Sharp komt met eigen e-bookformaat xmdf

Sharp heeft een nieuw e-bookformaat aangekondigd, dat naast tekst ook video- en audiocontent moet kunnen weergeven. Ook wil Sharp het nieuwe xmdf-formaat geschikt maken voor pc's, tv's en smartphones.

Het formaat borduurt voort op een eerdere versie van het xmdf-formaat, dat vooral in Azië populair is voor de digitale distributie van boeken en manga-comics. De Next Generation XMDF, zoals Sharp het formaat heeft gedoopt, moet verder gaan dan alleen e-bookdistributie. Omdat het formaat ook audio en video ondersteunt, en zich automatisch aan verschillende form-factors aanpast, ziet Sharp kansen om bijvoorbeeld tijdschriften en kranten via xmdf te gaan aanbieden.

Naast nieuwe mogelijkheden op het gebied van content, wil Sharp gebruikers ook meer keuze bieden als het aankomt op het consumeren van de informatie. Het bedrijf werkt aan verschillende e-readers die met het formaat overweg kunnen, maar in de toekomst moeten ook smartphones, tv's en pc's kunnen worden gebruikt om xmdf te lezen.

>

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

21-07-2010 • 08:49

65 Linkedin

Reacties (65)

65
63
42
3
0
0
Wijzig sortering
Al die dingen, video, audio en andere interactief spul zijn toch al mogelijk met epub? En deze zijn/worden gestandardiseert in epub 2.x, waarom dan een ander formaat?

amazon heeft iig al kindleboeken met audio/video http://www.amazon.com/gp/browse.html?node=2248263011

[Reactie gewijzigd door kmf op 21 juli 2010 09:03]

Omdat fabrikanten zelf wat willen ontwikkelen waar ze weer een soort monopolypositie mee maken...
Of dat een verstandige strategie is wel discutabel.
Je zondert je dan gelijk af van heel veel contentproviders EN je moet concurreren met heel veel apparaten. "wat maakt sharp beter dan een kindle of een ipad?" zal een consument vragen.
Waarschijnlijk omdat Sharp, net zoals de meeste andere fabrikanten, gewoon graag het de-facto formaat op hun naam willen hebben. Waarschijnlijk zijn ze jaloers op de vendor-lockin die Microsoft jarenlang heeft behouden (en nog steeds in mindere mate heeft) met Microsoft Office.

Ze zien echter niet in dat dit soort dingen allemaal al mogelijk zijn met de huidige standaarden en dat mensen dus helemaal niet zitten te wachten op een nieuwe...
Weer een formaat rijker. En nu moet het toch een keer eindigen en moet er toch maar eens 1 standaard komen...


Want nu zul je zien, sharp zal dit formaat pushen, en andere fabrikanten weer andere formaten... Zo schiet het toch niet op :S


E-Books moeten gewoon uit PDF bestaan, OGG geluid ondersteunen, en een of ander OPEN videoformaat. Dat zou het mooiste zijn denk ik zo :)

Maarja, we zullen wel zien wat het wordt :)

EDIT:

En als we dan toch bezig zijn, ondersteunen we ook gewoon vrolijk WiFi, HTML,PHP zetten er een navigatie op, draaien hem op android, ach verdorie, een TABLET!!!

[Reactie gewijzigd door joopykoopy op 21 juli 2010 08:58]

De ontwikkeling van nieuwe formaten wordt gedaan omdat iemand vindt dat de bestaande formaten onvoldoende ondersteuning bieden voor 'iets', wat dat ook moge zijn.

Sommige nieuwe formaten worden door het publiek omarmt en verder ontwikkeld, andere niet door een enorme verscheidenheid aan oorzaken.

Standaardisering is goed, maar mag geen synoniem zijn voor stagneren van ontwikkeling. Als iedereen ophoudt met het ontwikkelen van nieuwe zaken (ook formaten voor e-books) dan houden we dus op met evolueren.

Misschien is dit formaat wel de beste uitvinding na gesneden brood, wie weet?
Weer een formaat rijker. En nu moet het toch een keer eindigen en moet er toch maar eens 1 standaard komen...
En waarom is er überhaupt een extra formaat nodig naast HTML / CSS en Javascript??

