Copia werkt aan goedkope kleuren-e-reader

DMC Worldwide, het moederbedrijf van Copia, werkt aan een e-reader die onder het psychologisch belangrijke prijsniveau van 100 dollar moet uitkomen. Het apparaat zou een kleurenscherm krijgen en in het najaar op de markt verschijnen.

Copia is het e-readermerk van DMC Worldwide, een odm die consumentenelektronica maakt. Een van de e-readers die Copia op de markt wil brengen zou volgens The Wall Street Journal de Ocean Reader of Wave5 worden. Deze mini-tablet annex e-reader krijgt een kleurenscherm met een diagonaal van 5", maar het type scherm zou een lcd worden in plaats van het voor e-readers gebruikelijke e-ink. Wel zou het een touchscreen betreffen met 800 bij 480 pixels. De e-reader zou in het najaar voor 99,99 dollar op de markt verschijnen.

Een iets grotere variant, de Wave7, krijgt een 7"-kleurentouchscreen met dezelfde resolutie en zou 130 dollar gaan kosten. Beide Waves krijgen 64MB werkgeheugen, 2GB opslagcapaciteit en een sd-kaartslot. Een speaker en koptelefoonaansluiting ronden de features af. De ondersteunde e-bookformaten zijn ePub, platte tekst en pdf. Een eigen Copia-boekwinkel moet de content leveren.

Naast de Wave5 en Wave7 zou Copia ook met een serie e-readers met 6"-display op basis van e-ink-technologie komen. Deze Tidals zouden vanaf 150 dollar verkrijgbaar moeten zijn en 800x600 pixels kunnen weergeven. Ten slotte zou een tablet, de Ocean Color, voor 300 dollar in het verschiet liggen. Deze goedkope tablet zou worden uitgerust met een capacitief touchscreen van 10" en 1024x600 pixels, 512MB werkgeheugen en 4GB opslagcapaciteit, twee usb-poorten en een sd-kaartslot, en ondersteuning voor wifi-netwerkconnectiviteit.

Door Willem de Moor

Redacteur

30-07-2010 • 10:25

81 Linkedin

Reacties (81)

81
79
48
1
0
9
Wijzig sortering
De grote vraag is hoelang de accu meegaat. Bij e-ink schermen is het grote voordeel het energiegebruik. Anders is dit gewoon een ontzettend slechte smartphone.
De grote vraag; hoe leest het in de zon? Bij de ipad is dat schijnbaar een punt van kritiek; bij direct zonlicht nauwelijks leesbaar. En dus daarmee vervangt het 't boek niet.
Een boek is ook slecht te lezen in de volle zon, in ieder geval voor mij.
Daar heb je wel gelijk in... Ik kan een boek inderdaad ook pas in de zon lezen als het goed oud is (en het papier dus flink vergeeld ;)). Maar daar waar je bij papier nog een zonnebril op kan zetten tegen de reflectie heb je bij reflectieve schermen zoals die van de iPad toch echt schaduw nodig, daar helpt een zonnebril niet...

Overigens, 5"? No way dat dat lekker gaat lezen. De iPad is 10" en dat geeft je net voldoende schermoppervlak voor een pagina. Een kwart van dat oppervlak gaat (in ieder geval voor mij) niet werken...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 27537 op 30 juli 2010 11:18]

Jij kunt dus ook geen pockets lezen?
Ik heb een 5" sony reader en dat gaat prima hoor, formaat komt zoals gezegd ongeveer overeen met een pocket.
Overigens blijf ik vinden dat er te veel gefocust wordt op lezen in de zon. Lezen mensen niet juist ook veel in bed? Ik wel en daar is e-ink juist minder goed omdat het contrast minder is dan echt papier waardoor je meer licht nodig hebt. Met een backlit scherm heb je helemaal geen licht nodig, zolang de brightness laag genoeg kan.
Ik wil dus eigenlijk mijn e-ink reader juist vervangen door een tablet...
De iPad, met brightness handmatig op z'n laagst, is prima donker genoeg voor in bed, en de meeste e-readers hebben dan nog een extra brightness feature waarbij ze gewoon de brightness van het gedisplayde plaatje omlaag gooiden.
Juist het voordeel van de e-reader dat je dus erg goed in de volle zon kan lezen. ;)
De grote vraag; hoe leest het in de zon? Bij de ipad is dat schijnbaar een punt van kritiek; bij direct zonlicht nauwelijks leesbaar. En dus daarmee vervangt het 't boek niet.
Typisch gevalletje klok en klepel. Inderdaad, in Amerika is Apple aangeklaagd door enkele consumenten omdat het ding in de volle zon niet goed dienst doet als e-reader. Dit komt echter niet doordat het scherm niet leesbaar zou zijn, maar omdat een iPad zichzelf uitschakelt bij temperaturen boven de 35 graden celcius.

