Cooler Master kondigt CM Storm Sentinel-muis met oledscherm aan

Cooler Master heeft de Sentinel III aan zijn CM Storm-serie van producten voor gamers toegevoegd. De high-end muis heeft ten opzichte van de voorgangers een nieuwe sensor en meer geheugen. Ook is er een oledschermpje dat onder andere de dpi kan tonen.

De palm grip is ontworpen voor rechtshandigen en de behuizing is volgens de fabrikant iets groter dan normaal, met een steun voor de pink en duim. Bijna de hele muis is voorzien van een matte, rubberen coating, die voor een goede grip moet zorgen, alleen een klein deel van de toplaag is van spiegelend plastic gemaakt. De Sentinel III is van acht knoppen voorzien: links en rechts, het scrollwiel met kleine knoppen ervoor en ernaast, en knoppen aan de zijkant. Met behulp van het Storm TactiX-onderdeel van Cooler Masters meegeleverde software zijn additionele functies aan de knoppen toe te wijzen.

Cooler Master heeft bij de derde versie van de Sentinel de optische Avago 3988-sensor gebruikt, die een gevoeligheid van 6400dpi biedt. De gebruiker zou eenvoudig kunnen schakelen van deze gevoeligheid naar 400, 1200 of 4000dpi. De Sentinel III heeft ondersteuning voor vijf macro's die met de software aangepast kunnen worden. Onder een klepje aan de onderkant heeft Cooler Master uitsparingen voor vijf gewichtjes van elk 4,5 gram geplaatst.

In het midden van de muis zit een oledschermpje om de dpi-hoeveelheid te tonen, met een afzonderlijk deel met een resolutie van 32x32 pixels om een eigen logo te kunnen tonen. Daar omheen heeft de fabrikant leds geplaatst en de gebruiker heeft bij de verlichting de keuze uit 16,8 miljoen kleuren. Binnenin doet een ARM-soc in combinatie met 512KB geheugen zijn werk bij het schakelen tussen macro's en het aanpassen van de verlichting. De afmetingen zijn 135x83,6x40mm en het gewicht is 155 gram. De lengte van de kabel met usb 2.0-aansluiting is 1,8 meter.

Cooler Master levert de muis vanaf 1 december voor een adviesprijs van 59,90 euro.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-12-2015 • 15:45

54 Linkedin

Reacties (54)

54
53
34
9
0
0
Wijzig sortering
De eerste review is hier te vinden, uiteraard geschreven door Foritain:
productreview: CM Storm Sentinel III review door Foritain
Leuk, en je moet je ook onderscheiden maar een scherm... in je muis... Even relaxt doen en gewoon goede muizen maken in plaats van kermisattracties. Probeer dan voor 40 euro een muis te maken die zo goed is als een muis van 60 met productie kosten van een muis van 20 euro. Winst voor iedereen en geen rare poespas... op je muis. Toepasselijk.
Ik zie het probleem niet zo, als jij geen beeldschermpje op je muis wil dan koop je het toch niet?

Zelf gebruik ik nu al ruim 4 jaar versie 1 van deze muis, en het verbaasd me wel dat er echt 0.0 innovatie te zien is in het ontwikkelen van de sentinel muizen.
De mijne ziet er namelijk exact hetzelfde uit, alsof je een kopie ernaast legt.

En ook al lijkt dat beeldscherm kant en klare onzin, het verbaasd mezelf nog steeds hoe vaak het toch prettig is om even snel te zien op hoeveel DPI de muis staat. Wisselen van van snipen (800) naar vliegen in een vliegtuig (4000) en daarna weer normaal gebruik (2150) wat gelukkig allemaal makkelijk te zien is op de muis.