Als je je e-book als HTML oplevert heb je ook ondersteuning voor audio en video en het biedt daarnaast nog veel meer voordelen:

* 'readers' op elke PC, Mac, laptop, netbook, (i)Pad, mobieltjes etc...
* Veel authoring en conversie tools al beschikbaar
* Veel documentatie, een standaard waar de kinderziektes al uit zijn
* Prima geschikt voor offline gebruik
* ... en ga maar door.

Ik snap echt het nut van die extra standaarden niet. Het lijkt wel of men het graag incompatible wil maken!
HTML is niet perfect voor elke toepassing..... Met hetzelfde gemak kun je claimen dat bv ODF, PDF (en laten we eens gek doen DirectX games) ook maar door html/css/javascript vervangen moeten worden.

Ebooks hebben zo hun eigen karakteristieken en het is niet raar dat daar aparte formaten voor bestaan. Dit formaat voegt aan het bestaande xmdf formaat audio en video aan toe, net zoals Adobe dat aan het PDF formaat toegevoegd heeft.

Je wilt gewoon niet al die karakteristieke functies voor verschillende doelen in 1 formaat stoppen. Daar schiet niemand wat mee op. Niet degene die over toekomstige uitbreidingen moeten oordelen en met allerlei verschillende belangen rekening moeten houden, niet de makers van readers die opeens functies moeten ondersteunen die totaal zinloos zijn voor hun device en niet de consumenten die meer geld moeten betalen voor apparaten waar 90% van de functies van een formaat zinloos is maar wel een reader moet hebben die het allemaal aan kan. Schoenmaker blijf bij je leest en een e-reader formaat is voor (interactieve) boeken. En bijvoorbeeld niet voor 3D games.
HTML heeft op dit moment geen ondersteuning voor video/audio. Dit zal pas bij HTML5 komen dat nog geen afgewerkte standaard is en waarbij men nog geen codecs heeft vastgelegd.

Daarnaast is HTML ook geen containerformaat waardoor je een hoop losse bestanden moet downloaden en kan men op HTML geen enkele vorm van DRM toepassen.
Voor containers heb je al mhtml. IE ondersteind het standaard, voor FireFox is er een plugin. En ontbreken van DRM is een noodzakelijke voorwaarde om het eventueel te kunnen winnen van The Pirate Bay.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 46304 op 21 juli 2010 09:59]

Dat van die container is niet zo'n probleem hoor. Gebruik dezelfde oplossing als ze voor ODF hebben gedaan: maak een zip van je bestanden :)
Ik snap inderdaad niet waarom we nu weer een extra formaat nodig hebben. Sharp pakt hoogstens zichzelf ermee. Naar mijn mening moet je gewoon bijvoorbeeld bij Amazon een boek kunnen kopen(of bij iBooks of whatever) en die kunnen gebruiken op alle apparaten die eBooks ondersteunen. Denk aan Kindle, iPad etc. etc.

Maar goed waarschijnlijk wordt dit formaat vooral in Azie gebruikt.
Inderdaad als dit formaat in Azie populair is dan betekend dat dus dat er waarschijnlijk al flink wat readers zijn die met dit formaat om kunnen gaan, alles dat Sharp gedaan heeft is het formaat uitbreiden met extra mogelijkheden (kijk naar PDF versies 1.1, 1.3, 1.4, 1.5 etc...) hoogstwaarschijnlijk is het formaat dus ook backwards compatible met het vorige xmdf formaat.

Mensen die pdf als standaard formaat willen hebben vergeten een aantal dingen niet alleen is het een formaat beheerd door een bedrijf en dus gevaarlijk in verband met copyright en patent claims het formaat is daar naast ook heel erg gevaarlijk gebleken de standaard lezers en de manier waarop dingen als scripting en filmpjes mogelijk zijn zijn minimaal net zo gevaarlijk als ActiveX controls in de IE5 engine... het is echt een enorm security hole dat hele PDF. Als je redelijk veilig wilt zijn gebruik je alleen een lezer die de text and images only PDF ondersteunt en al het andere open je gewoon niet zeker niet met de absolute peop reader van Adobe.