On-topic:
Overigens vind ik 5" voor een e-reader scherm een beetje heel erg mager, en ook een LCD kan heel slecht leesbaar zijn in de zon. Soms helpt het overigens om juist vol de zon in je scherm te laten schijnen. Door de extra lichtinval komen de kleuren er beter uit.
Nee hoor. Het apparaat is gewoon slecht leesbaar als er veel omgevingslicht is.

http://www.techmynd.com/ipad-direct-sunlight-exposure/
http://www.nsftools.com/misc/KindleVsIpadOutdoors.jpg

Ja, als je het contrast zo hoog mogelijk zet en het font wat grote maakt, _kun_ je er een boek op lezen, maar prettig is het allerminst.

En er komt inderdaad ook nog bij dat het apparaat snel oververhit raakt.
Een foto is niet geschikt om iets dergelijks op te beoordelen.
Zeer juist. Je ziet veel dergelijke filmpje om te bewijzen dat het ene scherm beter zou zijn dan het ander. Deze zijn allemaal zeer discutabel. Een camera geeft nooit weer wat je met een menselijk oog zou zien. De optiek is gewoon te verschillend, en dan heb je ook nog het subjectieve van de plaatsing tov de lens.
Dan misbruik je in feite je scherm als reflective display, het werkt wel, maar ik merk dat meestal de kleuren niet geweldig zijn. Zwart/wit is nog wel prima leesbaar.
E-ink heeft -naast zéér zuinig te zijn omdat enkel energie gebruikt wordt bij refreshing- als voordeel dat het zeer goed leesbaar is in direct zonlicht.

Kijk hier maar eens: http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_paper

[Reactie gewijzigd door bert170881 op 30 juli 2010 10:49]

Een iPad is m.i. goed te lezen ook in de volle zon. Ik heb het nog niet uitgetest in de Tropen, maar aangezien ik dat wel gedaan heb met een MacBook verwacht ik daar ook geen problemen.
Ik heb ze beiden. En ze lezen even goed.
wat een onzin... Ik weet niet in wat voor tropen jij zit, maar je zit of binnen, of weet totaal niet wat je leest. Je gaat me toch niet zeggen dat het gemakkelijk leest! je kunt het lezen, en daar stopt het ook, het is verschrikkelijk vermoeiend voor de ogen, en zeker niet aangenaam!

plaatje zegt genoeg:

http://www.nsftools.com/misc/KindleVsIpadOutdoors.jpg

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 30 juli 2010 22:15]

Aha, bij de ipad kan je wel beter zien of je haar goed zit, dat Steven Jobs dat niet als vorodeel genoemd heeft ligt er natuurlijk alleen aan dat hijzelf daar geen behoefte aan heeft :)

Maar idd. ik vraag mezelf ook altijd weer af hoe ze het bij Apple voor elkaar krijgen zelfs toepassingen waar het ding niet optimaal voor is als het grootste en beste te presenteren.
Zelfs op tweakers vallend e mensen ervoor. ga maar eens een boek lezen dat op ontzettend speigelend papier is gedrukt!

iPad lijkt me een geweldig ding om wat te surfen en zo.
Binnen lezen, nou ja als je geen e-reader hebt zal dat ook best wel lukken als je niet te lang leest.

Maar buiten lezen....... dat redt alleen de verstokte Apple fan.
Lijkt me heel sterk dat ze ineens wel goed in de zon te lezen zijn!

Heb talloze discussies en forums bekeken, maar Apple heeft het nog niet voor elkaar gekregen om apparaten in de zon goed leesbaar te krijgen. (Iphone 4 heb ik niet bestudeerd in de zon, dus daar kan ik niet over oordelen)
Ik heb al +/- 15 jaar een laptop, momenteel een Dell en Apple. En er valt goed mee te werken in de tropen. De iPhone is ook gewoon bruikbaar.