En er zijn toch zat goede muizen zonder schermpjes voor hen die het graag zonder willen?
Natuurlijk koop je dit niet als je het niet wilt, maar dan mag je het nog wel onzinnig vinden en je mening daar over geven. Of mogen we helemaal geen kritische opmerkingen meer maken? Met "je hoeft het niet te kopen" kun je elke discussie over producten wel de mond snoeren, het voegt alleen niks toe (ik snap de +2 rating dan ook niet).

Geld en materiaalverspilling als je het mij vraagt. Al is deze niet eens zo duur. Het 'probleem' is dat ze wat mij betreft wat meer voor de prijs, kwaliteit en ergonomie mogen gaan in plaats van al die gaming rotzooi waarbij het voornamelijk om het uiterlijk gaat. Goede, betaalbare producten zie ik een stuk liever voorbij komen dan dure bling bling.

En je hoeft het ook niet te doen om DPI te kunnen zien. Ten eerste kan dat niet eens zonder je hand er af te halen en ten tweede zijn daar veel betere en goedkopere alternatieven voor zoals de Func MS-3, binnenkort verkrijgbaar als Fnatic Flick G1. Deze heeft simpele LEDjes aan de zijkant om je DPI instelling op te zien.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 1 december 2015 18:44]

natuurlijk mag je wel een kritische opmerking maken, alleen net zoals jou vind ik zelf 't ook te makkelijk dat iedereen bij alle producten altijd maar roept: "ik wil dit niet, wat een onzin"
Want er zijn wel mensen die dit wel kunnen waarderen op hun muis.
Ik denk dus ook dat de rating meer terugslaat op mijn poging uit te leggen waarom een beeldschermpje erop wel handig kan zijn.

Natuurlijk zijn er vergelijkbare opties, maar zoals ik het heb ingesteld vind je niet snel.
3 verschillende modussen, Gaming (800, 1700, 4000) / Office (1850, 2150, 2550) / beeldbewerking (800, 1200, 1800). en daarom vind ik het persoonlijk wel een goed idee.

Los daarvan, de kwaliteit en ergonomie zullen altijd boven de looks en extra's zoals schermpjes en ledjes gaan
display op de muis is prachtig, vooral als je het ook kan aflezen mét je hand op de muis. Wat me met deze muis niet mogelijk lijkt en daarom denk ik dat een een aardige, doch vrij onhandige gimmick is.

Je hoeft idd, zoals de reviewer zegt, niet te alt-tabben om de dpi te wijzigen. Je moet wel, tenminste als je je led wil aflezen, wel elke keer je hand optillen van de muis om de led display af te kunnen lezen. Wel, dat lijkt mij reuze irritant als je midden in de actie zit.
bovendien, ingame heb je wat? Twee settings nodig? 1tje voor snipe en eentje voor normale beweging. Medunkt dat je dat veel makkelijker blind afkan, met een druk op een knopje. Het verschil merk je meteen, een lage DPI vs een hoge. Daar heb je helemaal geen led display voor nodig.

Daarom lijkt het mij voor gamen een nutteloze, onhandige gimmick. Wellicht zijn er andere bezigheden, waar de display wél beter voor de dag komt.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 1 december 2015 23:26]

Het vervelende is gewoon dat het meerendeel van de "gaming" componenten geleverd worden met fancy RAM slurpende config GUI's, een paar random bedrukte tribals en kerstverlichting.
Als je dat niet bevalt blijven er maar weinig producten over met soortgelijke h.w. specs.

@osseh
Ja dat kan meestal wel, maar die ongebruikte onzin zit wel bij de prijs in begrepen(als het al niet misbruikt wordt als argument om er onnodig veel geld voor te vragen).
Aan opvallend afzichtelijke opdrukken valt niet zo veel te doen.

"Gewoon even instellen, en daarna alle drivers eraf gooien. Alle instellingen blijven mooi behouden op de muis"

Dat kan vaak inderdaad, zo heb ik hier een G700s op mijn werk, de applicatie reset regelmatig alle waardes met behoud van de profielnamen in het geheugen naar default(bug), gelukkig kun je de XML based profielen exporteren/makkelijk aanpassen.
Hiermee breek je dus functionaliteit, de onnodige rompslomp als je een nieuw profiel(key re-binds) nodig hebt voor een bepaalde game/applicatie.

