Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Neelie Kroes over breedband, cybercrime en privacy

16-10-2012 • 20:40

49 Linkedin

Nog sneller en betrouwbaarder internet kan de economie verder vooruit helpen, maar dat komt er niet vanzelf. Dat zei Neelie Kroes, Eurocommissaris voor ict, tijdens het Broadband World Forum, dat deze week in Amsterdam wordt gehouden. Tweakers.net kreeg na afloop van haar toespraak de tijd om met de Eurocommissaris te praten over zaken als breedbandinternet, cybercrime en privacy.

Lees ook het nieuwsbericht dat voortkwam uit dit interview: Neelie Kroes zet vraagtekens bij Nederlandse implementatie cookiewet

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (49)

Wijzig sortering
Erg informatief interview. Goed interview met inhoudelijk goeie vragen. Top. Zeer welkom een interview met een beleidsbepaler.

Wat me opviel in het begin van het interview was de snelheid waarmee mevrouw Kroes antwoord gaf. Eerst dacht ik dat het lag aan het type vraag, maar ik denk eerder dat ze gewend is alles in het Engels te beantwoorden en even moest omschakelen. Anderzijds de al eerder genoemde brood band klinkt erg grappig.

Inhoudelijk is hetgeen wat me het meest is bijgebleven van het interview haar intentie om Nederland (EU) meer te laten investeren in broodband. Als je 4G hebt op je telefoon moet je het ook kunnen gebruiken. Waar ik gelijk aan moest denken zijn de excuses die KPN en Vodafone hebben gebruikt om de tarieven te verhogen. Ze zeiden dat te doen voor investeringen in 4G. Het lijkt me dan ook een prachtig argument vanuit de politiek om dit te eisen. Als pressiemiddel kunnen ze de bedrijven anders onder een microscoop gaan leggen qua prijsvorming.

Uniformiteit wat hierboven al is benoemd als één van haar paradepaardjes, is in mijn optiek alleen maar toe te juichen. Het is als gebruiker ook prettiger om uniformiteit van diensten te hebben. Als voorbeeld kan Ideal dienen. Wanneer deze betaaldienst uniform was opgezet binnen Europa vanaf dag 1, hadden we nu al een degelijke Europese betaaldienst gehad. Dit zou er ook voor zorgen dat je als internationale webwinkel niet om deze betaalmethode heen kan. In mijn optiek een plus voor de burger (of consument).

Zat me net te bedenken dat uniformiteit natuurlijk voor bedrijven geweldig is vanuit kostenbesparingsidee. Minder verschillende oplossingen zijn vaak goedkoper dan 1 oplossing, maar het biedt daarentegen wel meer werkgelegenheid. Dus ik zou zeggen dat uniformiteit niet hoeft te worden verlangd en tevens bedrijven deze oplossingen in Spanje moeten laten fabriceren (hoogste werkeloosheid Europa).
Neelie Kroes begrijpt het.
Daar ben ik nou niet echt van overtuigd. Ik juich haar conclusie toe, maar ik heb niet het idee dat ze snapt waar ze het over heeft.

Ik denk dat ze het vooral heeft over educatie - maar als je 5mbps hebt met 20ms ping kun je alles doen (educatief) wat nodig is. Wikipedia, Google, Wolfram Alpha en Youtube werken daarmee al prima.

Ik ben zeer gehecht aan mijn glasvezelverbinding en ik zou dat niet willen verliezen - maar ik beschouw dat ook gewoon als een luxe. Ik gebruik het om 1080p films en series te downloaden en direct te kijken. Heb ik dat nodig? Absoluut niet. Het is gewoon prettig.

Ik zie de toegevoegde waarde van 60mbps tegenover 20mbps niet tenzij je met torrents bezig gaat.
Ik denk dat ze het vooral heeft over educatie - maar als je 5mbps hebt met 20ms ping kun je alles doen (educatief) wat nodig is. Wikipedia, Google, Wolfram Alpha en Youtube werken daarmee al prima.
Op dit moment.

Maar stel dat zowel scholen als mensen thuis een snelle verbinding hebben. Een leerling die ziek thuis zit zou toch de les kunnen volgen via een HD-camera. Niet dat dat totaal onmogelijk is met een simpele webcam, maar dan kan je mogelijk niet zien wat er op het bord staat.

Stel je voor dat je bij bepaalde projecten ook samen kan werken met klassen van andere scholen. Of stel je voor dat je je Frans bij kan spijkeren met een videoconference met een Waalse leerling die jij dan weer kan helpen met zijn/haar Nederlands. En HD (beide kanten op) is dan absoluut een meerwaarde omdat je elkaars gezichtsuitdrukkingen ook goed kan zien, niet onbelangrijk bij taal/communicatie.

Stel je voor dat scholen veel meer data "in the cloud" kunnen zetten en zo kunnen besparen op servers/onderhoud.