Terwijl ik daar, in tegenstelling tot in Nederland, wel geregeld buiten werk.
Las gister dat hij bij volle zon te warm wordt en zichzelf uitschakeld boven de 35c. Daar zit je zo aan in de tropen (zeker in de zon).
Dat las ik ook, er zijn wel drie! Amerikanen! van de drie miljoen gebruikers die dat vinden. Dat is dus absoluut een probleem. Only in America.
Anoniem: 168548
@Het.Draakje30 juli 2010 11:30
Of allebei even slecht.
Hét grote voordeel bij e-ink is ook dat het leest als papier ;) Iets wat een lcd nogal mist...
Helemaal mee eens!
Ik wil alleen een e-reader als ie e-inkt (of vergelijkbare techniek heeft)
Ik kijk per dag al meer dan 9 uur naar een beeldscherm (vermoeiend voor je ogen)
Als ik een boek lees wil ik dat met een rustig beeld doen (lees e-inkt scherm)
Ik hoop dat producenten snel met goede kleuren e-inkt versies komen... Dan zal ik zeker een reader kopen!
De reden dat op je werk kijken naar een beeldscherm vermoeiend is heeft niet zozeer met de display technologie te maken.

Ik lees al jaren boeken via mijn mobiele telefoon, via (opeenvolgend) de Nokia 3650 (2.1" 176x208), MDA Pro (VGA 3.6"), de N95 (2.6", QVGA), en nu de HTC Pro2 (3.6" WVGA). uiteraard allemaal LCD schermen of one sort or another. Daarbij heb ik nooit last gehad van moeheid in mijn ogen, ook niet als ik in de vakantie er uren per dag naar keek. Alleen met de eerste was het scherm een tikkeltje klein en grofkorrelig (ik heb er toen een Sony Clie SJ22/30 PDA naastgehad, 320x320 van ~2.5 inch), met de andere drie viel prima te lezen (maar het wordt duidelijk wel steeds beter).

Overigens heb ik inmiddels ook een iPad, maar ik merk dat ik lezen op een groot scherm nogal ontwend ben.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 30 juli 2010 11:47]

Hier wordt ook e-ink gebruikt dus ik reken toch op een accuduur van een paar weken (de kindle gaat ruim een maand mee en heeft een groter scherm dacht ik).

Verkeerd gelezen er staat ipv tussen :).

[Reactie gewijzigd door roy-t op 30 juli 2010 10:36]

lcd scherm...

Alleen die duurdere hebben echt e-ink.

[Reactie gewijzigd door BaRF op 30 juli 2010 10:38]

Een boek lezen op 5"? Ik denk niet dat dat een succes wordt.
De letters zijn dan te klein en je gaat staren, of de letters zijn te groot en je moet blijven scrollen om door te kunnen lezen.

We hebben het hier niet over het bekijken van een website oid. Een boek lezen betekent uren naar de letters staren. Mijn mening is dat 5" is daar gewoon niet geschikt voor is.
Een 'standaard' paperback is even groot als een 6 inch reader. Veel kleiner is het dus niet. Het is ongeveer even groot als een pocket book. En eBooken hebben een flowing format, dus je hoeft net te scrollen
drukwerk resolutie 300 dpi. Screen res 72 meestal. Het is meer dan de maat.

flowing format is een ramp voor een lezer. Ik kan niet lezen als ik niet de hele pagina in een keer zie.

Ik wil dolgraag een e-book maar ik kan ze niet lezen in bed (contrast te laag), buiten (zon te fel want zuid spanje) dus ik wacht op de Adam of hoe die ook gaat heten van notionink or een andere QI oplossing.

Kleur, transmissive, reflective, e-ink. Je kiest wat het beste voor jou is en de omstandigheden.
Begrijpje wel wat flowing format betekent? Ik denk eerlijk gezegd van niet. Dat is dus niet scrollen over een grotere pagina, maar juist dat de woorden reflowen zodat de tekst welswaar groter wordt, maar gewoon opnieuw afgebroken bij het einde van iedere regel. waardoor je dus juist wel altijd de hele pagina ziet, maar alleen een pagina met minder woorden erop.

"Screen res 72 dpi meestal" is niet eens waar voor desktop monitoren heden ten dage, laat staan tabets. de iPad heeft ~140 ppi, de meeste eink readers hebben een nog hogere resolutie.
Je maakt een grapje zeker?

