Wegenwacht en taxi's in Helmond nemen deel aan een proef met een intelligent verkeersnetwerk van chipfabrikant NXP. Met het netwerk wordt data over de auto en het rijgedrag geanalyseerd om de doorstroming en de veiligheid te verbeteren.
In de praktijkproef wordt een driehonderdtal auto's van de Wegenwacht en van Cibatax uitgerust met een systeem dat de gegevens uitleest en doorstuurt naar een centrale server die de data vervolgens analyseert. Via de server kunnen onder meer gegevens als rijsnelheid, remgebruik, toerental en lichtstatus worden bekeken. Het systeem verzamelt bijvoorbeeld informatie van de abs-sensoren, waaruit de wrijvingscoëfficient kan worden berekend. Daaruit kan worden afgeleid welke wegen niet voldoende bestrooid zijn. Bestuurders kunnen dan snel worden gewaarschuwd voor gladde weggedeelten.
Het verkeersnetwerk werkt met een simpel zender-ontvangersysteem. Nieuwere auto's zijn uitgerust met een can-bus die allerhande informatie over de verschillende auto-onderdelen verzamelt. In de praktijkproef worden de auto's ook voorzien van een uCAN-module van uCAN Solutions. Die module verzamelt de data en verstuurt ze naar de servers van uCAN. Gebruikers kunnen hun gegevens op die server raadplegen.
De meewerkende partijen zijn NXP Semiconductors, IBM, Beijer Automotive, Nokia, TASS, TU Eindhoven, TNO, ANWB, CibaTax, KPN en Rijkswaterstaat. Zij meldden deze techniek aan voor het Brabantse in-car-project, waarin vier in-car-systemen worden beproefd. Met de proef willen de deelnemers de doorstroming van het verkeer verbeteren en de veiligheid op de weg vergroten.
Minister van Infrastructuur Schultz huldigde de techniek in op de AutomotiveCampusNL van 30 januari, in het kader van het project Beter Benutten waarin 71 miljoen euro wordt besteed aan het oplossen van verkeersknelpunten in Noord-Brabant.