Stel dat op een dag alle veel te zware papieren schoolboeken worden vervangen door een tablet/laptop. Alle boeken zouden constant updates kunnen krijgen via het internet (nooit meer een verouderde atlas!) en zelf ook linken naar websites voor verdieping.

Als de verbinding eenmaal beschikbaar is dan komen de toepassingen wel.
Bij ons op school hebben we 5 jaar lang laptops gehad, de witte macbookjes wel te verstaan, internet over de glasvezel is hier prachtig en alles werkt prima, alleen als school moet je daar wel een flinke verbinding voor hebben liggen want alleen al op 1 locatie zit meer als 500 man continu te internetten etc.

Offtopic:
Ik ben het niet eens met dat laptop/tablet echt zo fantastisch is, ik zit nu zelf in 5e en de school heeft besloten weer boeken te gebruiken en de laptop alleen als ondersteuning, maar ik merk gewoon dat ik en eigenlijk de hele klas, een achterstand hebben op andere scholen, puur omdat het altijd zo was van 1 iemand maakte het en stuurde het door, en dit is toch wezenlijk anders dan overschrijven, dan krijg je toch nog iets van de stof mee vaak. Ook is iedereen vooral aan het facebooken twitteren of gamen onder de les etc. Natuurlijk zijn hier oplossingen voor, maar die beperken ook weer educatiemogelijkheden, en wil je dat? Onze school heeft er voor gekozen alles open te laten, en natuurlijk kan je zeggen dan doen ze toch allemaal de laptops dicht. Maar in de praktijk werkt het gewoon niet zo goed.
Waar het vaak fout gaat is het feit dat er niet 1 of 2 computers op zo'n lijn zitten (in het geval van een school/educatieve instelling) maar toch al snel 200 of meer gebruikers.Die allemaal tegelijkertijd wikipedia/google/wolfram alpha (youtube laat ik hier even buiten beschouwing daar deze meer bedoelt is als entertainment) willen gebruiken. Dan ga je die ping van 20ms niet meer volhouden met je 5mbit lijntje.
Youtube als entertainment? Heb je niet in de gaten dat er inmiddels heel veel onderwijsinstellingen zijn die complete colleges erop zetten? Dat soort toepassingen is een uitstekend voorbeeld voor hoe videodiensten zoals YouTube nuttig in een onderwijssetting gebruikt kunnen worden.
Als student ben ik daar zeer goed van op de hoogte, maar ik zie ook dat youtube amper tot niet op deze manier gebruikt wordt op scholen. De college's op youtube zijn leuk om de lesstof thuis nog eens door te nemen, echter is het gebruik van youtube op scholen amper noodzakelijk en vaak zelfs verboden.
Helemaal juist, groot deel van de meningen die gegeven worden zijn gezien vanuit het oogpunt van de individuele tweaker, terwijl het hier om MKB en grotere organisaties gaan die wel degelijk nut hebben bij een flinke lijn.

Al is het maar om de youtube fimpjes gedurende de middagpauze zonder buffering gelijktijdig te kunnen aanbieden ;)
Nou ja 5 Mbit verbinding alles kunnen doen?? Ja als je alleen bent misschien wel.

Maar een klas met 20 leerlingen zeg dat er 2 klasjes simultaan dus 40 leerlingen die achter het internet zitten om iets uit te zoeken dan is 5Mbit toch wel er weinig.. Zet 2 Youtube filmpjes aan en je bent je band breede sowieso eerst 5 tot 10 min kwijt.

Let wel veel educatieve applicaties worden in een bundel geleverd via het internet dus filmpjes en content zijn van het heden. terwijl boeken vaak + 2 jaar oud zijn.. dus een nette bandbreede van 50 down is geen overbodige luxe. Terwijl Papa en Mama en zoon lief voldoende zouden hebben thuis aan 10 Mbit.
Ze weet op zich wel waar ze het over heeft. Maar tjonge jonge, wat kan ze zichzelf slecht uitdrukken. Een echte politicus. Vreemde woorden gebruiken, traag/slaapverwekkend.
De inhoud is wel goed, maar toch vraag ik niet of we niet beter af zijn met een jonger iemand voor deze functie. We hebben het tenslotte wel over de digitale agenda.

[Reactie gewijzigd door onok op 16 oktober 2012 21:22]