Je bedoelt toch niet echt te zeggen dat jij eeh ´hele pagina´ opvat als dat wat op een scherm past? Tolstoj schreef dikke boeken, maar op een 2,7¨ telefoon display met flowing format zouden het 50.000 paginas of meer zijn en het boek is toch echt niet zo dik .

Ik kan niet lezen als ik niet de hele pagina (dat is dus een boekpagina, niet een nokia schermpje) voor me zie.
De letters zijn dan te klein en je gaat staren, of de letters zijn te groot en je moet blijven scrollen om door te kunnen lezen.
Dat is sinds "jaar en dag" uiteraard door de gebruiker instelbaar :P
En 5" lijkt gewoon op het pocket boekformaat. Alleen door de lage resoluties vallen deze modellen door de mand. Een beetje E-ink scherm in een e-reader heeft een veel hogere resolutie.
Noem dan eens een E-ink scherm met een veel hogere resolutie?
Want tot nu toe heb ik ook daarbij alleen maar vrij lage resoluties gezien.
Wat heeft het beeldschermformaat nou weer met de lettergrootte te maken?
Hoe groter het beeldscherm hoe groter de letters bij dezelfde hoeveelheid tekst?
Op zich zeer mooie ontwikkeling en ik snap dat er mensen zijn die hier behoefte aan hebben maar ik moet zeggen dat ik zelf ZEER tevreden ben met mijn zwart wit ereader. Doet wat die moet doen zonder poespas. Weet niet of het een verstandige ontwikkeling is dat fabrikanten massaal in gaan zetten op extra opties en andere ongein ( een speaker?? |:( ) less = more gaat hier prima op :X Overigens is de grens tussen een ereader en een tablet zeer vaag te noemen.

En weer de keuze voor een LCD scherm, denk dat de keuze voor kleuren e-ink veel beter is. :) ( denk aan battery life \ lezen in de zon etc )

[Reactie gewijzigd door Timv37 op 30 juli 2010 10:38]

zolang je "ouderwetse" boeken leest, dat alleen uit letters bestaat, dan maakt het niet uit.
Wil je toch wat meer algemene leesvoer hebben, zoals strips, tijdschriften, rssfeeds, dan is een kleurenreader wel zo handig.

Gezien de interactieve National Geographics is een speaker ook wel handig. Hoe wil je anders een beeld vormen hoe de paringsdisco van de blauwgestreepte zebrakiwi van hawai er aan toe gaat?
"ouderwetse" boeken leest, dat alleen uit letters bestaat
Misschien heb je nog geen degelijke e-reader content in actie gezien, maar daar kunnen ook fantastisch scherpe foto's en plaatjes instaan. Net zoals bij een krant of tijdschrift met foto's en dergelijke. Daar horen dus ook strips en cartoons bij. En je weet vast wel dat "ouderwetse" boeken ook in kleur gedrukt worden :P Een kleuren-E-ink is slechts een kwestie van tijd.
Gezien de interactieve National Geographics is een speaker ook wel handig.
Zoiets hoort natuurlijk niet op een e-reader ;)
Het mag wezen dat kleuren e-ink een kwestie van tijd is, maar die tijd ligt niet in de korte termijn.Voordat colour e-ink het prijsniveau behaalt van zelfs een high-end groot lcd scherm als in een iPad ($100 wholesale) gaat nog wel even duren.
Zoiets hoort natuurlijk niet op een e-reader ;)
Hoezo niet, als je er luisterboeken op zet wordt het naast een e-lezer ook een e-voorlezer :+
Wil je toch wat meer algemene leesvoer hebben, zoals strips, tijdschriften, rssfeeds, dan is een kleurenreader wel zo handig.
Dat is dus juist het 'minder algemene' leesvoer. Ga eens in een boekhandel kijken als Donner in Rotterdam...een fors warenhuis van 7 verdiepingen vol met boeken op allerlei gebied. Zo'n 95% daarvan heeft alleen zwarte letters op een witte achtergrond. De grootste stripwinkel van Nederland is kleiner dan de coffee corner die ze daar hebben.

Mense die 'lezen' zijn (over het algemeen) niet de trouwste bezoekers van Tweakers. Het is een totaal andere doelgroep.