@pyrokenny
20Gb is hier nog niet voldoende, daar ik ook VM's draai en games(in dit Early Acces tijdperk) nog wel eens last hebben van memory leaks .

[Reactie gewijzigd door 119961 op 2 december 2015 10:23]

zal ik ook zeker niet ontkennen, maar ook bij deze muis geld:
Als ik de lampjes uit wil, dan zijn ze prima uit te zetten.

plus betreffende de ram slurpende GUI:
Dat was ook altijd mijn bezwaar met al die muizen, maar wat gelukkig bij deze wel mogelijk is:
Gewoon even instellen, en daarna alle drivers eraf gooien. Alle instellingen blijven mooi behouden op de muis
Ik den dat de gene die deze muis kopen zich niet druk om maken omdat ze te weinig werkgeheugen in hun pc hebben..
Ik tenminste niet, heb er 16 gb in zitten waarvan ik bij het gamen geeneens de 8 kan halen. Als ik m'n best doe kom ik zo af en toe op de 7.... 1 gb dus over voor een 8 gb gebruiker. (wanneer samsung magican rapide mode is ingeschakeld.
Nergens zorgen om te maken dus.
Kijk eens naar Zowie.

No nonsense, oerdegelijk spul
Daar heb ik geen last van, want... ik zie mijn DPI op Logitech G19:P
Aangezien je het hebt over verschil zien ga ik er van uit dat je dit letterlijk bedoeld en dat je het hebt over et uiterlijk van de muis.
Ik kan mij echter voorstellen dat het uiterlijk van de muis per model niet zoveel zal verschillen. Want als je eenmaal een goed design hebt, waarom zou je het dan nog aanpassen?
Hardwarematig kan ik mij voorstellen dat er veel meer veranderd of mogelijk wordt in zo'n beperkte behuizing.
Je zou het verschil dus meer moeten meten dan 'zien' om te bepalen of er 0,0 innovatie is geweest.
Dit is natuurlijk gewoon allemaal een marketing trucje. En blijkbaar lukt het ze nog ook!
Anoniem: 642623
1 december 2015 15:58
Voor die prijs is er echt wel iets beters te koop.
Met name de muizen die ook verstelbaar in breedte zijn hebben mijn voorkeur.
Het schermpje is een gadget, tijdens gebruik zie het niet, dat had misschien beter gekund.
Bij mijn Cyborg Rat 9 is de DPI weergave aan de zijkant geplaats dmv ledjes, werkt prima.

Kortom,
'tis een mooie muis voor mensen met kleine handen.
Wilde graag een reactie onder dit nieuwsbericht posten, maar hang hem bewust even aan jouw comment om eea te relativeren.

Voor die prijs is er echt wel iets beters te koop.
Nou, niet direct. De sensor is top, de keuze voor 20m click omrons waar de meeste muizen in deze prijsklasse 5-10m click varianten hebben, de bouwkwaliteit, featureset, etcetera, daar is echt geen 1:1 concurrent voor te vinden met een scherpere prijs. Er zijn wel top muisjes die iets goedkoper zijn (Zowie FK1 ofzo) die uitblinken in één of twee van die onderdelen, maar dit totaalplaatje voor 60 euro is echt uitstekend. Ik heb flink wat muisjes onder handen genomen, maar ik durf met overtuiging te zeggen dat dit 1) één van de beste en meest complete muizen is die ik ken en 2) de prijs echt niet overdreven is.

Met name de muizen die ook verstelbaar in breedte zijn hebben mijn voorkeur.
Een beetje meer breedte wordt soms wel op prijs gesteld, maar voor dit geld een muis die praktisch alles goed doet met verstelbare breedte ken ik zo 1-2-3 niet. De nieuwe R.A.T.s met een goede sensor kosten aanzienlijk meer.

