Kobo introduceert e-reader voor 149 dollar

De Canadese e-book-winkel Kobo heeft zijn eerste e-reader aangekondigd. De Kobo eReader heeft een 6" groot monochroom e-ink-scherm, kan overweg met ePub, pdf en Adobe DRM-bestanden, weegt tweehonderd gram en kost 149 dollar.

Kobo eReaderDe e-reader heeft 1GB opslag aan boord en kan daarop maximaal 1000 e-books kwijt. Mensen die meer titels willen meedragen, kunnen de opslagcapaciteit uitbreiden door middel van een sd-kaart van maximaal 4GB. Standaard staan er bij aanschaf al 100 gratis titels op het apparaat. Met een volle accu zou het apparaat het twee weken moeten uithouden, wat bij gemiddeld gebruik volgens Kobo gelijk staat aan het lezen van 8000 pagina's tekst. Lezers kunnen het gebruikte font aanpassen; ze krijgen de keuze uit een lettertype met of zonder schreef, in vijf verschillende formaten.

Om het apparaat goedkoop te houden, heeft Kobo ten opzichte van de concurrentie een paar features moeten weglaten. Zo is het scherm niet aanraakgevoelig en is er geen wifi- of 3g-connectiviteit aanwezig. Onder het scherm zit een grote d-pad, waarmee door de interface kan worden genavigeerd. Updaten en synchroniseren verloopt via een usb-kabel. Kobo maakt ook e-reader-software voor onder andere iPhone, BlackBerry en Android. Klanten die al titels van Kobo op hun mobieltje hebben, kunnen deze via bluetooth naar de reader sturen.

Het apparaat komt deze zomer bij de Amerikaanse boekhandel Borders beschikbaar voor 149 dollar. Het is niet bekend of de eReader ook in Nederland uitkomt.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

26-03-2010 • 12:16

38

Lees meer

Aldi gaat e-reader verkopen
Aldi gaat e-reader verkopen Nieuws van 15 juli 2010

Reacties (38)

38
38
35
1
0
1
Wijzig sortering
Het apparaat schijnt de zoveelste variant op de Netronix te zijn die ook ten grondslag ligt aan o.a. de Cool-er, de Cybook Gen 3 en de Pocketbook 301. Al jaren op de markt, en volgens sommigen verouderd, volgens anderen juist een apparaat dat zijn waarde dus bewezen heeft. De hardware is niet echt onderscheidend; de kwaliteit van deze Kobo reader staat of valt daarom met de kwaliteit van de firmware, en die moeten we afwachten. Negatief punt in die firmware lijkt dat er maar twee formaten worden ondersteund. Tuurlijk, je kunt alles converteren, maar dat kost ook weer tijd. Positief punt is dat je het font kunt aanpassen, iets wat normaal met PDF en Epub niet kan. Hebben ze bijvoorbeeld iets ingebouwd om het ingebakken font van een Epub te overrulen? Dat kan, maar niet veel readers hebben dat.

Kobo en Borders hebben in Nederland niets te zoeken, dus het apparaat zal hier wel niet uitkomen. (Overigens loopt het Borders-concern op z'n laatste benen, dus met een beetje pech komt ie zelfs in Amerika niet uit.)
Geen WiFi of 3G
Gewoon een no-nonsense e-reader dus.

Enige dubieuze punt is het touchscreen wat ontbreekt.
Aan de ene kant kun je met die D-pad scrollen terwijl je leest.
Maar aan de andere kant had de e-reader een wat groter scherm of kleinere behuizing kunnen hebben als er een touchscreen in kwam.
Anoniem: 112442 @Dograver26 maart 2010 12:43
Geen WiFi of 3G
Gewoon een no-nonsense e-reader dus.
Deze twee zaken heb ik nooit begrepen op een e-reader.

Het zij beide energie vreters. Bluetooth zou mogelijk handig zijn, maar ook niet echt nodig.

Even de boeken op een sd kaartjes zetten via je PC/notebook daarna lezen.

Touchscreen is wel handig voor aantekeningen.
Ik zou graag mijn krant elke ochtend op een e-reader ontvangen, maar heb geen zin om daarvoor elke keer naar mijn computer te moeten lopen om deze te downloaden en over te zetten. Dat wil ik gewoon met één druk op de knop vanaf de e-reader kunnen doen.