Tijdschriften zijn inderdaad anders en daar loop je keihard tegen het probleem aan dat die dingen A4 of zelfs groter zijn. Een eReader van dat formaat is onhanteerbaar en veel te kwetsbaar.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 30 juli 2010 11:04]

Als ik in donner ben, dan zie ik een hoop leesboeken, maar net zoveel reisboeken, kinderboeken, school/studie/techboeken waarbij kleur toch wel van belang is.

Hoeveel de oplage is voor tijdschriften, strips, etc is vs oplage van leesboeken weet ik niet. Al is het kleiner, het blijft een enorme markt. Het lijkt me heel onverstandig om deze uit te sluiten.
De grootste stripwinkel van Nederland is de Albert Heijn, net als de grootste tijdschriftenwinkel van Nederland. De specialistische strip en tijdschriften handel zijn een niche markt en vele malen kleiner dan het geheel.

Overigens is de Wired iPad app een redelijk volwaardige tegenhanger van het papieren tijdschrift, maar nog wel met relatief weinig special content.
Kleurenreaders zijn leuk, maar zolang een batterij het dan nauwelijks een dag volhoudt zie ik hier de meerwaarde niet van. Ik heb juist een reader met E-ink gehaald omdat ik dan zo ongeveer een maand lang kan lezen voordat ik weer moet opladen. Ook blijft de reflectie van dit soort schermen een nadeel. Wel een aardige prijs voor een budget-tablet als er ook wifi oid opzit.
My mystake... Ik heb 't fout gelezen. Je hebt helemaal gelijk. Voor zover blijven e-readers veruit de beste, wanneer ze voorzien zijn van e-ink!

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 30 juli 2010 11:08]

Die zijn dus niet kleuren. Kleuren e-ink displays bestaan ueberhaupt nog niet buiten het lab en al helemaal niet voor die prijs.
Hmm dit is gewoon een goedekope kleine tablet / MID waar een boekwinkel aan vast zit...

Tot nu toe hebben de e-readers met e-ink scherm die ik gezien heb een hele goede leesbaarheid maar een te lage snelheid om fatsoenlijk pagina's om te slaan, tot ik minstens even snel als bij een gewoon boek naar de volgende bladzijde kan hoef ik er geen.

Binnenkort eens een iPad proberen (ook al heeft ie geen e-ink scherm), wellicht dat die door de snelle CPU/GPU betere resultaten neerzet.
Op een iPad is bladeren sneller dan in een gewoon boek. iBooks is nog relatief traag door de eyecandy (de animatie afspelen is wat de tijd kost, geen horsepower probleem), maar met Stanza staat de volgende pagina er meteen nadat je tapt. Stanza heeft bovendien als voordeel dat je wit opzwart kan gebruiken ipv zwart op wit, dit levert aanzienlijk minder vermoeidheid in je ogen op.

Overigens is het juist het e-ink scherm waar e-readers traag van worden, het heeft niet direct met de processor te maken.
Bedankt voor de info, weer iets geleerd.

Ik snap werkelijk niet dat die e-readers zo populair zijn met die afschuwelijke vertraging in het omslaan van pagina, moeten ze echt drastisch verbeteren voor ik er één zal overwegen.
afschuwelijke vertraging? De meeste E-readers hebben een refresh van een halve seconde, dat is toch meer dan voldoende? Een E-reader is GEEN computer scherm, het heeft ook NIKS met animaties te maken, of wat voor bewegende dingen dan ook.

Als gewone user die af en toe iets leest is een LCD / iPad prima, maar als je geregeld uren per dag aan het lezen bent pak ik toch veel liever een boek dan een LCD scherm.
En laat een e-reader nou vrijwel identiek zijn aan een papieren boek qua lees gevoel.

Vind het ook erg vervelend dat er zovele mensen zijn die een iPad als "geweldige ereader" neer durven zetten, terwijl ze nog nooit een echte e-reader gezien hebben...
Wat mij aan de eerste en tweede generatie e-readers altijd nogal stoorde was het grijs-op-grijs karakter, dat deed zelfs een pulp paperback beter.

