Raritan voorziet kvm-switch van hd-resoluties en dual-monitor-support

De firma Raritan heeft een nieuwe kvm-switch op de markt gebracht, die ondersteuning biedt voor multi-monitor-opstellingen en resoluties tot en met 1920x1080 pixels. Hierdoor zouden systeembeheerders efficiënter kunnen werken.

De Dominion KX II, die werkt volgens het kvm-over-ip-principe, kan worden gebruikt om een serie blade- of rack-mounted-servers op afstand te beheren. Het nieuwe model is leverbaar met één tot 64 ethernetpoorten en kan afhankelijk van het model één tot acht gebruikers gelijktijdig bedienen. Ook zijn standaard twee voedingen en twee gigabit-ethernet-poorten met auto-fallback ingebouwd.

Volgens Raritan levert de Dominion KX II zeer hoge resoluties. Op moderne lcd-monitoren zouden resoluties tot en met 1080p mogelijk zijn. Ook kunnen verschillende monitoren worden gebruikt, terwijl eventueel een kvm-sessie standaard op een tweede scherm full screen kan worden getoond. De universal virtual media-feature maakt het ook mogelijk om lokale opslagmedia op de remote-server te benaderen.

De nieuwe firmware-versie 2.3 biedt verder 256bit- of 128bit-aes-versleuteling van de muis-, keyboard- en videostreams, en het toegangsbeheer is volgens de fabrikant verbeterd. De gebruikersauthenticatie verloopt via Active Directory, LDAP of Radius. Verder kunnen verschillende Dominion KX II-kvm's aan elkaar worden gekoppeld.

Raritan levert zijn kvm-systemen aan de tussenhandel, maar het eenvoudigste model voor één remote gebruiker kost circa 1750 euro. De duurste uitvoering voor acht gebruikers en met 64 aansluitingen kost circa 11.000 euro.

Raritan Dominion KX II

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

20-07-2010 • 17:47

42

Reacties (42)

42
42
22
1
0
12
Wijzig sortering
dus .. we hebben een soortgelijk ding op de plek waar ik werk. maar deze is toch iets anders ..

als ik het goed begrijp zijn het merendeel van de netwerkports eigenlijk de aansluitingen die naar de verschillende servers gaan, 1 UTP kabel per aansluiting naar een klein kastje met daaraan weer een VGA, en 2 USB connectors (of 2x ps/2).

de overige 2 netwerkaansluitingen zijn er, om meerdere van deze units aan elkaar te rijgen. 2gb max, en door redundancy een fallback naar 1gb. deze komen gewoon op je LAN neem ik aan.

de VGA en USB aansluitingen op het kastje gaan naar een lokale monitor en muis/tobo in de serverruimte, en de grotere units hebben zelfs 2 van die aansluitingen.

maar nu komt het .. hoe kun je zo'n sessie nou remote overnemen? Moet ik me de KVM switch dan voorstellen als een terminal server? waar je met een rdp sessie op kunt inloggen?

[Reactie gewijzigd door DrClaw op 23 juli 2024 03:54]

ongeveer,

Het is waarschijnlijk een webbased/managed systeem.

Wat betekent dat je moet inloggen via een website, hierna de "kvm" van je server selecteren. (je kan op zo'n ding echt een paar honderd servers hangen als je wil)

En deze applicatie werkt meestal op java, dit is waarschijnlijk een stukje software dat je eenmalig op je pc moet installeren. (client, niet de host/server)

En dan heb je een soort van rdp/vnc sessie, alleen dan met de mogelijkheden van een lokale monitor. (aka je ziet en kan aanpassingen maken in bios, raid etc.)

Ideaal als het OS niet boot, en je niet op lokatie bent.

p.s. voor de jongens hierboven, inderdaad als je het aan klanten aanbied is het "lastig" te beveiligen, hoewel in mijn ogen redelijk safe aangezien het meestal webui met login is. Als het een intern systeem is, met al de belangrijke servers van het bedrijf, kun je dit soort systemen ook prima ip-locken, waardoor je het zaakje een heel stukje moeilijker maakt :)

Owh en je kan op deze dingen ook nog een fixed monitor aansluiten. (Bonus :P)

[Reactie gewijzigd door KiLLerS op 23 juli 2024 03:54]

Degene die wij gebruiken hebben een webpanel waar je op in kan loggen.
Hier krijg je een op VNC gebaseerde sessie naar de console.

Maar je kan er ook op de ouderwetse manier een fysiek monitor/tobo/muis aanhangen.
Dat is de reden waarom ik dit zo'n vreemd product vind. Wie heeft hier vraag naar en kan dit ons uitleggen?
Je kan remote over ethernet aanloggen op deze KVM-switch.
Dan krijg je een soort vnc sessie en kan je switchen tussen alle aangesloten servers.