Ben het niet met je eens, ze drukt zich uit in klare taal. Er is geen twijfel over waar ze naartoe wil, vreemde woorden heb ik niet gehoord.
Erg politiek correct. Maar das is juist goed! Iemand die 'hip' praat kan je in zo'n functie niet gebruiken. Het moet 100% kloppen wat ze te zeggen heeft. En ik vindt dat ze dat erg goed doet :). De juiste persoon op de juiste plek!
Ik vraag me toch af waar je dat snellere internet voor nodig hebt. Ik heb een standaard 20 MBit en daar haal ik in een half uurtje soms een kompleet seizoen van een tv serie mee binnen en ja god dat kan ook in 5 minuten met een snellere lijn maar zelfs als ik stream komt t vele malen sneller binnen dan dat ik t kijken kan, en dan is er nog flink wat te optimaliseren aan wat er binnen komt. Bv bestanden regiogericht op een server zetten zodat je niet 20 woordenboeken of 12 audiotracks mee naar binnen haalt. Maar goed ooit was 540 KB meer dan genoeg geheugen voor een pc, dus wie weet wat een gigabit lijntje voor mogelijkheden schept.. Maar daar kan ik me nog geen voorstelling van maken. Waarschijnlijk is t voor een gezin zinvol om 100 Mbit te hebben maar wij zitten hier met zn 2en in dit huis en we zitten continu met 2 computers in hd op youtube en teglijk wordt er ook nog gedownload en ik heb gewoon bandbreedte over..

[Reactie gewijzigd door verleemen op 16 oktober 2012 21:55]

Ik ben meer voor betere dekking en consistente snelheden. Daarna kunnen we kijken of we de snelheden op kunnen krikken.

Komt nog te vaak voor dat ik buiten een download heb van veel te laag.
Je hebt nu misschien in DVD kwaliteit een serie binnen in een half uur, maar wat nu met 4K series?

Red je dat ook nog met je 20mbit lijn? Of zit je dan een halve dag te wachten?
Daarnaast hebben technieken als glasvezel natuurlijk ook als voordeel dat je ping veel lager ligt. Waardoor online gamen net ff wat lekkerder werkt.
Mooi dat ze probeert het ICT een hogere prioriteit te geven, daar doet ze het erg goed! Ze wilt dingen als 4g snel afhebben in Nederland. Want het is inderdaad wel waar, als ik een telefoon met 4g ondersteuning heb, wil ik die ondersteuning a.s.a.p. kunnen gebruiken.

Toch denk ik dat het voor de Nederlandse Overheid goed is, om ervoor te zorgen dat hun ICT-voorzieningen volledig up-to-date en goed veilig zijn. Want we kunnen wel leuk 4G ondersteuning promoten, de ict voorzieningen voor de overheid zijn toch nog wat belangrijker.

Wat ik tijdens het luisteren van het interview, merk ik ook het punt op van data plaatsen op het internet 'permanent' is. "Eenmaal op internet, voorgoed op het internet.".

[Reactie gewijzigd door Martindo op 16 oktober 2012 20:50]

+1Anoniem: 418160
16 oktober 2012 20:56
Redelijk slaapverwekkende video. Komt waarschijnlijk door de politieke tint. De inhoud is daarentegen zeer goed, het moet idd niet zo zijn dat de aangeboden technieken en technologie ver voor de ondersteuning uitloopt.
Mevrouw Kroes is wel echt mevrouw uniformiteit in europa. (Absoluut niet negatief bedoeld).
De grootste vraag die dit interview weer met zich mee brengt is, of wij in Nederland/Europa niet een te buitenlands aantrekkelijk beleid voeren voor bedrijven, en af en toe toch de burger uit het oog verliezen. Hoewel ik absoluut moet toegeven dat uniformiteit in europa wat betreft internet, zeker een belangrijk punt is. Zoals ze ook aangeeft dat het lastig uit te leggen is dat er verschillend internetbeleid word gevoerd tussen de UK en NL (bijvoorbeeld). Ook heeft ze erg goed door wat het probleem is met de netwerk standaarden. Voor iemand van die generatie, is ze echt zeer goed geinformeerd en op de hoogte. Toch had ik haar nog steeds liever op concurrentie gehad. Hoewel ik het persoonlijk wel jammer vind dat ze zo veel vertrouwen heeft in het plan van Dhr. Opstelten, maar dat kan natuurlijk komen door de insteek van de partij. (Beiden VVD). Jammer dat ze het plan nog niet gelezen had, anders had ze er inhoudelijk op kunnen reageren.

offtopic: Tweakers, dikke pluim voor dit interview. Netjes gedaan, en ook leuk in elkaar gezet. Meer van dit aub.
Neelie Kroes is de goede vrouw hiervoor, ze weet waar ze over praat en weet wat er moet gebeuren. Zeer onder de indruk!
Neelie Kroes heeft duidelijk geen idee wat die do-not-track knop precies inhoud. Maar ze is een uiterest geslepen en ervaren politicus, dus aarzelt ze geen moment als de vraag gesteld wordt en klets wat algemeens over 'cultuur behouden' en 'iedereen op 1 lijn krijgen'. Exact het antwoord wat je altijd kunt geven als je niet weet waar het over gaat, want het klopt altijd wel. ;)

[Reactie gewijzigd door Malarky op 17 oktober 2012 00:48]

Het ontbreekt haar af en toe aan de juiste kennis, maar wat een drive heeft deze vrouw! Petje af!
Een van de weinigen die erin slaagt om knopen door te hakken en daadwerkelijk wat bereikt heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee