Panasonic kondigt Lumix LX5 high-end compactcamera aan

Panasonic heeft vijf compactcamera's aangekondigd, waaronder de Lumix LX5, de langverwachte opvolger van de onder kenners populaire LX3. Het nieuwe model heeft een groter zoombereik en een beeldsensor met een grotere lichtgevoeligheid.

Panasonic heeft de Lumix LX5 uitgerust met een 3,8x-zoomlens met een zoombereik van 24-90mm als kleinbeeldequivalent. Het grootste diafragma in de groothoekstand bedraagt f/2, maar daalt naar f/3,3 in de telestand. De lens van zijn voorganger topte bij een 2,5x-zoombereik met eenzelfde groothoekstand als de Lumix LX5.

Naast de nieuwe lens heeft Panasonic ook het ontwerp van zijn ccd-beeldsensor gewijzigd. De voor een compactcamera grote 1/1,63"-sensor is even groot en bevat hetzelfde aantal pixels als de LX3-sensor, namelijk 10,1 megapixels. Toch heeft Panasonic het pixelontwerp verbeterd, waardoor de fotodiodes meer licht vangen. Panasonic claimt dat de LX5 daardoor een lager ruisniveau en een groter dynamisch bereik heeft.

Verder heeft Panasonic de grip iets gewijzigd, is het kleine joystickje van de LX3 vervangen door een klikwiel en kan de LX5 720p-video met de mpeg4- of avchd lite-codec opnemen. Ook is het, naast de al bestaande mogelijkheid om een optische zoeker te bevestigen, mogelijk om een evf op de Lumix LX5 aan te sluiten. De Lumix LX5 heeft een 3"-lcd met 460.000 subpixels.

De Lumix LX5 heeft onder meer de Canon PowerShot S90 en G11, en de nieuwe Samsung EX1 als directe concurrenten te dulden. De nieuwe premium-compactcamera van Panasonic is waarschijnlijk vanaf eind augustus leverbaar voor een nog onbekende prijs.

Daarnaast introduceert Panasonic twee nieuwe superzoom-compactcamera's. De Lumix FZ100 is het nieuwe topmodel van de FZ-serie. De FZ100 heeft een 24x-zoombereik, ten opzichte van een 18x-zoombereik bij de FZ35, het vorige topmodel, terwijl de FZ100 met een groothoekstand van 25mm een iets breder blikveld heeft dan de 27mm bij de FZ35. Ook heeft Panasonic de resolutie van de FZ100 verhoogd van 12,1 naar 14,1 megapixels en kan de FZ100 video in 1080/50i-formaat opnemen. Panasonic heeft de FZ100 voorzien van een MOS-beeldsensor. De camera kan vanwege zijn mechanische sluiter elf beelden per seconde opnemen met een volledige resolutie en heeft voor de burstmodus een extra knopje naast de sluiterknop. De FZ100 is net als de LX5 van een klikwiel voorzien.

De FZ45, de opvolger van de FZ38, lijkt als twee druppels water op zijn duurdere broertje FZ100, maar bij de FZ45 wordt gebruikgemaakt van ccd-beeldsensor, de vast gemonteerde 3"-lcd van de FZ45 heeft maar 230.000 subpixels, terwijl de uitklapbare lcd van de FZ100 een tweemaal zo hoge resolutie heeft. Ook is bij de FZ45 de knop bovenop voor de burstmodus vervangen door een focusknop en bedraagt de burstrate vijf beelden per seconde.

De nieuwe Lumix FT10 is het kleinere broertje van de huidige FT, is net als de hele FT-serie bestand tegen ruw gebruik en is waterdicht tot drie meter. De camera heeft 4x-optische zoom met een groothoek beginnend bij 35mm in kleinbeeldformaaat, terwijl De groothoekstand van de FT2 al bij 28mm begint. De FT10 kan 720/30p-video's in mjpeg-formaat opnemen.