Ik vermoed dat we uiteindelijk met iets in de richting van e-pub aan de haal zullen gaan geluid zal waarschijnlijk met mp3 en of ogg werken en waarschijnlijk een aantal andere mogelijkheden ondersteunen gewoon om van het gezeur af te zijn. Video lijkt me dat het de zelfde kant op zal gaan als de HTML video tag... wat daar zal winnen zal waarschijnlijk ook de standaard codec worden voor boeken gewoon omdat een e-reader binnen de kortste keren natuurlijk ook een web brouwser zal zijn. Als het ding immers text (met opmaak), audio en video ondersteunt en natuurlijk met een netwerk verbonden moet zijn om nieuwe boeken binnen te halen en ongetwijfeld ook om advertenties binnen te slurpen dan is de stap naar een weergave van internet pagina's natuurlijk heel erg klein. Kijk bijvoorbeeld eens naar de iPad die dat ook allemaal netjes doet.
Volgens mij was/is dit formaat in azie populair omdat epub 1.x en andere populaire formaten niet goed met aziatische tekens om kunnen gaan.

Misschien dat dit formaat embedded fonts of zo ondersteund. Epub2.x heeft dit ook wel gestandardiseert though.
Je stipte het zelf al aan met het opnoemen van HTML, maar ik wilde daar nog even over door gaan.
Waarom hebben we een nieuw formaat nodig?Je kunt toch ook gewoon HTML gebruiken? Dat ondersteunt alle layout functies die je nodig hebt voor ebooks en je kunt er via javascript nog in scripten als je zou willen. Een HTML renderer past zich automatisch aan aan je schermgrootte, wat als een van de voordelen van dit nieuwe formaat wordt aangegeven. Waarom moet er weer een onderscheid zijn tussen web en offline? Er bestaan al jaren goede standaarden voor tekst, audio en video. Al die "eigen" formaten zijn zo totaal nutteloos...

[edit:]
Hmmz, had even verder moeten lezen, de hele HTML discussie wordt hieronder al gevoerd :O

[Reactie gewijzigd door kozue op 21 juli 2010 10:57]

PDF schaalt niet dus doe die maar niet, e-pub als formaat lijkt mij beter.
PDF schaalt dus wel als het vector bestanden bevat (zoals tekst), afbeeldingen (bitmap dus) schalen inderdaad niet ;) .
Eensch behalve dat over PDF: die standaard is bedoeld als definitieve opmaak en werkt erg slecht op ander formaat display tenzij je gaat scrollen of de boel probeert te reflowen.

E-pub is in feite XHTML waarbij zo min mogelijk markup gebruikt dient te worden, hierdoor kan de tekst (incluis plaatjes etc) op 'maat' worden gemaakt voor de viewer.
ah nee he..
wat is er mis om het bij 1 e-book formaat te houden en de audio en video gewoon met de normale codecs (AVI, MP3 bijv) af te spelen.?
kun je het apparaat meteen breder inzetten....
Blijkbaar wil Sharp verder gaan, en dan moet je toch je eigen formaat gaan kiezen. Hoe erg al die verschillende formaten ook zijn, het is wel nodig om te komen tot iets nieuws. En zo'n krant met videomateriaal erin, vind ik wel een goed idee.
zoiets hebben alle grote kranten toch al? namelijk een website. tekst naast video's en foto's.
bij tijdschriften zie ik wel toegevoegde waarde.

maar e-reader is IMHO toch primair bedoeld voor boeken? bij een goed boek heb ik geen video cq. gesproken tekst nodig.