Dat is voor mij al genoeg reden om een e-reader met WiFi te willen.
Daar heb je een punt, maar ik zou bijv geen krant op mijn e-reader lezen, maar alleen boeken. Voor mensen die alleen boeken lezen is dit dus een prima alternatief, wat de ereader zelf ook nog eens goedkoper maakt. Meer diversiteit op de ereader markt, ik ben voor!
Tja, maar dan snel en makkelijk aan en uit zetten en zonder dat die per ongeluk aangezet wordt, want dan ligt het ding een tijdje ongebruikt ergens en is opeens de batterij/accu leeg.

En voor wie het ding weinig gebruikt (bv alleen op vakantie) is het het beste als het werkt op penlite (AA) batterijen of mini-penlite (AAA) batterijen of de corresponderende accu's. die zijn overal verkrijgbaar en worden voor van alles gebuikt zodat ze ook niet ongebruikt in de kast liggen.

Bij 3 jaar levensduur (Li-ion-accu, ongeacht of het wel of niet gebruikt wordt) en gebruik gedurende 3 weken per jaar wordt zo'n accu toch wel erg duur.
Dan moet je geen WiFi willen, maar een 3G dataverbinding. Anders kun je nog steeds moeizaam een wifi hotspot opzoeken en configureren om wat te kunnen downloaden wanneer je eens ergens anders bent als thuis. Ideaal is natuurlijk allebei, maar 3G data is belangrijker IMO.
Die energie valt wel mee: het wordt uitgeschakeld als het niet nodig is.
Ik zie niet direct een noodzaak voor een touchscreen, alleen bij aantekeningen maken is het erg handig denk ik, een functie dit dit apparaat toch al mist.
Zelf denk ik toch wel over een touchscreen model (Sony PRS-600 Touch) omdat ik student ben, maar als aantekeningen geen vereiste waren zou deze zeker een kanshebber zijn. Concurrentie voor de Kindle en Sony PRS-300?
Nee hoor, Ik betitel het ook niet als noodzaak, maar zoals je zelf ook al aangeeft heeft een touchscreen zo zijn voordelen tegenover een d-pad in dit geval.
Het is per persoon afhankelijk wat je graag voor functionaliteit zou willen hebben.
Jij als student prefereert bijvoorbeeld een touchscreen zodat je bijvoorbeeld aantekeningen wilt kunnen maken.
Mijn moeder bijvoorbeeld zou zich prima redden met de hierboven beschreven Kobo.
Een touchscreen heeft ook een flink nadeel: de beeldkwaliteit wordt minder. Of je dit erg vind zal van persoon tot persoon verschillen.
Tenzij er een wacom tablet inzit, dan zie je geen verschil.
Dit zit namelijk achter het scherm.

Het nadeel is dat je een pennetje nodig hebt, dit is echter ook weer meteen een voordeel omdat je tijdens het schrijven gewoon je hand op het scherm kan laten rusten...
Een touchscreen is niet noodzakelijk bij het lezen van een boek. Dit apparaat is gewoon een vervanger voor het papieren boek, en deze hebben ook geen touchscreen.

En voor aantekeningen, hoevaak maak je aantekeningen in een papieren boek? In studieboeken maar ik nooit aantekeningen, deze maak ik op een los blaadje/schrift zodat ze overzichtelijk blijven. En fictieboeken, ik kan mij niet voorstellen dat personen daar een aantekening in moeten maken.

Dus als een fabrikant dan een goedkope E-reader op de markt wilt zetten dan vind ik het erg logisch dat deze geen touchscreen heeft.

het ding heet ook een E reader, niet een E writer... ;) .
No nonsense, klein en betaalbaar. Andere 6" e-readers kosten minstens €200.
Ideaal, zeker als er ook nog grotere uitvoeringen komen.
Waarom wel bluetooth ondersteuning maar geen wifi? Hier kan toch dezelfde hardware voor gebruikt worden?

Het word zo wel steeds aantrekkelijker om een E-reader te kopen. Enig nadeel dat ik aan deze kan zien is dat hij maar weinig formaten ondersteund.
PDF en ePub zijn wel de belangrijkste formaten (vergelijking van formats & readers)
.TXT is altijd nog het belangrijkste formaat.
Plain text is heel makkelijk naar ePub te converteren, dus dat geeft geen problemen. Klinkt als een leuk apparaat voor een nette prijs, ben benieuwd naar de reviews
Betaal je daar ook niet licentie-geld voor?
Naast eventuele licentiekosten is bluetooth zeker ook energiezuiniger dan Wifi, iets wat natuurlijk ook belangrijk is in een e-reader.
los bluetooth is goedkoper dan los wifi en los wifi is goedkoper als een bt+wifi oplossing
Het ontbreken van touchscreen is wat mij betreft een voordeel: de benodigde lagen over het E Ink materiaal heen helpen nu juist veel van het leescomfort om zeep. Vergelijk bijvoorbeeld de Sony-modellen met en zonder touch eens met elkaar.
De Onyx Boox en BeBook Neo hebben een Wacom touchscreen. Dat ligt onder de eInk-laag, waardoor het niet ten koste van helderheid gaat. Ook geen spiegeling. Zo'n Wacom touchscreen moet je wel met een speciaal pennetje bedienen, kan niet met je vingers.

