tot de conclusie te komen dat deze firma is overgenomen door firma x, en deze producten uitfaseerd.
Meer invloed op de ontwikkeling van nieuwe robots, geen kosten per robot voor winst van een derde partij af hoeven dragen, meteen genoeg expertise in huis om de robots te onderhouden en programmeren, geld verdienen aan de verkoop van robots aan derde partijen, ga zo maar door. Genoeg redenen.
Lijkt me een goede zet, dit zal toch de toekomst gaan worden in magazijnen.
En tegelijkertijd banen kosten. Maar dat zal overal wel zijn.
2 YT video's die een kijkje geven in een Amazon Warehouse:

Inside the Amazon Warehouse for Christmas
http://www.youtube.com/watch?v=Lb-4rt_6wDo

ABC News piece on Amazon Warehouse Phoenix, AZ 11/29/10
http://www.youtube.com/watch?v=aiTuHqrEOdI
Deze robots dienen nog steeds gefabriceerd en onderhouden te worden en sowieso werden er waarschijnlijk al bijna geen mensen meer gebruikt in de magazijnen van Amazon (al weet ik dat niet zeker) Dus er zullen waarschijnlijk niet zo veel banen verdwijnen.
Alleen zijn de functie-eisen voor iemand die robots bouwt/ontwerpt/onderhoudt wel iets anders ;)

Magazijnwerk zoals orderpicking is vaak te doen door mensen zonder (specifieke) opleiding (oftewel on-/laag-geschoolden), terwijl je voor fabricatie en onderhoud van die robots toch wel geschoold moet zijn lijkt me.
Maar wie moet de onderdelen bij die fabriek uit het magazijn halen ;-)
De reeds eerder gebouwde robots... :p
Lach er maar om. Een van de grootste fabrieken van industriele robots staat in Japan en is van FANUC. Daar worden de grote robotarmen voor autofabrikanten geassembleerd, jawel, door die armen zelf. Een van de beste voorbeelden van het lights out principe.
Alleen verwacht ik hier niet dat het over robotarmen gaat...
Maar over telescoopkranen zoals je ze in meerdere warenhuizen tegenkomt...
die AGV's pakken zelf hun benodigde pallet uit de schappen,
leeghalen moet nog wel gedaan worden, hier kunnen evt wel fanucs aan te pas komen,
met bijvoorbeeld hun iRVision ;)
......... en sowieso werden er waarschijnlijk al bijna geen mensen meer gebruikt in de magazijnen van Amazon (al weet ik dat niet zeker) Dus er zullen waarschijnlijk niet zo veel banen verdwijnen.
Verbazingwekkend genoeg werken in de magazijnen van Amazon best veel mensen. Ze zijn de meest flexiebele component in hun logistiek-keten. Zie dit artikel (Duits):
http://www.spiegel.de/netzwelt/web/0,1518,804092,00.html
geen mensen in magazijnen, je hebt het artikel niet goed gelezen. Een toename van 67% aan personeel.

De aankoop van dit bedrijf is juist om de kosten van personeel in het magazijn te verlagen.
Is een beetje het probleem van de automatisering. Maar het is automatiseren of de bedrijven verhuizen allemaal naar Azië voor zover dit nu al niet het geval is.

En zoals hierboven staat, die machines moeten wel onderhouden worden. Al is dit meestal wel ander volk dan dat normaal 'aan de band staat'.
En tegelijkertijd banen kosten. Maar dat zal overal wel zijn.
Dat zeggen ze altijd bij nieuwe automatisering, maar ondanks dat er computers, tractors en gasleidingen zijn is de werkgelegenheid nog steeds zeer goed (alhoewel de economie op het moment kud is waardoor de werkloosheid ook aan de hoge kant is). Waar personeel vervangen wordt door robots komt er ander werk waar weer mensen voor nodig zijn.
de toekomst? ehm ik ken geen enkel groot magazijn dat geen robots gebruikt
Ik verwelkom in elk geval alvast onze nieuwe magazijnrobot overheersers.
Anoniem: 111378 20 maart 2012 20:30
ken ze al, vind het een raar systeem maar ze maken wel leuke video clips.
http://www.youtube.com/watch?v=Vdmtya8emMw&feature=fvst

een heel rek naar een orderpicker te vervoeren lijkt mij overbodig omdat het de meeste dingen in dat rek niet nodig heeft. goods to man prima maar complete rack to man is overdaad.
Het systeem is echter wel veel flexibeler in te zetten dan robots die bakjes met 1 product selecteren van vaste stellingen
Een vreemde zet is het dat Amazon zijn distributiecentra uitleent aan andere retailers en mogelijk zelfs concurrenten. Op het eerste gezicht lijkt dat extra omzet maar ze verspelen zo hun concurrentievoordeel op concurrenten.

De lage verzend- en opslagkosten van Amazon drukken hun kosten per product sterk waardoor ze lagere prijzen aan de consument kunnen bieden. Concurrenten kunnen nu groeien doordat ze ook veel minder kosten hieraan hebben (anders ga je niet bij Amazon inkopen).

Totdat ze groot genoeg zijn om zelf efficiënter te kunnen werken (Amazon wil er ook wat op verdienen natuurlijk).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.