Als je geregeld uren per dag leest is er nog steeds niets mis met een LCD scherm, in ieder geval voor smmige mensen. Ik heb het idee dat dit van persoon tot persoon nog wel eens verschilt, maar dat bijna niemad het idee bedenkt dat zijn ervaringen niet universeel hoeven te zijn.
Overigens is het juist het e-ink scherm waar e-readers traag van worden, het heeft niet direct met de processor te maken.
Eigenlijk is het een combinatie van beide. Bij de eerste generatie eink is het scherm het bottleneck. Maar ook de processor. Deze moest de fabrikant van het scherm zelf ontwikkelen.
Daar ging niet veel tijd in zitten.

De 2e generatie, vizplex genoemd, kan veel sneller. Epson heeft een processor ontwikkeld welke liet het vizplex scherm op videosnelheid kan laten refreshen (alleen is de accu leeg na 5 minuten).

De vizplexscherm is niet veranderd de afgelopen 4-5 jaar, maar de refreshes zijn wel sneller geworden, omdat ereaders-fabrikanten wel snellere/efficientere (maar niet al te dure) processoren gingen gebruiken.

Nu is het de 3e generatie scherm uitgekomen (op bv de kindle DX), alleen loopt de processorontwikkeling weer achter...
Maar de reden dat ze zulke trage processors gebruiken (want dat zijn gewoon standaard embedded processors verder) is dat ze het niet nodig achtten omdat de schermen toch al traag waren :P

Wat overigens wel een goede feature is van dedicated e-readers die je mist op ipad is een dedicated hardware button voor page turn. Op non-Apple devices zou je dan de volumeknoppen nog wel eens kunnen misbruiken voor zoiets, maar apple wil dat niet hebben.

Overigens is het met de maat scherm van de iPad lekker om flinke marges te hebben, en die kun je ook prima touchen voor omslaan.
Ik ben daar ook op afgehaakt. De snelle mode kost een boel stroom, de trage is veel te traag en mijn ogen kunnen niet tegen de overgang.
Je raakt je focus kwijt tijdens de refresh.

En voor degene onder me die een halve seconde snel genoeg vindt. Dat is het echt niet. Dat is een refresh rate van 2! Dat is gekmakend voor je ogen.

(en nee ik wil er niet op gamen of video´s kijken. Ik lees veel en snel en dat lukt gewoon niet zonder hoofdpijn en ergernis. ik heb al drie ebook readers versleten zonder enig succes helaas)
5" en LCD scherm, dat vind ik dus geen e-reader.

Zijn er al veel boeken te koop die je hier op kunt lezen? Ook studieboeken of alleen romannetjes. Leest zo'n e-boek zou echt veel fijner dat een standaard pdf-je op fullscreen formaat?
PDF wil je vooral niet op een eReader dat is het meest onhandige formaat dat er is voor deze toepassing. En ja er zijn al een paar miljoen boeken te verkrijgen die je er op kunt lezen.

Onder andere romannetjes die geschreven zijn door Tolstoj, Tynesson, Shakespeare, Reve, en nog wat andere pulpschrijvers.

Op een Full screen lezen is een ramp. Je bent verplicht in een bepaalde houding voor je scherm te zitten. 5 Inch is wat klein, maar 6 Inch is de 'normale' maat van een paperback

[Reactie gewijzigd door Ortep op 30 juli 2010 11:09]

Okay, je hebt een punt.

Maar, boerenlul als ik ben, lees ik niet vaak Reve en Shakespeare. En zeker niet 's ochtends in de trein als ik nog geen koffie op heb. Ik kan me wel voorstellen dat ik dan mijn studieboeken voor het komende college nog even doorlees of rustig wakker wordt met een een misdaad flutboekje.

Dat laatste zit dus wel snor wanneer je engels geen probleem vindt, maar mijn studieboeken ben ik nog niet in e-boek formaar tegengekomen. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als je een hardcopy (studie)boek koopt en je er het e-boek bij krijgt.
Studieboeken zijn ook handel, ieder jaar een herziene druk zodat de tweedehands versies van vorig jaar niet meer "bruikbaar" zijn.
Tenzij je een beetje heen en weer bladert want zoveel wordt er niet herzien.
Ik begin toch wel steeds meer naar zo'n ding te neigen. Het zijn erg mooie apparaatjes en zoals ze het zelf noemen is onder de 100 dollar inderdaad een psychologisch belangrijke prijs (voor mij, dat is namelijk de prijs die ik maximaal uit wil geven aan zo'n ding (met in het achterhoofd dat je ook nog steeds de boeken moet betalen)).

