Het downloadverbod maakt het makkelijker om illegale websites aan te pakken, doordat de bewijslast eenvoudiger is geworden. Dat stelt het kabinet in reactie op het downloadverbod. Het kabinet denkt dat de uitspraak van het Hof goed is voor websites met legaal aanbod.
Websites kunnen zich door het downloadverbod niet langer verschuilen achter het argument dat ze enkel legaal downloaden faciliteren. Dat blijkt uit een brief die het kabinet later op donderdag naar de Tweede Kamer stuurt. "De bewijslast wordt eenvoudiger", zegt Wiebe Alkema, woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Wat met aanpakken wordt bedoeld, is niet precies duidelijk. Websites zouden door de rechter kunnen worden verboden, maar in het verleden negeerde The Pirate Bay bijvoorbeeld de eis van de Nederlandse rechter om Nederlanders te weren. Eerder wist Stichting Brein wel onder meer usenetplatform FTD offline te krijgen en Mininova auteursrechtelijk beschermde content te laten weren.
Het is onduidelijk of het downloadverbod het mogelijk maakt om een blokkade van een illegale website af te dwingen. Eerder besloot het Gerechtshof dat providers The Pirate Bay niet hoeven te blokkeren, maar dat was voor het downloadverbod. Stichting Brein ging tegen die beslissing in cassatie.
Het kabinet verwacht in ieder geval dat er door het downloadverbod 'minder oneerlijke concurrentie' voor legale alternatieven, zoals Spotify en Netflix, van met illegale downloads komt. Daardoor zal het aanbod van legale diensten verbeteren, denkt het kabinet.
Eerder zei het kabinet al dat het aan de entertainmentindustrie zelf is om de handhaving van het downloadverbod op zich te nemen. Stichting Brein gaf toen aan dat het downloaders niet zal vervolgen, maar websites die illegaal downloaden faciliteren kunnen dus wel makkelijker worden aangepakt.
Ondanks het downloadverbod duurt het nog even voordat de thuiskopieheffing wordt verlaagd; daarover moet nog worden onderhandeld. Waarschijnlijk komt er deze zomer meer duidelijkheid over de nieuwe hoogte van de heffingen.
Vorige week oordeelde het Europese Hof van Justitie dat Nederland het downloaden van auteursrechtelijk beschermd werk uit illegale bron niet kan toestaan. Het kabinet las daarin dat Nederland per direct een downloadverbod heeft.