'tis een mooie muis voor mensen met kleine handen.
In tegendeel. Het is een flink handje vol voor gemiddelde tot iets grotere hand. Ik zou zeggen iets groter dan de typische Logitech MX500/510/518/G400/500/etc palm grip. Ik haal Logitech even aan omdat dat de vorm is die de meeste mensen kennen of in een winkel kunnen ervaren.

Voor de compleetheid, reviewtje vandaag online gezet:
productreview: CM Storm Sentinel III review door Foritain

Er lijkt veel focus op het OLED deel in dit bericht, wat begrijpelijk is omdat het wat meer aandacht trekt, maar juist de andere elementen maken het een echte uitblinker. Het OLED schermpje is best leuk voor on-the-fly DPI instellingen enzo, maar blijft toch een beetje een gimmick. Zou het alleen jammer vinden als mensen verder kijken omdat ze 'OLED scherm' lezen en denken "tja, het zal wel".

[Reactie gewijzigd door Foritain op 1 december 2015 17:18]

Anoniem: 642623
@Foritain1 december 2015 17:54
Ik had het niet over scherpere prijs.
Ik heb gezegd dat er VEEL betere muizen te koop zijn voor deze prijs
RAT 3 zo rond de 55 euro
RAT 7 voor rond de 65 euro
en beiden zijn werkelijk miljoenen malen beter.
Iets inhoudelijker dan 'miljoenen malen beter' zou deze thread wel ten goede komen.

De R.A.T. 7 is 80 euro en heeft een oudere variant van de Philips TE laser. Die specifieke ken ik niet, maar geen enkele Twin Eye is 'beter' dan een S3988. Daarbij hebben R.A.T.'s switches met lagere rating. Fysieke bouwkwaliteit is altijd lastig op korte termijn te beoordelen, maar lijkt zeker niet in het voordeel van de MadCatz.

De R.A.T. 3 komt in zowel en ADNS A3090 uitvoering (prima sensortje) maar ook in een TE laser variant. De 3090 variant is op zich best leuk voor ~50 euro, maar dezelfde punten als hierboven gaan op. Daarbij is de R.A.T. 3 vrij klein (zeker geen typische tot bovengemiddeld grote palm grip) en in tegenstelling tot zijn grotere broers ook totaal niet verstelbaar in welke richting dan ook.

Ik zie je 'miljoenen malen beter' eigenlijk op geen enkel vlak. Miljoenen malen opvallender misschien? :D
Philips Twin-Eye is een ingewikkeld onderwerp. De sensor heeft wat gebreken, hij houdt bijvoorbeeld niet van hoge liftoff distance, meerkleurige muismatten, en heeft op hoge sensitivity last van dynamic DPI in een aantal muizen. Ook hebben lichtjes E.D. veel invloed op hoe de sensor presteert, en dan is er ook op oudere modellen de Z-Axis bug., maar die is bij nieuwer spul opgelost, lijkt het.

De Twin-Eye is geen Laser sensor. Een laser sensor leest bewegingsinformatie door een plaatje te maken van wat er met de laser verlicht is. Omdat dit gebied veel kleiner is dan bij een optische sensor, ziet de laser meer detail en kan hij dus op meer oppervlakken gebruikt worden, met als nadeel dat door de kleinere plaatjes hij minder accuraat is op snelheid en daardoor random acceleration heeft.

Een Twin-Eye is een Doppler Shift sensor. Klinkt bizar. Hij meet beweging door de phase van een laser die van het oppervlak af stuitert te meten. Dit is wat finnicky, aangezien hij de twee axis apart moet meten, en de lasers schuin staan, waardoor de Z-axis bug plaatsvind. Ook is het een zeer hongerige trackingsmethode, die hogere latency krijgt als je lichtjes en dergelijke aanzet. Ook is er meer latency op hogere DPI's, omdat deze gewoon lastiger te berekenen zijn voor de muis.

