TomTom en ANWB nemen elkaars verkeersinformatie over

TomTom en de ANWB gaan elkaars verkeersinformatie overnemen, laten beide organisaties weten. TomToms HD Traffic wordt de basis van de file-informatie van de ANWB, terwijl de ANWB op zijn beurt info over incidenten aan TomTom geeft.

De ANWB kan daardoor behalve de lengte van files ook de vertragingstijd melden, zo zeggen beide organisaties. TomTom kan op zijn beurt HD Traffic beter maken door incidenten op te nemen in de informatie. Of een van beide betaalt voor het gebruik van informatie of dat de samenwerking met gesloten portemonnee plaatsvindt, is onduidelijk.

TomTom krijgt in Nederland informatie over vertragingen op de weg via navigatiekastjes met internetverbinding die posities doorgeven en dankzij een deal met Vodafone. TomTom mag anonieme gegevens van Vodafone-klanten over posities van telefoons gebruiken voor zijn dienst.

TomTom sloot onlangs nog een samenwerking met Apple voor het gebruik van zijn kaarten in iOS 6. Waarschijnlijk gaat Apple ook de verkeersinformatie van TomTom gebruiken, net als de turn-by-turn-navigatie.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

26-06-2012 • 13:35

32

Reacties (32)

32
32
23
4
0
5
Wijzig sortering
Dat klinkt goed!

Al enige tijd volg ik de ontwikkelingen van de 'Nationale Databank Wegverkeergegevens' (www.ndw.nu). Deze overheidsorganisatie heeft de regie over het geautomatiseerd verzamelen en distribueren van wegverkeergegevens, van het inzagen van de detectielussen tot het distribueren van de data naar de verkeersinformatie.

Onder andere www.vid.nl (en ik dacht ook www.anwb.nl) prikt live in op deze stream, je ziet dus in realtime waar de files staan en hoeveel de vertraging bedraagt.

Zo hebben de ANWB en TomTom drie bronnen om tot goede file-informatie te komen.
Net als www.geenfile.nl. Deze site maakt ook gebruik van de stream van TomTom.
Dat klopt de ANWB maakt hier gebruik van. Nadeel is dat niet alle wegen zijn voorzien van detectielussen. In de randstad wel maar in het noorden/oosten bijna niet.

Wat de ANWB gaat doen is de data verrijken, door b.v. gegevens van de wegenwacht toe te voegen (wat is de oorzaak van de file, pechgeval, aanrijding etc).
Ik vindt het erg goed, dat TomTom en ANWB samenwerken om betere informatie te geven.

Maar ik wist niet dat Vodafone informatie van hun klanten aan TomTom gaf, zodat TomTom de verkeersinformatie aan iedereen kan laten zien.

Ik vindt het niet heel erg dat Vodafone de informatie geeft, maar ik zou het wel prettig vinden als Vodafone het van te voren meldt dat ze informatie aan TomTom geven. Of heb ik die nieuws item gemist?
Daar is inderdaad genoeg over gemeld in allerlei media, dus waarschijnlijk was je 2 weken op vakantie zonder internet? hehe

Het gebeurt in ieder geval volledig anoniem dus privacy concerns zouden er niet zijn.
Ik ben dan benieuwd waar Google de file informatie vandaan haalt welke op Maps gebruikt wordt.. Komt deze ook van de ANWB/Tomtom of heeft Google een eigen (derde) file detectie manier? (Bijvoorbeeld Android toestellen welke locatie en snelheid doorgeven op de grotere wegen)
Google heeft Inrix als traffic provider
Anoniem: 406489 @Theo26 juni 2012 22:19
Theo,

Google haalt het vandaan bij Inrix. Dat is een bedrijf dat, plat gezegd, zendertjes heeft op een heleboel vrachtwagens. De beperking van Inrix is hierdoor wel dat de files op snelwegen veel beter zijn dan op binnenwegen. TomTom HD traffic is "high density" en weet ook files op 80 en 50km wegen en binnenstad. TomTom is de marktleider op file-gebied.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 406489 op 22 juli 2024 21:51]

Nou Google heeft tegenwoordig ook de miljoenen Android toestellen tot zijn beschikking :)
routes.tomtom.com is de beste :)
ken je http://www.tomtom.com/livetraffic/ ook? Zelfde fileinfo, maar dan sneller (want zonder routeplanner). Voor mij DE bron voor fileinfo, omdat de meeste binnenwegen ook up-to-date zijn.
Kijk das goed nieuws! Het valt mij op dat de ANWB app redelijk traag is met het updaten van de verkeersinformatie. Ik hoor de verkeersinformatie op de radio nog sneller...

Ik gebruik nu eerder de website van TomTom om even snel te kijken waar er verkeersopstoppingen staan, dit is in de meeste gevallen sneller en meer accuraat.