Als ze nou ook nog een simpele browser implementeren, voor het simpele emailen en websites checken, zou het helemaal geweldig zijn. Zeker als het een LCD scherm heeft zou dat mogelijk moeten zijn. Al zal het prijskaartje dan weer iets omhoog gaan.

Wat ik dus zoek is een apparaat dat tussen de meest basic e-readers en de iPad in zit, maar qua prijsniveau meer richting e-reader gaat.
Hoever dit mogelijk is weet ik niet, maar het zou een must-buy voor me zijn!
Prijs is voor mij maar een deel van het verhaal, het gaat in mijn ogen met name over welke titels je erop kunt krijgen. Op de iPad gaan vele uitgevers van kranten en tijdschriften abonnementen aanbieden. Op de e-reader markt zie ik dit veel minder snel gebeuren vanwege het uitblijven van een App Store en het versnipperd spectrum aan verschillende readers (qua capaciteiten).
Dus met een 5" scherm is het maar een heel klein beetje groter dan je mobiele telefoon... waarom zou je de moeite nemen aangezien dit ding ook gewoon een LCD schermpje zal hebben en een toutchscreen ook niet vreemd is op een 4 en een beetje inch telefoon. Het lijkt me dan ook dat dit niet echt een succes zal worden.
Zo'n ding is inderdaad gewoon een grote mobiele telefoon, maar als je een large screen smartphone niet kan betalen (de >4.2" zijn vrij dure modellen) wellicht nog een optie.

Het 7" formaat lijkt me een mooiere tussenstap eigenlijk tussen de betere smartphone en de iPad.
Er is een reden dat de huidige e-readers een e-ink scherm gebruiken. Een LCD scherm gaat als echte e-reader simpelweg niet goed werken. Zelfs devices met een vrij hoogwaardig display zoals een iPad vallen door de mand als je er structureel e-books op wilt lezen.

Toch verwacht ik dat op den duur kleine tablets en e-books wel zullen convergeren, en volop kleur en andere mogelijkheden zullen bieden.
Sorry hoor, maarre... hoe lang heb je op de iPad gelezen?

Er zijn op mobileRead al een hoop mensen die hun einkreaders hebben opgegeven en verder lezen op de ipad. http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=91013
En mobileread is toch wel een beetje de pioneer op het gebied van ereading.
Wij zitten daar al eink te reviewen jaren voordat einkreaders in NL te koop was.
Sorry hoor, maar dat topic gaat helemaal niet over de leesbaarheid van het scherm in de volle zon. Ze zeggen alleen maar welke boeken ze in de zomer gelezen hebben.
Lcd schermen zijn gewoon minder goed leesbaar in de zon dan E-ink, dat beperkt zich dus niet tot de Ipad.
Sorry hoor, maar waar heeft ijdod over lezen in de zon gehad? De post waar ik op reageer?
Dat topic gaat over de boeken die zij afgelopen zomer op de ipad hebben gelezen. Puur om aan te geven dat een ipad niet "door de mand valt als je er structureel e-books op wilt lezen"

En om te reageren op jouw zonobsessie. Wat is de verhouding "lezen in de zon" vs "lezen binnenhuis"? Hoe vaak zit iemand in de zon te lezen? Zeker in nederland zitten mensen 99% van de tijd binnenshuis te lezen.
Waarom is de "ik kan in de zon lezen"-argument zo belangrijk?

[Reactie gewijzigd door kmf op 30 juli 2010 11:54]

Ik heb wel eens geprobeerd te lezen op het strand, maar a) heb je dan betere dingen te doen en b) ook met een echt boek met je echt zorgen dat de tekst in de schaduw is, anders is het nog niet te lezen.
Ik kan je vertellen dat mijn iPad met het lezen van strips in ieder geval prima werkt, ook structureel. Voor fictie merk ik dat ik inmiddels erg gewend ben aan een veel kleiner scherm, ik blijf mijn boeken gewoon op mijn telefoon lezen -- maar die heeft ook gewoon een lcd scherm.
Sja LCD.... Als e-reader,... als het nu eindelijk om kleuren e-ink ging...Ik verwacht veel refelectie en magere prestaties buiten in zonlicht. Voor krantenberichten met foto's lijkt mij dit wel aardig. Dat je bij een digitaal abbo op een magazine zo'n ding gratis krijgt. Maar verder. Nee, doe mij maar de BeBook :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee