Het moet makkelijker worden voor aanbieders van films, series en muziek om licenties te regelen, namelijk via het zogenoemde radiomodel. Daarvoor pleit D66. Modernisering van het auteursrecht werkt volgens die partij veel beter dan een downloadverbod.
Bedrijven als Netflix en Spotify zouden op dezelfde wijze als radiozenders hun auteursrechtlicenties moeten kunnen regelen, stelt D66. Dat schrijven Europarlementariër Marietje Schaake en Tweede Kamerlid Kees Verhoeven in nrc.next.
"Spotify en Netflix hebben nu met alle rechthebbenden apart afspraken gemaakt", aldus Verhoeven tegenover Tweakers. "Dat is ingewikkeld. Radiozenders hoeven dat niet te doen, die regelen dat via een collectieve beheersorganisatie als Buma/Stemra", stelt het Kamerlid. Radiozenders betalen daarbij een bepaald bedrag, waarbij Buma/Stemra het geld over de rechthebbenden moet verdelen.
Als een dergelijk model op internet ook zou gelden, zou Netflix een serie kunnen aanbieden zonder toestemming te moeten vragen. Wel vindt Verhoeven het daarbij belangrijk dat er een redelijke vergoeding wordt betaald. "Wie bepaalt wat een redelijke prijs is? Ik kan me voorstellen dat de rechthebbenden daar zelf over meedenken. Niet alleen de grote bedrijven, maar ook kleinere partijen", aldus Verhoeven. "Veel muzikanten hebben nu kritiek op Buma/Stemra, omdat ze geen eerlijke vergoeding zeggen te krijgen."
Afgelopen donderdag besloot het Europese Hof dat downloaden uit illegale bron, simpel gezegd alles waarvoor een auteursrechthebbende geen toestemming heeft gegeven, niet door de beugel kan. Daardoor geldt volgens het kabinet per direct een downloadverbod. Volgens de D66-volksvertegenwoordigers is het downloadverbod een 'achterhoedegevecht' en werkt hervorming van het auteursrecht veel beter.
Om het radiomodel voor onlinecontent in te voeren, moet eerst het Europese auteursrecht worden aangepast. In 2004 besloot de EU dat het radiomodel niet voor internet gold. Dat contentaanbieders voor elke afzonderlijke film, serie of artiest een apart contract moeten afsluiten, is volgens onder andere D66 vooral nadelig voor start-ups, die niet genoeg mankracht hebben.
Momenteel werkt de Europese Commissie aan een hervorming van het auteursrecht, maar hoe dat er uit moet gaan zien, is nog niet bekend. "Op een consultatieronde zijn heel veel reacties gekomen", aldus Europarlementariër Schaake. "Die kan de Europese Commissie niet negeren." De nieuwe auteurswet zal ook afhangen van de nieuwe samenstelling van het Europarlement. Eind volgende maand vinden de verkiezingen daarvoor plaats.
Eerder noemde Eurocommissaris Neelie Kroes het huidige auteursrecht 'slecht voor Europa'. Het auteursrecht is vooral versnipperd. Video- of muziekstreamingdiensten moeten in alle 28 EU-lidstaten apart hun auteursrechten regelen. Dat is ook D66 een doorn in het oog. "Het gefragmenteerde Europese auteursrecht is de reden dat Netflix nog steeds een gering aanbod heeft in Nederland", schrijven Schaake en Verhoeven in hun opiniestuk. De twee politici denken ook dat de aanleg van supersnel mobiel en vast internet zal helpen.