Panasonic-patent verplaatst elektronische zoeker naar de zijkant

Panasonic heeft een patentaanvraag ingediend voor een op een Lumix GF1 gelijkend cameraontwerp met een elektronische zoeker. Het ontwerp is compact gehouden door de evf aan de zijkant van de camera te plaatsen.

De huidige Lumix GF1 van Panasonic beschikt evenmin als de Olympus-concurrenten E-P1, E-P2 en E-PL1 over een elektronische zoeker. De huidige Lumix G1, GH1 en de nieuwe G2 en G10 hebben wel een evf, maar zien eruit als dslr's, onder meer vanwege de kenmerkende bult bovenop, waarin de evf is geplaatst. Panasonic heeft nu een patentaanvraag ingediend voor een compact m4/3-cameraontwerp met elektronische zoeker. Het is mogelijk dat Panasonic deze configuratie gaat gebruiken voor de opvolger van de Lumix GF1.

Omdat de ruimte boven de lensmount beperkt is, heeft Panasonic de evf in de patentaanvraag verplaatst naar de linkerzijkant. Bij het ontwerp heeft Panasonic de opklapbare flitser, die bij de Lumix GF1 links zit, boven de lensmount geplaatst. Ook is een flitsschoen aanwezig. De evf is naar boven draaibaar, net als de huidige optionele opzetzoeker voor de Lumix GF1. Gezien de geringe diepte van het cameraontwerp heeft de evf waarschijnlijk een relatief lage resolutie en dus niet de high-res-evf van de Lumix G1 en G2.

Omdat de configuratie veel weg heeft van een meetzoekercamerasysteem, is het mogelijk dat Leica dit ontwerp zal gebruiken voor toekomstige camera's. Panasonic en Leica werken samen bij de ontwikkeling van onder meer compactcamera's.

Door Pieter Molenaar

12-03-2010 • 11:16

43 Linkedin

Lees meer

Panasonic 3d-plasma-tv kost 2500 euro Nieuws van 18 februari 2010
Leica kondigt M9- en X1-camera's aan Nieuws van 10 september 2009

Reacties (43)

43
43
31
1
0
2
Wijzig sortering
Anoniem: 250904
12 maart 2010 11:24
Wat is hier eigenlijk het voordeel van want dat kan ik niet echt uit de text opmaken
Dat men eenvoudiger een compactcamera met deze techniek kan maken. Bij eerdere modellen met deze techniek zat de EVF vanboven, waardoor je meer een DSLR uiterlijk kreeg.

Overigens vind ik het maar een gek patent. Het gaat om de positie van een bestaand onderdeel. Net zoals je bijvoorbeeld het mistlicht van je auto in het midden plaatst in plaats van aan de zijkant. Daar neem je toch ook geen patent op?
Lang, lang, lang geleden in een wereld hier ver vandaan waren patenten ooit in het leven geroepen om innovatie te bevorderen en innovators hun ontwikkelingskosten terug te laten verdienen zonder dat de concurrent er dmv. kopieen met de uitvinding er vandoor zouden gaan

In de huidige wereld worden patenten vnl. aangevraagd om de concurrentie danwel direct dwars te zitten, danwel proberen de concurrent financieel een poot uit te draaien. Net als de gepatenteerde dubbele muisklik & de touch screen is deze door Panasonic anders geplaatstse EVF daar natuurlijk direct een voorbeeld van.
Microsoft bijv heeft bijv 10.000 erkende patenten, heeft er nog 17.000 in de wacht in de VS en nog eens 30.000 van die 2 soorten buiten de VS ( zie bijv http://www.microsoft.com/...an09/01-02ieeerating.mspx) Nu is MS wel heel wat innovatiever geworden sinds MS-Dos, maar dat heeft natuurlijk allang niks meer te maken met innovatie bescherming alleen.

Er is natuurlijk nog steeds een fractie patent aanvragen die wel direct bescherming van innovatie als doel hebben, maar die fractie wordt steeds kleiner en voor kleinere instanties wordt het relatief ook steeds duurder/ lastiger om een patent aanvraag in te dienen dan wel actief te houden wanneer gehonoreerd.
Inderdaad, hoe is dit in godsnaam een patent waard?
Als ik de EVF nou linksonder plaats, heb ik dan ook een patent?

Je zou je rotschrikken als alle ontwerpafdelingen voor elk concept dat ze op papier zetten (of in een email - want het blijven abstracte ideeen) zouden patenteren. Dan zijn de rapen goed gaar.
Ja, dit dacht ik dus ook. Dit is simpelweg een geometrische rangschikking van de functies in de body. Dat er met optische zoekers een drive was om die dingen precies boven de lens te willen plaatsen, om zo minder met de parallax afwijking bezig te hoeven zijn is begrijpelijk.

