Filmbedrijven gaan volgend jaar beginnen met het sturen van waarschuwingen naar illegale downloaders en proberen de zaak vervolgens te schikken voor ongeveer 150 euro. De bedrijven monitoren ip-adressen en vragen bij providers de adresgegevens van bijbehorende klanten op.
De start van de cease & desist-procedure in 2016 is door Willem Pruijssers, eigenaar van filmdistributeur Dutch FilmWorks, tegen BNR bevestigd. "We zullen eerst zeggen: meneer of mevrouw, u heeft een film illegaal bekeken, de volgende keer sturen we u een schikkingsvoorstel", verklaart hij. Dat schikkingsvoorstel behelst een bedrag van ongeveer 150 euro. Gaat de downloader door met zijn gedrag dan loopt dit bedrag op en uiteindelijk zou de filmindustrie een civielrechtelijke zaak aanspannen. Volgens BNR gaat het om 150 euro per film die de gebruiker illegaal heeft binnengehaald, maar dat valt niet uit de bewoordingen van Pruijssers tijdens het interview af te leiden.
In eerste instantie gaat de filmbranche het illegaal downloaden van enkele titels monitoren. Met verschillende forensische specialisten zou die procedure uitgewerkt worden. De branche kan eenvoudig ip-adressen van internetpiraten in kaart brengen, maar moet nog wel bij de internetaanbieders aankloppen voor de koppeling met naam-, adres- en woonplaatsgegevens. Pruijssers zegt dat de Nederlandse filmbranche al weet met welke ip-adressen films illegaal gedownload zijn.
"Die gaan we vragen om de gewone adressen te geven en als ze meewerken kunnen zij de waarschuwingen en boetes sturen", zegt Pruijssers hierover. Sinds vorig jaar april geldt in Nederland een downloadverbod voor auteursrechtelijk beschermde content. Rechthebbenden kunnen klantgegevens vorderen van isp's en de kans is aanwezig dat providers die van de rechter moeten overhandigen. "Een zodanig gevolg ligt in de risicosfeer van degene die tot een dergelijke illegale activiteit overgaat", stond in het vonnis van de zaak Belirex tegen UPC.
Volgens de ceo van Dutch FilmWorks gaat van de cease & desist-procedure een schrikeffect uit: "De film Jurassic World werd in Nederland in oktober 550.000 keer gedownload en in Duitsland maar 65.000 keer, omdat daar de consument weet dat je wel eens een boete op de deurmat kunt krijgen." Hij claimt dat Nederland wereldwijd op de vijfde plek staat wat betreft aantal illegale filmdownloads, achter Italië, Rusland, Australië en Griekenland. "Hier wordt 65 keer meer gedownload dan in Duitsland", zegt hij.
Update, 13.50: De claim van BNR dat het om 150 euro per film ging, was aanvankelijk in het bericht opgenomen. Na terugluisteren van het interview is die conclusie echter niet te trekken. Wel heeft Pruijssers het over een schikkingsvoorstel van 150 euro.