Als laatste is de FX700 aan de beurt. Deze camera is waarschijnlijk de opvolger van de huidige FX70EG-K en heeft onder meer een MOS-sensor met 14,1 megapixels, een 5x-zoomlens beginnend bij 24mm en de mogelijkheid om 1080i-video op te nemen in avchd. Ook de vier laatstgenoemde modellen zijn, net als de Limux LX5, naar verwachting eind augustus leverbaar.

Door Pieter Molenaar

21-07-2010 • 09:37

49 Linkedin

Lees meer

Reacties (49)

49
49
34
8
0
7
Wijzig sortering
Waarom hebben eigenlijk alle 'goedkopere' modellen een enorme optische zoom (12x bij de TZ serie, 24x bij de FZ serie) en moet het LX5 topmodel compactcamera het doen met slechts 3,8x zoom?
Ik zou die LX5 echt ideaal vinden met een wat grotere zoom.
Omdat de LX5 een soort van topmodel onder de compact camera's moet zijn. Als je kijkt naar de lens specificatie zie je dat het maximale diafragma verloopt van 2.0 naar 3.3 Bij een grotere zoom zou dit nog verder oplopen, dat zie je ook bij de andere camera's.

Het zoom bereik van de LX5 is (voor mij) eigenlijk perfect om 90% van alle gebruik af te dekken, van overzichtsfoto's op 24mm tot portretten op 90mm. Maar is heel persoonlijk natuurlijk. Als je veel beestjes of vliegtuigen fotografeert heb je er niet zoveel aan.
Ten opzichte van de LX3 (24mm - 60mm) heeft de zoom net dat beetje extra bereik aan de tele kant gekregen waardoor het een stuk handiger in gebruik wordt. Als de ruis en lichtgevoeligheid ook verbeterd zijn, geeft dat een behoorlijke boost aan dit type camera. Vooral de snelheid is aanzienlijk beter dan de concurrende produkten van bv. Canon.
Kijk dan naar de TZ reeks, de TZ7 of TZ8 of de (te dure) TZ10.
Andere reden is de beeldkwaliteit. Je kunt niet 'ongestraft' een 12x, laat staan een 24x zoomlens kopen die ook nog een goede beeldkwaliteit geeft. Wat steeds meer gebeurt is dat er, voordat je een foto op het beeldscherm te zien krijgt, er allerlei bewerkingen op plaats vinden (vervormingen weghalen, vignettering verwijderen, contrast toevoegen, kleurverzadiging verhogen, verscherpen, ruis verwijderen). Dat heeft allemaal invloed op de beeldkwaliteit. Bij de topmodellen wordt ervoor gekozen om de fotokwaliteit zo hoog mogelijk te maken door meer aandacht te besteden aan de lens die in het toestel wordt gestopt. Maar daarbij zit je dus gewoon aan grenzen vast van wat optisch gezien mogelijk is.
Naarmate de sensor groter wordt (voor een betere kwaliteit) moet ook de lens groter worden om een bepaald zoom bereik op de sensor weer te geven (of je moet de interne lenzen weer kleiner maken maar daar verlies je weer lichtgevoeligheid mee). Het is dus altijd compromissen maken en aangezien we hier over een compactcamera spreken willen ze de lens niet al te groot maken...
" De Lumix LX5 heeft onder meer de Canon PowerShot S90 en G11, en de nieuwe Samsung EX1 als directe concurrenten te dulden."

Sorry hoor, maar dat vind ik echt geen concurenten, deze worden door de Lumix LX5 volledig weggevaagd. Zo goed zijn de Canon PowerShot S90 en G11 niet.
Vanaf 400 ASA zijn deze camera's kansloos.
@Flymo

Kansloos vanaf 400 ASA. Ik ben blij dat je uitvoerige testresultaten hebt. Ik moet het voorlopig doen met plaatjes zoals hier en hier

Edit 14:04 DPReview heeft inmiddels ook een aantal LX5 samples beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door Compunologist op 21 juli 2010 14:10]