De camerafabrikant kan wel een correctie in de optische zoeker aanbieden, maar deze kost geld en blijft een benadering en is niet in alle afstanden optimaal. Uit het feit dat desondanks veel fabrikanten in de chemische-fotografie-tijd de zoeker naast de lens plaatsten is af te leiden dat het verkleinen (lees: verlagen) van de behuizing een belangrijke ontwerpdrive was. Het maakt de camera natuurlijk goedkoper (minder materiaal) en handzamer. Dat laatste is een belangrijk criterium voor compactcamera's.
edit:
Trouwens, zodra je niet door de lens zelf kijkt, zoals bij spiegelreflexcamera's, heb je uberhaupt met parallax te maken. Ongeacht waar je die optische zoeker plaatst. Parallax is dus wet van behoud van ellende wanneer je (analoge) compactcamaera's zonder dat de afbeelding van de lens met spiegels in de zoeker wordt geprojecteerd.

Dat dit gepatenteerd is, is bijna genant. Het betekend dat die elektonische zoeker tot noch toe braaf boven de lens heeft gezeten....... Stel je voor, je hebt een ontwikkelafdeling, en je gaat een (eerste) digitale camera ontwikkelen. Je schopt als afdeling alle ontwerp criteria overhoop. En YESSSSS, eindelijk kunnen we die optische zoeker in de afvalbak keilen. Ontwerpers staan te juichen aan de zijlijn, het parallax dogma kan ten grave worden gedragen. Het eerste, wat je dan als ontwerpteam gaat doen is een drastische herschikking van de functies in de camerabody, toch?. En met de nieuwe digitale omgevingsfactoren laat je die zoeker dan toch alle hoeken van de camera body zien?

Digitale fotografie is al uit de jaren 80. Dus het heeft dertig jaar geduurd om.... Waar zijn ze mee bezig geweest, al die tijd.

[Reactie gewijzigd door teacup op 13 maart 2010 14:01]

wellicht dat je neus niet in de weg zit.. of dat je makkelijker met beide ogen open kunt fotograferen. Ik vraag me alleen af wie dit nog gebruikt op deze toestellen. De meeste mensen kijken toch naar het schermpje aan de achterkant ipv de zoeker.

@Sorbo, dat hoef je mij ook niet te vertellen ;) , ik gebruik altijd de zoeker. Ik doelde meer op de meeste consumenten die je in alle weersomstandigheden het schermpje gebruiken. Sterker nog, heel veel consumenten camera's hebben niet eens een zoeker meer.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 12 maart 2010 11:46]

Bij zonnig weer e.d. is je schermpje vaak erg slecht af te lezen, en dan komt de EVF dus erg goed van pas :)
Ik neem aan dat je de optische zoeker voornamelijk gebruikt op een DSLR, want op alle andere camera's zou ik echt voor het LCD scherm gaan.

De optische zoeker zal never ever worden verdreven door een EVF.
Daarvoor heeft een optische zoeker te veel voordelen om verdrongen te worden.
En het is natuurkundig onmogelijk om een EVF net zo goed of beter te maken,
licht is licht en snelheid is snelheid als je begrijpt wat ik bedoel.
Wat is hier eigenlijk het voordeel van want dat kan ik niet echt uit de text opmaken
Het voordeel is dat de zoeker ingebouwd kan worden op een plek waar hij de body eigenlijk niet groter maakt. Als hij in het midden onder de flitser en flitsschoen moet, krijg je weer zo'n bobbel zoals bij DSLR's.
zoals al te zien is bij de 'gerelateerde producten' doet dit wel sterk denken aan "ouderwetse camera's" met een simpele optische zoeker.

deze constructie ziet er naar mijn idee logisch en slim uit!
Nee, dat is niet helemaal logisch en slim, je krijgt er een ouderwets probleem voor terug; het probleem hiermee is dat je altijd een kleine verschuiving hebt omdat de zoeker een stukje naast de lens zit.

Lijkt het dus via de zoeker dat je iets exact in het midden fotografeert, dan zal de lens altijd iets verder naar links staan. Er is uiteraard wel een ideale afstand dat ze wel gelijk zijn, maar dat is uiteraard lang niet altijd de gewenste positie om een foto te nemen.
Alleen krijg je in de zoeker het beeld vanuit de CMOS te zien aangezien het om een EVF gaat. Dus je hebt het probleem helemaal niet van het verschoven beeld.
Ahh okay, dat was mij niet helemaal duidelijk, ik ben geen expert.. het lijkt op de afbeelding enigzins dat de zoeker er aan de voorkant uitkomt...