Helemaal niks speciaals dus.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 juli 2024 03:54]

Anoniem: 366992 @DrClaw21 juli 2010 11:46
Je kunt de sessie remote overnemen met behulp van een web client. Je krijgt dan je analoge scherm gedigitaliseerd in een venster weergegeven.

@KiLLerS
In aanvulling op je opmerking omtrent beveiliging. Lokale authorization is mogelijk door een account per klant aan te maken en deze vervolgens te beperken tot de door hun servers gebruikte poorten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 366992 op 23 juli 2024 03:54]

Anoniem: 187577 20 juli 2010 17:50
Waarom zou je 1080p willen hebben? 640x480 lijkt mij genoeg voor het onderhouden van een server. Het enige dat je hoeft te doen is eventueel SSH fixen en vervolgens via de SSH alles doen.
De universal virtual media-feature maakt het ook mogelijk om lokale opslagmedia op de remote-server te benadere
Is dit niet erg gevaarlijk? Controle over de kvm = controle over alle harde schijven?
Voor Windows servers vind ik de GUI toch nog altijd best handig hoor.
Ja, daar dat is ook logisch om dat het een soort van desktop OS is. Als je de CLI te ingewikkeld vind dan moet je ook niet op zoek gaan naar dat niveau van functies, maar gewoon bij lokale KVM blijven :)

Als windows te beheren was via SSH dan was er een stuk meer mogelijk met dat OS. Hoewel de geslotenheid het modificeren voor specifieke taken en optimalisatie het moeilijk maken om er alles uit te halen wat er in zat/zit.

Servers hoeven niet makkelijk te zijn met knopjes en eyecandy, ze moeten hun werk doen, en geen resources aan andere dingen verspillen :) Je geeft ze een opdracht en die moeten ze uitvoeren.
Eyecandy is idd een onzin voor servers, maar het verkoopt zo goed aan niet-zo-technische-managers.

Je andere punt ben ik het volstrekt mee oneens. Servers moeten juist wel makkelijk zijn met knopjes. Het scheelt nogal in de operationele kosten wanneer je taak_x wilt uitvoeren dat je niet 4 shell scripts hoeft te schrijven en 5 configuratie bestanden hoeft aan te passen. Als je dezelfde taak kan uitvoeren door drie knoppen en twee vinkjes is dat stukken goedkoper omdat je dan 10 minuten bezig bent in plaats van 4 uur.

"Het moet moeilijk zijn" vind ik altijd zulke bullshit.

(en hoeveel resources zal een eenvoudige UI nou innemen, praktisch nihil imo)

[Reactie gewijzigd door Standeman op 23 juli 2024 03:54]

Als je de CLI te ingewikkeld vind dan moet je ook niet op zoek gaan naar dat niveau van functies, maar gewoon bij lokale KVM blijven
Alleen gaat dat nogal lastig als je servers in een remote branch office staan. Wij hebben zelf ook gekeken naar KVM over IP maar een goede oplossing is er nog niet gekomen...
Als windows te beheren was via SSH dan was er een stuk meer mogelijk met dat OS
Nou vertel dan eens wat er dan allemaal wel mogelijk zou zijn, dat op dit moment niet mogelijk is.
Ik ben benieuwd.
Servers hoeven niet makkelijk te zijn met knopjes en eyecandy, ze moeten hun werk doen, en geen resources aan andere dingen verspillen
En oh oh oh wat kost dat toch veel resource.
0.0% als er niemand met de GUI bezig is. (wat 99% van de tijd is)
En misschien wel 1% als iemand wel met de GUI bezig is? JA, daar liggen we echt wakker van.

Vervolgens zorgt het overzicht van de GUI er voor dat er minder snel fouten gemaakt worden waardoor je minder downtime hebt.

Ongelooflijk dat er na al die jaren nog steeds mensen zijn met dergelijke vooroordelen over GUIs. Ik dacht dat dat 5 jaar geleden al opgehouden was.

Het is heel simpel:
Een CLI is handig voor zaken die je elke dag moet doen en als je zaken gaat scripten. (Daar heeft Microsoft nu powershell voor)
Een GUI is beter voor zaken die je maar weinig doet, of waarbij zo veel opties zijn dat je ze nooit allemaal kunt onthouden, of waarbij je het overzicht verliest.

Als je verstandig bent, dan gebruik je ze gewoon allebei voor de handelingen waarvoor ze het best geschikt zijn.
Als je controle over de kvm hebt kan je toch al erg veel.
En als je lokale media kan benaderen op de server is dit erg handig als een server niet wilt booten of je wilt er een installeren.
Uberhaupt, als je de instellingen zo zet dat deze AD inlogt en ze kunnen vervolgens bij de server... Dan maakt die kleine, handige, extra feature ook nog maar weinig uit. Dan heb je ergens anders een veel groter lek waar ik mij eerder druk om zou maken!

