Apple heeft een brief met een reactie op de commotie over de database met locatiegegevens gepubliceerd. Het stelt dat iPhone- en iPad-klanten met de geanonimiseerde data niet te traceren zijn. De reden voor de database blijft vaag.
De brief werd naar twee leden van het Amerikaanse huis van afgevaardigden gestuurd. De twee leden hadden hun bezorgdheid geuit toen Apple, bij de release van iOS4, een nieuwe paragraaf aan de voorwaarden had toegevoegd waarin stond dat het bedrijf voor marketingdoeleinden locatiegegevens ging verzamelen. Het is onmogelijk deze gegevens naar de iPhone- of iPad-eigenaar te herleiden, claimt Apple.
De fabrikant uit Cupertino verzamelt de locatiedata voor twee doeleinden, als eerste voor het leveren van gerichte advertenties via iAd en als tweede voor Apple zelf en zijn partners en licentiehouders. De elektronicafabrikant maakte bekend dat die partners op dit moment zoekgigant Google en Skyhook zijn. Skyhook maakt software die de locatie kan bepalen aan de hand van wifi-netwerken. De gegevens die voor iAd-advertenties worden verzameld komen niet in een database terecht. Deze worden door een server direct in postcodes voor de adverteerders omgezet.
In de database staan de locaties van gsm-masten, wifi-access points en gps-coördinaten van iOS-gebruikers. Deze gegevens zijn anoniem; ssid's van draadloze netwerken worden bijvoorbeeld niet verzameld. De telefoons en iPad's genereren elk etmaal een willekeurig id en sturen de versleutelde locatiegegevens om de 12 uur naar de database.
Het bedrijf geeft geen details over de reden waarom die gegevens worden verzameld. Ze stellen dat het voor het verbeteren van hun producten is, maar welke rol die gegevens daadwerkelijk daarbij spelen of wat er concreet mee wordt gedaan, blijft in het midden.
De onderneming stelt naar de letter van de wet te handelen omdat de gebruikers zelf toestemming moeten geven voor het doorgeven van locatiegegevens. Bij het uitschakelen van de location services verliest de telefoon echter wel veel van zijn functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een locatie in Google Maps of het doorgeven van een locatie bij het schrijven van een tweet voor Twitter.