Doet me denken aan een algoritme die leerlingen negatief advies geeft, ondanks dat docenten positief zijn.
Ik snap je sentiment, maar het 'voordeel' van een algoritme is, is dat het geen individuele mening heeft. Als leerling X er een beetje charismatisch uit ziet en een goede klik heeft met een docent, dan kan het zomaar zijn dat de docent die leerling vaker het voordeel van de twijfel geeft, en/of juist andersom natuurlijk. Ik wil hier absoluut geen sneer naar mensen in het onderwijs geven. Maar zij zijn natuurlijk ook maar mensen met een gevoel. Dat kan je niet uitzetten. Ongeacht hoe erg je je professionele mening ook voorrang geeft.
Mede om deze reden ben ik ook 100% voor gestandaardiseerde zaken als CITO-toetsen. Gestandaardiseerde toetsen zijn voor iedereen gelijk. Uiteraard zijn er mensen die domweg slecht zijn in het doen van toetsen/examens om welke reden dan ook. Die vallen hier echt mee uit de boot, en dat is gewoon heel zonde. Maar als we kijken naar de gemene deler, dan zie je wel dat het een neutrale manier van beoordelen is. Voor de mensen die bijvoorbeeld domweg slecht zijn in het maken toetsen, moet dus een aangepaste (gestandaardiseerde) toets voor komen, maar ook weer op een standaardmanier.
Ik kan mezelf nog goed herinneren dat in mijn opleiding een leerling te horen kreeg "Je bedoeld het wel, maar het staat er niet". Dat is natuurlijk heel wrang. De docent wist dat de leerling het antwoord wist door wat er was opgeschreven, maar kon het niet goed (genoeg) verwoorden. De docent bleef dus bij z'n standpunt dat het 'niet goed' was. Maar had de betreffende docent dat ook gedaan bij een leerling bij wie hij een hele goede klik/band had? Dat is moeilijk om te bepalen. (N.B. Ik heb er geen 'actieve herinnering'

aan of de docent en de leerling een goede of slechte band hadden)
Automatisering is de volgende doodslag voor de werkende arbeidersklasse.
Je hebt het over de 'volgende doodslag'. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig. Een doodslag is eindig/terminerend.
Ik neem aan dat je doelt met een eerdere 'doodslag' op de mechanisering die in de "industriële revolutie" plaatsvond. Die revolutie heeft ook heel veel arbeidsplaatsen weggenomen (automatische weefgetouwen, minder mensen die onderdelen van machines op en neer aan het lopen waren, of schroefjes aan het indraaien waren). Aan de andere kant heeft die revolutie voor heel welvaart gezorgd over de gehele bevolking (uiteraard bij een selecte groep aanzienlijk meer dan bij de grote groepen). Ook heeft die revolutie voor een demografische verschuiving gezorgd, mede door de gezondheidstoename (voor mens en dier) doordat veel gevaarlijk en ongezond werk nu niet langer door mensen en dieren werd gedaan.
Vergeet ook niet dat die revolutie een gevolg was van de nijverheidsrevolutie waarin men meer en meer in loondienst ging werken in plaats van dat iedereen zelf z'n dingen is gaan doen. (men ging zich specialiseren, in plaats van dat iedereen zelf maar aan de slag ging om alles voor zichzelf te doen). In die revolutie kozen mensen ervoor om voor iemand te gaan werken, zodat ze zelf minder risico's hadden en meer welvaart konden vergaren door specialisatie.
In deze tijd van automatisering (ofwel het efficiënter/beter maken van mechanisering) gaan uiteraard ook meer en meer banen verloren. Waar 'vroeger' iemand een ingevuld formulier overtypte in een computer, gaat nu de computer de formulieren zelf lezen en verwerken. Dit met een grotere efficiëntie en precisie dan de mensen die dat deden. Er zullen ook wederom weer banen bij komen. Ik heb uiteraard geen idee wat voor soort banen die nog gaan ontstaan. We doen met z'n allen meer en meer, consumeren meer en meer en produceren meer en meer, maar we willen ook alles voor minder en minder. Die trend is er, en als we 'willen' dat die trend aanhoudt dan moet er dus geautomatiseerd worden anders is het domweg niet mogelijk.
Het feit dat er straks meer mensen tijd over hebben, omdat hun werk niet meer bestaat, betekend dat die mensen kunnen worden geprikkeld weer iets anders te doen, waardoor er dus nieuwe zaken gaan ontstaan en dus weer banen bij komen.
Even los van wat voor walgelijk bedrijf Amazon is:
Onder aan de streep biedt Amazon een dienst waar het publiek op zit te wachten. Blijkbaar vinden bijzonder veel mensen het belangrijker dat zij voor weinig hun spullen in huis kunnen halen, in plaats van dat Amazon haar werknemers goed behandeld. Het is niet zo dat het een geheim is.
Mensen kunnen ook naar de lokale dozenschuiver gaan om een pakje Pokémonkaarten te halen, maar ze doen dat liever met een paar klikken op een website, want dat is makkelijker. Dan hoef je niet naar zo'n inspiratieloze dozenschuiver te gaan. (Wat erg veel winkels in de praktijk zijn. Er zijn maar weinig winkels waar de werknemers echt verstand hebben van wat ze verkopen)
Ondertussen ben ik alweer helemaal klaar met de deel auto’s, deel scooters, Ubers en AirBnB’s van deze wereld. Het enige “probleem” dat ze oplossen is de portemonnees verder invullen van deze miljardairs.
De diensten die je noemt zijn nou juist de voorbeelden die ik hierboven bedoel. De betreffende bedrijven bieden een dienst waar 'het publiek' blijkbaar op zitten te wachten. Het feit dat er een handje vol mensen die op het juiste moment met het juiste idee schatrijk mee worden is natuurlijk in de basis niet per se slecht. (kijk naar die tiener die zoveel jaar geleden de eerste vergelijkingssite maakte met al die telecomboeren op vaste telefonie. (dat je een soort 'prefix moest inypen' op je telefoontoestel om via die andere provider te gaan bellen uit 'n hoofd). Die was met z'n site in korte tijd miljonair geworden ruim voordat hij 18 werd.)