[Reactie gewijzigd door Lyon_NL op 23 juli 2024 03:54]

Anoniem: 366992 @Lyon_NL21 juli 2010 11:44
In aanvulling op je opmerking wilde ik er nog aan toevoegen dat je natuurlijk ook lokale accounts kunt aanmaken dat is weer een stukje veiliger.
Virtual media werkt precies andersom, je kunt op de server de media van je PC gebruiken. Handig, dan kun je de installatie CD in je lokale drive doen, of beter nog een ISO mounten die je dan op de server kunt gebruiken.

Maar serieus, een KVM switch zonder deze feature is toch niet voor datacenter gebruik, dan zit dit er toch altijd wel op.
vga=795 ?

BTW voor je linux servers gebruik je je ACS32
Moet zeggen dat het voor remote beheer net een tikkie te veel van het goede is. Hoeveel servers hebben nu werkelijk die 1080p resolutie nodig?

Leuke oplossing, HP biedt echter al een hele tijd iLO2 aan. Stukje goedkoper en doet hetzelfde?! (En zelfs opties meer)

Snap de vraag naar dit product niet helemaal.
Alleen heb je niks aan je ilo als je netwerk plat gaat.
Daarom een conventionele kvm switch + ILO
Als je netwerk plat gaat werkt je remote KVM toch ook niet meer.
Tenzij dat op een tweede service netwerk draait, maar dat geld voor ILO ook.
dan ga je naare je datacenter en log je lokaal aan natuurlijk op de console van de kvm :z
Ja, maar wat is het punt van de IP KVM dan? :P
Anoniem: 366992 @johnkeates21 juli 2010 11:45
Als je netwerk ‘plat’ gaat kun je middels de Dominion KX II tevens toegang krijgen via de ingebouwde modem. Via een publiek IP kun je rechtstreeks bij al je systemen inclusief switches.

Tot slot nog één opmerking met betrekking tot ILO. ILO gebruikt een IP per server in het geval van de Dominion KX II is dit één IP voor alle aangesloten servers.


Twitter: @Raritan_Europe
Als je netwerk plat gaat - zijn servers niet echt het eerste waar je naar kijkt ;-) Switches e.d. zijn dan eerder de interessante opties - aangezien de meeste servers statische IP-addressen hebben.

Desondanks, ben ik het wel met je eens. Niet alle servers ondersteunen ILO/DRAC - en deze opties zijn ook niet zaligmakend. Een KVM is nog steeds een nodige optie :-) Hoe simplistisch de KVM ook mag zijn...

OT:
Waarom je uberhaupt een HD KVM wil? Streaming media-servers, monitoring servers (cacti, HP SIM etc.) Dan kan een grotere resolutie zeker van hulp zijn. Op de gemiddelde DNS/DHCP/AD server echter heeft geen toegevoegde waarde :)
Anoniem: 366992 @Aprazeth21 juli 2010 11:44
Het is uiteindelijk de combinatie van de vele ondersteunde resoluties die het handig maakt.
Waarom zou je in godsnaam een monitoring server willen overnemen met een KVM om dan daarop cacti grafieken te bekijken?

Voor mij is een KVM juist maar om een server te beheren als deze moeilijkheden heeft om voor te installeren. Als je voor iets anders op de server moet zijn gebruik je toch een rdp, vnc, ssh, nx of dergelijke? Werkt meestal veel soepeler dan een KVM.

Bij ons staat er nog een kvm om de oudste servers (testing) te beheren. Voor de rest gebruiken we de management boards die alle merken toch wel hebben (HP: ILO, Sun: ILOM, Dell: DRAC, ..).

Gezien de specificaties van deze kvm vraag ik mij wel af of deze wel echt bedoeld is voor het remote managen van servers en niet voor het dagelijks werken met krachtige "workstations". Deze kunnen dan in de serverroom gezet worden en dan ook gemakkelijker (dan moest de server bij 1 iemand op bureau staan) kunnen gebruikt worden door verschillende personen.

Wat ik mij ook afvraag is wat voor een netwerk belasting het geeft als enkele personen telkens op 2 schermen een hd resolutie overtrekken?

edit: duplicate gedeelte

[Reactie gewijzigd door fdh op 23 juli 2024 03:54]

Bij ons zijn alle KVM langzamerhand aan het verdwijnen, het enige waar ze voor gebruikt werden was het configureren van de ILO's door de serverbeheerder. Het merendeel van de servers kan niet eens aan een kvm gekoppeld worden want het zijn blades en vm's. Zonder al die kvm-kabels zijn de patchkasten ook een stuk netter.
10 jaar terug ondersteunde KVM switches al een resolutie van 1600x 1200 (en soms nog hoger)
En zoals al zovele opmerkte,wat moet je met een 1080 resolutie.