Maar dan is mijn vraag, wat is hier dan het voordeel van? Je moet de camera nu toch altijd voor je oog houden voor de goede positie? De zoeker blijkt dan enigszins draaibaar te zijn, maar zoals ik het nu begrijp ben je beperkter in de houding die de gebruiker kan nemen, je kan immers lang niet altijd de display bekijken.
Draaibaar? Dit lijkt een gewone EVF te zijn.
De voordelen van een EVF of OVF ten opzichte van een simpele LCD zijn nochtans duidelijk:

Geen last meer van hinderlijke zon die je lcd onleesbaar maakt
Beter stabiliteit tijdens gebruik (tov het nemen van foto's met gestrekte armen)
Betere levensduur van de batterij (LCD schakelt uit als je EVF gebruikt)
Het duidelijker zien van details (alhoewel dit betwistbaar is)

Er is een reden waarom reflex toestellen zo lang gewacht hebben om live-view op de lcd te gebruiken hoor, foto's nemen met een OVF tov een LCD op de achterkant is nog altijd superieur.
Het enige nadeel is dat als je vanop een hogere of lagere positie wil fotograferen je ergens moet opklimmen of je broek moet vuilmaken tijdens het hurken of liggen...

[Reactie gewijzigd door Gunny_vds op 12 maart 2010 12:57]

De evf is naar boven draaibaar, net als de huidige optionele opzetzoeker voor de Lumix GF1.
Dus (beperkt) draaibaar...

Overigens vind ik, wat jij het enige nadeel vind, wel een heel groot nadeel... zo'n groot nadeel dat het voor mij persoonlijk dus nooit een werkbare optie is. Dan maar een wat slechtere weergave op de display, dan dat ik plat moet op straat of in de modder, of overal bovenop moet klimmen.
"You haven't tried hard enough if you don't get hurt or wet" (Manfred Svärd)

Ik ga nou nog niet zo ver als die fotograaf in Kenia die na 3 maanden in een poel vele infecties had, maar een beetje fotograaf moet toch wel bereid zijn om net wat meer te doen voor een goede foto.

Maar goed, ook DSLR camera's worden meer en meer mainstream en meer algemeen gebruikt blijkt maar weer.

[Reactie gewijzigd door Dipsausje op 12 maart 2010 18:43]

Er is een reden waarom reflex toestellen zo lang gewacht hebben om live-view op de lcd te gebruiken hoor, foto's nemen met een OVF tov een LCD op de achterkant is nog altijd superieur.
Je vergeet dat Live-View op LCD of EVF het voordeel van 10x zoom heeft. Hiermee kun je (bij statische onderwerpen) veel nauwkeuriger handmatig scherpstellen dan de beste autofocussystemen die er zijn.

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 12 maart 2010 15:00]

Anoniem: 224933
@Gunny_vds12 maart 2010 15:52
Misschien een idee om er een laser op te zetten net zoals de waterpassen tegenwoordig.
Klein detail is, dat dit een elektronische zoeker is die het beeld van de sensor weergeeft.
Het probleem van parallax heb je alleen maar als de zoeker daadwerkelijk een optische zoeker is. Aangezien dit een electronische zoeker is, zie je, net als een (D)SLR door de lens heen. Geen probleem dus. :)
Natuutlijk niet het is een electronische zoeker met andere worden het is een LCD die je laat zien wat de lens ziet op die manier heb je niet het oude probleem maar juist het oude gemak van een camera met de zoeker aan de zijkant zonder het probleem van de verschuiving van je beeld. Lijkt me juist heel erg handig en erg slim van Panasonic/Leica om dit op deze manier op te lossen.
Ouderwetse camera's? Die camera's kosten meer dan 5000 euro en hebben een sensor met 19 megapixel aan resolutie.
met alle respect voor de technische kwaliteiten van de leica M9, het ding ziet eruit alsof het nog 1980 is.
Dus? Het is het resultaat van jarenlange ervaring en verfijning. De M9 (en eerdere M camera's) zijn uitgekristalliseerd en werken daardoor perfect.
Werken perfect, en zien eruit alsof het 1980 is. Dat kan prima samengaan wat mij betreft. Verwar het laatste deel dus niet met een uitspraak over het eerste.