[Reactie gewijzigd door Shanquish op 21 juli 2010 09:08]

Denk bijvoorbeeld aan studieboeken waar statische plaatjes vervangen kunnen worden door animaties en foto's door video. Maar misschien wil jij ook geen plaatjes in een boek? Alleen maar droge tekst?
bij een studieboek kan het idd toegevoegde waarde hebben.
bij een normaal leesboek heb ik inderdaad het liefst gewoon platte droge tekst.
als ik plaatjes wil zien dan lees ik wel een suske en wiske. :)
Maar als alles in een bestand gestopt zou kunnen worden, heb je geen online verbinding en dataverkeer nodig.
studieboeken met interactieve graphics. Bv een wiskundeboek waar je je formules kan uittesten en er direct een grafiek wordt getekend.

kinderboeken met animaties, filmpjes bv alice in wonderland: http://www.youtube.com/watch?v=1RM_gwtbQXM

Reisgidsen welke een zin in het japans uitspreekt ipv die fonetisch uitschrijven

Leesboeken: interactieve maps (bv family tree van stieg larssons millenium trilogy), woordenboek/vertaling/uitspraak van een woord/naam.
Anoniem: 36355
@Shanquish21 juli 2010 09:45
Hoe vet zou het zijn dat als je LOTR zit te lezen je on-the-fly een interactieve kaart van Middle Aarde kunt oproepen. Ik zie hier zeker wel mogelijkheden in.
Bijna alle (bestaande) formaten kunnen niet met mixed media overweg, of kennen andere problemen om goed als ebook te gebruiken. Dus vandaar een ontwikkeling van nieuwe formaten.

Daarbij in het algemeen, wat is er mis met nieuwe formaten. Het vasthouden aan 'oude' formaten gaat vooruitgang in de weg.
Beste voorbeeld is JPG. Voldoet absoluut niet voor de huidge camera's en nieuwere formaten willen maar niet doorbreken.

Wel jammer zou het zijn als Sharphet als propiety houd en niet vol patenten zet.
AVI is geen codec, het is een container formaat. De codec is bijvoorbeeld H264, xvid of theora. Verder is AVI te zwaar veroudert en kun je beter MKV gebruiken. AVI ondersteund geen meerdere audio sporen, subtitles, chapters, etc.
Waarin verschilt dit zich nu van HTML? Want daar kan je precies hetzelfde mee (tekst + audio + video voor verschillende form factors).
Het is een op xml gebaseerde form
Blijkbaar nog steeds niet echt wijs geworden door de geschiedenis....
 • DVD+ / DVD-
 • Bluray / HD DVD
 • Alle verschillende laders voor mobiele telefoons
 • CI+ standaarden
Zo blijf je bezig... waarom niet gewoon één standaard. Daar ligt toch veel meer succes in. Misschien dat bedrijven op deze manier voor klantenbinding willen zorgen, maar ik word er een beetje moedeloos van.
Die formaten zijn redelijk gelijktijdig ontstaan (in mijn beleving).
Deze ontstaat toch al weer na een tijdje dat epub, mobi en weet ik wat veel meer, er zijn gekomen.
Kan zeker geen kwaad om verschillende formaten te hebben (in heb begin) maar er moet uiteindelijk wel een winnaar uit de bus komen anders blijf je als consument met verschillende apparaten zitten.
De hele tablet/e-reader/pad industrie gaat een paar bedrijven een flinke smak geld kosten er zijn ondertussen zoveel bedrijven die hiermee bezig zijn en er een flinke smak geld tegen aan gooien voor r&d en inmiddels productie, ik denk dat deze bedrijven de markt zwaar overschatten door het succes van de iPad.

Is de iPad zo populair omdat de markt rijp is voor tablets of is het gehyped en verkoopt het goed als stylish gadget en is er geen ruimte voor al deze fabrikanten op deze markt.

Ik neig naar dat laatste....
een e-reader en tablet zijn 2 verschillende dingen. Ze zullen wel naar elkaar toegroeien, maar een echte e-reader onderscheidt zich doordat deze zich gedraagd als een boek.