ASA zegt toch ook al genoeg ;) 8)7
Ik volg je niet, wat is het verschil tussen ASA en ISO behalve de benaming? Het is allebij een waarde voor lichtgevoeligheid en hanteren dezelfde naam.
Volgens mij is ISO/ASA toch echt gewoon gemeengoed, essentieel zelfs, in fotografie, zowel digitale als analoge.
ASA en ISO zijn effectief hetzelfde, alleen door een andere standaardenclub geformuleerd. En ruim voor het digitale tijdperk, Blacktie.
ASA geeft volgens mij de lichtgevoeligheid van een filmrolletje aan, terwijl ISO verzonnen is voor het digitale tijdperk.
hoezo? Heb je er al eentje getest dan? Want er is niet eens een adviesprijs bekend, lijkt me sterk dat er dan al veel volk heeft met kunnen proefschieten.
Zelfde sensor als de LX3, maar dan nog lichtgevoeliger? Misschien kun je dan op je klompen wel aanvoelen dat deze camera hetzelfde of beter presteert dan de LX3? En de LX3 was al de beste in zijn klasse. En de S90, G11 en EX1 dus niet. lijkt me een veilige conclusie dat de LX5 een goede camera is.
Zelfde sensor als de LX3, maar dan nog lichtgevoeliger?
Nee, nieuwe sensor met dezelfde pixelcount!
En de LX3 was al de beste in zijn klasse. En de S90, G11 en EX1 dus niet.
Toen de LX3 uitkwam was er nog geen S90 en G11, enkel een G10. Uit de laboratoriumtests van DxO Mark komt naar voren dat de sensor van de LX3 op sommige vlakken vergelijkbaar is met die van de G10, maar dat de sensor van de S90/G11 o.a. qua signaal/ruisverhouding, dynamic range en colour sensitivity stukken beter is. Het is overigens nog maar de vraag wat je daar in het dagelijks gebruik van terug ziet - dat zal hoofdzakelijk afhangen van hoe je de camera's en de foto's gebruikt.
@white modder: Ik heb een preproductie-exemplaar van de LX5 in Stockholm tijdens de persintroductie van de nieuwe camera's bij een tweetal fotoshoots kunnen gebruiken. Binnenkort zal daarvan een handson op Tweakers verschijnen.
Ik wacht graag op je verslag van de LX5! :)

Ik heb zelf een LX3 sinds december 2009 en ik vind het een prachtige compacte camera...toch vind ik dat die 30 mm extra wel een groot verschil zullen maken qua flexibiliteit op straat.

Wat echter een verschil zou kunnen maken voor de LX serie is het verbeteren van de softwarepakket die erbij hoort voor wat betreft het ontwikkelen van de RAW files en dat deze RAW bestanden meteen compatibel zijn met software als Adobe Camera RAW(Lightroom) en Aperture 3.

Maar dat is maar mijn mening.
Dat moeten onafhankelijke testen nog uitwijzen, maar wat betreft grootte van de beeldsensor passen genoemde modellen in hetzelfde premium-compactcamerasegment.
Canon''s product hebben een betere beeldkwaliteit dan de LX3 en een iets praktischer zoom bereik. De LX5 is niet zo dramatisch anders dat de producten van Canon opeens niet meer concurerend zouden zijn. Het voordeel van de Lx3 en de LX5 is dat deze behoorlijk veel sneller zijn.
wow, dat weet je goed. Vooral omdat het pas in Augustus uit is.
Tja, zo'n FZ100 is op papier natuurlijk de ideale camera. Maar dan zoek ik wat sample pics op en zie daar in de originele foto's toch duidelijk ruis bij een foto met daglicht en veel zon....

Zie: http://www.digifotopro.nl...0-met-testfoto%E2%80%99s-, 6e foto van links.

Als ik deze foto zie, weet ik genoeg, waardeloze beeldkwaliteit. Dan maken zoombereik en leuke features niets meer uit: http://www.letsgodigital....sonic-dmc-fz100-photo.jpg

OMG, er zit zoveel ruis in, dat dit eerder een camera uit 2002 lijkt.

