Internetgebruikers moeten een waarschuwing per brief of mail krijgen als ze illegaal downloaden. Daarvoor pleit branchevereniging NVPI Video. Volgens de directeur van de branchevereniging moeten consumenten worden 'opgevoed'.
In de brief zou moeten staan dat is geconstateerd dat de downloader heeft 'geprobeerd om films uit illegale bron te bekijken', schrijft de NOS. Daarbij zou ook in de brief staan dat makers van films ook geld moeten verdienen om te kunnen leven, en komen legale alternatieven aan bod.
Volgens René van Turnhout, de directeur van filmdistributeur Dutch Filmworks en de voorzitter van de branchevereniging, neemt illegaal downloaden in Nederland nog steeds toe, ondanks de komst van legale alternatieven als Netflix, NLZiet en Videoland On Demand; op welke cijfers hij zich baseert, is niet duidelijk. Die legale alternatieven weten bovendien niet genoeg omzet binnen te halen om de dalende verkopen van films op schijfjes te compenseren.
Om de brieven of mails te kunnen sturen, zouden de filmmakers moeten samenwerken met internetproviders; het is onwaarschijnlijk dat zij dat vrijwillig zullen doen. In andere landen gebeurt dat al wel, onder meer in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Frankrijk had lange tijd een strenger beleid, waarbij gebruikers na een aantal brieven werden afgesloten van internet. Dat is in de praktijk echter nauwelijks gebeurd en inmiddels is die maatregel afgeschaft.
Nederland kent sinds april een downloadverbod, toen het Europese Hof oordeelde dat Nederland downloaden uit illegale bron niet mag toestaan.
Update, 10:20: Paul Woordvoerder Sonneveld van de NVPI tekent aan dat de plannen om brieven te sturen nog niet heel concreet zijn. "Het is een van de dingen die bekeken worden. Het is niet dat we nu al beginnen met het sturen van brieven", aldus Sonneveld. "Bovendien zullen dat waarschijnlijk e-mails zijn en geen brieven." Volgens de woordvoerder is het beter om mensen voor te lichten dan ze te straffen.