Met al deze nadelen genoemd, een Philips Twin-Eye op laag DPI (onder 1000), lage muisgevoeligheid, met alle lichtjes uit, op een eenkleurige muismat is de meest rauwe, precieze en snelle tracking die er momenteel bestaat. Optische sensors zijn misschien iets duurzamer en wat meer wijd inzetbaar, maar niks kan op tegen een rauwe Twin-Eye.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat optische sensors slecht zijn, ik ben ook van een Twin-Eye Naga 2014 overgestapt naar een PMW3310 Kone Pure Military, en deze overstap is zeer goed gegaan. De realiteit van dit al is dat vrijwel alle high-end optische sensors, en de Twin-Eye allemaal zo goed zijn dat zelfs een competitive speler nauwelijks of niet het verschil zou merken.
Ik denk dat je in je laatste zin het meest cruciale zegt: De realiteit van dit al is dat vrijwel alle high-end optische sensors, en de Twin-Eye allemaal zo goed zijn dat zelfs een competitive speler nauwelijks of niet het verschil zou merken..

Nou ja, ik ben het met je eens dat onderlinge verschillen ervaren tussen, ik noem maar wat, de 3310, 3366, 3988 etc, niet of nauwelijks te ervaren zijn, en m.i. vooral interessante theoretische discussies zijn meer dan praktische. Ik stelde in mn review van deze Sentinel dat als je een top sensortje kiest en je een schot mist de oorzaak moet zoeken bij je eigen kunnen of ervaring. Daarbij laat ik specifieke gevoeligheden mbt oppervlaktes etc even buiten beschouwing, en natuurlijk het feit dat muizen 1:1 vergelijken lastig is gezien elke muis weer een andere vorm, materialen, etc heeft. Jouw Kone met 3310 is een heel ander beestje dan een FK1 met een 3310 bijvoorbeeld.

Mbt de PTE zelf: de z-axis bug in de modellen die ik heb nog altijd niet is verholpen. En dan heb ik het over o.a. de ROCCAT Nyth en de Razer Mamba 5G, twee van de meest recente PTE muizen. Misschien dat de meest recente versie het heeft, maar in de praktijk ben ik ze nog niet tegen gekomen. Echter: Verbeterd ja, opgelost nee. Een competitieve low dpi CS:GO speler die veel lift gaat dat wel degelijk ervaren. Zeker het sub 1000 DPI segment, waar laten we eerlijk zijn elke serieuze FPS gamer uithangt, is liften toch gangbaar. Ik ben het met je eens dat het verder bijzonder scherpe sensoren zijn, dus voor MMO muizen e.d. vind ik het ook niet echt een bezwaar, maar met actief liften lijkt het vooralsnog een puntje welke je niet zo maar kan negeren
Leuk zo'n 32 x 32 schermpje... alsof je tijdens het Gamen naar je muis zit te kijken.

Tis persoonlijk, maar ik heb er zelf een pest hekel aan als er allemaal felle lichtjes onder me neus branden.
Mja... Moet je inderdaad eerst je hand op tillen om naar het schermpje te kijken... Maar goed, als je toch wil schakelen in DPI en je kan die informatie niet op je beeldscherm krijgen, dan is het wel handig als je weet in welke stand hij staat.
toegegeven, text is veel nuttiger dan 3 ledjes die een status aangeven waarvan je dan zelf moet weten welke DPI het is.
Persoonlijk zou ik dan het schermpje wel ander positioneren.
Zo veel handiger is dat niet. Je hebt meestal 3 settings die je met software moet programmeren. Het is dan helemaal niet van belang om tijdens het gamen te weten hoeveel DPI het precies is, je hebt het ja al ingesteld en kunt het toch niet meer aanpassen zonder de software te gebruiken. Hoog, middel, laag. Groen, geel, rood. 1, 2, 3. Vissekom, bloembak, aardappel. 400, 1500, 2500. Het maakt niet uit, tenzij je nog niet tot 3 kunt tellen. Sterker nog, als je nieteens kunt zien op welke van de x standen hij staat heeft het zelfs een nadeel ten opzichte van LEDjes.