[Reactie gewijzigd door JAHRASTAFARI op 21 juli 2010 11:12]

Bij die foto's staat ook: Onderstaande foto’s zijn geschoten met een preproductie-exemplaar van de Panasonic Lumix DMC-FZ100. De beeldkwaliteit kan afwijken van de resultaten die met de definitieve versie van de camera behaald zullen worden......

Niet te vroeg oordelen dus....
zo;n inferieur exemplaar stuur je dan toch niet op.
Het leukste staat niet eens in het bericht: 11fps bij de volle 14 Mpix. Met een mechanische shutter. Dat is sneller dan de Canon EOS 1DmkIV!
En binnen een seconde is de buffer vol!
In de FZ100 zit een CMOS-beeldsensor die sneller is (film en burst-mode) maar goed mogelijk dat de FZ100 daardoor meer last van ruis heeft dan de voorloper FZ35/38.
In de FZ45 zit wel een CCD-beeldsensor. Hopelijk is daar de ruis niet slechter dan de FZ35/38.
De eerste modellen uit de FZ-serie hadden meer ruis dan de concurrentie. Sinds de FZ28 heeft Panasonic dit sterk weten te verbeteren en is de hoeveelheid ruis minder dan de concurrentie. Door het bescheiden formaat, lage gewicht en vele mogelijkheden zijn de FZ-camera's fijne vakantie-camera's.
Als ik deze foto zie, weet ik genoeg, waardeloze beeldkwaliteit. Dan maken zoombereik en leuke features niets meer uit: http://www.letsgodigital....sonic-dmc-fz100-photo.jpg
Als ik die foto zie, maakt mij de kwaliteit eigenlijk niet eens meer zo uit :9~

8-)
Juist wel, die grietjes zouden er nog mooier uit zien als er minder ruisonderdrukking nodig zou zijn
Anoniem: 283912
21 juli 2010 09:49
Panasonic heeft leuke toestellen, maar net als 99% van de compactcamera's geen mini USB aansluiting om de camera op je pc/Mac te koppelen.

Dit vind ik, persoonlijk, nog steeds een gemis en is ook de reden dat ik deze ook weer links zal laten liggen.
Canon rules! Die snappen het tenminste :-)
Wie sluit zijn camera nog met usb aan tegenwoordig. Standaard trek je toch gewoon de sd kaart er uit en stop je die in je pc?
Mijn vader heeft een FX37 en die heeft gewoon een mini USB waarmee je 'm op de PC kunt aansluiten hoor. Ik vermoed dat dit ook voor veel andere Pana's zo is.

edit: .. en ook de LX5 en alle andere hier genoemde camera's hebben een USB (2.0) aansluiting..

[Reactie gewijzigd door janek65 op 21 juli 2010 14:09]

Dat vind ik meer een fout van Apple dan van de camerabouwers, waarom zouden alle camerafabrikanten zich aan Apple moeten aanpassen?
En overigens is een convertertje van usb->mini-usb ook niet zo duur :)
Kost zelfs niks want die kabeltjes ziten er standaard bij natuurlijk.
Dus wat het probleem is weet ik niet.
Volgens mij weet je niet wat een mini USB connector is. :X

Het heeft niks met Apple te maken, of met adapters. Het gaat er om dat allerlei fabrikanten hun eigen (gecombineerde) connectors op de camera gebruiken waardoor je altijd een speciaal kabeltje nodig hebt en geen universele USB A naar USB mini B kabel kan gebruiken, wat erg handig is op reis zodat je niet allerlei kabels hoeft mee te nemen, of een verloren/kapotte kabel makkelijk en goedkoop kan vervangen of van iemand anders kan lenen.
Ik heb veel fotos gezien die uit Panasonic's FZ serie komen, en ik wordt elke keer weer blij verrast door de kwaliteit. Het is geen DSLR, maar komt aardig in de buurt. Lekker lang zoombereik, prettig geprijsd, klein, een perfecte camera voor mijn vrouw.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 21 juli 2010 10:25]

Goed om te zien dat in compact camera's toch steeds grotere beeldsensors komen. dit komt de kwaliteit zeker ten goede.
Ik vind het eerder hulde voor panasonic omdat ze niet meer megapixels toepassen maar wel minder ruis.. Eindelijk een camera maker die niet per definitie mee gaat met het "meer pixels is beter" dogma!
Inderdaad een goede ontwikkeling. Canon heeft hetzelfde een tijdje terug ook gedaan bij de G11 welke minder megapixels heeft als de G10. Hopelijk komt er dan eindelijk echt een einde aan het megapixelmythe tijdperk!

