Nederland mag downloaden uit illegale bron niet toestaan. Dat oordeelt het Europese Hof in een rechtszaak over de hoogte van de thuiskopieheffing, die door elektronicawinkels en -fabrikanten werd aangespannen.
Volgens het Europese Hof mag bij het berekenen van de hoogte van de thuiskopieheffing geen rekening worden gehouden met illegaal downloaden. "Dat betekent in feite dat er een downloadverbod moet worden gehandhaafd", aldus een woordvoerder van het Europese Hof tegenover Tweakers. Het Hof erkent tegelijkertijd dat een downloadverbod technisch gezien niet te handhaven is.
Nederland stelt dat het downloaden van dergelijk materiaal hetzelfde is als het kopiëren van een cd of dvd, maar daar gaat het Europese Hof niet in mee. Volgens het Hof kan een wet die 'geen enkel onderscheid maakt tussen kopieën uit geoorloofde bronnen en kopieën uit vervalste bronnen' niet worden gedoogd, omdat dergelijke wetgeving auteursrechtinbreuk kan bevorderen.
Het Hof oordeelde in een zaak die was aangespannen door verschillende elektronicawinkels en -fabrikanten, waaronder Sony en Philips. Die vinden dat ze te veel thuiskopieheffing betalen. De vraag of downloaden uit illegale bron gerechtvaardigd is, is daarvoor belangrijk: de thuiskopieheffing is onder meer bedoeld om de schade door illegaal downloaden te compenseren. Omdat de Hoge Raad vermoedde dat downloaden uit illegale bron helemaal niet mag, is de zaak doorverwezen naar het Europese Hof.
In Nederland is het downloaden van films, muziek en boeken uit illegale bron, bijvoorbeeld van usenet, op dit moment nog legaal. Het downloaden van illegale games en software is wel verboden; hetzelfde geldt voor het uploaden van films en muziek. Vervolging is echter zeldzaam. Onlangs werd iemand die vijfduizend e-books had verspreid vrijgesproken: volgens het Gerechtshof was er geen algemeen belang bij vervolging van de overtreder.
Het kabinet was nog niet bereikbaar voor een reactie, maar belooft later op donderdag met een reactie te komen. Nederland voerde eerder aan dat het verbieden van downloaden uit illegale bron negatieve gevolgen voor de privacy zou hebben, omdat downloaders dan zouden kunnen worden vervolgd.
Eerder oordeelde de advocaat-generaal van het Europese Hof al dat het toestaan van downloaden uit illegale bron niet te rechtvaardigen was. Het oordeel van de advocaat-generaal, formeel een advies, wordt vaak opgevolgd. Volgens de advocaat-generaal werkt Nederland 'de massale verspreiding van illegaal materiaal in de hand'.
De advocaat-generaal liet nog de mogelijkheid open dat de thuiskopieheffing zou kunnen worden verhoogd, om zo de schade door downloaden te compenseren. Daar is het EU-hof het niet mee eens: alle gebruikers zouden dan worden bestraft voor de schade die door downloaden wordt veroorzaakt.
In het verleden heeft de overheid meerdere keren een downloadverbod voorgesteld, maar mede door protest van burgers is het nooit zover gekomen. Eind 2012 liet regeringspartij PvdA doorschemeren een downloadverbod niet te willen uitsluiten, maar later noemde de partij een downloadverbod juist 'onbespreekbaar'. De thuiskopieheffing geldt sinds vorig jaar ook voor harde schijven, smartphones, tablets en pc's.