Goed te lezen in de felle zon, niet te lezen in het donker zonder lichtje. De LCD schermen die vanachter het lcd een backlight hebben zijn toch in de meeste gevallen veel vermoeiender voor de ogen.
een e-reader en tablet zijn 2 verschillende dingen. Ze zullen wel naar elkaar toegroeien, maar een echte e-reader onderscheidt zich doordat deze zich gedraagd als een boek.
Met al die audio en video meuk erbij gedraagt het zich niet meer als een boek, en kun je die schermen waar jij het over hebt niet gebruiken, want die zijn niet snel genoeg voor video. Ik vermoed dat ze voor xmdf lezers alsnog weer "gewone" schermen gaan gebruiken.
niet te lezen in het donker zonder lichtje.
Wow wat een voordeel zeg :+
De LCD schermen die vanachter het lcd een backlight hebben zijn toch in de meeste gevallen veel vermoeiender voor de ogen.
Niet voor die van mij hoor. Het zal wel net zijn wat je gewend bent, maar mijn ogen worden snel moe van lezen van papier.
Ik denk eerder dat mensen de kracht van de iPad en Apple onderschatten.
De naam Apple geeft contentproviders en developpers het vertrouwen om met hun in zee te gaan. Hoeveel grote namen providers hebben android apps gemaakt?

En hoe meer contentproviders er op de iPad komen, hoe populairder en veelzijdiger de iPad wordt.

Als we enkel over lezen hebben:
Op dit moment is de iPad de enige "reader" die de grootste boekenwinkels van amerika zoals barnes&noble, amazon achter zich heeft. Ook comics van marvel en DC zijn beschikbaar op een voor ipad ontworpen map. Daarnaast heeft de iPad heeft tig magazine apps.
Wil je niet kopen, dan zijn er tig apps voor je cbr/cbz/pdf/etc te vinden.

Een groter aanbod bestaat gewoon niet.

En sharp wilt hier mee concurreren?
Hoeveel grote namen providers hebben android apps gemaakt?
Grote namen? Wie interesseert dat wat? Het gaat om functionaliteit. En er zijn echt bergen android apps te vinden, kijk hier maar eens.
En hoe meer contentproviders er op de iPad komen, hoe populairder en veelzijdiger de iPad wordt.
En toch blijft het een overgehypt ding. Tablets waren vele jaren geleden al geflopt en het is slechts een kwestie van tijd tot de hype weer over is en mensen zich weer gaan herinneren waarom tablets ook alweer niks waren...
En sharp wilt hier mee concurreren?
Ik ben het met je eens dat Sharp weinig kans maakt, maar dat is niet zozeer omdat Apple nou zo geweldig is, maar omdat dat hele tablet idee kansloos is. Zo gauw je meer wilt met een iPad dan het als reader gebruiken loop je ineens tegen een hoop beperkingen op. Zoals het ontbreken van een toetsenbord, waardoor het typen van zo'n stukje als dit ineens 4x zo lang duurt, laat staan het gebruik voor office doeleinden. En ik zie mezelf ook nog niet gamen op zo'n ding. Misschien wat sudoku achtige spelletjes, maar geen FPS ofzo.

Het is wachten tot die hele tablet hype weer over is, dan gaan ze misschien weer handige gadgets maken ipv nutteloze dingen als ebook readers en ipads.
[...]


Grote namen? Wie interesseert dat wat? Het gaat om functionaliteit. En er zijn echt bergen android apps te vinden, kijk hier maar eens.
misschien toch maar lezen op een ips-scherm... content providers. Niet appmakers! content is king.
En toch blijft het een overgehypt ding. Tablets waren vele jaren geleden al geflopt en het is slechts een kwestie van tijd tot de hype weer over is en mensen zich weer gaan herinneren waarom tablets ook alweer niks waren...
Omdat fabrikanten een tablet zagen als een pc zonder toetsenbord. Dus donderen ze windows of een ander desktop os erop. Lekker gebruiksvriendelijk voor touch.
En eens raden waarom de iPad een OS heeft welke speciaal voor multitouch is ontworpen. Zo ook alle aps .
[...]


Ik ben het met je eens dat Sharp weinig kans maakt, maar dat is niet zozeer omdat Apple nou zo geweldig is, maar omdat dat hele tablet idee kansloos is. Zo gauw je meer wilt met een iPad dan het als reader gebruiken loop je ineens tegen een hoop beperkingen op. Zoals het ontbreken van een toetsenbord, waardoor het typen van zo'n stukje als dit ineens 4x zo lang duurt, laat staan het gebruik voor office doeleinden. En ik zie mezelf ook nog niet gamen op zo'n ding. Misschien wat sudoku achtige spelletjes, maar geen FPS ofzo.

