Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat er met het mechanisme van een browsercache geen auteursrechten worden geschonden. De uitspraak is gedaan op verzoek van een Britse rechtbank.
In 2009 sleepte in het Verenigd Koninkrijk de firma Meltwater de Newspaper Licensing Agency voor de rechter. Meltwater wilde weten binnen welke wettelijke kaders een geautomatiseerd softwareprogramma kan werken dat nieuws indexeert. Daarbij kijkt de software onder andere naar de browsercache en hoe een pagina op het scherm wordt gerenderd.
Het Britse Hooggerechtshof stelde aanvankelijk dat Meltwater auteursrechten zou schenden met deze werkwijze, waardoor indirect het gebruik van een browsercache strafbaar zou kunnen zijn als de auteursrechthebbende niet bij voorbaat expliciet toestemming heeft gegeven. Uiteindelijk besloten de rechters de zaak voor te leggen bij het Europees Hof van Justitie. Deze heeft nu uitgesproken dat met een browsercache geen inbreuk wordt gemaakt op auteursrechten als een webbrowser een cachemechanisme gebruikt.
De rechters stellen in een toelichting op het vonnis dat een mechanisme als een cache, waarin tijdelijk kopieën van webpagina's en -elementen worden opgeslagen, technisch min of meer noodzakelijk is om webpagina's te kunnen gebruiken. Wel zeggen de rechters dat het permanent plaatsen van bestanden in de browsercache de auteursrechten zou kunnen schenden.