Het in het artikel getoonde product is naar mijn mening jaren te laat op de markt en niets meer bied dan dat wat je ook met een goed werkstation (met eventueel wel meer dan 2 schermen)en (meerdere) remote sessie ook kunt bereiken,zonder berg extra UTP kabel en een duur apparaat.
Zo zit je niet vast aan de maximale lengete van je UTP tussen KVM switch en server,en ben je ook niet gebonden aan het aantal sessie users die nu door Dominion word bepaalt.
Anoniem: 366992 @Akino21 juli 2010 12:07
Inderdaad KVM switches ondersteunde 1600x1200 al jaren. Met de toenemende vraag uit de markt om ook hogere resoluties te ondersteunen is de Dominion KX II een voorloper met ondersteunen van 1920x1080.

Een stukje schaalvergroting dus op het product.

De 1080p vermelding in het oorspronkelijke bericht zorgde wellicht voor enige verwarring.

Twitter: @Raritan_Europe
Aangezien de meeste monitoren voor zakelijk gebruik een dvi aansluiting hebben (soms zelfs uitsluitend) vindt ik de VGA only oplossing niet optimaal.
Maar niet onmogelijk aangezien DVI ook VGA kan uitsturen. ;)
Maar je hebt gelijk VGA is wel een beetje achterhaald, en voor die HD resolutie heb je toch ook DVI nodig?

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 juli 2024 03:54]

Servers hebben toch meestal iets als een 32mb onboard vga een geen dvi graka?
Of is dat bij de high end markt anders?
Nee, meer heb je niet nodig. Als je een serial console hebt kan je op zich al alles, dus waarom het hele VGA verhaal nog nodig is.. Dat is meer iets voor desktops :)
DVI nodig voor "HD"? Wel nee, ik kon vroegah ook gewoon 1600x1200 en meer over een vga kabeltje (en door een el-cheapo kvm switch!) persen.
Niets ten nadele van DVI, maar nodig heb je het zeker niet, zeker niet voor zoiets low res als 1080p.
Anoniem: 366992 @elleP21 juli 2010 11:48
Ter verduidelijking het gaat hier om 1920x1080, een stukje schaalvergroting dus. De 1080p vermelding in het oorspronkelijke bericht zorgde wellicht voor enige verwarring.

Twitter: @Raritan_Europe
Er zijn nog genoeg monitoren te krijgen met een VGA aansluiting. Daarnaast zie ik de meerwaarde van DVI niet als het enkel gaat om het beheren van servers via een KVM switch.
Je moet hiervoor dus client-software installeren die remote beheer over ip toestaat? Dan kun je dus niet van afstand in de bios van je systeem komen als je deze reboot? Het enige voordeel dat je dan echt hebt (afgezien van leuke resolutie) is dat je maar 1 kabel nodig hebt om hem te beheren ipv 3 kabels voor KVM en dat je de 'normale' netwerkkaart bijvoorbeeld uit kunt schakelen? Andes kun je net zo goed remote control software installeren en je laptopje in het netwerk prikken/via internet verbinden?
Nee, de ethernet aanslutingen gaan naar de servers naar een speciale pci kaart waarmee je op Bioslevel kan werken, of een ethernet naar ps2/usb/vga adapter voor de normale aansluitingen (beide los te bestellen).
Anoniem: 366992 @Soldaatje21 juli 2010 12:04
Er komt gelukkig geen specifieke PCI kaart aan te pas.
Wat een reactie's hier boven, wij / jullie zijn toch 'Tweakers' ? :)

Het is een KVM switch, welke te benaderen is via HTTP.
De servers hebben helemaal geen PCI kaart zoals hierboven wordt gezegt.

Tussen de KVM switch en de servers hangt een UTP <-> VGA, dus je hebt niks speciaals nodig om in de BIOS te komen.

De KVM Switch hangt weer direct met UTP aan je Switch.
Het verbaast me ook dat de 'Tweakers' zo posten :p

Ik zou denken: Tweaker + Server = kennis van zaken

Bijv.

Server + Linux = Serial console
Server + remote KVM = IP KVM
Server + GUI + IP KVM + HD = HD IP KVM

enz.

Maar ook:

Source + Mod + Compile = Tweak
Custom kernel + Tweak = Performance
Performance = €
Performance - Tweak = !Performance
!Performance + Tweak = €
Tweak = €
€ = Tweak

enz.

Het is laat.
Nee ik zeg ook niet dat je iets speciaals nodig hebt en een PS/2/VGA USB/VGA CIM kan genoeg zijn maar als je ook lokale media wil mounten dat heb je of een CIM met USB nodig of een PCI kaart, of een server die het zonder PCI kaart al standaard ingebouwd heeft en werkt over de normale UTP poort.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.