Het is wachten tot die hele tablet hype weer over is, dan gaan ze misschien weer handige gadgets maken ipv nutteloze dingen als ebook readers en ipads.
Zullen we afspreken om een jaar later weer hier op terug te komen? Als het tot je doorgedrongen bent dat een tablet niet primair bedoeld is productie, maar voor consumptie?
Zullen we afspreken om een jaar later weer hier op terug te komen? Als het tot je doorgedrongen bent dat een tablet niet primair bedoeld is productie, maar voor consumptie?
Is goed hoor, maar ik denk niet dat ik op m'n mening terug zal komen. Ieder soort gebruik wat jij kan verzinnen voor een iPad kan ik ook met m'n laptop, en dan ook nog zaken die je met de iPad niet kan :)
Anoniem: 46304
@kozue21 juli 2010 21:03
Lezen in bed lukt met een laptop anders vrij slecht, daar is een reader met een verlicht scherm juist ideaal voor.
Als je doorleest ergens dan zie je ook dat de XMDF formaat alomverspreid is in Japan.. dus eigenlijk het standaard daar.. dus ja

Alleen waarschijnlijk niet alleen Sharp maar ook Verizon

Trouwens waarom kan er geen app komen voor het XDMF formaat?

[Reactie gewijzigd door cyuen op 21 juli 2010 12:48]

Ik wil niet zeggen dat de ipad een slecht product is, ik denk alleen dat zonder de ipad er niet zoveel door alle andere bedrijven in deze markt geinvesteerd zou worden en ik betwijfel ten zeerste of er voldoende ruimte is op de markt naast de ipad.
Het verschil is echter dat andere fabrikanten op de hardware concentreren en niet ervoor zorgen dat er een goede kweekpoel is voor contentproviders.

De iPad, door Apple's afspraken, zorgt wel voor dat contentproviders investeren. Als het aanbod nog groter wordt, dan is er gewoon een nieuwe markt aangeboord.

Maar als android of windows de contentproviders niet kunnen overtuigen om ook voor hun platform te ontwikkelen, dan is de markt inderdaad gedomineerd door apple.
Ik wordt een beetje moe van Apple bashers die niet lezen wat er staat.
Er staat vrijwel letterlijk dat we alles om ons heen moeten vergeten en Apple moeten omarmen als meester der electronica... Ik weet dat het waarschijnlijk anders is bedoeld, maar die laatste twee zinnen neigen toch naar bovenstaande uitleg... :D
En wat denk je dat de bronnen zijn van die "DRM vrije ebooks"-providers van je? Zoek eens naar een paar "culture shock"-reisgidsen op je DRM-vrije ebooks providers.

Discussie over betalen voor content en "gratis downloaden" kan ergens anders uitgevochten worden.

Als iemand te pauper is om voor 10 dollar een jaarabonnement te nemen op een digitale versie van Maxim (welke embedded text en dus crispy clear is) en toch liever gaat downloaden voor een blurry pdf... tja....
Dan is het niet langer een kwestie van "als de prijs goed is, koop ik het wel". Nee, dan is het gewoon paupergedrag.

http://gb.zinio.com/brows...nt=0&categoryId=335215697

[Reactie gewijzigd door kmf op 21 juli 2010 10:34]

Ik ga me niet mengen in de betalen vs niet-betalen discussie, maar wel even een opmerking over
een blurry pdf
PDF's hebben ook embedded fonts en vector graphics, niks blurry aan. Je opmerking klinkt een beetje als download-hater die alle downloads af probeert te doen als "lage kwaliteit", maar dan moet je toch echt eens een kijkje op de piratebay gaan nemen, want die kwaliteit is meestal, vooral met muziek, een stuk beter dan die lage bitrate drm-downloads waar je een hele euro per nummer moet lappen en nog niet eens afspelen op je mp3speler en autoradio.