Dus ik kan deze samenwerking alleen maar toe juichen!
mijn tomtom live systeem geeft veeeels te laat files door, als ik iets op de radio hoor (waar de tomtom helemaal niet van op de hoogte is) dan doe ik google maps aan op mijn mobiel met de verkeerslayer en ja hoor daar is netjes te zien waar en hoe zwaar het verkeer (de file) is...
Ik ben altijd teleurgesteld geweest in het hele HD Traffic en Live systeem van TomTom, en heb na de eerste jaar gratis daarom ook de verlenging van deze services niet aangeschaft, ze voldoen simpelweg niet... De gratis alternatief (in dit geval Google Maps) is beter...

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 22 juli 2024 21:51]

Ik heb geen ervaring met HD traffic maar TomTom Live is echt een toevoeging voor mij. File informatie vind ik juist zeer accuraat. Vaak geeft hij op 50 meter precies aan waar de file begint.

Samen met de mobile flitsmeldingen zeker de 49,- waard. TT Live heeft mij veel tijd en geld bespaard en het word nu alleen maar beter.
Live is de bundel; HD Traffic is de file informatie in de Live bundel.

Het grote verschil tussen de ANWB en TomTom is dat de ANWB ongelukken meldt - die gebeuren eerder - en TomTom alleen files, die daar het gevolg van zijn. Daardoor is de ANWB inderdaad regelmatig iets sneller, maar TomTom weet weer beter hoeveel minuten de actuele vertraging is.
Die ervaring heb ik juist niet. Voor mij is de TomTom informatie zo accuraat dat na 30-45 minuten de melding pas per radio doorkomt. Ik maak al sinds het begin gebruik van de Live sevices en de laatste paar maanden ook veelvuldig de website www.geenfile.nl die gebruik maakt van de TomTom gegevens.

Op de TomTom gegeven kun je de klok gelijkzetten, maar met een aanvulling met de ANWB gegevens worden beide systemen nog beter. Chapeau
Google Maps heeft afgelopen week ook een file-update gekregen. Gebruikte vroeger altijd traphic.nl (nu verkeersplaza), maar die is niet met zijn tijd meegegaan, dus gebruik nu altijd Maps.
Zover ik weet weergeeft Google Maps toch echt al heel lang files?
Nou, het is niet heel er lang zo dat het in Nederland actief is. Maar het is wel langer als een week in ieder geval. Als ik zo moet zeggen denk ik minstens dit hele jaar al.
Als je met heel erg lang 1 jaar bedoeld dan heb je gelijk. Bron

Ik gebruik ook regelmatig Google Maps voor het checken op files. Het geeft een heel helder beeld van de route die je moet afleggen. Mocht je de vertragingstijd willen weten dan plan je een route. Maps berekend dan automatisch het verschil met de normale reistijd.
Andersom krijgt TomTom nu ook duidelijkere informatie over wat er aan de hand is (bijvoorbeeld ongeluk of brand en x-aantal rijstroken dicht) en wanneer het opgelost is
Kijk das goed nieuws! Het valt mij op dat de ANWB app redelijk traag is met het updaten van de verkeersinformatie. Ik hoor de verkeersinformatie op de radio nog sneller...
Ik denk niet dat dit voor de ANWB app bedoeld is, aangezien de TomTom app betaald en die van de ANWB gratis is. Mocht de info van TomTom ook op de radio komen, dan valt een groot voordeel van HD Traffic weg.
Afgaande op mijn ervaring met HD traffic is het geen overbodige luxe dat TomTom de beschikking krijgt over informatie over incidenten. Het schiet hier nog vaak te kort!

daarnaast lijkt het me een prima samenwerking tussen 2 nederlandse bedrijven!
Dat is in ieder geval een nuttige manier van je data combineren. :)
Het zou leuk zijn als commerciele bedrijven dit soort samenwerkingen meer zouden doen, maar ik ben bang dat de daarmee ook je unique selling point ondermijnt waardoor het niet snel gaat gebeuren..
Anoniem: 463576 26 juni 2012 13:55
TomTom laat echt zien dat ze goed bezig is, ze weten hun Atlas kaarten steeds beter te verkopen aan derden, en TomTom levert zelfs de kaarten voor alle iOS 6 apparaten.

Van een veranderende markt zoals die van hun, toch weten te presteren laat echt zien dat TomTom een bedrijf is die zich wel kan aanpassen aan de grillige markt. Ik was echt bang dat ze zich te ver in de schulden hadden gestopt met die overname van Atlas, hun apparaten verkochten immers niet meer zo goed als voorheen. Ik hoop echt dat wij nog jaren veel goede projecten van hun mogen zien.
Nu nog een samenwerking met het KNMI (of buienradar...)
Ik gebruik TT Places voor Android om actuele verkeersinformatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.