Het huidige, versnipperde auteursrecht in de Europese Unie is slecht voor de Europese economie. Ondertussen profiteren Amerikaanse bedrijven van die situatie. Dat zegt de Eurocommissaris voor ict-zaken Neelie Kroes.
"Hoe kunnen we van bedrijven die in verschillende Europese landen actief zijn, verwachten dat ze succes boeken als ze met 27 verschillende regelgevingen te maken hebben, zelfs als die zijn gebaseerd op Europese regels?", vraagt Eurocommissaris Neelie Kroes zich af tijdens een toespraak bij de denktank Lisbon Council.
"Elke dag dat we geen actie ondernemen, missen we kansen", vervolgt ze. "Consumenten lopen makkelijke, legale toegang tot hun producten mis en de creatieve industrie loopt nieuwe markten, ontdekkingen en kansen mis." Dat terwijl Europese bedrijven moeten concurreren met Amerikaanse platforms, die veel eenvoudiger 'honderden miljoenen' mensen kunnen bereiken. Die bedrijven plukken dan ook de vruchten van de huidige situatie.
Kroes lijkt dus voorstander van een geharmoniseerd, Europees auteursrecht, iets waar het Nederlandse kabinet zich in het verleden ook achter heeft geschaard. Volgens haar wordt momenteel bekeken of de Europese copyrightrichtlijn uit 2001 moet worden gewijzigd. Ook is de World Intellectual Property Organisation aan het bekijken of en waar het auteursrecht moet worden beperkt.
Daarnaast stelt Kroes de retorische vraag of het huidige auteursrecht 'potentieel levensreddend wetenschappelijk onderzoek helpt of juist in de weg staat' en of de regels het 'maken en delen van eigen creatief werk makkelijker of moeilijker maken'. Antwoord op die vragen geeft Kroes niet; onduidelijk is dus of de reikwijdte van het auteursrecht wat Kroes betreft moet worden afgebakend.
Kroes zei eerder al te willen dat het huidige copyrightstelsel op de schop gaat, omdat veel burgers een hekel aan copyright zouden krijgen. "De miljoenen die worden gebruikt voor het beschermen van de auteursrechten, voorkomen piraterij niet", zei de Eurocommissaris destijds.