[edit:]
Bedankt voor de uitleg hieronder, ik had je verkeerd begrepen. Het klonk als een ongegronde bash richting pdf, zoals ik het las. Maar ik download nooit ebooks (niet illegaal maar ook niet legaal), dus ik dacht meteen aan de PDF's die ik hier nog heb uit m'n universiteits-tijd, die wel degelijk van goede kwaliteit zijn. Een piraat zal inderdaad gewoon een scan trekken, en niet het hele ding gaan reconstrueren :+

[Reactie gewijzigd door kozue op 21 juli 2010 11:49]

alle magazine-PDFs die je nu download zijn simpele 1 image scans/screenshot per pagina. En ja, daar heb ik ervaring mee. Ik heb zelfs zelf ook wat "uitgebracht"
Ik heb ook een flinke library van magazines die niet digitaal te koop zijn. (quest, men's health, whatever)

Vergeleken met bv een zinio-versie, zijn deze dus blurry. De zinioversie heeft namelijk echt embedded text, waar je dus ook op kan doorklikken (links) en zoeken.
Een pdf-piraat gaat dat echt niet voor je doen, om embedded text uit te brengen.

En als ik dan voor 79 eurocent per tijdschrift een superscherpe, goed leesbare versie kan krijgen, dan ben ik niet te beroerd om dat te kopen. Voor dat geld kan ik niet eens een blikje cola halen. Al is het maar om de maker te steunen zodat ze meer op de digitale markt gaan spelen.

Let wel: Het gaat om de prijs/kwaliteit verhouding. Ik geef geen 5 euro uit aan 1 digitale tijdschrift als de papieren versie goedkoper is (wired magazine).
Anoniem: 46304
@kmf21 juli 2010 21:01
Elk beetje djvu converter (een formaat dat veel voor gescande boeken gebruikt wordt) doet aan OCR.

Verder lees ik veel gescande strips, en die heb ik liever niet in pdf formaat maar gewoon in cbr of cbz (een rar c.q. zipfile met gescande plaatjes erin).
Hier kan je een voorbeeld zien van hun XMDF formaat (video)

http://en.akihabaranews.c...o-working-on-e-books-tech

Ziet er wel goed uit met video in een reader

Wat ik hier wel zie is dat we geen "standaard" hebben met bewegende beelden, text en drm die geintegreerd is wat deze formaat wel lijkt te hebben. Het is dus geen simplele e-reader formaat

Edit: Verizon is blijkbaar plannen aan het maken voor de VS markt

[Reactie gewijzigd door cyuen op 21 juli 2010 09:14]

"video in een reader", klinkt een beetje tegenstrijdig of vindt je zelf van niet? Het begint meer op een oversized mediaspeler te lijken zo, en de achterliggende gedachte van deze standaard zou wel weer eens reclame kunnen zijn ;)

[Reactie gewijzigd door Frentik op 21 juli 2010 09:14]

National Geographic heeft een digitale versie te verkrijgen via zinio. Je kan dan een filmpje kijken behorend bij een artikel. Kan je zien een blauwe zee-otterparingsritueel er aan toe gaat bv.
Kan leuk zijn. Met een foto is dat natuurlijk niet te doen.
Helemaal niet tegenstijdig, het is de logische volgende stap...
E-readers zullen langzaam aan samen smelten met tablets/pads en dergelijke apparaten. Het is echt een kwestie van tijd, een tijd waar ik persoonlijk naar uitkijk.

Zodra kleuren-e-ink varianten een beetje doorbreken zoals pixel-qi en liquavista's electrowetting schermen zal het helemaal snel gaan imo. E-readers (waarop je nu alleen kan lezen ivm framrate) zijn maar een tussenstap.
Je moet niet alles zo letterlijk nemen, het is een formaat ook voor pc's tablets enz.
Sharp is een grote OEM maar verder een marginale speler vergeleken met de grote jongens. Dit zal meer een showcase zijn, dan een fysiek eindproduct (althans dat hoop ik).
leuk idee... misschien komen er ook interactieve comics net als "Uncharted: Drake's Fortune" interactive comic book.
http://uk.ps3.ign.com/dor...trl_episode01_102109.html
Standards are great! Everyone should have one! or two! or more!!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee