De nieuwe lagere thuiskopieheffingen zijn nog steeds veel te hoog, betogen belangenorganisaties van de Nederlandse ict-sector. Met de nieuwe regeling negeert het kabinet volgens hen de uitspraak van het Europese Hof van Justitie.
De Nederlandse ict-organisaties FIAR CE, Nederland ICT en NLkabel zijn het niet eens met de nieuwe thuiskopieregeling, die het kabinet afgelopen vrijdag bekendmaakte. De organisaties vertegenwoordigen de bedrijven die de heffing moeten betalen. Ze berekenen de heffing weliswaar aan consumenten, maar klagen al jaren over de extra administratieve lasten, de invloed op grijze import en de onduidelijkheid met betrekking tot wat er wel en niet onder valt.
Het kabinet zou geen rekening gehouden hebben met 'ontwikkelingen in de digitale economie', zeggen de organisaties. De nieuwe thuiskopieregeling was nodig na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Die bepaalde dat de Nederlandse thuiskopieheffing geen betrekking mag hebben op illegaal downloaden. Nederland moest een einde maken aan dit 'gedogen'. Dat leidde ertoe dat vanaf dat moment een downloadverbod in Nederland van kracht was. Het kabinet koos ervoor het stelsel van thuiskopieheffingen te blijven houden, omdat het nog steeds toegestaan is om een 'thuiskopie' te maken en auteursrechthebbenden hiervoor gecompenseerd zouden moeten worden. De hoogte van de heffingen gaat per 1 januari wel omlaag.
Volgens de Nederlandse ict-organisaties verwacht het kabinet 30 miljoen euro op te halen met de heffingen en is dit helemaal niet lager dan de verwachting van vorig jaar. "De nieuwe regeling bevat weliswaar lagere heffingen, maar dat is enkel het gevolg van het feit dat er vorig jaar 45 miljoen euro is geïnd in plaats van de beoogde 30 miljoen euro", stellen de belangenbehartigers. Ze noemen het 'niet juist' dat het bedrag gelijk is aan het bedrag van vorig jaar, terwijl het kabinet geen rekening meer mag houden met compensatie voor illegaal downloaden. "In feite wordt de uitspraak van het Europese Hof van Justitie op dit punt genegeerd."
Daarnaast vinden ze dat het bedrag verder verlaagd moet worden, omdat de overheid geen rekening houdt met de toegenomen populariteit van streamingdiensten als Netflix en Spotify. "Een consument mag bijvoorbeeld volgens de voorwaarden van de leverancier digitaal aangeschafte muziek op vijf apparaten opslaan. De Auteurswet neemt blijkbaar nog altijd de langspeelplaat of compact disc als uitgangspunt, terwijl streamingdiensten exponentieel groeien." FIAR CE, Nederland ICT en NLkabel roepen de Tweede Kamer op om te zorgen dat de omvang van de daadwerkelijke schade van legale thuiskopieën vast komt te staan.