[Reactie gewijzigd door zetmolm op 26 juli 2024 23:48]

Klopt. Ik heb een BeBook Neo. Beeldkwaliteit is perfect, geen contrastproblemen.
Wacom pennetje werkt ook handig voor de interface, maar persoonlijk vind ik ermee (netjes) schrijven vrij lastig. Mogelijk is dit een kwestie van gewenning, ik neem niet zoveel nota's.
Anoniem: 351708 @Zpottr26 maart 2010 18:01
Hier heb je helemaal gelijk in!
Vandaar dat voor mij de Sony Reader zonder touchscreen een betere optie was. Het beeldkwaliteit is imo wat beter. En vind het ook niet echt noodzakelijk om een touchscreen te hebben, als je alleen maar leest (dus niks met grafieken of afbeeldingen doet) En de navigatie gaat prima met de knoppen ;)
6" scherm is wel weinig om fatsoenlijk op te lezen
Valt reuze mee: ongeveer zo groot als een pocket book.
Hangt ervan af wat je wil lezen. Voor gewone tekst is 6" prima. Voor boeken met plaatjes of strips wil je al gauw een groter scherm.

Op mijn 6" reader kies ik meestal een middelmatig tot groot lettertype, en heb dan een hoeveelheid tekst op m'n scherm die overeenkomt met ongeveer een halve boekpagina.

WIl je meer tekst tegelijk willen zien, dan kies je een grotere reader. Maar die past dan weer niet in je jaszak.
Voor de onderkant van de markt een prima apparaat. De volgende stap zal zijn dat er low-budget readers bij Kruidvat komen te liggen.
Inclusief een hele stapel licentievrije klassieke titels waarna de gevestigde uitgevers gaan lopen te miepen omdat ze hun twintigdelige 'verzamelde werken' van grote dode schrijvers niet meer voor vier tientjes per deel kunnen slijten. En omdat het onwaardig is om cultuur met een grote C bij de drogist te verkopen natuurlijk.
Grote probleem bij de licentievrije versies is dat het dan om de originele versie gaat. Deze is vaak nog in het oud Nederlands/Engels (andere taal) geschreven, wat het lezen behoorlijk moeilijk maakt naar mijn mening.
De "vertaalde" versie is meestal nog niet licentieloos verkrijgbaar.
Geen wifi of 3g = niet boeiend
Geen touchscreen is wel lastig
Overigens vraag ik me af of je via de bluetooth verbinding niet gewoon via een gsm het internet op kunt.
Een touchscreen zou handig zijn bij wat grotere bestanden (met plaatjes / grafieken) als zijwaarts scrollen nodig is.
Tevens vraag ik mij af of eReaders in het algemeen ook een soort bladwijzerfunctie hebben en of dit werkt met alle ondersteunde bestanden.
Anoniem: 91467 26 maart 2010 13:04
inderdaad: touch screen = minder goed beeld. Vgl Sony 600 tov 300; er zijn hoop klachten over spiegelen en contrast van de 600.

Bovendien gebruikt touch screen continu stroom als ie aan staat, dus gaat je accu minder lang mee. Weer: veel klachten over Sony 600 niet over de 300.
Anoniem: 234453 26 maart 2010 14:58
Geen wifi of 3g = juist wel boeiend! Ik ben al lang op zoek naar een eenvoudige e-reader zonder al die domme netwerk-fratsen. Voor je het weet beginnen ze je tijdens het lezen van een boek ook nog lastig te vallen met reclame, ik mag er niet aan denken. En kranten en tabloids zijn meestal toch maar afstompende mind-food voer voor dummies, dus de ietwat serieuzere boekenlezer is best tevreden met een eenvoudig kabeltje naar de pc.

Yay, eindelijk. Ik denk dat dit de mijne wordt...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.