De vereniging van onafhankelijke tv- en filmproducenten, Sekam, houdt de Nederlandse overheid verantwoordelijk voor de schade die de filmmakers lijden door piraterij. De Sekam legt een claim neer bij de Staat voor de geleden schade over tien jaar.
Dat schrijft het FD dinsdag. De Sekam heeft de overheid begin dit jaar aansprakelijk gesteld, bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie, maar dat werd in maart afgewezen. De Sekam houdt de claim echter in stand en overlegt over de hoogte van het schadebedrag die de producenten in tien jaar tijd hebben opgelopen, meldt advocaat Bas Le Poole aan de krant.
De overheid zou volgens de vereniging aansprakelijk zijn omdat zij het illegaal downloaden gedoogt. In april 2014 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat Nederland het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal uit illegale bron niet mag toestaan, waarmee vanaf die uitspraak een downloadverbod in werking trad. Volgens de advocaat van de Sekam "kijkt Nederland nog steeds massaal illegaal maar is er niemand voor veroordeeld". Volgens filmproducent San Fu Maltha "heeft de overheid het illegaal downloaden niet alleen getolereerd maar zelfs gestimuleerd."
Niet bekend is wat de schade is van het illegaal downloaden van films en series voor de Nederlandse sector. De Sekam verwijst wel naar een onderzoek van adviesbureau Considerati uit 2014, waaruit een bedrag van 78 miljoen euro per jaar onder de streep kwam te staan. Geëxtrapoleerd naar tien jaar zou de Sekam dan op een bedrag van honderden miljoenen euro's kunnen uitkomen. Een andere conclusie van dat onderzoek was dat zeventig procent van de downloadende Nederlanders aangaf minder illegaal te downloaden of er zelfs compleet mee te stoppen bij een verbod dat gehandhaafd zou worden.