Google heeft het onderspit moeten delven in de juridische strijd tegen de Belgische uitgevers van kranten en dagbladen. Copiepresse, dat achttien kranten vertegenwoordigt, had Google aangeklaagd wegens auteursrechtenschending met de Google Cache.
De rechter had zich eerder al ten gunste van Copiepresse uitgesproken, maar Google ging toen in beroep tegen de uitspraak. De zoekgigant hapt nu echter in het stof en is door de rechter opgedragen om alle afbeeldingen, artikels en links waarvoor het geen toelating heeft van zijn sites - inclusief Google News - te verwijderen. Naar de toekomst toe heeft de rechter bepaald dat eigenaars van auteursrechten Google via e-mail moeten contacteren als zij een klacht hebben, waarna de internetgigant een dag de tijd krijgt om het beschermde materiaal te verwijderen, op straffe van een boete van duizend euro per dag.
Een woordvoerder van Google wist mee te delen dat het bedrijf de uitspraak betreurt: 'Wij tonen slechts een thumbnailplaatje, een headline en een paar korte tekstfragmentjes. Als gebruikers het volledige artikel willen lezen, moeten ze doorklikken naar de bronsite'. Van nieuwe artikelen is de tekst vaak gratis op te vragen, maar voor toegang tot oudere items bij kranten moet betaald worden en Copiepresse en zijn leden zijn dan ook niet akkoord met het feit dat Google deze teksten in zijn cache bewaart. Het lijkt er echter op dat links naar Copiepresse-sites in de toekomst via alternatieve wegen bij elkaar gesprokkeld zullen moeten worden.