De Staat gaat stichting Norma een schadevergoeding van 10 miljoen euro betalen, ter compensatie van de bevriezing van de thuiskopieheffing in 2007. Dat zijn de Staat en de organisatie voor naburige rechten overeengekomen. De Hoge Raad verklaarde de bevriezing onrechtmatig.
Met de schikking komt een einde aan een juridisch conflict tussen Norma en de Staat dat al jaren voortduurt. Het bedrag van 10 miljoen euro zal ten goede komen aan artiesten en acteurs die aangesloten zijn bij Norma en die aanspraak op thuiskopievergoeding kunnen maken, belooft de stichting. Verdere procedures over het geschil zijn ingetrokken.
De zaak begon op 1 mei 2007, toen de Staat besloot de thuiskopieheffing te bevriezen omdat er problemen waren geconstateerd op gebied van verantwoording en verdelen van het geïnde geld door onder andere Stichting de Thuiskopie. De heffing werd voor schijfjes niet verhoogd en een geplande uitbreiding met onder andere mp3-spelers werd op de lange baan geschoven. Norma stapte samen met partijen als FNV KIEM en Ntb naar de rechter over het besluit. Na een eerste afwijzing door de rechtbank, haalde de stichting bij achtereenvolgens het gerechtshof en de Hoge Raad haar gelijk.
Volgens de Hoge Raad is Nederland door Europese wetgeving verplicht om auteursrechthebbenden een 'billijke vergoeding' te geven voor thuiskopieën, waaronder downloads van films en muziek uit illegale bron. De Staat had een verhoging en uitbreiding van de heffing niet mogen blokkeren, volgens de Hoge Raad, omdat cd's en dvd's minder belangrijk dan smartphones, tablets, pc's en externe harde schijven zijn geworden. Daarop gingen Norma en de Staat in onderhandeling over de schadevergoeding, die nu dus op 10 miljoen euro is vastgesteld.