(ik hou eigenlijk best van oud / ouderwets uitziende dingen, behalve als het om state-of-the-art technische apparaten gaat...)
Voordeel van de zoeker op de hoek is dat je neus niet in de weg zit. Daarom is dat bij Leica en andere meetzoekers ook zo.
Ergonomisch is dit niet zo handig voor linksogige mensen. Maar goed, dat geldt voor veruit de meeste camera's behalve SLR's die zo ontworpen zijn dat je neus sowieso in de weg zit.
Een goede DSLR heeft een dusdanige zoeker dat je je oog niet helemaal tegen de zoeker hoeft te drukken om toch een goed overzicht te hebben.
Hoi MicGlou,

Het klasieke probleem is enkel bij een optische zoeker. Al zit deze zoeker op de onderkant het is een Electronische zoeker geeft gewoon het beeld weer dat binnenkomt op de CCD chip.

Echter het nut zie ik er nog niet van in dat men hier pattent voor aanvraagt.
In de huidige patent oorlog.. heeft elk patent nut :P
In de wereld van patenten is de strijd een heel andere dan velen denken. Het gaat erom andere fabrikanten te hinderen. Echt vernieuwend hoeft het patent niet te wezen, wel uniek. Is een ander je voor en heeft die het in de juiste landen vastgelegd is die hindernis een feit.

Denk maar aan dat zijwaarts omklappen en om de as kunnen draaien van een LCD-scherm. Zo kan je ook jezelf in dat scherm zien als je voor de camera staat. Canon heeft daar een patent opgenomen, zodat concurrenten daar of licentierechten voor moeten betalen of alleen omhoog- en omlaagklappende LCD-schermen kunnen toepassen. Bijvoorbeeld Fuji en Sony hadden en hebben daar best last van.

Ook al niet erg vooruitstrevend, maar Canon krijgt er subiet meer klanten door. Nu haalt Panasonic iets dergelijks uit, die hebben dat verhaal nu ook door.

(Ondergetekende heeft vroeger in een KPN patenten beoordelingscommissie gezeten)
Wat enorm opvalt, is, dat de flitser hierdoor een stuk hoger komt te staan dan anders, waardoor je minder schaduw op je foto zou kunnen krijgen.
Volkomen off-topic en oninteressant, maar je krijgt dus meer schaduw i.p.v. minder. De flitser zou decimeters omhoog moeten voordat de grotere schaduwen buiten beeld gaan vallen.
Een patent om de zoeker links te plaatsen in het midden... Nog 'ff en dan dien ik een patent in voor mijn kamerindeling.
Jammer voor je, maar daar heb ik al patent op :+
Is dit patentwaardig?
Tuurlijk...

Als je iets nieuws bedacht hebt is het altijd patentwaardig.
Zo kun je een andere partij die vrijwel hetzelfde doet aanklagen en flink geld vangen :+
Sja, als je iets nieuws doet wel ...............

Maar er zitten nu ook EVF's op digitale camera's die niet in het verlengde van het objectief liggen. Het is dan ook eigenlijk ronduit idioot om er maar over na te denken, dat je een patent kunt aanvragen over de plaats van de EVF in de camera. Hij is gewoon verplaatst van de bovenkant, naar de linker bovenhoek naast het objectief, in plaats van er boven, zodat het ontwerp compacter kan uitvallen.

Ik vind dit net zoiets onzinnigs als een patent aanvragen, voor de positie van de aan/uit knop of de plaats op de camera, of waar je het oogje maakt waar het riempje aan vast kan komen. .............
Inderdaad, dat was ook mijn idee erover. Daarnaast heb ik een hekel aan dit soort triviale patenten.
Alles is patent waardig. Het hebben van een patent op zich betekent alleen dat degene die het wil namaken eerst het patent moet aanvechten (en dan pas wordt de patentwaardigheid in detail bekeken).
Door dit te patenteren, proberen ze de concurrenten een stap voor te zijn: kleine spelers op de markt zullen geen geld spenderen aan het aanvechten van een patent; grote spelers zullen door de procedure wat tijd verliezen (op zich vind ik het zinloos, want ze kunnen intern toch ook al beginnen terwijl de procedureslag loopt).

[Reactie gewijzigd door V_J op 12 maart 2010 11:45]

nope, dit is al een prior-art want Panasonic had het zelf al op een van de eerste Lumix camera's toegevoegd.
niks nieuws de Olympus E-100RS had dit al in 2000 / 2001
En Minolta HD serie en een aantal Pentaxen, dit is niet heel erg origineel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee