Negen Nederlandse filmproducenten stappen samen met een aantal distributeurs naar de rechter. De groep stelt de staat aansprakelijk voor de schade die de filmsector lijdt door illegaal downloaden. Volgens de groep is de overheid laks met zijn aanpak.
De stap naar de rechter van de filmproducenten en distributeurs is bekendgemaakt door de VPSO, schrijft onder andere de Volkskrant. De groep stelt dat de Nederlandse filmsector elk jaar honderden miljoenen euro's misloopt door piraterij. Hoewel er momenteel gesprekken zijn tussen de overheid en vertegenwoordigers van de filmsector, zeggen de VPSO en de distributeurs geen vertrouwen te hebben in een gewenste uitkomst.
Tot april 2014 was het in Nederland toegestaan om voor eigen gebruik audiovisueel materiaal te downloaden uit 'illegale bronnen'. Dat werd gezien als het maken van een thuiskopie. Het Europese Hof van Justitie maakte een einde aan deze regeling en het downloadverbod werd ingevoerd. Volgens de groep maakt de Nederlandse overheid niet genoeg werk van het naleven van het downloadverbod. De producenten en distributeurs verwijzen naar Duitsland, waar piraterij op grote schaal wordt aangepakt. De filmindustrie zou in Duitsland verhoudingsgewijs minder inkomsten mislopen, en de inkomsten uit verkoop van dvd's en video-on-demand zouden juist zijn gestegen.
Eind september werd bekend dat Sekam, de vereniging van onafhankelijke tv- en filmproducenten, begin dit jaar de Nederlandse Staat al verantwoordelijk stelde voor de schade uit illegaal downloaden. De claim werd in maart afgewezen, maar Sekam zette deze door. De VPSO is een nieuwe vereniging, ontstaan nadat een aantal filmproducenten zich afscheidde van de FPN, de Filmproducenten Nederland. Dat gebeurde nadat de FPN de claim van Sekam verwierp en zei overleg te verkiezen boven een claim. Andere brancheorganisaties deelden het standpunt van de FPN. Producenten Klaas de Jong en Bernard Tulp zijn de initiatiefnemers van de VPSO. Producenten die minstens twee films met meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers op hun naam hebben staan, kunnen lid worden van de vereniging.
In oktober stelde Brein-directeur Tim Kuik juist dat hij niet verbaasd zou zijn als individuele downloaders schadeclaims zouden ontvangen van de rechthebbenden. Het downloadverbod geeft auteursrechthebbenden alle ruimte om dergelijke rechtszaken te beginnen. Daarover schreef Tweakers begin dit jaar een uitgebreide achtergrond.