Die LX5 lijkt me wel wat trouwens, beetje Leica stijl. Ook leica glaswerk natuurlijk!

[Reactie gewijzigd door Shinji op 21 juli 2010 14:18]

Dat is niet waar, de beeldsensor is even groot als die in de LX3. De LX3 is al 2 jaar op de markt. Er is dus geen sprake van een grotere beeldsensor tussen de LX3 en de LX5.
de FZ35 is nooit in nederland geleverd, dit zal vast de FZ38 moeten zijn.
Opzich wel een mooie upgrade van dit model.
Erg mooi. Strak, simpel een geavanceerd voor de gemiddelde gebruiker. :)
* Toppunt van concureren: zie boven T.net een advertentie van Sony Camera's. :+

[Reactie gewijzigd door My_self op 21 juli 2010 10:04]

Anoniem: 220495
21 juli 2010 11:00
Jammer dat ik net een Panasonic FZ38 hebt gekocht misschien is de opvolger daarvan nog wel iets beter. Al is mijn huidige ook erg goed
Heb die van mij ook net meer dan een weekje, maar ik wordt niet echt warm van de opvolger. Die paar megapixels boeien me niet, en dat extra zoombereik heb ik ook niet nodig. Ik houd het lekker bij mijn FZ38
@Compunologist

Ik bedoel kansloos voor de Canon PowerShot S90 en G11en NIET voor de LX5 (of de LX3)
Ook de Chromatische Abberatie (AR of te wel purple randjes) is bij Canon nog steeds te hoog.
De Panasonic LX5 wordt weer een topper onder de non SLR.
Zolang er nog geen onafhankelijke tests van de LX5 zijn verschenen zou ik niet zomaar 1-2-3 durven beweren dat die beter is dan de genoemde Canon's. Dat de LX3 minder last van CA heeft kan te maken hebben gehad met het mindere zoombereik van de lens. De LX5 heeft een vergelijkbaar zoombereik als de Canon S90 (beide 3.8x, alleen heeft de LX5 wat meer groothoek en minder tele), dus zullen ze in principe meer compromissen hebben moeten maken bij het ontwikkelen ervan. Overigens is CA bij het bewerken van foto's vrij gemakkelijk te verwijderen, dus voor de serieuze fotograaf zal het niet echt een show-stopper zijn - maar geen CA is natuurlijk altijd beter.

Puur op specificatie is er voor alle drie de camera's iets te zeggen, en hangt de keuze vooral af van de voorkeuren van de fotograaf. En dan spelen zaken als grootte, gewicht, bereik en lichtsterkte van de lens, bouwkwaliteit, kantelbaar scherm, schermkwaliteit, bedieningsgemak, ligging in de hand etc etc allemaal een rol.
Je kan niet alles hebben, kleine lensje/camera, Lage F2-3.3 en een groot zoombereik en weinig ruis. De FZ38 heeft een collega van mijn gekocht en als bridge camera een hele fijne camera, zeker in vergelijk met mijn oude DSC-H5. Zelf met wat grotere ahnden en graag wat meer gewicht voor stabiliteit heb liever een DSLR waar ik ook de keuze heb van welke lens. De LX5 zou een optie zijn als mijn vrouw een nieuwe camera wil dan de DSC-W220, die klein is een normal zoom (3X) bereik heeft en goed presteert bij weinig licht, OK met ISO800. Valt deze waarschijnlijk weg door de minder leuke kleur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee