Wel grappig om te zien dat de zaak bij de Hoge Raad is gekomen, aangezien ik 'm al kende toen de zaak nog bij de rechtbank/hof lag. Ik had eigenlijk niet verwacht dat men nog in cassatie zou gaan, mede doordat de eerdere uitspraken zeer helder waren.
Wat zaken op een rijtje:
- het gaat hier om diefstal met geweld:
"Het Hof heeft het bewezenverklaarde gekwalificeerd als "diefstal, voorafgegaan en vergezeld van geweld en bedreiging met geweld tegen personen, gepleegd met het oogmerk om die diefstal voor te bereiden en gemakkelijk te maken, terwijl het feit gepleegd wordt door twee of meer verenigde personen", strafbaar gesteld in art. 310 in verbinding met art. 312 Sr."
Om de zaak even kort te schetsen: het slachtoffer is geslagen/geschopt en moest vervolgens inloggen, zodat de daders de virtuele goederen naar hun eigen account konden overzetten. Dit heeft dus allemaal plaatsgevonden buiten de spelomgeving.
Uitspraken moet je altijd in hun eigen context bekijken en zulke belangrijke zaken als dat kan je dan ook niet over het hoofd zien. De uitspraak was anders geweest als dit niet had plaatsgevonden buiten de spelomgeving.
Op dit moment is in virtuele werelden zelfregulering de norm. Dit houdt kort gezegd in dat de aanbieder zelf de regels kan bepalen en handhaven. ECP
schrijft hierover (pagina 50): "Daadwerkelijke toepassing van het strafrecht komt pas aan de orde wanneer een oplossing vanuit de afspraken en regels van de game niet mogelijk blijkt te zijn. Het strafrecht vervult als zodanig de rol van ultimum remedium. Voor srafrechtelijke handhaving in een online omgeving moeten wel aanknopingspunten bestaan in het Wetboek van Strafrecht."
Dat is dan ook het verschil met op slinkse wijze mensen spullen afhandig maken in onlinegames. Zie ook weer
ECP pagina 50:
"Zo kan het voorkomen dat gedragingen die in de fysieke wereld als strafbaar bestempeld worden (oplichting, moord, diefstal) een elementair onderdeel van de spelwereld uitmaken. Zo lichtte EVE Online speler 'Cally' zijn medespelers ingame voor 750 miljard credits op. (...) Cally werd echter niet strafrechtelijke vervolgd, omdat oplichting een integraal onderdeel van het spel vormt."
Nog een andere uitspraak waar diefstal geacht bewezen te zijn is de
zaak over Habbo hotel. Hier werd er een fake-website opgezet om de inloggegevens van de slachtoffers te bemachtigen en vervolgens de virtuele goederen over te zetten.
Dit leverde volgens de rechter zowel computervredebreuk op als diefstal ('waarbij de schuldige de weg te nemen goederen onder zijn bereik heeft gebracht door middel van een valse sleutel.')
Men probeerde hier overigens blijkbaar tevergeefs een beroep te doen op de spelregels:
"Hoewel verdachte destijds jong van leeftijd was en het spel volgens zijn visie inhield om zoveel mogelijk meubels te verzamelen op Habbohotel, doet dit geen recht aan de disproportionele manier waarop hij de eigendommen van een ander heeft ontvreemd. Verdachte heeft zodanig buiten de context van het spel gehandeld dat dit niets meer te maken heeft met de spelregels van het Habbohotel."
Al met al lijkt hij mij een terechte en goed onderbouwde uitspraak. Zoals ik al eens eerder hier zei, is de uitspraak vrij helder en wat mij betreft ook te begrijpen qua rechtsgevoel:
"Met strafrechtelijk bezit wordt bedoeld het hebben van feitelijke macht. In de jurisprudentie is uitgemaakt dat het voorgaande niet het geval is bij een pincode, computergegevens en belminuten van een telefoonabonnement.
De in de onderhavige zaak bedoelde virtuele goederen, te weten een virtuele amulet en een virtueel masker, waren in het bezit van aangever. Alleen hij had de feitelijke macht over die goederen. Het bezit van die virtuele goederen kan worden overgedragen, bijvoorbeeld door de goederen van het ene account naar het andere over te hevelen."
Het is allemaal in de lijn van eerdere jurisprudentie en het sluit denk ik ook goed aan bij het rechtsgevoel van het gemiddelde persoon: als je ergens de beschikking over verliest, dan kan er sprake zijn van 'enig goed wegnemen' (en dus diefstal). Maar als je slechts de exclusiviteit verliest (door bijvoorbeeld kopiëren), dan is daarvan geen sprake.