Ik kan het CM ook niet echt kwalijk nemen. Blijkbaar kunnen ze zelfs moeiteloos Tweakers overtuigen dat hun marketing gimmick ook daadwerkelijk nut heeft.

Ik heb zelf 3 lampjes op mn muis en kan in één oogopslag zien op welke stand de DPI staat. Ik zou je niet kunnen vertellen hoeveel DPI dat precies is. Dat is ook niet van belang want ik heb het al naar mijn voorkeuren ingesteld.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 1 december 2015 19:18]

Precies, het duiden met een gekleurd lampje is véél doeltreffender en handiger. Het led-display op de muis is écht niet ideaal voor gamers.
Mijn muis (logitech) heeft slecht 3 RODE ledjes om aan te duiden welke DPI setting die heeft.
Er zijn 6 standen mogelijk met de 3 leds
1 of 2 of 3 of 1+2 of 2+3 of 1+2+3
+ die setting kan afhangen van het gebruikte profiel, ook 6 mogelijk !
met al die verschillende mogelijkheden wordt het nogal veel.

en soms heb ik de indruk dat die setting verkeerdelijk verspingt en weerom als het er letterlijk opstaat, hoef ik niet meer te kijken

[Reactie gewijzigd door bigbadbull op 2 december 2015 11:49]

Tgoh, Steelseries muizen hebben onderin zo'n display. Bovenin hoef je de muis niet op te tillen om tussen profielen te navigeren.
Je hand ligt er toch op. Is een leuk detail voor die prijs.
Een leuk detail... waar je hand op ligt?
Een leuk detail... Voor als je hand er niet op ligt. Bijvoorbeeld, voor als je aan het typen bent (een echte PC fanaat hoeft immers niet naar zijn toetsenbord te kijken), dan bewonder je dus je muis. 8-)

:+
Wel grappig je clantag bijvoorbeeld op je muis tijdens het gamen ;-)
Dat zou mooi zijn, alleen is het maar een 32x32 paneeltje, dat is echt helemaal niets.
Ziet er goed uit voor 60 euro!
Zelf vind ik zulk soort dingen altijd wel leuk.
Snap best dat dit totaal geen nu heeft maar als ik zit te twijfelen tussen 2 producten zal het toch de gene worden met de beste/leukste features of voor het minste geld. :P

Het liefst zou ik natuurlijk deze muis willen zien zonder gekke features en voor 35 euro, maarja daar trek je geen 14 jarige mee aan. 8-)

[Reactie gewijzigd door Jelmer505 op 1 december 2015 16:01]

Toch weer jammer dat de 'side' buttons nu enkel 2x links zitten, ben nu alweer zo gewend aan 1x links/1x rechts.

Nu zie ik heel software pakket er bij zitten (leuk zo'n LCD :P), maar gaat dat het zelfde roccat probleem worden dat hij zonder drivers ook helemaal niet werkt? (kaal windows of zelfs pre-windows). Dat viel me bij de Kone enorm tegen.
Is iedereen nou echt verbaas over een muis met een scherm?
Ik heb de eerste versie denk al 4 jaar, die heeft ook gewoon een schermpje erop voor eigen logo's..
Ik heb een paar jaar geleden een CM Storm Sentinel gekocht, ook met zo'n kek schermpje. Werkt best fijn. Natuurlijk ga je er niet naar staren, het is puur voor de dpi en het logootje is gewoon grappig maar het is een stuk duidelijker (en makkelijker) om de DPI in cijfers uit te lezen dan te kijken hoeveel lampjes er op je muis knipperen (of een stuk software op je PC openen). Al met al een leuke gimmick. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee